Lähettäjä: . (aloittaja)
Päivämäärä: 16.11.24 08:35:14
Tässä vielä ensimmäisen ketjun aloituksesta se miten 1800-luvulla Mynämäen lapsia tappaneista susista tuli ihmiselle vaarallisia, koska tämä Mynämäen lauma nostetaan usein esiin, kun puhutaan siitä että susi on ihmiselle vaarallinen.
Siihen aikaan, kun Mynämäen lauma asui Turun seudulla, alueelta oli metsästetty sorkkaeläinten kannat lähestulkoon alueelliseen sukupuuttoon. Koska metsässä ei ollut ruokaa, lauma lähti etsimään sitä ihmisten asuinalueilta missä oli lehmiä metsälaitumilla. Kun sudet tulivat syömään lehmiä ihmisen asuinalueelle ne oppivat yhdistämään ihmisen hajun riistaansa. Lapsia pyöri lehmien seassa laitumella ja sudet alkoivat pitää ihmisiä saaliinaan. Lopputulos oli 22 kuollutta lasta.
Ennen sitä tämä susilauma ei liitänyt ihmiseen riistansa hajua eikä suurin osa 1800-luvulla eläneistä sudet tehnyt sitä. Tämä lauma joka joutui ruoan puutteen takia etsimään ruokaa sieltä missä asui ihmisiä alkoi pitää myös ihmistä riistanaan.
Ei susista pidetty 1800-luvun alussa, mutta syy oli kotieläimille aiheutetut vahingot. Lapsia tappanutta Mynämäen laumaa pidettiin silloin poikkeuksellisena susilaumana.
Myös kulkutaudit, kuten sudelle ominainen rabies eli vesikauhu aiheuttaa suden käyttäytymisessä suuria muutoksia ja siitä voi tulla ihmiselle vaarallinen ja kulkutaudit olivat yleisiä 1800-luvulla.
Vielä 1900-luvun alun eläintieteellisissä kirjoissa kuvataan susien käyttäytymistä ja elinalueita niin, että ne viihtyvät tiheissä metsissä ja erämaissa, mutta etenkin talvisin ne tulevat toistuvasti ihmisten lähelle. Silloin ne olivat vaaraksi kotieläimille.
Nykyisin puhutaan häirikkösusista jos sudet tuleva lähelle ihmisasutusta. 1900-luvun puolivälin jälkeen aletaan epänormalisoimaan tätä lähelle tulemista ja termi häirikkösusi termi yleistyi vasta 1900-luvun puolessa välissä. Käsitys susista korpimetsien asukkeina syntyi ja vahvistui 1900-luvun kuluessa. 1800-luvulla pidettiin normaalina sitä, että sudet välillä tulevat sinne missä ihmiset asuvat.
Ihmiselle vaarallisiksi susiksi muuttuivat 1800-luvullakin ne sudet jotka saivat ruokaa ihmisten pihapiireistä ja oppivat yhdistämään ihmisen hajun riistaan aivan kuten tässä Ranskan tapauksessakin jossa se, että ihmiset ruokkivat niitä, teki niistä ihmiselle vaarallisia.
|