Lähettäjä: selittäjä
Päivämäärä: 31.1.25 23:34:02
"Ei ollut kuulemma kellään salaattia eväänä, mikä lienee syynä?"
Se että salaatti ei kasva Suomessa talvella jolloin savotat tehtiin, sitä ei pysty järkevästi säilömään eikä sitä saanut kaupasta kuten nykyään. Harvan kannatti sitä muutenkaan kasvattaa koska palstat olivat pieniä eikä keinolannoiteita ollut, joten keskityttiin paremman tuoton ja substanssin antaviin kasviksiin ja juureksiin kuten perunaan, lanttuun ja kaaliin. Arkinen ruokavalio oli muuten kyllä hyvinkin kasvispitoinen, lihansyöntihän räjähti Suomessa käsiin vasta vaurastumisen aikana 60-luvulla ja on sen jälkeen koko ajan lisääntynyt, sitä ennen se oli kausittaista harvinaista herkkua lähinnä silloin kun kotitilalla joku eläin teurastettiin. Eikä siellä kämpillä mitään hampurilaisia ja lenkkimakkaraa vedetty, vaan leipää, puuroa, lanttua, hernekeittoa ja sen sellaista. Ei, siellä ei myöskään mässäilty itse kaadetulla hirvellä koska ei siellä oltiin töissä ja tienaamassa, ei hupimetsästämässä.
Nykyäänhän ajat ovat muuttuneet ja motokuskilla saattaa hyvinkin olla eväänä matkalla Salesta poimittu valmissalaatti.
|