Lähettäjä: x
Päivämäärä: 31.1.25 09:56:10
Aloittajan sykemittari näyttää todennäköisesti väärin. Spinningissä ei voi olla noin alhainen syke, jos hengästyi ja hikoili.
Reippaalle maastolenkillekin sykkeet kuulostaa alhaiselta.
Ratsastuksessa toki sykkeeseen tosiaan vaikuttaa paljon tuo adrenaliini yms. Vaikka ei jännittäisi, silti ratsastuksessa joutuu aina olemaan "hereillä", mikä on kropalle paljon kiihdyttävämpää kuin jos esim. pyöräilisi kuntopyörällä. Keskisyke voi olla ratsastuksessa tosi korkea, koska esim. nopea laukkapätkä voi nostaa sen korkeaksi hetkellisesti, vaikka ei itse oikeastaan edes hengästyisi tai väsyisi. Itse joskus mittailin esteillä sykettä ja oli just noita tosi korkeita piikkejä ja keskisyke oli joku 150, vaikka todellisuudessa en oikeastaan edes hengästynyt saati hikoillut ja suurimman osan ajasta vain käveltiin harjoitusten välillä, kun kyse oli ryhmätunnista.
Sykkeen mittaus toimii siis aika huonosti tällaisiin lajeihin, missä suorittaminen on tosi vaihtelevaa. Samasta syystä sykkeen mittaus jossain kuntosallilla on vähän vaihtelevaa, koska syke saattaa suorituksessa nousta tosi paljon, mutta suurin osa ajasta on odottelua.
Sykkeellä ei siis voi suoraan mitata lajin rankkuutta muuta kuin aerobisissa lajeissa joissa suorittaminen on suht tasaista (juoksu, uinti, pyöräily jne...).
Eli aloittajana ekana tarkastaisin sykemittarin, se ei toimi oikein ja sitten loepttaisin vertailemasta lajien rankkuutta sykkeen perusteella.
ps. Se, kuinka rankkaa joku laji on, ei liity siihen onko se urheilua vai ei. Esim. ammunta on urheilua, vaikka se on fyysisesti melko kevyttä, ja baletti ja moni muu tanssi taas ei ole urheilua (tai näitä ei yleensä kutsuta urheiluksi, vaan nimenomaan tanssiksi/taiteeksi, pois lukien kilpatanssit), vaikka se on fyysisesti äärimmäisen vaativaa.
|