Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.2.21 14:36:26

voiko joku kertoa, että kun hevosta käännetään, tarviiko asetus "ylläpitää" sisäohjalla merkkejä antaen koko kaarevan uran ajan?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.2.21 14:58:33

Hevosen pitäisi jäädä asettuneeksi, kunnes se taas suoristetaan.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jaa 
Päivämäärä:   23.2.21 15:02:25

Vain tarvittaessa. Ei turhaan pidä tehdä.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.2.21 15:54:50

Ok kiitos!

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   23.2.21 16:06:38

Hevosta ei käännetä eikä aseteta sisäohjalla vaan ulkopohje kääntää ja sisäPOHJE asettaa. Ulko-ohja valvoo asetuksen määrää. Eli periaatteessa käännökset voisi ratsastaa sisäohja ihan löysänä jos taitoa riittää.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   23.2.21 17:08:19

--- Olen hämmästynyt, joku oikeasti tietää täällä jotain ratsastuksesta!

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   23.2.21 18:31:57

Voisi vielä mainita, mitä ne pohkeet tekevät. :)

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   23.2.21 18:38:48

--- on kyllä todella hakoteillä kun tarvitsee ulko-ohjaa asetukseen. Hevonen asetetaan, taivutetaan ja kootaan istunnalla, eikä ohjia tarvita lainkaan. Ylipäänsä suitsien käyttö on merkki huonosta ratsastustaidosta.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   23.2.21 18:41:53

Ja pekka tulee kohta kertomaan ettei hevosta todellakaan käännetä ulkopohkeella.

;))

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   23.2.21 19:18:21

"Ja pekka tulee kohta kertomaan ettei hevosta todellakaan käännetä ulkopohkeella."

Nyt ei enää tarvitse, kun sinä ehdit ensin..

Mutta kun aina viitataan Kyran kirjaan, niin minäpä annan tällä kerralla vinkin: avotaivutuksen yhteydessä Kyra kertoo, mitä apuja käytetään (=mitä hän käyttää).

:))

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   23.2.21 19:25:18

Kyllä kunnon hc-ratsastaja asettaa hevosen seisomalla päällään keskellä maneesia ja viheltämällä sibeliuksen sinfoniaa.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   23.2.21 19:32:23

Nyt menikin pekka sitten metsään.. Kyra kun avotaivutuksesta kirjoittaa että etuosa käännetään sisäohjalla. Aijaijai, eihän niin saa missään tapauksessa tehdä. Onneksi hötönetin kouluratsastajain raati tietää, kun Kyra ei tiedä miten niitä hevosia ratsastetaan..

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   23.2.21 20:02:39

??

:))

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   23.2.21 20:39:47

Joo ei hevosta saa kääntää sen enempää ohjalla kuin pohkeellakaan. Sitä täällä on kyllä jankattu riippumatta mitä ap on milloinkin kysynyt. Päätä kääntämällä korkeintaan tehdään niin avot kuin sulut :D

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.2.21 20:55:53

Kyllä ohjalla annetaan merkki hevoselle kuolaimeen, jolloin se asettuu niskasta haluttuun suuntaan. Saanen kysyä miten hevonen tietää asettua eli kääntää päätään jos sille ei anneta ohjalla merkkiä?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.2.21 20:57:11

Enkä tarkoita että hevosta KÄÄNNETÄÄN ohjalla, vaan sillä annetaan merkki kuolaimeen josta se tietää asettua haluttuun suuntaab

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.2.21 20:58:34

Ja asettaminen ei siis ole kääntämistä?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Kräp 
Päivämäärä:   24.2.21 07:10:16

Ohjalla asetetaan. Hevosen niska toimii kuin sarana ja kun minä haluan sen asettuvan, koulutettu hevonen vastaa siihen, että ohjasotteella pyydän sen asettumaan, ja se jää asetetuksi ilman vetoa. Asetusta ei ylläpidetä jatkuvasti päällä olevalla ohjasavulla.

Asettuminen on normaali osa hevosen peruskoulutusta, ja se opetetaan yleensä maasta käsitellessä, aivan kuten muutenkin ohjasapuihin regointi ja tuntuma.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   24.2.21 08:49:23

Vai että sisäpohkeella asetetaan ja ulkopohkeella käännetään. Huh.

Ensin kannattaa perehtyä kunnolla siihen mitä asetus ylipäätään tarkoittaa. Jos sen opettaa hevoselle niin että se asettuu sisäpohjetta käytettäessä (sen voi opettaa, kyse ei ole siitä etteikö se onnistuisi), kannattaa huomioida että sisäpohjetta ei voi käyttää enää muuhun tarkoitukseen.

Hevonen on hyvin mustavalkoinen eläin.
Tilanteessa x sen pitää asettua kun sisäpohjetta käytetään ja tilanteessa y sen pitääkin väistää/taipua sisäpohjetta käytettäessä? Ei hevonen tällaista ymmärrä.

Jos käännät ulkopohkeella, muista että et voi käyttää ulkopohjetta muuhun tarkoitukseen ilman että hevonen menee ymmälleen.

Jos sisäpohje asettaa ja ulkopohje kääntää, miten ihmeessä ratsastat esimerkiksi sulkua? Miten aktivoit hevosta sulun aikana?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Mira 
Päivämäärä:   24.2.21 10:12:56

"Hevonen on hyvin mustavalkoinen eläin.
Tilanteessa x sen pitää asettua kun sisäpohjetta käytetään ja tilanteessa y sen pitääkin väistää/taipua sisäpohjetta käytettäessä? Ei hevonen tällaista ymmärrä."

Itseasiassa hyvin koulutettu hevonen kyllä tietää mitä siltä pyydetään millaisellakin avulla. Koska tuon yllä olevan väitteesi mukaan hevonen osaisi vaan kiihdyttää pohkeesta tai väistää sitä, mikä nyt olisi ensimmäisenä koulutettu, eikä ikinä mitään muuta. Pointtina on se että ratsastaja pitää osata käyttää sitä pohjetta oikein kulloiseenkin tarkoitukseen. On ihan erilaiset avut pyytää hevosta suoralla aktvoimaan takapäätä kun vaikka sitten tehdä niitä taivutuksia tai käännöksiä.
Hevosellehan kyseessä on vain paine ja sen poisto. Se saa erilaisilla pohkeilla signaaleja aktivoida eri osiaan tai sitten yhdistettynä istuntaan ja ohjastuntumaan väistämään pohjetta.
Voi olla että ajamme tässä kyllä samaa asiaa, mutta minusta tuo kirjoittamasi saa sen kuulostamaan siltä että hevonen voisi toimia pohkeesta vain yhdellä ainoalla tavalla ja itsellä taas pointti on että toki se perusajatus on vain se yksi ja ainokainen paineen poisto, mutta silti sitä voi käyttää hyvin erilaisilla tavoilla ilman että siihen KOULUTETTU hevonen hämmentyy.

Mutta jotta kaikilla olisi parempi mieli niin tapoja ratsastaa on kuitenkin yhtä paljon kun valmentajia, opettajia, oppilaita ja suuntauksiakin. Ellei hevosta vahingoiteta niin minusta on tyhmää nostaa yksi suuntaus ylitse muiden ja lytätä muut. Varmasti kaikissa tavoissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta ei se tee mistään silti ylivoimaista tai aina oikeassa (tai väärässä) olevaa.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Kräp 
Päivämäärä:   24.2.21 10:18:07

Mira, enemmänkin ero eteenajavan ja kokoavan avun välillä on puolipidätteessä ja sen ajoituksessa. Hevonen yleensä opetetaan väistämään pohjetta; poistumaan paineen alta. Ihan samalla tavalla kokoamisessa se jalka aktivoi hevosta, mutta oikein ajoitettu puolipidäte kertoo hevoselle, millä tavoin sen toivotaan apuun vastaavan.

Hyvänä esimerkkinä laukannosto tai vaikka laukanvaihto versus sulkutaivutus. Ulkopohje kaikissa näistä merkittävässä asemassa, mutta puolipidäte kertoo mihin suunnataan liike-energia.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Töks 
Päivämäärä:   24.2.21 10:22:46

Minä pidän Kyraa riittävän suurena auktoriteettina, joten väitän hänen sanojaan seuraten, että sisäohja asettaa. ;) Koulutettu hevonen tosin asettuu hyvin pienestä sisäohjan merkistä ja jää siihen asentoon, vaikka sisäohjan päästäisi löysäksi, joten tarkoitus ei ole jäädä nyppimään siitä.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   24.2.21 10:24:49

Hevonen todellakin osaa ainoastaan väistää pohjetta, kun se on kerran opetettu. Koulutustasosta riippuu siten mihin ja miten se väistää, mutta kyllä kaikki pohkeen käyttö perustuu hyvin yksinkertaiseen reaktioon, pois päin paineesta. Ja tällä suoritetaan ihan kaikki liikkeet.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   24.2.21 10:25:33

"Koska tuon yllä olevan väitteesi mukaan hevonen osaisi vaan kiihdyttää pohkeesta tai väistää sitä, mikä nyt olisi ensimmäisenä koulutettu, eikä ikinä mitään muuta."

No näinhän se juuri menee. Mitä muuta hevosen pitäisi mielestäsi tehdä pohjeavusta?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Mira 
Päivämäärä:   24.2.21 11:11:50

Kräp, näinhän minä nimenomaan kirjoitinkin "Hevosellehan kyseessä on vain paine ja sen poisto. Se saa erilaisilla pohkeilla signaaleja aktivoida eri osiaan tai sitten yhdistettynä istuntaan ja ohjastuntumaan väistämään pohjetta." Anteeksi että toki jäi vielä sitten tarkentamatta puolipidäte, johtavan ohja, katseen suunta jne...

Hep, eiköhän me nyt edelleenkin kumpikin samaa asiaa tässä tarkoiteta, mutta minusta on vähän hassua sanoa että jos ulkopohjetta käyttää kääntymiseen niin silloin hevonen hämmentyisi sen kaikesta muusta käytöstä. Minusta tuossa Kräpin vastauksessa oli hyvin kiteytettynä se mitä itsekin tässä koitan sanoa eli:
"Hyvänä esimerkkinä laukannosto tai vaikka laukanvaihto versus sulkutaivutus. Ulkopohje kaikissa näistä merkittävässä asemassa, mutta puolipidäte kertoo mihin suunnataan liike-energia." Eli taaskin se paineen poisto, mutta hyvin erilaisessa roolissa se samainen pohje näissä kaikissa. Ja koulutettu hevonen ei siitä hämmenny.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   24.2.21 12:28:03

Miksi se on hassua?

Jos hevoselle opetetaan että vaikkapa vasemmassa kierroksessa käännät sitä vasemmalle (etuosa siirtyy) käyttäen oikeaa pohjetta.
Kun sitten haluatkin mennä vaikka sulkua uralla, mitä tapahtuu kun käytät oikeaa pohjetta tuodaksesi takaosan sisään? Hevonen tarjoaa sitä mitä sille on opetettu eli kääntyy ETUOSASTAAN vasemmalle. Ymmärtääkö hevonen tuossa tilanteessa jos teetkin puolipidätteen tai ihan pidätät vastaan että haluatkin sen siirtävän takaosaa etkä etuosaa, tällä kertaa? Kahden metrin päästä homma muuttuukin taas niin että siirrätkin etuosaa jne.

Ei yhtään hämmentävää.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   24.2.21 22:20:41

Hep, siis pohkeen paikka tietysti kertoo hevoselle mitää osaa siirretään (eli mikä osa väistää painetta). Pohje edessä siirtää etuosan, takana takaosan. Se ei ole mitenkään hämmentävää hevoselle

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   25.2.21 10:13:45

Eli pohjetta käytetään kainalon edessä (kääntävä) keskellä (taivuttava) ja takana (kääntävä) ? Miksi?

Missä ohjeistetaan näin?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   25.2.21 12:50:48

"Pohje edessä siirtää etuosan, takana takaosan."

Et varmaan huomannut tuosta Kyran avotaivutusohjeesta, että avossa (kuten luonnollisesti myös kulmassa/ympyrällä/voltissa) ulkopohje on taaempana, eikä suinkaan ole mikään "kääntävä" apu...

:))

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Minä vaan 
Päivämäärä:   25.2.21 12:54:24

Pohje takana siirtää takaosaa- avossa estää hevosta heittämästä takaosaa ulos

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   25.2.21 13:16:04

"Pohje takana siirtää takaosaa- avossa estää hevosta heittämästä takaosaa ulos"

Pohje takana siirtää (väistättää) takaosaa sulkutaivutuksessa. Muuten - kun hevonen on taivutettuna - estää takaosaa astumasta ulos. Eli se on yksi komponentti taivuttamisessa.

:))

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   25.2.21 16:07:50

Hevosen voi opettaa aivan yhtä hyvin kääntymään niin pohkeesta kuin ohjastakin. Itse en tykkää kääntää ohjalla vaan sillä määritän asetuksen ja taivutuksen määrän. Meillä ei ole ongrlmaa että hevonen tunkisi takaosaa ulospäin, joten sitä ei tarvitse ulkopohkeella vahtia. Enemmin useammankin hevosen ongelma on mutkalle vääntynyt kaula ja pullahtanut ulkolapa. Tämä on seurausta juurikin ohjalla kääntämisestä ja sisäpohkeella ratsastuksesta kun yritetään kääntään ja taivuttaa samaan aikaan.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Sanna 
Päivämäärä:   25.2.21 17:18:10

Minä käännän hevosta kääntymällä itse. Ne ohjat ja pohkeet tulevat siinä mukana, kun ei niitä kovin siirtele minnekään.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   25.2.21 18:45:59

"Hevosen voi opettaa aivan yhtä hyvin kääntymään niin pohkeesta kuin ohjastakin."

Tokihan hevonen kääntyy tönkkönä kuin junan vaunu pohkeella. Tai ohjalla.

Mutta kaartaminen (kulma/ympyrä/voltti) on eri asia, koska hevosen pitää taipua kaarteen mukaisesti; takajalat seuraavat etujalkojen uraa.

.

"kun yritetään kääntään ja taivuttaa samaan aikaan"

Niin, jos hevonen ei (yhdellä uralla liikkuessaan) ole kulkemansa uran mukaisesti suora/taivutettu, se on vino... ;)

:))

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   25.2.21 19:12:00

Miten pekka itse ratsastaa jos ulkopohkeella kääntäminen tarkoittaa ainoastaan tönkön hevosen siirtämistä? Kääntäminen ei poissulje asettamista ja taivuttamista samanaikaisesti, tässä taas on nimenomaan käytössä ohjat ja sisäpohje. Ulkopohkeella amnetaan hevosen liikkeelle uusi suunta, jolloin esim. asettavan sisäohjan tuntumaa ei tarvitse muuttaa yhtään.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.2.21 19:16:20

Huoh. Olisi oikeasti kivaa jakaa ajatuksia, tyylejä ja ajatuksia ratsastuksesta, mutta AINA jokaiseen kouluratsastusta vähänkin liippaavaan keskusteluun tulee yksi besserwisser, jonka oma tapa on aina se ainoa oikea. Koska maailmassa kaikki hevoset ovat aina samanlaisia, eikä kukaan muu ymmärrä mistään mitään. Huoh. Mutta jatkakaa toki, en tosin ihmettele ettei suomen kouluratsastustaso tule koskaan nousemaan kun jankkaamalla väsytetään jokainen keskustelu varmaan hötönetin ulkopuolellakin..

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Nuppu 
Päivämäärä:   25.2.21 19:23:40

Samat ajatuksen kuin pisteellä. Itse ratsastan erilaisia hevosia, ja hyvin harva toimii oppikirjojen ohjeilla. Yleensä on pakko soveltaa, muuttaa tapojaan ja kokeilla eri asioita ja mikä toimii yhdellä ei toimi toisella. Nämä keskustelut vain tuppaavat kuolemaan aina jonkun pätemistarpeisen tarttumiseen lillukanvarsiin ja ajatusten vaihto loppuu nopeasti. Sääli, kun kerrankin keskustelupalstasta voisi olla jotain oikeaa hyötyäkin.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   26.2.21 08:27:18

Pointtihan tässä keskustelussa on nimenomaan ymmärtää MIKSI.

Toinen sanoo tekevänsä tavalla x, jonka toinen kyseenalaistaa ja pyytää perustelemaan. Sitten vaihdetaan näkemyksiä.

Itse en esimerkiksi ole tavannut yhtään hevosta elämäni aikana, jota olisi pitänyt kääntää ulkopohkeella, ihan on "tavallisilla" avuilla toimineet jokainen. Mitä useampaa hevosta olen ratsastanut, sitä paremmin olen ymmärtänyt kuinka paljon apujen selkeys hevoselle merkitsee. Mitä selkeämmät avut, sitä helpompi hevonen ratsastaa.

Tämän vuoksi en ymmärrä esimerkiksi tuota pohkeen käyttöä monessa eri asiassa, koska asiat voi tehdä yksinkertaisemminkin ja hevosen näkökulmasta ajatellen todella paljon selkeämmin.

Kaikenlainen kehonosien "siirtely" (kuten tuo ulkopohkeella etuosan kääntäminen) on outoa. Ihan ensimmäinen asia mitä hevoselta odotan, on se että se liikkuu suoraan eteenpäin. Käännöksissä en "siirtele" mitään osia mihinkään suuntaan, vaan hevonen liikkuu edelleen suoraan mutta TAIVUTETTUNA.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   26.2.21 09:34:01

Onko Hep:llä joku ajatus miksi pohkeen käyttö on hevoselle hämmentävää, mutta ohjan käyttö ei. Jos sinulla on hevonen ohjalla asetettuna ja haluat kääntää etuosaa, miten hevonen ymmärtää että haluatkin sen siirtävän etuosaa etkä taivuttaa kaulaa? Pääasiassa kouluratsastus on hevosen jalkojen siirtelyä suhteessa runkoon, joten miksi se olisi parempi tehdä välillisesti suun kautta kuin vaikuttamalla suoraan siihen kohtaan mitä halutaan liikuttaa?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   26.2.21 10:01:38

"Jos sinulla on hevonen ohjalla asetettuna ja haluat kääntää etuosaa, miten hevonen ymmärtää että haluatkin sen siirtävän etuosaa etkä taivuttaa kaulaa?"

Se tapahtuu niin, että käännän oman rintakehäni käännettävään suuntaan, jolloin hevosen rintakehä tulee mukana automaattisesti.
Ratsastajan olkapäät ja hevosen lavat tulee olla aina samassa linjassa, tällöin kääntyminen ei tapahdu mitään "nappia" käyttäen (pohje, ohja) vaan ihan luonnollisessa linjassa ratsastajan asentoa kuunnellen.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   26.2.21 10:33:38

Rintakehää kääntämällä ei itseasiassa yksin pysty kääntämään hevosta, vaan rintakehä voi ohjata lapoja ja kulkusuunta voi silti olla täysin toinen. Tai toisinpäin, hevonen voi seurata istuntaa ja kulkea linjaa sen mukaan, muttei voi samaan aikaan päätellä mihin etu- tai takaosa on tarkoitus siirtää. Tai toki oikeasti voi, mutta jos ajatus oli se ettei hevonen ymmärrä pohkeen paikan vaihtumista, ei se tulkitse muistakaan avuista kahta eri asiaa.
Ja kun haluat hevosen liikkuvan vaikkapa uran suuntaisesti eikä kääntyvän ympyrälle, joudut siirtämään hevosen jalkoja kuitenkin pohkeella.

Toinen asia on sitten se ettei käytännössä harrastehevosista yksikään osaa suorittaa mitään liikkeitä ratsastajan hartialinjan perusteella. Yhtä vähän kuin ne osaavat tehdä piruetteja painoavuista. Nämä liikkeet opetetaan joko ohjasavuilla tai pohjeavuilla. Kuten sanottu, minusta on hiomattavasti yksinkertaisempaa käyttää ulkopohjetta kääntävänä apuna, koska silloin suu jää rauhaan, voi keskittyä mm. asetukseen ja pohjeapu kääntävänä on hevoselle hyvin selkeä ja helppo.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   26.2.21 10:45:27

Nyt meni yli ymmärryksen.

"jos ajatus oli se ettei hevonen ymmärrä pohkeen paikan vaihtumista, ei se tulkitse muistakaan avuista kahta eri asiaa"

Mitä kahta asiaa sen pitäisi nyt ymmärtää tuolla että pysyy linjassa ratsastajan rintakehän kanssa?

"Ja kun haluat hevosen liikkuvan vaikkapa uran suuntaisesti eikä kääntyvän ympyrälle, joudut siirtämään hevosen jalkoja kuitenkin pohkeella."

Siis miksi?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   26.2.21 10:56:47


"Se tapahtuu niin, että käännän oman rintakehäni käännettävään suuntaan, jolloin hevosen rintakehä tulee mukana automaattisesti.
Ratsastajan olkapäät ja hevosen lavat tulee olla aina samassa linjassa, tällöin kääntyminen ei tapahdu mitään "nappia" käyttäen (pohje, ohja) vaan ihan luonnollisessa linjassa ratsastajan asentoa kuunnellen."

Teeppä joskus testi että käännät pelkkää hartialinjaa niin että alakroppasi on jännitettynä. Ei muuten varmasti hevonen käänny ellet käännä ohjalla. Se että sanotaan lapojen olevan samassa linjassa hartioiden kanssa perustuu siihen loppuistuntaan joka seuraa perässä liikettä. Hartiat kääntyy, lantio kääntyy, istuinluut siirtyy, samalla myös pohkeiden paikka vähän muuttuu. Ja tässä on juuri ne "merkit" mitä annat hevoselle. On upeaa jos olet ratsastanut niin herkillä hevosilla ettei pohkeet painetta tarvita tuon enempää, mutta ymmärräthän että se hartioista lähtevä liikkeesi on juuri se joka "liikuttelee" niitä hevosen eri osia. Kun sitä alkaa tehdä tiedostaen niin taitava ratsasta voi laittaa hevosen vaikka solmuun hyvin pienillä avuilla.

Tottakai avut pitää olla hevoselle aina selkeät ja sen koulutustason mukaiset. Ei voi olettaa että joku puskaratsu suoriutuu samalla tavalla kun joku pitkälle koulutettu kouluratsu. Eikä voi olettaa että edes se kouluratsu osaa tehdä oikein ellei sitä ratsasteta oikein. Mutta parhaimmillaanhan ratsastus on saumatonta kommunikaatiota hevosen kanssa kaikkien apujen avulla. Mutta usein kuitenkin päästään siihen yksinkertaisuuteen että jos hevonen kun kunnolla avuilla niin pieni asennon muutos selässä riittää, koska se antaa juuri ne tarvittavat signaalit siihen liikkeeseen. Mutta silti se ei poista sitä että ratsastaja ne antaa, tiedosti niitä kaikkia vaikutuksia tai ei.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   26.2.21 11:44:04

Tottakai jokainen liike mitä selässä tekee vaikuttaa JOTENKIN. Olen puhunut apujen selkeydestä hevoselle, en siitä etteikö rintakehän kääntäminen vaikuttaisi mitenkään ja että hevonen jotenkin ajatuksen voimalla tekisi mitä pyydän.

"On upeaa jos olet ratsastanut niin herkillä hevosilla ettei pohkeet painetta tarvita tuon enempää"
Tässä kiteytyy koko pointti. Niillä täysin kouluttamattomillakin hevosilla onnistuu kääntyminen ihan samalla tavalla, pitäen hevosen linjassa ratsastajan kanssa.
Pohjeavut saa näin pidettyä hyvin selkeinä ja yksinkertaisina alusta alkaen.

Jos menet 4-vuotiaan selkään ja alat käännellä, taivuttaa, aktivoida ja kaikki nämä pohjeavuilla, alla on todella nopeasti mutkalla oleva pohkeen takana liikkuva hämmentynyt hevonen.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   26.2.21 12:46:12

"Jos menet 4-vuotiaan selkään ja alat käännellä, taivuttaa, aktivoida ja kaikki nämä pohjeavuilla, alla on todella nopeasti mutkalla oleva pohkeen takana liikkuva hämmentynyt hevonen."

Eihän täällä kukaan väitä että 4-vuotias näitä osaa ellei sille ole niitä koulutettu. Tottakai nuori hevonen koulutetaan ensin vastaamaan näihin apuihin ennen kun niitä aletaan sen kanssa käyttämään. Ja nimenomaan niin että ensin riittää yksi asken oikeaan suuntaan ja seuraavalla sitten otetaan kaksi.
Kouluttajia on toki niin paljon erilaisia, mutta itse tykkään kyllä mennä aika pitkälle maastakäsin ennen kun alan viedä oppeja selkään. Ja sitten selästä hevosella on jo apuna ääniavut ja niihin aletaan lisäämään vihjeitä istunnalla ja muilla avuilla ja yhdestäkin oikeasta askeleesta palkitaan. Näin sitten edetään ja esimerkiksi väistöt opetan niin että minulla on alkuun myös maastakäsittelijä mukana, jolloin apujen ei tarvitse olla niin vahvoja kun maastakäsittelijä voi myös luoda painetta oikeaan suuntaan ja pääsee helpommin palkitsemaan.

Jotenkin nyt tunnut noissa vastauksissasi liiaksi nyt jäävän kiinni tuohon pohkeeseen. Pohje on istunnan jatke ja ihan joka liikkeessä sille tapahtuu jotain tai sen merkitys muuttuu. On ratsastajan vastuulla osata määritellä milloin sillä annetaan painetta, milloin se paine poistetaan ja onko joskus tarpeen pitää painetta hetki yllä. Se että puhutaan pohkeesta ei minusta ikinä saa tarkoittaa potkimista, vaan sitä että oikeaan aikaan sillä annetaan merkki halutusta asiasta. Samoin ohjat toimii myös näin. Kaikki lähtee istunnasta ja nämä muut antavat sitten hienosäätöä niille liikkeille.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   26.2.21 13:10:35


"Ja kun haluat hevosen liikkuvan vaikkapa uran suuntaisesti eikä kääntyvän ympyrälle, joudut siirtämään hevosen jalkoja kuitenkin pohkeella." 

Siis miksi?

-> Tätä kutsutaan avotaivutukseksi..

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   26.2.21 13:19:16

"Jos menet 4-vuotiaan selkään ja alat käännellä, taivuttaa, aktivoida ja kaikki nämä pohjeavuilla, alla on todella nopeasti mutkalla oleva pohkeen takana liikkuva hämmentynyt hevonen."

No ei. 4-vuotias nimenomaan ei osaa kääntyä hartialinjan siirtämisellä, koska se ei osaa yhdistää sitä mihinkään. Nuori ratsunalku pitää konkreettisesti kääntää jollain selkeällä avulla että se tajuaa mitä halutaan. Tämä tehdään joko ohjalla, jolloin hevonen seuraa ohjaa, tai pohkeella jolloin hevonen väistää pohjetta. Tästä pikkuhiljaa päästään koulutuksen myötä hipaisuapuihin, mutta alussa avun on oltava konkreettinen ja selkeä. Se on periaatteessa se ja sama kääntääkö ohjalla vai pohkeella, itse suosin pohjetta, kuten yllä on selitetty. Silloin muut avut jäävät ns. vapaiksi, enkä muutenkaan tykkää tehdä ohjalla hevosen jalkojen siirtelyä.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   26.2.21 13:55:17

"No ei. 4-vuotias nimenomaan ei osaa kääntyä hartialinjan siirtämisellä"

Ja tiedät tämän mistä? Selvästikään asia ei ole sinulle tuttu ylipäätään koska et ymmärrä kuinka helposti hevonen oikeasti kääntyy ratsastajan rintakehän mukana. Se tapahtuu yhtä helposti miltä se kuulostaa, käännät rintakehää ja hevonen kääntyy. Kokeile ja ylläty.

""Ja kun haluat hevosen liikkuvan vaikkapa uran suuntaisesti eikä kääntyvän ympyrälle, joudut siirtämään hevosen jalkoja kuitenkin pohkeella."

Siis miksi?

-> Tätä kutsutaan avotaivutukseksi.."

Avotaivutuksessa jalkoja ei siirretä pohkeella mihinkään. Hevonen on TAIPUNUT, kuten liikkeen nimikin jo sanoo. Se liikkuu suoraan eteenpäin, taipuneena suuntaan x. Taivutus vie hevosen kolmelle uralle ja jos se ei ole taipunut, kyseessä ei ole avo vaan väistö.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hep 
Päivämäärä:   26.2.21 14:05:09

"Pohje on istunnan jatke ja ihan joka liikkeessä sille tapahtuu jotain tai sen merkitys muuttuu. On ratsastajan vastuulla osata määritellä milloin sillä annetaan painetta, milloin se paine poistetaan ja onko joskus tarpeen pitää painetta hetki yllä. Se että puhutaan pohkeesta ei minusta ikinä saa tarkoittaa potkimista, vaan sitä että oikeaan aikaan sillä annetaan merkki halutusta asiasta"

Pohkeen merkitys muuttuu joka kerta?

Kun ratsastan, pohkeen tuottama paine joko
a) aktivoi hevosta
b) pyytää hevosta väistämään
c) taipumaan
Muita merkityksiä ei ole.

Kun haluan aktivoida, käytän molempia pohkeita samanaikaisesti.
Kun haluan että hevonen väistää, käytän toista pohjetta
Kun haluan hevosen taipuvan, sisäkäsi asettaa, sisäpohje taivuttaa ja ulko-ohja antaa tilaa taivutukselle (ns. jousen venytys)

Simppeliä eikä yhtään sekavaa, kenellekkään.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.2.21 14:22:01

Kaartaessa ratsastaja kääntyy kaarteen suuntaan ja ulkojalan kantapää venyy kohti hevosen häntää. Jos tästä siirretään ulkopohjetta eteen, koko istunta irtoaa ulkopuolelta ja hevonen pääsee liiraamaan kaarteesta ulos.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   26.2.21 15:20:21

"Pohkeen merkitys muuttuu joka kerta?"

Ei, vaan joka liikkeessä.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   26.2.21 15:24:35

Avotaivutuksessa kyllä hevosen etuosa siirretään uran sisäpuolelle. Koska ratsastaja on menossa uraa pitkin niin millä ihmeellä Hep kääntää etuosan jos ei käytä pohjetta eikä ohjaa?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.2.21 15:27:57

Tähti, selvennätkö miten ulkopohje venyy kohti hevosen häntää kaarteessa? Kyllä pohkeet kuuluu olla paikoillaan oltiinpa kaarteessa tai suoralla. Ja jos parin sentin hetkellinen siirtäminen irrottaa koko istunnan niin vika on kyllä muualla kuin pohkeen käytössä..

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.2.21 15:49:58

Pohje pysyy paikoillaan, kun hevosen taipuessa ajattelee kantapäätä kohti häntää. Samalla pysyy ulkokylki ja ulkoistuinluu hallinnassa. Jos näistä luopuu jää ulkopuoli hunningolle. Kokeile jumppapallon päällä.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   26.2.21 16:05:29

Kiinnostaa kyllä tämä ideologia että pohjeavun merkitys muuttuu joka liikkeessä.
Se ei vain ole mahdollista. Merkitys on aina sama, jotta hevonen voi sen ymmärtää.

Kyllähän pohjeapua käytetään eri paikoissa, riippuen siitä mistä kohtaa haluaa hevosen _väistävän painetta_. Taivuttava sisäpohje perustuu ihan yhtä lailla siihen että hevonen väistää painetta, muutoinhan se tulisi painetta päin eikö niin? Taivuttaessa ulkoavut kontrolloivat sitä ettei hevonen väistäkään painetta suorana vaan taipuu sisäpohkeen tuottaman paineen ympäri.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   26.2.21 16:18:56

"Kiinnostaa kyllä tämä ideologia että pohjeavun merkitys muuttuu joka liikkeessä."

No ehkä valitsin nyt vähän huonon sanamuodon, myönnetään. Oma versioni siis tarkoittaa juuri tuota että joissain liikkeissa pohje aktivoi, joskus se ajaan eteen, joskus se väistättää ja joskus tukee liikettä. Joskus pohje on hiljaa, joskus sillä annetaan sitä painetta, ja joskus voi olla jopa tarkoituksella irti.
Mutta pointtina se että eri liikkeissä sillä on eri merkitys muiden apujen rinnalla vaikka kyseessä kuitenkin aina on tuo paine jollain tavalla.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   27.2.21 11:19:01

Mutta siis eihän se merkitys muutu edelleenkään mihinkään? Se on aina joko aktivoiva tai väistättävä.
Jos nyt ajatellaan että kääntäessä haluaa käyttää ulkopohjetta, se on väistättävä apu. Ulkopohje pyytää etuosaa väistämään haluttuun suuntaan.
Kaarteessa pitäisi myös taivuttaa hevosta eli myös vastakkaisen pohkeen pitäisi pyytää väistämään (taipumaan)
Miten hevonen voi reagoida kahteen samanlaiseen pyyntöön eri suuntaan yhtäaikaa?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.2.21 13:38:11

Jepu, ihan samalla tavalla kuin vaikka pohkeenväistössä, jossa toinen pohje väistättää sivulle ja toinen aktivoi liikettä eteenpäin. Tai sulkuväistössä. Tai avotaivutuksessa. Melkein kaikissa liikkeissä pohjeavut pyytävät hevosta tekemään montaa asiaa samanaikaisesti, vaikkakin periaate on jatkuvasti sama: paineen väistäminen. Jos kääntää ulkopohkeella etu tai takaosaa niin samallahan sisäpohje ylläpitää taivutusta.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   27.2.21 14:23:28

Niin no, varmaan riippuu sitten miten kukainenkin liikkeet tekee.
Pohkeenväistössä en kyllä itse hevosta "aktivoi liikkumaan eteenpäin" vaan se on perusedellytys ennen koko väistöä. Eli ainoa apu mitä käytän on väistättävä pohjeapu. Jos hevonen ei liiku eteen, suoristan ja ratsastan eteen jonka jälkeen taas vain väistättävä apu käytössä itse väistöön.

Avossa en myöskään käytä ulkopohjetta tai jos joudun sitä käyttämään (taivutuksen sijaan hevonen heittää takaosaa ulos) silloinkin se on ainoa apu sillä hetkellä korjaukseen, jonka jälkeen taas sisäpohje pyytää taipumaan ja ulkopohje hellittää.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   27.2.21 18:56:12

Usein tuntuu että täällä suurimmalla osalla ratsastustaso on ratsastuskoulun helppo bee kun ei olla kuultukaan apujen samanaikaisesta käytöstä. Ja hirveästi jengi ratsastaa ohjalla. Tottakai väistö opetetaan ratsastustunneilla tekemään vain yhdellä pohje avulla, mutta kun liikettä aletaan kehittää niin kyllä siihen käytetään myös väistön vastaista pohjetta. Samoin kun muissakin liikkeissä, kun ympyrällä tehdään vaikka vasta taivutus niin kyllä siinä(kin) käytetään molempia pohkeita. Hevosen voi kääntää pelkästä ohjastakin mutta jossain vaiheessa halutaan vaikuttaa jalkojen liikeratoihin eikä sitä ohjia vetelemällä tehdä.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   27.2.21 22:25:40

Vai oiskohan juuri toisinpäin, mitä enemmän kehittyy ja tietotaito kasvaa niin apujen selkeyden tärkeyskin avautuu ihan eri tavalla ja niitä osaa käyttää oikein.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Neppu 
Päivämäärä:   28.2.21 07:46:33

”Se tapahtuu niin, että käännän oman rintakehäni käännettävään suuntaan, jolloin hevosen rintakehä tulee mukana automaattisesti.
Ratsastajan olkapäät ja hevosen lavat tulee olla aina samassa linjassa, tällöin kääntyminen ei tapahdu mitään "nappia" käyttäen (pohje, ohja) vaan ihan luonnollisessa linjassa ratsastajan asentoa kuunnellen.”

Mielenkiintoista. Entäs sulku ja avotaivutus?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.2.21 08:21:23

Juuri sitä apujen selkeyttä täällä on selitetty nyt 40 viestin verran.. Huoh. En kyllä jaksaisi olla ratsastuksenopettaja nykyään. Olisi todella turhauttavaa kun ohjeiden jälkeen oppilas alkaisi vänkäämään aina vastaan. Se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimikaan toisella ja ratsastusta joutuu usein muuttamaan niin hevosen kuin ratsastajankin mukaan. Hyvä ratsastaja osaa soveltaa ja muuttaa ratsastusta hevosen mukaan. Nämä keskustelut menee kuitenkin siihen "mä en ainakaan" kiukutteluun. Vielä 80luvulla opetettiin että ratsastajan tärkein ominaisuus on nöyryys ja halu oppia jatkuvasti uutta. Nykyään ei taideta ainakaan tätä opettaa.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   28.2.21 09:01:43

Ratsastuksessa ei ole kyse siitä, että hevoselle annetaan merkki ja sitten se tekee jonkin tempun. Ratsastuksessa on kyse hevosen ja ratsastajan jatkuvasta, hienovaraisesta viestinnästä. Ei liikkeitä ole tarkoitus suorittaa niin, että jostain merkistä hevonen lähtee "tekemään temppua" vaan ratsastajan on tarkoitus tarvittaessa jatkuvasti kommunikoida ja korjata hienovaraisiakin asioita hevosen työskentelyssä.

On turha tapella siitä, tarkoittaako edessä/takana oleva pohje sitä tai tätä. Se ei tarkoita välttämättä yksinään yhtään mitään, koska kyse on aina apujenkäytöstä kokonaisuudessaan sekä tilanteesta, jossa hevoseen vaikutetaan.

Aloitteleville ratsastajille (joka on laajempi käsite kuin alkeiskurssilaiset) opetetaan eri liikkeiden ratsastamisesta yksinkertaistettu versio: tee sillä pohkeella tätä ja tuolla ohjalla tuota, niin hevonen tekee liikkeen x. Tämä ei kuitenkaan ole lopullinen totuus asiasta vaan yksinkertaistus, josta lähdetään liikkeelle. Ratsastajan on ensin opittava, miten hän saa hevosen tekemään jotain oikeansuuntaista, jotta voitaisiin miettiä hienompia vivahteita.

Tuosta pohkeen paikasta. Ulkopohkeella hevosta ei saada taivutettua mutta käännettyä kyllä saadaan. Taivuttaminen on lähinnä sisäapujen tehtävä, mutta hevosta voidaan aivan hyvin kääntää ulkopohkeella. Pohkeen ei myöskään tarvitse olla yhdessä ja samassa paikassa ikuisesti. Jos hevonen esimerkiksi pyrkii kaarevalla uralla työntämään lapoja voimakkaasti ulos, voi olla aivan paikallaan viedä ulkopohje edemmäs auttamaan lapojen saamisessa takaisin kontrolliin. Se ei silti tarkoita, etteikö ulkopohkeen tehtävä kaarevalla uralla olisi ensisijaisesti (melko takana ollen) estää takaosaa työntymästä ulos. Tuossa nimenomaisessa tilanteessa se ei vain ole se asia, johon ulkopohjetta juuri sillä hetkellä tarvittaisiin.

Apuja tulee käyttää joustavasti ja tilanteen mukaan vaihtelevasti, ei jäykästi ja kaavamaisesti.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   28.2.21 09:35:05

Tämä koko keskustelu on lähtenyt siitä että toinen kääntää ulkopohkeella ja toinen ei.
Edelleenkään kukaan ei ole vastannut miten se tapahtuu niin että samaan aikaan hevosta voi myös taivuttaa kuten kaarteessa kuuluu?
Voi kunpa tähän tulisi vaikkapa Tuire Kaimio vastaamaan ihan eläimen kouluttajan näkemyksen asiasta.

Tietysti tulee tilanteita missä ulkopohkeella korjataan jotain, kukaan ei ole kieltänyt etteikö ulkopohjetta koskaan ikinä käytettäisi missään.
Sen käyttö etuosaa kääntävänä apuna ei vain ole looginen hevoselle JOS sitä haluaa samaan aikaan taivuttaa.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Gee 
Päivämäärä:   28.2.21 09:54:54

En tiedä minkälaisessa opetuksessa ihmiset käyvät, mutta minulle on viimeiset 20 vuotta korostettu aina apujen selkeyttä.

Ihan ensimmäiseksi katse, eli käänny sinne minne olet menossa. Kaarteessa riittää siis juuri tuo aiemmin mainittu oman rintakehän kääntäminen, aina on hevonen kääntynyt ihan sillä. Koskaan ei ole yksikään opettaja ohjeistanut kääntämään ulkopohkeella. Se olisi myös itselleni hyvin epäloogista jos pitäisi taivuttaa samaan aikaan sisäpohkeella, hevostahan "rutistaa" kasaan tällöin molemmilta puolilta!

Hevosen kääntäminen on kuitenkin ihan niitä perusjuttuja mitä opetellaan ja aloittelijoillekin se opetetaan mahdollisimman yksinkertaisesti ja yksinkertaiseksi. Miksi se perussääntö muuttuisi monimutkaisemmaksi kun edetään? Eihän se kääntämisen ideologiakaan muutu, miksi avut muuttuisivat?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: True 
Päivämäärä:   28.2.21 11:12:26

Kertokaa miten käännetään ulkopohkeella.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.2.21 11:12:53

Minusta tuolla on ihan selvästi kerrottu miten käännetään ulkopohkeella ja samaan aikaan taivutetaan sisäpohkeella. Eihän se tarkoita että rutistetaan hevosta kahdella pohkeella samaan aikaan. Itseasiassa moni hevonen kääntää ohjan perässä ainoastaan kaulaansa eikä lapoja ja istuntaa ei monessa liikkeessä voi käyttää kääntävänä koska ei ole tarkoitus kääntää koko hevosta. Ehkä tämä on vain asia mikä alkaa hahmottua vasta siellä vaativan tasolla tai nuoria hevosia koulutettaessa, koska monelle ei aukea muu kuin ratsastuskoulussa opetettu "vedä ohjasta niin hevonen kääntyy" tai "purista pohkeella niin hevonen väistää sivulle".

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   28.2.21 11:45:02

"Ratsastajan olkapäät ja hevosen lavat tulee olla aina samassa linjassa, tällöin kääntyminen ei tapahdu mitään "nappia" käyttäen (pohje, ohja) vaan ihan luonnollisessa linjassa ratsastajan asentoa kuunnellen.”

Entäs sulku ja avotaivutus?"

Ratsastajan olkapäät ja hevosen lavat tulee olla aina samassa linjassa.

:))

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   28.2.21 11:50:48

"Edelleenkään kukaan ei ole vastannut miten se tapahtuu niin että samaan aikaan hevosta voi myös taivuttaa kuten kaarteessa kuuluu?"
-> Niin miksi nämä olisivat keskenään ristiriitaisia asioita? Ulkoavut kääntävät, sisäavut taivuttavat. Ei tässä ole mitään ristiriitaa, koska hevonen todellakin voi kääntyä ja taipua samassa tehtävässä, ja niin sen myös pitäisi tehdä joka kerta, kun lähdetään ratsastamaan kaarevalle uralle.

En tiedä, auttaisiko se asian hahmottamisessa, kun muistetaan, että kääntymisen ja taipumisen suhteen on kolme vaihtoehtoa:
- Hevonen voi kääntyä taipumatta (esim. takaosakäännöksessä)
- Hevonen voi taipua kääntymättä (esim. avotaivutuksessa)
- Hevonen voi kääntyä taipuen (kaarevilla urilla, esim. voltilla)


Ehkä kaikkein helpoiten kääntävät ulkoavut ymmärtää, kun miettii tilannetta, jossa ratsastaa hevosella suoralla uralla avoa ja lähtee suoraan avotaivutuksesta voltille. Hevonen on valmiiksi taipuneena, joten millä avuilla se *kääntyy*? Niin, pääasiassa ulkopohkeella.

"Sen käyttö etuosaa kääntävänä apuna ei vain ole looginen hevoselle JOS sitä haluaa samaan aikaan taivuttaa."
-> Niin mikä tässä on epäloogista? Minun ymmärrykseni mukaan epäloogista on käyttää ristiriitaisia apuja tai pyytää avuillaan yhtä asiaa, vaikka oikeasti haluaa jotain toista asiaa. Niinhän ei tässä tapauksessa käy. Jos pyytää hevosta kääntymään ulkoavuilla eikä millään muilla avuilla viesti, että ei saisi kääntyä, pitäisi kääntyä eri suuntaan tai pitäisi jatkaa suoraan, niin eihän tässä mitään epäloogista ole. Ja jos vielä nimenomaan haluaa, että hevonen reagoi kääntäviin apuihin kääntymällä, ongelmaa ei edelleenkään ole.

"Se olisi myös itselleni hyvin epäloogista jos pitäisi taivuttaa samaan aikaan sisäpohkeella, hevostahan "rutistaa" kasaan tällöin molemmilta puolilta!"
-> Onko vastakkaisten apujen käyttäminen siis aina jotain "epäloogista kasaan rutistamista"? Miten käytät pohkeita esimerkiksi siirtyessäsi käynnistä raviin? Et ilmeisesti ainakaan molempia samaan aikaan, koska silloinhan "rutistat hevosta kasaan".

"Hevosen kääntäminen on kuitenkin ihan niitä perusjuttuja mitä opetellaan ja aloittelijoillekin se opetetaan mahdollisimman yksinkertaisesti ja yksinkertaiseksi. Miksi se perussääntö muuttuisi monimutkaisemmaksi kun edetään? Eihän se kääntämisen ideologiakaan muutu, miksi avut muuttuisivat?"
-> Kun aloittelijoille opetetaan kääntäminen esim. ympyrälle, vaatimustasoa ei voida aluksi asettaa juuri sen korkeammalle, kuin että hevonen menee pyydettyyn suuntaan. Ratsastuksen tasoa ei kuitenkaan ole suotavaa jättää ikuisuudeksi tuohon, vaan ratsastajan kehittyessä on tarkoitus vähitellen edellyttää myös asioita kuten kaarteen mukainen oikeaoppinen taipuminen, sisätakajalan optimaalinen aktiivisuus, tasainen tahti jne. Toisin sanoen ratsastusta aletaan siltä karkealta tasolta, jolla hevonen menee suurin piirtein oikeaan suuntaan, vähitellen hioa niin, että saadaan aikaan laadukasta, hevosta kehittävää liikkumista.

Tietenkään ratsastusta ei ole tarkoitus muuttaa sillä tavalla hevosen kannalta monimutkaisemmaksi, että ratsastaja käyttäisi vähitellen aina vain hämärämpiä apuja. Asia menee niinpäin, että kun ratsastustaitoa kehitetään järkevästi, ratsastaja oppii pikkuhiljaa pyytämään yhä hienostuneempia asioita selkeästi. Itse asiassa kun aloittelija koettaa ihan vain saada hevosen kääntymään jotenkin, niin se pyyntö voi olla hevosen kannalta paljon epäselvempi kuin edistyneen ratsastajan pyyntö saada hevonen taipumaan 10 metrin voltille, säilyttämään sisätakajalan aktiivisuus ja olemaan työntämättä lapoja ulos. Jälkimmäinen voi olla selkeämpää siitä huolimatta, että ensiksi mainittu ratsastaja voi (ainakin omasta mielestään) käyttää paljon yksinkertaisempia apuja ja ylipäätään pyytää paljon vähemmän.

Ratsastuksessa selkeyttä ei ole apujen palikkamaisuus vaan se, että ratsastajalla on kyky viestiä hevoselle tavalla, joka on sille selkeä ja ymmärrettävä. Edistyneen ratsastajan tunnistaa muun muassa juuri siitä, että hän saa hevoselle välitettyä viestejä myös hienosäädön tasolla niin, että se on hevoselle edelleen täysin selkeää.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   28.2.21 13:57:24

Peili, takaosankäännöksessä hevosen pitää kyllä taipuakin.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   28.2.21 15:12:22

Peili, kiitos.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   28.2.21 15:35:18

*: No, se on vähän siinä ja siinä. Itse puhuisin takaosakäännöksen yhteydessä mieluummin asetuksesta, joka on käännöksen suuntaan, mutta toki jos oikein tarkkoja ollaan, niin jonkinasteisesta taipumisesta on kyse. Tämä on kuitenkin erittäin vähäistä taipumista ja takakäännös on liike, jossa yleensä täytyy aika paljon painottaa nimenomaan suoruutta.

Pitäisin siis kyllä edelleen siitä kiinni, että etenkin tuossa tekemässäni vertailussa, jossa erotellaan kääntäminen ja taivuttaminen, niin takaosakäännös liikkeenä edustaa kääntämistä, ei taivuttamista. (Toisin kuin avotaivutus, joka edustaa taivuttamista, ja voltin ratsastus, joka edustaa kääntämistä ja taivuttamista.)

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   1.3.21 09:21:20

"Minusta tuolla on ihan selvästi kerrottu miten käännetään ulkopohkeella ja samaan aikaan taivutetaan sisäpohkeella. Eihän se tarkoita että rutistetaan hevosta kahdella pohkeella samaan aikaan."

Sitähän se hevosen näkökulmasta juuri on.

""Edelleenkään kukaan ei ole vastannut miten se tapahtuu niin että samaan aikaan hevosta voi myös taivuttaa kuten kaarteessa kuuluu?"
-> Niin miksi nämä olisivat keskenään ristiriitaisia asioita? Ulkoavut kääntävät, sisäavut taivuttavat. Ei tässä ole mitään ristiriitaa, koska hevonen todellakin voi kääntyä ja taipua samassa tehtävässä, ja niin sen myös pitäisi tehdä joka kerta, kun lähdetään ratsastamaan kaarevalle uralle."

Miten tuo ei ole hevoselle ristiriitaista? Ratsastajalle tuskin onkaan kun ihminen kykenee monimutkaisempaan ajatteluun. Hevonen ymmärtää niin että paine ->lähden pois päin paineesta -> paine loppuu. Ei se näe asiaa niin että nytpäs minä taivun tuolta sisäkyljestä ja käännän samalla etuosaa taivutuksen suuntaan.

"Ehkä kaikkein helpoiten kääntävät ulkoavut ymmärtää, kun miettii tilannetta, jossa ratsastaa hevosella suoralla uralla avoa ja lähtee suoraan avotaivutuksesta voltille. Hevonen on valmiiksi taipuneena, joten millä avuilla se *kääntyy*? Niin, pääasiassa ulkopohkeella."

Eihän avosta tarvitse etuosaa kääntää enää mihinkään voltille lähtiessä. Kun avosta suoralla linjalla lähdetään voltille, hevonen suoristetaan eli ohjataan takaosan työntö voltin linjalle. (jos avon asento säilyisi, myös voltti tehtäisiin avotaivutuksessa)

"Ratsastuksessa selkeyttä ei ole apujen palikkamaisuus vaan se, että ratsastajalla on kyky viestiä hevoselle tavalla, joka on sille selkeä ja ymmärrettävä."

Niin, edelleenkin tässä on puhuttu tästä asiasta koko ketjun verran.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   1.3.21 12:20:02

"Sitähän se hevosen näkökulmasta juuri on."
-> Miksi? Koska sä sanot niin? Kummallisen hyvin nämä "rutistellut" hevoset vain suorittavat niiden ratsastajien kanssa, jotka osaavat yhdistellä ja käyttää eri apuja oikein ja loogisesti, myös niitä vastakkaisia...

"Hevonen ymmärtää niin että paine ->lähden pois päin paineesta -> paine loppuu. Ei se näe asiaa niin että nytpäs minä taivun tuolta sisäkyljestä ja käännän samalla etuosaa taivutuksen suuntaan."
-> Hevonen on toki yksinkertainen eläin, mutta tuo sinun esityksesi pohjeavun paineen merkityksestä on vielä yksinkertaisempaa kuin hevosen ajattelu. Jos hevonen yksiselitteisesti vain "lähtisi paineesta poispäin", silloin kaarevalla uralla ei voisi oikeastaan edes käyttää ulkopohjetta takaosaan, koska sittenhän hevonen poikittaisi. Eikä myöskään sisäpohjetta voisi käyttää, koska sitten hevonen väistäisi ulospäin tai muutoin lähtisi kaarevalta uralta ulospäin.

Selvitetäänpä nyt kaksi asiaa. Toinen niistä on se, että apuja voi käyttää kahdella tavalla: aktiivisesti ja passiivisesti. Aktiivinen avun käyttö on sellaista, jossa hevoselta edellytetään avun käytöstä jotain selkeää muutosta, esim. siirtymistä, kääntymistä, väistämistä... Passiivinen avun käyttö on sellaista, että apu enemmänkin muistuttaa tai ylläpitää, ei niinkään hae aktiivisesti muutosta. Lähtökohtaisesti sen jälkeen, kun kulkusuuntaan on saatu aikaan muutos ja hevonen on saatu taivutettua, kaarevalla uralla molempien pohkeiden tehtävä on passiivinen: ulkopohkeella ei pyydetä hevosta poikittamaan vaan se on ainoastaan läsnä muistutuksena siitä, että myös takaosa pysyy kaarevalla uralla, eikä sisäpohkeella pyydetä hevosta väistämään ulospäin vaan se on vain muistutuksena siitä, ettei sisälle kaaduta. Ja kyllä, molempien pohkeiden tällainen passiivinen käyttö on täysin mahdollista samaan aikaan ilman, että se muodostaa hevoselle mitään ristiriitatilannetta. Eihän niillä pyydetä hevosta vastakkaisiin suuntiin saati "rutisteta" vaan muodostetaan raamit, joiden sisällä hevosen pitäisi kulkea. Mikä tässä olisi ristiriitaista? Päinvastoin hevoselle on erittäin selkeää, että ratsastaja osaa olla läsnä molemman puolen avuilla ja määritellä hevoselle ne raamit, joissa toivoo sen kulkevan.

Siinä määrin olet toki oikeassa, että silloin, kun apuja käytetään nimenomaan aktiivisesti eli halutaan saada avulla aikaan selkeä muutos, ei tule käyttää vastakkaisia apuja. Itse menisin niinkin pitkälle, etten ylipäätään pyytäisi aktiivisesti kovin monta asiaa kerrallaan, ovat ne vastakkaisia tai eivät. En siis samalla askeleella ratsastaisi hevosta voimakkaasti eteen ja pyrkisi aktiivisesti esim. syventämään taivutusta, vaan tekisin nämä mieluummin peräkkäin.

*Samalla askeleella* ei siis tietysti myöskään kannata pyytää hevosta voimakkaasti kääntymään ulkoavuista ja työntää sisäpohkeella vastaan, koska tämä on toki ristiriitaista. Mutta onko joku sitten sanonut, että näin pitäisi tehdä, jos käyttää ulkoapuja kääntämiseen? *Samassa tehtävässä* sen sijaan voidaan hyvinkin käyttää aktiivisesti myös vastakkaisia apuja. Yhdellä ja samalla voltilla voi kääntää hevosta ulkoavuilla ja muistuttaa sisäpohkeella (aktiivisestikin), että nyt ei kaaduta sisäänpäin vaan taivutaan kauniisti pohkeen ympäri. Sehän riippuu täysin siitä, mitä hevosessa kulloinkin tapahtuu ja mikä on se muutos tai korjaus, joka juuri tällä sekunnilla on syytä saada aikaan. Lisäksi toisen pohkeen aktiivisesta käytöstä huolimatta toinen pohje voi ja saa olla passiivisesti läsnä ja usein sen kannattaakin olla. Vaikka ihan aktiivisesti ratsastaisi sisäpohkeella, ulkopohkeen kannattaa usein pysyä kontrolloimassa takaosaa, ja vaikka ihan aktiivisesti ratsastaisi ulkopohkeella, sisäpohje saa olla läsnä.

"Ei se näe asiaa niin että nytpäs minä taivun tuolta sisäkyljestä ja käännän samalla etuosaa taivutuksen suuntaan."
-> Ei, mutta se voi kyllä hyvinkin nähdä ja myös näkee asian niin, että se reagoi ratsastajan ulkoapujen pyyntöön kääntyä mutta ei ylireagoi siihen (kaadu sisäänpäin), koska myös ratsastajan sisäpohje on muistuttamassa raameista, joissa hevosen toivotaan kulkevan.

Aivan samoin esim. siinä pohkeenväistössä ulkopohje voi olla passiivisesti liikkeessä läsnä - ei aktiivisesti työntämässä hevosta eri suuntaan, johon väistättävä pohje sitä pyytää, vaan passiivisesti estämästä väistön suuntaan kaatumisen.

"Eihän avosta tarvitse etuosaa kääntää enää mihinkään voltille lähtiessä. Kun avosta suoralla linjalla lähdetään voltille, hevonen suoristetaan eli ohjataan takaosan työntö voltin linjalle. (jos avon asento säilyisi, myös voltti tehtäisiin avotaivutuksessa)"
-> Niin miksi hevonen suoristettaisiin voltille, kun sen on tarkoitus taipua sillä? Ja itse asiassa sillä hetkellä, kun suoralla uralla avoa tekevä hevonen lähtee voltille, sen kroppa on kyllä noin suuriin piirtein siinä asennossa, jossa sen voltilla tulee olla. Se, mikä ensisijaisesti muuttuu, on kulkusuunta, eli sen sijaan että hevonen liikkuisi loivasti väistäen eli suoran uran mukaisesti etuosan taivutuksessa huolimatta, se lähteekin taipuneen etuosan suuntaan samalla lopettaen väistöliikkeen. Ja kyllä, väistöliikkeen lopettaminen ja sen tiedon välittäminen hevoselle, että nyt lähdetään sinne etuosan taivutuksen suuntaan, tapahtuu lähtökohtaisesti nimenomaan ulkopohkeella.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   1.3.21 13:38:25

"Jos hevonen yksiselitteisesti vain "lähtisi paineesta poispäin", silloin kaarevalla uralla ei voisi oikeastaan edes käyttää ulkopohjetta takaosaan, koska sittenhän hevonen poikittaisi. Eikä myöskään sisäpohjetta voisi käyttää, koska sitten hevonen väistäisi ulospäin tai muutoin lähtisi kaarevalta uralta ulospäin."

a) Miksi ja kuka käyttää kaarevalla uralla ulkopohjetta takaosaan jos tarkoitus ei ole siirtää takaosaa?
b) lue taivuttavasta avuista ylempää, en jaksa toistaa

"ulkopohkeella ei pyydetä hevosta poikittamaan vaan se on ainoastaan läsnä muistutuksena siitä, että myös takaosa pysyy kaarevalla uralla"

Kaarevalla linjalla hevonen liikkuu SUORAAN eteenpäin, taivutettuna. Jos näin ei ole, voin kuvitella tuon "passiivisen apujen" tarpeen ettei takaosa tai lapa liiraa ulos. Eli jos tarvitsee käyttää näitä "passiivisia apuja" että hevonen liikkuu suorassa kaarevalla linjalla, kannattaa korjata ensimmäisenä eteenpäinpyrkimys ja suoruus.

"*Samalla askeleella* ei siis tietysti myöskään kannata pyytää hevosta voimakkaasti kääntymään ulkoavuista ja työntää sisäpohkeella vastaan, koska tämä on toki ristiriitaista. Mutta onko joku sitten sanonut, että näin pitäisi tehdä, jos käyttää ulkoapuja kääntämiseen?"

Eli suoralta kun haluat kääntää vasemmalle, käytät ensin oikeaa pohjetta tuodaksesi etuosan askeleen vasemmalle, sitten vasenta että taivutat, sitten taas vuorostaan oikeaa seuraavan askeleen jne? Ei herää muita kysymyksiä kuin miksi ihmeessä?

Jos luet oman tekstisi ajatuksella, huomaat että kaikkiin noihin ongelmiin joissa esität ulkopohjetta kääntäväksi tai korjaavaksi avuksi, ongelma on riittämätön eteenpäinpyrkimys.

"-> Niin miksi hevonen suoristettaisiin voltille, kun sen on tarkoitus taipua sillä? Ja itse asiassa sillä hetkellä, kun suoralla uralla avoa tekevä hevonen lähtee voltille, sen kroppa on kyllä noin suuriin piirtein siinä asennossa, jossa sen voltilla tulee olla."

Jos lähdet samassa asennossa avosta voltille, silloinhan jatkat myös voltin avossa.

"Se, mikä ensisijaisesti muuttuu, on kulkusuunta, eli sen sijaan että hevonen liikkuisi loivasti väistäen eli suoran uran mukaisesti etuosan taivutuksessa huolimatta, se lähteekin taipuneen etuosan suuntaan samalla lopettaen väistöliikkeen." Eli se suoristuu tuoden etuosan samalle linjalle takaosan kanssa.
Suoristaminen ei tarkoita, etteikö hevonen voisi kulkea kaarevaa linjaa, vaan sitä että etu- ja takaosa kulkevat yhtevää linjaa.

Ja ei, "väistöliikkeen lopettamista" ei tehdä ulkopohkeella vaan loiventamalla taivutuksen astetta, toisin sanoen suoristetaan ja jatketaan eteenpäin.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   1.3.21 14:51:15

Jepu: "a) Miksi ja kuka käyttää kaarevalla uralla ulkopohjetta takaosaan jos tarkoitus ei ole siirtää takaosaa?"
-> Käsittääkseni on aika moneen kertaan selitetty, että ulkopohje on usein takana, jotta taivutus menisi hevosen rungon läpi eli takaosa olisi samalla kaarevalla uralla kuin etuosa.

"Kaarevalla linjalla hevonen liikkuu SUORAAN eteenpäin, taivutettuna."
-> Pitäisiköhän tässä nyt tarkistaa, mitä suomen kielen sanat kenenkin mielestä tarkoittavat? Jos hevonen on kropastaan suora, se ei ole taivutettu. Hevosen kulkusuunta ei myöskään ole suoraan eteenpäin, jos se kaartaa jompaankumpaan suuntaan. Mitä ihmettä sinun suomen kielessäsi "suoraan" siis tarkoittaa? "Kaarevalla linjalla hevonen liikkuu suoraan eteenpäin" on paradoksi.

"Eli suoralta kun haluat kääntää vasemmalle, käytät ensin oikeaa pohjetta tuodaksesi etuosan askeleen vasemmalle, sitten vasenta että taivutat, sitten taas vuorostaan oikeaa seuraavan askeleen jne? Ei herää muita kysymyksiä kuin miksi ihmeessä?"
-> Sanoinko näin? Mielestäni sanoin: "Sehän riippuu täysin siitä, mitä hevosessa kulloinkin tapahtuu ja mikä on se muutos tai korjaus, joka juuri tällä sekunnilla on syytä saada aikaan." Ei ratsastuksessa tehdä mitään "joka toisella askeleella" vaan kaikki tehdään sen mukaan, mitä hevosessa kulloinkin tapahtuu eli mikä on tarpeen.

"Jos luet oman tekstisi ajatuksella, huomaat että kaikkiin noihin ongelmiin joissa esität ulkopohjetta kääntäväksi tai korjaavaksi avuksi, ongelma on riittämätön eteenpäinpyrkimys."
-> Usein ratsastuksen ongelmien taustalla on riittämätön eteenpäinpyrkimys, mutta esim. vinoutta, joka usein on esimerkiksi kaarevalle uralle taipumiseen liittyvien haasteiden takana, eteen ratsastus ei todellakaan automaattisesti korjaa.

"Jos lähdet samassa asennossa avosta voltille, silloinhan jatkat myös voltin avossa."
-> No kun en jatka. Avotaivutus suoralla uralla "syntyy" siitä, että hevosen kulkusuunta ei vastaa suuntaa, johon se on taipunut. Merkittävin muutos voltille lähtiessä ei ole hevosen kropan asennon muutos vaan juuri tuon asian muutos eli se, että hevosta pyydetäänkin lähtemään taivutuksen suuntaan ja samalla lopettamaan väistön.

"Eli se suoristuu tuoden etuosan samalle linjalle takaosan kanssa.
Suoristaminen ei tarkoita, etteikö hevonen voisi kulkea kaarevaa linjaa, vaan sitä että etu- ja takaosa kulkevat yhtevää linjaa."
-> Avoa voi ratsastaa eri jyrkkyyksillä, mutta tyypillisin avo (kolmella uralla) on kyllä niin loivaa, että jos hevosella lähdetään siitä nimenomaan voltille, sitä ei todellakaan *suoristeta*.

Kuvatussa tilanteessa (avosta voltille) tarve hevosen suoristamiseen on lähinnä silloin, jos avotaivutus on mennyt loppua kohti plörinäksi ja hevonen on kaulasta ylitaipunut ja kaatuu lavoilla ulkoapuja päin. Tällöin hevonen on toki vahvasti suoristettava ennen, kuin siitä pääsee järkevästi voltille (tai mihinkään muuallekaan). Jos taas hevonen tekee avoa oikein ja on taipunut sille oikein ollen molemman puolen apujen välissä, taivutusta ei ole pakko suoristaa, jotta voisi jatkaa voltille.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   1.3.21 14:55:52

Joo turha jauhaa enempää, ei johda mihinkään.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Häh? 
Päivämäärä:   1.3.21 15:29:59

Miten ihmeessä kouluttamattomat varsat osaavat laitumella juosta kaarteessa täysin oikein??? Eikun tietenkin osaavat, kun ihminen ei niitä häiritse xD

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   1.3.21 16:21:36

Jos ajatus pohkeen käytöstä on jatkuva rutistus niin ehkä ei todellakaan kannata jatkaa keskustelua. Pohjeavu on nopea yksittäinen signaali, ollaan todella väärällä tiellä jos pohjeapu mielletään yhtäjaksoiseksi puristamiseksi. Kuten sanottu, nämä asiat alkavat aueta siellä vähän edistyneemmällä tasolla. Eli jos nyt vaikka ajatellaan sitä volttia niin ratsastaja saattaa antaa kymmeniä eri apuja eli signaaleja hevoselle peräkkäin. Ulkopohje voi kertoa siirtämään lapoja kaaren mukaan, istunta kokoaa, ohja määrittää asetuksen, sisäpohje taivutuksen, ulkopohje käy tarvittaessa huomauttamassa ettei takaosa saa siirtyä viittä senttiä ulospäin. Samalla hevosta voidaan aktivoida takajaloista, etujaloista, kyljistä ja vatsalihaksista. Taitava ratsastaja tekee kaiken tämän yhden ympyrän aikana, nopeasti, signaali kerrallaan ja hevosen hämmentymättä lainkaan. Reaktio yhteen apuun on max sekunteja. Asioita joudutaan toki pilkkomaan ja yksinkertaistamaan kun osaaminen ei riitä, mutta on ihan turha väittää etteikö tämä onnistuisi oikein hyvin.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   1.3.21 17:12:27

Nimenomaan. Apu voi olla pitkäkestoinen ainoastaan kuvattuna passiivisena apuna, eli esimerkiksi ulkopohje kontrolloimassa sitä, että takapää ei työnny ulos. Tällöin ei kuitenkaan missään nimessä ole kyse rutistamisesta (tai jatkuvasta tökkimisestä tai kaivelusta tai...). Aina, kun apuja käytetään aktiivisesti eli hakien muutosta hevosen liikkumiseen, niiden tulisi olla lyhytkestoisia signaaleja (jotka voidaan tarvittaessa toistaa).

Edelleen ihmettelen myös tätä "kaarevalla uralla suoraan" -käsitesekamelskaa. Onko nyt niin, että kirjoittaja mieltää, että suoraan = saman puolen jalat samaa uraa seuraten? Tuota ei kuitenkaan ole lainkaan mielekästä luonnehtia sanalla "suoraan", koska suoraanhan ei silloin liikuta, jos liikutaan kaarevalla uralla - olivat saman puolen jalat samalla uralla tai eivät.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Gee 
Päivämäärä:   2.3.21 08:03:16

Suoruus kaarevalla uralla on kyllä ihan yksi perusasioista sekin.

"Perustaivutus on esimerkiksi kulmassa tai keskiympyrällä, kun hevonen kulkee suorana urallaan, joka on kaareva. Eli hevosen tulee olla suora kaarevaan uraansa nähden, kaikkien jalkojen / jalkaparin keskilinjan tulee olla tällä yhdellä uralla. Tällöin hevonen taipuu rungostaan tasaisesti. Ylhäältä katsottuna hevosen ylälinja niskasta häntään on tasaisen kaareutunut. Taivutus siis alkaa päästä (asetus) ja jatkuu häntään asti. Periaatteessa hevonen ei taivuta selkärankaansa juurikaan, vaan taipuminen on illuusio, jonka luo etu- ja takaosan lapojen taipuminen sekä kylkien eritasoisuus. Mutta menemättä tähän sen tarkemmin, perustaivutuksessa hevonen on suora urallaan, joka on kaareva."

"If your horse isn’t straight on a circle he’s not on one circle at all.
Your horse is at his strongest when he’s straight. His hocks are directly behind his shoulders and the energy they create can drive his body forward. Whatever you do with your hands your horse will do with his shoulders.
Without pressure from both legs your horse may swing his quarters one way or the other. It’s important that you drive him forward from even pressure from both legs in their usual place near the girth. Your legs only come back to correct or order. Use one leg further back than the other and you’re unintentionally asking him to move his quarters to one side. He’ll be on three tracks at least and be crooked."

Viimeinen lause hoxhox.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Gee 
Päivämäärä:   2.3.21 08:07:12

"Another common mistake is pushing his quarters around your inside leg by putting your outside leg back. Think about it. Why would you want him to move his quarters in off the track? That’s what your leg behind the girth means.

Your body shows your horse which way to bend. Turn your shoulders and your hips to the inside and he’ll do the same. Keep your legs in their usual place but increase the pressure from your inside leg to move his barrel out. Now you have his shoulders and quarters onthe track where they should be. His hocks can drive him forward but his body (matching yours) is turned to the inside."

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 08:32:58

Gee: Jos haluat jotenkin hyviä keskustelutapoja noudattaen osallistua keskusteluun, niin mainitse lainaustesi lähde. Ei tule lainata muiden sanomisiasi kertomatta, ketä lainaa ja mistä teksti on lähtöisin. Ja tämä on nimenomaan perusasia. ;)

Jos haluat lisäksi osallistumisesi keskusteluun olevan järkevää, älä vain tuuttaa jonkun muun tekstejä vaan avaa, mitä niillä haluat sanoa.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Gee 
Päivämäärä:   2.3.21 08:57:39

No tässä keskustelussa on aika moni koettanut asiaa avata omin sanoin mutta sen sijaan että yrittäisit ottaa vinkistä vaarin niin vänkäät vastaan. Eikä mitään faktaa taustalla, vain sinun oma näkemyksesi että asia on näin, piste.

Jos vaikka googletat suoruus kaarevalla linjalla tai riding straight in curved lines tmv. niin tekstejä ja lähteitä löytyy vaikka kuinka monta.

Sehän on yks ja sama jos sinä haluat kääntää hevosta ulkopohkeella tai vääntää hevosta "taivutetuksi" toinen pohje siellä toinen täällä, mutta se ei todellakaan ole mikään normi ratsastuksessa kuten annat ymmärtää.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Hihhuli 
Päivämäärä:   2.3.21 09:02:51

...ja tämä kaikki lähti kysymyksestä "voiko joku kertoa, että kun hevosta käännetään, tarviiko asetus "ylläpitää" sisäohjalla merkkejä antaen koko kaarevan uran ajan?" :D

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 09:06:35

Gee: Niin että minun perustellut kirjoitukseni eivät ole faktaa mutta teksti, joka löytyy jostain googlettamalla (edelleenkään emme edes tiedä mistä), on tietysti faktaa? Aah, selvä. :)

Toivottavasti noudatat muussa elämässä hieman parempaa lähdekritiikkiä ja osaat myös ne lähteet merkitä. :)

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Gee 
Päivämäärä:   2.3.21 09:18:35

Ei muutako google laulamaan niin löydät faktaa. Tingataan sitten lisää :)

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 11:51:37

En aio keskustella Googlen välityksellä, kun minulla paukut riittävät kertomaan omien sanoin näkemyksistäni. :) Varsinkaan en alennu sellaiseen keskusteluun, jossa käytetään muiden tekstejä kertomatta, kenen ne ovat, koska se on sekä hyvien käytös- että keskustelutapojen vastaista.

Eli tuonsorttiseen "tinkaamiseen" tarvitset tosiaan muita keskustelukavereita. :)

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.3.21 13:22:49

Olisi kyllä mielenkiintoista saada Peililtä jotain faktaa tästä ulkopohkeella kääntämisestä ja noista passiivisista avuista? Mistä tällaiset opit olet saanut ja mihin ne perustuvat?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 13:53:46

No, siihen nähden että peilihän ei ole ainoa joka ulkopohkeella kääntämisestä tässä (tai muussakaan yhteydessä) ole kertonut niin tähden kysymys oli aika älytön. Itse olen kuullut siitä sekä ratsastuksenopettajiltani että valmentajilta. Kuten varmaan kaiken muunkin mitä ratsastuksessa osaan. Kerropa tähti keneltä sinä ET ole kuullu siitä :). Btw peili ei ole tainnut edes mainita että itse käyttäisi ulkopohjetta kääntämiseen, vaan se oli M. Kunhan tuli oikaisemaan paremmilla hermoilla että kyllä niin tosiaan voi tehdä kun tuntuu olevan kovin vaikea asia monille täällä..

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 13:59:05

*: Täsmennätkö, minkä miellät tässä yhteydessä "faktaksi"? Riittääkö lainaus jostain tuntemattomasta lähteestä, jota en mainitse? :) Jos ei riitä, seuraava kysymys kuuluu, miksi haluat kuulla tätä "faktaa" - mitä se sitten mielestäsi onkin - nimenomaan minulta etkä penää tätä yleisesti kaikilta keskusteluun osallistujilta?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 14:03:13

.: Niin, kieltämättä on hiukan vaikea kuvitella, millaisessa opetuksessa tai valmennuksessa on ollut sellainen ratsastaja, jolle tulee täysin uutena ja ihmeellisenä asiana, että hevosta voisi kääntää ulkopohkeella. ;)

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.3.21 14:12:28

Siis ihan mielenkiinnosta haluan tietää mistä tällainen 'ideologia' on lähtöisin, luulisi että kun johonkin uskoo niin osaa perustella miksi näin on?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 14:35:30

*: Et edelleenkään selventänyt, mitä tarkalleen haluaisit minulta. Olen perustellut sen, mitä olen apujenkäytöstä kirjoittanut, vähintään yhtä perusteellisesti kuin moni muu keskustelija tässä keskustelussa, eli mitä jäi mielestäsi puuttumaan? Niitä lähteettömiä lainauksiako olet vailla? :) Vai mitä?

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.3.21 14:48:35

Vaikka niitä lähteettömiä lainauksia, jos ei muuten onnistu perustella?
Siis kyllähän sinun ideologiasi on pakko perustua johonkin, se tässä kiinnostaa.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 15:03:31

*: Ei kun nimenomaan minun on koko ajan onnistunut perustella, ja ihan ilman niitä lähteettömiä lainauksia. :) Jos et ole tätä huomannut, niin sitten et ole ilmeisesti lukenut keskustelua. Eiköhän siitä kannattaisi aloittaa, ennen kuin pyytää lisää?

Jos taas haluat, että keskustelu siirtyy jollekin ihan eri tasolle ja aletaan esittää kirjallisuuskatsauksia asiallisesti lähdeviitteiden kera, niin sitten tarvitsen aika vahvat perusteet sille, miksi penäät tätä minulta etkä kaikilta keskustelijoilta yhteisesti. :)

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Dun 
Päivämäärä:   2.3.21 15:16:54

Mä olen vain harrasteratsastaja, mutta minusta Peilin esimerkit aktiivisesta ja passiivisesta vaikuttamisesta sekä ulkopohkeella kääntämisestä kuulostavat perustelluilta ja loogisilta. Totta kai hevonen käännetään istunnalla, mutta ainakin minulle on opetettu, että siinä missä sisäpohje pyytää sisäkylkeä taipumaan ympärilleen (eli sisätakajalkaa astumaan enemmän alle), ulkopohje osallistuu kääntämiseen lepäämällä ulkokylkeä vasten ja vahtimalla, ettei takaosa karkaa ulos. Avoista ja suluista en osaa sanoa mitään, niitä en ole vielä valmis harjoittelemaan.

Tämä topicci todistaa minusta sen, miten monin eri tavoin ja erilaisin mielikuvin ratsastusta voidaan opettaa ja silti päästään lopputulokseen, jossa hevonen on rento ja suorittaa pyydetyt asiat pienistä merkeistä.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Peili 
Päivämäärä:   2.3.21 16:49:56

Dun: Niin. Passiiviset avuthan eivät välttämättä tarkoita juuri sen enempää kuin tuntumalla olevaa ohjaa tai kiinni olevaa pohjetta mutta voivat olla hiukan korostetumpia. Esimerkiksi juuri ulkopohje voltilla voi monessa tapauksessa olla vain taaempana vaikuttamatta kuitenkaan yhtään enempää kuin kyljessä kiinni oleva pohje muutenkaan, mutta tarpeen mukaan se voi vaikuttaa hieman enemmän. Tai pohkeenväistössä ulko-ohja voi ihan vain pitää ohjastuntumaa ja tarpeen mukaan olla hiukan "painokkaampi", jos hevosella tuntuu olevan pyrkimys työntää lavat ulos.

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: Niisku 
Päivämäärä:   2.3.21 17:01:26

Jos * ei osaa ratsastaa niin ei se muiden vika ole

  Re: Hevosen asettaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.3.21 17:07:55

Eli et osaa vastata. Sen sijaan että kertoisit vain perustelut, alat tinkaamaan kuten muidenkin kanssa. Miksei voi vain myöntää että mitään faktaa ei ole ja teoriat on omasta päästä keksitty?

Nolompaa tuo vastaan vänkääminen on kuin sen myöntäminen ettei ehkä olekaan kaikkitietävä.

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.