Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 18:43:01

Olen aina ajatellut, että tosi tietämättömät täällä pätevät ratsastusasioissa, mutta edellinen topa oli kaiken huippu:
http://forum.hevostalli.net/read.php?f=9&i=8063456&t=8063456

Sakki ei ole koskaan kuullut, että hevosta voi kääntää ulkopohkeella... :')

Teille ketkä ette usko, kun kerrotaan, niin kelpaako teille faktaksi esim. Kyra ja ratsastuksen taito? Kyra mainitsee kääntäviksi avuiksi:
sisäohja
sisäistuinluu
ulkopohje

Ainakin mun painoksessa tämä on sivulla 54...

Ja kun siitäkin riideltiin, voiko ulkopohje kääntää myös etuosaa, niin ainakin Kyran mielestä voi:

(suora sitaatti alkaa)
Jos hevonen ei reagoi sisäohjaan ja ulkopohkeeseen (ja painoon), ei pidä ruveta vetämään yhä enemmän sisäohjasta, koska hevonen kääntää vain päätä ja kaulaa sisäänpäin, mutta jatkaa samalla työntymistä ulospäin. Korjaan ulkopohkeella (kääntääkseni ulkolapaa) ja samalla lisään ulko-ohjan tukea jarruttaakseni hevosta ja estääkseni jatkuvaa ulospäin työntymistä.
(suora sitaatti loppuu)

Tämä siis Kyra ja ratsastuksentaito s. 53 ja 55...

Kelpaako tämä myös noloimmille vänisijöille, vai vieläkö jatkatte muiden haukkumista tietämättömiksi, kun ette itse osaa edes alkeita? :D

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   2.3.21 18:57:35

"Kyra ja ratsastuksen taito? Ainakin mun painoksessa tämä on sivulla 54"
"kun ette itse osaa edes alkeita"

Olet oikeassa. Mainitussa kohdassa (ABC eli Aakkoset eli - aivan oikein - Alkeet!) ratsastetaan nelikulmiota (ei siis kaarevaa uraa!!!) siten, että suoran jälkeen hevonen pysäytetään ja käännetään käännöksellä takaosan ympäri uuteen suuntaan.

Sen sijaan, jos haluat tietää, mitä Kyra sanoo kaarevasta urasta (esim. voltista), katso kohdasta, missä kerrotaan avotaivutuksen avut.

(Lukiessakaan aivojen käyttö ei ole kielletty!)

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 19:12:25

Mikä se kulma on, jos ei kaareva ura? Kyra tarjoaa sivulla 54 pysähdystä ja takaosan ympäri kääntymistä ratkaisuksi 'jos hevonen ei halua odottaa ratsastajan kääntävää apua'. Eli ei tuossa siitä ole kyse, että Kyra puhuisi vain takaosakäännöksestä vaan kyllä hän mielestäni puhuu ihan hevosen kääntämisestä ja kääntävistä avuista?

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 19:16:04

Myös saman sivun kuvassa on esitetty ihan 'normaalia' kulmien ratsastusta myös, ei vain takaosakäännöksiä. Kyra sitä paitsi käsittelee varsinaisesti takaosakäännöksiä myöhemmin kirjassa.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 19:35:34

Mihin tuo hevosen asettaminen sisäpohkeella perustuikaan? Oon kyllä kuullut siitä, mutta en ihan ymmärrä. Eikö hevosta opeteta myötäämään ohjan paineelle, jolloin ohjaa voisi käyttää asettamiseen? Anteeksi, en kyllä jaksanut lukea ihan kokonaan edellistä topaa.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: e 
Päivämäärä:   2.3.21 19:36:50

Mähän sanoin, että tähän päädytään ;)

Jo kolmisenkymmentä vuotta sitten mm. Maarit Raiskio, silloin suoraan Kyran opista, käytti kyllä tuota sitaatin sisältämää periaatetta ihan kaikkeen, missä etuosaa/karkaavaa lapaa on korjattava. Perussuoristuksissa suoralla linjalla, missä "ulko"apujen yhteispeli, asetuksen aavistus ja etuosaa siirtävä "ulko"pohje toivat etuosan takaosan linjalle. Kääntymisen korjaamiseen silloin, kun hevonen ei auliisti seurannut kääntävää ohjaa, katsetta ja istuntaa (tähän käytettiin usein nimenomaan tuota neliöharjoitusta). Ja kyllä, myös avon korjaamiseen silloin, kun hevonen tarjosi pelkkää kaulan taivutusta, ja etuosa oli saatava siirtymään sen puoli askelta sisemmälle linjalle. Olen vakuuttunut siitä, että niin käytti myös Kyra itse.

Vuosien mittaan olen peilannut tätä ajatusta monien hyvien valmentajien, opettajien ja luennoitsijoiden oppeihin, ja kyllä se usein löytyy sieltä, vaikka joskus vähemmän näkyvissä. Parhaiten sen on mielestäni selittänyt auki Mary Wanless kirjoissaan: ratsastajan *yläpohkeet* (= reidet, ei tehdä tästä nyt taas terminologiaongelmaa) ovat ne, jotka hallitsevat hevosen etuosaa. Tätä tuntemusta ja sen aiheuttamaa vastausta hevosessa ratsastajat kautta aikojen ovat hahmottaneet ja selittäneet eri tavoin (myös ne klassiset, Pekka ;)) ). Eli esim. yksi niistä asioista, mitä tapahtuu kun ratsastaja kääntää sen rintakehänsä etuosan kulkusuuntaan, on se, että toisen puolen reisi tiivistyy ja ikään kuin ottaa hevosen mukaansa.

Mitä paremmin hevonen sitten on siellä yläpohkeiden haarukassa, mitä kapeammassa "käytävässä" ja suoruudesta tarkka, sitä enemmän se alkaa myös kohottaa etuosaansa (tämän tuntemuksen Maarit mm. esitti niin, että ratsastajan jalat ikään kuin ottavat hevosen laukka-askelen pohjalta mukaansa ylös, mikä oli hyvä ja havainnollinen mielikuva).

Alkeis- ja keskitason ratsastajien kanssa ei kuitenkaan kannata yläpohkeesta puhua, koska ennen kuin koordinaatio ja tasapaino kehittyy tarpeeksi, tuloksena on vain polvella puristamista. Siitä huolimatta heitä auttaa paljon, kun opetetaan, että hevosen reitti hallitaan kahden pohkeen välissä. Niin kauan kuin ratsastaja luulee että ohjat ohjaavat hevosta, ei päästä kovin pitkälle eikä edes kunnolla kulmiin.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: e 
Päivämäärä:   2.3.21 19:42:42

Huomio edellisen topan keskusteluun: peili puhui mielestäni paljon asiaa siitä, kuinka hevoseen vaikuttaminen ei ole yksi merkki eikä myöskään pitkäkestoinen, päälle jäävä aktiivinen apu, jolla saadaan aikaan tietty vaikutus, vaan vaikka vain sen voltin, tai avon, ratsastaminen on jatkuvaa dialogia hevosen kanssa.

Sitä osaa keskustelun virrasta samensi se, että sanaa *suoruus* käytettiin kahdessa eri merkityksessä, ja siitä sitten riideltiin. Peili puhui suoruudesta taipumisen vastakohtana ja suoraan menemisestä kaarevan uran vastakohtana, kun taas pari muuta keskustelijaa takertui sinänsä ihan paikkansa pitävään tietoon siitä, että hevosen pitäisi liikkua suorana, s.o. etuosa ja takaosa samalla uralla, onpa ura sitten kaareva tai suora.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   2.3.21 19:43:45

"Kyra sitä paitsi käsittelee varsinaisesti takaosakäännöksiä myöhemmin kirjassa."

Samoin apujen käyttöä kaarevalla uralla - kuten jo kirjoitinkin - avotaivutuksen yhteydessä. (Mutta silloin ei enää puhutakaan alkeista. ;)

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 20:43:32

Kappas, joku tosiaan etsi sitä "faktaa". Joskus muinoinkin ratsastuspuolella käytiin monenlaisia kiistoja, mutta se on aikamoista, että joillekin ajatus ulkopohkeella kääntämisestä tulee niin täytenä yllärinä, että se vaikuttaa heistä joltain oudolta uudelta teorialta... Joskus tuon "teorian" tuntemiseen sentään riitti pohjaksi alkeiskurssin tunti nro 1... :) Ellei se kuulostaisi tosi mummomaiselta, niin sanoisin, että on aikoihin eletty. :)

Pekalta on pakko kysyä, että miksi korostat tässä yhteydessä sitä, että mielestäsi Kyra on tarkoittanut huomion ulkopohkeella kääntämisestä *alkeiksi*? Kuten itsekin aiemmin totesin, niin aloittelijoille asioita voidaan yksinkertaistaa aika tavalla ja jättää monet ratsastuksen vivahteet käsittelemättä, koska heillä ei ole vielä kykyä ymmärtää saati toteuttaa niitä. Muttei kai aloittelijoille sen enempää kuin kenellekään muullekaan kerrottaisi, että hevosta käännetään ulkopohkeella, jos hevonen ei ulkopohkeella olisi käännettävissä? Vai tuleeko mieleesi jokin syy, miksi Kyra puhuisi ulkopohkeella kääntämisestä (ja vieläpä myös lapojen kääntämisestä ulkopohkeella), jos tällainen apu ei millään tavalla järkevästi voisi kääntävänä apuna toimia?

Ei kai aloittelijoillekaan sentään mahdottomuuksia opeteta eikä edes asioita, jotka ovat niin päin prinkkalaa, että ne täytyy myöhemmin täysin kumota?

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Hah 
Päivämäärä:   2.3.21 22:15:00

Ei kannata käyttää noinkin tunnistettavaa kirjoitustapaa jos haluaa esiintyä usean nimimerkin takaa.

Ja itse aiheeseen, edellisessä topassa ei kukaan kyllä sanonut etteikö ulkopohkeella voisi kääntää etuosaa. Siinä puhuttiin perusavuista mitä käytetään kun hevosta käännetään ja miten ratsastetaan kaarevalla uralla.

Tässäkin jauhetaan etuosan korjaamisesta, lavan karkaamisesta jne. mitkä ovat täysin eri asioita kuin kääntäminen vaikkapa voltille.
Miksi jatkaa tätä kun ei edes tiedä mistä puhuu?

Edellisen topan Hep oli asian ytimessä. Mitä korkeammalla harjoitellaan, sitä selkeämmät ja mustavalkoisemmat avut pitää olla. Aloittelija voi kääntää hevosen vaikka sisäohjasta vetämällä tai sillä ulkopohkeella, mutta se ei enää korkeammalla tasolla onnistukaan jos haluaa hevosen liikkuvan kuten kuuluu.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Täti 
Päivämäärä:   2.3.21 22:36:33

Olen melkoisen järkyttynyt tämän keskustelun tasosta. Ensin siitä ettei ratsastajiksi itseään kutsuvat oikeasti muka ole selvillä kääntävistä avuista (myös siitä ulkopohkeesta), ja toiseksi että jaksavat viesti toisensa perään vielä tästä vängätä. Toivon todella että tässä on takana yksi trolli Jepu/Hep/joku merkki, muuten tämä on todella surullista. Tai sitten kyseessä on oikeasti aloittelija(t) jo(t)ka vain yrittää päteä väärässä paikassa? Ja kyllä ulkopohkeesta kääntävänä apuna on ihan suomen nimiratsastajien taholta puhuttu jo 90-luvulta mistä omat opit tulivat aikanaan. Ei ole mikään Kyran juttu, vaan todellakin ihan perusasiaa. Jos nyt joku OIKEASTI ei tiennyt.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Täti 
Päivämäärä:   2.3.21 22:46:32

Täytyy kyllä Pekalle nostaa hattua. Itselle ei tulisi edes mieleen kesken kaiken väittää pokerina ettei takaosakäännös ole kääntämistä. Kiitos piristyksestä tähän keskusteluun, ihana kun joku osaa heittäytyä! :D

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   2.3.21 22:49:17

Kyllä mua eniten huolestuttaisi ratsastuksen opetuksen taso nyky päivänä.. Luulisi että perus jutut käydään jo alkeistunneilla..

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   2.3.21 23:28:36

"Täytyy kyllä Pekalle nostaa hattua. Itselle ei tulisi edes mieleen kesken kaiken väittää pokerina ettei takaosakäännös ole kääntämistä."

Vähän ennenaikaisesti. Käsittääkseni olen koko ajan sanonut, että käännös takaosan ympäri (mikä on eri asia kuin takaosakäännös, eli käyntipiruetti) ei ole kaartamista.

Kuten Kyran kirjassakin ao. kohdassa selvästi näkyy, hevonen astuu etujaloillaan sivuaskelia, mitä kaarevilla urilla ei todellakaan tehdä. Ei kulmissa, ei ympyröillä, ei volteilla.
(Kokonaan eri asia tietysti on, jos kaarevilla urilla liikutaan kahdella uralla, eli tehdään jotain väistöä.)

.

"ihana kun joku osaa heittäytyä"

Nykyään yhä harvemmin... ;)

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   2.3.21 23:38:14

"miksi korostat tässä yhteydessä sitä, että mielestäsi Kyra on tarkoittanut huomion ulkopohkeella kääntämisestä *alkeiksi*?"

Päättelen asian mm. siitä, että harjoituksen nimi on ABC, mikä useimmissa kielissä tarkoittaa aapista, eli oppimisen alkeita.

En ole ollut tilaisuudessa tarkistaa asiaa Kyralta, koska silloin, kun olin hänen kanssaan enemmän tekemisissä, hän ei ollut vielä kirjoittanut yhtään mitään.

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Cd 
Päivämäärä:   3.3.21 00:35:11

Et kuitenkaan vastannut itse kysymykseen (= miksi _korostat_ sitä) etkä lukenut viestiä selvästi loppuun asti. Miksi alkeissa tai ABC:ssä opetettaisiin jotain väärää? Ehkä yksinkertaista ja helppoa, mutta ei kai kuitenkaan suoranaisesti valheellista. Vai?

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Argh 
Päivämäärä:   3.3.21 07:15:13

Cd: No kyllä ihan alkeissa opetetaan ihan rehellisesti väärää, kuten vedä ohjasta kun haluat hevosen kääntyvän tai pysähtyvän. Myöhemmin vasta ratsastajan koordinaation ja tasapainon kehittyessä korostetaan, että käsi pysähtyy tai tulee sivulle, ei vedä.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: argh 
Päivämäärä:   3.3.21 07:50:38

"Ensin siitä ettei ratsastajiksi itseään kutsuvat oikeasti muka ole selvillä kääntävistä avuista (myös siitä ulkopohkeesta)"

Ei tuo muiden alentaminen tee itsestäsi yhtään fiksumpaa, päinvastoin.

On kaksi täysin eri asiaa kääntää hevonen esim. kulmassa, voltille, lävistäjälle jne. kuin tehdä käännös takaosalla (liikkeen suunta) tai korjata lapoja (liikkeen suunta)
Niin kuin tuolla edellisen keskustelun alussa puhuttiin, korjaavia liikkeitä voidaan ja ulkopohkeella koska HEVONEN VÄISTÄÄ PAINETTA.

Otetaan vaikka esimerkki että sinulla on pyörivä pallo joka rullaa eteenpäin. Jos tökkäät palloa sivulta, mihin suuntaan se lähtee? Kääntämisessä pitää olla liike suunnattu ETEEN, ei SIVULLE. Muutoin se on väistö, ei käännös.
Takaosakäännöksessä liike ohjataan sivulle, kuten myös silloin jos esimerkiksi lavat karkaavat kaarteessa ulos. Silloin ulkopohje ohjaa niiden liikkeen sivulle, takaosan eteen. Ihan tavallisessa käännöksessä liike on kokoajan eteenpäin, hevonen vain taivutetaan kaarteen suuntaisesti.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   3.3.21 08:35:29

Edelleen kaarevalla uralla hevonen sekä taipuu että kääntyy, ei pelkästään taivu (kuten avossa suoralla uralla). Täten ei myöskään ole mitenkään omituista tai ristiriitaista, että kaarevalla uralla käytetään myös kääntäviä apuja.

Edelleen myös ihmettelen, millaiseksi pohkeidenkäyttö tässä keskustelussa esitetään. Tuntuu, kuin jotkut koettaisivat kiven kovaa väittää, että pohkeen merkitys voi olla vain suoraan sivulle vievä eli enemmän tai vähemmän väistättävä. Erikoinen tulkinta, kun otetaan huomioon, että tiettävästi pohkeilla pyydetään hevosta myös eteenpäin. Esim. laukannostossa ja -vaihdossa pohkeita käytetään jopa epäsymmetrisesti ja silti sekin on mahdollista tehdä ilman, että hevonen poikittaa tai muutoin siirtyy pohkeen vaikutuksesta sivusuunnassa. Vai mikähän lienee joidenkin ajatus pohkeenkäytöstä esim. siirtymisissä...

"No kyllä ihan alkeissa opetetaan ihan rehellisesti väärää, kuten vedä ohjasta kun haluat hevosen kääntyvän tai pysähtyvän. Myöhemmin vasta ratsastajan koordinaation ja tasapainon kehittyessä korostetaan, että käsi pysähtyy tai tulee sivulle, ei vedä."
-> Huono esimerkki, koska sehän nimenomaan ei ole väärää, että opetetaan käyttämään esim. sisäohjaa kääntämisessä. Se, että aloittelijat tekevät sen usein hyvin karkeasti ja osaamatta yhdistellä sitä järkevästi muihin apuihin, on taas juuri sitä aloittelijoiden kehittymättömyyttä. Mutta ei se väärin ole siinä mielessä, että ratsastajalle tultaisiin jossain vaiheessa sanomaan, että ähäkuti, ei sinun oikeasti pidä tehdä sisäohjalla mitään tai ettei se oikeasti liity kääntämiseen mitenkään.

Nythän haisee ikävästi siltä, kuin jotkut oikeasti väittäisivät, että tämä on tilanne sen osalta, mitä Kyra on sanonut ulkopohkeen käytöstä hevosen kääntämisessä. Että se on jotain täysin virheellistä eikä hevonen ulkopohkeesta käänny. Pekkakin väisteli kysymystäni enemmän tai vähemmän sujuvasti selittämällä edelleen vain siitä, miksi kokee Kyran puhuneen alkeista. En minä sitä kyllä kysynyt vaan pikemminkin sitä, että meinaako pekka sitten, että Kyra esittää alkeissa paikkansa pitämättömiä asioita. Ratsastuksen ABC:n luulisi viittaavan paitsi alkeisiin, myös ratsastuksen perustaan, ja olisi kyllä tosi outoa, jos perustaksi tarjottaisiin jotain sellaista, minkä varaan ei oikeasti voi yhtään mitään rakentaa eli mikä on virheellistä.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   3.3.21 08:48:52

Kyse taitaa olla aika pitkälti siitä, että pohkeen käyttö mielketään eri tavalla. Kaaartaessa koko ulkojalka tiivistyy ja venyy hevosen kylkeä myöten. Pohje ei varsinaisesti siirry, mutta hevosen taipuessa alapohje jää hieman taaemmas ja lonkankoukistaja venyy.

Kauhesti ei ole ideaa siirtää jalkaa eteen ja tökkiä varpailla lapoja sisään, jollei sitten epäsuoran ohjan alkeita opetellessa ole raippa unohtunut kotiin ja hevonen ole täysin ymmällään. Silloinkin lienee helpompi koskea lapaan kädellä kuin jalalla.

Etuosaa ja lapoja on varsin näppärä käännellä epäsuoralla ohjalla. Jalat jäävät silloin tähdellisempiin tehtäviin.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 08:53:52

Just. Täällä taas ht-netin "kouluratsastajat" väittää, ettei kukaan maailman parhaimmista ratsastajista osaa edes ratsastuksen alkeita ja opettavatkin ihan höpöjä. He osaavat paremmin. Niimpä niin. Nauraisin jos tämä ei itseasiassa itkettäisi.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   3.3.21 08:55:06

"Edelleen kaarevalla uralla hevonen sekä taipuu että kääntyy, ei pelkästään taivu (kuten avossa suoralla uralla). Täten ei myöskään ole mitenkään omituista tai ristiriitaista, että kaarevalla uralla käytetään myös kääntäviä apuja."

Miten siis käännät voltille? Sisäohja asettaa, ulkopohje kääntää, sisäpohje taivuttaa? Mites takaosakäännös? Miten avut eroavat tässä? Jarrutat ohjalla?

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   3.3.21 10:46:57

"Miten siis käännät voltille? Sisäohja asettaa, ulkopohje kääntää, sisäpohje taivuttaa? Mites takaosakäännös? Miten avut eroavat tässä? Jarrutat ohjalla?"

Karkeasti ilmaistuna kyllä juuri noin. Voltilla liikevoima on eteenpäin ja takaosakäännöksessä taas sivulle. Ja tämä kerrotaan hevoselle pohkeen lisäksi myös istunnalla ja ohjalla.
On tyhmää verrata liikkeitä vain sen perusteella mitä apuja niissä käytetään. Kuitenkin kyseessä aivan erilaiset ja eritasoiset liikkeet. Takaosakäännöksessä hevonen tulee olla koulutettu jo pidemmälle jotta se osaa koota ja kantaa itsensä liikkeen läpi. Samoin ratsastajan tulee kyetä antamaan ne hienovaraiset erot avuille jotka kertovat hevoselle että suoritetaan juuri tätä liikettä.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: e 
Päivämäärä:   3.3.21 10:58:49

Hah, jos minua tarkoitat, en ole Peili. Nostin esiin sen lähes ainoan keskustelijan, joka ei näe apujen käyttöä tietyn tempun pyytämisenä vaan dialogina hevosen kanssa. (Ikävää, jos perusteellinen ja korrekti, joskin välillä vähän valitettavankin pitkävirkkeinen kirjoitustapa on niin harvinaista, että se pitää päätellä yhdeksi henkilöksi.)

Sekä tähti että hah: Kysymys on etuosan hallinnasta, niin kuin yritin esimerkeilläni esittää. Ja kyllä, silloin kaikki nuo esimerkit liittyvät myös kääntämiseen.

Kun käydään hevosen kanssa sitä dialogia (ja toki pystytään osittain myös etukäteen ennakoimaan, mitkä virheet millaisissa kohdissa ovat hevoselle tyypillisiä), eivät samat asiat aina tapahdu samoilla avuilla. Jos hevonen seuraa auliisti sisäohjaa myös etuosallaan, fine, ei tarvitse korjata. Jos käännän vaikeamman kääntymisen suuntaan, tuen varmasti jo valmiiksi hiukan enemmän ulkoreidellä. Jos alkeisoppilas kääntää hevosta sen vaikeampaan suuntaan, neuvon jo etukäteen kääntämään oman katseen ajoissa, jarruttamaan hiukan, käyttämään johtavaa ohjaa kuin suuntavilkkua ja auttamaan ulkopohkeella. Jos keskitason sennun ympyrä ei pysy pyöreänä, neuvon häntä miettimään missä kohdissa hevonen kääntyy huonosti, missä taas pyrkii oikaisemaan, ja tekemään ulko- tai sisäpohkeen korjaukset aavistuksen ennen näitä kohtia.

Jos lähdetään miettimään mitkä ovat "ihan eri" asioita, niin voltille tai diagonaalille joutuu usein kääntämään eri tavalla kuin kulmassa, jotta hevonen taipuisi kaarteen läpi samalla tavalla oikein, eli etu- ja takajalat samaa uraa kulkien. Uralta irti kääntäessä hevonen kääntyy helposti kuin puoliperävaunurekka, kaulasta liikaa taipuen, runko suorana. Silloin täytyy avittaa nimenomaan etuosan kääntymistä. Seinien tai aidan tukemissa kulmissa taas useimmat hevoset ovat tulossa enemmän tai vähemmän sisäpohjetta päin, jolloin jo ennen kulmaa on ratsastettava sisäavut läpi (ja sitten kulman aikana oltava tarkka myös ulkokyljestä).

Kun sekä hevosen että ratsastajan taso nousee ja ratsukon yhteistyö kehittyy, nämä korjaukset tietysti pienenevät, kuten edellä olevasta alenevasta esimerkistä käy ilmi. Yläpohkeen käyttö on oikeastaan jo lähempänä istuntaa kuin jalan käyttöä, ja "kokonaistuntu" istunnalla on yhä keskeisemmässä osassa.

Lavan tökkimistä varpailla ei nähdäkseni kukaan ole tarjonnut. Kyllä se alapohjekin etuosaan vaikuttaa, ellei se ole koukistunut virheellisesti taakse kaivamaan kantapäällä. Esim. ympyrällä voi myös ajatella, että kysymys on ulkokyljen eteen ratsastamisesta, mikä tietysti tukee kääntymistä samalla.

Takaosakäännös. Sisäohja asettaa liikkeen suuntaan, ulko-ohja pidättää tarpeen mukaan, ulkoavut ottavat hevosen mukaan kääntymään, sisäpohje säätelee kääntymisnopeutta ja pitää yllä poljentaa. Tämä jo nuorena oppimani tapa kertoa mitä ne avut tekevät auttaa mielestäni paljon enemmän eteenpäin kuin pelkkä apujen luetteleminen. Mutta jälleen kaikki on tapaus- ja tilannekohtaista - ei niitä apuja voi heittää yhtä aikaa päälle ja toivoa parasta. Mulla oli aikoinaan hevonen, jolla takaosakäännös oli kisoissa aloitettava sisäpohkeen tehostamisella. Muuten se lähti innokkaana kaatumaan käännökseen pienimmästäkin vinkistä eli ratsastajan katseen kääntymisestä.

Epäsuora ohjasote välillä ihan paikallaan, mm. tuossa takarissa. Silloin kun on myös liikettä eteenpäin, on tiedettävä onko eteenpäinpyrkimys riittävää, liiallista vai onko hevonen ehkä hiukan pohkeen takana. Tämä melkeinpä ratkaisee sen, painottuuko kääntämisen auttaminen ulko-ohjaan vain -pohkeeseen. Tai jos hevonen karkaa alta eikä silti ole pohkeen edessä, voi tehdä ulko-ohjaan painottuvan puolipidätteen jo ennen kääntämistä päästäkseen tarkkuuttamaan sen reaktiota pohkeeseen.

Voin antaa esimerkkejä miten paljon vaan, mutta kysymys on kokonaisuudesta. Dialogista. Ja jos alkeistasolta lähtien opetetaan korjaamaan sen mukaan, miten hevonen vastaa, ja ennakoimaan niitä vastauksia, itsenäinen ja hevoseen vaikuttava ratsastustaito löytyy paljon nopeammin. Ihan samoin, kuin sen 80-prosenttisesti istunnalla vaikuttavan täytyy silti tietää, mitkä ovat hevosen heikkoudet ja vahvuudet ja missä se tarvitsee tukea.

Terveisiä tutuille!

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   3.3.21 11:03:06

Kyllä täällä voidaankin tehdä ratsastuksesta vaikeen kuuloista... :D Onni olla ratsastuksenopettaja joka joutuu käymään päivittäin näitä apuja läpi, niin ei voi olla näin sekaisin kuin täällä osa on.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Singleman 
Päivämäärä:   3.3.21 11:14:01

Tämän kaiken ihmeellisen tinkauksen keskellä mietin, että kyllä voi asioista tehdä vaikeita.

Itse käännän hevosen ihan kääntämällä itseni sinne minne ollaan menossa. Siinä se. En keskity "nappeihin" vaan siihen että hevonen kulkee säkä pystyasennossa ns. ohjien välissä ja kun käännyn, seuraa se rintakehä automaattisesti siinä mukana.

Näitä tekstejä lukiessa osan taivuttamiset ja kääntämiset kuulostavat kyllä TODELLA epäselkeiltä ja hankalilta, ihan ratsastajalle itselleenkin. Jos perus kääntäminen on noin monien apujen summa, voin vain kuvitella sitä apujen määrää kun siirrytään vaativimpiin liikkeisiin. Pyrkikää selkeyttämään tekemistä ja ajatelkaa vähemmän.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   3.3.21 11:27:57

"En minä sitä kyllä kysynyt vaan pikemminkin sitä, että meinaako pekka sitten, että Kyra esittää alkeissa paikkansa pitämättömiä asioita."

Täytyy muistaa, että kirja ei ole varsinaisesti ratsastuksen oppikirja, vaan se on koottu Kyran tanskalaiselle Ridsport -lehdelle kirjoittamista jutuista siitä, miten hän toimii koulutuksen eri vaiheissa ja ratkoo yleisimpiä ongelmia.

Mutta palatakseni tuohon Kyran ABC:hen: olen nähnyt Hamina Tattoossa kuvatun videon, missä Kyra demonstroi menetelmiään englanniksi. Esitellessään ABC:tä hän toteaa käyttävänsä sitä nuorille hevosille, jotka eivät vielä tunne erilaisia apuja ja niiden yhdistelmiä. Myös hän sanoo käyttävänsä sitä toisinaan vanhemmillekin hevosille, kun hän joutuu palauttamaan hevosen mieleen aiempia asioita.

.

"Täällä taas ht-netin "kouluratsastajat" väittää, ettei kukaan maailman parhaimmista ratsastajista osaa edes ratsastuksen alkeita ja opettavatkin ihan höpöjä."

Taas lähti jonkun mielikuvitus laukalle. Ja lujaa... ;)

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   3.3.21 12:12:02

Jotkut tuntuvat kokevan, että asioita tehdään vaikeiksi, monimutkaisiksi ja epäselviksi, kun todetaan, että apuja voi käyttää voltilla (tai missä hyvänsä) vaihtelevasti. Tämä ei pidä paikkansa. Mitä vaikeaa, monimutkaista tai epäselvää siinä on hevosen kannalta, että käytetään kulloiseenkin tilanteeseen sopivia apuja? Niin, ei tietenkään mitään. :) Päinvastoin hevosen kannalta on epäselvempää, jos ratsastaja jääräpäisesti käyttää yksiä ja samoja "volttiapuja" riippumatta siitä, mitä hevosessa tapahtuu ja ovatko ne avut siinä hetkessä enää lainkaan sopusoinnussa sen kanssa, mitä ratsastaja todellisuudessa haluaa. (Tyypillinen esimerkki tästä on se, että käytetään aina vain lisää sisäohjaa hevosen kääntämiseen, vaikka olisi jo ajat sitten käynyt niin, että hevonen on ylitaipunut kaulastaan ja työntänyt lavat ulos.)

Vaikeaa, monimutkaista ja epäselvää apujen vaihteleva käyttö on ainoastaan ratsastajille, jotka eivät vielä ole sillä tasolla, että he pystyisivät tunnistamaan, mitä hevosessa kullakin askeleella tapahtuu, saati reagoimaan siihen oikein. Mutta tämä on ongelma, joka ratkeaa, kun harjoittelee. :)

Vielä niistä pohjeavuista. Pohjetta voi käyttää väistättävänä apuna, mutta myös eteenpäin pyytävänä, suuntaa ohjaavana tai jopa vastaan pitävänä. Esimerkiksi siinä paljon puhutulla voltillahan sisäpohje vaikuttaa lähinnä juuri vastaan pitävänä apuna, joka huolehtii siitä, ettei hevonen kaadu sisällepäin vaan nimenomaan taipuu pohkeen ympäri. Eihän sillä sisäpohkeella suoranaisesti ulospäin vaikuteta saati väistätetä hevosta, koska sitten meillä on jokin ihan muu liike kuin hevosen taivuttaminen voltille...

Pohjeapujen käyttö jää aika surkeaksi torsoksi, jos meinaa, että pohkeen ainoa käyttömahdollisuus on saada hevonen väistämään siitä poispäin.

Vaikka tuossa voltin ja takaosakäännöksen ratsastamisen eroa onkin jo useammalla suulla käsitelty, niin vastaan vielä omasta puolestani: Asia kannattaa miettiä niin, että mitä *eroa* siinä on, lähdetäänkö hevosta taivuttamaan voltille vai lähdetäänkö takaosakäännökseen.

Ensinnäkin voltille lähdettäessähän hevosen pitäisi liikkua eteenpäin aivan samalla tavoin kuin ennen volttiakin. Takaosakäännökseen taas liike eteenpäin pysähtyy tai lähestulkoon pysähtyy (vaikka eteenpäinpyrkimys toivottavasti säilyy), mikä kertoo siitä, että apujenkäytöllä tulee pidättää eteen liikkumista. Toisekseen voltille hevosta taivutetaan, aika paljonkin, jolloin ihan ensimmäisistä askelista lähtien pitäisi keskittyä tähän hevosen taivuttamiseen. Tämä tyypillisimmillään tapahtuu kääntämällä vartaloa voltin suuntaan, taivuttamalla sisäohjalla ja huolehtimalla ulkopohkeella paitsi kääntymisestä myös siitä, ettei takaosa työnny ulos vaan kulkee samalla kaarevalla uralla. Ulko-ohja säilyttää tuntuman ja sisäpohje huolehtii, ettei hevonen kaadu sisälle. Takaosakäännöksessä taas painopiste ei ole hevosen taivuttamisessa vaan tosiaan pääasiassa kääntymisessä. Siinä voisi ajatella enemmänkin niin, että sisäohja näyttää etuosalle suuntaa, samalla kuin ulkopohje kääntää. Tässäkin sisäpohje huolehtii, ettei hevonen kaadu sisälle, ja lisäksi saa myös (tyypillisesti aktiivisemmin kuin voltilla) huolehtia sisätakajalan aktiivisuuden säilymisestä.

Eli vielä kertauksena: takaosakäännöksessä hevonen kääntyy liikkeen jäädessä paikoilleen, voltilla hevonen kääntyy ja taipuu liikkeen suuntautuessa koko ajan eteenpäin. Tässähän ne olennaiset erot tiivistetysti ovat, ja niistä myös apujenkäyttö johdetaan. :)

Nimimerkki e käsittelikin jo erilaisia apujenkäyttötilanteita, joista erityisesti tämä oli mielestäni hyvä esimerkki:

"Jos hevonen seuraa auliisti sisäohjaa myös etuosallaan, fine, ei tarvitse korjata. Jos käännän vaikeamman kääntymisen suuntaan, tuen varmasti jo valmiiksi hiukan enemmän ulkoreidellä."
-> Juuri näin. Itse ratsastan parhaillaan mm. yhtä nuorenpuoleista hevosta, joka on vielä tässä vaiheessa melkoisen vino. Erityisesti suoralta uralta kaarevalle uralle lähdettäessä hevonen tarjoaa toiseen suuntaan mielellään sitä, että kaula kääntyy turhankin notkeasti mutta lavat jäävät ulos. Tämän hevosen kanssa ratsastan tähän kierrokseen suoralta uralta kaarteille hyvinkin ulkopohjepainotteisesti, ja vaikutan sillä ulkopohkeella nimenomaan etuosaan. Tämä on tuntunut olevan tehokasta ja selkeää, enkä koe, että lapoja saisi läheskään yhtä hyvin kontrolliin ainoastaan ulko-ohjalla. Yritys päästä voltille ilman, että lavat jäävät ulos, käyttämällä lapojen kontrollointiin ainoastaan ulko-ohjaa johtaisi sitä paitsi helposti siihen, että ulkoa saisi pitää vähän liikaakin, mikä taas aiheuttaa hiukan toisenlaisia ongelmia.

Toki niitä hetkiä, kun hevonen haastavampaankin suuntaan seuraa sujuvasti sisäohjaa, on yhä enemmän, ja tähän luonnollisesti myös pyritään. :)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 12:34:25

": Hevosen asettaminen vol 2

LähettäjäSingleman 

Päivämäärä3.3.21 11:14:01

Tämän kaiken ihmeellisen tinkauksen keskellä mietin, että kyllä voi asioista tehdä vaikeita. 

Itse käännän hevosen ihan kääntämällä itseni sinne minne ollaan menossa. Siinä se. En keskity "nappeihin" vaan siihen että hevonen kulkee säkä pystyasennossa ns. ohjien välissä ja kun käännyn, seuraa se rintakehä automaattisesti siinä mukana."

Juurikin tässä se on se ero. Esim. minulle ei riitä että hevonen ainoastaan kääntyy sinne minne haluan, vaan pyrin täydelliseen liikkeeseen. Haluan hevosen kantavan itseään molemmista kyljistä, selästä, nostavan rintakehää, avaamaan lapoja. Polkemaan aktiivisesti joka jalasta yhtä paljon, pitämään rungon sentilleen oikeassa asennossa. Tahti, aktiivisuus, kokoaminen pitää olla täydellistä. Ja kun korjataan kaikkea tätä, siihen ei koskaan riitä pelkkä hartioiden kääntäminen menosuuntaan tai ohjasta vetäminen. Puhutaan juurikiin siitä hienosäädöstä ja dialogista. Itse käytän pohjeapuja monen eri asian muuttamiseen, ja kaikki tämä on opetettu hevoselle. Kouluttamattomalle hevoselle ja ratsastajalle tämä varmasti onkin vaikeaa ja sekavaa. Silloin on hyvä keskittyä siihen että kääntää pelkästään ohjasta tai ulkopohkeesta. Ulkopohkeella kääntäminen puolestaan on loistava keino estää lapojen karkaaminen ulos, mikä on monen helmasynti. En ole nähnyt vielä ainuttakaan oppilasta joka suoriutuisi vastataivutuksesta ympyrällä ilman ulkopohjetta. Silloin ulkopohje on nimenomaan se apu joka selkeästi kertoo hevoselle mihin sen halutaan kääntyvän.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   3.3.21 13:01:45

"Silloin ulkopohje on nimenomaan se apu joka selkeästi kertoo hevoselle mihin sen halutaan kääntyvän."

Sisäpohje = asetuksen/taivutuksen/laukan puoleinen pohje. Eli ulkopohje vastataivutuksessa ympyrällä on se ympyrän keskustan puoleinen...

.

"Ulkopohkeella kääntäminen puolestaan on loistava keino estää lapojen karkaaminen ulos, mikä on monen helmasynti."

Kun ratsastajan ja hevosen hartiat ovat yhdensuuntaiset, ratsastajan kädet vierekkäin ikäänkuin ohjat olisivat yhdessä kädessä, ja ohjilla hallitaan rungon ja kaulan liittymää pään 'heiluttelun' sijaan, lapa ei ole menossa minnekään omille teilleen...
Mutta toki asian voi tehdä mutkikkaamminkin.

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Singleman 
Päivämäärä:   3.3.21 13:09:54

"Juurikin tässä se on se ero. Esim. minulle ei riitä että hevonen ainoastaan kääntyy sinne minne haluan, vaan pyrin täydelliseen liikkeeseen. Haluan hevosen kantavan itseään molemmista kyljistä, selästä, nostavan rintakehää, avaamaan lapoja. Polkemaan aktiivisesti joka jalasta yhtä paljon, pitämään rungon sentilleen oikeassa asennossa. Tahti, aktiivisuus, kokoaminen pitää olla täydellistä. Ja kun korjataan kaikkea tätä, siihen ei koskaan riitä pelkkä hartioiden kääntäminen menosuuntaan tai ohjasta vetäminen."

Jos oletusarvona on, että pitää korjata sieltä täältä tuolta niin kannattaa helpottaa tehtävää. Eli yksinkertaistaa sitä käännöstä ja käyttää siihen vähemmän pyyntöjä mihin reagoida.
Hevosen kääntyminen tasapainossa ei ole mitään ydinfysiikkaa vaikka tässä yritetään siitä sellaista tehdä. Päinvastoin, se on todella yksinkertaista JOS se on opetettu hevoselle alusta asti sellaiseksi.
Se virhe tulee nimenomaan siitä että tehdään liikaa ja hevonen ei ymmärrä, se yrittää reagoida paineeseen siellä täällä tuolla ja tadaa, mutkalla ollaan. Jonka korjaamiseen taas lisää apuja etc.

Edelleenkin, pyrkikää selkeyttämään asioita hevoselle.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 13:36:09

Niin kauan kun riittää että hevonen suorittaa käännöksen miten se sen sinä päivänä sattuu suorittamaan, voidaan kopsotella helppo A tasolla koko loppuelämä. Kun halutaan kehittyä, asioita pitää kehittää. Tämä ei tapahdu itsestään vaan ratsastamalla. Ja ratsastaminen on paljon enemmän kuin hartioiden kääntely.

Pekka puolestaan on tervetullut pois tynnyristään tänne oikeaan maailmaan ja katsomaan ratsastuskouluhevosia sekä harrastehevosia. Niistä ei yksikään osaa lukea pelkästään ratsastajien istuntoja aina absoluuttisesti ja sen lisäksi suorittaa ratsastajan haluama asia täydellisesti. Jalo ajatus voi olla että tähän haluttaisiin pyrkiä, mutta sekin vaatii ihan muuta kuin hartioiden pyörittelyä. Yksi on vino oikealle, toinen vasemmalle, ratsastajat kenottavat mihin sattuu. Yksi ratsuista ei halua kääntyä, toinen ei osaa. On aivan naurettavaa vedota johonkin utopiaan, joka ei ole mahdollinen. Seuraavaksi voi sanoa että kyllähän hevonen suorittaa pelkästä istunnasta ja ajatuksen voimasta, ja kas, meillä on seuraaviin MM-kisoihin rapiat 5000 valmista ratsukkoa.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Niisku 
Päivämäärä:   3.3.21 14:06:17


"Silloin ulkopohje on nimenomaan se apu joka selkeästi kertoo hevoselle mihin sen halutaan kääntyvän."

Sisäpohje = asetuksen/taivutuksen/laukan puoleinen pohje. Eli ulkopohje vastataivutuksessa ympyrällä on se ympyrän keskustan puoleinen...

Oikeastiko sinulle pekka jäi epäselväksi mitä tuossa tarkoitettiin? Vai tunnetko vain tarvetta päästä huomauttelemaan täysin epärelevanteista yksityiskohdista? Jos on raskasta seurata keskustelua ilman että on mitään varsinaista asiaa niin mikä saa ihmisen olemaan jatkuvasti äänessä..? ;) Ihan uteliaisuudesta kyselen?

Ps. Hevosella ei ole hartioita. ;)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   3.3.21 14:20:41

"mikä saa ihmisen olemaan jatkuvasti äänessä"

Oletko laskenut, että minä käyttäisin eniten puheenvuoroja, vai miksi katsot, että minä en saisi kertoa mielipiteitäni yleisellä, kaikille vapaalla forumilla?
Ihan uteliaisuudesta kyselen.

.

"Pekka puolestaan on tervetullut pois tynnyristään tänne oikeaan maailmaan ja katsomaan ratsastuskouluhevosia sekä harrastehevosia."

Kyllä minä olen kumpaakin sorttia ehtinyt nähdä melkoisen määrän. ;)
Mutta kiitos vaan kutsusta. Ai niin, missä sinä vaikutat, etten vaan mene väärään paikkaan?
(P.S. sinulla on "mielenkiintoinen" tapa yrittää tukahduttaa omista mielipiteistäsi ja omasta "oikeasta" tavastasi eroavat mielipiteet varsin rankalla liioittelulla.)

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Singleman 
Päivämäärä:   3.3.21 14:24:33

"Oikeastiko sinulle pekka jäi epäselväksi mitä tuossa tarkoitettiin? Vai tunnetko vain tarvetta päästä huomauttelemaan täysin epärelevanteista yksityiskohdista?"

Itseasiassa ei ole kyllä ollenkaan epärelevantti yksityiskohta.
VastaTAIVUTUKSESSA se *ulkopohje* on taivuttava, ei kääntävä.
Tuossa esimerkissähän se loistavasti kiteytyy miten epäselkeät avut hevoselle (ja näköjään myös ratsastajalle) ovat.

"En ole nähnyt vielä ainuttakaan oppilasta joka suoriutuisi vastataivutuksesta ympyrällä ilman ulkopohjetta. Silloin ulkopohje on nimenomaan se apu joka selkeästi kertoo hevoselle mihin sen halutaan kääntyvän."

Kun taivutetaan sisään, taivutuksen puoleinen pohje on taivuttava ja ulkopohje kääntävä, mutta kun taivutetaan ulos niin taivutuksen puoleinen pohje on kääntävä? Miten tämä on millään tavalla loogista yhtään kellekään?

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   3.3.21 16:02:14

pekka: "Kun ratsastajan ja hevosen hartiat ovat yhdensuuntaiset, ratsastajan kädet vierekkäin ikäänkuin ohjat olisivat yhdessä kädessä, ja ohjilla hallitaan rungon ja kaulan liittymää pään 'heiluttelun' sijaan, lapa ei ole menossa minnekään omille teilleen..."
-> Olet unohtanut kertoa tämän aika monien hevosten lavoille. ;)

Selvähän se, ettei mitään kannata tehdä liikaa vain tekemisen ilosta. Mutta niitä hevosia, joille rungon ja kaulan liittymän ja lapojen hallintaa ei riitä se, että ratsastaja osaa oman istuntansa puolesta ratsastaa kaarevalle uralle oikein, on melkoinen määrä. Silloin jotain tarttis tehdä, että tilannetta saisi muutettua...

Singleman: "Jos oletusarvona on, että pitää korjata sieltä täältä tuolta niin kannattaa helpottaa tehtävää."
-> Esimerkiksi vinoutta silloin, kun se on jotain muuta kuin erittäin lievää, pitää kyllä nimenomaan oletusarvoisesti korjata. Eikä tehtävän helpottaminen paljon auta, koska vinoutta pitää oletusarvoisesti korjata kaikessa tekemisessä. Jos haluaa jostain syystä vältellä hevosen kehityskohtien korjaamista ratsastuksessaan, niin aika suuren osan hevosista saa ihan suosiolla jättää talliin. Sitä en sitten kyllä tiedä, että mikä on se syy, miksi hevosen kehityskohtien korjaamista pitäisi välttää. Se, että joku ratsastaja kokee tämän liian monimutkaiseksi ja meinaa, että liikkeet pitäisi pystyä aina ratsastamaan alusta loppuun samoilla kivettyneillä avuilla hevosesta ja tilanteesta riippumatta? Ei minusta kuulosta kovin hyvältä syyltä.

"Kun taivutetaan sisään, taivutuksen puoleinen pohje on taivuttava ja ulkopohje kääntävä, mutta kun taivutetaan ulos niin taivutuksen puoleinen pohje on kääntävä? Miten tämä on millään tavalla loogista yhtään kellekään?"
->Millä tavalla on epäloogista, että halutun kulkusuunnan vastainen pohje on kääntävä? Niinhän se on noissa molemmissa esimerkeissä.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Singleman 
Päivämäärä:   3.3.21 16:35:32

Ihanko todella et näe tuossa mitään epäloogista?
Ilmankos keskustelu junnaa paikallaan.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   3.3.21 16:54:04

Jaa eipä ole tullut mieleenkään ympyrällä ratsastettaessa vaihtaa lennosta ohjeissa termejä "ulkopohje" ja "sisäpohje" tai "ulko/sisäohja" sen mukaan miten asetus milloinkin on. Ihan jokainen ratsastaja on ympyrällä oikein hyvin ymmärtänyt kumpaa ohjaa tai pohjetta käytetään, tai katsoa sisään vaikka se olisikin taivutuksen ulkopuoli vastataivutuksessa. Tuo menee ihan naurettavaksi pätemiseksi. Jos tehtävässä vaihdetaan asetusta muutaman askeleen välein on aika se ja sama että terminologisesti "asetuksen puoleinen" on aina se sisäpuoli.. Pekalla on joskus aikaisemmin ollut ihan hyviä pointteja ja näkemyksiä, mutta nyt nämä keskustelut tuntuu menneen trollaamisen puolelle. Harmi sisänsä.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Kolmas piste 
Päivämäärä:   3.3.21 16:56:17

Miten musta tuntuu että täällä on nyt yksi henkilö monen nimimerkin käyttäjänä.. No ei vaan jatkakaa toki *hakee poppareita*

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   3.3.21 18:30:04

Singleman: Niin, ihan todella en näe mitään epäloogista siinä, että hevosta esim. käännetään vasemmalle aina oikealla pohkeella riippumatta siitä, onko se asettunut/taipunut samaan suuntaan, eri suuntaan vai ei yhtikäs mihinkään. Mutta sinusta olisi siis päinvastoin loogista, että hevosta kääntävä pohje vaihtelisi asetuksen/taivutuksen mukaan? Niin kuin että hevonen meinaisi, että joo, nyt mä käännyn oikeasta pohkeesta vasemmalle, mutta jos turpani kääntyy myös sinne vasemmalle, niin sitten mä en käänny enää oikeasta pohkeesta vasemmalle vaan alan jostain mystisestä syystä kääntyä sinne vasemmasta pohkeesta?

Ymmärtävätkö kaikki vieläkään kääntämisen ja taivuttamisen eroa? Nämä kaksi asiaa voidaan tehdään erikseen tai yhdessä mutta ne ovat silti kaksi eri asiaa... Jos eivät olisi, ei olisi myöskään mahdollista kääntää taivuttamatta tai taivuttaa kääntämättä, mutta ne ovat molemmat hyvinkin mahdollisia asioita. Totta kai esim. voltilla hevosen toivotaan taipuvan, mutta se ei tee taivutukseen tarvittavista avuista automaattisesti myös kääntäviä. Ja voltilla hevonen paitsi taipuu, myös kääntyy.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   3.3.21 19:18:05

"Pekalla on joskus aikaisemmin ollut ihan hyviä pointteja ja näkemyksiä"

Sinusta ei oikein pääse sanomaan samaa, kun piiloudut nimettömän nikin taakse...

.

"Tuo menee ihan naurettavaksi pätemiseksi."

Ja sinähän et yritä päteä?
(Ainakin unohdat asiasta keskustelun ja käyt henk.kohtaiseksi. Ei vakuuta. ;)

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   3.3.21 19:22:47

"Kun taivutetaan sisään, taivutuksen puoleinen pohje on taivuttava ja ulkopohje kääntävä, mutta kun taivutetaan ulos niin taivutuksen puoleinen pohje on kääntävä? Miten tämä on millään tavalla loogista yhtään kellekään?"

Kun sitten ratsastetaan kiemurauraa keskihalkaisijalla, niin miten määrittelet sisä- ja ulkopohkeen loogisesti?

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: hah hah 
Päivämäärä:   3.3.21 20:27:29

En ottaisi vakavasti sellaisen miesratsastajan neuvoja, joka itse ratsasti löysillä ohjilla hevostaan piiskaten. En siltikään vaikka hän olisi lukenut kaiken mitä on kirjoitettu ratsastuksen teoriasta. Ei muuta :D

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   3.3.21 20:37:08

"En ottaisi vakavasti sellaisen miesratsastajan neuvoja, joka itse ratsasti löysillä ohjilla hevostaan piiskaten."

En minäkään.

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Nuttura 
Päivämäärä:   3.3.21 20:49:18

Minuakin harmittaa että nämä alunperin ihan hyvät keskustelut tullaan pilaamaan turhanpäiväisellä vänkäämisellä. Jos jollain menee noin raskasti tunteisiin myöntää olevansa väärässä niin asiasta voi aloittaa oman topikin. Peilillä ja monella muulla on ollut hyviä pointteja, mielenkiintoisia perusteluja ja asiallista keskustelua.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   3.3.21 22:05:29

Turhaahan on ylipäätään keskustella, jos kaikki ovat asiasta yksimielisiä. Riittää, kun yksi kertoo, mitä mieltä kaikki ovat...

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Viiva 
Päivämäärä:   3.3.21 22:15:19

Ulkoavut kääntää. Onko oikeasti joku jolle tätä ei ole opetettu? Siis ihan ilman sarvia ja hampaita, onko olemassa joku jolle näin ei koskaan ole sanottu? Luulin että tämä on joku xenofonista lähtöisin oleva koko ratsastuksen perusta.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   3.3.21 22:24:54

Täällä yksi joka tästä keskustelusta inspiroituneena kokeili tänään kääntämistä tuolla "hevosen lavat ja ratsastajan rintakehä aina samassa linjassa" - idealla ja kyllähän se oikeasti toimii.

Ja täytyy myöntää että hevonen oli paljon suorempi (ja samalla energisempi ja tahdikkaampi tietysti) ja ennen kaikkea iloisempi! Kiitos tästä :)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   3.3.21 22:25:43

Minun puolestani keskustelurauha jokaiselle asialliselle keskustelijalle. En ymmärrä, miksi yksikään asiallinen keskustelija olisi ongelma niin kauan, kuin joukkoon mahtuu aika määrä heitäkin, joiden asiallisuus loppuu viimeistään siinä vaiheessa, kun joku on perustellusti eri mieltä... :)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   3.3.21 22:27:45

Viiva, olet väärässä! Koska se kirjoitetaan Ksenophon.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   3.3.21 22:33:22

Haluaisin muuten edelleen kuulla MILLÄ hevonen käännetään kun hartiat ovat menosuuntaan mutta hevosen etuosa halutaan kääntymään toiseen suuntaan? Koska ohjasta kääntyy vain kaula hevosen ollessa asettuneena.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   3.3.21 23:07:10

Viiva, toivottavasti en osu tunneillesi, sillä olisin aivan pihalla, jos sanoisit sisäpohkeeksi jotain muuta kuin asetuksenpuoleista.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Singleman 
Päivämäärä:   4.3.21 07:20:10

"Mutta sinusta olisi siis päinvastoin loogista, että hevosta kääntävä pohje vaihtelisi asetuksen/taivutuksen mukaan? Niin kuin että hevonen meinaisi, että joo, nyt mä käännyn oikeasta pohkeesta vasemmalle, mutta jos turpani kääntyy myös sinne vasemmalle, niin sitten mä en käänny enää oikeasta pohkeesta vasemmalle vaan alan jostain mystisestä syystä kääntyä sinne vasemmasta pohkeesta?"

Tästä herää kysymys, että millä tavalla taivutat hevosta jos mielestäsi ei ole epäloogista hevoselle ymmärtää yllämainittu?

Kun taivutat voltilla sisälle, hevonen ei saa sisäpohkeesta kääntyä vaan ulkopohje kääntää samaan aikaan vastakkaiseen suuntaan. Kun taivutat ulos, hevosen yhtäkkiä pitääkin saman pohkeen paineesta kääntyä sekä taipua?

Tämä on sama asia hevosen näkökulmasta kuin se että ajaisit autoa ja kun lähdet liikkeelle, pitää laittaa joskus ykkösvaihde ja joskus joku muu. Ei auta kuin kokeilla mikä niistä tänään on se oikea vaihde.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 08:28:10

"Kun taivutat voltilla sisälle, hevonen ei saa sisäpohkeesta kääntyä vaan ulkopohje kääntää samaan aikaan vastakkaiseen suuntaan."
-> "Vastakkaiseen suuntaan"? Kyllä ulkopohje kääntää siihen ainoaan suuntaan, johon pohje yleeensäkin kääntää, eli pohkeesta poispäin... Sisäpohje ei hevosta voltilla käännä yhtään mihinkään vaan ainoastaan huolehtii, ettei hevonen kaadu sisälle. Kyse ei ole siitä, ettei hevonen "saa" kääntyä sisäpohkeesta, vaan siitä, ettei yksikään edes hiukan koulutettu hevonen *voi* kääntyä pohkeesta samalle puolelle, jolla pohjetta käytetään. Sehän tarkoittaisi, että hevonen olisi opetettu suoranaisesti painumaan pohjetta päin, mikä olisi niin mielipuolisen epäonnistunutta hevosen koulutusta, että oksat pois... Etenkin jos saman hevosparan pitäisi jossain muussa tilanteessa ymmärtää, että kääntyminen tapahtuukin pohkeesta poispäin. :)

Et muuten vastannut pekan kysymykseen, jostain syystä... Sekin olisi kiva kuulla, miten mahdat ratsastaa takaosakännöksen... Sisäpohkeellako siinäkin hevosta luulet käänteleväsi? ;)

"Tämä on sama asia hevosen näkökulmasta kuin se että ajaisit autoa ja kun lähdet liikkeelle, pitää laittaa joskus ykkösvaihde ja joskus joku muu. Ei auta kuin kokeilla mikä niistä tänään on se oikea vaihde."
-> Ei, kyllä se on ihan omaa logiikkasi, että jostain merkillisestä syystä, jota et ole osannut sen enempää avata, hevosen käsitys kääntävistä pohjeavuista vaihtelisi asetuksen/taivutuksen mukana. En ole ikinä kuullut kenenkään koettavan laittaa hevosen päähän noin hoopoa ajatusta. Saati että siinä olisi yhtään mitään loogista. :)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Singleman 
Päivämäärä:   4.3.21 10:07:41

Et nyt itse ymmärrä omaa logiikkaasi.
Edelleen kiinnostaa se miten taivutat hevosta?

""Kun taivutat voltilla sisälle, hevonen ei saa sisäpohkeesta kääntyä vaan ulkopohje kääntää samaan aikaan vastakkaiseen suuntaan."
-> "Vastakkaiseen suuntaan"? Kyllä ulkopohje kääntää siihen ainoaan suuntaan, johon pohje yleeensäkin kääntää, eli pohkeesta poispäin...

Jos kuvitellaan että ratsastat vasemmassa kierroksessa pitkää sivua ja haluat voltille. Oikea pohje (eli ulkopohje) kääntää hevosen vasemmalle ja jos vasen pohje vain huolehtii ettei hevonen kaadu sisälle niin millä avuilla taivutat?

"Et muuten vastannut pekan kysymykseen, jostain syystä... Sekin olisi kiva kuulla, miten mahdat ratsastaa takaosakännöksen... Sisäpohkeellako siinäkin hevosta luulet käänteleväsi? ;)"

En ymmärrä kysymystä. En ole sanonut käänteleväni hevosta pohkeilla yhtään mihinkään suuntaan, sinähän tässä niin teet? :D

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   4.3.21 14:48:12

Singleman, mutta et edelleenkään vastaa kysymykseen että miten ratsastat takaosakäännöksen. Ja minä itseasiassa vielä lisäisin että miten ratsastat laukannoston ympyrällä jos hevonen ei ymmärrä pohkeen usempaa käyttöä samaan aikaan?

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Singleman 
Päivämäärä:   4.3.21 15:06:23

Takaosakäännökseen kokoan, asetan hevosen liikkeen suuntaan ja lähden kääntämään omaa rintakehääni jota hevonen seuraa, sisäpohje taivuttaa. Tärkein on aktiivisuus, jos hevonen ei ole aktiivinen se ei voi myöskään kääntyä takaosansa ympäri (takajalat ei toimi)

Laukannosto ei tule pohjeavusta vaan lantion asennosta. Valmistelen noston kokoamalla sen hetkistä askellajia pienellä puolipidätteellä, siirrän sisäistuinluuta eteenpäin ja hevonen nostaa laukan. Tässäkin pätee sama, jos hevonen ei ole aktiivinen, se ei voi ensinnäkään koota (tuoda painoa taakse mikä on edellytys nostolle) eikä laukka nouse merkistä vaan hevonen kiihdyttää.
Jos nostaisin laukan siirtäen ulkopohkeen taakse ja sisäpohkeen eteen ja käyttäisin molempia samanaikaisesti, hevonen menisi "banaaniksi" kuten pohjeavut tilanteessa pyytävät.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 16:17:21

"Selvähän se, ettei mitään kannata tehdä liikaa vain tekemisen ilosta. Mutta niitä hevosia, joille rungon ja kaulan liittymän ja lapojen hallintaa ei riitä se, että ratsastaja osaa oman istuntansa puolesta ratsastaa kaarevalle uralle oikein, on melkoinen määrä. Silloin jotain tarttis tehdä, että tilannetta saisi muutettua.."

Sitten se ratsastaja opettelee kääntämään istunnalla, eikä virheellisesti käännä väärillä avuilla, koska se ei hyödytä ketään.

Hevonen kääntyy Ratsastajan istuinluiden mukaan. Hevonen menee painon alle. Kun paino on oikein, hevonen vain taivutetaan halutun suunnan mukaisesti sisäpohkeen ympäri.
se rintakehän kääntö tehdään siksi, että todellisuudessa se vaikuttaa Ratsastajan istuinluiden asentoon. Rintakehän käännöllä saadaan paino haluttuun suuntaan ja ihan kaikki hevoset kyllä kääntyy painon suuntaan, mikäli ratsastaja ei samaan aikaan vedä ohjalla toiseen suuntaan. Tais silloinkin hepo saattaa yrittää Ratsastajan painon suuntaan, jolloin ratsastaja kokee että hevonen ei taivu kunnolla

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 17:16:12

Alkaa kyllä selvitä miksi ratsastuksen taso on niin surkea Suomessa. Näen ihan elävästi kun täti/setäratsastaja siirtää hartioitaan ja olettaa hevosen suorittavan laadukkaan käännöksen. Kun opettaja tai kanssaratsastaja toteaa että hevonen liiraa miten sattuu ja takajalat on tallissa, täti/setäratsastaja suuttuu ja sanoo että kylläpäs hevonen kääntyy ja näin luki kirjassakin. Kiva toki jos tämä jollekin riittää, mutta täällä taidettiin puhua kouluratsastuksesta.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 17:43:18

Edelleenkään istunnan ja apujen käyttö eivät ole millään tavalla toisensa poissulkevia asioita, päinvastoin. Ei kai tiettävästi kukaan esim. ulkoavuista puhuva ole sanonut, että hänen mielestään ratsastajan ei kannattaisi esim. voltille lähtiessä kääntää myös omaa kroppaansa voltille?

Olen jo ajat sitten kertonut, miten hevosta taivutetaan voltille, eli tämä asia ei suinkaan ole omastakaan puolestani jäänyt vaille kannanottoa:

"Toisekseen voltille hevosta taivutetaan, aika paljonkin, jolloin ihan ensimmäisistä askelista lähtien pitäisi keskittyä tähän hevosen taivuttamiseen. Tämä tyypillisimmillään tapahtuu kääntämällä vartaloa voltin suuntaan, taivuttamalla sisäohjalla ja huolehtimalla ulkopohkeella paitsi kääntymisestä myös siitä, ettei takaosa työnny ulos vaan kulkee samalla kaarevalla uralla. Ulko-ohja säilyttää tuntuman ja sisäpohje huolehtii, ettei hevonen kaadu sisälle."

Siinä, että joidenkin mielestä riittää, kun hevonen menee oikeaan suuntaan, eikä esim. siitä, millä uralla takaosa on, tarvitse välittää, ei ole mitään uutta. Kovin uutta ei ole sekään, että ulkoapuja ei osata käyttää. Hyvin mielellään ratsastajat turvautuvat vain sisäapuihin menettäen ulkokyljen hallinnan, jos sellaista on koskaan ollutkaan. Ei mitään uutta auringon alla siis, mutta hyvää ratsastusta tuolla tavalla ei saa aikaan. Ehkä sitten jonkun makuun sopivan yksinkertaista, mutta se ei taas omaan makuuni ole mikään arvo, kun siihen ei liity oikein työskentelevä hevonen.

Tuo "sisäpohkeella taivuttamisen" jankuttaminen myös epäilyttää aika tavalla. Sisäpohkeen merkitystä joudutaan ratsastajille monesti korostamaan ja sikäli syystä, että usein hevoset kaarteilla pääsevät kaatumaan sisäpohjetta päin sen sijaan, että taipuisivat sen ympäri. Mutta valitettavan metsään on kyllä menty, jos jollekin on syntynyt tästä se mielikuva, että hevosen taivuttaminen on yhtä kuin sisäpohkeen käyttö. :( Toisaalta sekään ei ole uusi asia: kun jotain juttua joudutaan paljon korostamaan, niin vaikka se tehtäisiin ihan aiheesta, jollekin jää siitä aina väärä mielikuva.

Ratsastusta ei ole helppo oppia eikä opettaa, minkä näistäkin keskusteluista hyvin huomaa...

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 18:31:46

Peili, aamen!

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 18:35:28

Siis oliko toi lainaus omasi? Taivutetaan sisäohjalla??? No ei todellakaan taicuteta sisäohjalla

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 18:38:49

Jos hevonen kuin hevonen kääntyy painoavuilla(jos ei käänny, on vika ratsastajassa), miksi sitä ulkojalkaa käytettäisiin kääntymiseen? Joka ikinen hevonen osaa luonnostaan kääntyä painon mukaan, se on niiden vaisto, ei opetettava asia.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Viiva 
Päivämäärä:   4.3.21 18:41:40

Minä taas haluaisin edes yhden perustelun miksi ulkopohkeella ei voisi kääntää? Yhden! Hevosen voi kääntää ihan millä vaan, vaikka viheltämällä jos tahtoo.

Toiseksi, jos täällä jollain on hevonen joka todella kääntyy aina ratsastajan hartioiden mukana, miksi te selitätte sisäpohkeen taivuttamisesta tai takaosan vahtimisesta? Eihän näitä tarvita! Hevonen joka kääntyy ratsastajan asennon mukaan kyllä osaa taipua ilman ohjaa tai sisäpohjetta. Se vaihtaa laukat istunnasta eikä sen takaosa missään olosuhteissa siirtyisi ympyrällä ulospäin. Koska tällainen hevonen liikkuu hyvin itseään kantaen ja tasapainossa, on todella outoja selittää pohkeiden käytöstä missään yhteydessä. Miksi pohkeita tarvitsisi missään olosuhteissa käyttää?

Tai sitten voisi käydä niin että vaikka osa näistä taitavista ratsastajista hallitsee hevosensa istunnallaan, yhtä ainutta ympyrää ei tehtäisi kun ohjat otettaisiin pois ja käskettäisiin kääntää. Ilman ulkoapuja ;)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 20:57:29

Totta kai hevosta taivutetaan myös sisäohjalla - se ei vain oikein toteutettuna tarkoita samaa kuin aloittelijoiden versio samasta asiasta, kun koko voltti yritetään ratsastaa sillä pelkällä sisäohjalla ja yleensä vielä aika hillittömällä vetämisellä. :)

Edelleen ulkoapuja käytetään kääntymiseen siksi, ettei edistyneessä ratsastuksessa ole tarkoitus tyytyä kääntymiseen. Tarkoitus on saada aikaan esim. sinne voltille kaikin tavoin tasapainoinen kääntyminen ja oikein taipunut hevonen. Ei ole tarkoitus kääntää hevosta vähimmin mahdollisin avuin vaan saada se tekemään asiat myös *oikein*. :)

Minuakin kieltämättä vähän hymyilyttää se, että jotkut ratsastavat hevosta pelkästään hartioilla ja katseella - paitsi että sitten se hevonen kuitenkin "taivutetaan sisäpohkeella", mitä se sitten tarkoittaneekin... Täytyy sanoa, että aika erikoisessa balanssissa oleva ja aika erikoisella tavalla avuilla oleva hevonen, kun kaikki muu onnistuu ajatuksella, katseella ja painonsiirrolla, mutta taivutus tehdään sisäpohkeella...

Kaikenlaisia selityksiä saadaan aikaan, kun poimitaan vakuuttavan kuuloisia lauseita ja ohjeita sieltä täältä ja yhdistellään niitä vailla ymmärrystä kokonaisuudesta.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 21:38:56

Ulkopohkeella ei käännetä, Koska se hevonen väistää painetta ja silloin käännöksestä tulee Väistö, hevonen heittäytyyy sisäpohjetta vasten. Ja TÄMÄKIN asia tulee hevoselta vaistonvaraisesti. Sitä ei tarvitse erikseen sille opettaa. Vaikka opettaisi sille mitä temppuja ja merkkejä, se ei silti pysty toimimaan luontoaan vastaan, nii kuin pakoreaktio. Ja kääntäessä ei ole ideaalia että hevonen heittäytyy sisäpohjetta vasten

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 21:40:43

Vastaavanlaisen Esimerkkinä siis pakoreaktio, se voidaan väkivalloin siltä kitkeä(sitomalla vaikka ja kovilla kuolaimilla), mutta se reaktio syntyy joka tapauksessa.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 21:44:37

Hevonen KÄÄNNETÄÄN paino siirrolla. Jonka joka ikinen hevonen osaa. Kun Ratsastajan paino on oikein käännökseen nähden, hevonen kuin hevonen kääntyy sen mukaan koska se tulee siltä LUONNOSTAAN (vrt. Se pakoreaktio), se on vaisto, ei opetettu temppu.
Sitten taas se sisäpohje onkin se paine mitä kohden se hevonen taas ei halua mennä, koska siinäkin tulee se paine, joka saa hevosessa aikaa taipumisen sisäkyljestä(kun se väistää sitä sisäpohkeen painetta taivuttamalla ulkokylkeä)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 21:49:15

.: Et siis käytä pohjeapua siirtymisiin, et askeleenpidennyksiin etkä ylipäätään yhtään mihinkään muuhun kuin väistöihin? Sinänsä kyllä mielenkiintoinen teoria, että hevonen vaistonvaraisesti esittää luonnostaan väistöä, kun ihminen käyttää pohjetta. Oletko testannut villihevosilla, että tuleeko sieltä pohkeenväistöä, avotaivutusta vai millaista väistöä noin niin kuin alkukantaisen pakoreaktion voimalla? :)

Ei voi muuta sanoa, kuin että onneksi hevoset eivät ole ihan niin yksinkertaisia kuin osa ratsastajista. Muuten ratsastus olisi vielä vaikeampaa. :)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 21:50:13

Eli Ratsastajan paino kääntää, sisäpohje vöistättää hevosen keskikohtaa ulos ja ulkojalka pitää taas perän sisällä. Hevinen toimii paineella ja vaikka sille opettaisi mitä tahansa, se ei pysty luontonsa takia menemään painetta kohden, ellei ratsastaja voimalla sitä pakota. Mutta siitä on balanssi kaukana

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 21:50:52

"Sitten taas se sisäpohje onkin se paine mitä kohden se hevonen taas ei halua mennä, koska siinäkin tulee se paine, joka saa hevosessa aikaa taipumisen sisäkyljestä(kun se väistää sitä sisäpohkeen painetta taivuttamalla ulkokylkeä)"
-> Niin että sisäpohkeesta se hevonen ei sitten esitäkään vaistonvaraista pakoreaktioväistöä, ainoastaan siitä ulkopohkeesta? OK.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 21:54:40

Esittää se, mutta ulkojalka on estämässä sitä siirtämästä koko takaosaa. Jolloin se väistää vain ulkokyljellä. Vähän sama kuin joku tökköis sua kylkeen sormella. Vastakkainen kylkesi pitenee. Jos taas mikään ei pitelis päästä ja jaloista niin loikkaisit metrin sivummalle. Mutta ratsastaessa siellä onkin ulkojalka estämässä esim.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 21:56:30

Voihan se hevonen paeta painetta myös eteen vrt. Eteen ajavat pohkeet

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 21:56:58

.: Äsken sanoit, että pohkeesta hevonen esittää luonnostaan väistöä, mutta nyt se ei ilmeisesti esitä mielestäsi kuitenkaan väistöä takana olevasta ulkopohkeesta... Miksei?

Sitten tuo hevosen "keskikohdan väistättäminen"... Niin siis minkä ruumiinosan? :) Väistö tarkoittaa ristiaskelten ottamista, eli hevosen keskimmäiset jalatko ne siitä sisäpohkeesta ottavat ristiaskelia? Vai mikä ihmeen "keskikohta"? :)

Minusta olisi hyvä, jos ratsastuksesta kirjoitettaisiin pääasiassa selvinpäin. :)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 21:59:59

MUTTA silloinkin Ratsastajan painon pitää olla mahdollistamassa hevosen eteenpäinmeno. Annappa pohkeita ja istu nselkö notkolla. Niin hevonen ei liiku mihinkään, koska istunta jarruttaa. Varmasti meistä moni huomannut, että hevonen liiraa johonkin suuntaan. Se johtuu siitä, että Ratsastajan paino on väärin. Tällöin usein ratsastaja antaakin istunnalla kääntävää apua eikä eteenpäin mahdollistavaa apua. Silloin pohkeiden eteenpäin paineistava apu ei toimi toivotulla tavalla

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 22:00:48

Siksi koska sitä ulkopohjetta ei käytetä. Se vain on antamassa raamia

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 22:03:24

Aha. Ok. Eli siis voltilla hevosen ulkokylki mutta pelkästään se esittää väistöä, ihan samoin kuin oma ulkokylkeni tekee, jos joku tökkää minua sormella kylkeen, kunhan joku myös pitelee päästä ja jaloista kiinni. Ja siirtymisissä hevonen pakenee pohkeista eteenpäin. Asia harvinaisen selvä. :)

(Nyt pyydän kyllä anteeksi "yleisöltä" - tällä tilanteella *ei* saisi herkutella... Mutta en voinut vastustaa...)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 22:03:37

Kännissä ja läpällä. En tarkoita väistöllö ratsastus termiä väistöä. Vaan paineesta poispäin väistämistä=ei mene painetta päin. Pystyt kai ymmärtämää, että jos joku tökkää sua sormella kylki luiden väliin, pystyt väistämään sormen liikuttamatta jalkoja ihan vain taivuttamalla kylkesi. Tällöin ulkokylki pitenee

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: hah hah 
Päivämäärä:   4.3.21 22:07:22

Toden totta hevosta ratsastetaan painolla. Hötöleidi af Kinberg ratsasti kyr-ohjelman pelkällä painoavulla. Af Kinkenberg painoi lähes 135 kg joten tuomaristokaan ei nähnyt esityksessä mitään kiistan aihetta. Valitettavasti polle nääntyi ennen palkintojen jakoa, joten suoritusta ei voitu kirjata kansalliseen tasoon.

Esi-isäni von Gryere Perniöstä taas ratsasti ajatuksen voimalla. Lopulta jopa niin ,ettei hevosta edes tarvittu. Myös hevosen kokoamisessa häneltä löytyy uskomattomia suorituksia. Hän näet kokosi hevosen taidokkaasti pelkästään haarukalla ja veitsellä sopiviksi suupaloiksi - siis lautasellaan. Näky hämmensi jopa tuomareita, joiden mielestä hevosen kokoamisaste edusti huippuosaamista.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Viiva 
Päivämäärä:   4.3.21 22:08:17


"Ulkopohkeella ei käännetä, Koska se hevonen väistää painetta ja silloin käännöksestä tulee Väistö, hevonen heittäytyyy sisäpohjetta vasten. Ja TÄMÄKIN asia tulee hevoselta vaistonvaraisesti. Sitä ei tarvitse erikseen sille opettaa. Vaikka opettaisi sille mitä temppuja ja merkkejä, se ei silti pysty toimimaan luontoaan vastaan, nii kuin pakoreaktio. Ja kääntäessä ei ole ideaalia että hevonen heittäytyy sisäpohjetta vasten"

Kuitenkin sulkutaivutus onnistuu kaikilta hevosilta oikein hyvin, vaikka tämän pitäisi olla siis mahdotonta? Selvä.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 22:12:40

En puhunut siitä että ne vaistot yksinään riittäisi, tietenkin tarvitaan myös voimaa, joka hevoselle rakennetaan pikkuhiljaa. Luonnostaan sillä ei ole voimaa. Mutta luonnostaan sillä on kyky väistää painetta. Sulkutaivutukseen tarvitaan voimaa, kokoaniskykyä.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   4.3.21 22:20:05

Vaikea päättää äkkiseltään, kumpi on pahempi: se, että joku kirjoittaa kännissä sekavia ratsastuksesta, vai se, että monien selitykset eivät selvinpäin kuulosta yhtään järkevämmiltä. :)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   4.3.21 22:57:52

Nyt kyllä tuli illan huutonaurut, kiitos kaikille osallisille :'D Mä haluun kyllä olla kärpäsenä maneesissa kun nää painolla kääntäjät ratsastaa jotain vaativampaa koulurataa :D Vai ettei hevoselle voisi antaa pohjetta ilman että se väistää ja sitten kuitenkin voi antaa ilman että se väistää ja sitten vielä vihelletään täysikuulle niin hevonen menee varmaan piaffia pakoreaktiona.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: hah hah 
Päivämäärä:   5.3.21 00:12:24

Kummin kaimani ratsumestari Klaus Töttersröm oli asettamisen mestari.
Hän asetti hevosen mm: - karanteeniin - näytille - esille - ja lopulta näkyviin.

Suoritukseen ei tarvittu edes asetinputkea, vaikka se tapahtui putkeen eli yhtäjaksoisesti Ei siis edes pahvista tahi muovista kuten tamponin asetukseksessa tarvitaan. Hevosen asettaminen oli silti vain harrastus. Varsinaisena päivätyönään hän työskenteli valtioneuvostossa erilaisten asetusten laatijana

"Asetus on Suomen lakia täsmentävä tai täydentävä säädös, joka annetaan lain antaman asetuksenantovaltuutuksen nojalla. Tasavallan presidentti, valtioneuvosto tai ministeriö voivat antaa asetuksia eduskunnan säätämän lain perusteella."

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   5.3.21 00:33:53

Ja minullako on ihmeellisiä mielipiteitä? ;)

:))

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: hah hah 
Päivämäärä:   5.3.21 01:06:14

pekan mielipiteet voi kyllä asettaa kyseenalaiseksi. Eräänlainen asetus tämäkin.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Jeppisjepulis 
Päivämäärä:   5.3.21 07:54:32

Tässä on tullut huomattua se, että ulkopohkeella kääntäjät eivät kyllä ainakaan perustella osaa kun kyseenalaistetaan.
Vastaukseksi tulee jokin liirumlaarum ja lopuksi keskustelukumppanin vähättelyä ja naureskelua "oletpas tyhmä kun et näin yksinkertaista asiaa tajua"

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   5.3.21 08:23:23

Jeppisjepulis: No mutta, täytyyhän sinunkin ymmärtää, ettei se, kun perusteellisesti selvitetään miten ja miksi ja esitetään yhden Suomen kaikkien aikojen parhaan kouluratsastajan näkemyksiä kirjallisuusviitteineen, voi perusteluina mitenkään kilpailla joidenkin vankan biologis-fysikaalisen tietämyksen kanssa. Laittaahan se kenelle hyvänsä jauhot suuhun, että hevosen ulkokylki esittää voltilla pakoreaktiona väistöä, kun pidellään jaloista ja päästä kiinni. Kyllä kaikki yllä mainittu väkisinkin kalpenee tuon tason argumentoinnin rinnalla. :(

pekka: Jospa sinulla ei vain koskaan ole ollut tarpeeksi alkoholia, ainakaan veressä? ;)

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: Lisa 
Päivämäärä:   5.3.21 08:54:06

Täällä on ollut minusta kyllä ihan hyvää keskustelua ja perustelua puolin ja toisin.

Mitä Jeppisjepulis kokee ettei täällä ole osattu perustella? Minusta taas molemmat puolet on kyllä kertoneet ihan hyvin mitä tekevät ja miksi.

Minusta olisi ihanaa jos kaikki hevoset olisi niin herkkiä että niillä voisi oikeasti mennä pelkillä painoavuille. Kuten tuolla kuitenkin joku sanoi niin tämä on kyllä aika utopiaa koska se vaatisi että kaikki hevoset olisi täydellisesti ratsastettuja ja koulutettuja ja lisäksi vielä ratsastajien tulisi olla alusta saakka täydellisiä ratsastajia. Koska varsinkin aloittelijoilla on niin paljon vielä siinä istunnassa opettelua ettei niitä liikkeitä voi jättää sen varaan koska paino saatta vielä heitellä minne sattuu ja se vasta sille hevoselle olisikin epäreilua.

Itse kuulun kyllä koulukuntaan joka käyttää ulkopohjetta käännöksissä. Kuitenkin menen jokaisella hevosella niin pienillä avuilla kun mahdollista, eli jos semmoinen painolla ratsastettava helmi osuu kohdalle niin kyllähän sitä silloin muut avut ovat paljon pienemmässä osassa.
Monen kommenteissa tulee minusta se ilmi että puhutaan kyllä samoista asioista, mutta sitten jäädään saivartelemaan kun toinen käyttääkin asiasta jotain eri termiä tai muuten jotain väärää sanaa.
Minusta on hassua myös väittää ettei nämä painolla kääntäjät käyttäisi sitä ulkopohjetta koska juuri se ratsastajan ulkokylki ja ulkoistuinluu antaa ne painoavut siinä käännöksessä. Se että siinä ei aktiivisesti itse tajua käyttävänsä pohjetta ei kuitenkaan tarkoita ettei se pohje siinä ihan yhtälailla osallistu kääntämiseen. Sitten kun pohjetta tuossa kohdassa aktiivisesti käytetään niin mennään jo sitten pidemmälle vietyyn apuun. Halutaan joko tarkempaa reaktiota tai hevonen ei ole niin herkkä että kääntyisi pelkällä painolla siinä kohdassa kun halutaan.

Tuo on kaikkein typerintä että yleistetään suuntaan tai toiseen. Kaikki hevoset eivät varmasti osaa kääntyä pelkästä painosta, mutta sitten taas moni näistä joilla pohjetta käytetään varmasti pienen herkistelyn jälkeen kääntyisi.

  Re: Hevosen asettaminen vol 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.3.21 09:34:43

Mä ajattelen, ett ä hevonen kääntyy kyllä painoavuilla, jos ratsastaja ei sitä estä tai sitten se haluaa itse mennä jonnekin tiettyyn suuntaa ja ei kuuntele painoapua. Mutta silloin on moni muukin asia pielessä, jos hevonen saa tehdä oman mielen mukaan, eikä halua kuunnella ratsastajaa

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.