Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Chilly 
Päivämäärä:   23.1.25 09:52:12

Tämä taitaa olla jonkinlainen kestoaihe ja törmäsin erääseen somekeskusteluun, jossa asiasta kiisteltiin. Ajattelin kysyä, jos joku olisi asiaan vihkiytynyt tai keskustellut esimerkiksi eläinlääkärin kanssa. Luin tutkimuksia aikani kuluksi, hyvin pintapuolisesti tosin, mutta olin hieman yllättynyt. Yritin kääntää muutaman teille, osa on epäselviä kun ei ole ominta alaa nämä lääketieteelliset asiat, mutta eiköhän niistä jotakin selvää saa. Laitoin tutkimuksien nimet, niin pääsee itsekin katsomaan jos on epäselvää.

Tulosten mukaan vaikuttaisi siltä, että hevosten liikuttaminen saattaisi hyvinkin olla haitallista kylmällä ilmalla. Mitä mieltä olette tästä? Onko Suomessa/Pohjoismaissa tutkittu asiaa liian vähän? Tiedämmekö oikeasti, ettei rankka liikuttaminen pakkasella ole haitallista? Vai voiko näitä edes yleistää hevosiin, jotka asuvat ja ovat jossain määrin tottuneet näin kylmään ilmaan? Aina puhutaan siitä, että ilma ehtii lämpeämään matkalla keuhkoihin, mutta näiden tulosten perusteella ei vaikuta siltä. Toisaalta, onkohan Pohjoismaissa hevosilla enemmän astmaa tai keuhkosairauksia kuin muilla hevosilla, jos kylmä ilma tällaiseen altistaa? Onko jollakin kokemusta jostain keuhkosairaudesta hevosensa kanssa?

Kuten mainitsin, en ole todellakaan alan ihminen, joten en saa ihan kiinni millaisista vaurioista näissä aina puhutaan. Joskus lääketieteellisissä tutkimuksissa esim vauriolla tai tulehduksella voidaan viitata johonkin lieväänkin ilmentymään tai joihinkin solutason asioihin (joista itselläni ei ole ymmärrystä), jolla ei ole pitkäaikaisia vaikutuksia. Tai kuinkahan haitallisia "limakalvovauriot" yleisesti ottaen ovat. Ja eikö meillä pitäisi olla valtava määrä keuhkosairaita ravureita Suomessa, miten ne kuitenkin voivat suorittaa vuoden ympäri eivätkä eroa suoritukseltaan välttämättä lämpimien maiden hevosista? Tuntuu että usein näiden tutkimuksien lukeminen aiheuttaa enemmän kysymyksiä kun vastauksia. Mitä ajatuksia teissä herää aiheesta?

Ensimmäinen tutkimus (Cold weather exercise and airway cytokine expression, Michael S. Davis, Jerry R. Malayer, Lori Vandeventer, Christopher M. Royer,
Erica C. McKenzie, and Katherine K. Williamson)

Hevosia käytetään eläinmalleina ihmisten keuhkotutkimuksessa, koska hevosen keuhkotoiminnot ovat samankaltaisia kuin ihmisillä. Oklahoman osavaltion yliopistossa suoritettiin sarja kokeita, joissa tutkittiin rasittavan kylmän sään liikunnan haitallisia vaikutuksia hevosten hengitystoimintaan. Nämä tutkimukset suunniteltiin jäljittelemään olosuhteita, joita kylmässä säässä urheilevat ihmiset, kuten hiihtäjät, kokevat. Monet hiihtäjät kehittävät kylmän aiheuttamaa astmaa, jota kutsutaan usein hiihtäjän astmaksi. Tämä johtuu akuutista hengitysteiden tukkeutumisesta, kun kylmä ilma pääsee keuhkoihin ja vaurioittaa kudoksia.

Sisäänhengitetty ilma käsitellään (lämmitetään ja kostutetaan) ylemmissä hengitysteissä estämään keuhkokudoksen jäähtymistä ja kuivumista. Vaikka tämä prosessi yleensä onnistuu, äärimmäisissä olosuhteissa, kuten rasittavassa liikunnassa kylmässä ympäristössä, käsittelemätön (kylmä ja kuiva) ilma pääsee hengitysteiden ääreisosiin.

OSU:n hevostutkimuksessa hevosia juoksutettiin juoksumatolla samalla, kun ne hengittivät viilennettyä (4 °C) ilmaa. Liikunnan jälkeen suoritettiin keuhkohuuhtelu, jossa testattiin tulehdusta, sytokiineja (kemikaaleja, jotka voivat vaurioittaa keuhkoja) ja kemikaaleja, jotka voivat heikentää keuhkojen immuunitoimintaa ja altistaa infektioille. Kylmässä säässä liikkuvat hevoset kärsivät ääreishengitysteiden limakalvovaurioista käsittelemättömän ilman tunkeutumisen vuoksi. Lisäksi tulokset viittaavat siihen, että hengitysteiden jäähtyminen ja kuivuminen voivat olla osatekijöitä urheiluhevosten yleisesti havaitussa hengitystietulehduksessa. Tulokset tukevat hypoteesia, jonka mukaan liikunta kylmää ja kuivaa ilmaa hengittäessä muuttaa hengitysteiden sytokiiniprofiilia. Tutkimuksessa ei havaittu tulehdussolujen lisääntymistä, mutta koska solureaktio vie enemmän aikaa, tutkimus ei ehkä ollut tarpeeksi pitkä tämän havaitsemiseksi. Tulokset vahvistavat käsitystä, että liikunta kylmässä ilmassa voi edistää astman kehittymistä. Data myös nostaa esiin mahdollisuuden, että soluavusteisen immuniteetin paikallinen heikkeneminen voisi liittyä interleukiini-10:n lisääntyneeseen ilmentymiseen.

Toinen tutkimus (Cold air-induced late-phase bronchoconstriction in horsesM. S. DAVIS, C. M. ROYER, E. C. McKENZIE, K. K. WILLIAMSON, M. PAYTON and D. MARLIN)

Tämän tutkimuksen tulokset, yhdistettynä aiempiin tutkimuksiin, osoittavat, että hevoset ovat alttiita hengitysteiden vaurioille ja tukkeumille, jotka johtuvat kylmän ilman hengittämisestä liikunnan aikana. Se, että nämä reaktiot voidaan havaita terveillä hevosilla submaksimaalisilla rasitustasoilla ja ympäristöolosuhteissa, jotka ovat melko yleisiä hevosten urheilutoiminnan aikana, viittaa siihen, että kylmän ilman aiheuttama hengitysteiden vaurio voi olla merkittävä ja laajalle levinnyt tekijä alempien hengitystiesairauksien kehittymisessä hevosilla.

Kolmas tutkimus (Airway cooling and mucosal injury during cold weather exercise, M. S. DAVIS, A. J. LOCKARD, D. J. MARLIN)

Hengitysteiden jäähtymisestä ja kuivumisesta johtuvat fysiologiset vaikutukset ovat moninaisia. Hengitysteiden tukkeutumista ja yliherkkyyttä on havaittu koirilla sekä ihmisillä yhden "isocapnic hyperpnoea" jälkeen. Lisäksi jatkuvaa hengitysteiden tulehdusta, tukkeutumista ja yliherkkyyttä on raportoitu koirilla toistuvan altistuksen jälkeen "käsittelemättömälle" ilmalle, sekä ihmisurheilijoilla, jotka harjoittelevat säännöllisesti erittäin kylmissä olosuhteissa. Monia näistä tiloista on havaittu myös urheiluhevosilla. Tämä, yhdessä tulostemme kanssa, jotka osoittavat välittömän ärsykkeen (käsittelemättömän ilman tunkeutuminen keuhkojen ääreisosiin) ja alkuperäisen vaurion (limakalvon eheyden menetys), tukee hypoteesia, jonka mukaan hengitysteiden ääreisosien jäähtyminen ja kuivuminen edistävät hengitystiesairauksien kehittymistä hevosilla

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Chilly 
Päivämäärä:   23.1.25 10:04:12

Nostan tätä, jotta vahingossa keskeneräisenä julkaistu versio tippuu :)

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Minä Vaan 
Päivämäärä:   23.1.25 10:07:23

Järkihän on oltava mukana kun liikuttaa hevosta. Jos on 20 astetta pakkasta niin silloin mennään kevyemmin.
Ravikilpailusäännöissä pakkasrajat ja ne varmaan eläinlääkäritkin hyväksyneet.
Varmaan myös eroa onko täykkärin keuhkot vai suokin.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Chilly 
Päivämäärä:   23.1.25 10:16:35

Minä Vaan, sitä tässä mietinkin, kun raveissa suositeltava pakkasraja kilpailujen perumiseksi on rannikolla 15–20 astetta ja sisämaassa 20–25 astetta. Että kyllä siinä 20 pakkasasteen tuntumassa kisataan hevosilla ihan äärimmäisiä suorituksia vaativia kilpasuorituksia Suomessa. Samaa pohdiskelin, että kai se johonkin perustuu, että eläinlääkäreiden mielestä tämä on ok. Siksi yllätyin hieman näiden tutkimuksien tuloksista ja sanomasta.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Öppä 
Päivämäärä:   23.1.25 11:17:08

Lueskelin nuo tutkimukset ja vähän muutakin aiheesta. En ole varsinaisesti kyseiseen alaan erikoistunut, mutta solubiologiaan kyllä.
Äkkiseltään pisti silmään tutkimusasetelmat molemmissa tutkimuksissa. Hevoset elivät lämpimässä ilmanalassa, ja ne altistettiin kylmälle hengitysilmalle vain kokeen ajaksi. Ei siis edes kylmälle ilmalle, vaan pelkkä hengitysilma jäähdytettiin. Toiseksi, näytteenkeräysmetodin (keuhkohuuhtelu) vaikutusta esim sytokiinituotantoon ei kommentoitu millään lailla. Kolmanneksi, otokset olivat todella pieniä, alle 10 hevosta.
Luin lisäksi pari tutkimusta ihmispuolella, joiden mukaan -15 asteessa liikkuminen voi aiheuttaa astmaa. Myös nämä tutkimukset oli tehty kylmään tottumattomilla koehenkilöillä.

Voisin veikata, että yllä mainituilla seikoilla on vaikutuksensa siihen, miksei tutkimustulokset tai lähinnä niiden tulkinta vastaa todellisuutta. Kylmässä treenaaminen on varmasti haitallista jos sitä tehdään kovilla tehoilla ja usein, mutta adaptaatiolla on taatusti merkitystä.

Sekin täytyy vielä sanoa, että sytokiinit eivät itsessään vahingoita soluja, vaan ovat niiden välisiä viestiaineita. Niiden aktivoimilla reaktioilla voi haitallisia vaikutuksia kyllä, mutta siihen vaikuttavat monet muutkin tekijät ja regulaattorit.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.1.25 11:24:05

Ei ole kauaa kun somessa vastaan tuli britti eläinlääkäri, jonka mukaan koiralle kuin koiralle on haitallista ulkoilla -5 astetta kylmemmässä :D

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: …. 
Päivämäärä:   23.1.25 11:38:20

“ Äkkiseltään pisti silmään tutkimusasetelmat molemmissa tutkimuksissa. Hevoset elivät lämpimässä ilmanalassa, ja ne altistettiin kylmälle hengitysilmalle vain kokeen ajaksi. Ei siis edes kylmälle ilmalle, vaan pelkkä hengitysilma jäähdytettiin. ”

Tämä on iso ongelma. Kun olympialaisia on järjestetty tosi kuumissa maissa, tutkittiin hevosten selviytymistä todella kuumissa olosuhteissa ja silloin todettiin että tarvitaan 2 viikkoa jotta hevoset tottuvat korkeampaan lämpötilaan. Voisin kuvitella että sama juttu kylmän kanssa.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Nti 
Päivämäärä:   23.1.25 11:41:36

Omalla keski euroopan puokilla oli puhkuri. Arvostettu el sanoi, että lähes jokaisella tänne tuodulla hevosella on keuhkoissa vauriot, koska ilma on niin kuivaa. Että ei se rotu ole kehittynyt elämään lumessa, kun ei siinä ruohokaan kasva, että se 20 pakkasta on liikaa, varsinkin kun tallissa vielä seisotaan vaan ja kuivaa syödään.

Onko nuo pakkasrajat ihmisille vai eläimille? Perus puksuttelu ei keuhkoja pilaa.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Chilly 
Päivämäärä:   23.1.25 11:50:43

Öppä, vau, kiitos vaivannäöstä! Toivoinkin, että ehkä joku asioista edes vähän paremmin ymmärtävä osaisi kommentoida asiaa. Pohdiskelin täysin samaa kuin sinä tuon ilmaston ja otoksen kohdalla. Oli mielenkiintoista saada kommenttia myös tuosta sytoksiinituotannosta, tällaisiin se ymmärrys kaatuu jos motivaatio ei riitä ihan kaikkien termien syvempään ymmärrykseen ja opetteluun.

Kiitos myös muille kommenteista, mukavaa että saadaan aiheesta keskustelua!

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: -*- 
Päivämäärä:   23.1.25 12:09:56

Sytokiini, ei sytoksiini. Se on paska aine; se voi tiettyjen tulehdusten kanssa aiheuttaa ns sytokiinimyrskyn (kvg) ja silloin on hengenlähtö lähes vääjäämätön. Siksi kiinnitän myös huomiota siihen, kuinka tuo tutkimus on tehty. Jos otettaisiin vaikka 50 täkäläistä kilparavuria ja laitettaisiin samaan kokeeseen (tai tsekattaisiin vaikka ennen ja jälkeen ravien), niin olisi aivan erilaiset tulokset.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Ajk 
Päivämäärä:   23.1.25 13:16:54

Aivan liian vähän ja riittämätöntä tutkimusta. Tuollaisten perusteella EI pidä tehdä mitään johtopäätöksiä.

Aika hyvin nuo luonnonrotuiset tuntuvat pärjäävän, Siperiaa myöten.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: bbbb 
Päivämäärä:   23.1.25 13:25:54

Keskustelin just asiasta pitkään kokeneen eläinlääkärin kanssa. Hän sanoi että hevosen hengitystie turvan päästä keuhkoihin on lähes metri, ja että kyllä se ilma siinä lämpenee ennenkuin ehtii keuhkoihin. Että yleensä kylmä ei ole hevosille ollenkaan ongelma. Toki terve järki, tuskin kukaan laukkaa täysiä jos pakkasta on -40.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Chilly 
Päivämäärä:   23.1.25 13:28:32

-*- , pahoittelut, taisin iskeä autocorrect! Olen siitä samaa mieltä myös Ajk:n kanssa, että tätä aihetta on tutkittu yllättävän vähän ja lisätutkimukselle olisi tarvetta. Kun miettii että meilläkin raviurheilu on aika suosittua, luulisi, että päätökset lämpötiloista perustuisivat johonkin. Hevoset kuitenkin tekevät kuitenkin ihan maksimisuorituksia kovilla pakkasilla.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   23.1.25 13:30:40

Mitään ei ole tutkittu hevosalalla niin paljon kun urheiluhevosten optimaalista suorituskykyä. Johonkinhan ne ravienkin pakkasrajat perustuvat? Löytyisikö enemmän tietoa sieltä suunnalta?

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: nomadi 
Päivämäärä:   23.1.25 13:32:15

Onhan ratsastuskouluissakin pakkasrajat.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: mui 
Päivämäärä:   23.1.25 13:34:51

Jos on kiinnostustusta, kannattaa kysellä Viikistä näistä tutkimuksista, siellä niitä on tehty tosi paljon, ja nimenomaan Suomen olosuhteissa.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: …. 
Päivämäärä:   23.1.25 14:09:40

” Onhan ratsastuskouluissakin pakkasrajat.”

Nä on nimenomaan ratsastajia varten, ei hevosia

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: ' 
Päivämäärä:   23.1.25 14:47:52

Kasarilla oli ratsastuskoulussa pakkasraja -30. Muutaman kerran tuntini peruuntui pakkasen takia.

  Re: Hevosten keuhkojen vaurioituminen kylmällä

Lähettäjä: Minä Vaan 
Päivämäärä:   23.1.25 15:09:16

Eihän tuollasella kokeella ole mitään järkeä jos lämpimässä oleva hevonen joutuu yhtäkkiä kokeeseen hengittämään kylmää ilmaa. Vuoden kierrossa ilmat jäähtyy ja lämpenee omaa vauhtia ja totumme hevosten kanssa elämään kesän helteissä ja talven pakkasissa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.