Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Paras pullataikina?

Lähettäjä: Pullava 
Päivämäärä:   20.2.25 08:23:46

En ole vuosiin leiponut pullaa, koska siitä ei ikinä tule hyvää. Nyt haluaisin yrittää taas uudestaan.

Mikä on ultimaattisesti paras pullataikinaohje, jolla saa mehevää, maukasta, "painavaa" pullaa? Aina olen tehnyt jauhopussin ohjeella, onhan se ihan ok heti tuoreena ja lämpimänä, mutta sitten pullista tulee murenevia ja kuivia, sellaista ihme höttöä, vähän kuin ranskanleipää. Yhdessä kahvilassa sitten taas hiljattain söin pullaa, joka oli kokoonsa nähden tosi painava, ei yhtään mureneva ja aivan mielettömän mehevä, sitkas, maukas, ihan täydellinen.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Mummotamma 
Päivämäärä:   20.2.25 08:29:43

Vaivaatko taikinaa riittävästi?
Sinne tosiaan pitää saada kunnon sitko aikaiseksi.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.2.25 08:34:13

Laitat liikaan jauhoja ja vaivaat liian vähän? Sitkoa saa myös lisäämällä psylliumia, jos ei jaksa riittävästi käsin alustaa.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: -*- 
Päivämäärä:   20.2.25 08:34:25

Liian vähän rasvaa jos pullat murenee.

puoli litraa maitoa
2pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 kananmuna (huoneenlämpöinen)

-> lämmitä maito 42C ja sekoita muut aineet siihen

vehnäjauhoja n. 10dl
voita sulatettuna muttei kuumana 200g

-> ala lisätä jauhoja muutama desi kerrallaan. Kun noin puolet on mennyt, lisää rasva ja sekoita kunnolla. Jatka jauhojen lisäämistä ja vaivaa kunnolla, kunnes taikina irtoaa kiposta ja käsistä. Laita kippo mikroon (lämmin, vedoton paikka) ja anna taikinan nousta tunnin verran. Leivo pulliksi, nostata uudestaan vielä pellillä puolisen tuntia. Voitele, laita raesokeria sun muuta ja paista. Paista pitkoja 200 asteessa 20–25 minuuttia ja pikkupullia tai korvapuusteja 225 asteessa 8–10 minuuttia.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Martta 
Päivämäärä:   20.2.25 08:42:09

* Pullataikinaa pitää vaivata kunnolla!
* Tuorehiiva toimii paremmin kuin kuivahiiva
* Maidon korvaaminen maitojauheella tekee pullista hiukan pehmeämpiä
* Kananmunaa ei ole pakko lisätä taikinaan, ilman munaa pulla voi mahdollisesti olla pehmeämpää
* Hyvää pullaa oppii leipomaan leipomalla. Harjoitus tekee mestarin :)

Jauhopussin resepti on ihan hyvä ja toimiva, näppituntuma kehittyy toistojen myötä.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Ebba 
Päivämäärä:   20.2.25 08:47:41

https://kotiliesi.fi/ruoka/maailman-pehmeimat-pullat-tangzhong-menetelmalla/

Justiinsa eilen tein pullia tällä ohjeella, ja ekaa kertaa ikinä sain pullista oikeasti pehmeitä ja kuohkeita. Suosittelen, on vieläpä nopeampi kuin perusohje. Ainekset ovat samat, ainoana erona tuo alun esitaikinan teko. Vaivasin taikinaa pöydällä ainakin tuon 12 minuuttia, tämä myös lienee olennaista.

Just testasin, ja illalla paistetut, liinan alla olleet pullat ovat nyt aamullakin vielä pehmeitä.

Viikonloppuna tein perusohjeella, ja kävi juuri noin kuin aloittaja kuvasi: pullat olivat uunista tullessa sisältä pehmeitä mutta jäähtyessään jymähtivät tiiviiksi ja kovaksi.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Pullava 
Päivämäärä:   20.2.25 08:57:59

Ebba: oliko nämä mielestäsi hyvät pullat siis kevyen kuohkeita ja pehmeitä?

Itse siis haluan pullaan ennen kaikkea mehevyyttä, pullan pitää tuntua kädessä kokoonsa nähden painavalta, sisusta pitää olla pehmeän kostea ja ehkä jopa aavistuksen tiivis, ei ilmava josta hitusen kuivuttuaan tulee mureneva.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Ebba 
Päivämäärä:   20.2.25 09:30:37

Oli kuusi semmoinen kosteanpehmeä ja vähän ehkä sitkeä, ei missään nimessä mureneva. Aivan täydellisiä mun makuun.

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Huoh 
Päivämäärä:   20.2.25 09:34:49

Tee taikina leipäkoneella

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Ebba 
Päivämäärä:   20.2.25 10:01:42

"Oli kuusi semmoinen kosteanpehmeä ja vähän ehkä sitkeä, ei missään nimessä mureneva. Aivan täydellisiä mun makuun."

Elikkäs oli juuri semmoinen..

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: Pullava 
Päivämäärä:   20.2.25 10:10:36

Kiitos Ebba! Taitaa mennä kokeiluun :)

  Re: Paras pullataikina?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.2.25 11:50:28

Harva jaksaa käsipelillä vaivata taikinaa niin kauan kuin pitäisi. Eli ohjeessa sinällään ei välttämättä ole mitään vikaa, taikinaa ei vaan ole vaivattu riittävästi.

Itse teen yleiskoneella:
0,5 l reilusti lämmintä vettä
2 pss kuivahiiva
1 - 2 rkl kardemummaa
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl suolaa
2 dl öljyä tai margariinia
n. 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Minusta maito ja muna tekee pullasta kovaa. Eikä edes yhtään parempaa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.