Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   14.2.25 23:20:47

Osaako joku kertoa tietämättömälle miten jomma menee, eli kyseessä on jakamaton kuolinpesä. Meitä on kaksi perillistä ja jakamatta on kiinteistö, jossa omakotitalo sekä halli. Siskoni on asunut talossa koko ajan, itse asun muualla. Jos tätä lähdetään jakamaan, maksaako sisko minulle osuuden perukirjan arvo mukaan vai täytyykö hommata uusi arviointi?

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: tässä ja nyt 
Päivämäärä:   14.2.25 23:31:53

Jako perukirjan mukaan ja lisäksi "vuokra" siltä ajalta kun on käyttänyt yhteistä omaisuuttanne.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   15.2.25 00:08:45

Äiti asuu myös talossa, koska eivät olleet naimisissa niin omaisuus jäi meille. Äidiltä en ole mitään vailla, mutta siskon siipeily alkaa ärsyttää. Vuosi sitten kuulin että talon tililtä, johon siis meni yrityksen varallisuutta sekä osa henkivakuutuksesta, on maksettu mm. kiinteistövero. Luulin että siskoni oli tämän hoitanut omista varoistaan.
Nythän on siis niin että alueella on talojen hinnat tippuneet ja nykyinen arvo olisi ehkä puolet perukirjan arvosta.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 02:59:55

Perukirjaan merkitään arvo yleensä mahdollisimman matalaksi, jos omaisuutta ei ole tarkoitus myydä. Sillä tavalla pidetään perintövero niin pienenä kuin voi. Käypä hinta saattaa olla jotain muuta.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 05:56:19

Kiinteistövero menee tietenkin perikunnan tililtä. Sopikaa asioista kunnolla! JA se kuolinpesä kannatttaa todellakin jakaa jos alkaa nyt jo närästää.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 06:17:06

Tiskin siskosi niin tyhmä on että perukirjan mukaan sinulle maksaa jos arvo tippunut puoleen.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 06:57:21

Arvon voi oikaista perukirjaan jos ei ole montaa vuotta kulunut.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: df 
Päivämäärä:   15.2.25 08:30:49

Perunkirjoituksen oikaisua voi hakea, jos arvo on ollut jostakin syystä väärä. Sitä en osaa sanoa, kuinka pitkältä ajalta ja mitä vaikuttaa se, että arvo on ollut aikoinaan oikea, mutta nyt on arvo pienempi. Oletettavasti arvoon on vaikuttanut se, että joku on siinä asunut ja se on kulunut.

Kun yksi osakas vaatii jakoa, kuolinpesä on jaettava. Vaadi nyt jaettavaksi perukirjan arvolla, vaikka olisi korkeampi kuin nykyinen sillä perusteella, että toinen perillinen on saanut etua siinä asuessaan. Voit tarjota omaa osuuttasi ostettavaksi siskolle tai äidillesi.

Vähän vaikeaksi sinun osuuden myynti menee, jos heillä ei ole varaa lunastaa sinun osuuttasi eikä kuolinpesässä ole muuta rahanarvoista omaisuutta. Jos tontin voi jakaa kahteen osaan ja halli olisi erikseen vuokrattavissa ja käytettävissä, sen voisi jakaa. Ei välttämättä tasan vaan siten, että talo jäisi siskolle ja jos se olisi hallia arvokkaampi, hän maksaisi rahaa niin paljon, että sinun osuutesi olisi yhtä suuri.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 09:02:51

"Vuosi sitten kuulin että talon tililtä, johon siis meni yrityksen varallisuutta sekä osa henkivakuutuksesta, on maksettu mm. kiinteistövero."

Tottakai kuolinpesän omistaman talon kiinteistövero maksetaan kuolinpesän tililtä. Siipeilijä taidatkin olla sinä, eikä sisko.

Perinnönjako tulee tehdä jakohetken käypien arvojen mukaan. Perunkirjoituksen ja perinnönjaon välillähän saattaa olla aikaa jopa vuosikymmeniä, eli ei silloin mitään perukirja-arvoja voi käyttää.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   15.2.25 09:35:40

Ei tämä ihan "nyt jo närästä", aikaa on kuitenkin kulunut jo 9 vuotta. Joka vuosi olen yrittänyt keskustella että haluan myydä oman osuuteni siskolle. Minulla on oma talo ja siitä lainaa toisaalla. Jotenkin homma aina jää, kun en ole äitiä halunnut loukata, sisko ei ottaudu näihin asioihin mitenkään.
Ja mistähän minä olisin voinut tietää että kiinteistövero ym. maksetaan kuolinpesän tililtä, ei näitä ole kukaan kertonut. Oletin vain että joka talosta hyötyy, joutaisi myös maksaa jotain asumisesta.
Ja aloituksen pointti oli se että lähdetäänkö homma jakamaan perukirjan arvolla vai teetetäänkö uusi arvio.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: tota 
Päivämäärä:   15.2.25 09:50:02

Äitisi asuu talossa edelleen? Onko sillä elinikäinen asumisoikeus testamentin mukaan vai mikä kuvio tässä on?

Nyt kuulostaa sen verran sekametelisopalta koko touhu että sinuna ottaisin yhteyttä asialliseen perintöpuolen hanskaavaan juristiin ja lähtisin ajamaan pesän lopullista jakoa. Tolla menolla olet pian maksumiehenä ja muut kuittaa rahat. Paljon toki riippuu siitä onko äitisi oikeutettu asumaan talossa päiviensä loppuun.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   15.2.25 09:56:27

Äiti asuu siinä, koska ei ole haluttu heittää ulos ja jos olisivat olleet naimisissa, niin jakohan olisi ollut erilainen. Sisko on asunut siinä ikänsä, lukuunottamatta kolmen vuoden opiskelua. Siskolla ei ole puolisoa tai lapsia.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   15.2.25 12:32:01

Yksinkertaisin, helpoin ja nopein tapa olisi jakaa perukirja-arvolla ilman yksityiskohtaista kulujen jakoa ja arvon määrittelyä. Kuolinpesällä on ollut kuitenkin rahaa, koska sen tililtä on kuluja maksettu. Olisi vähintään reilua, että äiti ja sisko maksaisivat nyt kaikki kulut, myös kiinteistöveron. Kun kuolinpesää jaetaan, ei sen tarvitse mennä 1/2 kaikesta. Voitte jakaa niin, että sisko saa koko talon, sinä rahat ja muuta omaisuutta.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: ##€ 
Päivämäärä:   15.2.25 12:39:25

Meillä on myös vielä isäni jäljiltä jakamaton kuolinpesä, tosin kaikki muu, paitsi talo on jo myyty ja jaettu. Äitini asuu talossa ja hän maksaa sen kaikki kulut, kiinteistöverot, remontit jne.
Siinä vaiheessa kun äidistä aika jättää myydään kaikki ja jaetaan veljeni kanssa tasan.

Tilanteessasi ottaisin kiinteistövälittäjältä arvion talosta ja joko siskosi maksaa sinulle puolet tai talo myyntiin ja jaatte rahat.
Jos kiinteistövero on ainoa kulu, mitä talosta on maksettu kuolinpesän varoista en nillottäisi, mutta jos jotain muutakin niin koittaisin reiluuden nimissä saada vähennettyä ne siskon osuudesta.
Hankalaahan tuossa on se, ettei sisaresi kanssa ole sovittu mitään maksua tuosta asumisesta jo alunperin, eikä äitisikään ilmeisesti maksa vuokraa... Juristin käyttö voisi olla ihan viisasta jos haluat kuolinpesästä eroon hinnalla millä hyvänsä, mutta välit äidin ja siskon kanssa saattavat kyllä olla aikamoisella koetuksella.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: tuanoin 
Päivämäärä:   15.2.25 12:44:01

Aviopuoliso ei ilman testamenttia peri mitään

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 12:47:33

Eikö naimisissa oleva ja avoliitossa olevilla ole samat oikeudet jos heillä on yhteisiä lapsia?

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: ö 
Päivämäärä:   15.2.25 14:23:52

ei naimisissa olevakaan mitään peri, jos on lapsia. lapset perivät. mutta jäljelle jäänyt puoliso omistaa tietysti oman osuutensa, eli puolet.
eikö tämä avoliitto-äiti omistanut puolta talosta? vai onko tyhjin käsin tullut siihen?

suosittelen asianajajaa.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 14:31:43

Tasinkoa saa jos kuolleen varat isommat.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: Minilex 
Päivämäärä:   15.2.25 14:51:10

Yleensä kiinteistö myydään perintöverotuksessa vahvistettua arvoa suuremmalla hinnalla. Tällöin syntyy luovutusvoitto, josta on maksettava luovutusvoittoveroa. Koska jakamaton kuolinpesä on erillinen verovelvollinen, luovutusvoitto katsotaan kuolinpesän eikä osakkaiden tulona. Luovutusvoitosta maksetaan pääomatuloveroa.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   15.2.25 15:35:22

Ei ole naimissa ja avoliitossa olevilla samoja oikeuksia. Puoliso ei peri koskaan, jos vainajalla on rintaperillisiä. Lapsettoman kuolleen perii ensin aviopuoliso, sen jälkeen molempien toissijaiset perilliset.

Eihän siskon tarvitse maksaa puolta talon arvosta, JOS KUOLINPESÄSSÄ ON MUUTAKIN OMAISUUTTA. On ainakin se halli, voiko sen erottaa eri tontille? Sisko voi saada koko talon ja aloittaja muuta omaisuutta. Rahalla sitten tasataan osuuksia niin, että kummallekin tulee yhtä paljon perintöä.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: Minä Vaan 
Päivämäärä:   15.2.25 16:04:43

Perunkirjaan laitetaan aina mahdollisimman alhainen arvo - kuitenkin niin että verottaja hyväksyy koska se vaikuttaa tietty perintöveron määrään.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: Tane 
Päivämäärä:   15.2.25 16:16:22

Jotain nyt kusetetaan ihan urakalla tai ei varmasti tahallaan, mutta tottakai joku selvyys asiaan. Miten ihmeessä äiti on jäänyt ilman omaa osuuttaan jos oli yhteinen koti? Hommatkaa nyt jako siihen ja asiat selviksi. Siskon perintöosuutta on myös tuo asuminen siinä, eli vuokra. Joku sopimus siitäkin.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   15.2.25 17:48:55

Tane: koti oli yhteinen, mutta ilmeisesti vainaja yksin omistaja. Kun olivat avoliitossa, ei eloon jääneellä ollut yhtään mitään oikeuksia, ei tasinkoon eikä varsinkaan perintöön. Asumisoikeus olisi kai ollut, kun oli yhteisiä lapsia.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   16.2.25 12:05:35

Jos yksikin osakas haluaa kuolinpesän jakoa, se tulee tehdä

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   16.2.25 12:28:52

Perukirjaan laitetaan käypä arvo, eikä mahdollisimman pientä arvoa.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   16.2.25 14:12:45

-, jos kuolinpesää ei ole tarkoitus myydä, perintöveron vuoksi laitetaan pienin mahdollinen arvo, jonka verottaja hyväksyy. Silloin laitetaan mahdollisimman realistinen, kun aiotaan myydä, koska perintövero on pienempi kuin myyntivoittovero.

  Re: Kuolinpesän jakaminen

Lähettäjä: kyllä 
Päivämäärä:   16.2.25 16:00:04

Pesä jaetaan jakohetken mukaisella käyvällä arvolla. Ei perukirjan arvolla, jos perukirjan teosta on kulunut aikaa tai arvot ovat muuttuneet. Arvot voi pesän osakkaat sopia myös haluamikseen, eli sopimuksesta voi käyttää perukirjan arvoja tai muita arvoja.

Leski ei peri mitään, jos ei ole keskinäistä testamenttia. Vaikka leski omistaisi kiinteistöstä puolet, hän ei silti peri kuolinpesästä mitään vaan ainoastaan rintaperilliset perivät (tai testamentin saajat).

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.