Lähettäjä: Faktahomma
Päivämäärä: 20.2.25 09:28:01
Tämä aloittajan riehuminen johtuu siitä, että tutkimusten mukaan terveellisin ruokavalio on sekaruokavalio jossa on vähän lihaa ja kanaa.
Hollantilaisessa tutkimuksessa verrattiin vegaaniruokavaliota, laktovegetaarista kasvisravintoa, Välimeren ruokavaliota, ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota ja keskimääräistä hollantilaista ruokavaliota.
Välimeren ruokavalio oli kaikista vertailuruokavalioista terveellisin (van Dooren 2014).
Perinteinen Välimeren ruokavalio on hyvin kasvispainotteinen ruokavalio. Lihaa ja kanaa syödään siinä vähän, mutta niitä syödään.
Jos suomalainen haluaisi muuttaa ruokavalionsa perinteistä Välimeren ruokavaliota vastaavaksi, lihansyönti tulisi pudottaa neljäsosaan nykyisestä. Myös maitotuotteita kuuluu Välimeren ruokavalioon huomattavasti vähemmän kuin suomalaiseen.
Vegaaninen ruokavalio on kiistatta ravintoainepuutteinen ruokavalio. Myös muut kasvisruokavaliot, jotka sisältävät niukasti eläinperäisiä elintarvikkeita voivat olla sitä.
”Jos ruokavalio sisältää vain niukasti eläinperäisiä elintarvikkeita, voi olla tarpeen käyttää B12-vitamiinia ravintolisänä."
(Duodecim Terveyskirjasto)
”Kaikkien vegaaniruokavaliota noudattavien tulee käyttää ravintolisänä B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia.”
(Duodecim Terveyskirjasto)
Tutkimuksissa on tutkittu vegaaniruokavalion ravintoainepuutoksia ja siksi ranskalaisessa suosituksessa ei esim. suositella vegaaniruokavaliota lapsille eikä nuorille (Lemale 2019) ja on tutkittu myös ovatko ruokavaliot ravitsemuksellisesti riittäviä (van Dooren 2014).
Esim. Vegaaninen ruokavalio ei ole terveellinen vaan se on ravintoainepuutteinen ruokavalio koska siitä ei saa riittävästi B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia.
Vitamiinien ja kuitujen saanti nimenomaan ruuasta, ei purkista, on lukuisten epidemiologisten tutkimusten mukaan tärkeä syövältä suojaava tekijä (myös suomalaisen SETTI-tutkimuksen perusteella) (Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2021)
Suurin ruokaan liittyvä ”karsinogeeni” on liika syöminen. Liiallinen kaloreiden saanti johtaa lihavuuteen, joka on WHO:n mukaan kolmentoista eri syövän riskitekijä.
Ruoan aiheuttaman syöpäriskialtisteen ratkaisee ruokavalion kokonaisuus vuosikymmenien aikana, ei yksittäisen karsinogeenin esiintyminen ruoassa pieninä määrinä. (Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA.
Reijo Laatikainen)
Ruoan laittotapa vaikuttaa myös syöpäriskiin.
Jos kasviksen pinta palaa grillatessa, siihen syntyy samoja karsinogeenejä kuin lihaankin ja jos kasviksia uppopaistetaan siihen syntyy samoja karsinogeenejä kun lihaankin.
Suositusten mukainen ja välimerellinen ruokavalio ehkäisee syöpää ja ruokavaliossa ei pidä välttää raivokkaasti yhtä karsinogeenia vaan katsoa kokonaisuutta. Välttämällä runsasta sokerin ja rasvan käyttöä, lisäämällä kuidun saantia, vähentämällä punaisen ja prosessoidun lihan käyttöä suositetulle tasolle sekä pitämällä alkoholinkäytön kohtuudessa ruokavaliosta saa tehtyä terveellisen ruokavalion.
(Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA. Reijo Laatikainen)
|