Lähettäjä: --2
Päivämäärä: 14.1.25 11:10:54
Minäkin olen joskus kärsinyt uupumuksesta. Itselle ainakin tärkeintä oli, että sai kaiken aikataulutetun pois. Aikataulut ja niiden miettiminen vie ihan älyttömästi energiaa ja se lisäsi stressiä, kun piti miettiä että pitää olla klo X paikassa Y.
Sen sijaan kotityöt, käsityöt, musiikin soittaminen ja kaikki muu ns. konkreettinen tekeminen on hyvästä. Se, että näkee omien käsiensä tuotoksen (tai kuulee vaikka soittamansa musiikin) tuottaa mielihyvää ja sellainen aikatauluton puuhastelu on rentoa, mutta kuitenkin aktivoi aivoja. Hyvää tekemistä on myös ulkoilu, ei mikään superraskas liikunta, vaan sellainen kevyt leppoisa puuhailu: kävelylenkit tai vaikka juoksulenkitkin jos siltä tuntuu, salilla käyminen jos se on oma juttu yms.
Se, että vaan jää kotiin makaamaan ja tuijottaa passiivisena telkkaria, näprää puhelinta tai istuu tietokoneella, on haitaksi. Tarvitaan konkreettista tekemistä.
Ihminen on luonnostaan mukavuuden haluinen, joten pieni paine tehdä jotain on ainakin itselle ihan hyväksi. Mutta nimenomaan vain pieni paine. Esim. hyvä on vaikka se, että yhdessä laitetaan ruokaa ja siivotaan keittiö. Tai että toinen pyytää, voitko viedä roskat ulos.
Tämä siis ainakin itsellä. Ja tässä just toisen tuki on tosi hyvä. Sen sijaan että vaatii toista tekemään asioita, tehdäänkin yhdessä. Tällöin tulee pieni paine siihen, että pitää osallistua, mutta ei tarvitse yksin ottaa vastuuta tekemisestä. Esim. lenkille lähtö voi tuntua ylivoimaiselta, mutta jos toinen pukee päälleen ja sanoo että nyt käydään puolen tunnin kävelyllä, voi tulla se sopiva pieni paine nousta ylös ja lähteä mukaan.
Kuten muutkin on sanoneet, se on karhunpalvelus, että alkaa tekemään kaiken toisen puolesta. Siinä helposti ihmien vaan passivoituu.
|