Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Päiväkodin arkea

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   15.12.24 21:36:57

Päiväkotilapsi jätti Hanna- Leena Ylisen kasvot niin pahaan kuntoon, että häntä hävetti kulkea puolisonsa kanssa

– Varhaiskasvatuksessa on voimakas vaikenemisen kulttuuri. Halusin murtaa sitä, toteaa Hanna-Leena Ylinen uudesta kirjastaan. HANNA-LEENA YLINEN
”Jatkuvasti sai olla varuillaan”, sanoo Ylinen, joka työskenteli erityisavustajana seitsemässä helsinkiläispäiväkodissa.

Sanna Jompero-Lahokoski

11.12.2024 18:03

Näin toteaa helsinkiläinen Hanna-Leena Ylinen, 62, vastailmestyneessä kirjassaan Hornankattila, tapauskertomuksia päiväkotiväkivallasta (Kulttuurivihkot 2024). Se kertoo helsinkiläisissä päiväkodeissa pätkätyöskentelevästä Annasta sekä arkielämässä vaietusta aiheesta.

Kirjassa on kohtauksia lasten toisiinsa, mutta myös aikuisiin, kohdistamasta väkivallasta.

Ylinen työskenteli erityisavustajana seitsemässä helsinkiläispäiväkodissa vuosina 2012–2023. Kirja on fiktiivinen, mutta siinä kuvatut väkivaltakohtaukset ja niiden laatu sekä määrä ovat todellisia.

Päiväkodit sijaitsivat yhtä lukuun ottamatta Itä-Helsingissä. Tuo yksi poikkeus oli kantakaupungissa.

Ylisen avustamat lapset olivat 3–5-vuotiaita erityislapsia. Erityisesti yhdessä ryhmistä oli monta väkivaltaista lasta.

– Jatkuvasti sai olla varuillaan. Paitsi jos tietyt lapset olivat sairaina ja poissa. Silloin oli rauhallisempaa, Ylinen muistelee.

Kirjassa lasten sekä aikuisten nimet ja päiväkotien tapahtumat on muutettu niin, ettei niitä pysty tunnistamaan. Kirjan väkivaltakohtaukset kertovat siitä, minkälaista väkivaltaa päiväkodeissa voi olla.

Jääkokkareen heittäminen oli Ylisen mukaan vahinko.

Välikohtaus oli kuitenkin niin traumaattinen, että hän mietti muutaman sairauslomapäivän aikana, voiko enää palata päiväkotiin. Ylinen tajusi, että olisi voinut vammautua pysyvästi. Pahinta olivat henkiset traumat, mutta myös kasvot, joiden mustelmat vaihtoivat väriä punaisen ja sinisen välillä vielä pitkän aikaa tapahtuneen jälkeen.

– Kasvoni olivat todella rajun näköiset. Helpointa oli silloin kun olin töissä, sillä siellä kaikki tiesivät, mitä minulle oli tapahtunut. Vaikeinta oli kun liikuin puolisoni kanssa, koska ihmiset katsoivat häntä pahasti.

Ylistä on työpaikallaan päiväkodissa myös lyöty, purtu ja revitty hiuksista.

– Naamaani on heitetty hiekkaa. Tämä tapahtui päiväkodin pihalla. Hiekkaa oli suu täynnä. Kun lähdin kotiin, huomasin, että korvanikin oli sitä täynnä.

Hurjimmat jutut eivät edes päädy uutisiin, sillä työntekijät keskustelevat niistä keskenään.

Hornankattila ilmestyi marraskuussa. HANNA-LEENA YLINEN
Lasten päiväkodissa toisiinsa kohdistama väkivalta voi Ylisen mukaan olla tönimistä, puremista, potkimista, kuristamista, selkään hyppäämistä. Melkein mitä tahansa.

Osa ihmisistä voi ajatella, että lapset ovat lapsia, jotka vasta harjoittelevat vuorovaikutustaitoja muiden lasten ja aikuisten kanssa, mutta päiväkodissa työskentelevälle tilanteet voivat jo yllättävyydessään olla traumaattisia.

– Ajattelen, että väkivaltaan puuttuminen olisi erittäin tärkeää. Se muuttuu tavalliseksi, jos siihen ei kiinnitetä huomiota. Kun on lukenut nuorten tai koululaisten tekemistä vakavista väkivaltatapauksista, kehitys näkyy usein jo päiväkodissa. Jotenkin pitäisi löytää keinot puuttua siihen varhaisessa vaiheessa.

Ylinen korostaa, että myös aivan pienten lasten tekemisiin tulee puuttua.

– Pitäisi ymmärtää, että väkivalta on väkivaltaa, vaikka tekijä on pieni, joka ei pysty vahingoittamaan paljon.

Henkinen väkivalta on oma lukunsa.

– Esimerkiksi tytöillä on paljon henkistä väkivaltaa ja ulossulkemista, Ylinen sanoo.

Kirja kertoo erityisesti yhden päiväkotiryhmän, kuvitteellisen Piilopirtin, toiminnasta. Varhaiskasvatuksen opettaja ei hallitse tehtäviään, aikuisilla on runsaasti poissaoloja, työyhteisö on riitaisa, sijaisia on hankala saada. Yksi lapsista on poikkeuksellisen ja toinen jonkin verran väkivaltainen. Ryhmässä on useita lapsia, joilla ei ole diagnoosia tai tukitoimia, mutta jotka ovat jopa haastavampia kuin osa erityislapsiksi tunnistetuista lapsista.

Ohita mainos
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

MAINOS PÄÄTTYY
Joissakin päiväkodeissa tilanne on Ylisen mukaan tällainen oikeasti.

– Haluan, että ihmiset tunnistavat sen, että päiväkodissa ei ole aina turvallista, jos huono onni käy. Tällaisiakin ryhmiä on.

Pääosa päiväkodeista on turvallisia, Ylinen sanoo.

Aikuisten kannalta kirja kuvaa sitä, miten kuormittavia työpaikan ihmissuhteet voivat olla. Samat aikuiset ovat yhdessä päivästä toiseen.

– Yksi haaste, joka kirjassakin käy ilmi, on aikuisten vaihtuvuus. Ihmiset saattavat olla paljon sairauslomilla, ja lapset eivät välttämättä saa pysyviä aikuiskontakteja. Se on aika tavallista päiväkodissa, että työntekijät sairastavat paljon.

– Koen, että minulla oli enemmän varaa menettää maineeni, kun kirjoitan tällaisista aiheista, toteaa Ylinen, joka ei koskaan enää usko työskentelevänsä päiväkodissa. HANNA-LEENA YLINEN
Ylinen kertoo päätyneensä kirjoittamaan aiheesta, koska katsoi päiväkotimaailmaa ulkopuolisen silmin ja näki epäkohtia. Aihe on Ylisen mukaan vaiettu – tai ainakaan siitä ei puhuta julkisesti.

– Hurjimmat jutut eivät edes päädy uutisiin, sillä työntekijät keskustelevat niistä keskenään.

Vaikka kirjassa kuvataan väkivaltaa yksittäisessä päiväkotiryhmässä, Ylinen sanoo nähneensä ja kokeneensa pahoinpitelyitä jokaisen työrupeamansa aikana.

Ylinen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Aikaisemmin hän on työskennellyt IT-alalla ja vakuutusyhtiössä. Hornankattila on Ylisen neljäs kirja. Se on jatkoa edelliselle kirjalle Tarha, paljastuskertomus varhaiskasvatuksesta (Kulttuurivihkot 2023).

Päiväkotien arki on Ylisen mielestä muuttunut vuosi vuodelta hurjemmaksi siitä, kun hän vuonna 2012 aloitti.

– Moni lapsi saa pelata pelejä, joissa on väkivaltaa ja tappamista. Sellainen käytös alkaa tuntua normaalilta ehkä jo ihan tosielämässäkin. On aika tavallista, että lapset pelaavat pelejä, joihin heidän ikänsä ei riitä.

Ylinen kuvailee Hornankattilaa rankaksi kirjaksi, mutta siinä on toiveikas loppu.

Kirjan lopussa Anna vaihtaa vielä kerran päiväkotiryhmää ja päätyy kantakaupunkiin, missä arki on huomattavasti rauhallisempaa. Tämä perustuu Ylisen omaan kokemukseen. Päiväkodissa fyysistä väkivaltaa ei juurikaan ole, henkilökuntaa on riittävästi ja se on koulutettua.

Ylinen ei usko enää koskaan työskentelevänsä päiväkodissa.

– Minun osaltani tämä on nyt nähty. Etsin töitä toiselta alalta ja haen apurahoja kirjoittamiseen.

Tekstin siteeraukset ovat suoria lainauksia Hanna-Leena Ylisen kirjasta Hornankattila, tapauskertomuksia päiväkotiväkivallasta (Kulttuurivihkot 2024). Tämä juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Uutisissa.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   15.12.24 22:35:36

Itä-Helsinki mainittu

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 00:10:55

Sille on syynsä että monet alalla työskentelevät haluavat hoitaa omat lapsensa kotona mahdollisimman pitkään.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 07:18:43

Niin tässä nyt puhutaan erityisryhmästä, jossa useampi lapsi joilla tuen tarvetta. Tietenkään väkivaltaisuus ei saa olla normi ja siihen pitää puuttua, mutta nämä tapaukset eivät nyt ole verrannollisia normaaliin päiväkotiryhmään jossa lapsia joilla ei ole tuen tarvetta.

Olen alalla työskennellyt vasta puoli vuotta, mutta väkivaltaisia lapsia en ole kohdannut kuin ryhmässä jossa tuen tarpeisia lapsia joille ei ole annettu tarpeeksi tuki toimia eli toisin sanoen ei ole ollut perehtynyttä henkilökuntaa, tarvittavia avustajia ja osa lapsista selkeästi kokee etteivät ole osa ryhmää joka totta kai vaikuttaa myös lapsen käytökseen, kun haluaa kavereilta huomiota.

"Moni lapsi saa pelata pelejä, joissa on väkivaltaa ja tappamista. Sellainen käytös alkaa tuntua normaalilta ehkä jo ihan tosielämässäkin. On aika tavallista, että lapset pelaavat pelejä, joihin heidän ikänsä ei riitä."

Tätä asiaa on jo tutkittu ja osoitettu ettei väite pidä paikkaansa. Ongelma ei ole mikään väkivaltaisten pelien pelaaminen vaan ylipäätänsä se, että lapsi viettää liikaa aikaa ruudulla. Se, että aivot saa ruudulta jatkuvasti ärsykkeitä lisää lapsen yleistä levottomuutta ja keskittymiskyvytyömyyttä.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   16.12.24 07:49:37

"Niin tässä nyt puhutaan erityisryhmästä, jossa useampi lapsi joilla tuen tarvetta."

Tai normaaliryhmästä, jossa on erityislapsia.
Harvassa päiväkodissa on erikseen ryhmää erityisen tuen/tehostetun tuen lapsille.

" Se, että aivot saa ruudulta jatkuvasti ärsykkeitä lisää lapsen yleistä levottomuutta ja keskittymiskyvytyömyyttä. "

Sekö saa lapsen potkimaan, lyömään, raapimaan, sylkemään ja heittämään kiviä, huutamaan "sä **** kuolet"? (5-6-vuotiaan suusta) Eikä siis ne K18 pelit, joissa hän on väkivaltaa kohdannut/nähnyt?

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 07:58:53

.. //Ihan samalla tavalla ysärillä lapset ovat nähneet väkivaltaa yms. Telkkarista, lasten piirretyistä ja pelanneet tekkeniä yms. Se ero tähän päivään on, että silloin myös lapsia kuritettiin fyysisesti ja lapset kunnioittivat ja pelkäsivät aikuisia. Joo ei ole ollut oikein, mutta kai tuo nyt jotain kertoo. Toisekseen tämä henkilö on erityisavustaja eikä mikään normaali lastenhoitaja niin kai nyt erityisavustaja nimenomaan työskentelee tukea tarvitsevien lasten kanssa normaalien lasten sijaan. Tilanne ei siis ole mikään normaali ja arkipäivää perus lastenhoitajalle, koska sitä tämä tekstissä kuvattu henkilö ei ole.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 08:01:29

"Sekö saa lapsen potkimaan, lyömään, raapimaan, sylkemään ja heittämään kiviä, huutamaan "sä **** kuolet"? (5-6-vuotiaan suusta) Eikä siis ne K18 pelit, joissa hän on väkivaltaa kohdannut/nähnyt?"

Niinpä. Ja noiden pelien lisäksi lapset viettävät aikaa myös muualla netissä todella vahingollisen sisällön parissa. Esimerkiksi todella väkivaltaisen naisvihan käytöstä on jo ihan pienillä pojilla, naistyöntekijöihin ja oman ikäisiin tyttöihin kohdistetaan väkivaltaa ja aggressiivista, halventavaa puhetta. Ei pikkulapsi tuollaista itse keksi vaan se malli tulee jostakin.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 08:04:43

. //Malli tulee ihan omasta kodista ja jos uskonnossa naisen asema on miehen alapuolella niin mitä kuvittelet mitenkä se näkyy päiväkodin arjessa näillä poikalapsilla. Tässä puhutaan nyt kuitenkin Helsingin päiväkodeista joissa kulttuurien määrä on todella valtava ja se näkyy myös lapsi ryhmissä.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 08:09:21

"Ihan samalla tavalla ysärillä lapset ovat nähneet väkivaltaa yms. Telkkarista, lasten piirretyistä ja pelanneet tekkeniä yms."

Televisiota ja nettimaailmaa ovat ihan eri tason ongelmia. Netissä tulee vastaan _mitä tahansa_, televisiossa sille on sentään jotkut rajat mitä siellä esitetään. Lisäksi lasten televisionkatselua pystyvät vanhemmat ihan eri tavalla kontrolloimaan verrattuna nettiin, nykyään lapsilla on älypuhelimet, jos omalle lapselle ei sellaista hankita niin kavereilla niitä on ja niistä pääsee milloin tahansa missä tahansa katsomaan mitä tahansa.

Ei ysärillä myöskään ollut sellaista pelimaailmaa kuin nykyään. Pelien ero televisioon on myös se, että televisiosta vain katsot, pelissä teet itse.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 08:11:19

"Malli tulee ihan omasta kodista ja jos uskonnossa naisen asema on miehen alapuolella niin mitä kuvittelet mitenkä se näkyy päiväkodin arjessa näillä poikalapsilla. Tässä puhutaan nyt kuitenkin Helsingin päiväkodeista joissa kulttuurien määrä on todella valtava ja se näkyy myös lapsi ryhmissä."

No tämä on yksi ongelma myös ja siinä se malli tulee myös kotoa. Mutta kun tätä on myös kantaväestöön kuuluvilla.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 08:13:45

. //Kuinka monella päiväkoti-ikäisellä on oma älypuhelin? Nyt puhutaan varhaiskasvatus ikäisistä lapsista eli päiväkoti-ikäisistä lapsista eikä koulumaailmasta.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   16.12.24 08:14:47

Me varmaan eletään täällä pohjoisessa jossain lintukodossa kun mun lasten pk-ryhmissä ei ole yhtäkään "kauhukakaraa". Ei kaikissa päiväkodeissa ole ongelmallisesti käyttäytyviä lapsia.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 08:23:53

. //Niin jos sitä artikkelia viitsii lukea niin tarve lähinnä koulunkäynninohjaajilla eli juuri niillä jotka työskentelee todennäköisesti eniten niiden tuentarpeisten lasten kanssa koulumaailmassa. Toki ilmoituksia tehty myös päiväkodissa lapsen väkivaltaisesta käyttäytymisestä, mutta Oulu nyt onkin sen kokoinen paikka, että varmasti sieltäkin tuen tarpeisia lapsia löytyy. Edelleen en usko jonkun videopelin näkemisen lisäävän väkivaltaista käytöstä (tätä asiaa on edelleen tutkittu ja aiheesta löytyy tietoa, jos yhtään kiinnostaa) vaan ihan yleisesti lapsille on opetettu, että aikuiset on kavereita sen auktoriteetin sijaan eikä aikuisia tarvitse kuunnella ja kunnioittaa. Siihen päälle jatkuvasti vilkkuvat videot eikä lapsi saa aikuiselta todennäköisesti muuten huomiota kuin huonolla käytöksellä niin voidaan arvata mitä seurauksia on ja kuinka se lapsessa näkyy.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   16.12.24 08:24:29

Jos joku vertaa ysärin "väkivaltapelejä" kuten Doomia tämänpäivän peleihin on aikalailla hakoteillä. Sama koskee televisiota. Vertaa aikaa jolloin oli saatavilla kolme kanavaa nykyiseen suoratoistoineen. Plus netti jossa pikkulapsetkin pääsee käsiksi ties mihin sisältöön.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 08:24:55

"Kuinka monella päiväkoti-ikäisellä on oma älypuhelin? Nyt puhutaan varhaiskasvatus ikäisistä lapsista eli päiväkoti-ikäisistä lapsista eikä koulumaailmasta."

Kyllä niillä monilla näyttää olevan, kun ihan jatkuvasti näkee jopa rattaissa olevia ihan pieniä, joilla on kädessä puhelin möykkäämässä. Se vanhempi siinä vieressä tuijottaa omaansa.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 08:29:48

Dark Jedi//No ihan yhtä todellinen sille lapselle se tekkeni on ollut kuin tämän päivät videopelit ja sitten päästää siihen, että kuinka moni päiväkoti ikäinen oikeasti muka pelaa jotain K 18 pelejä sen sijaan, että sillä vanhemman puhelimella katselee tubettajia tai minecraft pelivideoita. Huomaa ettet työskentele lasten kanssa joten et tiedä mikä on lasten keskuudessa ns. In ja mitä sisältöä sieltä katselevat Toisekseen, jos miettii jotain tämän päivän lasten piirrettyjä niin ne on todella kesyjä esim. Ysärien kauko metsän pakolaisiin, jossa eläimiä jäin auton alle, lintu heittelee hiiren poikasia orapihlajan piikkeihin ja veri valuu yms. Puhumattakaan mitä kaikkea rivouksia ihan tavan telkkarissa näytettiin.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 08:33:31

. //Niin ja se lapsi pelaa sillä K 18 peliä niin kuin nämä kirjoittajat tässä väittää? Vai oliko kuitenkin niin, että se lapsi katselee sieltä ikäiselleen soveltuvia ohjelmia joissa harjoitellaan värejä, englantia, lauletaan yms. Tämä ei tietenkään edelleen poista sitä, että lapsi katselee liikaa ruutua ja sehän se perimmäinen ongelma sen väitetyn mätkimis hakkaamis materiaalin sijaan joita moni tässä ketjussa nyt syyttää. Ei vika ei ole, että tämän päivän lapset katselisi jotain K 18 materiaalia netistä vaan se, että se tabletyi/puhelin kasvattaa lasta ja lapselta jää ympäröivä maailma näkemättä ja kokematta eikä luo oikeita ihmiskontakteja.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 08:37:05

Ongelma ei aina ole edes vahingollinen sisältö vaan sen "hyvänkin" sisällön määrä. Ennen lapset katsoivat ehkä kerran viikossa avaran luonnon. Nyt moni saa kännykän tai padin eteen, tunnesäätelytarkoituksessa. Kun hermostuttaa, itkettää, pelottaa, kiukuttaa, väsyttää, on surullinen. Vanhempi työntää viihdettä eteen.

Ihmisaivot eivät ole tottuneet siihen ja näin syntyy jatkuva ylivireys. Lisäksi lapsi ei opi selviytymään ikävistä tunteista muuten. Jo vaippaikäiselle työnnetään ruutu eteen kun itkee.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 08:39:53

. //Juuri näin ja tämän jokaisen vanhemman pitäisi tietää sen sijaan, että tuudittaudutaan siihen ajatukseen, että on ok katsoa sitä padia tai puhelinta kunhan sisältö on lapselle sopivaa.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   16.12.24 09:23:54

Ninni: mulla on itselläni lapsia, sukulaisilla on lapsia ja toimin lastenohjaajana harrastuksessa joten kyllä sitä tietoa mitä lapset pelaa ja katselee on. Mä tiedän lähipiiristä alle kouluikäisiä jotka pelaa pleikkarilla tai Xboxilla joko itse tai katsovat vierestä kun isompi sisarus tai isä pelaa. Samoin eka- tokaluokkalaiset katselee kauhuelokuvia ja kun Squid game tuli Netflixille useampikin tuttavapiirin 6-10 vuotias katsoi sitä. Ja vanhemmat on ylpeitä kun lapsi ei enää ole kiinnostunut katsomaan Pikku Kakkosta. Porukka pitää esimerkiksi Deadpool & Wolverinea lastenelokuvana. Plus että se määrä mitä nenä ruudussa ollaan on iso.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 11:19:20

Tämä on kyllä aivan sairas ilmiö, että nykyään vanhemmat ovat ylpeitä jos lapsi ei ole kiinnostunut lasten asioista. Tästähän ovat puhuneet ammattilaisetkin, että nykyvanhemmat ovat huolestuneita lapsen _lapsellisuudesta_ jos ekaluokkalainen vielä leikkii.

Ja kyllähän sen huomaa. Lapset lopettavat leikkimisen jo ennen kouluikää ja kuluttavat sellaista nuorison ja nuorten aikuisten viihdettä lastenkulttuurin sijaan.

  Re: Päiväkodin arkea

Lähettäjä: Ninni 
Päivämäärä:   16.12.24 11:36:02

Dark Jedi//Tuli sitä itsekin alle kouluikäisenä katsottua maissilapset, Hohto, Cujo, Tappaja hait yms. eli ei ole mikään uusi ilmiö. Niin sinä teet yleistystä lähipiirisi perusteella sen sijaan, että olisit oikeasti työskennellyt niiden lasten parissa useilla eri paikkakunnilla. Voin aika varmasti sanoa, että itsellä on ehkä hieman laajempi otanta asian suhteen joka ei perustu minun omiin lapsiin, kavereiden ja sukulaisten lapsiin, lasten harrastus kavereihin yms. Vaan paljon laajempaan otantaan.

Ja sitten jos yhtään viitsii tuota aloittajan lainaamaan tekstiä lukea niin siinä kuitenkin sitten todetaan, että kummasti kantakaupunkiin siirryttäessä Helsingistä tilanne helpotti ja kantakaupungissa oli koulutettua henkilökuntaa tarpeeksi eli tästä taas päästään siihen, että Helsingin tilanne nyt vaan on varhaiskasvatuksen suhteen surkea, koska ei ole koulutettua osaavaa henkilökuntaa ja jatkuvasti vaihtuvia sijaisia. Lisäksi edelleen kyse oli erityisavustajasta eikä normi lastenhoitajasta. En siis lähtisi nyt yleistämään jonkin Helsingin tilanteen perusteella, että ympäri Suomea tilanne on surkea. Kummasti, kun lähtee Helsingistä vähänkään pidemmälle Uudellemaalle niin tilanne rauhoittuu ja on koulutettua henkilökuntaa yms.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.