Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.12.24 18:01:59

Minulla on päiväkodin johtajan kanssa tapaaminen sovittuna pyhien jälkeen ja nyt pitäisi päättää lapsen hoitoaika sen jälkeen, kun jään äitiyslomalle. Vanhin on jo eskarissa ja menee ensi syksynä kouluun. Olen ajatellut, että yhtenä päivänä olisi vaan eskariajan ja muina päivinä hakisin viimeistään kolmelta. Kuopus menee syksyllä viskariin, mutta sehän ei ole velvoittavaa. Olen ajatellut, että päivät olisi 9-15, mutta olisiko päiviä kolme vai neljä viikossa? Onko kenelläkään kokemusta. Mielipiteitä puolesta ja vastaan. Täällä ei ole kerhoja enää viskari-ikäisille, joten kokonaan en halua ottaa kotiin, jotta saa ikäistään seuraa. Tuon ikäiselle kaverijutut alkaa olemaan jo tärkeämpiä. Lisäksi palaisi kuitenkin sitten takaisin samaan paikkaan eskariin. Kivempi, kun saa jatkaa tuttujen lasten kanssa. Jos olisi pienempi, niin sitten pitäisin kokonaan kotona.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.12.24 18:07:13

Samat ajat kuin toinenkin lapsi. Sulla menee muuten kaikki päivät edestakaisin sähläämiseen ja vauva ei saa nukkua vaan joudut aina repimään sitä mukaan.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.12.24 18:10:35

Tottakai niinä päivinä, kun on, niin haen molemmat samaan aikaan. Haenhan heidät samasta paikasta. Mutta vapaiden määrää pohdin nuoremman osalta. Eskari ei voi pitää säännöllisiä vapaita, mutta kuopukselle sitten yksi tai kaksi kokonaan vapaata viikkoon. Silloin viedään/haetaan eskari. Eli hakuja ja vientejä tulee jokatapauksessa se viisi viikossa.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.12.24 18:17:05

Kysy niiltä lapsiltä itseltään? Huvittaa, että nää samat lapset sitten itkee siellä päiväkodissa kuinka kaveri haettiin aiemmin tai kaverilla lyhyempi päivä...

Ja sun lapsilla vieläpä on kotona ikäistään seuraa, kerta vain vuoden ikäero. Vai onko kyse siitä, että et halua viettää lastesi kanssa aikaa tai et pärjää kaikille lapsillesi?

Eskarikaan muuten ei ole pakollinen päiväkodissa vaan senkin voi suorittaa "kotikouluna" eli kun kotona käydään eskarin tavoitteet, se riittää.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.12.24 18:22:11

Tottakai pärjään. Esikoinen oli kotona, kun kuopus syntyi. Oli kuitenkin vain kahden vuoden ikäero, joten luonnollista oli ottaa päiväkodista kotihoitoon.

Esikoinen ei haluaisi jäädä lyhyemmille päiville. Koska kaverit on eskarissa ja siellä juuri iltapäivällä on vapaata touhuamista ulkona. En silti halua täyttä hoitoaikaa, vaan viimeistään kolmelta haku. Tuo juuri neljä täyttänyt taas ei oikein osaa sanoa. Ei vielä hahmota kunnolla tämmöisiä kysymyksiä. Toki vastaa, mutta en usko kunnolla ymmärtävän, että mitä tarkoittaa kuusi tuntia päivässä kolmena päivänä viikossa.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: S 
Päivämäärä:   26.12.24 18:24:00

Samat päivät ja ajat molemmille on se avain sana. Itse tekisin niin, että nuorempi olisi kolmena päivänä sen 9-15 tai 9-16 ja eskarilainen myös ne samat päivät yli eskarin. Sitten ne 2 päivää vain se eskari.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: Oon 
Päivämäärä:   26.12.24 18:26:34

-, ei hyvänen aika joltain neljän vanhalta kysellä tuollaisia. Vanhemmat päättävät asiat, ei pieni lapsi. Ei ihmekään, että lapset menee sekaisin, jos vanhemmat eivät määritä rutiineja.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.12.24 18:26:54

Ja siis meillä ei todellakaan itke sitä, että joku on lähtenyt aiemmin, vaan sitä, että kavereitä jää sinne leikkimään, kun nyt töissä ollessa haen neljältä. Sumplitaan miehen kanssa työajat niin, että nyt ovat 8-16 ja joka iltapäivä, kun haen, niin varsinkin esikoinen valittaa, että olen liian aikaisin hakemassa kotiin. Siellä kun on vielä leikit kesken. Jos ei haluaisi olla, niin takuulla olisikin vaan eskariajan, kun jään kotiin. Mutta molemmilla lapsilla on kavereita, vieläpä niin, että osa on eei ryhmissä, joten ulkoilut ovat niitä aikoja, kun on mahdollisuus leikkiä kavereiden kanssa.

Ja kyllä, sisarukset ovat tärkeitä, mutta myös kaverit perheen ulkopuolelta ja ikätasoinen seura. Sitä ei kummallekaan ole tarjolla päiväkodin ulkopuolella. Kaikki muut tuon ikäiset lapset ovat päiväkodeissa. Ei peehekerhoissa ja muissa ole enää näitä isompia. Niissä on vauvoja ja taaperoita.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.12.24 18:32:01

Pitäisin sen viskarin 4 päivää viikossa, samat ajat kuin eskarilaisenkin ja kotona perjantaisin. Mut kyse on siitä miten itse jaksat ja mikä teidän perheelle on paras.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   26.12.24 18:32:35

Katso, miten hoitoajat vaikuttaa maksuihin, ja sit päätät. Vanhemmat päättää, ei penskat.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: Zero 
Päivämäärä:   26.12.24 18:53:14

"-, ei hyvänen aika joltain neljän vanhalta kysellä tuollaisia. Vanhemmat päättävät asiat, ei pieni lapsi. Ei ihmekään, että lapset menee sekaisin, jos vanhemmat eivät määritä rutiineja."

"Katso, miten hoitoajat vaikuttaa maksuihin, ja sit päätät. Vanhemmat päättää, ei penskat."

Niin, että raha on parempi peruste päätökselle kuin se mistä lapsi nauttii? Voi hyvänen aika... ja kyllä, jos mahdollisuus on, niin todellakin lapselta tulee kysyä mitä hän haluaa. Lapset ovat erilaisia. Toinen rakastaa päiväkodin puuhaa ja toinen kodin rauhaa. Jos molempiin on mahdollisuus, niin miksi ei tekisi siten kun lapselle on mieluisinta? Nelivuotiaalta asiaa joutuu selvittämään vähän kiertotietä. Pelkkään "haluatko olla kotona vai hoidossa?" Lapsi ei osaa vastata, jos ei edes tiedä mitä kotona olo tarkoittaa.

Lapselta voi sen sijaan kysellä useana päivänä ja eri kohtiin päivää mikä on ollut parasta päivässä (illalla vastaus voi olla eri kuin päivällä). Aikuinen voi sitten arvioida toteutuuko asiat paremmin kotona vai hoidossa. Jos vastaukset ovat esim. kavereiden kanssa leikkiminen tai jotkin sellaiset asiat mitkä kotona eivät ole mahdollisia, voi hoito olla hyvä. Jos vastaukset liittyvät hoitajien tai opettajien yksilölliseen huomioon, rauhaan, omaan tahtiin tekemiseen tai kotiin voi olla hyvä ottaa kotiin. Samoin lapselta kannattaa usein kysyä mikä oli ikävintä päivässä. Oliko ikävintä kotiinlähtö, siirtymät, aamupiiri, kaverit jotka pilasi leikit....

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.12.24 19:20:15

Ei ole vääriin kysellä vähän lapsenkin mielipiteitä. Lapset on todellakin erilaisia. Meillä 4 vuotias vihasi hoidossa oloa ja 2 vuotias oli onnesta soikeana, kun sinne pääsi.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: Ääh 
Päivämäärä:   26.12.24 20:07:22

Päiväkodit niin surkeita, että mahdollisimman vähän hoidossa.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: Lila 
Päivämäärä:   26.12.24 20:24:24

Meillä on lapsi eskarissa ja sisarus syntyy tammikuussa. Kunhan vauvan kanssa pääsen viemään niin hoitoaika tulee varmaan olemaan 8-16 tai 8-15. Käyvät mm aamupalalla koulun ruokalassa aamuisin, samoin välipalalla, muskari on vasta eskari ajan jälkeen ym. Meidän lapselle tekee vain hyvää että pääsee tutustumaan koulun tiloihin kun siellä kulkeva myös eskarin ulkopuolella sekä sitten kavereiden kanssa leikkiminen tulee siinä samalla kun en hae heti kun eskari päättyy..

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.12.24 20:26:11

"Päiväkodit niin surkeita, että mahdollisimman vähän hoidossa"

Riippuu hyvin pitkälti päiväkodista ja ryhmästä. Helsingissä nyt tilanne on täysin eri kuin vaikka täällä Varsinais-Suomalaisessa pikkukaupungissa.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   27.12.24 07:19:17

Itellä lapset (3kpl) 5-6v ikäerolla eli vauvan synnyttyä vanhempi oli eskarissa tai viskarissa . Halusin viettää aikaa lasteni kanssa mahdollisimman paljon eli olivat vain eskariajan eskarissa. Eivät ole koskaan olleet ip kerhoissa ja päikkärissä vain pakollisen. Kaverisuhteet, sosiaalisuus jne on kehittynyt todella hyvin ilman koko päivä päikkäriäkin. En ymmärrä miksi lapsia tehdään ja sit ne tungetaan valveilla olo ajasta suurimmaksi osaksi muiden hoidettavaksi.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   27.12.24 07:57:59

Kyllä se ymmärrys eri perheitä ja perhetilanteita kohtaan saattaa joskus kehittyä K:llekin, ei tietenkään välttämättä, osa ihmisistä pysyy yksisilmäisinä koko elämänsä, minä ja minun valinnat ovat oikein, jos toimit eri tavalla niin en tajua enkä haluakaan tajuta, ja piste.

Aloitukseen, itse sopisin aluksi viskarille sen neljä päivää, voihan sitten vähentää jos tarvis. Näet sitten miten vauvan kanssa menee, jos esim
sattuukin tosi huonosti öitä nukkuva vauva, niin pystyt ehkä lepäämään päivällä vauvan kanssa yhtä aikaa, mikä ei välttämättä ole mahdollista jos kotona on tekemistä kaipaava viisivuotias.

Ja lähipiiriin sattuu sitten aina muutama K, joka arvostelee valintojasi, teetpä miten hyvänsä. Muista kuitenkin että jokainen perhe on erilainen ja tekee itselleen sopivat ratkaisut.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: What 
Päivämäärä:   27.12.24 08:42:18

Meillä 4 v oli neljä päivää viikossa saman ajan kuin eskarikin. Perjantain kotona.

Niitä noutoaikoja on mietittävä vähän päiväkodin rutiinienkin mukaan. Esim täällä eskari loppuu klo 12.30 eli pienempien lepoaikana. Silloin on inhaa mennä kolistelemaan ja hakemaan yhtä kesken lepohetken. Toisekseen meillä vauvatkin on nukkuneet siihen aikaan päiväunia.

Mä olen todennut, että on helpointa hakea isommat välipalan jälkeen ulkoa eli 14.30-16 välillä. Joku viimeistään 15 on aika hyvä aika, siinä ehtii kotonakin sitten vielä jotakin puuhata.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.12.24 09:34:04

Arvostelijoiden pitää ymmärtää, että on myös erilaisia lapsia. Omani oli samanlainen kuin aloittajankin, eli viihtyi hoidossa tosi hyvin, koska siellä oli paljon kavereita, kiva leikkipiha ja hauskaa puuhaa. Lasta harmitti aina, jos hänet haettiin pois aiemmin kuin kaverit. Hän on helposti tylsistyvä ja luonteeltaan äärimmäisen ekstrovertti. Meillä ei mitään vauvaa enää tullut, mutta hän olisi ollut 5-6-vuotiaana todella tylsistynyt äidin ja vauvan kanssa kotona ja pitänyt rangaistuksena sitä, jos olisi joutunut esimerkiksi eskarista pois keskellä päivää, kun varsinainen eskariaika loppui. Hän oikein ääneen sääli niitä lapsia, jotka joutuivat lähtemään ja jäivät paitsi kaikesta hauskasta.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   27.12.24 10:05:03

Lähettäjä---

Päivämäärä27.12.24 07:57:59

Kyllä se ymmärrys eri perheitä ja perhetilanteita kohtaan saattaa joskus kehittyä K:llekin, ei tietenkään välttämättä, osa ihmisistä pysyy yksisilmäisinä koko elämänsä, minä ja minun valinnat ovat oikein, jos toimit eri tavalla niin en tajua enkä haluakaan tajuta, ja piste.

Älä nyt suutu itse jos minä teen eri tavalla kuin sinä ja nautin omien lapsieni kanssa vietetystä ajasta.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.12.24 10:07:36

K, kritiikki taisi enemmän kohdistua siihen että _sinä_ arvostelit muita. Lue ihan ajatuksella.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: Vuh 
Päivämäärä:   27.12.24 10:15:00

Viskarilaisen kohdalla kannattaa perehtyä lapsen viikko suunnitelmaan eli onko teillä aina toimintaa tiettyinä päivinä vai ei esim. Meillä on aina tiettyinä päivinä muskari, liikunta, retki jne. Eli herkästi käy niin että, jos lapsi on esim. Kolmena päivänä viikossa hoidossa niin tiettyihin toimintoihin ei ikinä pääse osallistumaan. Tämä ei tietenkään kaikkia lapsia haittaa vaan ovat mieluummin kotona, mutta toisia taas se voi haitata. Esim. Meillä viskarilainen ihan itse päätti, että haluaa mennä joka päivä päiväkotiin. Tämä siis silloin kun opiskelin osittain etänä kotona.

Meillä myös eskarilainen tykkäsi jäädä iltapäiväkerhoon, mutta siinä mentiin pienemmän mukaan eli nuorempi haettiin välipalan jälkeen ja siitä sitten eskarilainen (meillä eri yksiköissä).

Jos aloittaja sinusta esim. 3 päivää viikossa tuntuu lapselle hyvältä niin voitte tehdä myös niin. Silloin pitäisi aina tietyt päivät vapaina esim. To ja pe tai pe ja ma. Muina päivinä sitten olisi tuon 9-15, minkä eskarilainen.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   27.12.24 10:29:32

Lähettäjä...

Päivämäärä27.12.24 10:07:36

K, kritiikki taisi enemmän kohdistua siihen että _sinä_ arvostelit muita. Lue ihan ajatuksella.

En arvostellut ketään. Sanoin että en ymmärrä miksi lapsia tehdään jos niiden kanssa ei haluta olla. Aika menee nopeasti ja lapset on vain hetken pieniä ni nauttikaa siitä ajasta lapsien kanssa!

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.12.24 10:32:56

"Älä nyt suutu itse jos minä teen eri tavalla kuin sinä ja nautin omien lapsieni kanssa vietetystä ajasta."

Ei tässä äidin nauttimisesta ole kyse, vaan siitä, mikä on kenellekin lapselle parasta. Sinun lapsesi voi viihtyä kotona ja hänelle riittää äidin ja vauvan seura, mutta iso osa 5-6-vuotiaista kaipaa ikätovereiden seuraa.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   27.12.24 10:34:17

K, kyllähän sitä monet haluaa olla lastensa kanssa. Lapsille vaan kun tulee ikää, niin myös ne kaverit on entistä tärkeämpiä. Varmasti siksi aloittajakin lyhentää päivää, että voi olla lapsensa kanssa. Tässä selkeästi haetaan kompromissia.

Meille eskarilla on tärkeä rooli myös lapsen liikunnan kannalta. Kun iltapäivällä haen lapsen, niin hän on aina ihan hiestä märkä ja hengästynyt. Juoksee ja leikkii kavereiden kanssa ulkona. Kun taas kotona kyllä ulkoillaan, mutta ei lapsi jaksa itsekseen hikeen asti juosta. Hippaa, jalkapalloa yms. on paljon tylsempi leikkiä kahdestaan aikuisen kanssa, kuin isolla porukalla eskarissa.

  Re: Äitiyslomalle, vanhemman lapsen hoitoajasta

Lähettäjä: Vuh 
Päivämäärä:   27.12.24 12:31:33

Ja silloin kun esikoinen oli viskari-ikäinen niin lapset teki lyhyempää viikkoa. Esikoinen ei niin välittänyt päiväkodissa olemisesta, koska siellä lähinnä vaan leikittiin kavereiden kanssa. Eskarissa taas viihtyi, koska löytyi pelikavereita (sählyä, jalkapalloa yms.). Kuopus taas nimenomaan halusi joka päivä mennä päiväkotiin sen jälkeen kun vanhempi sisarus siirtyi eskariin ja kouluun, koska päiväkodissa leikki kavereita, muskaria, liikuntaa, retkiä, askartelua jne. Joista lapsi pitää.

Koska esikoinen ei tykännyt päiväkodista niin itselle tuli vähän yllätyksenä, että kuopus valitsi päivittäisen päiväkotiin menemisen.

Lapset on erilaisia. Sinä aloittaja tunnet oman lapsesi parhaiten.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.