Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: vintaash 
Päivämäärä:   31.1.25 21:46:09

Esim metsätyömiehiä. Ei ollut moottorisahoja tms, suksilla vaan sinne palstalle ja puun juurta lapioimaan paljaaksi, sitten pokasahalla ja kirveellä tekemään tukiksi ja pinoon käsipelissä. Ei ollut kuulemma kellään salaattia eväänä, mikä lienee syynä?
Ei ollut tarvista kuntosalille töiden jälkeen, tosin kaksinkerroin kumarassa kävelivät jo viidenkymmenen iässä.
Vaimoväki sitten talvella piti torpan ja jälkikasvun pystyssä. Rispektit.

  Re: Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   31.1.25 21:48:27

Näin on.

  Re: Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.1.25 21:48:32

Noh, tuota työtä kyllä on syytäkin kunnioittaa ja erityisesti itäsuomalaisten naisten itsenäisyyttä. Mutta toisaalta elämä oli julmaa ja se teki joistakin ihmisistäkin petoja.

  Re: Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: Kicke 
Päivämäärä:   31.1.25 21:51:23

Miehet oli kovia ja savottahevoiset vielä kovempia.

  Re: Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.1.25 23:27:35

Toki silloin elämän kustannukset pystyi korvaamaan omalla työllä ja kaikille riitti savottaa.

  Re: Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.1.25 23:34:00

Niinhän se menee: nykyajan kirvesmiehet on kaikki selkäviasta kitiseviä kipsilevyn niittaajia.

  Re: Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: selittäjä 
Päivämäärä:   31.1.25 23:34:02

"Ei ollut kuulemma kellään salaattia eväänä, mikä lienee syynä?"

Se että salaatti ei kasva Suomessa talvella jolloin savotat tehtiin, sitä ei pysty järkevästi säilömään eikä sitä saanut kaupasta kuten nykyään. Harvan kannatti sitä muutenkaan kasvattaa koska palstat olivat pieniä eikä keinolannoiteita ollut, joten keskityttiin paremman tuoton ja substanssin antaviin kasviksiin ja juureksiin kuten perunaan, lanttuun ja kaaliin. Arkinen ruokavalio oli muuten kyllä hyvinkin kasvispitoinen, lihansyöntihän räjähti Suomessa käsiin vasta vaurastumisen aikana 60-luvulla ja on sen jälkeen koko ajan lisääntynyt, sitä ennen se oli kausittaista harvinaista herkkua lähinnä silloin kun kotitilalla joku eläin teurastettiin. Eikä siellä kämpillä mitään hampurilaisia ja lenkkimakkaraa vedetty, vaan leipää, puuroa, lanttua, hernekeittoa ja sen sellaista. Ei, siellä ei myöskään mässäilty itse kaadetulla hirvellä koska ei siellä oltiin töissä ja tienaamassa, ei hupimetsästämässä.

Nykyäänhän ajat ovat muuttuneet ja motokuskilla saattaa hyvinkin olla eväänä matkalla Salesta poimittu valmissalaatti.

  Re: Kunnioitan vanhoja ihmisiä

Lähettäjä: selitys 
Päivämäärä:   1.2.25 19:19:21

Pääasiallinen ravinto sellä savotassa jo sodan jälkeen oli leipää ja erittäin silavapitoista sianlihaa. Tämän minulle kertoivat 60-luvulla ne metsätöissä olleet miehet.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.