Lähettäjä: Faktahomma
Päivämäärä: 28.2.25 16:34:12
Ihmiset usein sotkevat prosessoidun ja ultraprosessoidun ruoan.
Prosessoitu ruoka on mitä tahansa ruokaa, jonka valmistus, muokkaus tai käsittely on tehnyt sen alkuperäisestä muodosta poikkeavaksi. Vihanneksetkin ovat prosessoituja, jos ne on pilkottu.
Prosessointiastetta voidaan kuvailla eri tasoilla:
Minimiprosessointi: Tämä kattaa yksinkertaiset toimenpiteet, kuten pesemisen, kuorimisen, leikkaamisen ja pakastamisen. Esimerkiksi pesemättömät ja kuorimattomat porkkanat ovat vähiten prosessoitua ruokaa, kun taas kuoritut ja paloittain pakastetut porkkanat ovat jo hiukan enemmän prosessoitua ruokaa.
Keskitasoinen prosessointi: Tässä vaiheessa ruokaan lisätään säilöntäaineita, suolaa, sokeria tai muita ainesosia. Esimerkkejä ovat säilykkeet, marinoitu kala ja jotkut valmiskastikkeet.
Suuriasteinen prosessointi: Tämä kattaa valmisruoat, pikaruokaa ja runsaasti lisäaineita sisältävät tuotteet. Näissä tuotteissa on usein pitkä ainesosaluettelo, joka sisältää paljon suolaa, sokeria, rasvaa ja lisäaineita.
|