Lähettäjä: -
Päivämäärä: 15.1.25 01:34:36
Joskus joku puheenaihe osuu joillekin kipeään paikkaan, eihän sille mitään voi, kun ei jokaisen kohtaamansa ihmisen koko elämäntarinaa tiedä. Kyllä näillä vasten tahtoaan lapsettomilla on kuitenkin oikeus pahoittaa mielensä kun joku valittaa vauvavuoden kurjuutta, et sinä ole kukaan päättämään missä universaalisti hyväksyttävä loukkaantumisen raja menee. Isommat lapset on yleensä neutraalimpi puheenaihe, johon myös syystä tai toisesta lapsettomien on helpompi osallistua, mutta ainakin minusta seikkaperäisemmät vauvajutut ovat sellaisia jotka kannattaisi säästää perheelle ja lähipiirille tai vähintäänkin sellaiselle porukalle, jolla niitä vauvoja varmuudella on myös. Tietysti raskaudesta ja vauvasta saa pintapuolisesti puhua siinä missä talonrakennuksestakin, mutta tosi monella se juttu ei vaan pysy sellaisena kevyenä arkipäiväisenä jutusteluna jossa vastapuolen on helppo vaikka sujuvasti vaihtaa aihetta, vaan tökerösti about naamatutuillekin pidetään pyytämättä yksityiskohtiin menevää monologia miten on rankkaa, jaetaan ihan liikaa henkilökohtaisia asioita ja ties mitä eritetarinoita kaupan päälle. Jos ei yhtään tunnustele ensin reaktioita aiheeseen vaan nakkaa muut keskustelijat suoraan syvään päätyyn, ei mikään ihme että tulee loukanneeksi muita tavalla tai toisella.
Jos tuntuu siltä, että ihmiset ympärilläsi ovat usein yliherkkiä mielensäpahoittajia, kannattaa ensin kysyä itseltään peilin edessä nämä kohdat:
1. Olenko päällekäyvä keskustelija, joka ylittää rajan heittämällä kuin saavista liian henkilökohtaisia näkemyksiä ja kokemuksia liian vieraiden ihmisten naamalle?
- Jos kuormitus on niin kova, että ei voi olla avautumatta väärälle yleisölle eikä edes piittaa muiden reaktioista jotka kertovat että nyt kannattaisi sulkea suunsa, tulisi hakeutua terapiaan tai muiden tukitoimien piiriin. Ei oman elämän vaikeuksia vuodateta hyvänpäiväntutuille, se on parhaassakin tapauksessa vähintään kiusallista ja itsekästä.
2. Olenko itsekeskeinen ja suhteellisuudentajuton?
- Sinulla on vauva, et siis voi tietää miten pahalta toisesta tuntuu kun ei pysty sellaista saamaan. Uutta taloa ei voi verrata vauvaan. Talon saa rahalla, biologista lasta ei - eikä välttämättä adoptoituakaan. Älä ole emotionaalinen puupalikka, vaan anna muille oikeus omiin tunteisiinsa ja kunnioita niitä.
3. Meneekö lapsikeskeisyyteni överiksi?
- Ilmeisesti olet nimimerkkisi mukaan kotiäiti. Hieno juttu, mutta se tarkoittaa väistämättä sitä, että sinulle lapset ovat vielä keskeisempi osa elämää kuin monille muille. Tämä on hyvä tiedostaa ja vähän skaalata alaspäin sitä omaa intoa keskusteluissa, ettei tule olleeksi tökerö. Annathan muiden rauhassa kertoa vauvoistaan sen verran kuin he itse haluavat, etkä maanisesti tenttaa osaamisia yms. ja vertaile omiisi? Oletko ajatellut, että toiset saattavat kokea innokkuutesi tunkeilevana?
Nimim. Vela, joka on liian usein kuullut, monellako tikillä alapää on kursittu kasaan, miten pitkälle vauvan oksu/kusi/paska lensikään kaaressa eilen, kuinka minun elämäni on niin helppoa kun saan nukkua rauhassa (paitsi että kärsin unettomuudesta ilman vauvaakin) jne jne. Älkää jättäkö käytöstapoja ja keskustelutaitoja synnärille, pliis!
|