Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   26.8.13 16:43:28

Aloitetaan vähän pidemmällä pätkällä, kun tää hitaasti lähtee liikkeelle.
-----------------------

1. Vihreät oksat
Katselin, miten auringonvalo säteili omenapuun lehtien välistä ja ajattelin, että minun pitäisi olla täydellisen tyytyväinen, kun sain loikoilla siinä riippumatossa hyvä kirja käsissäni ja pehmeä peitto päälläni, sillä vaikka juhannuspäivä oli kaunis, se ei ollut helteinen. Mutta en ollut muuta kuin epämääräisen ahdistunut. Olimme vasta saaneet juhannusvieraat matkoihinsa ja olin suurieleisesti ilmoittanut meneväni pihalle lukemaan vähäksi aikaa, mutta kohta hunnit alkaisivat vaatia ateriaa, eikä minua alkuunkaan huvittanut miettiä ruoanlaittoa, kun olin tehnyt sitä koko viimeisen vuorokauden. Kyllä, Olli oli huolehtinut grillaamisesta, mutta minä olin hakenut pihvit ja makkarat kaupasta, tehnyt salaatit, pessyt ja keittänyt perunat, pilkkonut sillin, leiponut täytekakun ja kalapiirakan yön tuntien hiukopalaksi, paistanut letut, joita ilman lasten juhannus ei ollut kohdallaan ja päälle päätteeksi tiskannut, tiskannut ja tiskannut. Luojan kiitos tänä aamuna ei kukaan ollut vaatinut englantilaista aamiaista vaan keitetyt munat ja sillivoileivät olivat kelvanneet.

Tämä pariskunta, Raila ja Jussi, olivat olleet juhannusvierainamme sitkeästi jo kuusi tai seitsemän vuotta. En oikeastaan voinut valittaa, sillä itse olin heidät aikoinaan ensimmäisen kerran kutsunut. Raila oli silloin ollut minun työkaverini, ja kun olimme ymmärtäneet, että Jussi ja Olli olivat myös samassa työpaikassa, olimme pitäneet sitä kohtalon sormena ja ikuisen perheystävyyden sinettinä. No, ei se ihan niin mennyt, enkä minä Railan kanssa enää ollut pitänyt muuta yhteyttä sen jälkeen, kun hän vaihtoi työpaikkaa, mutta joka kesäkuun puolivälissä Olli ilmoitti sopineensa Jussin kanssa, että juhannuksen ohjelma olisi entinen. Meillä ei ollut mökkiä, jonne karata, eikä heilläkään, mutta meillä oli iso piha. Vastavuoroisesti meitä sitten kutsuttiin heidän luokseen uudenvuodenjuhliin, mutta siellä oli aina sammioittain boolia, iso joukko vieraita ja meillä lapset mukana, mikä oli hankalaa, joten jos eivät isovanhemmat sattumoisin halunneet kullanmuruja hoitoon, pysyimme kotona.
- Se on annettu, mikä on tarjottu, oli Olli sanonut, kun viimeksi olin protestoinut tätä yksipuolista emännöimistä vastaan.
- No eihän lapsia voi yksin kotiinkaan jättää!
- Ja mikäs hätä tässä, vieraat istuu pihassa, ei tarvitse edes siivota. Ja mä hoidan grillaamisen, niin ei sun tarvitse sitäkään surra.
Joskus ajattelin, että mieheni luki salaa naistenlehtiä ja tarttui kiusallaan pahimpiin kliseisiin matkiakseen niitä, mutta toisaalta en uskonut hänellä olevan niin paljon huumorintajua.

Kyllä illasta oli ihan siedettävä tullut tälläkin kertaa. Toivoin vain, että Raila ja Jussi olisivat joskus varautuneet siihen, että iltamyöhällä taksin soittaminen ei onnistunut tai keskeytyi ja unohtui, kun päätettiin vielä kerran käydä saunan jälkilöylyissä – Jussi muisti aina vuolaasti kehua puusaunaamme. Sitten, kun aurinko alkoi jo taas pikkutunneilla paistaa, kaikki huomasivat, että oli kauhean myöhä ja ettei heidän kannattanut enää minnekään lähteä, kun olohuoneessa oli vuodesohva, jonka kätevä emäntä heille näppärästi petasi. Minä vihasin lakanoiden vaihtamista muutenkin, saati sitten aamuyöllä.

Mutta niin, se siitä valittamisesta. Nyt se ainakin oli vuodeksi ohitse, ajattelin ja katselin lehtiä ja yritin nähdä jo, tulisiko paljon omenoita.
- Äiti! Äiti!
Epätoivoinen kiljuminen lähestyi talon suunnasta ja tuskin ehdin päätäni kääntää, kun ikäisekseen iso pojankoltiainen tömähti kylkeeni. Säikähdin putoavani, kun riippukeinu heilahti rajusti ja meni vähän aikaa, ennen kuin sain sanaa suustani.
- Mitä ihmettä sä kiljut?
- Tellu lukee mun päiväkirjaa!
- Älä anna sitä sille, tiuskaisin.
- Se on sillä jo!
- No ota se pois ja piilota parempaan paikkaan.
- En mä saa sitä siltä!
- Pyydä, että isä ottaa, sanoin, sillä en olisi halunnut nousta.
- Se nukkuu.
- Niin mäkin yritin.
- Äiti!

Nousin huokaisten istumaan pelastaakseni runopoikani päiväkirjan. Kuka muka oli ikinä kuullut kaksitoistavuotiaan pojan pitävän sellaista? Yritin uskoa, että Teposta tulisi vielä kuuluisa kirjailija tai runoilija, mutta oikeastaan olin sitä mieltä, että hän oli kyllä vähän omituinen ja että parempi hänen olisi ollut sekin aika pyöräillä ympäriinsä kavereiden kanssa ja pelata potkupalloa. Nurmikko oli märkä, kun laskin jalkani sille.
- Sä potkaisit nurin mun mehulasin, sanoin äkäisesti.
- Enkä potkassut! Siinä on epätasanen kohta!

Sisällä tilanne oli rauennut. Tellu istui viattomana selaamassa mainoslehtiä ja Teppo ryntäsi omaan huoneeseensa palatakseen sieltä seuraavassa hetkessä aarre tiukasti rintaansa vasten puristettuna.
- Mä piilotan sen niin, ettet sä löydä sitä ikinä, hän lupasi.
- Löydä mitä? Tellu ihmetteli. Minä en jaksanut kuunnella enempää vaan menin katsomaan, voisinko omin silmin todistaa Ollin nukkuvan, vaikka hän oli ollut menossa remontintekoon. Voinpa hyvinkin. Keskeneräinen huone oli yläkerrassa vinokaton alla, mutta se oli tyhjä eikä yhtään sen valmiimpi kuin edellispäivänä. Tai edellisviikolla. Olli makasi omalla puolellaan parisänkyämme ja kuorsasi vienosti.
- Onko sulla krapula? kysyin ja hän hätkähti hereille.
- Ei tietenkään.
- Mä luulin, että sä hiot lattialautoja.
- Kunhan suunnittelin.

Se ei ansainnut vastausta. Palasin alakertaan ja etsin pakastimesta kaksi pakettia pinaattikeittoa. Hunnilauma saisi pärjätä niillä.

Minä olin ollut tukevasti raskaana ja vasta seitsemäntoista vanha omissa lakkiaisissani. Olin ollut fiksu ja kunnianhimoinen tyttö, joka oli suorittanut kansakoulun säädetyn oppimäärän kolmessa vuodessa, tosin vastoin omaa tahtoani. Opettajani oli sitä ehdottanut ja isä oli päättänyt, että se oli hyvä ajatus, enpähän tuhraisi turhaa ylimääräistä vuotta koulunpenkillä, ennen kuin pääsisin ansaitsemaan ja omilleni. Hän oli mielestään jo osuutensa tehnyt kasvattaessaan kolme vanhempaa sisartani. Mutta eipä ollut isä enää katsomassa, kun minä jatkoin lukujani ja olisin jatkanut lukion jälkeenkin, ellei Tellu olisi ollut niin päättäväisesti tulossa. Onneksi niin, isä olisi antanut minulle vyöremmillä pitkin reisiä, jos olisi kuullut, että yhdentoista vuoden koulutus päättyisi minun kohdallani äitiyteen. Onneksi ei sentään häpeällisesti yksin vaan Olli ja minä ehdimme naimisiin ennen Tellun syntymää. Ehken olisi ollut niin vikkelä sen asian kanssa ilman vauvaa tulossa, tai sitten olisin. Oli ollut kauhean jännittävää, kun kolme vuotta vanhempi naapuritalon poika oli ollut niin tosissaan riiustellessaan minua, kun melkein kaikkien tyttökavereideni seurustelut kestivät maksimissaan kaksi tai kolme viikkoa.

Sen jälkeen kaikki oli vain rullannut eteenpäin omalla painollaan. Olli oli valmistunut opistosta insinööriksi ja saanut hyvän työpaikan isossa yrityksessä; kun minun äitiyslomani oli ohitse, pääsin harjoittelijaksi yhtä vakavaraiseen firmaan, ja vakinaiseksikin ennen kuin Teppo alkoi tehdä tuloaan. Kun palasin siltä äitiyslomalta töihin, halusi Olli ostaa kodin ja löysi tämän rintamamiestalon, jossa edelleen asuimme, ja joka oli jo nyt hyvinkin yli puoliksi maksettu. Se oli ollut melkoisen huonossa kunnossa ostaessamme sen, mutta mitäs siitä, Ollihan oli insinööri. Valitettavasti hän vain oli kovin verkkainen ja käsistään kömpelö insinööri. Hän halusi alkuun ehdottomasti tehdä kaiken itse säästääkseen rahaa ja myöhemmin kai, koska ei halunnut kenenkään eli minun näkevän, miten paljon nopeammin ja paremmin joku ammattimies olisi hoitanut hommat. Mutta mihinkäs tässä kiire, valmiissa maailmassa, olin tuuminut, kun meillä kuitenkin oli toimiva keittiö, vessa ja sauna, eikä asuinhuoneissakaan kuluneisuutta kummempaa vikaa ollut ollut. Mukavampaa siellä oli kuin mitä meillä oli ollut kerrostalokolmiossamme, kolmella siskollani, vanhemmillamme ja minulla.

Niihin alkuvuosiin verrattuna aloimme päästä jo hyvinkin vihreälle oksalle. Meillä oli jo kummallekin lapselle sekä meille oma huone ja neljäs huone valmistumassa, arkkupakastin ja kaksi autoa. Niiden kanssa Olli oli paljon kätevämpi kuin remontoimisen, vaikka työkseen piirtelikin vain suunnitelmia paperille. Meillä oli vielä muutama vuosi sitten ollut kuplavolkkari, jolla hän oli ajanut, kun olimme seurustelleet. En ollut suostunut luopumaan siitä, kun hän oli alkanut haluta uutta autoa Tepon ollessa pieni, sillä meiltä Espoon perukoilta bussit kulkivat harvoin ja pysäkille oli pitkä matka. Olli tarvitsi autoa työmatkoihinsa, mutta niin tarvitsin minäkin siinä vaiheessa, kun molemmat lapset piti viedä hoitoon. Nyt kaupunki oli levinnyt jo niin lähelle, että he saattoivat kävellä tai pyöräillä kouluun, ja kupla oli myyty jollekin nostalgiannälkäiselle. Tilalle olin saanut hyvän, käytetyn Ford Escortin ja Teppo oli ostanut itselleen melkein uuden Toyotan niin, että Espoon Liikenteelle saatoimme yksinkertaisesti haistattaa pitkät.

Niin vihreä oksasta ei vielä ollut tullut, että olisin päässyt jäämään kotirouvaksi, enkä olisi halunnutkaan. Mitään tarvettakaan siihen ei enää ollut, kun lapset olivat molemmat jo isoja, ja sitä paitsi minä pidin työstäni. Marisin siitä tietysti aina kun muutkin ja laskin päiviä lomaan, mutta totuus oli, että se oli henkireikäni ja työkaverit parhaita ystäviäni. Rahallista korvausta siitä ei mainittavasti saanut, mutta sen verran, että pystyin huolehtimaan siitä, että perheellä oli ruokaa ja minulla ja lapsilla vaatteita. Ja Ollillekin minä ostin paidat, sukat ja kalsarit.

Juhannuksen jälkeen oli työpäiviä vielä muutama jäljellä, ennen kuin alkaisi heinäkuu ja meillä töissä siirryttäisiin säästöliekille. Suuri osa ihmisistä sai aina käskyn lomailla hiljaisen heinäkuun ajan, niin minäkin. Minä huolehdin talon kirjastosta, lehtikierrosta ja mikä mielenkiintoisinta, uutiskoosteista. Se tarkoitti, että luin läpi suuren kasan lehtiä, leikkelin irti uutiset, joissa firmamme tai joku kilpailija mainittiin, liimasin ne paperille ja kopioin viisisataa kappaletta jaettavaksi kaikille työntekijöille. Siinä oli se hyvä puoli, että joskus joissakin lehdissä oli mielenkiintoisiakin uutisia ja sarjakuvia. Kirjastonhoidostakin pidin ja sen huippuhetkiä oli, kun joku päätti tarvita jotain opusta. Minä tilasin sen Akateemiseen kirjakauppaan ja kävin hakemassa sen sieltä. Samalla ostin aina yhden tai kaksi halpaa rakkausromaania, joita rakastin. Tietenkään en vienyt niitä kotiin tai pitänyt itse, en minä mikään varas ollut. Niillä oli omat hyllynsä kirjaston perimmäisessä nurkassa, jonne harvoin eksyivät muut kuin ne, jotka tiesivät niitä sieltä hakea.

Heinäkuuksi kirjasto kuitenkin pantiin kiinni ja minä lomailin. Aioin kuluttaa nämä viimeiset päivät muutenkin lähinnä kahvilla. Pomoni ja monet muut silmäätekevät, joilla oli ikälisiä ja pitkät lomat, olivat jääneet lomalle jo juhannuksesta. Minä aioin olla hiiri, joka hyppeli pöydällä. Ja hyppelevänä hiirenä pukeuduin maanantaina rennosti, farkkushortseihin ja hihattomaan toppiin. Ei meillä varsinkaan kirjaston uumenissa mitään pukukoodia ollut, mutta en minä muuten niitä vaatteita olisi valinnut.

Starttasin kotoa aniaikaisin. Halusin tieheni ennen kuin lapset ja Olli heräisivät ja sen lisäksi mitä aikaisemmin ehtisin töihin, sitä aikaisemmin voisin lähteä pois. Olin ehtinyt jo juoda kokonaisen mukillisen kahvia, ennen kuin seuraavaksi aikaisin lintu tuli. Se oli Liina, kesäharjoittelija. Hänen ensimmäisenä päivänään olin mokannut niin, että vasta muutama viikko sitten olin lakannut punastelemasta sitä muistaessani. Hän oli marssinut aamukahvipöytäämme, esittäytynyt reippaasti ja minä olin tokaissut:
- Tää on Sisäisten palveluiden kahvipöytä.
En tiedä, mistä sekin oli päähäni pälkähtänyt: olin saanut sen kuulostamaan siltä kuin siihen ei olisi enää muita sopinut, vaikka siinä vieraili koko siipi. Aija oli ollut paremmin tilanteen tasalla ja näyttänyt tytölle, mistä löytyi kahvimukeja ja miten kahvikassa toimi.

- Mä toin mansikoita, tyttö sanoi tänään ja otti itselleen kahvia. Hän oli hirvittävän kaunis kasvoiltaan ja hänellä oli ihanat värit: lemmikinsiniset silmät, ruusunpunaiset huulet, mustat ripset ja kullanväriset hiukset, mutta hän oli ryhditön kuin onkimato. En tiennyt olinko enemmän harmissani vai vahingoniloinen siitä. Jos hän olisi vaivautunut vetämään hartiat taakse ja lakannut könöttämästä lantio edessä, hän olisi ollut missiainesta. Minulla oli silmää sellaisille asioille, niin kaikki sanoivat.

Seuraavaksi saapuivat Aija, Emilia ja Marianne ja lopuksi kahvipöytäämme tuli vierailulle Sauli naapuriosastolta, joka taisi jo olla muista työntekijöistä tyhjillään. Siinä vaiheessa minä totesin istuneeni kahvilla jo pari tuntia ja lähdin. Saulin näkemistä en enää punastellut, vaikka pitkään siinä oli mennyt sen jälkeen, kun olin viime pikkujouluissa tanssinut hänen kanssaan himokkaita hitaita. Morkkis ei ollut ollut tappava – olinhan ollut kännissä kuin käki, lieventävä asianhaara – mutta en kauheasti enää viihtynyt hänen seurassaan.

Se työpäivä oli täysin turha. En saanut aikaan mitään, eikä ollut mitään tehtävääkään. Viimeisen tunnin ajan kirjoitin itselleni kauppalistaa ja kiroilin, sillä sellainen ajan tuhlaaminen kellokortin palvonnan nimissä tuntui kertakaikkisen typerältä.

Kaupunki ei ollut näköjään vielä hiljentynyt, vaikka niin olisi voinut luulla, tai sitten kaikki, jotka eivät olleet vielä lähteneet lomalle, olivat änkeytyneet samaan kauppaan minun kanssani. Hetken harmittelin, etten ollut mennyt suoraan kotiin ja odottanut Ollia seurakseni, mutta tänään se ei olisi ollut mahdollista, vaikka etenkin näin loppukuusta palkkapäiväni aattona jouduin joskus niin tekemään. Juhannuskin oli ahmaissut aikamoisen loven pankkitililleni, kun olin hommannut juhlaruokaa useammalle ihmiselle. Pitkän viikonlopun jälkeen kaapit ammottivat tyhjyyttään ja Olli tuskin ehtisi kotiin, ennen kuin Tellun ja minun pitäisi kiirehtiä ratsastustunnille. Sitä paitsi hän oli kammottava kaupassakävijä. Hän oli äärettömän hidas pysähtyessään joka kohdassa tekemään hintavertailuja ja laskemaan kilohintoja.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjähokkuspokkus 
Päivämäärä:   26.8.13 19:38:21

kivastuttavalta kuulostaa! :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.8.13 21:19:59

Taas taattua sennnulaatua! :) Saas nähdä kehkeytyykö tästä yhtä ihana ja koukuttava kuin Mustaojalaisten jutuista. Innolla jään jatkoa odottamaan!! ;)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: L-R 
Päivämäärä:   26.8.13 22:38:06

Ratsastustunnille? Hoo, kohta ollaan Jerryn valmennuksessa?

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: flanu 
Päivämäärä:   27.8.13 13:57:16

"...Teppo oli ostanut itselleen melkein uuden Toyotan niin..."

^Eikös se mies ollu Olli eikä Teppo :D, mutta muuten vaikuttaa oikein koukuttavalta jo. Mä ihan unohdin vahtia pikkutirpan touhuja, kun tätä luin. Onneksi se näyttää leikkivän tyytyväisenä.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   27.8.13 16:23:54

Ha-haa, hyvä flanu! :D Kukaan esilukija ei ollu tota bongannu, enkä minä itsekään!

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäMeow_ 
Päivämäärä:   27.8.13 18:21:40

Noniin, jatkoa odotellessa! :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Keukeu 
Päivämäärä:   27.8.13 23:20:29

Ooooohhh! Mä oon ihan haltioissani!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: salde 
Päivämäärä:   28.8.13 03:44:43

Oih, olipas mukavan kuuloinen alkupätkä! =) Toivottavati saadaan pian lisää, niin voi sitten kommentoida paremmin. Tai koukuttua enemmän.

Pari lausetta tuolla tuntui vähän pitkiltä, mutta enpä itsekään keksinyt miten niitä olisi voinut lyhentää, joten en sen enempää niistäkään kommentoi. Ihanan loistavaa, taattua sennnu-laatua!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: PV 
Päivämäärä:   28.8.13 09:59:36

Mukavan erilainen. Otsikko on ihana. Jännityksellä odotan mitä tästä tulee kehittymään! :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   28.8.13 16:48:58

Hihii, kiva kun olette kaikki löytäneet tänne :)
------------------
2. Jyräys ja leimahdus
Kohtasin kotona kaksi nyreää ja nälkäistä teiniä, joille olin onneksi ymmärtänyt ostaa pakastepizzan. Toisen tungin pakastimeen, josta Olli sen ehkä löytäisi töistä tullessaan. Teppo varmaan vinkkaisi hänelle ja söisi toisenkin puolikkaan. Itse tyydyin viiliin ja mansikoihin, sillä tiesin kokemuksesta, että hevosen selässä pomppiminen maha täynnä potkaisisi ahnetta takaisin.
- Joko mennään? Tellu kysyi syötyään.
- Meillähän on vielä yli tunti aikaa!
- Mutta mennään katsomaan Anun tuntia.
- Samapa tuo, myönnyin, vaikka ilta kävisikin minulle pitkäksi. Tellu ratsastaisi ystävänsä jälkeen ja minä illan viimeisellä tunnilla. Ottaisin kirjan mukaan siltä varalta, että kyllästyisin katselemaan hevosia, vaikka niin ei varmaan kävisi. Olin salaa pikkuisen hevoshullu ja se, että Tellu ratsasti, oli minun sinnikkään työni ansiota. Alun perin olin ajatellut, että minulle riittäisi käydä haistelemassa hevosenhajua ja paijaamassa poneja, mutta äkkiä olin itsekin ilmoittautunut aikuisten alkeiskurssille. Olin tokaluokalta lähtien haaveksinut ratsastamisesta, mutta eihän meillä sellaiseen ollut ollut varaa ja olin ollut liian ujo pikkutyttö luuhaamaan talleilla muuten vain.

Minun tarkoitukseni oli ollut valita huolellisesti talli, jonne pikku tyttäreni veisin opettelemaan hevosjuttuja, mutta kun se hetki tuli, että hän suostui haluamaan, olin joutunut valitsemaan sen, jossa sillä hetkellä oli tilaa uudelle asiakkaalle ja sinne me olimme jymähtäneet, vaikkei se niin hieno ollutkaan kuin olisin toivonut. Tellu ei ollut halunnut enää vaihtaa, kun hänen kavereitaankin kävi siellä.
- Tuletko sä mukaan? kysyin Tepolta, kun me naisväki olimme vaihtaneet vaatteet ja muuten valmistautuneet lähtöön.
- En todellakaan, hän sanoi ylhäisesti. Olisin minä varmasti häntä kuskannut ja ratsastuttanut yhtä mielelläni kuin siskoaan, mutta Teppo ei vaan ollut kiinnostunut, taisi pelätäkin hevosia vähän. Kun hän joskus pienempänä oli ollut mukana, olin todennut parhaaksi jättää hänet autoon lukemaan, sillä kentän laidalla odottaminen oli pelkkää marisemista.

- Mennään jo! Tellu vaati kiskoen kumisia saappaitaan jalkaan. Hänellä oli oikeat ratsastushousut, mistä seikasta olin salaa melkein kateellinen. Olli, joka suhtautui harrastukseemme hyväntahtoisen huvittuneesti ja puhui vuorotellen meetvurstitehtaista ja rahantuhlauksesta, oli ostanut ne hänelle. Ensin olin luullut, että ne olivat lahja minulle, sillä se oli sattunut tapahtumaan syntymäpäiväni aikoihin, mutta Tellulle ne olivat. Mitä järkeä oli ostaa kasvavalle lapselle sellaiset? Ainoa hyvä puoli oli, että kun Tellu kasvaisi niistä ulos, minä voisin ottaa ne. Toisaalta toivoin, ettei hän enää kasvaisi, sillä hän alkoi jo olla minua isompi.
- Mä otan noi sitten, kun ne jää sulle pieniksi, huomautin taas kerran. Itse ratsastin vanhoissa hiihtohousuissa, ja ne olivat todellakin vanhat. Sellaisten valmistaminenkin oli lopetettu varmaan vuosikymmeniä sitten.
- En mä halua kasvaa enempää, sanoi Tellu surullisesti, kuin vaatien minua tekemään asialle jotain, mutta minkäpä minä sille mahdoin.
- En mä sille mitään voi, jos sä olet päättänyt kasvaa mua isommaksi!
- Sä olet syöttänyt mua liikaa pienenä, hän syytti. – Te hemmetin sota-ajan lapset, jotka luulee, että ruokaa ei saa jättää lautaselle.
- Mä en todellakaan ollut sota-ajan lapsi, kivahdin, vaikka tiesin hänen tietävän sen.
- Olithan, Vietnamin sota ja biafralaiset lapset! Sä pelottelit mua niiden nälänhädällä, jos et satu itse muistamaan.

Jätin vastaamatta välttääkseni isompaa riitaa ja lähdimme tallille. Matka kesti vain viitisentoista minuuttia ja saman tien, kun sain auton parkkeerattua, Tellu sinkaisi ulos ja hölkkäsi kentän kulmalla seisovan ilmoitustaulun luo. Siihen oli tapana kiinnittää tuntilistat ja minunkin vatsaani hiukan kipristeli jännityksestä, kun lähestyin sitä.
- Mä meen Mokalla, Tellu ilmoitti.
- Entäs mä?
- Suleimalla.

Kipristely lakkasi ja muuttui lieväksi harmistukseksi. Suleima oli saanut varsan keväällä ja oli nyt enemmän kuin haluton palaamaan töihin, mikä kai oli ihan ymmärrettävää. Saisin lihakseni kipeiksi puristamisesta ja potkimisesta, jotta saisin sen jotenkin liikkumaan johonkin suuntaan ja sitten minun pitäisi jotenkin saada se tunnillekin karkuuttamatta varsaa karsinasta. Toivottavasti tallissa olisi joku, joka voisi auttaa.
- Haluatko sä apua Mokan kanssa? kysyin Tellulta.
- Ei tarvii, se on jo tuolla, hän osoitti kentälle ja tunnistin tummanruskean tamman, joka näytti nukkuvan ravatessaan.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Ravikavio. 
Päivämäärä:   28.8.13 17:06:08

Yksi lukija ilmottautuu, oon ollu mukana jo henriikka tarinoiden alusta mutta en oo kommentoinut mitään, tosin kyllä on tullu luettua aikaisemmatkin tarinat jo moneen kertaan. Näihin sennun tarinoihin vaan jää koukkuun, aivan loistavaa tekstiä :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Emsku 
Päivämäärä:   28.8.13 19:55:14

Löytyi! Ihanaa <3

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäFigaron_haamu 
Päivämäärä:   28.8.13 20:03:07

Mä vaan odotan tietoa siitä, miten tää päähenkilö on kytköksissä Mustaojalaisiin ;)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: PV 
Päivämäärä:   28.8.13 20:34:14

Ai tää kuitenkin on hevostarina. Kiva! :) Ja ihana lukea välillä perus tuntiratsastajan elämästä. Vaikkakin aikuisen.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   28.8.13 21:55:47

Mukava pätkä taas, tosin mun lukutahdilla taidankin hetken odotella, että tulee jatkoa niin saa sitten kerralla ahmia oikein paljon :) Minäkin kyllä innolla odottelen edes pientä juttua Mustaojasta, vaikka lehdestä luettuna Henun ja Jerryn, Hannan tai Veskun ja Jessin kuulumisia!

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäJamis 
Päivämäärä:   28.8.13 23:34:59

Jes! Jossain vaiheessa tipuin kärryltä Henu-jutuista, kun en täällä pyörinyt omaa tarinaa päivittämässä, niin ei tullut luettua juuri mitään muutakaan. Nyt kuitenkin aattelin, että yritän pysyä tän tarinan tahdissa, vaikka en enää kirjotakaan tänne (minkä takia ei tuu kovin paljoa tt:ssä oltua). Mulla tuli ensimmäisestä luvusta mieleen Tuija Lehtisen kirjat, vaikkakin aika paljon paremmalla tasolla :D Tykkään tästä, että päähenkilö on aikuinen perheellinen nainen. Laatu on taattua Sennu-laatua, joten ei mitään valittamista! Yritän aina kommentoida jotain, kun lueskelen tätä :) Sä vaan oot hyvä!

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   29.8.13 00:36:13

*vilkuti* Jamis! :) No time long see!

Figgis ja -, tulette ennen pitkää huomaamaan mutta voin sen paljastaakin, että tän tarinan tapahtuma-aikaan Jessi ja Vesku juoksi vielä sukkahousuissa ja tarhatossuissa. (Vaikka mun aikajanani onkin pahasti vääristynyt sen poppoon suhteen). Mutta ihan niin tässä on kyllä käynyt, ihan kuin L-R joskus ennustikin, että Mustaoja(kin) alkaa taas kutitella.

Ja kiitti vaan Ravikavio, Emsku ja PVkin :) Kylläpä onkin kivaa taas olla täällä näin niin kuin hengissä :)

Ja vielä semmonen, että mä en nyt aio ihan joka päivä laittaa pätkää. Mulla on ihan hurjat 3 viikkoa edessä töissä, eikä nää illat näytä sinä aikana juurikaan helpommilta.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjäsitruunapiiras 
Päivämäärä:   29.8.13 18:05:25

Mikä mahdollisuus päästä tutustumaan PIKKU-HANNAAN!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.8.13 21:32:43

Illan paras uutinen, että mustaojalaisia ei olla vieläkään jätetty! Ihanaa <3

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: pöö 
Päivämäärä:   30.8.13 20:05:43

Ehkä Tellu on Hannan kaveri? :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   30.8.13 20:50:05

Ei mulle kuulkaas oo tullu mieleenkään ujuttaa pikku-Hannaa tänne mukaan :D Ja mustaojalaisia vaan on mullakin ikävä (mikä saattaa poikia joskus jotain, tai sitten ei)
-------------------

Kentän aidan vieressä oli muutamia penkkejä ja istuimme toiselle niistä. Tellun ystäviä ei näkynyt, paitsi Anu, joka ratsasti muiden joukossa kirjavalla Musse-ponilla. Tellu tuskin olisi istunut viereeni, jos heitä olisi ollut tallilla. Hän oli siinä iässä, että minä olin välillä äärimmäisen nolo, vaikken ymmärtänyt mitä hyödytti esittää, ettei tuntenut minua. Kaikki tytöt tiesivät, että olin hänen äitinsä, sillä he olivat nähneet minut jo vaippaikäisinä, kun olin hakenut Tellua päiväkodista. Nyt hän kuitenkin oli miellyttävällä tuulella ja juttelimme ratsastuksellisista huomioista ja hevosten ominaisuuksista kuin aikuiset. Kerrankin tuntui siltä, että yhteinen harrastuksemme oli hedelmällinen ja hyvä asia. Olli saattoi olla siitä jopa hiukan kateellinen. Hän ja Teppo eivät olleet löytäneet mitään yhteistä kiinnostuksen kohdetta. Kumpikaan ei ollut mitenkään urheilullinen eikä oikeastaan kiinnostunut mistään, mitä voisi yhdessä tehdä. Se heille ainakin oli yhteistä.

- Tulenko mä auttamaan? tarjouduin, kun tunti päättyi ja tuli Tellun aika nousta satulaan. Nyt apu kelpasi. Pidin kiinni ohjista ja painoin vastaan oikeasta jalustimesta, kun hän punnersi Mokan selkään palatakseni sitten penkinpäähän. Aurinko oli mennyt pilveen ja oli pimentynyt silminnähden. Toivoin hartaasti, ettei alkaisi sataa. Meillä ei ollut sadetakkeja mukana. Mutta tunti ei ollut edennyt kuin alkuravien verran, kun kävi selväksi, että kohta sitä tulisi ja lujaa. Ukkosen lähtölaukaus jyrähti läheisen moottoritien kallioleikkauksessa niin, että se kuulosti pommilta. Katsoin huolissani hevosia, jotka olivat kaikkeen tottuneita konkareita, mutta tuskin sentään tällaiseen. Olin itsekin säpsähtänyt. Tellun puolesta en pelännyt, sillä Mokka oli kaikkein paksunahkaisimman oloinen. Se kuuli kyllä pamauksen, mutta sen reaktio siihen oli seisahtua paikoilleen korvat villisti liikkuen. Soleil, uusin tulokas tallissa, reagoi voimakkaimmin. Se heitti ratsastajansa selästään ja säntäsi laukkaan ympäri kenttää ja sai pian muutaman muunkin mukaansa.
- Pysäyttäkää! opettaja huusi ikään kuin oppilaat eivät olisi tehneet juurikin niin, jos olisivat voineet. Tyttöjä kellahti sinne ja tänne ja jopa Mokka liikahti, kun yksi ratsastajaton hevonen pyyhkäisi sen kyljestä. Seuraavaksi se kompastui omiin jalkoihinsa, tipahti polvilleen ja Tellu kierähti sen kaulan yli maahan.

Muutama minuutti kului, ennen kuin kaaos rauhoittui. Ratsastajat, jostain ilmestyneet tallitytöt ja opettaja ottivat kiinni irtohevosia, jotka olivat säpsyn näköisiä paitsi Mokka, joka oli päässyt taas jaloilleen ja seisoi torkkuen. Ainoa, joka ei ollut liikahtanut, oli Tellu ja huomasin nousseeni seisomaan. Oliko hän loukkaantunut? Mutta hänhän oli vain kierähtänyt kaulan yli, ei hän ollut sinkoutunut kiitolaukasta.

Opettaja huomasi saman yhtaikaa minun kanssani ja ehti Tellun luo vähän ennen minua.
- Oletko sä kunnossa? hän kysyi. Tellu makasi selällään ja tuijotti harmaata taivasta. Voi miten minua kylmäsi. Minun ensimmäinen vauvani! Sitten hän veti syvän, kouristuksenomaisen henkäyksen ja helpotus valui ylitseni.
- Siltä on tainnut vaan lähteä ilmat, sanoin, mutta Tellu alkoi vaikertaa ja suuret kyyneleet valuivat hänen silmistään.
- Mun kylkeen sattuu, hän nikotteli.
- Voitko sä nousta ylös? opettaja kysyi asiallisesti.
- En mä…

Mutta silloin sade alkoi ja tyttö muutti mielensä. Saimme autettua hänet seisomaan ja kylkeään hän tosiaankin piteli.
- Voitko sä jatkaa tuntia? opettaja kysyi.
- E-en, mua sattuu kamalasti.
- Tarvitseeko soittaa ambulanssi?
- Ei tarvitse, sanoin minä. Jos hän pystyi seisomaan, hän ei tarvinnut mitään sairaankuljetusta.
- Mutta ehkä teidän kannattaa käydä lääkärissä.
- Niin, myönsin. Tuntini jäisi ratsastamatta ja minua harmitti, mutta ei tässä juuri vaihtoehtojakaan ollut. Toisaalta tunsin itseni kylmäjärkiseksi ja asialliseksi ja aloin miettiä, minne meidän pitäisi mennä. – Kai me lähdetään ensiapuun. Mä en sitten tule ens tunnille.
- Selvä, soittele, kun haluat ratsastaa rästin, opettaja kuittasi ja tartuin Tellua kainalosta. Aloitimme ikuisuuden kestävän matkan kohti parkkipaikkaa kentän portin kautta, sillä en uskonut Tellun voivan pujotella aidanpienojen välistä.
- Etkö sä voi hakea autoa tänne? hän nyyhkytti, mutta hänen askeleensa olivat jo pidentyneet viiden sentin mittaisista ainakin kolmeenkymmeneen senttiin, joten uskoin hänen pystyvän taittamaan koko matkan.
- En, tule reippaasti nyt vaan.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: des. 
Päivämäärä:   30.8.13 22:55:33

Kas, mitäs täältä löytyikään! Mua onki koko viikon kummasti kutkutellut tulla tänne kurkkaamaan, mutta nyt vasta ehdin.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   30.8.13 22:59:56

Tykkäisin tosta jos ois peukun kuva :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Emsku 
Päivämäärä:   31.8.13 21:02:39

Oijoi. Alkaa kuulostaa oikein hyvältä! Jännityksellä odotetaan jatkoa!

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   1.9.13 21:16:20

Sääli ja huoli ehtivät kärähtää pohjaan, ennen kuin pääsimme sairaalaan asti, mutta onnistuin sentään pysymään hiljaa. Jos käskisin vaikeroivan Tellun pitämään suunsa kiinni ja hänellä olisikin kylkiluu keuhkossa, en voisi ikinä antaa itselleni anteeksi. Odotustila oli onneksi kohtuullisen hiljainen. Ehkä ne ihmiset sittenkin olivat lähteneet mökeilleen.
- Mun tytär putosi hevosen selästä ja sitä sattuu kylkeen, ilmoitin parkkeerattuani Tellun istumaan.
- Jaha, te varmaan pääsette pian, arveli hoitaja ja otti ylös Tellun nimen, osoitteen ja henkilötunnuksen. Sekunninpuolikkaan pelkäsin, että hän sanoisi meidän tulleen väärään paikkaan ja että meidän pitäisi lähteä jonnekin muualle, mutta ei sentään. Menin Tellun viereen istumaan ja odottamaan.
- Mua sattuu, hän nyyhki.
- Koita nyt vaan kestää, sanoin kärsimättömästi, sillä en enää keksinyt mitään lohduttavaa. Onneksi minulla oli kirja kassissa ja yritin keskittyä siihen. ”Pian” oli hyvin suhteellinen käsite.

- Mun täytyy ehkä käydä soittamassa kotiin, sanoin lopulta.
- Älä mene! Mitä jos mut pyydetään sillä aikaa! Tellu parkaisi.
- Mutta ne huolestuu siellä, jos me ei tulla tavalliseen aikaan, luulee vielä, että jotain on sattunut.
- No niin onkin, Tellu kivahti ja tarttui minua käsivarresta. En viitsinyt ruveta tappelemaan, vaikka olisin mielelläni käynyt myös tupakalla. Minä olin salatupakoija, vaikka eiköhän koko perhe sen tiennyt. Piiloni kotona oli puutarhavajan takana.
- Stenroos! kuului silloin eräästä ovenraosta, joten nousimme.

Tellun kylkiluissa ei ollut mitään vikaa, se selvisi seuraavan tunnin aikana. Mokka oli saattanut kolauttaa häntä kaviollaan, mutta mitään ei ollut poikki eikä murtunut. Saimme särkylääkereseptin ja pääsimme lähtemään kotiin. Kello oli jo niin paljon, että pysähdyin lähtiessämme soittamaan kotiin ja ilmoittamaan, että olimme hengissä eikä autoni ollut tallitiellä männyn ympäri kääriytyneenä.
- Meillä menee vielä vähän aikaa, kai meidän pitää käydä apteekissakin, sanoin Ollille.
- Ei kun vie mut kotiin ensin! Tellu vaati. Hän oli lakannut näyttämästä kuolevalta joutsenelta, kun oli kuullut, ettei mitään ollut pahasti rikki, mutta ymmärsin kyllä, että hän kaipasi omaan sänkyynsä ja särkylääke, jonka hän oli saanut, taisi ruveta vaikuttamaan.

Joten ajoin kotiin, jätin hänet isänsä hellään huomaan ja lähdin itse käymään keskustassa. Päivystäviä apteekkeja ei ollut ihan joka oksalla, enkä juuri nyt muistanut muita kuin sen, joka oli Mannerheimintiellä. Tunsin itseni hyvin väsyneeksi ja olin iloinen siitä, että sain olla omassa hyvässä seurassani ainakin sen reissun ajan. Aikainen aamu, työpäivä, joka oli ollut raskas, kun ei ollut mitään järjellistä tekemistä ja sitten vielä ilta päivystyksessä – vähempikin veti ihmisestä mehut.

Onnistuin löytämään parkkipaikan suunnilleen apteekin kohdalta, toimitin asiani ja lähdin ajamaan takaisin päin. Vain muutaman kilometrin päässä kuitenkin painoin jarrua ja koukkasin taas vapaalle paikalle ajoradan viereen. Olin Carrolsin kohdalla ja vatsani karjui nälästä. Viili ja mansikat eivät kantaneet kovin pitkälle ja lisäksi tunsin yllättävää iloa siitä, että aioin kerrankin mennä hampurilaiselle ihan yksin, ilman lapsia tekosyynä. Sitä paitsi Manskun Carrols toi mieleeni muistoja. Siellä oli ollut hurja meno joskus aikojen alussa ja maineen häivä oli vieläkin tallella, vaikka olin jo yli-ikäinen hampurilaispaikkoihin.

Ahmin puolet Iso Carolina –ateriasta, ennen kuin maltoin edes katsella ympärilleni. Paikka ei näyttänyt samalta kuin muistin, mutta kai sitä nyt oli pitänytkin laitella vuosien mittaan. Pöydissä vetelehtivät nuoret näyttivät enemmän minun lapsiltani kuin niiltä, jotka muistin edellisiltä vierailuiltani. Minä olin vanha. Ei siitä mihinkään päässyt. Sitä paitsi minulla oli jalassa typerät hiihtohousut ja kumisaappaat ja näytin varmaan maalaisjuntilta. Jätin loput, kylmenneet ranskalaiset syömättä ja lähdin ajamaan takaisin landekolooni. Mutta mitä pidemmälle pääsin, sitä tyytyväisemmäksi tulin. Kesällä oli ihanaa asua maalla, ja vaikka Espoo virallisesti oli suurkaupunki, se ei meidän kulmillamme tuntunut siltä. Viimeinen tienpätkä uusimman omakotialueen jälkeen meille oli peräti hiekkatietä. Uudet talot olivat kuuloetäisyydellä, mutta onneksi meillä oli niin paljon vanhaa puutarhaa, että niitä ei voinut nähdä.

- Sä viivyit kauan, Olli moitti, kun pääsin sisään.
- Mä kävin kaukana, kivahdin kadottaen saman tien saavuttamani auvoisen olon. – Miten Tellu?
- Taitaa nukkua. Mäkin taidan mennä lukemaan. Tuletko sä?
- Kohta. Mä käyn liian kierroksilla, että viitsisin vielä miettiä nukkumista, sanoin ja se oli ihan totta. Pyöriskelisin vain ja saisin Ollin tuhisemaan paheksuvasti.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   5.9.13 21:09:12

Hauskaa viikonloppua! Mä menen huomenna luokkakokoukseen ja lauantai menee leipoessa tallikisojen buffaan ja ja...
----------------
3. Kesälaitumille
Lapset olivat jo niin isoja, että olin kokonaan unohtanut yöheräämiset, mutta sinä yönä Tellu tuli herättämään minut.
- Äiti, hän kuiskasi, tai voihkaisi. Minun luomeni tuntuivat santapaperilta, enkä olisi halunnut avata silmiäni.
- Mitä kello on? kysyin, kun hän ei kadonnut.
- Mua sattuu.
- Okei. Mene keittiöön. Sun lääkkeet on siellä, huokaisin ja ajattelin, että pienellä harkinnalla hän olisi voinut mennä itsekin etsimään niitä sieltä sen sijaan, että olisi kiivennyt kipeine kylkineen yläkertaan.
- Voitko sä jäädä huomenna hoitamaan mua?
- En, sä et ole enää kymmenen, haukottelin ja nousin sängystä, sillä ilmeisestikään hän ei liikahtaisi siitä yksinään.

- Mikset sä muka vois? Tellu kysyi, kun olimme hitaasti taivaltaen päässeet keittiöön ja laskin hänelle hanasta kylmää vettä tabletin seuraksi. Minun piti muistella hetki, että pääsin kärryille. Olin aivan unenpöpperössä.
- Meidän työehtosopimus sanoo, että vaan alle kymmenvuotiaita lapsia saa jäädä hoitamaan. Sitä paitsi on mun viimenen työpäivä.
- No sitä parempi. Itsehän sä sanoit eilen, ettei sulla ole enää mitään tekemistä siellä.

Kai minä olin niin sanonut, ja lapsethan muistivat aina kaiken, jopa teini-ikäiset lapset. Ajatus alkoi houkutella, mutta se oli mahdoton toteuttaa. Kenelle minä muka edes olisin ilmoittanut, etten tulisi töihin? Pomoni oli lomalla ja niin kaikki ne hänen sijaisensakin, jotka äkkiä muistin.
- Täytyy mun mennä. Mutta mä voin ehkä lähteä aikaisemmin, lupasin.
- Miten aikaisin?
- No vaikka ruokatunnin aikoihin, sanoin. Siinä ei olisi mitään ihmeellistä. Moni muukin oli aloittanut lomansa viiden tai kuuden tunnin liukumalla.
- Hyvä, Tellu sanoi ja lähti hiipimään takaisin oman huoneensa suuntaan.

Tein juuri niin. Nousin edellisaamuakin aikaisemmin ja kävin vilkaisemassa Tellua, ennen kuin lähdin töihin. Hän nukkui rauhallisesti ja näköjään täysin kivuttomana, joten omatuntoni oli kevyt. Palaisin ehkä jo ennen kuin hän heräisi, jos aamuöinen nappi nukuttaisi hänet yhtä hyvin kuin sairaalassa saatu. Ja olihan siinä miellyttävää vaihtelua aamukahville, kun oli kerrankin jotain uutta puhuttavaa: Tellun kylkiluut.
- Ratsastus on vaarallista, sitä mä olen aina sanonut, Aija sanoi voitonriemuisena.
- Elämä on vaarallista! Mutta kylkiluut voi olla kipeitä ilman murtumistakin. Mä olen kuullut, että niiden välit voi jotenkin revähtää, eikä sille voi tehdä mitään, pitää vaan kärsiä, puolusti Emilia, jota taisin pitää nykyään parhaana ystävänäni. Hän oli minua melkein kymmenen vuotta vanhempi, mutta meillä oli samanikäiset lapset ja se yhdisti. – Mene kotiin, hän sanoi minulle.
- Mutta mä olen ollut täällä vasta vähän yli tunnin!
- Kuka laskee? Sulla on sairas lapsi kotona. Teet sitten syksyllä takasin, kun on jotain tekemistä.
- Mutta me ei olla saatu lomapullaa, murjotti Aija.
- Joo, ette multa. Mä en ehtinyt eilen leipoa, sanoin. – Mutta jos mä tästä sitten…

Minulle toivoteltiin hyvää lomaa ja minä toivottelin takaisin, sillä samassa tilanteessahan he olivat, mutta jätin heidät ihan mielelläni syömään toistensa lomapullia. En rakastanut tätä paikkaa sentään niin kovin, ettenkö olisi halunnut kuukaudeksi kotiin sieltä.
- Tellulle paranemisia, Emilia huikkasi ja minä lähdin.

En viitsinyt poiketa kaupassa, vaikka loman alkaminen houkutteli hakemaan jotain herkkua vaan ajoin suoraan kotiin potilaan luokse. Ulko-ovemme oli selällään, mikä oli enemmän sääntö kuin poikkeus tällaisena kauniina kesäpäivänä, mutta keittiöstä löysin lapsen, joka ei kuulunut minulle. Se oli Tellun ystävätär Essi, yksi niitä harvoja, joita en ollut tuntenut päiväkodista asti. Hän oli muuttanut tännepäin vasta hiljattain, itse asiassa uusiin taloihin, jotka nököttivät sireeniaitamme takana.
- Hei, sanoin ja tyttö säpsähti.
- Mä tulin vaan hakemaan Tellulle mehua, hän sanoi.
- Jaa, no turhaan mä sitten kiirehdin töistä sitä hoitamaan, totesin.
- Joo, niin. Se on tuolla riippumatossa.
Katsoin ulos ikkunasta ja se oli totta. Riippumaton vieressä nurmikolla istui pari muutakin tyttöä.
- Vie ihmeessä koko kannullinen, että te muutkin saatte, ehdotin ja tukahdutin halun mennä pihalle kovistelemaan Tellua siitä, että hän olisi voinut ilmoittaa minulle, että oli hommannut muita palvelijoita. Nolaisin hänet, tai paremminkin itseni, jos tekisin niin. Eikä minua enää harmittanut keräämäni miinussaldo. Se olisi syksyn murhe.

Koska riippumattoni oli varattu, päätin ruveta tehokkaaksi. Olin edellispäivänä kirjoittanut listan asioista, joita pitäisi loman aikana hoitaa ja kiinnitin sen nyt magneeteilla jääkaapin oveen. Suljin silmäni ja tökkäsin sinne päin. ”Kirjahylly”, siinä luki. En ollut ehtinyt siivota sitä jouluksi, joten nyt oli korkea aika. Tosin olisi ollut hauskempaa tehdä jotain pihahommia, mutta en viitsinyt mennä sinne häiritsemään Tellun hovia.
- Teppo! huusin, mutta en saanut vastausta ja pojan huone oli tyhjä. Kerrankin hän oli jossain muualla kuin nenä kirjassa ja minun olisi pitänyt olla tyytyväinen, mutta nyt saisin raahata kaikki kirjat itse kuistille tuulettumaan.

Meillä oli aika lailla kirjoja. Kirjahylly vei yhden seinän olohuoneesta, eikä siinä edes ollut telkkaria. Kolmiosainen hyllykkö, kussakin osassa alhaalla laatikosto ja sen päällä viisi hyllyä. Kunkin leveys kahdeksankymmentä senttiä. Se teki kolme kertaa viisi kertaa kahdeksankymmentä – kaksitoista hyllymetriä. Tosin osa niistä oli ei-luettavaa turhuutta, kuten Ollin vanhoja kirjoja opiskeluajoilta ja valokuva-albumeita, mutta vastapainoksi minulla oli makuuhuoneessa sängyn alla pari laatikollista romskuja. Olli oli kehdannut väittää, että olkkari tuli resuisen näköiseksi, jos kirjahyllyssä oli pehmeäkantista kioskihömppää, joten olin kiukuissani vienyt ne pois.

Aloitin ahkerasti ja raahasin kirjoja kolmen- tai neljänkymmenen sentin pinoissa kuistille, kunnes läähätin ja hikoilin. Hemmetin penskat – niistä ei ikinä ollut apua silloin, kun olisi tarvinnut! Kaipasin taukoa ja järjestin sen hakemalla lasillisen mehua. Tupakalle olisin mielelläni karannut, mutta Tellu kavereineen olisi nähnyt minut, joten en voinut. Ja yhdelle hyllylle kerääntynyt lehtiläjä kaipasi joka tapauksessa huomiotani. Siitäpä ei vaan löytynyt juuri mitään pois heitettävää. Siinä oli minun käsityölehtiäni ja Ollin tietokonelehtiä, molemmat talletettavaa tavaraa.

Koska en tuntenut itseäni vielä tarpeeksi levänneeksi jatkamaan, aloin selata myös valokuva-albumeita. Ollin vanhan, henkilökohtaisen annoin olla. Siellä oli vain tylsiä, virallisia kuvia alkaen hänen isovanhempiensa vihkikuvien kopioista aina meidän hääkuvaamme asti ja siinä välissä Ollin ja veljiensä elämä dokumentoituna. Vauvakuvat, koulukuvat, rippikuvat, armeijakuvat. Meidän yhteiselämäämme oli kokonainen albumiläjä, enimmäkseen lasten kuvia. Mutta siellä oli myös minun vanhat kuvani. Olin hankkinut oman kameran ensimmäisillä lapsenvahtirahoillani ja ennen sitä minullakin oli tallessa lähinnä luokkakuvia ja satunnaisia kavereilta tai siskoilta saatuja otoksia. Sen jälkeen alkoi löytyä vaikka mitä. Rippileiriltä oli ainakin kaksi filmillistä, sitten koulukavereista ja kesälomista niin paljon kuin vain olin raaskinut ottaa. Tunsin epämääräistä haikeutta katsellessani niitä. Olimme olleet niin kauhean nuoria ja innostuneita elämästä. Minusta oli aina välillä ruvennut tuntumaan siltä, että minulta oli jäänyt jotain kokematta, kun olin rynnännyt suoraan koulunpenkiltä äidiksi, ja tottahan se tietysti olikin. En edes halunnut ruveta ajattelemaan sitä nyt.

Lukioaikana oli juhlittu paljon ja selaillessani niitä kuvia tunsin itseni ikivanhaksi ja surulliseksi. Mihin elämäni oli kadonnut? Iloisia naamoja ja sydämenkuviakin siellä täällä. Minulla oli ollut poikaystäviä ja ihastuksia niin paljon kuin kaltaisellani kiltillä tytöllä vain saattoi olla, mutta ei tietenkään mitään kauhean vakavaa ennen Ollia. Hänen kanssaan kaikki oli ruvennut vakavaksi heti ensi metreillä, vaikka oikeastaan olin tavatessamme ollut päättömän yksipuolisesti rakastunut luokkakaveriini. Jopa siinä määrin, että olin rehellisyyden nimissä halunnut tunnustaa Ollille, ettei hän ollut ensirakkauteni enkä tulisi ikinä palvomaan häntä kuten erästä toista henkilöä. Olli ei ollut ymmärtänyt.
- Kaikkihan me ollaan joskus oltu ihastuneita, hän oli kuitannut tajuamatta, etten minä puhunut ihastumisesta vaan elämää suuremmasta asiasta.

No jaa, tästä hetkestä katsoen asia oli kutistunut pelkäksi muistoksi ja pääasiassa muistin pettymykseni siitä, että Olli ei ollut tajunnut mitään. Ja itse asiassa olin nyt tainnut lusmuta tarpeeksi kauan. Kirjahylly ei tyhjentyisi itsekseen. Läimäytin albumin kiinni niin, että pöly pöllähti ja sai minut aivastamaan.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: sitruunapiiras ek 
Päivämäärä:   6.9.13 16:26:36

Kivalta kuulostaa :))

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   6.9.13 22:00:04

Ihania pätkiä taas :) Kieli pitkällä jatkoa odotellen ;) Täytyy kyllä taas ylistää tarinoitasi, sillä olen nyt yrittänyt aloitella muutamaakin kirjaa, mutta aina kuitenkin päädyn parin sivun jälkeen takaisin vanhempien tarinoidesi pariin

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Hip 
Päivämäärä:   7.9.13 00:25:31

Tää on kyllä taattua lastutekstiä sulta! Mielenkiinnolla odotan mihin etenee :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   7.9.13 00:28:49

Kiitti kaverit :))
Olipahan kuulkaa kiva luokkakokous! :))))

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Nad 
Päivämäärä:   8.9.13 15:43:15

Yhyy Sennnu voisitko lisätä loputkin Henriikat sinne sivuille niin olisi helpompi lukea?

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   8.9.13 20:28:44

Nad, nyt siellä pitäisi olla kaikki Henriikka-jutut!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: whisky. 
Päivämäärä:   9.9.13 22:33:30

Tosi hienoa että jatkoit ja saamme taas uutta tarinaa :)

Voi mennä tosin hetki, että tähän kunnolla pääsee sisälle. Tällä hetkellä ainakin päähenkilö enimmäkseen ärsyttää, en vain pysty täysin käsittämään hänen suhtautumistaan, erityisesti omiin lapsiinsa. Luin itse asiassa nyt koko alun uudestaan, ja koko tekstissä taitaa olla peräti kaksi positiivista ajatusta Tellusta. Teposta ei sitäkään vähää. Ymmärrän toki tuon turhautumisen ja kriisin, jota päähenkilö elää muistellen kadonnutta nuoruuttaan ja miettien olisiko asiat sittenkin pitänyt tehdä toisin, mutta siitä huolimatta en saa ärsyyntymistä häviämään.

Mutta pääasiahan on, että jonkinlaisia tunteita herää :D Ja ehdottomasti hahmot ovat mielenkiintoisia, eikä heti ainakaan tule mieleen vastineita Mustaojalta. Vaikka se sukusaaga on ihana, niin pidän siitä että kokeilet toisinaan muutakin. Eiköhän tämä tästä vähitellen lähde, kun tarina etenee pidemmälle ja henkilöihin tutustuu paremmin :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   9.9.13 23:00:38

mukavaa tekstiä, mun mielestä taas tossa on jotain ihanan kamalaa arkirealismia, ymmärrän jos teinit ja ehkä vähän väljähtänyt pitkä parisuhde + melko lyhyeen loppunut nuoruus voi hapottaa... tätihän nyt ties kuitenki sen ärtymyksen takana silti rakastavansa lapsiaan. koukussa.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   10.9.13 19:05:51

Jee, kivoja analyyseja, kiitos!
Mä aioin alunperin tehdä päähenkilöstä paljon, paljon paskamaisemman, mutta totesin, etten mä sitten tule sen kanssa toimeen.

-----------------------------

Olli tuli töistä vasta tavallistakin myöhemmin, mistä olin melkein loukkaantunut. Eikö hänellä ollut ollenkaan kiire aloittamaan lomaansa meidän kanssamme?
- Ruoka on jääkylmää, sanoin viileästi. – Mä oletin, ettei sun tarttisi viimeisenä päivänä ennen lomaa roikkua töissä iltamyöhään.
- En mä roikkunutkaan, mä kävin kaupassa, Olli sanoi tyytyväisen ja hyväntuulisen näköisenä. – Tule auttamaan mua kantamisessa.
- Mitä ihmettä sä olet ostanut? kysyin ja tulin uteliaaksi.
- Tule katsomaan!

Menin pihalle, missä Ollin auto seisoi takaluukku avoimena ja petyin pahanpäiväisesti. En tiedä, mitä oikein olin odottanut, mutta jotain mieluisampaa kuin kaksi isoa laatikkoa, joiden kyljistä saatoin päätellä, mitä niissä oli.
- Oletko sä mennyt ostamaan tietokoneen? älähdin.
- No olen! Olli sanoi iloisena ja ylpeänä.
- Oletko sä hullu? Mitä me sillä tehdään? Ja miten sä voit pistää tommosen summan rahaa menemään noin vaan? jatkoin, sillä sekin asia alkoi suututtaa minua. Tiesin kyllä, mitä tietokoneet maksoivat. Siitä oli vasta ollut töissä puhetta, kun muutamalle lomien jälkeen aloittavalle ihmiselle oli tilattu uudet, hienot koneet.
- Kai mä saan tehdä rahoillani mitä haluan? Olli kysyi alkaen kuulostaa loukkaantuneelta.
- Jos sulla hitto vie on noin paljon ylimäärästä rahaa niin ois vaikka lähdetty jonnekin lomalla!
- Voidaanhan me lähteä, hän sanoi ja alkoi ähertää isompaa laatikoista ulos. – Ota siltä puolelta kiinni.
- Mihin muka? Ja mihin sä tän aiot laittaa?
- Olohuoneeseen nyt ensin. Kunnes mä saan remontoitua itselleni työhuoneen.
- Ja mä en huoli mitään tietokonetta mun olohuoneen nurkkaan seuraavaksi vuosikymmeneksi!
- Miten niin vuosikymmeneksi?
- No sen verran sulla ainakin menee, ennen kuin sä saat mitään työhuonetta tehtyä!

Olli oli äärimmäisen huono riitelemään, eikä antanut räkyttämiseni vaikuttaa itseensä ollenkaan. Autoin häntä raahaamaan laatikot, koska en muutakaan voinut ja loput ensimmäisestä lomaillastaan hän touhusi olkkarin nurkassa järjestäen sinne itselleen työtilaa Tepon huoneesta anastetun vanhan, pienen koulupöydän päälle. Siitäkin olin kiukkuinen.
- Miten sä voit viedä lapselta koulupöydän? Se tarvitsee sitä puolentoista kuukauden kuluttua! natkutin.
- Ostetaan sille sitten uusi, tai sitten mä ostan tietokonepöydän, Olli kuittasi.
- Ostetaan, ostetaan, millä rahalla? Ja mihin me muka ollaan menossa lomalla?
- No mennään äidin luo viikoksi.

Se oli piste iin päälle ja lähdin sanaakaan sanomatta sänkyyn lukemaan. Anopin luona vierailu tietysti kuului kesälomaan, koska silloin meillä oli aikaa ajaa kolmesataa kilometriä suuntaansa maalle, minne hän oli muuttanut poikien lennettyä pesästä. Mutta en minä sitä pitänyt mainitsemisen arvoisena kesälomareissuna. Jokin ulkomaanmatka olisi ollut sellainen.


--
4. Ratsastuksen syvempi olemus

Tietokonetta rakennettiin vielä seuraavanakin päivänä, mutta en ollut huomaavinani. Teppo istui kuin liimaantuneena isänsä vieressä ja seurasi silmä kovana, miten tämä yritti saada kaikkia ohjelmia toimimaan. Nuristen hän kävi imuroimassa huoneensa lattian siitä kohden, johon pois kannettu pöytä oli jättänyt suojattoman villakoirien pesän, kun käskin, mutta palasi sitten salamana takaisin. Minä vihasin jo koko konetta. Mitä ihmettä Olli edes kuvitteli sillä tekevänsä? Jos hän oli hommannut sen herättääkseen poikansa kiinnostuksen, niin siinä hän oli onnistunut, myönnettäköön, mutta minusta hän oli ihan hakoteillä. Teppo ei olisi kaivannut yhtään lisäsyytä kykkiä enemmän sisällä.

Tellua romisko ei onneksi kiinnostanut juuri sen enempää kuin minuakaan. Olisi ollut surullista, jos koko perheeni olisi jonottanut koneen ympärillä. Yritin keksiä jotain kivaa tyttöjenkeskeistä juttua meille, mutta Tellu katsoi vielä olevansa toipilas ja hänen kaverinsa eivät olleet vielä kyllästyneet pitämään hänelle seuraa. He leiriytyivät taas puutarhaan ja minä, joka en halunnut siivota tai tehdä muuta sellaista, jota minun olisi pitänyt tehdä, soitin tallille. Minun piti peruuttaa seuraavan viikon tunnit, sillä silloin olisimme kuulemma anoppilassa ja sitä paitsi minullahan oli käyttämätön ratsastustunti ja tiesin, että näin kesäaikaan siellä saattoi olla tunteja päiväsaikaankin.
- Sä voit tulla yhden tunnille Kenzolla, sanoi tallin omistaja, joka oli vastannut puhelimeen. – Siinä on vaan kaksi ratsastajaa eikä Kenzo mene iltatunneille.

Perhoset lehahtivat lentoon vatsassani saman tien, mutta se kuului asiaan ja sain päähäni mennä etsimään Tellun ratsastushousut jalkaani. Hän ei niitä kuitenkaan sillä aikaa tarvitsisi. Hänen huoneensa oli parissa päivässä ehtinyt kasvattaa nurkkiinsa vaateläjiä, enkä ymmärtänyt, miten. Tietenkään hän ei voinut siivota sitä kylki kipeänä, mutta miten hän sitten onnistui sotkemaan sen näin äkkiä? Minun täytyisi ottaa siivousasia puheeksi lähipäivinä.

En viitsinyt sanoa mitään Ollille tai Tepolle, mutta kävin ilmottautumassa Tellulle.
- Mä menen ratsastamaan pois sen mun rästitunnin, sanoin sopivan kevyesti ja ajattelin, tai luulin tietäväni, että hänen kaverinsa katsoivat minua jotenkin ihaillen. Kenenkään muun äiti ei ratsastanut, mutta he kaikki olivatkin minua vanhempia. Jessus, että olin tuntenut itseni penskaksi ensimmäisissä luokkatoimikunnan kokouksissa, kun kaikki muut äidit olivat olleet toisella puolella kolmikymmenvuotispäiväänsä kuin minä.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäJamis 
Päivämäärä:   11.9.13 12:38:07

Mä tykkään tästä, että on erilainen äitihahmo eikä aina sellainen pullantuoksuinen mamma, joka suukottelee aikuisiakin lapsia ennen nukkumaanmenoa. Ei pullamammoissakaan mitään vikaa, mutta joskus sitä kaipaa vaan vaihtelua. Arkirealismikin toimii. Tuskin on mitenkään uutta ja yllättävää, jos kauan yhdessä olleen pariskunnan suhde väljähtää ja toinen/molemmat alkaa tuntea olonsa epämukavaksi perhesirkuksessa. Ja varmaan jokainen rupeaa jossain elämänvaiheessa haikailemaan nuoruutta takaisin, tän päähenkilö ei ehtinyt sellasta elämään kovin pitkälle, niin syystäkin sylettää.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: des. 
Päivämäärä:   11.9.13 21:41:24

Mun mielestä toi tätsä on vähän kaksiulotteinen. Sitäpaitsi sitä kestovituttaa ehkä enempi ku mua, ja se on paljon se :D

Sen lisäks mua vähän hämää - millä aikakaudella me ny eletään? :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Sennu_w 
Päivämäärä:   12.9.13 09:58:27

Kiitti Jamis! Kiva jos arkirealismi tuntuu toimivan... siinähän me kaikki eletään (eri asia sitten on, haluaako siitä lisäksi vielä lukea?)

Des, suunnilleen sillä aikakaudella, kun sä taapersit ekaluokalle :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: des. 
Päivämäärä:   12.9.13 18:47:38

Näin mä vähän ajattelinkin, mut halusinpahan varmistaa :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: PV 
Päivämäärä:   12.9.13 21:48:27

En tiedä minkä ikäiden Des on.. :( Haluan tietää mistä historiasta tää on, kun kerran tuollasia murikka tietokoneita on.

Jotenkin tykkään tästä hahmosta :) Se on sopivan katkera omalle elämälleen ja itserakas. Mua vaan häiritsee, etten tiedä tän nimeä. Toisaalta ehkä parempi niin.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   12.9.13 22:18:49

No en mä nyt tiedä, voinko mä sanoa, kun sitten mä paljastan, miten vanha des on :D Kertokoon itse, ja kaipa se jossain kohden tarinaa selviää. Niin kuin päähenkilön nimikin (tällä kertaa menikin pitkään ennen kuin se tuli mainittua)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   13.9.13 22:06:04

Kyllä siitä pitää välillä saada lukea, ku se kolahtaa vähän samalla lailla ku Baby Blues -sarjikset :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   14.9.13 19:12:15

Hyvissä ajoin ennen yhtä olin tallilla, sillä en tiennyt, mistä löytäisin ratsuni siihen aikaan päivästä. Laitumen perukalta hakemiseen menisi ainakin kaksikymmentä minuuttia. Mutta karsinoissaan ne olivat kaikki rouskuttamassa päiväkaurojaan. Tallissa oli myös pari parikymppistä neitosta harjaamassa hevosia ja oletin heidän olevan tuntikavereitani. Seurasin esimerkkiä enkä välittänyt, vaikka Kenzo luimisteli minulle pahantuulisesti, kun häiritsin sen syömistä. Minkäs sille teit, töihin sen oli lähdettävä.

Vähän ennen yhtä Lennu, ratsastuksenopettaja, tuli hoputtamaan meitä kentälle ja pysähtyi minun kohdalleni.
- Ai, sinä täällä.
- Multa jäi se tunti ratsastamatta maanantaina, kun Tellu putosi, muistutin.
- Ai niin! Lennu sanoi ja näin pilkahduksesta hänen silmässään, että hän taisi nyt vasta paikallistaa minut oikeaan päivään ja ryhmään. – No, koitahan pärjätä.

Se kuulosti pahaenteiseltä, mutta en oikein ymmärtänyt miksi. Olin ratsastanut Kenzolla ennenkin, alkeiskurssilla, kun olimme harjoitelleet ravaamista taluttajien kanssa, ja nuo tytöthän olivat minua nuorempia. Eipä sillä, että se olisi paljon merkinnyt, tajusin sitten. He olivat hyvin saattaneet ratsastaa kauemmin kuin minä.

Se tunti muodostui siihenastisen elämäni suurimmaksi nöyryytykseksi. Lennu ei kiinnittänyt minuun juurikaan huomiota vaan sain kävellä ja ravata kevyttä ravia kaikessa rauhassa toisten perässä, mutta sitten hän alkoi keksiä tehtäviä ja jakeli kahdelle neitoselle auliisti ohjeita, joita en tahtonut edes ymmärtää. Minulle hän sanoi pariin eri otteeseen:
- Älä sinä yritä tehdä näin, ravaa vaan uraa pitkin.
Se oli noloa jo sinänsä, mutta sitten homma vasta noloksi muuttuikin, kun meidän piti ruveta laukkaamaan. Minä en saanut Kenzoa nostamaan laukkaa en niin millään. Potkin ja potkin ja se ravasi kovempaa niin, että ryskyin satulaa vasten ja tiesin, että tunnin jälkeen alushousuni olisivat veressä ja suihkussa käyminen olisi pelkkää tuskaa pari päivää.

- Menkää te Hanna ja Mona vähäksi aikaa kävelemään pääty-ympyrällä, Lennu sanoi lopulta ja käski minunkin pysähtyä.
- Se ei ollenkaan tottele, huohotin. Kyllä minä yleensä sain hevoseni laukkaamaan tunnilla, viimeistään siinä vaiheessa, kun kaikki muutkin laukkasivat.
- Otetaan nyt asia kerrallaan. Istu suorassa ja nojaa taaksepäin, äläkä nosta käsiä, Lennu sanoi minulle ja lähti kävelemään vieressäni.

En onnistunut sen paremmin yksityisohjauksessa, ainoa mitä sain aikaan oli rytyyttävä ravi. Lennu aloitti kärsivällisesti uudelleen alusta ja ymmärsin, että hän puhui ihan eri asioita kuin meille maanantai-illan aikuistuntilaisille. Siellä laukannosto-ohje oli potkaista taaksepäin ulkopohkeella ja se toimi. Nyt hän puhui vatsalihaksista ja sisäjalasta, puolipidätteistä ja ohjastuntumasta.
- Sä et ole ikinä opettanut mulle tällaista, sanoin syyttävästi, kun asioiden paljous alkoi kuohua yli.
- Mun ei ole tarvinnut, teidän tunnin hevosethan lähtee laukkaamaan jo, kun mä sanon sen sanan ääneen.

Miksi sitten minä maksoin siitä yhtä paljon kuin tästä tunnista, sen olisin halunnut tietää! En kuitenkaan ehtinyt kysyä, sillä hän kertasi jo ohjeita ja minä yritin noudattaa niitä eri ruumiinosillani. Painoin lopuksi hiukan sisäjalallani Kenzon kylkeä ja se hypähti sulavaan laukkaan. En ole koskaan ällistynyt niin ja se riemun tunne oli huikea. Sitä kesti noin neljä askelta, ennen kuin hevonen siirtyi taas raviin.
- Te voitte nyt tulla Kenzon kanssa vähän kävelemään tähän keskelle. Tuntihan on kohta ohi, Lennu sanoi ja vaikkei sekään tuntunut ihan reilulta, otin tarjouksen kiitollisena vastaan. Olin aivan poikki. Mutta tallissa nappasin häntä hihasta, kun hän tuli katsomaan, tarvitsimmeko apua.

- Miten ihmeessä sä voit opettaa noin eri tavalla päivällä ja illalla? kysyin tiukkaan sävyyn.
- Ryhmän mukaan, hän sanoi.
- Mutta minä olen minä ratsastin mä sitten illalla tai päivällä.
- No sua ei kyllä olisi tarvinnut pistää tälle tunnille. Jos mä olisin ollut puhelimessa, en olisi laittanut, olisit saanut tulla illalla.
- Mutta etpähän ollut ja nyt mä näen, että täällä on joku salaliitto, julmistuin. – Jos sattuu olemaan iltatunnilla vakituisena, ei niille tarvitse opettaa mitään, antaa vaan tätien hömpsöttää ympäri kenttää miten sattuu.
- No ihan tyytyväisiä ne iltatädit on tuntuneet olevan. Suurin osahan niistä on siellä vaan, koska lapsetkin ratsastaa. Mitenkäs sille sun tytölle muuten kävi? Lennu vaihtoi puheenaihetta ja harhautti minut. Aloin selostaa Tellun kylkivammaa samalla, kun kävelimme kohti ovea ja siinä Lennu toivotti hyvät päivänjatkot ja lähti toiseen suuntaan. No, eipä minullakaan enää paljon asiaa ollut. Hautoisin loppuja seuraavaan tuntiimme asti ja kysyisin silloin esimerkiksi että ajatteliko hän joskus opettaa meidät ratsastamaan.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: PV 
Päivämäärä:   15.9.13 13:00:18

Tossa kohassa mä raivoaisin niin, että savu tulisi korvista saakka ja vaihtaisin tallia! D: Onneksi mulla on hyvä(t) vakitalli(t) ja annettu hyvin mahdollisuuksia harrastaa jopa ilmasiks. Saa olla tosi kiitollinen. Harmittaa kun kaikkea ei aina ees kerkeä hyödyntämään :/

Ja Hanna!!! :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Nad 
Päivämäärä:   15.9.13 21:46:39

Kiitos Henriikka-jutuista, mutta pitää vielä itkeä kun yhyy se Omillaan pätkä ei toimi :(

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   15.9.13 22:17:18

Nad, hyvä kun sanoit! Mä en edes tarkistanut, että ne on kunnossa, mutta nyt pitäis pelittää.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: des. 
Päivämäärä:   16.9.13 10:43:37

No tuotahan tapahtuu ihan oikeassakin elämässä - ensin opetetaan ratsastamaan vähän sinne päin, ja vasta myöhemmin ymmärtää itse saaneensa vuosikausia vääriä ohjeita..

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: tölkki 
Päivämäärä:   16.9.13 11:01:47

No mä paljastan aikakauden, noin suunnilleen, liikuskellaan ilmeisesti siellä 90-luvun puolenvälin tienoilla =D ja samalla ilmiannan olevani edelleen taustoilla hengailemassa =D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: des. 
Päivämäärä:   18.9.13 23:35:13

Tölkki, takahengari <3

Mut nostellaanpa niin ei huku kokonaan.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: sitruunapiiras ek 
Päivämäärä:   19.9.13 17:01:11

Onko toi hanna THE HANNA?

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: katiee 
Päivämäärä:   19.9.13 21:18:11

Vitsi tää on menny multa ihan ohi et Sennu on alottanut taas uuden tarinan!
Hyvä että tajusin vilkaista kirjoittaja-kenttää niin ei jäänyt tämä lukematta.

Täytyy sanoa että tuntuu jotenki äärinmäisen oudolta lukea Sennun juttuja, muusta kuin mustaojalaisista. :D

Hyvä jos mustaojaa on muillakin ikävä, kuten minullakin. Palaathan Sennu joskus kertomaan mustaojasta? Ihan sama kenen näkökulmasta, kohan heistä kuullaan :D Mustaoja on mulle jo melkeen todellinen paikka ja henkilöt todellisia, niin paljon juttujasi olen lukenut, aina vaan uudelleen. Ja taisinpa joskus tässä menneenä kesänä nähdä untakin mustaojalaisista... :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   19.9.13 21:52:01

Ei oo The Hanna :D
Ja Katiee, hyvä et löysit tänne kumminkin!
----------------------------

Kotimatkan aikana nolostus haihtui mutta tilalle tuli harmistus siitä, että olin nähnyt vilahduksen uudesta maailmasta. Olin kuvitellut osaavani ratsastaa ja luullut, että pahin vikani oli heiluvat kädet. Melkein neljä vuotta olin käynyt tunneilla, enkä ollut kertaakaan pudonnut. Nyt minulla oli epämääräinen tunne, etten tiennyt vielä edes prosenttia siitä, mitä tunnillani olleet tytöt tiesivät. Entäs jos minäkin oppisin ratsastamaan heidän laillaan? Aloin muistella, mitä kaikkea Lennu oli heille sanonut ja yritin ymmärtää asioita näin jälkeenpäin. Ajattelin kotona mennä Tellun huoneeseen tutkimaan kirjahyllyä, sillä hänen hallussaan olivat kaikki talon hevoskirjat ja –lehdet. Jospa saisin jostain ratsastusoppaasta apua tähän tietämättömyyteen. Se kuitenkin unohtui, sillä kun olin käynyt suihkussa ja pannut pesukoneen päälle, alkoi hunnilauma liikehtiä vaatien lounasta.

Illalla tietokoneessa ilmeni jokin odottamaton ongelma, joten Teppo ja Ollikin malttoivat lähteä nukkumaan normaaliin aikaan. Minä olin varautunut pariin lukuun romantiikkaa ja harmistuin, kun Olli könysi kylkeeni selvästi lemmekkäin aikein.
- Ei nyt, sanoin, kun hän oli silitellyt kylkeäni hyvän aikaa. Se tapa ajoi minut raivohulluuden partaalle sen sijaan että olisi herättänyt mitään haluja.
- Mitä nyt? Olli kysyi pahastuneena. Harvoin rupesin häntä verbaalisesti toppuuttelemaan, yleensä vain käänsin kylkeä ja olin nukkuvinani, ellei minua huvittanut. Nyt en kuitenkaan halunnut keskeyttää lukemista ja sitä paitsi Kenzolla ratsastamisen jälkeen oli fyysisesti mahdotonta ajatella seksiä.
- Ei nyt, toistin vain, sillä en aikonut ruveta kuvailemaan etupyllyhiertymiäni, joiksi Tellu tätä tilaa oli pienempänä kutsunut.
- Mutta mä olen vähän ajatellut, että eikö me voitais hommata vielä yksi vauva?

Laskin kirjan rinnalleni ja käännyin katsomaan Ollia, nyt täysin sankarittareni unohtaneena.
- Oletko sä hullu? Nyt, kun noista ei enää ole paljonkaan vaivaa niin sä haluaisit alottaa koko rumban alusta?
- Niinpä! Ei mene kuule enää montakaan vuotta, kun noi muuttaa pois – ehkä enää viisi tai kuusi. Ajattele, miten hiljasta meillä täällä sitten on!

Ajattelin ja ajatus oli taivaallinen.
- Omaa rauhaa, huokaisin. – Siitä tulee ihanaa.
- Oletko sä tosiaan tota mieltä? Olli tiukkasi. Tai ei tiukannut, kunhan kysyi. – Sähän et ole vielä ollenkaan vanha äidiksi. Enkä minä isäksi.
- Olenpas. Yli kolmenkymmenen. Mä en aio olla vanha äiti sen lisäksi, että mä olen ollut jo teiniäiti!
Ollin ilme muuttui murheelliseksi. Hänellä oli mukavat, ystävälliset, pyöreämuotoiset kasvot, jotka molemmat lapset olivat perineet. Ympyränaamainen tonttu-ukko hän ei ollut, mutta hänen leukansa oli pyöreä, nenänpäänsä oli pyöreä, samoin poskipäät ja kulmakarvatkin. Se oli melko miellyttävän näköistä, mutta kaukana romskuni tummasta ja tulisesta sankarista, jonka silmät salamoivat yönmustina.
- Mieti nyt vielä, Uni, hän sanoi.
- En mä muuta mieltäni, sanoin ja otin taas kirjani tyytyväisenä siitä, että silittely oli loppunut. Tilanne oli tällä kertaa vältetty ja seuraavalla kerralla saattaisin olla itsekin toista mieltä. En vauvasta, mutta seksistä.
- Sä saisit vaikka päättää nimen, Olli sanoi vielä monta minuuttia myöhemmin, kun hän oli kääntänyt kylkeä ja olin luullut hänen jo nukahtaneen.
- Toi ei riitä, naurahdin avokätiselle tarjoukselle. – Jos mä haluan vielä keksiä nimiä niin mä hommaan vaikka kissan.

Jos minä olisin saanut päättää, Teppo ei olisi ollut Teppo. Siitä ei tullut mieleen kuin Matti ja Teppo ja Teppo ja Tiikerit. Hänestä olisi tullut Steve, joka olisi sopinut niin hyvin sukunimeemme, Stenroos. Vaikka kai hänestä olisi Teppo tullut Ollin ja kaikkien suussa siltikin, niin kuin Tellusta oli tullut Tellu niin, että olin jo melkein itsekin unohtanut, että hän oli oikeasti Stella. Silloin minä olin saanut päättää ja se oli kaunis nimi, joka löytyi almanakastakin, olkoonkin että ruotsinkielisten listasta. Nimipäivättömyys ei ollut suurimpia murheita, joita ihminen saattaa joutua kantamaan, mutta minä en ollut koskaan saanut nimipäiväkorttia tai –lahjaa, ainoastaan kyseenalaisen kunnian kantaa Unikko-nimeä ja toistaa sitä aina ja kaikkialla vähintään kahdesti. Äitini oli Vuokko ja isosiskoni ikäjärjestyksessä Ruusu, Lilja ja Iiris. Kielo-tädin kaimaa minusta ei ollut haluttu tehdä, joten olivat sitten keksineet Unikon. Lähes ainoa uusi vaate, jonka koskaan olin pienenä saanut, oli mainitun Kielo-tädin joka kevät minulle ompelema Unikko-kuvioinen kesämekko. Olin tainnut olla yhdeksän tai kymmenen, kun olin kieltäytynyt enää pukeutumasta sellaiseen ja siirtynyt farkkuihin seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi. Kukkakuvioille olin vähän allerginen edelleen.

Kun koulussa oli ruvettu lukemaan englantia, oli opettajani antanut minulle englanninkieliseksi nimeksi Poppy, joka oli tarttunut käyttöön muutenkin, aivan kuin toistenkin nimet. Olin ollut iloinen kunnes se oli vääntynyt Poppeliksi ja siitä vääjäämättä Pippeliksi. Mutta ei siitä ollut lähtemättömiä traumoja tullut. Samalla lailla muidenkin nimiä väänneltiin ja vuodessa tai parissa ne oli unohdettu.

Uudelle vauvalle en kuitenkaan halunnut miettiä nimeä. En halunnut uutta vauvaa. Olin osuuteni sillä saralla tehnyt.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: lpo 
Päivämäärä:   20.9.13 19:45:32

"- Ei nyt, toistin vain, sillä en aikonut ruveta kuvailemaan etupyllyhiertymiäni, joiksi Tellu tätä tilaa oli pienempänä kutsunut. "

ETUPYLLY! :D

Hiljainen lukija olen, mutta niin mukava uusi tarina, että pakko on kehua! :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.9.13 21:58:49

Tää on kyllä hurjan mukava tarina ja kirjoitat just sellaista kieltä, jota tykkään lukea! Pidän erityisesti siitä, että hahmot puhuvat niin kuin ihmiset normaalistikkn, eivätkä kirjakieltä tai vaihtoehtoisesti hermoja raastavaa teinikieltä. Ja mä ehdin jo innostua että nyt rakas Hanna tuli kuvioihin, mutta joudun näköjään sitten vielä odottelemaan ;)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: salde 
Päivämäärä:   21.9.13 15:07:58

Minuakin tuo etupylly -ilmaus pisti huvittamaan.
Edelleen varsin ihanaa ja sennumaista tekstiä. Ja ihanan aito päähenkilö. Mukava lukea vähän erilaista tarinaa välillä. :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   24.9.13 20:34:21

Kiitti kaverit :)
----------------------
5. Maalla
Ollin äiti oli muuttanut pian Tellun syntymän jälkeen, sairaseläkkeelle jäätyään, takaisin Keski-Suomeen kotitilalleen, jota hänen veljensä piti. Kumpikin sisaruksista oli jäänyt leskeksi ja siellä he nyt elelivät maalaisidylliä keskenään. Lehmiä oli vähennetty vuosi vuodelta, peltoja pantu pakettiin ja nykyään he kasvattivat kanoja, omenoita ja marjoja ja vuokrasivat välillä rantasaunaa saunakamareineen matkustavaisille saadakseen särvintä leipänsä päälle. Mitä he talvisin tekivät, sitä en oikein tiennyt. Ehkä vain istuskelivat tuvan kahdessa kiikkustuolissa neuloen sukkia ja vuollen voiveitsiä.

Meidän oli tarkoitus lähteä ajamaan heti aamusta, mutta aamut olivat alkaneet venyä yhä myöhäisemmiksi ja kello oli jo yli kymmenen, ennen kuin Teppo saatiin kamaristaan ihmisten ilmoille.
- Kato nyt, mitä sun tietokoneesi on saanut aikaan, sanoin Ollille syyttävästi. – Kunhan koulu alkaa, niin sitä ei avata kuin viikonloppuisin.
- Älä nyt, ehkä siitä kuluu uutuudenviehätys ennen sitä, hän toppuutteli, mutta fakta oli, että meni puoleen päivään, ennen kuin kaikki olivat saaneet aamiaista, pakanneet viimeiset henkilökohtaiset tavaransa ja jääkaapista tyhjennetty pilaantuvat ruoat kylmälaukkuun mukaan otettaviksi.

- Onko kaikki sulkeneet huoneistaan ikkunat? tenttasin ennen kuin päästin ketään autoon, sillä edelliskesänä Tellu oli Lahdentiellä muistanut jättäneensä omansa selälleen.
- Joo joo.
- Mä olen tarkistanut kaiken, vakuutti Olli ja vaikka mieleni teki käydä vielä itse tarkistamassa, annoin olla. Toivoin, etten joutuisi katumaan sitä ja istuin etupenkille. Olli ajoi aina, kun olimme yhdessä liikenteessä. Se oli jokin miesjuttu, olin päätellyt jo vuosia sitten, mutta maantiellä se oli siedettävää. Täällä taajamassa minun piti keskittyä olemaan hermostumatta, kun hän jurrutti eteenpäin yhtä alle nopeusrajoituksen ja yllytti kiireisempiä vaarallisiin ohituksiin. Kaksikaistaisilla sisäänmenoteillä hän saattoi ryhmittyä vasemmalle kaistalle viisikin kilometriä ennen sitä risteystä, josta piti kääntyä, jolloin ohitsemme pyyhittiin oikealta. Minä olin oppinut autokoulussa, että aina piti ajaa oikeanpuoleisinta mahdollista kaistaa, mutta Ollin vakaumus oli, että sisäänmenotiet olivat oikeastaan katuja ja että niillä sai ajaa millä kaistalla näki tarpeelliseksi. Pelkään, että saatoin itse olla hiukkasen vaarallinen kuski aina vähän aikaa sen jälkeen, kun olin ollut Ollin kyydissä. Se oli samanlainen himo kuin juoda lasillinen sitruunamehua syötyään majoneesivoileivän. Puhdistava.

Nyttemmin nämä lomamatkat olivat suorastaan leppoisia verrattuna siihen, kun lapset olivat olleet pieniä. Minä luin ja lapsillakin oli omat matkakirjansa tai –lehtensä ja kannettavat korvalappustereonsa. Ne oli hommattu kahden edellisen kesän musiikkitaisteluiden jälkeen, kun Tellu oli yrittänyt saada autossa soimaan lempikasettejaan, turhaan. Olli tahtoi matkalla kuunnella sitä radiokanavaa, joka kertoi liikennetiedotteet eikä mitään rämistystä. Vaikka ei kumpikaan lapsista vielä ollut niin kapinallisessa iässä, että olisi halunnut varsinaista rämistystä kuunnella, tavallista purkkapoppia vaan. Luojan kiitos Fröbelin palikoista ei ollut ehtinyt meillä tulla mitään kestosuosikkia.

Hiljalleen auton moottorin ääni ja tasaisesti jutteleva radio saivat minut rentoutumaan ja siirsin katseeni kirjasta maisemiin. Matkalla oli aina niin mukava olla. Joskus määränpää ei miellyttänyt ja sitä toivoi, ettei matka loppuisikaan, mutta ei tämä nyt niin paha reissu ollut. Anoppi oli useimmiten ystävällinen ja minusta hän oli ihan okei, joskin minulle aina jossain kohden tuli sellainen olo, että hän hymyilevien kasvojensa takana ajatteli pahaa minusta. Hän puhui minulle muista miniöistä ikäviä asioita joten mikä oli todennäköisyys sille, että minä sain saman kohtelun, kun he olivat läsnä mutta minä en?

Mutta ehkä vain kuvittelin. Uskon, että oma ansioton arvostukseni johtui siitä, että Ollin veljet olivat valinneet siipoikseen aikuisempia ja itsenäisempiä naisihmisiä ja kun minä, kiltti ja mukautuvainen teinityttö, olin liittynyt joukkioon, olin saanut jonkinlaisen lemmikin paikan. Lisäksi nautin matkasta, koska minusta oli ihanaa mennä maalle. Lapsuuteni kaupungissa käristyneenä taisin ihannoida maaseudun ihanuutta vähän liikaakin, mutta minulle se oli todellista lomaa. Pinne ei päästänyt minua keittiöön, joskin sain tehdä vähäisempiä hommia kuten poimia marjoja ja pestä mattoja. Samoja asioita jouduin tekemään kotonakin, mutta hänen luonaan se oli jotenkin hauskempaa. Saatoinhan samalla kuvitella olevani maitolaiturin Hilja tai tyttö kuunsillalta, tai vaikka Niskavuoren nuori emäntä. Romantiikkaa se oli maalaisromantiikkakin.
- Pullokiska! kiljaisi Teppo ja herätti minut ajatuksistani. Olimme saapumassa Mäntsälään.

Emme ikinä lähteneet matkaan samaan aikaan kaikkien mökkiläisten kanssa, joten pääsimme tälläkin kertaa etenemään kohtuullista vauhtia. Siitä huolimatta olimme ehtineet hädin tuskin Heinolaan asti, kun takapenkiltä alkoi kuulua hiljaista napinaa.
- Aja torille, käydään kahvilla, sanoin Ollille.
- Mutta me ei olla puolimatkassakaan!
- Entäs sitten. Noille tulee nälkä aina, kun ne näkee ensimmäisen Heinola-kyltin.
- Ois pitänyt ottaa eväät.
Huokaisin, sillä sama keskustelu käytiin joka jumalan kerran tässä kohden. Lapset eivät enää halunneet eväitä. He halusivat Pekan Leivän lihapiirakat, ja itsepähän olimme heidät siihen opettaneet. Ja niin halusin kyllä minäkin. Se kuului asiaan ihan niin kuin Ollin jupinakin.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: PV 
Päivämäärä:   26.9.13 18:24:08

Tää tarina kuulostaa pelottavan todelliselta... Itsekin kokenut noita asioita, tosin lapsen roolissa :D
Mua kiinnostaisi kyllä tietää, minkä ikäinen Sennnu on kun kirjoittaa tällaista, mutta veikkaan, että edelleenkään tietoa ei heru :(

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   26.9.13 22:15:11

Ei niin :) Mutta kiva, jos realismi iskee.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   27.9.13 21:12:48

Pysähdyksen jälkeen selvitimme loppumatkan parissa tunnissa, tai alle kolmessa joka tapauksessa. Pinnen ja Hannun paikka oli vain muutaman kilometrin koukkauksen päässä valtatieltä; tarpeeksi lähellä, jotta tienhaaraan oli kannattanut lyödä kyltti, jossa mainostettiin niin marjanpoimintaa kuin maatilamajoitustakin. Toivoin kosolti ensimmäisiä ja vähemmän jälkimmäisiä ihan oman mukavuuteni kannalta. Kun käännyimme pihaan, ei kummistakaan näkynyt merkkiäkään: pihassa ei ollut yhtäkään autoa.
- Perillä ollaan, huikkasin takapenkille, sillä siellä oli ollut epäilyttävän hiljaista viimeiset kymmenet kilometrit ja epäilin lasten nukahtaneen.
- Ääh, Tellu sanoi.
- Huomenta vaan sullekin.
- En mä nukkunut. Kauanko me ollaan täällä?
- Viikko tai niillä main.
- Onks pakko?

Se oli yllättävää. Tähän asti hän oli ollut pelkästään hyvällä tuulella, ainakin aina lihapiirakkaan asti. Mitä muka oli tapahtunut sen jälkeen?
- Tottakai on! Mummu on odottanut teitä koko vuoden! sirkutin ja nousin autosta. Anoppini oli jo ilmestynyt vanhan talon kiviportaille vastaan.

Asetuimme taloksi jo totuttuun tapaan. Talossa oli kammareita niin vanhoille sisaruksille kuin meille vierailijoillekin. Edelliskesänä Tellu ja Teppo olivat halunneet nukkua teltassa takapihalla, mutta sieltä he olivat juosseet sisään jo ennen puoliyötä, kun hyttyset olivat käyneet kimppuun. Nyt he tyytyivät vinttihuoneeseen vieressämme, vaikka Tellu olikin mukissut pikkuveljen kanssa nukkumista vastaan.
- Kari ja lapset on täällä kanssa, niin että saatte luvan sopia sinne, sanoi Pinne.
- Ennemmin mä nukun Sirun kanssa kuin ton, Tellu ilmoitti.
- No vaihdelkaa keskenänne miten haluatte, kunhan ne tulee. Ne meni käymään kaupungissa, Pinne sanoi.

Ollilla oli kolme veljeä kuten minullakin kolme siskoa, ja se oli aikoinaan saanut meidät ajattelemaan, että siinä oli taas yksi kohtalon sormen painallus, joka tarkoitti meidän kuuluvan yhteen. Olin siihen aikaan ollut niin nuori ja höperö, että muistan jopa joskus suunnitelleeni, että sisareni voisivat mennä naimisiin Ollin veljien kanssa. Sellaisella kombolla olisi takuulla päässyt lehtiin. Mutta ei sellaista tietenkään ollut tapahtunut, kukaan heistä ei osoittanut mitään mielenkiintoa ketään toista kohtaan ja me jäimme perheidemme ainoaksi yhdistäväksi lenkiksi. Niin oli ihan hyvä.
- Äiti? Tellu vaati.
- Mitä?
- Mä haluan nukkua Sirun kanssa enkä Tepon.
- Siitä vaan jos pojille sopii. Tee mitä lystäät, mä aion nyt olla lomalla!
- Ole vaan, Pinne sanoi ja taputti minua olkapäälle.

Minä lomailin makaamalla koko seuraavan päivän laiturilla kirjan kanssa ja nousin sieltä vasta illalla ruskeana ja selkäkipuisena. Ja myöskin kyllästyneenä. Välillä oli ihanaa laiskotella, mutta enpä taitaisi enää toista päivää pelkästään löhötä. Oli jo lomaa sinänsä, kun lapsilla oli seuraa ja Pinne, jolta he kävivät mankumassa mehua tai voileipää tai lukemista tai mitä tahansa sattuivatkaan halajamaan. Toisena päivänä leikin maalaistyttöä: letitin hiukseni kahdelle palmikolle ja ruokin kanoja ja pyöräilin lähiseuduilla vanhalla naistenpyörällä, jossa oli jopa hameverkko takapyörän koristeena. Tunsin nuortuneeni kymmenen tai viisitoista vuotta, kun osuin sopivasti mökkitielle pysähtyneen kauppa-auton kohdalle ja löysin shortsieni taskusta tarpeeksi kolikoita käydäkseni ostamassa jäätelöpuikon.
- Kenenkäs tyttöjä sitä ollaan? kysyi rahastava mies.
- Tuolta vaan, sanoin epämääräisesti ja ryntäsin ulos ennen kuin purskahdin nauramaan.

Olli lantusteli verkkareissa ja kumisaappaissa ja toimitteli jotain muita pikkuaskareita tilalla, mutta iltaisin hän ja Kari vetäytyivät nurkan taakse juttelemaan miesten asioita. Talossa ei oltu raivoraittiita tai muutenkaan tiukkapipoisia, mutta ei siellä kyllä ilman syytä istuttu iltaisin pullo pöydänjalan vieressä, siksi paikan valinta. Minua enemmänkin huvitti kuin harmitti, sillä Olli ei ryypiskellyt kuin sen verran, että löyhkäsi, mutta ajattelin kuitenkin huomauttaa asiasta.
- Luuletko sä, ettei kukaan huomaa, että te käytte piilossa naukulla? kysyin, kun olimme menossa nukkumaan.
- Luuletko sä, ettei kukaan huomaa, että sä käyt salaa tupakalla? Olli heitti takaisin ja peruin heti olettamukseni, ettei hän ollut kuin maistellut. Olli ei ikinä puhunut minulle siihen sävyyn.
- Sä olet humalassa, sanoin loukkaantuneena ja käänsin hänelle selkäni. Sananvaihto loppui siihen, mutta huomasin Ollin seuraavana iltana vain pudistelevan päätään, kun Kari nyökytteli ulko-oven suuntaan.

Me olimme lähteneet vierailulle juuri tällä viikolla, koska Pinnellä oli syntymäpäivä, kuusikymmentäviisi vuotta. Se tarkoitti sitä, että loputkin veljet perheineen olivat tulossa. He olivat Petri, joka oli eronnut kuten Karikin, ja Erkki, joka ei ollut. Pinne ei voinut päättää, kummanko vaimo oli suurempi syntinen, se, joka oli hylännyt hänen poikansa vai sekö, joka piti vielä kiinni kynsin hampain.
- Eikö ne osaa tehdä mitään oikein? kysyin nauraen, sillä omituisuuksistaan huolimatta anopilla oli hiukkanen huumorintajua.
- Ei taida, hän myönsi suupielet nykien. – Mutta siitä mä en tykkää, että Petri tuo jonkun naikkosen mukanaan. Joku uusi tyttöystävä.
- Älä nyt ennakolta tuomitse, voihan se olla yhtä ihana kuin minä, lohdutin ja tarjosin velvollisuudentuntoisesti sekä omaani että Tellun apua missä vain tarvittaisiin. Sille Pinne huitaisi kädellään.
- Missään ei tarvita mitään apua. Pitopalvelu järjestää kaiken seurakuntasalilla.

Myönnän, että se oli helpotus. Päiväkin lomasta leivinuunin ääressä olisi ollut ikävää. Sitä tuli ahneeksi vapaa-ajalle näin vanhemmiten. Sitten aloin tuntea syyllisyyttä siitä, että olin sillä tavalla ruvennut sukupuolirasistiksi. Pysyi se kapusta Teponkin kädessä, itse asiassa paremmin kuin Tellun.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   28.9.13 22:09:28

Ihana kun tähän pystyy niin samaistumaan :) niin todellisen tuntuisesti kuvailtu ja kerrottu asoista että se tempaa mukaansa ja hetken ei muista millä vuosikymmenellä eletään :P

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: tölkki 
Päivämäärä:   3.10.13 12:19:43

Etusivulle

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   3.10.13 16:22:29

Dänks - ja tölkki myös nostamisesta.
-------------------
Juhlat olisivat lauantaina ja Erkki perheineen saapui perjantai-iltana; Pete uusine nuorikkoineen tulisi suoraan juhliin. Kukaan Ollin veljistä ei ollut lempiystäviäni, mutta Peten pahin vika oli se, että hänellä oli typerä parta. Erkissä ja Karissa oli enemmän sanomista, mutta ei mitään sellaista, jonka olisin sanonut ääneen. Minua eivät heidän vikansa haitanneet niin kauan, kun olin heidän seurassaan korkeintaan viikon vuodessa. Erkki ja Tiina-Mari eli Tintti olivat jo olleet yhdessä, kun me Ollin kanssa olimme ruvenneet seurustelemaan ja heidän kolme pika-pikaa peräkkäin syntynyttä lastaan olivat siinä teini-iän vaiheessa, etten olisi ihmetellyt, vaikka he olisivat kieltäytyneet tulemasta maalle mummun syntymäpäiville. Mukana he kuitenkin tulivat, Mikael, Anne ja nuorimmainen, jonka oikeaa nimeä en koskaan tahtonut muistaa, sillä häntä oli aina sanottu Sutuksi. Suvi-Tuuli ehkä? Jotain sievää ja eteeristä se joka tapauksessa oli.

Enää ei sitä lasta voinut moittia eteeriseksi, sillä hän oli värjännyt hiuksensa mustiksi ja meikannut silmänsä vielä mustemmiksi. Hän oli äärimmäisen pahantuulisen näköinen ja tuskin alentui puhumaan kenellekään. Päätin katsella hänen lävitseen tai ohitseen. Mikä minä olin maanittelemaan huonokäytöksistä penskaa? Hänen sisaruksensa olivat toista maata, he olivat niin kohteliaita, että se tuntui melkein yhtä loukkaavalta kuin nuorimman murjotus. Piruilivat kuitenkin, sillä eivät teini-ikäiset käyttäytyneet tuolla tavalla. Ja Anne oli pukeutunut naurettavan hyvin pitkälle automatkalle, hyvin istuvaan jakkupukuun, joka olisi kelvannut kenelle tahansa pomonaiselle meillä töissä.

Totesin olevani halpamainen ja lapsellinen ja lakkasin ajattelemasta pahaa mieheni veljenlapsista. Mistäs minä tiesin, mitä tapahtuisi, kun Tellu ja Teppo päättäisivät siirtyä teini-ikäisyyden puolelle?

Siitä asiasta sain pienen maistiaisen seuraavana aamuna, kun komensin omiani kaivamaan esiin mukaan pakatut juhlavaatteet, jotta voisin silittää ne.
- Onks pakko? nurisi Teppo, vaikka hänen juhla-asunsa oli yksinkertaisesti puhtaat farkut ja kauluspaita.
- On, sanoin tiukasti ja hän kohotti alistuneena rakkaita verkkarihousujaan ja totteli. Tellusta ei selvinnyt niin helpolla. Hän kyllä raahasi kukkamekkonsa minulle, mutta hänen naamallaan oli melkein identtinen ilme kuin Sutun suloisilla kasvoilla.

- Älä kisko sitä maassa! ärähdin.
- Mutta mä en halua laittaa sitä päälle.
- Mitä sä sitten ajattelit laittaa? Toi on sun paras mekko!
- Se on ihan lapsellinen!
- Sä olet lapsi, tokaisin ja tempaisin nätin sinikukallisen vaatteen hänen käsistään.
- Enkä ole! Mä en halua laittaa sitä!

Levittelin leninkiä, joka oli kelvannut oikein hyvin keväällä, kun olimme käyneet sen valitsemassa kaupasta sadan muun kukkamekon joukosta – tänä vuonna ne olivat muotia.
- Mitä sä sitten ajattelit?
- Mä voisin laittaa sun mekon, Tellu ehdotti ilahtuneena. – Laita sä toi.
- Sori, mutta mä olen allerginen kukkamekoille, ei tuu kauppoja, muistutin ajatellen kiitollisena omaa mustavalkoraidallista vaatettani, joka oli ollut kaupan alennustangossa hyljeksittynä.
- No sitten mä laitan farkut. Saahan Teppokin laittaa.

Siinä oli tiettyä järkeä ja päätin antaa niiltä osin periksi. Olisi väärin pakottaa tyttöä hörhelöön jos pojalle kelpasivat farkut.
- Ja mitä niiden kanssa? Ei nää oo t-paitajuhlat.
- Mä saan lainata Sutulta puseron.

Katsoin asian loppuun käsitellyksi, vaikka Sutun pusero kuulosti epäilyttävältä. En jaksanut ruveta riitelemään ja jos Tellu nyt yhtäkkiä halusi pukeutua kuten serkkunsa, oli Tintti kanssarikolliseni mitä tuli huonoon kasvatukseen. Yllättäen Ollilla ja Erkillä ei katsottu olevan mitään osuutta siihen asiaan. Eikä Tellu nyt mitenkään kammottavana ilmestyksenä astunut esiin, kun lähdön hetki tuli. Sutun pusero oli musta, mutta se oli pitsiä ja olisin kelpuuttanut sen vaikka itsekin. Tellu oli myös laittanut ripsiväriä, mikä oli uutta, mutta ehkä tottumattomuuttaan melko maltillisesti ja hiuksiaan hän ei tietenkään ollut pystynyt värjäämään, vaikka arvelin, että keskustelu siitäkin saattoi olla edessä. Siru-parka seurasi porukan kolmantena pyöränä valkoisessa kesämekossa ja näytti olevan toiselta planeetalta.

Seurakuntasalille oli sen verran matkaa, että meidän piti lähteä autoilla ja olin salaa vähän vahingoniloinen Ollin vakaumuksesta, että perheessä piti miehen autokuskina toimiman. Minä voisin hyvällä omallatunnolla nauttia asiaan kuuluvia ruokajuomia, joista olin kuullut Pinnen sivulauseessa mainitsevan. En tietenkään aikonut ryypätä, mutta vaikka pidinkin Pinnestä, en erityisemmin välittänyt tällaisista sukujuhlista. Minulla ei ollut joukossa ketään, jonka olisin tuntenut ystäväkseni tai jonka tapaamista olisin odottanut ja olisin mieluummin jäänyt kotiin lukemaan. Se oli tietenkin mahdotonta, joten yritin ajatella mahdollisimman positiivisesti.

Sukua oli runsaasti Ollin veljien perheidenkin lisäksi, enkä näinä vuosina ollut onnistunut painamaan kaikkien nimiä tai sukulaisuussuhteita päähäni. Ensikosketukseni heihin noin joukkiona oli ollut omissa häissäni ja kun he olivat jonottaneet onnittelemaan meitä, ei kukaan, edes Olli, ollut vaivautunut esittelemään heitä. Noloahan se olisi tietysti ollutkin, sillä tavoin korostaa, ettei morsian tuntenut omia häävieraitaan. Sen jälkeen kaikki olivat olettaneet minun tuntevan kaikki, joten hymyilin vain tuttavallisesti niillekin, joista en muistanut edes kasvoja. Myöskin naapureita ja tuttavia oli paikalla ja paikkakunnan silmäätekevät, kuten rovasti ja osuuskauppias kävivät kättelemässä Pinneä ja ojentamassa lahjuksia, jotka kerättiin sivupöydälle. Me olimme ostaneet kansaneläkeikään päässeelle juhlakalulle villaisen shaalin, joka oli jo hautautunut vaasien sun muiden tarpeettomien tavaroiden alle. Se oli ollut hävyttömän kallis, joten olin ollut vähän nyreänä, kun olin ymmärtänyt, että Olli ja veljensä olivat myös luvanneet kustantaa myös juhlat pitopalveluineen kaikkineen. Mutta eipä se minun palkastani mennyt ja heitä oli sentään neljä jakamassa kuluja.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   7.10.13 19:46:31

6. Miniäehdokas
Tajusin, että Petri uusine morsiamineen puuttui vasta, kun he saapuivat myöhässä meidän muiden jo lopetellessa ruokailua – lihapataa ja keitinperunoita sekä kahta sorttia salaattia. Salissa oli ehkä viisi- tai kuusikymmentä ihmistä ja useimpien haarukka pysähtyi puolitiehen, kun pariskunta ilmestyi ovelle.
- Vai siinä se nyt on, Olli sanoi puoliääneen ja potkaisin häntä varoittavasti. Kaikki tuntuivat olevan sitä mieltä, että Petrin uusi oli jokin noita-akka, mutta minusta Tepon ei tarvinnut kuulla sellaista. Tellu olikin karannut syömään yhdessä uuden parhaimman ystävänsä, Sutun, kanssa.
- Onpa nätti tyttö, sanoin ja niin olisin sanonut, vaikka ovella olisi seissyt virtahepo leningissä.
- Onkohan toi nyt edes koulusta vielä päässyt? paheksui Tintti, joka istui Ollin vieressä ja minä tunsin saaneeni tarpeeksi. Olihan nainen nuori, muttei nyt sentään enää mikään koulutyttö. Päätin omalta osaltani saada hänet tuntemaan tervetulleeksi, jos vain sopiva tilaisuus tulisi. Nyt ei ollut hyvä hetki; pariskunta meni onnittelemaan päivänsankaria ja istui sitten ruokailemaan jo tyhjäksi jääneeseen pöytään.

Myöhemmin iltapäivällä, kun täytekakustakin oli suoriuduttu, sain tilaisuuteni, vaikka silloin olin jo melkein unohtanut koko ajatuksen. Olli oli kadonnut jonnekin, samoin lapset ja minä haaveilin savukkeesta. Joukko tupakoitsijoita pössytteli ulko-oven pielessä, mutta en olisi halunnut Tellun tai Tepon näkevän minua siinä, joten haahuilin vielä sisällä ja kaadoin itselleni lasillisen hapanta viiniä tarjoilupöydästä. Silloin huomasin hänet istumassa yksin puolityhjässä seurakuntasalissa. Rohkeuden puuskassa menin ja istuin vastapäiseen tuoliin.
- Sä olet uusin miniäehdokas, totesin. – Mä olin toiseksi uusin.
- Joo, tyttö huokaisi. – Jassu. Tai Jasmin.

Kukkanimi. Kohtalon sormi? En kiirehtinyt esittelemään itseäni, sillä nimi Unikko herätti aina jonkinasteista ihmetystä enkä tuntenut juuri nyt jaksavani sitä. Kunpa olisin keksinyt jonkin neutraalin lempinimen siitä, mutta Unska ei houkutellut eikä fiksumpaakaan ollut tullut mieleen.
- Sut on hylätty tänne, totesin osaaottavasti.
- Näköjään, Jassu hymähti ja pyöritteli juomaa omassa viinilasissaan. Hänellä oli tummanruskeat hiukset poninhännällä ja nuoret kasvot, siistit vaaleat kesähousut ja paitapusero, joka oli jotain himmeästi kiiltävää materiaalia. Arvelin hänen olevan korkeintaan kahdenkymmenenviiden, mutta varmuuden vuoksi kysyin.
- Miten vanha sä oikein olet?
- Kakskytneljä.
- Pete on sua yli kymmenen vuotta vanhempi, totesin.
- Mä tiedän.
- Niin tietysti tiedät, häkellyin hetkeksi. – Aika iso ikäero vaan. Joku ihmetteli tossa aikaisemmin, että ootko sä vielä koululainen.
- No et sä itsekään oo iällä pilattu, Jassu sanoi katsellen minua arvioivasti. – Kakskytseitsemän?

Naurahdin imarreltuna.
- Pane viis vuotta lisää. Mulla on jo melkein teini-ikäiset lapset.
- Jaa, sä oot se, joka ryöstettiin koulusta, Jassu totesi.
- Niinkö Pete sanoi?
- Jotain siihen suuntaan. No, et sä näytä ikälopulta.
- Kiva kuulla. Mistä sä olet kotoisin?
- Hesastahan mä. Itä-Helsingistä.
- Niin minäkin! ilahduin.

Kohtalon sormia pelissä tai ei, huomasin, että tulimme erinomaisesti toimeen. Ikäeroa meillä oli sen verran, ettei kannattanut yrittää etsiä yhteisiä tuttavia, mutta olimme käyneet samaa koulua ja moni minun opettajistani oli siellä vieläkin, tai oli ollut muutama vuosi sitten Jassun aikoina. Ilman yhteensattumaakin olisin varmaan pitänyt hänestä. Huumorintajumme tuntuivat osuvan yksiin ja minusta tuntui kuin olisin yhtäkkiä saanut pikkusiskon. Se oli ennen kokematonta ylellisyyttä kuopukselle. Ja kaipa siinä viinikin auttoi: kävimme pari kertaa täyttämässä lasimme ja kerran luikahdimme tupakallekin, kun Jassu kysyi vähän hämillään, mahtaisiko minulla olla. Hän oli jättänyt laukkunsa autoon ja Pete oli lukinnut sen ovet ennen katoamistaan.

Olimme juuri vaihtamassa puhelinnumeroita, kun Olli tuli ja hänen katseensa nauliutui viinilasiini.
- Mä ajattelin, että voisitkohan sä ajaa takaisin, hän sanoi.
- Sori, en voi, sanoin ja tyhjensin vakuudeksi tilkan lasin pohjalta. – Mä luulin, että autolla ajaminen on miesten hommia.
- Älä nyt ala natkuttaa, mä en tiennyt, että sä aiot ruveta juomaan.
- Aioitko sä sitten? kysyin epäluuloisena ja katselin häntä tarkkaan. Ei hän humalaiselta näyttänyt, mutten pystynyt sanomaan, oliko nurkan takana tarjoiltu jotain. – Mihin sä oikein katosit ylipäätään? Ja Pete.
- Me oltiin tuolla vaan, Olli sanoi epämääräisesti. – Mä en voi ajaa enää.
- No sitten me kai saadaan kävellä takaisin, totesin. En hitto vie rupeaisi potemaan syyllisyyttä siitä, että olin juonut kolme tai neljä lasillista viiniä.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: flanu 
Päivämäärä:   7.10.13 23:39:26

Oivoi kun kivoja pätkiä tässä on ollut! En oo jaksanut kommentoida mitään, mutta joka päivä käyn kurkkimassa onko pätkää tullut. Viikonloppuna teki mieli ruinata pätkää, kun poni kävi ekoissa kisoissaan, mutta en muistanu :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: Annika 
Päivämäärä:   8.10.13 10:08:20

Tää on kyllä niin ihanan virkistävän erilainen!

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäMeow_ 
Päivämäärä:   8.10.13 16:44:22

"- Onpa nätti tyttö, sanoin ja niin olisin sanonut, vaikka ovella olisi seissyt virtahepo leningissä."
Aivan loistavaa huumoria taas! :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.10.13 21:03:09

En löydä Äidin tyttö 11:sta kun kympistä oli jäänyt linkki pois uuteen, enkä löydä nettisivujakaan. Olisiko Henriikan tarinat kokonaisuudessaan jo netissä ja saisiko linkkiä sinne tai tuohon osaan 10?

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   9.10.13 21:18:18

Lopultakin voin sanoa että on! Ja tiettävästi muutama ihminen on niitä sieltä jo lukenut ja kommentoinutkin puutteista ja mä olen yrittänyt lisätä kaikki unohtuneet pätkät, joten jospa siellä tosiaan olisi kaikki.
Henriikan sivut

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.10.13 21:40:00

Mahtavaa, kiitos!

Entä onko tämä Kuuseen kurkottaja sitten seuraava tarina vai jäikö minulta välistä joku?

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   9.10.13 21:57:39

Ei jäänyt mitään välistä, tää on seuraava.

  Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   15.10.13 15:42:59

Juhlien oli määrä kestää vain iltapäivän ajan ja kuudelta pitopalvelun ihmiset pakkasivat tavaransa, sulkivat paikan ja lähtivät. Suurin osa vieraistakin oli jo lähtenyt ja lopulta meitä oli vain Pinnen ja Hannun luona asuva väki ja Saavalaisen Viljo, joka oli päissään kuin käki.
- Meidän täytyy soittaa taksi, sanoi Olli minulle syyttävästi.
- Älä siitä mulle ärhentele! Olisit sanonut, ettet sä aio ajaa takaisin, hermostuin. – Ja voidaanhan me mennä muiden kyydissä.

Emme olleet ainoat, jotka joutuivat jättämään autonsa seurakuntasalille vaan koko veljessarjalle oli käynyt yhtä köpelösti. Tintti oman perheensä kuskina katseli meitä pitkin pitkää nenäänsä ja alkoi sitten marttyyrimaisesti huokaillen ajaa sukkulaa. Pinne, Hannu ja lahjakasa pääsivät ensimmäisinä kyytiin pienimpien lasten kanssa ja me muut jäimme odottamaan vuoroamme. Jassu ja minä istuimme portailla mielenosoituksellisesti erossa ukoistamme, jotka olivat periaatteessa aiheuttaneet koko tilanteen, kun Tellu lähestyi meitä. Valmistauduin iloisesti esittelemään esikoiseni uudelle ystävälleni, mutta en ehtinyt avata suutani.
- Tää on ihan sairaan noloa! Tellu sähisi.
- Mitä on tapahtunut? ihmettelin.
- No te! Hemmetin juopot vanhukset!
- Älä nyt kiihkoile, kyllä tekin pääsette Tintin kyydissä. Voitte mennä vaikka seuraavaksi mun puolesta, liennyttelin.
- Joo, kiitos vaan, me lähdetään kävelemään Sutun kanssa!

Vilkaisin automaattisesti hänen kenkiään – tennarit – ja mittailin matkaa mielessäni. Viisi, ehkä kuusi kilometriä, ei ainakaan enempää kuin seitsemän. Hyvin he siitä selviäisivät.
- Siitä vaan, sanoin ja ällistytin tytön, joka oli selvästi valmistautunut kinaamaan asiasta.
- Etkö sä yhtään huolehdi musta? hän kysyi loukkaantuneena.
- Mitä teille voisi sattua? Ihana kesäilta maaseutukävelylle. Tekee varmaan tosi hyvää kaiken tän mässäämisen jälkeen, sanoin.
- Okei! Syytä sitten itseäsi, kun meidän kidnapataan ja raiskataan! Tellu huudahti ja poistui niskojaan nakellen.
- Otatko sä vielä viiniä, tarjosi Jassu, joka oli napannut mukaansa viinipullon ennen kuin ovet oli suljettu.
- Ehdottomasti, sanoin ja hörppäsin pullosta. Tellun räyhääminen oli jättänyt inhottavan olon, jota en halunnut ajatella nyt: se palaisi kyllä myöhemmin mutusteltavaksi. Äitien ei kuulunut ryypiskellä. Ei tietysti isienkään, mutta etenkään äitien ei. Eikä tupakoida. Tarjosin Jassullekin ja totesin, että aski oli melkein tyhjä.
- Mitä täällä voi tehdä iltaisin? Jassu kysyi.
- No… uida ja saunoa.
- Mä tarkotin, että onko täällä mitään huvielämää.
- Ei, ellei sitten lähde kaupunkiin, sanoin mietittyäni hetken. – Tai ellei seuraintalolla oo tansseja eikä tänään taida olla. Tän viikonlopun karkelot oli tässä.
- Okei, Jassu sanoi ja kohautti hartioitaan.

Me jäimme vihoviimeiseen kyytiin ja saimme hyvän aikaa vakuutella Saavalaisen Viljolle että ei, hän ei pääsisi mukaan eivätkä juhlat enää jatkuisi. Hän luovutti vasta, kun Jassu antoi hänelle viinipullon, jossa oli vielä pari senttiä pohjalla ja pääsimme livahtamaan autoon.
- Tintti, oletko sä jo tavannut Jassun, Peten uuden tyttöystävän? kysyin, kun olimme ehtineet ainakin puolimatkaan, eikä kuski ollut sanonut vielä mitään. Melkein näin savun nousevan hänen korvistaan, kun hän ajoi samaa reittiä neljättä kertaa.
- Juu, hän sanoi lyhyesti äänellä, joka ei rohkaissut sanomaan yhtään enempää. En viitsinyt kiusata häntä, olihan hän sentään kiltti kuskatessaan kaikki kotiin.

Oli sittenkin vielä aikaista ja totesin, että perillä Pinnen ja Hannun luona oli lämmitetty sauna ja iloista porukkaa vaelsi pihamaalla ja laiturilla. Tellun ja Sutun ohi olimme ajaneet vain puoli kilometriä sitten, joten heistäkään ei tarvinnut huolehtia.
- Missähän se Pete on, Jassu pohti ja tajusin äkkiä, että hänet oli kerta kaikkiaan hylätty tähän vieraaseen seuraan.
- Varmaan saunomassa veljiensä kanssa, sanoin ja osoitin rantaan. – Haluatko sä?
- Saunaan? Enpä taida. Onkohan meille joku nukkumapaikka?
- Sattuu olemaan, tiesin, sillä olin itse aamulla Pinnen kanssa huolehtinut siitä. Johdatin Jassun, joka oli sentään saanut laukkunsa mukaan Peten autosta, sisään ja näytin tien heidän huoneeseensa.
- Hienoa. Ihanaa päästä eroon näistä kengistä, tyttö ähkäisi ja tajusin, että minäkin halusin riisua omani. Samoin leningin, jonka niskalappu oli kutittanut minua sietämättömästi koko illan.
- Mäkin menen vaihtamaan vaatteet. Tule sitten keittiöön niin katsotaan, eikö sieltä löytyisi jotain iltapalaa, houkuttelin, sillä pelkäsin, että hän jäisi muuten yksinäisenä tuijottamaan kattoa. En kai ollut vastuussa Stenroosin suvun jäsenten huonosta käytöksestä, mutta vähän samanlainen hyljeksitty olo minulla oli usein ollut. Hetken epäröityään Jassu suostui.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.10.13 21:11:24

Aina yhtä ikävää kun ottaa viimeisen tarinan kiinni, tämä kuitenkin on jotenkin hirvittävän tuore ja kutkuttava ja ilman ärsyttävää teini-idioottia päähenkilönä :)

Et ilmeisesti ihan joka päivä tätä edelleenkään ole julkaisemassa? Alustako nuo jessijutut taas pitäisi aloittaa, vasta pääsin loppuun :D Niin mielettömän kätevää kun on netissä tarina joka ei ihan heti lopu kesken, voi töissäkin lueskella toisin kuin kirjaa.

Paljonka näitä tarinoitasi nyt onkaan noin sivumäärällisesti?

Minä toivon kovasti heppajuttuja tarinaan enemmänkin ja Mustaoja on aina mahtava asia, varsinkin kisajutut :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: hik 
Päivämäärä:   16.10.13 13:59:24

Minäkin olen koittanut himmailla lukemisessa, että olisi edes pari pätkää kerrallaan luettavaksi. Hyvältä vaikuttaa.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   19.10.13 17:09:53

Joo, enpä taida päästä takasin siihen vauhtiin, että joka päivä tulisi - mä olen yllättäen huomannut, että mulla on myös jonkinlainen elämä :o

Jaa, mullei kyllä ole tarkkaa sivumäärää. Joskus selvitin, että Jessijuttuja on parituhatta sivua ja Vanhempieni tarinassa oli 700, mutta oiskohan noita muita tullut jo toinen mokoma? En uskalla arvella.

-------------
Keittiössä tuoksui ruoka, joten lakkasin huolehtimasta siitä asiasta. Olin unohtanut, että Pinne oli päivällä pilkkonut monta kiloa perunoita ja valmistellut illalla uuniin laitettavaksi jättimäisen janssoninkiusauksen. Siitä riittäisi koko porukalle. Laitoin pannullisen kahvia tulemaan, mutta sen valuessa livahdin sittenkin ruokakonttoriin hakemaan kylmän oluen. Kai se menisi samaan konkurssiin, johan minut oli valmiiksi paheksuttu ja haukuttu. Kaljat olivat Olli ja Kari hakeneet jo pari päivää sitten saunakaljoiksi ja samalla he olivat anteliaasti ostaneet puolen tusinaa pulloa siideriä. Katselin niitä ylenkatseella ja päätin jättää ne sikseen. Jassu ilmestyi keittiöön, kun astuin viileästä komerosta ulos ja heilutin hänelle pulloa.
- Haluatko sä? Voidaanhan me säästää saunaa ja siirtyä suoraan tähän.
- No jos vielä yksi. Ei mulla tässä muutakaan tekemistä kauheesti näytä olevan, hän hymähti.

Menimme pihakeinuun istumaan. Pinne ja Hannu eivät sitä tainneet koskaan ehtiä käyttää vaan se odotti vain meitä kesävieraita, etenkin tällaisia laiskoja miniöitä. Huomasin olevani huonolla tuulella, mutta se meni ohi, kun Pete hölkkäsi saunasta liehittelemään Jassua ja tämä alkoi näyttää taas iloiselta. Sitten Pinne ilmestyi sisältä kotitakissaan ja Aino-tossut jaloissaan.
- Täällähän te istutte. Eikö hyttyset syö? hän kysyi ja asetti takapuolensa väliimme.
- Ei pahasti, sanoin, mutta anoppi oli tullut haastattelemaan Jassua. Hän tahtoi tietää kaiken syntymäsairaalasta siihen hetkeen jolloin Petri ja Jassu olivat ensi kerran nähneet toisensa.
- Töissä, Jassu sanoi. – Me ollaan samassa työpaikassa. Hän oli äärettömän kohtelias ja siltä Pinnekin kuulosti, mutta tunsin hänet. Hän oli kohteliaisuudessaan epäluuloinen. Jassu ei tietenkään tiennyt sitä, enkä viitsinyt sitä paljastaakaan, kun hän Pinnen mentyä sanoi minulle helpottuneena:
- Sehän olikin ihan kiva!

Samassa Pinne kääntyi takaisin.
- Unikko, sun lapset on ihan tallessa ja turvassa sisällä. Teppo katselee telkkaria ja Tellu on Sutun kanssa yläkerrassa. Sun ei tarvitse yhtään huolehtia, hän sanoi ja meni sitten kokonaan. Katselin, miten hän taapersi kohden päärakennusta ja yritin saada henkeä tuon kuvaannollisen tiskirätillä läpsäisyn jälkeen. Aina joskus Pinne sanoi jotain, joka sai minut tuntemaan itseni matalammaksi kuin maan matonen ja huonommaksi kuin kuvailla saattaa. En tiennyt, oliko se hänen kierouttaan vai minun alemmuudentunnettani, mutta yleensä jauhoin sitä aikani ja päättelin olevani vainoharhainen ja ettei mitään oikeasti ollut tapahtunutkaan. Oliko Jassu mahtanut huomata vihjauksen huonoudestani vai kuvittelinko minä tälläkin kertaa? Jospa Pinne oli ihan vilpittömin mielin halunnut hälventää huoleni, joita olin unohtanut tuntea?

- Ai sä olet Unikko! Jassu huudahti ja sai minut häpeämään lisää. En ollut esittäytynyt hänelle vieläkään vaan omaksunut Stenroosien sukuvian olettaa, että kaikki tiesivät, kuka olin.
- Anteeksi, että mä en sanonut sitä missään vaiheessa, pyysin.
- Ei se mitään, kyllä Pete on jotain teistä kertonut. Vaikka en mä muista kenen veljen kanssa sä olet naimisissa tai mitä ne toiset miniät on nimeltään. Mutta ton nimen mä muistan. Teitä ei taida olla monta?
- Mä en ole koskaan kuullut kenestäkään toisesta, sanoin totuudenmukaisesti.
- Mä olen.
- Ihan tottako?
- Joo – ellette te sitten ole yksi ja sama ihminen. Voisitte hyvin ollakin, nyt kun mä ajattelen!
- Ai? kysyin ja uteliaisuuteni alkoi heräillä ja hukuttaa morkkiksen Pinnen sanoista.
- Joo, mun kaverin isosiskolla on ollut sen niminen ystävä.

Kaiken sen jälkeen, mistä olimme sinä iltana jutelleet, olisi ollut ihme, ellei kyse olisi ollut minusta. Sama lähiö, sama koulu, alle kymmenen vuoden ikäero.
- Jaa, enköhän se minä ole, sanoin kuivasti. – Kenestä sä puhut?
- Heidistä. Päivi on mun luokkakaveri. Heka ja Päkä, sanooko mitään?

Sanoipa kyllä ja sattumoisin minä olin ollut kuudentoista ikäisenä ympärirakastunut heidän veljeensä. Heidi oli ollut Rudia vuoden nuorempi, siis minun vuosikertaani, ja olin ruvennut hänen ystäväkseen vain, koska halusin kaikenvoittavassa ihastuksessani käyttää kaikki mahdolliset tavat päästä jotenkin Rudin kanssa tekemisiin. En minä sitä pahana pitänyt vielä tänä päivänäkään, sillä meistä oli tullut ihan oikeasti hyvät kaverit, joskin se ystävyyssuhde oli nuivettunut kuoliaaksi vuosien myötä. Päkä oli silloin ollut tuskin aakkoset oppinut natiainen.

- Ei oo totta! Vieläkö sitä sanotaan Hekaksi?
- Päkä sanoo, mutta ei kai juuri muut.
- Mitä niille kuuluu? Mä en ole kuullut niistä sitten kouluaikojen!
- No en mä nyt oikein osaa sanoa. Mitä ihmisille nyt kuuluu? Niiden isä kuoli, eikä tytöt oo raaskineet muuttaa pois vaan asuu äitinsä kanssa.
- Eikö ne oo naimisissa tai mitään? kysäisin sillä ajatuskin asumisesta minun äitini luona kolmikymppiseksi tai vähän yli toi metallin maun suuhuni.
- No ei. Se muori ei oikein tokeentunut siitä kuolemisjutusta.
- Eikös niillä ollut velikin? olin muistelevinani. Hassua kyllä Rudista puhuminen sai edelleen minut tuntemaan, että punastuin ja vastasin itse. – Joo, oli! Se oli mun luokalla.
- On, mutta se ei asu enää meillä päin. Muuttikohan se ihan jonnekin ulkomaille jonkun naisen kanssa?
- Jaa, en tiedä, hymähdin enkä tunnustanut tuntevani pettymystä. Minähän en tehnyt mitään sillä tiedolla, mitä Rudille kuului.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: jurnuttaja 
Päivämäärä:   19.10.13 23:10:50

Jatka! Aivan mahtava tarina. Luin kaikki pätkät pienessä hetkessä ja voin sanoa, että olen aivan koukussa!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: des. 
Päivämäärä:   27.10.13 10:15:15

Mä nostelisin vähän varovasti?

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   27.10.13 11:52:31

Nostele vaan. On tätä onneks täällä vaikka neuloosi onkin pahana.
---------------------------
7. Huono äiti
Aamulla heräsin siihen, että Olli kääntyi kapeahkossa sängyssämme ja veti minut syleilyynsä. Se tuntui oikein mukavalta ja lämpimältä.
- Uni-kulta, hän mutisi ja tilanne olisi saattanut edetä vaikka mihin, ellen olisi avannut silmiäni laiskasti ja nähnyt herätyskelloa pöydällä. Pieni aavistus körttiläisyyttä tässä talossa saattoi olla ja viisarit olivat ehtineet kymmeneen asti.
- Kello on kamalasti! sävähdin.
- Entäs sitten, me ollaan lomalla!
- Eilisten juhlien jälkeen meidän ei kyllä auta venyä tässä yhtään pidempään. Me ollaan maailman huonoimpia vanhempia sun äitisi mielestä!
- Mitä sä nyt höpäjät?

Olli tiesi ihan tarkkaan, mitä minä tarkoitin, muttei pistänyt vastaan, kun heilautin jalkani sängyn laidan yli ja nousin istumaan. Kymmenen vuotta aikaisemmin olisimme ruvenneet riitelemään siitä, kumpi oli käyttäytynyt illalla typerämmin ja kenen olisi pitänyt paremmin ottaa huomioon kenet – paitsi että kymmenen vuotta aikaisemmin lapset olivat olleet niin pieniä, etten minä olisi uskaltanut ottaa kuin korkeintaan yhden saunakaljan ja olisin ollut syyttäjän roolissa. Nykyään me olimme kuitenkin jo niin yhteen hioutuneita ja rauhantahtoisia, ettei kumpikaan ryhtyisi syyttelemään toista niin viattomista asioista. Ollilla oli ollut hauska ilta veljiensä kanssa, eiväthän he olleet porukalla tavanneet edelliskesän jälkeen ja minäkin olin löytänyt uuden ystävän täältä, kaikista maailman paikoista.
- Mä menen alas, makoile sä vaan vielä, jos huvittaa, ei sua siitä lynkata, sanoin.
- Eikä suakaan! Jos sä nouset niin niin minäkin! Olli ilmoitti ja seurasi esimerkkiäni.

Ketään ei ollut keittiössä lynkkaamassa ketään, mutta kahvia oli pannussa ja vielä lämmintä puuroa hellankulmalla. Istuimme vastakkaisille puolille pöytää syömään aamiaista ja aloin ihmetellä, koska sellaista oli tapahtunut edellisen kerran. En muistanut. Yritin keksiä jotain ylevää sanottavaa tilaisuuden kunniaksi, mutta mieleeni ei juolahtanut mitään.
- Onkohan kukaan hakenut lehteä, Olli huomasi ihmetellä puolivälissä puuroaan ja viittasin ääneti toiseen keinutuoliin, jossa Hannu tapasi kiikkua iltaisin. Sen päällä oli sanomalehti, johon Olli sen jälkeen uppoutui.

Toiset veljekset lähtivät kohti kotejansa sen päivän aikana. Työt kutsuivat tai loma oli lyhyt ja täynnä muuta tekemistä ja Erkki oli kuskannut kaikki veljensä seurakuntatalolle hakemaan unohtuneet autot.
- Me jäädään vielä pariksi päiväksi, sanoin Jassulle, joka ei näyttänyt sitäkään häivää krapulaiselta kuin minä. Minulla oli silmäpussit, jotka eivät olleet täysin kadonneet vielä iltapäivälläkään.
- Oli kauhean kiva tutustua suhun! tyttö huudahti ja ajattelin hiukan katkerana, että olinkohan ajatellut itseäni tyttönä silloinkaan, kun olin ollut hänen ikäisensä. En varmasti. Kahden pienen lapsen äiti minä olin ollut. Mutta itse asiasta olin samaa mieltä.
- Niin olikin, sanoin lämpimästi ja sitten vakuuttelimme toisillemme, että soittelisimme myöhemmin viikolla.

Ihan tyhmää, mutta minulla oli suorastaan tyhjä olo hänen lähdettyään. Talo tuntui tyhjältä ja Pinne piikkiseltä. Teppo vetäytyi omiin oloihinsa vintille lukemaan tai jotain sen tapaista paitsi iltaisin, kun hän löhösi katsomassa telkkaria, ja Tellukin pysytteli huoneessa, johon oli nyt jäänyt yksin, paitsi halutessaan kiukutella. Silloin hän tuli sieltä ja purki pahan olonsa minuun. Ehkä Olliinkin olisi osunut hauli tai pari, ellei hän olisi viettänyt aikaansa veneessä järvenselällä, mutta minussa ei ollut kalastusviettiä vaan yritin sen sijaan auttaa Pinneä missä kykenin. Tosin Ollin saaliiden perusteella ei hänessäkään kummempaa kalastajan vikaa ollut.

Siedin Tellun kiukuttelua suorastaan enkelimäisesti, sillä varmastikin se johtui vain ikävästä. Suttu oli lähtenyt, samoin Siru, ja kotona Espoossa odottivat vanhatkin kaverit. Muistin, miten itse olin aikoinani palannut rippileiriltä – ylellisyys, jota vanhemmat sisareni eivät olleet saaneet kokeilla – ja vanha, tuttu koti oli tuntunut sietämättömältä kestää. Kavereiden vaihtuminen vanhempiin, siskoihin ja tuttuihin seiniin oli saanut minut raivokohtauksen partaalle, puhumattakaan siitä, miten äiti oli kuitannut lohduttoman itkuni murrosiällä. Se oli ollut pahinta kaikesta, joten en sanonut samaa Tellulle, vaikka houkutus oli melkein ylitse pääsemätön.
- Haluatko sä lähteä käymään tuolla ratsastuskoululla? kysyin sen sijaan, sillä olin juuri lukenut paikallislehdestä uutisen sellaisesta.
- En! Mun kylki on kipeä! huusi Tellu.
- En mä ajatellut ratsastamaan. Tässä sanotaan, että niillä on kilpailut ja avointen ovien päivä.
- Mua ei kiinnosta, tyttö ilmoitti ja ryntäsi pois.
- Mä voin tulla sun kanssa, Pinne tarjoutui, vaikkei minulla mitään erityistä himoa ollut sinne ilman Tellua lähteä. – Niiden tyttöjen äiti on mun vanha ystävä. Me ei olla kyläilty aikoihin.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäJamis 
Päivämäärä:   30.10.13 15:10:17

Mä en tiiä, oonko kysynyt tätä joskus aikasemminkin, mutta voitko kertoa, miten oot niin hyvä koukuttamaan lukijan ihan tavallisesta perhe-elämästä kertovaan tarinaan niin hyvin, että tän haluais kirjana omaan hyllyyn? En keksi, enkä löydä mitään nillitettävää tekstistä, ainoastaan hirveästi kehuja.

Mulla tuli tuosta Unin nuoruuden ihastuksesta Rudista mieleen Tuomo Ruutu ja näin sen jo silmissäni tässä tarinassa. Ei toki Tuomona, vaan sen näköisenä :D Kivaa, että Uni löysi Jassusta kaverin itselleen. Voin kuvitella, miten yksinäistä Unilla on aikasemmin ollut.

Ja vielä yks pyyntö: voitko lähettää mulle lisätaitopillereitä? :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   31.10.13 20:46:00

Jamis, sä et muistaakseni ihan riutuvasti oo lisätaitojen tarpeessa ;) Mut voin lähettää d-vitamiinia! Ja kiitos ^^ !

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   1.11.13 20:08:16

Siitä en enää viitsinyt ruveta peruuttelemaan, joten Pinne ja minä ajoimme toiselle vanhalle maatilalle vähän matkan päähän. En tiennyt, oliko sielläkin pikkuhiljaa luovuttu maanviljelyksestä ja keksitty korvaava yrittämisen muoto vai oliko ratsastuskoulu syntynyt lisäksi, mutta ainakin viimeksi mainittu oli näkyvämmin esillä. Ensin huomasi vain hevoset, tarhojen ja ratsastuskentän valkoisiksi maalatut aidat ja värikkäät esteet, ennen kuin katse vaelsi kauempana tiestä sijaitseviin rakennuksiin.
- Aja tuonne, Pinne sanoi ja osoitti kauemmaksi. Päärakennus oli vähän erillään talousrakennuksista ja näytti kotoisalta omakotitalolta omenapuiden katveessa, kuin se olisi sanoutunut irti kaikesta tohinasta pihalla. Tottelin ja pysäytin oven eteen, jotta Pinne pääsi nousemaan kyydistä. Hevosaitausten luona oli ollut parkkipaikka ja aioin ajaa auton sinne.
- Mihin sä nyt olet karkaamassa? Pinne kysyi.
- En kai mä voi autoa tähän jättää.
- Ihan hyvin voit. Tule nyt, mennään kahville.

Mieleeni ei ollut tullut, että minunkin pitäisi mennä kahville Pinnen lapsuudenystävän luokse, mutta ilmeisesti olisi ollut hyvin loukkaavaa olla tekemättä niin ja seurasin Pinneä sisään tuntien itseni tunkeilevaksi ja epävarmaksi. Oloni ei siitä paljon parantunutkaan, ennen kuin olemukseni ja tekemiseni oli käyty läpi ja olin juonut kaksi kupillista kahvia ja maistanut kolmea tai neljää sorttia kahvipöydän seitsemästä.
- Mene nyt siitä, Pinne lupasi kuin penkillään vääntelehtivälle lapselle ja selitti ystävättärelleen, että minä olin halunnut tulla katsomaan hevosia.
- Tule sitten etsimään mut, kun haluat lähteä, sanoin ja katosin toista kehotusta odottamatta. Minua harmitti, etten ollut osannut käyttäytyä aikuisemmin, keskustella henkevästi emännän kanssa ja tehdä vaikutusta ja oli hyvä päästä ulos.

Olin kahvipöydässä kuullut ratsastuskoulun tarinan, joten tiesin nyt, että se oli syntynyt perheen tytärten hevoshulluudesta, jolle ei loppua näkynyt. Viimeisin hullutus oli ollut kesäleirit, jotka olivat kansoittaneet päärakennuksen käyttämättömät kamarit ja häirinneet isäntäväen elämää kohtuuttomasti. He suunnittelivat oman leiritalon rakentamista seuraavaksi kesäksi.
- Meilläkin oli ennen hevonen, oli Pinne ruvennut muistelemaan. – Se oli pahapäinen ja puri ihmisiä. Mutta näinköhän noi lapsenlapset kävisi useammin, jos taas hankkisi sellaisen?
Jepjep, tunsin nyt itseni syylliseksi siitäkin, että meillä oli liikaa välimatkaa vierailla useammin. Onneksi kohta pääsisimme kotimatkalle.

Ratsastuskilpailut olivat täydessä vauhdissa ja liityin yleisön joukkoon, kunnes luokka kahta ratsastajaa myöhemmin päättyi.
- Olkaa hyvät ja tutustukaa talliin ja buffettiin sillä aikaa, kun kerätään esteet pois ja siirrytään palkintojenjakoon ja kouluratsastukseen, kuulutti sirkeä naisääni. Minä en sattumoisin kaivannut kahvia tai muutakaan, joten menin pienen väkijoukon mukana talliin, joka oli ilmeisestikin tehty vanhaan navettaan. Olin edelleen tuntevinani siellä maanläheisen tuoksun, joka ei liittynyt mitenkään hevosiin.

Katselin hevosia, joita hoidettiin ja puunattiin joko kilpailusuorituksen jälkeen tai sitä odottaessa. Niitä oli monen näköisiä ja kokoisia, mutta enimmäkseen suomenhevosia. En lähennellyt yhtäkään, vaikka yksi pieni poni oli niin suloinen, että tuskin pystyin pitämään näppini erossa siitä, kun se vilkuili minua ilkikurisin silmin otsatukkansa alta. Ja sitten, bingo! Yhden karsinan ovi oli auki ja sen tilalla oli pelkkä naru, jossa roikkui kyltti. ”Minua saa rapsuttaa”, siinä luki ja narun takaa katseli suloisin tummin silmin liinaharjainen suomenhevonen. Kumma kyllä muita ei juuri ollut siinä, joten pujahdin narun alitse ja silitin sen samettista turpaa. Rapsuttamista kun oli luvattu aloin sitten hieroa sitä sään vaiheilta, mistä se tuntui pitävän kovasti. Ylähuuli alkoi töröttää ja se kiersi kaulaansa niin, että se tuntui syleilevän minua. Minulle tuli hyvä ja tyytyväinen olo siinä hevosen kaulan ja poskiluun kainalossa ja aloin miettiä Tellua. Entäs jos sittenkin? Hän oli ollut murkkumaisempi kuin ikinä viimeisten päivien aikana. Minulla ei tietenkään olisi varaa ostaa hevosta, tai ainakaan elättää sitä, mutta ehkä Ollille voisi perustella, miten oma hevonen pitäisi Tellun niin kiireisenä, ettei hän ehtisi ruveta juomaan tai polttamaan. Eiköhän jokainen teini niitä asioita ainakin harkinnut hänen iässään.

Luovutin paikkani ylimmäisenä hevosenhalaajana, kun huomasin paikalle tulleen lapsiperheen ja palasin pihalle. Harmitti vähän, että esteratsastus oli jo loppunut, sillä sitä oli hauskempi katsoa kuin kouluratsastusta, mutta sitten kävi ilmi, ettei enää ollutkaan kyse kilpailusta vaan kouluratsastusnäytöksestä, selostetusta sellaisesta. Kentälle tuli kaksi ratsukkoa, iso, komea musta hevonen ja se suloinen poni ja kuuluttaja kertoi, mitä ne tekivät. Hän toi mieleeni viimeisen ratsastustuntini ja Lennun, jonka puheita en ollut tahtonut silloin ymmärtää. Nyt, kun minun ei tarvinnut keskittyä ratsastamiseen saatoin kuunnella ja katsella samaan aikaan. Asioita alkoi valjeta minulle.
- Seuratkaa Hannea, joka tekee puolipidätteitä, jotta Lucifer huomaa, että kohta tapahtuu jotain. Vähän kiinteämpi istunta ja ohjasote hetkeksi aikaa ja sitten heti hellitys. Hevonen on valmiina ottamaan vastaan seuraavan käskyn.

Minun istuntani kiinteytyi samalla, kun kuuntelin, ja näin, miten käteni puristuivat nyrkkiin. Muutamaa minuuttia myöhemmin ratsukot rupesivat laukkaamaan ja huomasin keinuvani laukan rytmissä itsekin, kun vieressäni seisova nainen mulkaisi minua omituisesti. Lopetin heti ja pistin kätenikin kuriin tarttumalla niillä aitaan, mutta kuuntelemista en lopettanut. Uskallan sanoa, että opin siinä kuunnellessani enemmän kuin kuluneina neljänä vuotena.
- Jaaha, täällähän sä olet.
Se oli Pinne, joka oli ilmeisesti saanut tarpeeksi kahvia ja juoruilua.
- Täällähän minä. Lähdetäänkö jo? kysyin, sillä esitys oli juuri päättymässä.
- Jos sulle sopii.
- Sopii, sanoin.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: shanya 
Päivämäärä:   4.11.13 22:11:36

Uusi lukija ilmoittautuu :)

Hyvä tarina täytyy sanoa, ootko ajattelut jotain draamanpoikasta tähän lisukkeeksi? ;) esimerkiksi jomman kumman tulinen ihastus, salasuhde tai kenties jotain lapsiin liittyvää.. :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   6.11.13 20:16:23

Kiitti shanya!
Joo, kyllä me aikanaan päästään draamaan asti (jos jaksatte siihen asti)
-----------------
Kotiinlähdön aika koitti. Pakkasimme mukaan laatikoittain mansikoita, vähän aikaisia omenoita ja litroittain Pinnen edellissyksynä keittämää mehua ja lähdimme ajamaan. Tunnelma autossa tuntui seestyvän mitä lähemmäs kotia päästiin, eikä kukaan halunnut pysähtyä edes Heinolan torilla. Minä olin jo lukenut kaikki matkakirjani ja käytin aikani pohdiskelemalla asioita, jotka olin kuullut ratsastuskoululla. Ehkä Lennu suostuisi siihen, että Tellu ja minä voisimme lomani ajan ratsastaa päiväsaikaan, jos hänen opetusmoodinsa kerran katosi kello kuusitoista.
- Tellu, sanoin tapailevasti testatakseni ideaani, mutta kun en saanut vastausta toisellakaan kerralla. Hän joko nukkui tai kuunteli musiikkia ja asiasta ehtisi puhua myöhemminkin.

Arki lävähti kasvoille, kun pääsimme kotiin. Talo tuntui kylmältä ja hämärältä, vaikkei se oikeasti ollutkaan. Jääkaappi oli tyhjä ja Tellu oli puhelimessa ja Teppo tietokoneella jo ennen kun tavarat oli kannettu autosta sisään.
- Viekää nää kassit kellariin ja laittakaa teidän likaset vaatteet suoraan pesukoneeseen, määräsin tullessani kolmatta kertaa sisään autolta ja Teppo nousi nurkuen tuoliltaan. – Missä Tellu on? jatkoin, sillä puhelin oli taas paikoillaan.
- Se meni jo.
- Minne? Ja missä välissä?
- Essin luokse kai.
- No jo nyt on, hermostuin. – Luuletteko te, että mä olen joku teidän passaamista varten keksitty kone?
- Me ollaan lomalla!

Minäkin olin lomalla, mutta Teppo lähti nöyrästi raahaamaan pyykkejä pesukoneen luo, joten en kiljunut sitä ääneen. Aloin etsiä pakasterasioita joihin saisin pilkkoa mansikat ja muistin vasta hetkeä myöhemmin, että olin viimeksi pessyt lakanoita ja ryntäsin Tepon perään. Ehdin juuri pelastaa kaikki hänen vaatteensa kiehumasta piloille yhdeksässä kymmenessä asteessa ja löysin yläkertaan palattuani niin isän kuin pojankin tietokoneen äärestä.

Voisin kilahtaa ja saada raivarin, leikkiä marttyyria hoitaen itse kaikki pakolliset työt tai seurata lusmuilijaperheeni esimerkkiä. Harkitsin tarkkaan kaikkia vaihtoehtoja ja päätin, että viimeinen oli mukavin. Siitäpähän saisivat, kun myöhemmin nälissään huomaisivat, ettei jääkaapissa ollut muuta kuin perkausta odottavia marjoja. Hain Tellun kirjahyllystä pari ratsastuskirjaa ja menin pihalle riippukeinuun.

Pyyhkeitähän siitä tuli sitten myöhemmin, kun Tellu palasi kotiin ja havahdutti miesväen bittimaailmasta.
- Mitä me syödään? tuli Teppo kysymään harvinaisen vaativasti.
- Jaa, sehän riippuu ihan siitä, mitä te olette käyneet ostamassa ja kokanneet, sanoin ja keikautin itseni istumaan. Pihalla alkoi jo tulla viileäkin.
- Miten niin?
- No en mä ole käynyt kaupassa. Mä olen lomalla.
- Äiti! Teppo sanoi hädissään ja minulle tuli huono omatunto. Halasin häntä, eikä hän pyristellyt pois ennen kuin vasta kymmenen sekunnin kuluttua.
- Katotaan oisko pakastimessa mitään, lupasin.
- Mutta mulla on kauhea nälkä nyt eikä meillä ole edes leipää!

Sisällä oli samanlainen kapinameininki, joskin Olli näytti asiaankuuluvan nololta.
- Mä en tiedä, miksi mun olisi pitänyt ruveta tekemään tylsiä kotihommia, kun te kaikki karkaatte leikkeihinne, puolustauduin.
- Koska sä olet äiti! Tellu sanoi purevasti ja niinhän se kai olikin. Huokaisin alistuneena.
- Okei. Mä ehdin just ja just Valintataloon, sanoin vilkaisten kelloa.
- Mä voin, Olli lupasi.
- Ei, kyllä mä menen. Sä unohdat kuitenkin maidot tai jotain välttämätöntä. Tule maksamaan, jos huvittaa, sanoin.
- Tulkaa pian, Teppo toivoi.
- Ei me voida kauan viipyä. Kauppa menee kiinni puolen tunnin kuluttua.

Koska aikataulu oli rajallinen, marssin omaan autooni Ollin seuratessa kiltisti perässä. Hän ei sanonut mitään ajamisestani mutta näin hänen pari kertaa tarttuvan kauhukahvaan, kun riemuissani painoin kaasua. Kaupassa pidin yllä samaa ripeää tahtia ja keräsin ostoskärryyn tomaatteja ja kurkkua, tummaa ja vaaleaa leipää, kananmunia, margariinia, jugurtteja, maitoa ja piimää, lauantaimakkaraa ja keittokinkkua sekä jauhelihaa, kalapuikkoja ja ranskalaisia sekä erinäisiä muita asioita. Olli ei ehtinyt jäädä tutkimaan ensimmäistäkään hintalappua, tai alkuun hän yritti, mutta kun jatkoin menoani hänestä välittämättä, hölkkäsi hän kiltisti perässä aina kassalle asti. Kaupan ulkopuolella, kun olimme nostaneet ruokakassit autooni, hän yllättäen tarttui minua käsivarsista ja suuteli. Sellaista ei ollut tapahtunut näin julkisesti ainakaan kymmeneen vuoteen.
- Mitä nyt? nauroin hämmentyneenä.
- Sä olet ihan huippu, Unikko! Tiesitkö sä sen?
- Ai miten niin?
- No… niin tehokas, ja aikaansaava. Meidän lapset saa kyllä olla onnellisia, kun niillä on tollanen äiti!

Minua melkein punastutti.
- Kaikkea sitä kuulee, ennen kuin korvat tippuu, totesin.
- No ihan totta.
- Mahtaako ne olla lähellekään samaa mieltä?
- Totta kai ne on, eihän ne nyt tyhmiä ole!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: tölkki 
Päivämäärä:   10.11.13 11:27:49

Nostetaans taas esille :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   10.11.13 23:43:17

Hauskaa viikon alkua kaikille!
-------------------
8. Palanen menneisyyttä
Jokin Ollin yhtälössä oli pielessä, se kävi lähipäivinä selväksi. Teppo oli kyllä oma hiljainen ja tyytyväinen itsensä, jota ei juuri huomannut kuin ruoka-aikoina ja joka nurkui vain vähän, jos keksin hänelle jotain tehtävää. Tellu sen sijaan – hänen oikkuilunsa ei ollut jäänyt maalle. Ei sinne päinkään. Se oli kaapannut matkalta mukaan vahvistusjoukkojakin. Melkein joka päivä hän sai raivarin jostain asiasta, jopa tilanteissa, joissa hän hetkeä aikaisemmin oli ollut itse aurinkoisuus.
- Onkohan siinä jotain vialla? kysyin Ollilta. Aloin olla paitsi ymmälläni ja raivoissani myös vähän peloissani.
- Se on vaan tulossa murrosikään, Olli sanoi niin varmasti, että rauhoituin väkisinkin.
- Olitko sä tollanen murrosiässä? Koska mä en ollut. Mä en olisi uskaltanut!
- En, Olli nauroi ja oli tosiaan mahdotonta kuvitella häntä raivoamassa ja räyhäämässä Pinnelle ja edesmenneelle isälleen.
- Ollaanko me pahempia vanhempia kuin meidän vanhemmat oli?
- Ei kuule. Päinvastoin. Ajattele, että me ollaan niin hyviä vanhempia, että se uskaltaa ilmaista itseään tolla tavalla!
- Tai jos se onkin skitsofreenikko, lausuin ääneen pahimman pelkoni ja vasta Ollin nauraessa sille näin varjon häivähdyksen oven takana. Jompikumpi lapsista siellä oli seissyt kuuntelemassa ja minulla oli ikävä aavistus, että se oli Tellu.

Oli vilahdus sitten ollut Tellun varjo tai minun huono omatuntoni, tyttö oli iltapalalla loistavalla tuulella ja muistin ottaa ratsastustuntiasian puheeksi.
- Yritettäiskö me päästä huomenna mieluummin päivällä tunnille kuin illalla? Voitais ehkä mennä vaan kahdestaan ja Lennu ehtisi opettaa meitä paljon paremmin, esitin, kun Tellu keskeytti pulinansa Essin keksimästä Linnanmäen-reissusta, jotta sai haukattua voileivästään. Eikä se jatkunut, puhuminen, sittenkään. Hän vain katsoi minua tyrmistyneenä tyhmyydestäni.
- Mulla on kylki kipeä! tuli lopulta.

Sitä minun oli vaikea ymmärtää.
- Miten sä sitten pystyit pelaamaan sulkapalloa Essin kanssa puol iltaa? Tai miten sä voit lähteä Lintsille rymyämään? kysyin.
- Ai enkö mä muka saa nyt lähteä Lintsille? Kuule, mulla on omaa rahaa, etkä sä mua määrää! Tellu riemastui ja ponkaisi pystyyn niin, että tuoli kolahti vasten ikkunalautaa. Ennen kuin ehdin protestoida sanallakaan, hän oli mennyt. Voileipineen, mainittakoon.
- Tellu! karjuin hänen peräänsä, mutta eihän se tietenkään mitään hyödyttänyt, eikä Ollistakaan ollut mitään apua.
- Mäkin haluan mennä Lintsille! sanoi Teppo.

Menin pihalle rauhoittumaan eli tupakalle ja marssin sitten marttyyrinaskelin takaisin sisälle. Ellei Tellu aikonut ratsastaa huomenna, minun pitäisi soittaa tallille ja peruuttaa hänen tuntinsa, tai se laskutettaisiin. Puhelin ei kuitenkaan ollut omalla pöydällään eteisessä. Seurasin johtoa, joka piukkui kireänä olohuoneen läpi Tellun huoneen suljetun oven alle. Minua ei huvittanut tippaakaan leikkiä hyvää, ymmärtäväistä äitiä tai edes jotenkuten kasvatettua ihmistä, joten leväytin oven auki.
- Puhelin tänne! vaadin. Tellu rötkötti puoliksi sängyllään ja katsoi minua suurin silmin.
- Mulla on puhelu kesken!
- Oletko sä peruuttamassa ratsastustuntiasi?
- En…
- Sitten anna se tänne, toistin ja yksinkertaisesti otin sen välittämättä vastalauseista, jotka jäivät taakse, kun paiskasin oven kiinni mennessäni. Tellu oli viettänyt ison osan illoistaan puhelimessa ja olin jo miettinyt pidempää jatkojohtoa. Nyt aloin harkita kolikoilla toimivaa puhelinta.

Tallilla vastasi tietenkin vain vastaaja, joten sanelin sinne asiani ja jäin edelleen istumaan puhelinpöydän viereen, käsi mustasukkaisesti luurilla. Nyt, kun aloin ajatella asiaa, en ollut itse puhunut puhelimessa noin kahteen viikkoon, maalle lähtömme jälkeen. Ja Jassun kanssa oli pitänyt soitella! Hänen numeronsa oli käsilaukussani, joten etsin sen heti ja soitin.
- Hei Unikko! Mä olen yrittänyt soittaa, mutta teillä on ollu varattua tai sitten kukaan ei oo vastannut! Jassu sanoi eikä kuulostanut ollenkaan siltä, että lupaus soitella olisi ollut turhaa sanahelinää. Se oli helpotus. Olisi voinut ihan hyvin käydä niinkin, että olimme kuvitelleet orastavaa ystävyyttä vain, koska olimme olleet orpoina piruparkoina vieraassa paikassa. Mutta yhtä kiva hänen kanssaan oli jutella edelleenkin.
- Koska nähtäis? Oletko sä joskus tulossa kaupunkiin? Voitais mennä yhdessä terassille, Jassu ehdotti. Minähän en juurikaan käynyt terasseilla, en ollut koskaan oppinut sitä tapaa ja jos joskus olin kokeillut, tunsin oloni ulkopuoliseksi. En kuitenkaan olisi halunnut vastata kieltävästi.
- Mä liikun siellä aika vähän, mutta miksei, sanoin. – Tai sittenhän sä voit tulla meille kylään. Te molemmat voitte!

Miten tätimäiseltä se kuulostikaan! Terassilla piipahtaminen oli nuorta, urbaania, vapaata. Ei sitä voinut verrata grilli-iltaan peräespoolaisen talon pihalla, kun piha todennäköisesti vilisisi myös lapsia ja lasten kavereita.
- Vaikka mieluummin mä ulos lähtisin, puuskahdin olematta ihan täysin varma. Mitä Ollikin sanoisi?
- Tehdään molemmat, Jassu ehdotti, mutta emme voineet vielä sopia päivää, sillä hän saisi uuden työvuorolistansa vasta seuraavana päivänä.
- Soitellaan sitten, totesin. – Jos mä saan teinit pysymään irti puhelimesta, siis.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: flanu 
Päivämäärä:   11.11.13 18:43:10

Olipa kiva tulla lukemaan uudet pätkät, kun viikonloppuna meni kisat ihan tylsästi. Tai siihen nähden hyvin, et päästiin tavoitteeseen, mutta jos pohja ei olis upottanut poniparkaa lähes polviaan myöden hiekkaan, niin ois menny paaljon paremmin. Ei mun nuori vauvaponini jaksa vielä ihan niin raskailla pohjilla liikkua kunnolla :/.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.11.13 18:07:17

Minä taas en ole yhtään draaman kannalla, heppajuttuja vaan kehiin ;)

Tuskallista, kun ei voi lukea tarinaa alusta loppuun vaan pitää aina jännäillä, että milloin on tullut uutta! Tämä on taas ihan superkoukuttava, ja olet kehittynyt kirjoittajana huimasti tässä vuosien varrella :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   12.11.13 21:29:43

Sehän se on näiden foorumikirjoitusten oma viehätys, että joutuu odottamaan :D Ajatelkaas, kun Mark Twain kirjoitteli aikoinaan jatkokertomuksiaan niin oli taaja joukko vastaanottajia aina satamassa, kun niitä printtejä kuljetettiin mantereelta toiselle! :D Ja olen itsekin aina kerran kuussa sännännyt Akateemiseen siihen aikaan, kun Stephen Kingin Vihreä maili julkaistiin kuudessa osassa kuukauden välein!
Nyt mulla on oikeasti vähän pikkuisen aikaa kirjoitteluun, on niin hirveästi sukkatilauksia jouluksi, että menee aika niiden tekemiseen. Mutta on tätä onneksi sen verran valmiina, ettei ihan heti tarvitse taukoa pitää täällä.
---------------------

Menin ilman Tellua ratsastustunnille ja tunsin itseni uskomattoman yksinäiseksi. Tällaista ei ollut sattunut kuin pari kertaa aikaisemmin ja silloin hänellä oli ollut flunssa eikä teiniraivo. Tietenkin hänen kylkensä saattoi vielä olla kipeä, mutta se sulkapallon peluu… en tiennyt.

Ratsastin tapauksettoman tunnin Asteri-nimisellä hevosella ja näin valaistumisen polulla yritin sekä itse tehdä asioita, kuten olin kuullut Lennun opettavan edellisellä päivätunnillani ja toisaalta kuten olin kuullut Pinnen tyttären selittävän. En tainnut onnistua kauhean hyvin. Huomasin ainakin itse parin viikon tauon lihaksissani, mutta huomasin myös, miten onneton tunti oli. Ehkä Lennu oli kadottanut äänensä jo aiemmilla tunneilla, tai sitten vain motivaationsa, mutta ei hän meille opetusta antanut. Paremminkin jakeli ohjeita kuin autokoulunopettaja. Vasemmalle, oikealle, hidasta, eteen. Ei, tämä ei ollut minkään arvoista.

En kuitenkaan ruvennut rähjäämään Lennulle vaan pyysin tunnin jälkeen yhtä aidan takana toiveikkaana norkoilevista lapsista ottamaan hevoseni ja jäin itse kentälle.
- Mä haluaisin jutella sun kanssa, sanoin.
- Mulla on vähän kiire, Lennu sanoi, mutta pysähtyi. Hän oli iältään jostain Jassun ja minun väliltä, arvelin, tai sitten ulkotyön paahtama iho sai hänet näyttämään vanhemmalta.
- Mä haluan pois tältä tunnilta, täräytin, ellei hänellä kerran ollut aikaa kursailuihin.
- Jaa niinkö?
- Mä en halua enää matkustaa vaan oppia ratsastamaan, sanoin, kuten olin suunnitellut. Monta muutakin sanamuotoa olin ajatellut valmiiksi, mutta tämä tuntui nyt hyvältä. Opettaja näytti yllättyneeltä, mutta paremminkin positiivisesti kuin harmistuneena.
- Vai sillä lailla. Mä joudun sitten laittamaan sut johonkin juniorien ryhmään.
- Eikö sulla ole muita aikuisia, jotka haluaa oppia? kysyin huvittuneena.
- Ei. Yksi veteraaniryhmä on, ikähaitari neljästä kuuteenkymmeneen, mutta ne syö sut elävältä, jos mä sut tollasena laitan sinne.

Se kuulosti mielenkiintoiselta, vaikkei ihan auennutkaan minulle. Miksi söisivät?
- Okei, koska mä tulen?
- Nyt kesällä se junnuryhmä ei ratsasta. Ne on kaikki kesälomalla ja leireillä ja siellä sun täällä – osa varmaan uimarannalla pussikaljaa juomassa.
- Mäkin olen kesälomalla. Mä voin tulla ihan koska sä haluat, kiirehdin sanomaan. – Ja meillä on nyt kolme tuntia rästissä, kun me ei viime viikolla oltu kumpikaan. Tai neljä, jos lasketaan se, ettei Tellu ehtinyt viimeksi ratsastaa paljon yhtään, ennen kuin se putosi.

Lennu katsoi minua harkitsevasti ja pyysi minut sitten mukaansa toimistoon. Seurasin yrittäen pitää hypähtelevät jalkani kurissa ja seisoin sitten katsomassa, miten hän selaili isoa kalenteria, samanlaista kuin meillä oli koulussa ollut luokan päiväkirjana. Tässä vaan ei lukenut luokasta poistettujen vaan ratsastustuntilaisten nimiä.
- Kelpaisiko sulle vielä kaksi tuntia tällä viikolla? hän kysyi.
- Kelpaisi, sanoin.
- Keskiviikkona yhdeltä ja torstaina vaikka samaan aikaan. Siitä mun pitäisi kyllä velottaa sulta yksityistunnin lisä, mutta ehkä siihen tulee vielä joku rästiläinen.
- Ei haittaa, sanoin yltiöpäisesti. Voisin hyvin nipistää sen lomaltapaluurahoistani tai ostamalla pari päivää tarjousruokia.
- No, nähdään sitten keskiviikkona. Mä laitan sulle Kenzon, Lennu sanoi ja merkkasi sen valmiiksi kirjaansa.

Tuntui kevyeltä lähteä ajamaan kotiin. Oppisin ratsastamaan, oikeasti ja lopultakin. Miten erilaiselta kaikki olikaan tänään tunnilla näyttänyt nyt, kun suomut olivat tipahtaneet silmiltäni! Totta, kanssaratsastelijoilleni varmasti riitti ravata possujunassa ympäri kenttää. Olihan minullekin riittänyt monta vuotta. Mutta millä perusteella joku, joka oli sattunut aikuisena harhautumaan lajin pariin vahingossa tai jostain oikeasta syystä, olisi täysin vailla kunnianhimoa? Ehkä minä vielä hyppäisin esteitäkin jonain päivänä! Ja oppisin menemään pohkeenväistöä ja piruetteja.

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   12.11.13 21:30:40

Ja missä Flanun vavvaponi oli kilpailemassa?

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäMeow_ 
Päivämäärä:   13.11.13 02:52:02

Noni, johan alkaa tapahtumaan! :)

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: flanu 
Päivämäärä:   13.11.13 14:14:06

flanun vauvaponi 4vee oli EVR:llä koulukisoissa lauantaina. Aiemmin syksyllä on käyty kahdet estekisat (evr:llä 40cm ja kerralla 60cm). Vauvaponi on todistetusti heC-tasoinen, koska saatiin hienot 50,83% todella pehmeällä kentällä (poniparka meinas kaatua kulmissa kun upotti niin paljon ja vauhtikin oli etanamainen koko radan ajan).

Ah, mä niin tykkään tästä! Aina heppailupätkien jälkeen tulee sellanen fiilis, että pitää päästä poneilemaan. Onneks mun poni on niin kiva, että sen kanssa on kiva työskennellä ja kehittymistäkin on aina satunnaisesti havaittavissa. Vielä kun saatais sovittua meidän ekan estevalkun ajankohta, niin ai että!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.11.13 10:52:07

Ihana pätkä, tosin kohta se lannistuu kuitenkin kun tajuaa, että miten minimaalista osaaminen onkaan vaikka vuosia on ratsastanut :P

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   18.11.13 23:00:28

Kotona tuoksui herkulliselta ja keittiöstä löysin syynkin, siellä oli paistettu lettuja. Siitä päätellen, miten iso taikinakuppi tiskipöydällä oli, niitä oli tehty todella paljon, mutta lautasella oli jäljellä tasan yksi. Se oli se kalpea ja vetelä ensipainos ja se oli ystävällisesti jätetty minulle. Eipä siinä, söin sen ja toinenkin olisi kyllä mennyt.
- Kiitos letusta! kävin sanomassa olohuoneessa. Sen paremmin Teppo kuin Ollikaan ei tainnut huomata ironiaani.

Puhelin soi eikä kumpikaan liikahtanut. Tellunkaan huoneesta ei kuulunut ryminää, joten hän oli vielä ulkona ja minä sain kunnian vastata. Hyvä niin, sillä mieleeni juolahti, että ehkä se oli jo Jassu uusine työvuorolistoineen. Mitä minä sanoisin? En ollut vielä ehtinyt mitenkään valmistella Ollia siihen, että saattaisin jonain iltana mennä ulos.

Mutta ei siellä Jassu ollut. Siellä ei ollut ketään. Huutelin pari kertaa haloota, sitten olin kuulevinani hätäisen henkäyksen ja puhelin alkoi tuutata. Joku ujo ihminen oli soittanut väärään numeroon, päättelin, ehkä joku lapsi. Tai sitten linjoissa oli vikaa, ajattelin, sillä pirinä alkoi uudestaan melkein heti.
- Stenroosilla, sanoin tiukasti siltä varalta, että kyseessä oli jonkun penskan muka-hauska leikki.
- Johan siellä ollaan topakoita, sanoi soittaja ja nauraa kihersi. Tunnistin äänen heti, vaikken ollut kuullut sitä moneen kuukauteen. Mia oli lähes ainoa koulukavereistani, jonka kanssa vielä soittelimme. Hän ja Niina. He olivat kestäneet sen, että olin puolipakosta vaihtanut ystävyytemme vauvanvaippoihin ja maitopukluihin ja minä olin kestänyt heidän bilejuttunsa ja loputtomat pähkäilynsä poikaystävien ja opiskelupaikkojen välillä. Olin halunnut kestää heitä, sillä he olivat olleet parhaita ystäviäni jo ennen kouluun menoa, kaikki muut olivat pikkuhiljaa saaneet jäädä.

- Joku yritti just soittaa eikä sanonut mitään. Sinäkö se olit?
- Olen mä yrittänyt soittaa, mutta en just nyt. Tunti sitten tai niillä main, mutta sillon te tyyttäsitte varattua.
- Se oli varmaan Tellu. Mä ihmettelen, mistä se jaksaa puhua tuntikausia kaikki illat, kun se on ollu samojen tyttöjen kanssa koko päivän.
- Etkö sä muista? Sellastahan se oli.
En suoraan sanoen muistanut. Kolmen vanhemman siskon kanssa ei nuorimmalle jäänyt paljon puhelinaikaa, eikä isä heidänkään ollut antanut puhua kymmentä minuuttia kauempaa ennen kuin tuli tepastelemaan ja murahtelemaan ympärille niin, että asianomainen ymmärsi kiireesti lopettaa.

- Mitä sulle kuuluu? kysyin ja istuin alas. Kukaan ei tulisi minua tästä hätistelemään.
- Oletko sä saanut postia? Mia kysyi. Omituinen kysymys minusta.
- Kai mä nyt jotain, laskuja ja semmosta.
- Ei kun Sarilta, luokkakokouksesta!
- En mä ainakaan ole huomannut, sanoin ja aloin selata postiläjää puhelimen vieressä. Mutta olisin minä nähnyt, itse olin läjän postilaatikosta hakenut. – Luokkakokous? Mitä sä horiset. Vastahan me päästiin koulusta.
- No jos sä et ole saanut kutsua niin kuuntele, mä luen sulle, Mia sanoi ja luki: - Rakkaat abiturienttitoverit! Pian on kulunut viisitoista vuotta siitä, kun asetimme valkolakit kutrillemme…
- Oikeesti? ähkäisin. – Kuka hemmetti tommosta on runoillu?
- Sari ja Sanna.
- Oishan mun pitänyt arvata. Voitko sä skipata korukielen ja kertoa, mitä siinä on niin kuin asiana?
- Ne haluaa järjestää tapaamisen. Syyskuussa. Ne on alustavasti varanneet ravintolan yhdestoista ja kahdeksastoista päivä. Kokoonnutaan sinä päivänä, joka saa enemmän kannatusta.
- Mä en tiedä, haluanko mä ollenkaan kannattaa tommosta, sanoin kuivasti. Ei minulla huonoja muistoja lukiosta ollut, enkä ollut ollut koulukiusattu tai mitään, mutta miksi ruveta kaivelemaan esiin vanhoja unohtuneita tuttuja, jotka ihan yhtälailla olivat unohtaneet minut.
- Höpsis. Totta kai sä haluat ja tietysti me mennään! sanoi Mia ja alkoi maanitella minua.

Mia oli tyttösenä ollut suloinen höpöttäjä ja vähän sellainen hän oli edelleen. Hän oli joutunut rämpimään läpi lukion, joka Niinalle ja minulle oli ollut helppo, mutta oli sitten yllättäen päässyt ja mennyt yliopistoon ja siellä hän roikkui edelleen. Toki hänellä oli työpaikka ja hänen elämänsä oli muutenkin sellaisessa järjestyksessä, etten uskonut hänen ikinä valmistuvan. Mutta mikäs siinä. Ellei hän tähän mennessä ollut tarvinnut papereita niin tuskin niitä kysyttäisi vastakaan. Niina taas oli mennyt ensin kauppaopistoon ja vaihtanut sieltä sitten opiskelemaan ompelua ja lopulta hän oli perustanut sisustusliikkeen.
- Mä en halua tulla sinne kertomaan, etten mä ole opiskellut miksikään, ilmoitin.
- Missä välissä sä olisit ehtinyt opiskella? Ja kuka sitä kyseleekään. Mennään tapaamaan vanhoja kavereita.
- Kaikki kyselee ja Sari ja Sanna erityisesti, lupasin. Sari oli ollut se pinko, jonka kanssa olin aina kilpaillut koenumeroista ja stipendeistä ja olin jostain kuullut – Mialta varmaan – että hän oli jo jonkin alan tohtori. Nyt olin pahasti häviöllä.
- Sä olet hyvässä työpaikassa isossa firmassa ja sulla on mies ja talo ja kaksi ihanaa lasta, siinä on kaikille ihan tarpeeksi kerrottavaa.
- Ihanaa? Odotas, kun mä kerron, miten ihana Tellusta on tullut!

Me juorusimme ainakin tunnin, joskin Tellu tuli keskeyttämään häntä koskevan purkaukseni ja jouduin vaihtamaan puheenaihetta. Kerroin Jassusta ja aloimme taas muistella vanhoja koulukavereita.
- Mä jouduin hakemaan vintistä vanhat luokkakuvat, Mia tunnusti.
- Mäkin selailin niitä hiljattain, kun siivosin kirjahyllyä, muistin.
- No niin, ota ne nyt uudelleen esiin ja ruvetaan miettimään, mitä kenestäkin on tullut. Katotaan sitten, kuka osuu lähimmäksi.
- Ei oo reilua, sinä ja Niina tiedätte, mitä suurimmasta osasta tuli. Onko Niina muuten saanut kutsun?
- On, mä puhuin sen kanssa päivällä. Sun kirje tulee varmaan sitten huomenna. Oletko sä lomalla?
- Ainahan mä olen heinäkuussa.
- No niin mekin ollaan. Kutsuko sä meidät kahville jonain päivänä?
- Senkus tuutte, hymähdin. – Mutta ei keskiviikkona eikä torstaina, ainakaan päivällä. Mulla on ratsastustunti.
- Me voidaan tulla illalla! Huomenna, tai jos vaikka keskiviikkona niin sä et tukehdu siivousangstiin!

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: häätö 
Päivämäärä:   24.11.13 10:44:30

jeejeejee!

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   24.11.13 19:55:50

9. Teineilyä
Keskiviikko-aamuna satoi, mutta se loppui puoleen päivään mennessä ja kun ratsastustunti yhdeltä alkoi, kuvastuivat aurinko, harvat valkoiset pilvenhattarat ja sinitaivas suurista lätäköistä kentällä. Se oli hyvin kuvauksellisen näköistä, mutta Kenzo ei pitänyt niistä. Se kieltäytyi kastamasta kavionreunaansakaan ja minun tuntini meni käytännössä siihen, että taistelin sen kanssa aiheesta. Pari kertaa luulin jo voittaneeni ja ravasin uhkarohkeasti kohti vettä, mutta hevonen väisti viime hetkellä rantaviivan suuntaan niin, että – häpeän sanoa – minä tipahdin. Ensimmäisellä kerralla laskeuduin jaloilleni, mutta kun toisella kerralla jäin istumaan lätäkköön, Lennu kimmastui.

- Tuo tänne se hevonen! hän kivahti, mutta ehti itse ottaa sen kiinni jo ennen kuin minä pääsin ylös. Hän keikautti itsensä selkään niin äkkiä, että mahtoiko ruuna edes huomata ja alkoi ratsastaa sillä. Nopeammin ja hitaammin he menivät, kiemuralla vasemmalle ja kaarella oikealle, lätäköiden ympäri, vierestä, päältä ja suoraan läpi niin, että vesi roiskui. Eteenpäin, sivuttain ja taaksepäin – minusta näytti kuin he olisivat laukanneet takaperin yhdessä vaiheessa, mutta se ei kai sentään ollut mahdollista.

- Ole hyvä. Pysykää te tuolla toisessa päädyssä ja kahlatkaa joka hiton lätäkön läpi, Lennu sanoi palauttaessaan viimein Kenzon minulle. Se oli hikinen ja hengitti kiivaasti.
- Mitä muuta? kysyin.
- Kunhan et anna sen taas ruveta pottuilemaan. Ja kuivaa satula kunnolla sitten tunnin jälkeen, hän tuhahti ja keskittyi toisiin oppilaisiinsa, pari nuorta naista kuten edelliskerrallakin. Tytöt ehkä nauroivat minulle, ehkä eivät, mutta se oli pientä sen rinnalla, miten noloksi itse tunsin itseni. Ainoa positiivinen seikka oli, että sen jälkeen Kenzo meni ihan mistä halusin, vaikka olisin pistänyt sen ravaamaan läpi suurimman lätäkön. Keräilin juuri rohkeutta yrittääkseni laukkaamista, kun Lennu huusi, että oli aika aloittaa loppukäynnit.

- Saat huomenna vähän enemmän huomiota. Toi luupää leikkii aina pelkäävänsä vettä, Lennu sanoi minulle tunnin jälkeen anteeksipyytävästi, juuri kun muotoilin itse jonkinlaista pahoittelua siitä, että olin taas ollut vain taakkana. Se tuntui säväyttävältä ja minulle tuli oikein hyvä mieli.
- Minkä hevosen mä otan huomenna? Mä en malta odottaa, huudahdin.
- Jatka vaan Kenzon kanssa. Musta tuntuu, että teillä alkaa synkata.

Jos niin oli, oli se Lennun ansiota, mutta oli se kiltisti sanottu joka tapauksessa. Hoidin hevosen parhaani mukaan ja kuivasin satulaa, kunnes oloni tuli niin epämukavaksi, etten enää kestänyt. Siitä, kun olin viimeksi ollut märissä housuissa, oli niin paljon aikaa, etten edes muistanut, eikä se ollut miellyttävää. Ja miten hitossa ajaisin kotiin? En tosiaankaan halunnut kastella auton penkkiä.

Löysin onneksi takakontista hupparin, jonka Tellu oli joskus sinne jättänyt ja istuin sen päällä koko kotimatkan. Ajatukseni olivat jo siellä, tarkemmin sanottuna keittiössä. Teppo oli herännyt tietokonehorroksestaan kuultuaan, että Niina ja Mia tulisivat kylään ja halunnut leipoa mokkapaloja. Hän onnistui niissä jo lähes poikkeuksetta hyvin, ellei loistavasti, mutta olihan Murphy olemassa.

Tällä kertaa minun ei tarvinnut turvautua varasuunnitelmaan, sillä pellillinen ruskeaa kakkua oli jo jäähtymässä ja Teppo istui sen ääressä tökkimässä sitä sormellaan päätelläkseen oikean hetken aloittaa kuorrutuksen tekeminen.
- Kaikki hallinnassa? kysyin.
- Joo, taikina ainakin oli sairaan hyvää.
- Hyvä. Mä menen suihkuun. Ja voisitko sä imuroida sillä aikaa, kun odotat, että se jäähtyy?

Odotin vastalauseita, mutta niitä ei tullut. Minun pitäisi muistaa tämä viikkorahapäivänä, ajattelin ja hipsin suihkuun. Kesä tai ei, märät housut olivat saaneet minut palelemaan ja viihdyin kuuman veden alla tavallista pidempään. Oli ihanaa nautiskella siellä miettimättä, riittäisikö kuuma vesi muille. Ei kukaan muu kuitenkaan kaipaisi suihkuun siihen aikaan iltapäivästä. Tai niin minä luulin.

- Äiti, mitä sä oot tehny mun ratsastushousuille? kuulin Tellun tuohtuneen äänen ja käänsin veden pois päältä.
- Mä putosin, sanoin ja vedin verhon sivuun. Se maitolasinen suihkukaappi, josta oli ollut puhetta jo vuosia, oli edelleen kaupassa.
- Putosit? Miksi ihmeessä?
- Koska Kenzo väisteli lätäköitä ja minä en. Oletko sä tulossa suihkuun?
- Olen, me ollaan lähdössä Lintsille.

Onneksi vesi oli ainakin vielä ollut lämmintä. Ja klups.
- Nytkö te meette? kysyin laimeasti. Tietenkin Tellu oli käynyt isolla kirkolla ennenkin kavereidensa kanssa, aiemmin tänä kesänä ja jo keväälläkin. Minun muistini mukaan Linnanmäki oli kuitenkin auki kymmeneen asti ja näinköhän he sieltä kesken lähtisivät. Oli eri asia olla kaupungilla illalla kuin päivällä.
- Nyt ja älä ala mitään, isälle sopii!

Epäilin, että Ollille sopi mikä tahansa, jos hänen katseensa oli tietokoneessa, mutta yritin olla ylevä ja avarakatseinen äiti.
- Olkaa varovaisia ja kai te osaatte sitten linja-autoasemalle sieltä?
- Kai me nyt takaisin osataan, jos me osataan sinne, Tellu tuhahti ja naputti jalkaansa lattiaan sen näköisenä, että saisin häipyä mahdollisimman pian. Jossain vaiheessa hiljattain hän oli tupsahtanut siihen ikään, ettei kenenkään nähden riisuuduttu, ei edes minun. Jätin pyykkikoneen lataamisen myöhemmäksi ja kiipesin nöyrästi pelkässä pyyhkeessä pari kerrosta ylemmäs pukeutumaan. Suomin itseäni matkalla kanaemoilusta, sillä olin minä itsekin Tellun iässä jo liidellyt siellä sun täällä ja hengissä olin selvinnyt ja ihan hyväkin minusta oli tullut. Mutta silti, mitä jos jotain sattuisi? Kesäilta… ja vielä vieraassa kaupungissa. Tosin sillä nyt ei ollut niin merkitystä. Minä olin matkustanut keskustaan itäreunalta, Tellu vähän länsireunan takaa. Ei ollut kyse siitä, että hän olisi ollut ummikkona ja maalaishiirenä jossain oikeasti kaukana.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: seura 
Päivämäärä:   27.11.13 19:56:37

Eilen aloitin jo mahtipontista palautepostausta, mutta en sitten jaksanutkaan runoilla sitä loppuun asti. On nimittäin niin, että kyllähän tämäkin tarina nappaa lukijan mukaansa.. mutta hyvin hyvin hitaasti. Henkilöt ovat vielä niin kovin vieraita ja niinkuin itsekkin taisit joskus mainita, myös aiempia päähenkilöitä ristiriitaisempia ja haastavampia.. Odotan innolla, että saat vietyä tarinaa eteenpäin! Mutta ehkäpä odottelen muutaman viikon, ennen kuin palaan asiaan.. josko silloin saisin luettavakseni muutaman pätkän yhteen soittoon.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: des. 
Päivämäärä:   1.12.13 16:43:23

Saisko tätä lisempää taas?

Ja kuinka kauan näitä topikkeja on voinu jakaa tai suositella :o

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   1.12.13 18:36:58

Seura harjottelee vaan, mahtipontiset palautepostit on ihan parhautta!
Ja mitvit jakaa? Kaikkea sitä näkee!
----------------------------
Tässä tilanteessa olin tuplasti iloinen siitä, että Mia ja Niina olivat tulossa. Ruokin miesväen ja pyöräytin vielä tonnikalapiirakan vastapainoksi mokkapalojen makeudelle ja tapoin lopun odotusajan pyyhkimällä pölyjä. Onneksi tytöt ilmestyivät jo kuudelta. Minulla ei ollut mitään hankaluuksia kutsua heitä tytöiksi, vaikka itse tunsinkin itseni vanhaksi metusalemiksi.
- Ihana nähdä teitä! huudahdin, kun he ilmestyivät ovelle. Mian vaaleat, lyhyet hiukset oli kammattu tyylikkääksi poikatukaksi ja tiesin, että hän oli saanut tehdä kiharoidensa kanssa kunnolla töitä suihkun jälkeen, kun ne olivat asettuneet niin suoriksi. Niinakin oli leikannut hiuksensa lyhyiksi, mikä sopi hänelle upeasti. – Apua, mun pitää päästä kampaajalle, sanoin.
- Ja kosmetologille ja vaatekauppaan, Niina sanoi suorasukaiseen tapaansa. – Meidän kaikkien pitää ennen luokkakokousta, hän jatkoi ennen kuin ehdin ruveta loukkaantumaan.
- Mä en tiedä, olenko mä lähdössä sinne, sanoin. Olin saanut kutsun ja jos joku olisi ollut näkemässä, kun luin sen, olisin teeskennellyt oksentavani. Sari oli koulussa saanut ainekirjoituksesta hyviä numeroita, mutta minun mielestäni se oli johtunut korusanojen tuhlailusta enemmän kuin siitä, että hän olisi osannut kirjoittaa ymmärrettävää ja kiinnostavaa tekstiä. Miten hitossa hän oli pystynyt tekemään tohtorinväitöskirjan?

Koska olohuoneemme oli nykyään pelisali ja oli ihana kesäilta, olin kattanut pihalle. Ensimmäisen kahvikupillisen aikana vaihdoimme pikaisimmat kuulumiset mitä tuli itse kunkin työhön ja kotielämään, miesten hölmöilyihin ja minun osaltani myös lasten, lähinnä Tellun edesottamuksiin. Tai meni siinä toinenkin kupillinen, ennen kuin sain tietokoneasiankin sydämeltäni.
- Älä sitä sure, tietokoneet on tulevaisuuden juttu, Niina lohdutti ja huitaisi murheeni pois yhdellä käden heilautuksella.
- Älä vähättele, loukkaannuin. – Teppo harrastaa muutenkin liian vähän muuta kuin sisällä nököttämistä.
- Mennään asiaan, sanoi Mia, kaivoi mukanaan tuomaansa kassia ja täräytti pöytään kaksi valokuva-albumia.

Jossain vaiheessa vastenmielisyyteni koko luokkakokousta kohtaan oli muuttunut pelkäksi haluksi kursailla Mian ja Niinan kiusaksi ja joka tapauksessa kuvien katseleminen oli kiehtovaa, paljon hauskempaa näin seurassa kuin yksin. Niinallakin oli mukanaan valokuvia ammoin menneistä juhlista ja kuittasimme luokkakuvat lyhyellä kuka kukin on –katsauksella ennen kuin siirryimme niihin.
- Linnanmäellä riparin jälkeen, Niina esitteli ensimmäisen kuoren ja tunsin heti omantunnonpistoksen, kun en ollut muistanut huolehtia Tellusta ainakaan tuntiin. Unohdin sen saman tien.
- Niko, osoitin kuvaa hymyilevästä isosesta, johon olimme kaikki olleet pikkuisen ihastuneita. Turhaan, tietenkin, hän oli ollut useita vuosia vanhempi ja sitä paitsi seurustellut toisen isosen kanssa.
- Se on nykyään pappi, Mia tiesi.
- Se siitä sitten. Onko siellä muita kivoja? utelin ja kurkotin nähdäkseni paremmin. En ollut ateisti, olin jo ruvennut miettimään Tellun rippilahjaa ja pakollisten juhlien tarjoiluja, vaikka niihin oli aikaa melkein vuosi, mutta kaiketi isänperintönä lokeroin nyttemmin uskonnollismieliset henkilöt omaan koriinsa, jonne minua ei kiinnostanut katsoa.

Oli siellä kivoja. Siellä oli paljon kivoja. Ensimmäisiä poikaystäviä, salaisia ihastuksia, tyttökavereita, jotka olivat jo unohtuneet. Uskonnonopettaja, jonka oli joka perjantai-ilta löytänyt paikallisesta oluttuopin äärestä, jos vaan oli tarpeeksi pokerinaamaa kävellä sisään ja selvitä joutumatta ulosheitetyksi. Se oli riippunut myös siitä, kuka oli ollut työvuorossa. Yrmeän näköinen omistaja oli useimmiten itse hoitanut viikonloppuillat eikä häntä voinut huijata, mutta joskus viikolla saattoi onnistuakin. Mutta suurin osa kuvista oli ajalta, jolloin emme olleet edes harkinneet oikeaan ravintolaan pääsemistä: koulubileet ja limudiskot olivat riittäneet, ja pussikaljaa oli ollut helpompi ostaa kuin tuopillisia kuppilassa.

- Muistatteko te tän risteilyn? Heidi kysyi selaten omaa albumiaan.
- En, tuhahdin ja taas säkillinen unohtuneita muistoja tulvahti mieleeni. Meidän koulussa oli lukion ekaluokkalaisilla ollut perinteenä käydä Ruotsin-risteilyllä.
- Ai niin, sä et ollut, Niina sanoi osaaottavasti. Minun vanhempani olivat panneet pönkän ovelle kuullessaan sellaisesta suunnitelmasta eikä minulla ollut ollut omaa rahaa eikä sisua lähteä siitä huolimatta.
- Mutta mä olin seuraavana vuonna, huokaisin ja tunsin edelleen kirveltävää kateutta katsellessani Heidin kuvia. Vuodessa olin viisastunut sen verran, että kesätöistä olin jemmannut ison osan vastaavan tilaisuuden varalta ja olivat vanhemmatkin tainneet vähän pelästyä sitä, miten raskaasti olin ottanut sen, että olin joutunut jäämään pois. Kun Heidin luokka seuraavana vuonna teki oman reissunsa, olin ängennyt mukaan, sillä niin oli tehnyt Rudikin kaverinsa Miksun kanssa.
- Niin joo, sä pyörit sen mikä sen nimi olikaan kanssa sillon, Niina muisti ja kuulosti edelleen mielestäni syyttävältä. En oikeasti tiennyt, vaivasiko Niinaa ja Miaa kovinkaan paljon se, että olin ollut niin paljon Heidinkin kanssa, ehkä se oli vain omaa kuvitelmaani.

- Heidi, sanoin ja muistin, että minullakin oli jossain kuvia siltä toiselta risteilyltä. Ne olivat erillään muista kuvistani, sillä olin askarrellut niille oman pikkuruisen valokuvavihon, jonka kannet olivat laivan nimikkosuklaarasian pahvikannesta ja sinne olin liimannut kaiken matkalipuista servietteihin ja syömiemme karamellien paperikääreisiin.
- Kuvia, Mia vaati.
- Odota nyt, mä katson ensin, mitä mä jäin paitsi, sanoin tutkien hänen kuviaan. Rudi oli tietysti ollut silläkin risteilyllä ja hän oli muutamassa kuvassa, lähinnä rinnakkaisluokkalaisten tyttöjen kanssa. Muistin, miten olin loukkaantunut nähdessäni otokset ensimmäistä kertaa, nostanut nokkani pystyyn ja ruvennut katselemaan muita poikia, vaikka ei se ainakaan Rudia ollut haitannut. Hän ei takuulla ollut huomannut yhtään mitään. Minä olin heilastellut puolivillaisesti yhden rinnakkaisluokkalaisen kanssa pari kuukautta, mutta palannut sitten ruotuun. Ei minulla silloin ollut ollut silmiä kuin Rudille. Oi niitä aikoja.

Menneiden muisteleminen oli katkeransuloista. Kauhean paljon hauskaa me olimme tehneet ja naurumme kuului varmasti naapuritaloihin asti, mutta minulla oli koko ajan haikea olo. Se kaikki oli takanapäin ja mennyttä.
- Mä olen vanha, puuskahdin.
- Etkä ole, koska mäkään en ole, sanoi Niina napakasti.
- Haluaisitko sä muka olla hölmö seitsemäntoistavuotias taas? Mia kysyi.
- En kai, sanoin epävarmasti, sillä oli teini-iällä ollut huonotkin puolensa. Syvät murheen laaksot, joihin saattoi horjahtaa äkkiarvaamatta, kun hormonit osuivat sopivaan asentoon, satunnaiset finnit, jotka saattoivat pilata kokonaisen viikon, epätoivo siitä, ettei pystynyt hankkimaan sellaisia farkkuja, jotka yhtäkkiä syksyllä olivatkin muodissa, kun oli kesällä jo hölmöyttään ostanut edellisen muodin mukaiset. Kuukautiskivutkin olivat olleet kamalia silloin.
- Mutta silloin koko tulevaisuus oli edessä, se tuntuu surulliselta, yritin selittää.
- No edessähän se on nytkin, höpsö, Mia sanoi.
- Mitä tulevaisuutta tässä nyt enää on.
- No ihan kaikki! Mehän ollaan nuoria vielä! Ihan tytönhupakoita!

He eivät onnistuneet minua ihan täysin vakuuttamaan vaikka lakkasinkin surkuttelemasta itseäni. Hyvähän heidän oli. Heillä oli kaupunkiasunnot, urat ja vapaus mennä miten halusivat. Tosin Mian mies oli hyvin mustasukkainen, mutta toisaalta hän oli lentäjä, joka oli tämän tästä poissa kotoa. Mutta kummallakaan ei ollut Tellun ja Tepon kaltaisia palloja jalassa, ei edes koiraa tai kissaa. Olin miten nuori tahansa, en enää ikinä lakkaisi olemasta äiti, se oli karu fakta. Mutta mitäpä sillä toisten iltaa pilaamaan: rupesin taas iloiseksi.

Aika kului kuin siivillä, eikä sen etenemistä valoisassa illassa huomannutkaan muuta kuin hyttysten vaivihkaisesta lisääntymisestä. Se oli ainoastaan hyvä juttu, sillä olimme keskellä keskustelua vielä, kun vanhempi kahle nilkassani saapui Linnanmäki-seikkailultaan, enkä ollut ehtinyt ollenkaan huolehtia.
- Stella Stenroos, tule heti tänne, Niina komensi nähdessään hänen lähestyvän porttia. Ystävieni mielestä olin keksinyt maailman oivallisimman nimen tytölleni, mutta niin vaan hekin nykyään yleensä puhuivat Tellusta. Minä tutkin Tellun ilmettä tutkivasti ja toivoin, ettei hän olisi kovin teininä, mutta ei. Luojan kiitos hän muisti, että hänet oli kasvatettu käyttäytymään kauniisti.
- Mitäs teille kuuluu? hän kysyi aurinkoisesti ja istui seuraamme napsimaan murenia lähes tyhjiltä vadeilta.
- Menikö kaikki hyvin ja osasitteko hyvin? ehätin kysymään ja Tellu katsoi minua moittivasti.
- Älä keskeytä. Mä kysyin Niinan ja Mian kuulumisia, kyllä sä ehdit ääneen sen jälkeenkin, hän ojensi minua ja pudisti kärsivästi päätään. – Noi äidit, ne on ihan mahdottomia, hän selitti Mialle. Selvästikin oli hyvin rankkaa olla minun lapseni.

  Re: Kuuseen kurkottaja

Lähettäjä: flanu 
Päivämäärä:   1.12.13 20:10:01

Ei vitsit noi pari vikaa lausetta :D. Näinköhän mäki saan kuulla moisia kommentteja sit kun tirppa on teini :D

  Re: Kuuseen kurkottaja

LähettäjäSennnu 
Päivämäärä:   1.12.13 20:45:08

Flanu, varmaankin :D

Tein jo uuden.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.