Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: kuin yli-ikäinen? 
Päivämäärä:   2.1.25 22:53:07

Onko väliä, ottaako pennun 7-8-viikkoisena tai vanhempana, esim. 12-15-viikkoisena? Sosiaalistamisen kannaltahan tärkein kausi, 10-12-viikkoa on jo mennyt ohi, joten joutuuko sen suhteen tekemään erityisesti hommia verrattuna pikkupentuna otettuun? Miten sisäsiisteys ja pureminen tuollaisella vähän vanhemmalla pennulla, ovatko oppineet jo niissä ns. tavoille ja jos eivät ole, onko hankalampaa saada oppimaan sisäsiistiksi tai olemaan purematta kaikkea kuin pikkupennusta opettaen?

Jos jollakulla on kokemuksia tai muuten tietoa niin kerro ihmeessä onko sillä väliä vai arvaako ottaa myös isomman pennun ja siitä saa yhtä hyvän kuin pikkupentuna otetustakin. Tai jos jotakin ongelmia on ollut niin mitä ne ovat olleet ja minkä asian suhteen. Kyseessä ei ole ensimmäinen koira jos sillä on jotakin merkitystä.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.1.25 22:58:56

Sisäsiisteys ja pidätyskyky kehittyy useamman kuukauden. Sisäsiisteys on pitkälti sisäsyntyinen eikä sitä siis kouluttamalla tarvitse kouluttaa. Muutama viikko ei siis vaikuta yhtään mitään.

Pentupureminen jää myös pois ihan kouluttamattakin itsestään. Ei siitäkään tarvitse stressata pikkupennun kanssa.

Sosiaalistaminen riippuu hyvin paljon siitä miten poikkeavat sinun ja kasvattajan olot ovat toisistaan. Koira on sosiaalistuva loppuelämänsä, joten senkään suhteen ei paniikkia. Laatu myös määrää enemmän kuin määrä. Kai kasvattajakin pitää pentuja normaalissa arjessa mukana, niin että ne oppivat autoon, pölynimuriin, eri pintoihin yms.

Joltain kennelikasvattajalta, jossa koirat autotallissa tai vajassa, en edes ostaisi.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   2.1.25 23:01:21

No riippuu tietysti, mitä se kasvattaja on pentujen kanssa tehnyt. Jos kasvattaja on sosiaalistanut pentuja ja aloittanut sisäsiisteysjutut, ei pitäisi olla ongelmaa. Jos pennut ovat eläneet ihan pellossa, menee vähän enemmän aikaa, mutta ei tuo vielä paha ikä ole.

Mulle on tullut ulkomailta yksi pentu, joka ei ollut kirjaimellisesti nähnyt kuin pihan muurit, ei hihnaa, ei autoa, ei mitään. Oli 11 viikkoa. Hyvä koira siitäkin tuli. Lämpimästä maasta vielä keskelle talvea.

Mulle on myös tullut 2,5-vuotias suoraan kasvattajalta. Sisäsiisti, mutta aika vähän sosiaalistettu ja koulutettu. Korona vähän sotkenut matkalla. Hyvä se on sekin, mutta vaatinut kärsivällisyyyttä.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: kuin yli-ikäinen? 
Päivämäärä:   2.1.25 23:05:14

"Joltain kennelikasvattajalta, jossa koirat autotallissa tai vajassa, en edes ostaisi."

Tietenkin koira olisi rekisteröity ja ns. kennelistä = viralliselta kasvattajalta. En todellakaan ostaisi rekisteröimätöntä, jonka suvusta ei ole mitään luotettavaa tietoa esim. terveydestä tai näyttelymenestyksestä. Se ei kuitenkaan ollut tässä se tärkeä asia, oletin että se on itsestäänselvää.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   2.1.25 23:06:31

Koiran elämään ihmisyhteiskunnan määrittämissä raameissa sisältyy usein sellaisia asioita, jotka eivät täysin vastaa sitä, mitä kyseinen eläinlaji tarvitsisi, joten tässäkin kysymyksessä joudutaan usein etsimään paras tarjolla oleva kompromissi. On punnittava eri asioita kokonaisuutena, mukaan lukien se, millainen on pennun syntymäkoti ja millaiseen uuteen kotiin se on menossa. Jos pentu on kasvattajan kotona melko yksipuolisissa oloissa ja ilman ulkoilumahdollisuutta ja jos uudella omistajalla on entuudestaan yksi tai useampi aikuinen koira, jotka suhtautuvat pentuihin ystävällisesti, pennun edun mukaista on siirtyä sinne suhteellisen aikaisin. Ei kuitenkaan miten aikaisin tahansa: alinta sallittua luovutusikää eli seitsemää viikkoa ei silloinkaan kannata alittaa.

Jos taas uudessa kodissa ei ole odottamassa pentuystävällisiä aikuisia koiria, pennulle on usein eduksi olla emonsa ja sisarustensa luona yhdeksän- tai kymmenvikkoiseksi tai sitäkin kauemmin. Tästä on kuitenkin vaikea sanoa ehdottomia viikkomääriä siitä syystä, että rotujen ja yksilöiden välillä on eroja. Synnynnäiseltä luonteltaan varovaisemmat yksilöt saattavat tarvita muita pidempiaikaista emon hoivaa kehittyäkseen luottavaisiksi ja tasapainoisiksi koiriksi. Eri rotujen vaaranvälttämiskäyttäytymisen käynnistyminen tapahtuu eri ikävaiheessa. Tarkkaa ikää ei ole tutkimuksisa vielä järjestelmällisesti kartoitettu kuin melko harvoilta roduilta, mutta monilla kasvattajilla on käytännön kokemusta sitä, että heidän omalla rodullaan on tietyssä iässä vaihe, jossa pennut alkavat "nähdä mörköjä". Useilla roduilla tämä vaihe ajoittuu parin kuukauden ikään tai vähän sen jälkeen. On jonkin verran viitteitä siitä, että pennun on hiukan hitaampaa sopeutua kodinvaihdon aiheuttamaan maailmanmullistukseen silloin, jos se sattuu osumaan täsmälleen samaan aikaan kuin kyseisen rodun vaaranvälttämisen käynnistyminen. Silloin kun olot kasvattajan kotona ovat kunnolliset, on usein hyödyllistä lykätä pennun luovuttaminen tapahtumaan vasta sen jälkeen. Mikäli uudessa kodissa on odottamassa kissanpentu tai muu eläin, johon koiranpennun olisi tarkoitus sosiaalistua ja jonka lajisista eläimistä
sillä ei ole kasvattajan luota kokemusta, on usein hyvä hyödyntää pennun sosiaalistumisen herkkyyskauden viimeiset viikot tähän eli srtää pentu uuteen kotiin esimerkiksi kymmenen viikon iässä. Muussa tapauksessa voi hyvin antaa pennun hyötyä emostaan ja sisaruksistaan sosiaalistumisen herkkyyskauden loppuun eli runsaan kolmen kuukauden ikään.

Jos kasvattajan luona on koira- ja ihmisseuraa, tilaisuus päästä ulkoilemaan ja muilta osin monipuolinen elämä, mikään luovutusikä ei ole liian myöhään. Koira muodostaa uuteen omistajaansa yhtä syvällisen suhteen riippumatta sitä, kuinka monen kuukauden iässä se on häneen tutustunut. Tutkimuksissa on osoittautunut perättömäksi vanha uskomus, että varhain emostaan erotetut pennut kintyisivät uuteen omistajaansa enemmän kuin vanhempana luovutetut. Vastaavasti aikuinenkin kodinvaihtaja kiintyy uuteen omistajaansa syvästi - ja usein nopeammin kuin mitä uskaltaa uskoa edellinen omistaja, joka joutuu harkitsemaan vaikeaa luopumispäätöstä.

* teksti lainattu teoksesta Millaista on olla koira? Kirjoittajana Helena Telkänranta.
Suosittelen lukemaan koko kirjan.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   2.1.25 23:07:15

Piste tarkoitti kennelillä tässä varmaan erillistä kenneltilaa, jossa koirat on jonkin kokoisissa häkeissä eikä ihmisten kanssa sisällä.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   2.1.25 23:09:14

En ottaisi ellei pentua ole todistetusti sosiaalistettu kodin ulkopuolella.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: Hulda 
Päivämäärä:   2.1.25 23:16:53

Minulle tuli viimeisin 10 viikon iässä, kun oli ulkomaan reissu sovittu siihen 9. viikolle. Osui sopiva pentue vähän yllättäen kohdalle ja kasvattaja itse halusi minulle siitä pennun. Sovittiin, että helpoin, kun on kasvattajalle jäävän pennun kaverina vähän pidempään eikä tarvitse heti pikkupennulle etsiä hoitopaikkaa.

Sisäsiisteyden kannalta asialla ei ole mitään merkitystä. Pentupuremista ei ollut lainkaan. Se kausi ehti mennä ohi, varmaan emä ja sisko opettivat tavoille. En valita. Kasvattajalla koirat eli lapsiperheen arkea sisäkoirina (metsästysrotu eli ei itsestäänselvyys tässä rodussa) niin oli tottunut normaaliin elämään. Tosi kiva ja reipas koira, vähän turhankin rohkea. Hyvin kulkee mukana reissussa ja uusissa paikoissa niin itsekseen kuin vanhemman koiran kaverina. Ei ole tuhonnut paljon mitään ja sisäsiistiksi oppi hyvin, toki tähän vaikutti enemmän olot meillä kuin pennun kotiutumisikä.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   3.1.25 05:59:19

Meille on tullut 7-15 viikkoisena pentuja. Yli 8 viikkoiset yleensä tuontikoiria niin vaatinut enemmän järjestelyjä mm. hakumatkat, paperit, rokotukset jne.
Kodinvaihtajia 2-4 vuotiaita useampi, ei mitään ongelmia.
Enemmän merkitsee kasvattaja ja miten hän pitää koiriaan ja pentuja kun ne ovat "yli-ikäisiä" . Useammalle kasvattajalle jäänyt useampi pentu odottamaan kun ovat menossa ulkomaille ja tarvitsevat rokotuksia jne. järjestelyjä.
Pennut kaikki kotiutuneet älyttömän hyvin. Minusta enemmän merkitsee se, että pentu tulee uuteen laumaan. Vanhemmat koirat ovat sille hyviä esimerkkejä siitä miten meillä toimitaan jne. Tuontipentujen kohdalla on ollut jännä seurata esim. sitä, että pentu ei ole kuullut suomenkieltä ja miten nopeasti se omaksuu sen ja kiintyy uusiin omiin ihmisiinsä.
Meillä on ollut helppoa kotiuttaa pennut sekä kodinvaihtajat.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.1.25 07:24:25

Mun nykyinen koira tuli 4,5 kk iässä. Samanlainen ja hyvä koira siitä kasvoi kuin edellisistä jotka tulivat 8-9 vk ikäisinä. Viimeisin edesmennyt oli luonnostaan epäsosiaalinen muita koiria kohtaan ja muutenkin oli epäilevämpi luonne, sen käytökseen ei aikuisiällä pentuajan sosiaalistamisella ollut mitään tekemistä enää. Kaikki koirat olen kasvattanut samalla tavalla ja tuo oli ainoaa laatuaan tuollainen. Nykyinen koira on luonnostaan sosiaalinen ja tullut laumasta, sen kummempia sosiaalistamisia puhuu sujuvaa koiraa ja suhtautuu kaikkeen ja kaikkiin avoimen ystävällisesti ja uteliaasti.

Pikkupennuissa ei ole muuta söpöä kun nukkuva pentu. Mieluusti otan vähän isomman ja mielellään jo aikuisen, nuoren koiran nyt ja jatkossakin. Kun en mitään virkakoiraa tai superharrastetykkiä tee tai tarvitse.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: Mieie 
Päivämäärä:   3.1.25 10:04:44

Voin kokemuksesta sanoa, että vain jos pentua on kasvattaja sosiaalistanut urakalla. Itse luotin liikaa tunnettuun ell kasvattajaan. Ei ollut vienyt koskaan pentua edes ulos talosta.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.1.25 10:14:39

Ei tervepäistä koiraa tarvitse mitenkään urakalla sosiaalistaa.

Mulle tuli junnuna kasvattajalle käsiin jäänyt 5kk pentu, sitä ei oltu edes hihnaan totutettu. Hyvä harrastuskaveri siitä silti tuli. Sitten on tullut pari ulkomaantuontia reilu kolmekuisena, ei mitään valitettavaa niissäkään. Kaikkien kanssa päässyt noin miljoona kertaa helpommalla kuin ihan luovutusikäisten kanssa :D

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   3.1.25 10:25:49

Jep, jos koiralla on palikat suhteellisen kunnossa, se ei hajoa uusista jutuista missään iässä.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   3.1.25 11:38:30

En ikinä ota 7-viikkoista. Viimeinen sen ikäinen tullut lähes 20 vuotta sitten. On ihan huomattava ero, kun pentu tulee vaikka 10-viikkoisena, eikä yhdelläkään ole ollut nitää

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   3.1.25 11:42:27

No sehän karkasi. Siis mitään ongelmia ei ole ollut sosiaalistumisessa, koska nää rodut on luonteeltaan tasapainoisia, eivätkä vaadi sen suhteen mitään ponnisteluja, vaikka ihan metsässä eletään. Mieluummin ehdottomasti 12-viikkoinen, kuin 7-viikkoinen. Ratagreyhoundien kasvattajat eivät taida luovuttaa kuin aikaisintaan 12-viikkoisena ja se on hyvä.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: Tiku82 
Päivämäärä:   3.1.25 11:44:27

Meille on tullut pentuja 7 viikon - 6kk iässä. Useampi kenneltiloissa kasvaneita.

Synnynnäistä huonohermoisuutta ja arkuutta ei olisi korjattu vaikka pentu olisi tullut pienenä, oli 6kk kun tuli ja ihan hyvin saatiin sosiaalistettua silti.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   3.1.25 11:46:04

Meille on tullut kaksi koiraa 7-8 -viikkoisena ja yksi 16-viikkoisena. Vanhimpana tullut tuli ulkomailta, eikä ollut nähnyt varmaan kun kotipihan. Se oli alkuun jännittynyt, mutta koska ei ole luonteeltaan kuitenkaan arka, se tottui kaikkeen ja on nykyään kaikessa todella reipas. Sen sijaan toinen ihan pikkupentuna tullut on hirmuisen arka, vaikka sitä on yritetty koiran ehdoilla sosiaalistaa.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   3.1.25 13:59:05

En itse ikinä ottaisi 7-viikon ikäistä. Sen ikäisen kuuluu saada olla vielä emonsa ja muiden pentujen kanssa. Julmaa vieroittaa noin pieni pentu.

  Re: Onko varmempi ottaa luovutusikäinen pentu

Lähettäjä: Katri 
Päivämäärä:   3.1.25 21:37:51

Meille tuli mäyräkoiran pentu 10 vkon ikäisenä. Ei varmasti ollut käynyt pihan ( iso aidattu piha ja useita koiria) ulkopuolella. Ei nähnyt juurikaan kasvattajan lisäksi muita ihmisiä. Nyt 1v 7 kk. Rakastaa lapsia, tosi tasapainoinen ja varma tyyppi, kotonaan paikassa kuin paikassa. Sopeutuva ja sosiaalinen. Ei ole ollut mitään ongelmia.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.