Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Metris 
Päivämäärä:   6.1.25 09:05:25

^z^, en tiedä, ollaanko oltu, mutta nykyään ei taideta olla, koska vaihdoin putiikkia pari vuotta sitten.

Täytyy mainita, että vuosia meni myös hyvin, kun oli oma esimies sellainen, jolta sai tukea ja joka antoi tehdä, eläköityi sitten. Silti sivusta näki toisissa tiimeissä jos jonkinlaista "epäkohtaa" ja eriasteista työpaikkakiusaamista.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   6.1.25 11:55:41

Edellisessä keskustelussa oli muuten sitten monta M:mää.

Kaikissa yrityksissä ei ole HR:rää. Johtamistaidot on nolla. Eikä kaikki työntekijät ala uupuessaan saikutella, vaan se on suoraan irtisanoutuminen tai itsemurha. Sitten kun seinä on kerta kaikkiaan tullut vastaan. Ihanan halpaa työnantajalle.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   6.1.25 13:18:21

Työterveys ei uupumukseen sairauslomaa kirjoita, vaikka sanoisit, ettet enää uskalla ajaa töihin tai tehdä töitä, kun tapaturmariski on ilmeinen.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: juu 
Päivämäärä:   6.1.25 13:31:22

"Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat"

HR on tottakai aina työnantajan puolella ja etsimässä vikaa työntekijästä. Työnantajan puolellahan sitä vikaa ei voi olla, kun on oikeen HR huolehtimassa työntekijöistä.

Marille sanoisin, että se sohva ei ole oleellinen asia. Vaan se, että työ on niin perseestä, että työntekijä ei halua palata sinne. Asiahan ratkeaa kivasti sillä, että työntekijä irtisanoutuu. Mutta kun se ei poista niitä ongelmia siellä työpaikalla. Ne ongelmat odottaa siellä sitä uutta työntekijää.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Sara 
Päivämäärä:   6.1.25 13:31:56

Kiinnostava keskustelu! Seurailen samalla kun olen pari päivää miettinyt, miten kummassa huomenna olisi tarkoitus palata joululomalta töihin tekemään tehtävälistan mukaan n. 40 h ylitöitä/kk tammi-maaliskuun aikana... Melkein samaa vauhtia takana jo marras-joulukuu, joten pakko ottaa asia esille, jos ei töitä saada delegoitua.

Olen uupunut aikaisemmin kerran lievästi, kun tein vaativaa yliopistotutkintoa ja samaan aikaan n. 2-4 vuoroa töitä viikossa. Motivaatio kaikkeen oli 0, tulevaisuus näytti synkältä, työkaverien kanssa ei jaksanut yhtään ylimääräistä jutella, päivällä odotti vain, että pääsee nukkumaan. "Onnekseni" korona toi sopivasti aikaa levätä enemmän, kun kaikki sosiaalinen meno jäi vapaa-ajalta pois. Tunnistan kuitenkin uupumusoireet nykyisin paremmin ja pyrin olemaan tarkkana siitä, ettei tilanne pääse pahenemaan. Haastavaa on, kun oma työ on mielenkiintoista, tunnen että työtäni arvostetaan, mutta sitä on vain määrällisesti aivan liikaa. Työtunnit eivät riitä ja kaikki tehty ylityö puolestaan syö oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen käytettyä aikaa.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   6.1.25 13:37:25

Marin tämä lause on hyvä:

"Työuupumusta ei pitäisi sietää pitkään, sillä se voi vaikuttaa negatiivisesti sekä uupuneen henkilön että koko työyhteisön hyvinvointiin.

Jos huomaat kollegasi olevan uupunut, on tärkeää ottaa asia puheeksi mahdollisimman pian. Varhainen puuttuminen on avainasemassa työuupumuksen ehkäisyssä ja hoidossa."

...

Meillä uupuneet puhutellaan huonosta käytöksestä, alkaa jupina kuppikunnissa kun on puututtu, huonosti käyttäytyvät siirtyy yötyöläisiksi (osa ikuisesti pois pomon valvonnasta yöhön ja viikonloppuun), yövuorossa on meno kaameampaa kuin maahanmuutto-mix-päiväkodissa. Välillä kukaan normaali ei halua tehdä yötä. Yöllä myös päätetään viha-rakkaus-suhteet, ketä hiillostetaan pois (yleensä ne jotka huomaa ilmiön).

Ugh!

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.1.25 16:44:58

Työuupumus on kyllä vakava sairaus jota ei aina oteta vakavasti.

Miehelläni oli aikoinaan aika pahakin työuupumus. Äitinsä oli diagnosoitu kuolettavaan syöpään ja elinaikaa ei kauaa olisi, samalla töissä sai tehdä 3 ihmisen työt ja vapaapäivinä joku aina soitti käsi kourassa töihin. Jatkui monta kuukautta kunnes raja alkoi tulla vastaan ja onneksi huomasi itse sen verran ajoissa, ettei ihan monen kuukauden burn outtia tullut. Meni lääkäriin ja lääkäri totesi ettei kirjoita edes yhden päivän saikkua, koska eihän noin nuorella voi mitään työuupumusta olla. Mieheni oli siis hoitaja. Joko lääkäri pelasi estettä hoitajapulaan tai sitten ei yhtään ymmärtänyt. Muistan ikuisesti mieheni mujertuneen ilmeen kun tuli lääkäristä. Onneksi ne ajat on ohi.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Mari 
Päivämäärä:   6.1.25 18:27:54

Kenen vastuulla työuupumus on?
Vastaan itse, jotta saan mieleiseni vastauksen:

Työuupumus on monimutkainen ilmiö, ja sen hallinta vaatii yhteisiä toimia useilta osapuolilta, jotta asiaan voidaan mitenkään puuttua.

Työntekijä: On tärkeää, että työntekijä itse tunnistaa uupumuksen merkit ja hakee apua ajoissa. Työntekijän vastuulla on myös huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja osallistua ratkaisujen etsimiseen.

Esihenkilö: Lähiesihenkilöillä on keskeinen rooli työntekijöiden hyvinvoinnin tukemisessa. Heidän tulisi olla tietoisia työuupumuksen oireista, luoda avoin ilmapiiri ja tarjota tukea työntekijöille.

Organisaatio: Työpaikan tulisi luoda ympäristö, jossa työntekijät voivat menestyä ilman liiallista kuormitusta. Tämä sisältää selkeät vastuunjaot, kohtuullisen työmäärän ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön.

Työterveyshuolto: Työterveyshuollon ammattilaiset tukevat sekä työntekijöitä että esihenkilöitä tarjoamalla hoitoa ja neuvontaa työuupumuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Jossittelija 
Päivämäärä:   6.1.25 18:38:20

Mitä mieltä Mari olet siitä, että työnantaja palkkaa tekijän vuorotyöhön (lukee sopimuksessa)... työntekijä jaksaa hetken, mutta hakee lääkärin todistuksen yötyökiellosta, vaatii päivävuorot. Ne kirjoitetaan. Muut tekee enempi
yötä sen jälkeen. Yksikkö on pieni, mutta samalla työnantajalla on monia päivätyöyksiköitä toisenlaisella työnkuvalla samalla alalla. Onko parempi että työntekijä siirretään päivätyöyksikköön vai kuormitetaan muita enemmällä yötyöllä samassa yksikössä? Onko tilanne pysyvä vai väliaikainen siinä vastauksessasi?

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Mari 
Päivämäärä:   6.1.25 18:42:48

"Onko parempi että työntekijä siirretään päivätyöyksikköön vai kuormitetaan muita enemmällä yötyöllä samassa yksikössä? Onko tilanne pysyvä vai väliaikainen siinä vastauksessasi?"

Tästä on keskusteltava avoimesti, esihenkilön ja alaisten kanssa.
Jos joku haluaa tehdä yövuoroja, asia voitaneen sopia toistaiseksi.

Jos taas yövuoroja ei halua muutkaan tehdä tämän puolesta, jolle ne eivät sovi.
Niin päivävuoroon siirtyvä tekee ne siellä, missä päivävuoroja on tarjolla työsopimuksen mukaisesti.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Jossittelija 
Päivämäärä:   6.1.25 18:54:37

Marille vielä...

Entäs toisinpäin: voiko työterveys kirjoittaa todistuksen, että "työntekijä pystyy tekemään vain yötyötä terveytensä puolesta"? Onko tämmöisessä mitään ristiriitaa logiikan, juridiikan ja työterveyden näkökulmasta?

Tilanne on fiktiivinen.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Mari 
Päivämäärä:   6.1.25 19:21:02

Työterveys voi kirjoittaa kuten sanoit.
Työnantaja toisaalta määrittää, mitä työtä hänellä on tarjolla. Jos työntekijä ei sovellu työhön, johon hänet on otettu ja mitä työtodistuksessa on sovittu ja työntekijä ei hyväksy vaihtoehtoisia työtehtäviä.

Niin voidaan todeta (neuvottelujen kautta) sairasloma ja työhön soveltumattomuus. Tai muutosneuvottelujen jälkeen, ettei työnantajalle ole työntekijälle sopivia työtehtäviä ja työntekijä voidaan lomauttaa osittain määräämättömäksi ajaksi (esim. ne yövuorot, esim. 50% työajasta).

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Joop 
Päivämäärä:   6.1.25 19:36:41

Mulle työuupumus tuli työajoista. Olen yöihminen ja tehnyt samassa firmassa vuosia ilta- ja vuoroja. Sitten firma päätti säästää palkoissa ja yövuorot loppui. Iltavuorojakin oli vain muutama. Vuorot alkoi 9-12 välillä ja tuli täysin ilman varoitusta. Seuraavassa työvuorolistassa oli sitten nämä uudet vuorot. Näillä sitten sinniteltiin noin 3 vuotta. Ikää on sen verran, ettei niitä uusia töitä niin vaan saa. Aloin väsyä ja väsyä yhä enemmän. Sitten tuli yt:t mitä vatvottiin neljä kuukautta. Olen ollut firmassa töissä 27 vuotta ja aikanaan hankittu muun alan koulutus oli tietysti vanhentunut.
Sitten alkoi pää hajoamaan ja olin saikulla masennus diagnoosilla. Puolet porukasta laitettiin pihalle, yllättäen en ollut heidän joukossaan. Nyt työajat on taas muutettu ilta- ja yöpainotteisiksi. Piristyin heti. Toki väsyn edelleen helposti, mutta nyt en enää vietä vapaa-aikaa enää pelkästään nukkumalla.
Katsellaan kauanko firma pysyy pystyssä, mutta hetken saa hengestää.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Joop 
Päivämäärä:   6.1.25 19:38:11

Hengähtää siis

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Jossittelija 
Päivämäärä:   6.1.25 21:29:19

Mari: Työterveys ei ikinä kirjoita, että pelkästään yötyö sopii jollekin, puhtaasti yötyötä ei voi suositella terveyden puolesta kenellekään jatkuvana

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   6.1.25 23:25:44

"Marille sanoisin, että se sohva ei ole oleellinen asia. Vaan se, että työ on niin perseestä, että työntekijä ei halua palata sinne. Asiahan ratkeaa kivasti sillä, että työntekijä irtisanoutuu. Mutta kun se ei poista niitä ongelmia siellä työpaikalla. Ne ongelmat odottaa siellä sitä uutta työntekijää."

Tämä!!!

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: A 
Päivämäärä:   7.1.25 17:06:32

Mari: jos oikein pysyin kärryillä ketjussa, niin olet jo eläkkeellä? Et ole ilmeisesti lainkaan kärryillä siitä mitä työelämän todellisuus tänäpäivänä on. Metriksen kuvaama toimintatapa on aivan arkipäivää suurimmassa osassa edelleen toiminnassa olevia yrityksiä. Olen ehtinyt vaihtaa työpaikkaa useaan otteeseen etsiessäni "sitä oikeaa" jonne jäädä: kaikki työoloiltaan hyvät on lopettaneet toimintansa joko taloudellisesti kannattamattomana tai sitten yrittäjän eläköitymiseen, sairastumiseen tai kuolemaan. Menestyvissä yrityksissä sietämättömät työolot ja kestämättömät työjärjestelyt takaa tarpeeksi alhaisen hintatason kilpailutuksissa pärjäämiseen. Vielä 10v sitten tilanne oli ihan toinen, nyt se pahenee vuosi vuodelta.

"Mun ajatukset perustuu siihen kokemukseen, ettei sohvalle makaamaan jäänyt ihminen useinkaan palannut koskaan asiantuntijatyöhön. "

-No onpa jännä. Jos tilanne on mennyt niin pahaksi, ettei kykene kuin sohvalla makaamaan, niin oletettavasti ei halua samaan paskaan palata. Asiantuntija usein tuntee oman alansa ja ne realiteetit, jotka työnantajiaan sitoo. On mahdoton vaatia, että palkkarahat juuri minulle pitäisi taikoa tyhjästä, jotta ehdin tehdä työni asiallisesti työajan puitteissa, jos koko toimiala perustuu rimanalittamiseen ja hutilointiin tyhjien lupausten takana. Työajan lyhennys ei auta yhtään, jos sama määrä työtä pitää saada hoidettua käytännössä. Vastuullisessa roolissa toimivilla ei ole mahdollisuutta laittaa harjottelijaa puolestaan kokoukseen, jos kokous osuu lyhennetyn työajan ulkopuolelle. Hankkeiden aikataulut ei jousta siksi, että vastuuhenkilö tekee lyhennettyä työaikaa, joten tietyt asiat on vaan hoidettava, jos samassa ammatissa aikoo toimia.

"Säännöllinen liikunta, kuten kävely, jooga tai mikä tahansa muu fyysinen aktiviteetti, voi parantaa mielialaa ja vähentää stressiä." "Vapaa-ajan aktiviteetit, jotka tuottavat iloa ja rentoutumista, voivat auttaa palautumaan työpäivän jälkeen."

-Niin voi, tai sitten olla yksi väkinäinen pakkopulla ja stressinaihe lisää töitten päälle, jopa pahempi kuin ylitöitten tekeminen, kun ylityöt sentään saisi jonkun stressinaiheen etenemään vähentäen painetta.

Henkilökohtaisen elämän puolella voi tehdä paljon valintoja, jotka tukee palautumista ja jaksamista, mutta loputtomasti se ei pelasta, jos 1/3 arjesta on kroonisesti ylikuormittavaa työn takia, eikä halpuutettua ja hutiloitua työtään koe edes millään mittapuulla mielekkääksi. Ihminenhän jaksaa pinnistellä todella paljon, jos kokee pinnistelyn merkitykselliseksi, mutta yhä harvempi enää kykenee pitämään työnsä surkeaa lopputulosta tuottavaa sisältöä järkevänä ajankäyttönä. Ei ole väliä miten varhaisessa vaiheessa apua hakee, kun mitään ei ole käytännössä tehtävissä. Voi vaihtaa alaa, jos keksii alan, missä asiat olisi paremmin, ei ole helppoa sellaista löytää.

Ainoa isossa kuvassa relevantti kysymys omasta jaksamisesta huolehtimisen osalta on netissä vietetty aika, jolle monet on sokeita. Aivot vaatii tylsistymistä toimiakseen oikein ja väsyy, jos ei koskaan ole tylsää. Jos kaiken vapaa-ajan viettää uupuneisuuttaan vain ruutua tuijotellen, on ennenpitkää aina vaan väsyneempi. Mutta tämäkin on pieni ongelma verrattuna siihen mädännäiseen todellisuuteen, joka ainaisen ihan kaikesta säästämisen seurauksena työelämään on pesiytynyt.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Oman 
Päivämäärä:   7.1.25 17:32:15

Anteeksi Mari mutta voi sun viestit kuulostaa just niin päälleliimatulta HR shaibalta kun olla voi. En ole tavannut vielä HR päällikköä joka olisi oikeasti selvillä firman tavoista toimia tai ei aktiivisesti olisi itse mukana kurjuuttamisessa. Näissä mainitsemassani isoissa ICT alan yrityksissä HR oli täysin ns valkopesemässä yrityksien kamalaa tapaa toimia. Esihenkilöille järjestettiin kaikenlaista soopakoulutusta varhaisesta puuttumisesta ym kun todellisuus on että
a) työt kasaantuu muutamille huipputyypeille, joista revitään kaikki irti-uupuvat
B) toistaitoisille yritetään sälyttää töitä mitä he eivät osaa tehdä koska ei haluta käyttää rahaa kouluttamiseen, mentorointiin, projekteihin mukaan oppimaan koska kate laskee jne- nämäkin uupuu
C) esimiehiä höykytetään resussien vähyydestä/ käyttöasteesta/ taloudellisista tuloksista/ siitä ettei löydy hyviä tekijöitä huonolla palkalla/ siitä että on vain junnuja joita ei kouluteta (KTS edellä eli tonni koulutusrahasto mutta ei aikaa kouluttautua) / työuupuneista/ työtyytymättömyydestå jne
D) tänäpäivänä asiantuntijapula ICT alalla on voimakas joten palkataan myös todella häiriintyneitä ihmisiä jotka kiusaa, uhkailee, riitelee jne sekä kollegoiden että asiakkaiden kanssa
E) kun sitten alkaa YT:t kaikki tämä on tietenkin keskijohdon vika, yli johto syyttää keskijohtoa ja pesee oman kilpensä tällä lailla
F) HR mukana ylimmässä johdoss- ei tukea keksijohdolle eikä työntekijöille sieltä

Työuupumus ei johdu eikä se parannu pelkästään elintavoilla. Voin rehellisesti sanoa että parempia elintapoja en normaalina työssäkäyvänä olisi
Voinut noina vuosina ylläpitää. Silti järjetön johtaminen joka johti kaikkiin ongelmiin sai pahan uupumisen aikaan. Tottakai kuormitusta oli pitkään ja jopa vaihtamisesta huolimatta jatkuvana vuosia. Kuten sanottu ympärillä sairastui ja kuoli stressiperäisiin sairauksiin kollegoja useampia. Ihan kollektiivinen kokemus ollut millaista pskaa nuo työpaikat oli ja on edelleen. Valitettavasti asiakkaat eivät tiedä millaista näissä yrityksissä on työskennellä. Todella upea kiiltokuva somessa ja nettisivuilla on vaanmtaitavaa markkinointia. Työantajamielikuvan luontoa. Hei voit tehdä töitä Espanjassa jos haluat ! Ei sun tarvi osata mitään tuu meille, biletään yhdessä jne. Yhdessä firmassa johtoon valittu harjoittelijoita taloon tulleita nuoria naikkosia (yllättäen esim
HR ja markkinointi) ja talous-toimari-coo ja cio sitten pitävät näitä nuoria naisia tyttöystävinään ja teettävät duunit. Äijät käy bilettämässä firman rahoilla ulkomailla ja nämä naiset johdossa nauttivat saavuttamastaan asemasta mutta kompetenssi 0 ja ainoa tavoite on pitää oma asema, nostaa hyvää palkkaa ja pitää äijänkööri tyytyväisenä. HR ja muut johtoportaassa pistävät sitten alemman kerroksen väen bussin alle kun korporaatiosta tulee painetta. Ja kaikki jotka yrittää hieman järkeä takoa päähän painostetaan ulos. Organisaatio muutetaan joka vuosi ettei päästäisi siihen että
Ihmiset oikeasti tajuaisivat ettei johdosta ole mihinkään, aiheuttaa muuten myös paljon lisästressiä. Bonussystemi on mahd mutkikas ja epäoikeudenmukainen mutta sitä nyt ei kellekään avata. Porukka jakautuu pieneen sisäpiiriin jokamviedään firman rahoilla juhlimaan ja karjaan josta revitään kaikki irti. Jos ei johtoa avoimesti ihaile olet karjaa. Tällåäinen sairas yhteisö kun luodaan niin ei siinä moni hyvin voi…

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Mari 
Päivämäärä:   7.1.25 18:53:20

Oman, mikä on ihmisen oma vastuu hyvinvoinnistaan?

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Hui 
Päivämäärä:   7.1.25 19:50:42

On asioita joihin töissä ollessa ei voi vaikuttaa. Sairaita työyhteisöjä on paljon. Johtoon ja keskijohtoon tarvitaan tietynlaista kylmäpäisyyttä joka valitettavasti on usein myös ihan vaan kusipäistä käytöstä ja narsismia ja laskelmoivaa käytöstä.
Olen ollut palavereissa joissa "itketetään" porukkaa. Haukutaan välimallin pomot ja heidän osaamisensa sekä työntekijät. Kuitenkin raha kelpaa johdolle.
Olen kuunnellut kuinka "osaaminen ei riitä, jos ei sopeudu mitä hullumpiin vaatimuksiin" pitää sopeutua tehdä johdon mukaan useista laista välittämättä. Siis kehotetaan
toimimaan rikollisesti.
Kokemuksia on usealta alalta, hyvää johtamista olen kohdannut vain muutamassa paikassa kymmenien vuosien aikana. Milloin suositaan joitain milloin laitetaan harkka tekemään kaikki "paskat" työt. HR ilmestyy paikalle vain muutos neuvotteluiden tiimoilta. Ja yhdessä pohditaan mikä on talolle parasta. Usein se on henkilökunnan lähtö tai vaihto. Ikävästi näillä työnantajilla on jatkuva haku päällä..
Myös sellaisia tehtäviä joihin palkataan joku ja taas 3 kk. Päästä sama paikka on auki. Eikö työnantaja missään vaiheessa katso peiliin? Miten voi olla aina työntekijässä vika jos kukaan ei viihdy tai kenenkään pää ei kestä?
Olen tällainenkin työnantajan kanssa jutellut. Ihmetteli ja syytteli nykyajan ihmisiä kun eivät osaa eivätkä muka opi. Totuus oli se että työpaikassa oli kaikki alkeellisetkin asiat tekemättä. Toisinsanoen kukaan ammattilainen ei sinne mene tai ei jää kun huomaa mikä meno on.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Oman 
Päivämäärä:   8.1.25 21:12:13

Mari, No tottakai jokainen on velvollinen pitämään huolta omasta työkyvystään. Mutta jos treenaat, syöt terveellisesti, olet koulutusta ja kokemusta vastaavassa tehtävässä, nukut hyvin, ulkoilet, kouluttaudut omalla ajalla. Mitä muuta voit? Miten voi yksi ihminen estää sairasta työyhteisöä vaikuttamasta yksilöön? Miten voit yksilönä vaikuttaa siihen että ei palkata oikeanlaista osaamista, ettei ylin johto käyttäydy epäasiallisesti alaisiasi kohtaan? Miten voit estää ylintä johtoa tekemästä päätöksiä jotka vahingoittavat työyhteisöä ? Miten voit estää toimaria haukkumasta työntekijöitä ? Jos avaat suusi ja yrität muuttaa asioita olet sen jälkeen ensimmäinen joka seuraavissa jokavuotisissa yt:ssä on tulilinjalla. Mm yhdessä yrityksessä edeltäjiåni oli jo kaksi lähtenyt juuri näin , olivat yrittäneet pitää tiiminsä ja omaa puoltansa ja yt:ssä lähtö tuli. Ja kun itse yritin niin eivät mun vahvan osaamisen ja verkostojen takia uskaltaneet laittaa ulos mutta painostus oli sellaista ettei voinut jäädä eli vaihdoin. Toinen globaali toimija taas suoltaa kaiken suoraan korporaatiosta alaspäin. Millekään päätökselle et voi tehdä mitään , ne tehdään jossai kaukana eikä lokaali ylin johto ole kuin kunileimasin. Miten tässä yksilön vika kun työuupumus iskee nimenomaan näiden seikkojen takia? Työntekijöitä kohdellaan huonosti, sinä esimiehenä hajoat siihen ettei oma moraali kestä tälläistä tekemistä. Et halua jättää tiimiä koska koet olevasi kuitenkin vastuussa heistä. Marilla jäi nyt levy päälle. Jos yksilö väsyy koska omaa huonot elintavat, kyllä silloin vika on yksilössä. Jos yksilö menee työhön jota ei hallitse ja väsyy kun joutuu yliyrittåmään kyllä silloin syy ainakin osin yksilössä (toki ei niin yksioikoinen asia, syytä voi myös olla odotuksissa tai tehtävänkuvauksessa rekrytoidessa) jos yksilö ei esim keskutele esimiehen/ HR :n tai työterveyden kanssa jos työkuorma liian iso tai on henknkoht ongelmia jotka vaikuttaa työkykyyn. Mutta useimmat tuntemani tapaukset eivät todellakaan ole näin ”simppeleitä” kuolleet ja alaa vaihtaneet ovat olleet juurikin niitä erinomaisia osaavia tunnollisia työntekijöitä jotka kantavat huolta omasta osaamisestaan , urastaan, asiakkaistaan, kolleegoistaan… vain muutama on ollut näitä jotka omilla elintavoillaan esim edesauttavat masennusta ym. Oma loppuunpalaminen tapahtui itseasiassa nopeasti, merkkejä varmasti oli mutta olin työkykyinen, en sairaslomalla. Vuosia. Kun tiimiä alettiin työntää bussin alle ei mennyt kuin muutama kk kun ajoin ns seinään. Ei siinä ollut kyse työkuormasta tai elintavoista vaan ns viimeinen niitti jo kauan jatkuneeseen pskaa. johtamiseen, moraaliseen konfliktiin, epäoukeudenmukaisuuteen jota ei vaan enää voinut sietää. Työterveys oli linjalla ”lepää pari päivää ”, HR mukana täysin tässä epäasiallisesta kohtelussa ei tarvinnut sinne suunnata ja oma esimies johtoryhmässä pahin kaikista. Eli mitähän olisi siinä pitänyt tehdä? Vaihdoin työpaikkaa lopulta kun iso osa tiimistä sai kenkää ja oma rooli olisi muuttunut ei varmaan ainakaan parempaan …

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   8.1.25 21:35:39

Entä jos olet laiska ja ikävä ihminen ja riidoissa kaikkien kanssa, ja siksi uuvuttaa työpaikalla? Sinut palkitaan saikulla, ja ne hyvät työntekijät tekevät oikeasti paljon töitä sinun takiasi. Onneksi irtisanomissuoja heikentyy.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: Ämmä 
Päivämäärä:   8.1.25 22:26:51

Oman, aamen. Kyllä jokaista omasta syystään uupuvaa kohti on sata tunnollista työntekijää jotka uupuvat sen työpaikan takua, ei siksi että eivät juo vihersmoothieita ja joogaa joka aamu. Kaikki burnouttiin ajautuneet tutut ovat olleet nimenomaan niitä tunnollisia jotka viimeiseen asti yrittävät pitää itsensä kasassa kaikilla niillä keinoilla joita heillä on. Valitettavasti jossain vaiheessa se on tosin pelkkä nukkuminen kun muuhun ei enää pysty. Marin kirjoituksista tulee kylmät väreet, juuri tuollainen HR-henkilöstö ainoastaan pahentaa tilannetta.

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: herehere 
Päivämäärä:   9.1.25 04:34:02

Täältä komppausta Omanille ja Ämmälle!

  Re: Mitä tapahtuu, jos työuupumusta ei hoida 2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.1.25 07:30:41

Osa 1:

http://forum.hevostalli.net/read.php?f=9&i=9913669&t=9910090

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.