Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: -.- 
Päivämäärä:   13.12.24 23:02:44

...perusjouluruoka? Näin on vain muutamassa maassa. Miksi Suomessa juuri kinkku on saavuttanut sellaisen aseman kuin on?

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: Kepa 
Päivämäärä:   13.12.24 23:05:22

Koska ne ylimääräiset possut on teurastettu syksyllä. Mikset kysynyt isyliltäsi?

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: niin no 
Päivämäärä:   13.12.24 23:05:50

Enpä osaa vastata,mutta erikoselta tuntuu sekin,että esim. norjassa se on possun kylki..

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   13.12.24 23:19:40

Kokeile Googlea.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: Pullo 
Päivämäärä:   13.12.24 23:29:01

Siat ja sonnivasikat ovat olleet aiemmin ainoita eläimiä, joiden pääasiallinen tarkoitus on ollut kasvaa lihaksi. Lehmiä, lampaita, kanoja, hevosia ja vuohia on pidetty ensisijaisesti muiden syiden takia.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: kalebassi 
Päivämäärä:   14.12.24 02:24:01

Juu, ei lypsävää lehmää kannata tappaa.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: mama 
Päivämäärä:   14.12.24 07:34:25

Kaikki perinteiset jouluruuat ovat ”pakon” sanelemia.
Juurekset olivat ainoita, jotka säilyivät kellarissa käyttökelpoisina jouluun. Suolattu sianliha samoin, kun teurasti loppusyksystä, sika oli lihavimmillaan ja suolasi hyvin, oli kinkku jouluksi ok.
Silli sama juttu.
Riisi oli jo 1800-luvulla saavutettavissa tavalliselle ihmiselle, rusinakin. Luumut säilöttiin itse.
Mausteista olivat juuri kaneli, kardemumma, pähkinät jo tuttuja ja mahdollisia.
Saaristossahan on jouluhauki; hauen pystyy pyytämään, vaikka ei ole jäätä.
Varmaankin Tenolla on yritetty saada jouluksi lohi…

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: Sunika 
Päivämäärä:   14.12.24 09:28:32

Ja kalkkunoita ei ole suuressa mittakaavassa kasvatettu eikä ole villinä luonnossa.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   14.12.24 09:43:03

Kinkku on iso ja näyttävä osa possua, josta voi ruokkia isonkin talouden useampana päivänä ilman, että tarvitsee pilkkoa useampaa eri ruhonosaa vaikkapa lihakeitoksi. Selkeä juhlaruoan merkki.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: Joulupossu 
Päivämäärä:   14.12.24 10:12:37

Ei vaan Suomessa , myös muissa Pohjoismaissa on kinkkuperinne

Joulukinkkuperinne juontaa Skandinaviassa juurensa todennäköisesti jo aikaan ennen kristinuskoa. Esimerkiksi islantilaisessa mytologiassa villisika uhrattiin talvipäivänseisauksen juhlassa hedelmällisyyden jumalalle Freyrille.

Paavi Sixtus III:n tiedetään kehottaneen 435 kristittyjä syömään joulumessun jälkeen sikaa juutalaisten kiusaksi.

1800-luvulla Suomessa yleisesti syötiin jouluna lihaa kuivattuna, savustettuna tai paistettuna. Lihana oli joko nautaa, lammasta tai sikaa. 1800-luvulla sikatalous oli vielä varsin kehittymätöntä, ja tämän takia sikaa ei syöty joka kodissa. Sianliha nousi johtoasemaan suomalaiseen joulupöytään vasta 1900-luvulla. 1920- ja 1930-luvulla pääruoka ei vielä välttämättä ollut kinkku, vaan pöydässä saattoi olla esimerkiksi paistettua lampaanlapaa.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: nomadi 
Päivämäärä:   14.12.24 10:53:31

Joulupossu tyhjensi jo pajatson, mutta olin myös tulossa sanomaan, että Ruotsista tullut tapa. Esim. Virossa on syöty verimakkaraa (vähän kuin tamperelainen mustamakkara) ja britti-imperiumin maissa kalkkunaa.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   14.12.24 10:54:50

Kuuluu suomalaiseen kulttuuriin, jonka tukeminen kuuluu kuulemma lopettaa.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: Riu 
Päivämäärä:   14.12.24 11:04:08

Iso liha, jota sai syödä yölläkin, oli myös juhlava poikkeama arkisesta niukkuudesta.

Jännästi joulun ylensyöminen (oli se sitten kinkkua tai jotain muuta) on jäänyt monille päälle, vaikkei muulloinkaan tarvitse pihistellä eikä sinnitellä. Pahimmat mättävät itsensä ensispuun.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: U 
Päivämäärä:   15.12.24 21:15:44

Koska ihmisillä oli sikoja. Sitä syötiin mitä pystyttiin kasvattamaan.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: Jouluruoka 
Päivämäärä:   15.12.24 21:33:19

Srutsit ja kengurut on ollut harvinaisempia jouluruuan raaka-aineeksi.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: Minä Vaan 
Päivämäärä:   15.12.24 21:33:29

Jouluksi säästettiin parhaat palat ja kinkku tietty ollut iso ja hyvä pala sikaa niin ymmärrettävää että se säästettiin jouluksi.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.12.24 21:38:45

1800 luvulla tuli sika suomalaiseen joulupöytään, köyhillä sotia ennen.

https://yle.fi/a/3-5691432

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.12.24 21:44:44

Nomadi, Hanhi on peri birttiläinen jouluruoka jonka on pikkuhiljaa syrjäyttämässä kalkkuna.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: KVG 
Päivämäärä:   16.12.24 01:48:33

Lähettäjä: Jouluruoka
Päivämäärä: 15.12.24 21:33:19

Srutsit ja kengurut on ollut harvinaisempia jouluruuan raaka-aineeksi.

Mutta Uuden-Seelannin lampasta veretähän pääsiäisenä kaksin käsin.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   16.12.24 02:07:58

1900-luvun alussa Niuvanniemen vangeille tuli rajoitus, ettei heille saa syöttää hummeria kuin korkeintaan kolme kertaa viikossa.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: nomadi 
Päivämäärä:   16.12.24 07:18:45

^^
Riku, aamun reps. Pohjanlahdella oli myös sellainen sääntö, etteä palvelijoille pitää tarjota parina päivänä viikossa muutakin kuin lohta.

., en muuten varmaan erottaisi hanhea ja kalkkunaa kuin ehkä heltasta, ja sen kalkkunan heltankin olen oppinut Aku Ankasta.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 07:40:07

"Ei vaan Suomessa , myös muissa Pohjoismaissa on kinkkuperinne"

Ei ole Tanskassa eikä Norjassa, eikä Ruotsissakaan likikään yhtä vahva kuin Suomessa. Norjassa syödään ribsejä ja Tanskassa ankkaa.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: // 
Päivämäärä:   16.12.24 08:44:33

Se, että lohi oli ennen enemmän rahvaan kala, johtui siitä, että veroinakin maksettava kapahauki säilyi paremmin.

  Re: Miksi juuri kinkku on suomalaisten...

Lähettäjä: h 
Päivämäärä:   16.12.24 11:28:04

Kinkkuhan on ihan loistava joulujuhlaruoka. Kinkku aka paisti lienee sisäfileen jälkeen ruhon arvokkain ja maukkain osa ja fileitä huomattavasti isompi. Ahneinkin seurue syö kinkkua sen 3 juhlapäivää ja jos jää tähdettä niin siitäkin voi vielä jotakin valmistaa. Kinkku maistuu lämpimänä ja kylmänä, voi syödä pääruokana, leivän päällä ja ihan siltään.

Suomessa vuodenaikojen vaihtelun vuoksi ruokatarpeet ovat olleet kausittaisia. Possu tai pari otettiin moneen taloon kesällä kasvamaan ja oli tervetullut lisä loppusyksyn ruokavalioon. Keväällä sitten alettiin mm. enemmän kalastaa ja kesällä luonnollisesti käyttää enemmän luonnonantimia. Muista ruhon osista tehtiin sitten keittoa, läskisoosia, karjalanpaistia ym.

Nykyään kinkun kasvatus valitettavasti ei niin eettistä, johtuen suureltaosin elintarviketeollisuuspolitiikasta. Toisaalta ihmisiä kielletään syömästä lihaa ja toisaalta lihatalot ja kauppa käärivät hirmuiset voitot vaatimalla maatilallisia tuottamaan lihaa bulkkihinnalla.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.