Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.12.24 15:38:37

Kun kritisoin jonkin ruoan makua, minulle usein sanotaan, että et vain ole syönyt oikein valmistettua sitä ja tätä.

Yksi näistä on riista. Minusta tehotuotanto tuottaa paljon parempia lihoja kuin luonto. Näin siitä huolimatta, että metsästän itse. Hyödynnän saaliini, mutta kuivakoita tuppaavat olemaan luonnon antimet verrattuna rasvaisempiin lihoihin. Eikä auta, vaikka kuinka jättäisi raaemmaksi.

Toinen vastaava on hauki. Kalastan ja syön haukea, eikä se minusta erityisen pahaa ole. Sekoitan sitä esimerkiksi jauhelihan joukkoon. Myös savustettuna hauki menee. Mutta onhan se kelvoton kala vaikka ahveneen tai kuhaan verrattuna.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Hötöleidi 
Päivämäärä:   10.12.24 15:49:49

Se lakkakakku!

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   10.12.24 15:49:58

Makuasioista ei kannata kiistellä, mutta voi toki olla, et oot myös huono kokki.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.12.24 15:50:33

Onko tuo nyt mikään yllätyskään. Hauesta voi saada hyvää, mutta sille ei voi tehdä mitään sellaista millä se maistuisi paremmalta kuin samoin tehty ahven.

Mutta on vähän eri asia sekin puhutaanko siitä ettei raaka-aineen perusmausta tykkää, siitä että se on usein huonosti valmistettua vai siitä, että joku muu on parempaa (ja mihin on ok verrata).

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   10.12.24 15:52:14

Kyllä riistaa osaa monikin valmistaa oikein hyvin, samoin haukea.

Hyvää sahtia sen sijaan en ole maistanut ikinä. Kaikki aina sanovat, että No tämä on huonoa, mutta maistaisitpa mun tekemää/naapurin Martin tekemää. Ja kun maistan, niin yhtä pahaa on.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   10.12.24 16:03:34

Hauki on suosikkikalojani. Ehket tosiaan vaan osaa valmistaa sitä? Ja anteeksi, laitat haukea jauhelihan joukkoon? Mitä ihmettä? Kuulostaa aivan järkyttävältä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   10.12.24 16:09:56

Haukea jauhelihan joukkoon? Onko pahempaa koskaan kuultu. Siinä on hyvä hauki pilattu totaalisesti.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   10.12.24 16:12:09

"Ja anteeksi, laitat haukea jauhelihan joukkoon? Mitä ihmettä? Kuulostaa aivan järkyttävältä."

Tämä. Olen järkyttynyt ja unohdin mitä olin tulossa kirjoittamaan tänne.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.12.24 16:22:39

hauki on helppo pilata. meillä se tehty aina liemen kautta mut meiän suku onkiin saaristosta että tehään kuin on vanhukset opettanu. pienet kalat suolattiin, arkipöytään hyvät graavattiin.
leipä. no leipä on helppo pilata. ihme ainekset, liikaa sitätätä ja veivataan loppu pilalle vaikka mahiksia ois ollu. joo leipä on helppo pilata.
rista? lintu hirvi vai mikä? jos ei osaa, nakkaa pakkaseen ja mieti hetki. vähemmän on enemmän.
ei perusasioista voi romaania tänne tehdä. neuvotaan sitä mukaa kun kysytään ja jaetaan vinkkejä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: jaan 
Päivämäärä:   10.12.24 16:26:46

Jauhelihaa ja jauhettua haukea lihapulliksi, hyvää. Riistassa, kuten hirvessä, on muutama hyvä kohta, ehkä, ei riista pärjää ihmisen syötäväksi jalostetulle lihalle.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   10.12.24 16:28:16

Toi sahti on kyllä ollut joka kerta yhtä hirveää.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

LähettäjäEnnea 
Päivämäärä:   10.12.24 16:40:34

Lammas, yksi suvun mestarikokki/riistavelho teki kerran melkein jopa hyvää.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   10.12.24 16:55:46

Haukihan on hyvää! En ymmärrä miten muka huonompaa kuin ahven? Varsinkin isän savustamana ihan huippuja hauet, kuhat, ahvenet jne. Aivan aliarvostettu kala.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   10.12.24 17:27:46

Riistan lihan ei ole rasvaista niin kuin sian ja naudan. Väistämättä se on siis kuivempaa. Onnistuu paremmin keitoissa, kastikkeissa tai padassa valmistettuna kuin uunissa paistettuna.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   10.12.24 17:53:47

"Hauki on suosikkikalojani. Ehket tosiaan vaan osaa valmistaa sitä?"

Ainahan näitä hauen ihailijoita on, mutta jostain syystä maasta riippumatta hauki ei yleistä arvostusta nauti.

Kerran lainasin ammattilaisen kirjoittaman näyttävän kirjan, jossa oli 100 haukireseptiä. Kaikissa resepteissä oli ihan jumalaton määrä muita aineksia, jotka peittivät hauen maun. Ahven ei tarvitse kuin suolan.

Ihan varmasti joku voi hauesta pitää ja minäkin pidän kylmäsavustetusta hauesta. Tosiasia kuitenkin on, että jos hauki tarjoillaan vaihtoehtojen kanssa pannulla voissa paistettuna sokkotestissä, niin hyvin harva hauen kärkipäähän sijoittaa.

Ehkä haukea voisi verrata karppiin, joka on Keski-Euroopassa suosittu joulukala. Muulloin sitä ei sitten syödäkään. Eli vaikka sekä hauki että karppi tunnetaan, niin silti niitä ei syödä, koska ne nyt vain eivät ole ihmisten makuun.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.12.24 17:56:41

Maksa on sellainen, joka kuulemma on hyvää, kun ei vain paista liikaa, mutta paistanpa miten tahansa, niin en pidä.

"Haukea jauhelihan joukkoon? Onko pahempaa koskaan kuultu."

Haukifilettä (siis käyttökelpoista lihaa) tulee enimmillään kymmeniä kiloa kuukaudessa. Se on kelpo proteiininlähde, joten miksi en hyödyntäisi sitä muotoon, jota koko perhe syö? Hauki itsessään ei mene, mutta jauhelihan seassa pihveinä ja pullina menee.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Nipo 
Päivämäärä:   10.12.24 18:55:11

Suomessa ei osata
Alkoholia sisältävät leivonnaiset
Pipourikermakastike, konjakki tai cherrykermakastile
Bearnaise, hollandaise jne
Majoneesi
Wieninleike
Sacherkakku
Vaalea ns ranskanleipä
Pizzapohja ja pizza

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   10.12.24 19:27:27

Ällö on oikeassa. Hauki on ihana ruokakala, mutta myös helppo pilata. Ja karmeus on taattu kun jauhelihan joukkoon laittaa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Samoin 
Päivämäärä:   10.12.24 19:44:35

Olet väärässä siinä etteikö kukaan osaisi valmistaa noita oikein.
Sanojat ovat oikeassa tosiaan.
Minullakin meni aikansa riistan suhteen mutta nyt osaan jo valmistaa peuran fileet oikein etten pilaa mahtavan hyvää lihaa!
Sorsat ja jänikset ovat tosiaan sellaisia että voita ja pekonia sekä kermaa tarvitaan.
Iso hauki kannattaa jauhaa ja tehdä haukipihvejä. Ovat hyviä. Olen samaa mieltä että ahven tai kuha on parempaa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: W 
Päivämäärä:   10.12.24 19:45:56

Munakokkeli
Perunamuusi

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.12.24 20:02:05

parempia kuin luonto?
voihan se noinkin sanoa kun ei osaa.
riista ja luonnonkalat on vähärasvaisia ja ei tarvitse olla kokki tautakseen miten valmistaa.
hauki on meillä suosikki. leikataan ohuet medalongit. wokkipannuun voimausteseos ja jokainen tikulla nostaa omn rapsakan kun haluaa.
ylempänä lämpenee mustaleipä ja piimäjuusto.
kuivattu peura ja kani ohuina siivuina ritilän päällä ettei ihan pakkas kylmää ole.
kkaan ei ikinä ole natissut että pahaa tai mautonta. joku joskus ei tykkää jostain ja mietitään sitten miten parannetaan tai muuta tilallle.
sienet yleensä mielipiteitä jakaa, ei liha tai kala.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   10.12.24 20:05:14

Sori vaan mutta hauki on ihan hirveää. Täynnä ruotoja, hirveän suuritöinen ja silti yleensä pahaa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.12.24 20:10:55

eli sdamoin ei osaa vaalmistaa sorsaa ja jäniksiä. voi kiesus. sano ny ettet oravaakaan osaa. nuo on ekat mitä riistankäsittelyssä opitaan. menikö sitten ihan ohi :D

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Haukilo 
Päivämäärä:   10.12.24 20:24:52

Haukea vain talvella pyydettynä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   10.12.24 20:32:18

“ Sori vaan mutta hauki on ihan hirveää. Täynnä ruotoja, hirveän suuritöinen ja silti yleensä pahaa.”

Et vaan osaa käsitellä siis. Kunnon fileeraus eikä jää ruotoja. Eikä ole suuritöistä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Kypsä 
Päivämäärä:   10.12.24 20:36:55

Medium pippuripihvi. Pitäisi mukamas olla suussa sulavaa, mutta en ole ikinä sellaiseen törmännyt vaan aina suuhun jää lopulta sitkeä klöntti. Juu olen maistanut näidenkin pihvejä jotka muka pihviasiantuntijoita ja kehuvat kuinka pihvin on täydellisesti kypsennetty. Ei minusta. Haluan pihvin yli kypsänä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   10.12.24 20:38:27

Hauki on kyllä ihan vtun pahaa. Ihan sama miten se on tehty. Kalapullissa menee vielä muun mukana, mutta ihan karmiva elikko. Riistasta esim hirvi on aika hirveää, peura ja kauris on ihan jees.

Kalkkuna on sellaista ettei se kelpaa edes kissoille. Ikinä en ole hyvää kalkkunaa syönyt. Esim savukalkkunaa kehutaan, mutta en kyllä ymmärrä miksi. Mieluummin syön vaikka tillilihaa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.12.24 20:48:04

kalkkunasta samaa mieltä. parhaimmillankin maistuu saippualle, yäk

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Mutsi 
Päivämäärä:   10.12.24 21:06:21

Hevosen jauheliha. En tykkää possusta joten en halua sekoittaa sitä joukkoon jos joku meinaa ehdottaa. Mutta hevosen jauheliha vaatii todella tymäkkää maustamista että saan sen maistuvaksi. On jotenkin maksamalnen ja voi pojat että inhoan maksaa :D

Hevosen sisäfile menee oikein hyvin, vaikka en pihvistä niin välitä. Jos haluan pihviä niin otan mieluiten hevosta medium -.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   10.12.24 23:24:13

Bearnaise ja hollandaise, kermainen pippurikastike yms ovat ihan peruskastikkeita. Missä tällaisia ei osata tehdä? Ne valmisjauheet on kamalia, mutta nämä on oikeasti ihan perusjuttuja tehdä, samoin majoneesi ja nuo muut mainitsemasi kastikkeet. Mitä tulee pizzaan, niin vaikkapa Helsingin kokoisesta kaupungista saa napolilaista, pannupizzaa, karvakäsipizzaa jne, niin pohjat ovat hyvin erilaisia. Eikä siis mikään näistä kelpaa vai missä kiikastaa? Wienerleikeon nyös ihan perusjuttuja, vasikan saatavuus vaan on vähän heikompaa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   11.12.24 00:05:00

Hauskaa miten tässä ketjussa todistetaan aloittajan pointti mennen tullen.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Hippo 
Päivämäärä:   11.12.24 06:20:09

"On jotenkin maksamalnen"

Lihan maksamainen maku viittaa yleensä siihen, että ruhon käsittelyssä on mennyt jotain pieleen, yleensä verien laskemisessa. Meillä syödään paljon hirveä ja kyllä sen lihan laadussa huomaa, jos on rangalle ammuttu eikä ole heti käyty pistämässä.

Riista on varmasti jossain määrin tottumiskysymys. Lisäksi siinä pitää vähän tietää, mitä mistäkin ruhon osasta kannattaa tehdä. Ei saatu tänä vuonna haudutettavia palalihoja, kun tunkivat kaikki lihamyllyn läpi jauhelihaksi niin äiti oli tehnyt itsenäisyyspäivän karjalanpaistin paistilihasta. Liha oli kyllä mureaa mutta tosi kuivakkaa rasvattomuutensa takia, vaikka nestettä olikin tarpeeksi. Parempi tulee vähempi arvoisista ruhon osista.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.12.24 06:54:29

Jos lisää haukea jauhelihan joukkoon (oletan että ihan punaisen lihan), niin eiköhän se vika ole kokissa.

Makuja toki on monia, ei kaikki voi pitää kaikesta eikä ole tarvekaan. Esimerkiksi mummoni pitää kypsästä lihasta, eikä se väärin ole. Erään kerran tein hänen luonaan poron paahtopaistia kahtena eri versiona: mummolle kypsänä, muille aika lailla täydellisen mediumina. Mummo kyllä maistoi mediumia, mutta halusi silti syödä 2 päivää sitä läpikypsää versiota. Eikä se väärin ole, vaikka itsellä tuli liki tippa linssiin kun sitä kengänpohjaa leikkasin.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: ++ 
Päivämäärä:   11.12.24 06:59:30

"Jos lisää haukea jauhelihan joukkoon (oletan että ihan punaisen lihan), niin eiköhän se vika ole kokissa."

Ääni tälle.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Hyvvää 
Päivämäärä:   11.12.24 07:59:19

Katsokaa hyvä ihme videolta YouTubesta vaikka kuinka peuran file oikeaoppisesti paistetaan. Paljon voita ja valellaan koko ajan kun ruskistetaan. Sitten uuniin. Sisälämpö mitataan mittarilla!
Älkää pilatko kunnon lihaa. Tulee maksan maku jos fileitä liian kauan paistaa.
Jos joku ei oikeaoppisen paiston jälkeen tykkää peurasta niin sitten suu on tuohesta.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Kysymys 
Päivämäärä:   11.12.24 12:36:12

Minkälaisestivalmistat kokonaisen jäniksen on kuitenkin siivottu.Mielellään ei mitään valeluhommia.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: -0- 
Päivämäärä:   11.12.24 12:44:32

"Katsokaa hyvä ihme videolta YouTubesta vaikka kuinka peuran file oikeaoppisesti paistetaan."

Mutta kun on itse kokeillut miljoonalla eri tavalla ja syönyt ammattilaisten ja huippuammattilaisten laittamaa ruokaa, eikä silti pidä, niin tuskin minkään Youtube-videon katsominen auttaa.

Riista on rasvatonta ja mausta paljon tulee rasvasta. Siksi riista ei yllä tehotuotantolihan makuun.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: T.A. 
Päivämäärä:   11.12.24 14:38:02

Tomaattikeitto. Väimeren maissa osataan valmistaa, Suomessa ei.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.12.24 14:41:39

"Riista on rasvatonta ja mausta paljon tulee rasvasta. Siksi riista ei yllä tehotuotantolihan makuun."

Kaikki tehotuotettu liha ei ole rasvaista. Esimerkiksi naudan sisäfileessä ei kuulu olla rasvaa nimeksikään, mutta toki sekin tarvitsee makunsa kylkeen jopa suolan ja ehkä pippurinkin ;)

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Juupa 
Päivämäärä:   11.12.24 14:51:16

T.A.: oletko ihan varma?

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   11.12.24 15:27:29

"Jos joku ei oikeaoppisen paiston jälkeen tykkää peurasta niin sitten suu on tuohesta."
Koska kaikkien on pakko tykätä niistä ruuista mistä minä tykkään, muuten on jotain vikaa.
Jestas mitä narsismia.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Niin 
Päivämäärä:   11.12.24 15:40:57

Opettele hauduttamaan ne riistalihat hitaasti kypsäksi matalammalla lämpötiloilla. Jääkaappi kylmä liha pukkaa nesteensä ulos. Riista on todella hyvää jos sen valmistaa oikein, esim padassa hauduttaen. Käristys esim on todella hyvää. Vuolet kohmeisena ohuiksi lastuiksi, ruskistat, mustat suolalla ja pippurilla, lisäät vettä pannuun/ pataan ja hauduta senkin. Lihan voi ensin myös keittää ja sitten jauhaa ja tehdä esim riisin kanssa pasteijoiksi/ lihapiirakka pelliksi.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: 333 
Päivämäärä:   11.12.24 17:31:24

Kyllä riistaliha voittaa tehotuotetun aina 6-0. Pitää olla kyllä aika käsi kokkina, jos sen onnistuu niin hyvin pilaamaan että joku raatopossu muka maistuu paremmalta :D ja tottakai se on kuivakampaa, tämän tietää jokainen sellainenkin joka ei muuten edes tiedä ruuanlaitosta mitään. Se kompensoidaan voilla, kermalla, liemellä tai muulla kastikkeella. Basic of the basic.

Hauki ei ole paras mahdollinen kala, mutta kyllä siitä esim. Ihan pätevän kalakeiton saa etenkin kun panostaa muihin aineksiin kunnolla ja hyväksyy sen että se on "vain" se kalakeiton kala. Myös tietyillä graavausresepteillä siitä saa ihan hyvää.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: sometar 
Päivämäärä:   14.12.24 09:36:02

Haukifile pannulle paistumaan suolalla ja pippurilla maustettuna. Lopuksi juustoviipaleet sen päälle sulamaan.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: 00 
Päivämäärä:   14.12.24 19:55:48

Hirven paistiin saa makua, kun laittaa voimakassuolaiseen veteen kannelliseen sankoon 1-3 vuorokaudeksi kylmään minkä jälkeen paistopussiin ja uuniin. Avot, että on hyvää

Pitäneekö paikkansa "Joka keitetyn paistaa, se makkeen maistaa"?

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.12.24 20:00:30

Falafel. Hyi kammotus, syömäkelvotonta. Hauskinta on se, että tykkään kyllä kikherneistä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.12.24 20:21:27

Lammas ! Ja nauta esim pihvinä, karjalanpaisti/palapaisti possun kanssa menee ja naudan jauheliha.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Hmmm..... 
Päivämäärä:   14.12.24 20:29:07

Imelletty perunalaatikko ! Kukaan muu ei vaan osaa tehdä oikein kuin mummo.. En minä, ei yksikään kokki, ei edes fiini kokki, ei pitopalvelu, ei leipomo, ei mikään paikka mistä olen oikeanlaista yrittänyt ostaa.

Lammas ! Sitä ihan oikeasti harva osaa valmistaa missään muodossa.. ja tämä on melkein yhteiskunnallinen ongelma (no Norjassa jo onkin!), koska yksi edullisimmin ja nopeimmin kasvatettavista punaisista lihoista, mutta kun kukaan ei prkl osaa laittaa.

Ihan vaan että saan tuon haukijankkauksen loppumaan :D

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   14.12.24 23:38:45

Jos ei tykkää jostain niin ei tykkää, ei se tarkoita ettei ole osattu valmistaa. Muut ehkä tykkää.

Aloittaja ikävä kyllä kuulostaa huonolta kokilta. Siinä voi kehittyä, itsekin olin surkea aiemmin, nykyään varsin taitava, joskin panostan enemmän kasviksiin

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   15.12.24 05:25:04

---, hauki on Ranskassa lohta arvostetumpi kala. Kilohinta fileelle on nelisenkymppiä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: nääs 
Päivämäärä:   15.12.24 09:28:23

Korjaan otsikon muotoon "Ruuat, jotka harva osaa valmistaa oikein"

Hauen koko korreloi sen makua. Mitä suurempi hauki, sen vaatimattomampi maku. Mitään haukea en koskaan kylmäsavusta JA käytä kokonaan kypsentämättä, koska suuri matoriski. Haukifileet voi kylmäsavustaa ja sen jälkeen kypsentää kuumentamalla niin, että madon munat kuolee.

Samoin lampaan ikä vaikuttaa lihan makuun paljon. Mitä nuorempi, sen miedompi. Lampaanlihan kanssa kannattaa kokeilla vaikka kreikkalaisia reseptejä, tai islantilaisia ;)

Maksa on herkullista, jos raaka-aine ja keittotaito on hyvät. Ei kannata käyttää sianmaksaa, se ei ole oikein ihmisten ruokaa... naudanmaksa menettelee, mutta riistan, vaikka kauriin, maksa on hyvää. Tai karitsan.

Mulle tulee kyllä mieleen useitakin ruokia, jotka on sitten kokillekin haastavia valmistaa, mutta ei mahdottomia. Yleensä nämä liittyy erikoisruokavalioihin ja haaste on rakenteessa ja suutuntumassa. Nykyisin on kuiten kotikokeillekin saatavilla sous videt, savustimet sun muut, joten ei mahdotonta.

Vaikeita on myös todelliset klassikkoannokset, joista niin monilla on joku mummon resepti ainoa oikea eikä mikään muu toimi. Tällaisen annoksen kun naulaa niin hyvin, että maistuu herkulliselta kaikille, se on taitoa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   15.12.24 09:36:59

Beef Wellington.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: ÅpÅ 
Päivämäärä:   15.12.24 13:11:06

"Mitään haukea en koskaan kylmäsavusta JA käytä kokonaan kypsentämättä, koska suuri matoriski"

Matoriski on aivan olematon, jos kysymys on lapamadosta eli leveästä heisimadosta. Se on käytännössä kadonnut. Ja pienestäkin riskistä pääsee eroon pitämällä haukea ensin pakastimessa.

En minä silti aktiivisena hyötykalastajana ja saaristosta kotoisin olevana ymmärrä, miten joku voi pitää haukea hyvänä ruokakalana. Ruokaa se tietysti on ja ihan syötävää sellaista, mutta melkein kaikki muut kalat menevät sen edelle. Särkikalatkin ovat haukeen verrattuna erittäin maukkaita. Ne vain täytyy opetella käsittelemään.

Lehtikaali on ruoka, jonka ylistystä en ymmärrä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Minä Vaan 
Päivämäärä:   15.12.24 21:04:17

Siis joku laittaa kalaa ja jauhelihaa sekaisen ??? Eipä tulisi itselle mieleen.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   15.12.24 21:06:34

Minä Vaan, en minäkään. Näemmä googlekaan ei tunnista tätä asiaa. Aloittaja siis on huono ruoanlaittaja.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Niin 
Päivämäärä:   15.12.24 22:09:52

Jänis-/rusakkopata:
Paista palat reilussa voissa, laita pataan. Lisää shalottisipulia, tai keltasipuli, voit sipulit halutessasi kuullottaa pannulla eka.Lisää porkkanaa (valkosipulia),(lanttua), pippuria ja suolaa. Lisää vettä niin, että lihat peittyy. Laita 150 astetta uuniin ja anna olla että luut irtoaa lihoista.
Hyvää on. Ei tartte edes kermaa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Sori mut 
Päivämäärä:   16.12.24 00:56:20

Ymmärsin ennemminkin niin että aloittaja sekoittaa sen kalastamansa hauen muun ruuan joukkoon koska ei välitä mausta, mutta ei kuitenkaan halua sitä heittää hukkaan.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: KVG 
Päivämäärä:   16.12.24 01:16:48

Ei Perkeles mee jakeluhun millää!
Kaikki teköö klimppisopan, läskisoosin ja paellan päin vittua!

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: KVG 
Päivämäärä:   16.12.24 01:20:21

Ei Ristus! osata eres korvasieniä ryöpätä oikialla lailla. Henki lähtöö, ku on niin tyhymä tanopää.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   16.12.24 13:18:02

KVG, korvasieniä ei ryöpätä. Ne keitetään.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: riista 
Päivämäärä:   16.12.24 13:25:34

Ainakaan hirvenlihaa ei saa pilalle kuin huono kokki tai riittämätön kypsennysaika. Hauesta saa hyviä murekkeita tai kalapullia, kun, jauhaa sen, mutta muuten ei ole mitään kovin hyvää perusmaultaan, verrattuna moneen muuhun arkiseen kalaan.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.12.24 13:38:09

"Ymmärsin ennemminkin niin että aloittaja sekoittaa sen kalastamansa hauen muun ruuan joukkoon koska ei välitä mausta, mutta ei kuitenkaan halua sitä heittää hukkaan."

Näin. Ostetun lihan kulutuksemme on puolittunut, kun aloimme hyödyntää saadut hauet. Haukea tulee ihan jumalattomat määrät.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   16.12.24 13:44:27

Eksäni sekoitti haukeen sianlihaa. Joskus taisi laittaa pekonia, mutta yleensä jauhelihaa. Minä laitan juustoa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Ponupena 
Päivämäärä:   16.12.24 14:20:13

Eihän kukaan osaa enää kunnon pontikkaa tiputtaa.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: KVG 
Päivämäärä:   17.12.24 16:46:06

Lähettäjä: Ällö
Päivämäärä: 16.12.24 13:18:02

KVG, korvasieniä ei ryöpätä. Ne keitetään.

Myönnän, että ryöppäys ei olllut kyllä oikea sana tässä tapauksessa.

Korvasienet ovat joka tapauksessa herkkujen herkkua.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.12.24 16:54:28

"Korvasienet ovat joka tapauksessa herkkujen herkkua."

Useimmissa maissa kiellettyjä, mm. Ruotsissa, eikä niiden syöminen Suomessakaan terveellistä ole, vaikka kuinka keittäisi,

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Jone O 
Päivämäärä:   17.12.24 17:29:21

Googlatkaa vaikka haukikvenellit ja soppa 365:n ohje. Takaan että hyvää tulee, mutta normaali kotikokki nostaa kyllä kätensä pystyyn. Murekkeessa, pihveissä ja kalapullissa toimii. File ei oo parasta herkkua, mutta sen pitää antaa levätä 3 vrk jääkaapissa kylmässä tai tulee kumimaiseksi. Mä osaan savustaa, mutta useimmat ei. Joten on erittäin haastava raaka-aine ja ahven, kuha, siika, harri ja vaikka kampela on parempia fileinä paistettuna. Eli hyvä valinta otsikkoon, MELKEIN kukaan ei osaa valmistaa.

Riista on kuivaa, mutta se on ongelma jota voi taklata ravintolatason kastikkeilla tai vaikka kermaperunoilla tms. Sous-vide jos sitkeä pala. Ja pitää riiputtaa melkein enemmän kuin evira sallii. Jauhelihaan voi sekottaa rasvaisempaa joukkoon. Jotkut käyttää possua, mä rasvaisinta nautaa.

Imelletty perunalaatikko on sit se, missä en ole itsekään vielä onnistunut.

Ankanrinta on haastava raaka-aine eikä aina onnistu. Raaka-aineessa varmaan vaihtelua, muuta selitystä en oo keksiny. Bearnaisen saaminen kuohkeaksi on vaikeaa ja ihan aina ei multa onnistu.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   17.12.24 17:31:21

>karvakäsipizzaa

Ällö paljastui kaappirasistiksi.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: KVG 
Päivämäärä:   17.12.24 18:04:54

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 17.12.24 16:54:28

"Korvasienet ovat joka tapauksessa herkkujen herkkua."

Useimmissa maissa kiellettyjä, mm. Ruotsissa, eikä niiden syöminen Suomessakaan terveellistä ole, vaikka kuinka keittäisi,

Isän äiti piti ruisleivästä. Kuoli 90-vuotiaana. Äidin isän äiti kuoli 99-vuotiaana hänkin piti ruisleivästä.
Hemmetin epäterveellistä tuo ruisleipä.

  Re: Ruoat, joita kukaan ei osaa valmistaa oikein

Lähettäjä: Jone O 
Päivämäärä:   17.12.24 18:54:45

"Mitään haukea en koskaan kylmäsavusta JA käytä kokonaan kypsentämättä, koska suuri matoriski."

Pakastaminen tappaa madot. Olen kerran syönyt Eniöjärveltä pyydettya valmiiksi graavattua haukea. Sit ei olisi haueksi uskonut, mutta niin pohjoisessa hauki syö lähinnä siikaa ja sen kyllä maistoi. Kelpais vaikka kuninkaallisille.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.