Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   10.12.24 15:18:49

Oletko rakentanut pienen talon viime vuosina edullisesti? Mitä materiaalia talo on? Mitkä mukavuudet siellä on? Tontin hinnalla (eli sijainnilla) ei ole merkitystä, vaan talon rakentamiskustannuksilla.

Jos olet saanut säästettyä paljon, millä keinoin? Oletko esimerkiksi itse katontekijä tai putkimies tai jopa timpuri? Tai oletko ostanut talon osissa, esim. rungon sieltä ja katon tuolta - millä tavoin tarkalleen ottaen olet onnistunut?

Nyt kaipaan hieman tarkempia vastauksia kuin "tehtiin mahdollisimman paljon itse" - olennaista on vastata, mitä erityisesti teitte itse ja millä lähtötaidoilla se onnistui?

Bonuskysymys: kannattaako mielestäsi rakentaa 1-, 1,5- vai 2-kerroksinen talo, ja miksi?

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   11.12.24 09:27:58

Nostan

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: pilkunviilaaja 
Päivämäärä:   11.12.24 10:19:13

En ole ostanut/rakentanut pientä tai edullisuuskaan edellä.

Mutta olen kuullut esimerkkejä siitä, mitkä ovat edellytyksiä mahdollisimman edulliselle talolle

- Tontti on ihan hirvittävän oleellinen, vaikka et halunnut siitä puhuttavan. Kallioita pitää usein louhia, ja jotkut kalliot ja jotkut tontit on vaikeampi louhia kuin toiset. Savimaalla pitää puolestaan paaluttaa. Joskus veden ohjautumisen kanssa on hankaluuksia, ja pitää tehdä kalliita hulevesien ohjaamisia, tuoda runsaasti täyttömaata ettei vedet valu sisälle tai muuta sellaista. Olen ymmärtänyt että hyvälle tontille saa perustustyöt tehtyä kymmeniä tuhansia euroja halvemmalla kuin hankalalle tontille. Naapurustossani on yksi, jolla taisi mennä lähemmäs 100000e enemmän perustustöihin kuin hän oli laskenut. Eli kyllä tontin ominaisuudet on syytä huomioida jos haluaa edullisesti rakentaa.

- Tonttiin liittyy myös kunnallistekniikka jossain määrin. Onko tontilla kaivo josta saa puhtaan veden, vai pitääkö rakentajan maksaa siitä että tontille tuodaan kunnan vesi? Jos omaa kaivoa ei ole tai sen vesi ei ole käyttökelpoista, tämä maksaa helposti kymmeniä tuhansia, varsinkin jos kunnallistekniikkaa ei ole valmiina tontin rajalla. Jätevesijärjestelyt myös maksavat, joko oman jätevesikaivon rakennus ja sen tyhjennys määrävälein, tai kunnallistekniikan kautta jäteveden hävitys.

- Jos talon leveys on max 8m, tämä vaikuttaa kantaviin rakenteisiin oleellisti, ilmeisesti silloin talon keskelle ei tarvitse tehdä erillistä tukea, ja tällä oli suuri vaikutus hintaan. Mieti kelpaisiko sinulle pitkä ja kapea rakennus.

- Kellarit on kalliita. Sellaista ei välttämättä myöskään saa joka tontille. Edullisemmin pääsee jos ei rakenna kellaria.

- 1-tasoinen ratkaisu on yleensä edullisempi rakentaa kuin 1.5-2 kerroksinen. Mutta 1-tasoinen ratkaisu vie enemmän tilaa tontilta, jos haluaa paljon neliöitä. Joskus tontin koko aiheuttaa sen, että on pakko tehdä 2-kerroksinen. Myös kunnan rakennusmääräykset voivat rajoittaa sitä, minkä korkuista tontille saa tai pitää rakentaa.

- Betonielementit ja puuelementtitalot on edullisempia kuin tiilistä tai harkoista muuratut/valetut tai alusta alkaen puusta rakennetut. Käsityö maksaa.

- Materiaalivalinnoilla saa pieniä säästöjä, jotka kertautuvat. Sisäseinät voi päällystää kipsilevyillä, jotka on edullisia mutta kolhiintuvat käytössä helposti eivätkä kestä painavien esineiden kiinnittämistä. Sisäseinät voi myös rakentaa puusta, tiilestä, tasoittaa ja maalata/tapetoida päälle jos haluaa kalliimmin tehdä. Samoin lattiamateriaaleja löytyy monesta eri hintaluokassa, muovimatto on yksi edullisimmista ja käsityönä asennettava parketti ehkä kallein. Sisäkaton voi verhoilla myös edullisesti esim kipsilevyin tai paneloida eri hintaisin paneelein. Pistorasioita löytyy halvempia ja kalliimpia. Kodinkoneita löytyy halvempia ja kalliimpia. Valaisimia löytyy halvempia ja kalliimpia. Kaapistoja löytyy halvempia ja kalliimpia. Hanoja, vessanpyttyjä ja suihkuja löytyy kalliimpia ja halvempia.
Näiden "kiinteiden" sisärakennusmateriaalien kanssa voi saada lopulta useamman kymmenen tuhannen säästön, jos valitsee aina edullisemmasta päästä, verrattuna siihen jos valitsee kalliimmasta päästä.

- Rakentamiseen liittyy AINA paljon käsityötä ja se maksaa. Jos rakentamisen osaamista ei löydy itseltä, moni osaa kuitenkin siivota. Työmaan siivoukseen ja järjestelyyn näyttää kuluvan helposti noin 2h/ilta (5pv viikossa) riippuen paljonko rakentajat siivoavat. Siivouksessa tavallisimmin kerätään erilaiset pakkausroskat, puun/levynpalat, kivitavaran murikat roskikseen, lakaistaan ja imuroidaan pölyt ja viedään lojumaan jääneet työkalut sovittuun suljettuun tilaan ettei yöllä voro vie. Joskus olen kantanut betonisäkkejä tai laattalaatioita valmiiksi ennalta sovittuun paikkaan, jotta rakentajan aika ei kulu niiden siirtelyyn seuraavana päivänä. Saatat myös säästää siinä, jos pystyt itse viemään rakennusjätettä peräkärryllä kierrätykseen, mutta aikaa toki tähänkin kuluu.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   11.12.24 10:42:43

Kiitos tästä paljon! Tuossa mainitsinkin, että tontin HINNALLA ei ole merkitystä sillä se on täysin sijaintikohtainen.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Puolivanhus 
Päivämäärä:   11.12.24 11:00:05

'mieti kelpaisiko sinulle pitkä ja kapea rakennus'
Meinaat ettei tuo 8 m sääntö päde myös pituuteen...?

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   11.12.24 11:00:27

"- Betonielementit ja puuelementtitalot on edullisempia kuin tiilistä tai harkoista muuratut/valetut tai alusta alkaen puusta rakennetut. Käsityö maksaa."

Ei välttämättä. Kaksi vuotta sitten rakentaneena muurattu runko oli huomattavasti halvempi kuin betonielementit. Yleensä myös ns. pitkästä tehty talo on halvempi kuin puurunkoiset elementit. Tietysti aikaa menee hieman enemmän. Varsinkin, jos itse pystyy olemaan mukana rungon tekemisessä, niin elementit ei tule halvimmaksi ratkaisuksi. Rungon tekeminen on myös verrattain helppoa. Yleensä omakotirakentajat antaa rungon tekemisen muille ja tekee itse pintoja. Itse tekisin kyllä juuri toisin päin, jos ja kun en ole pintatöiden ammattilainen. Pinnat jää näkyviin. Runkotyöt ovat paljon "karkeampaa" hommaa. Toki siinäkin nyt perusasiat pitää olla kunnossa, mutta itse työnä yleensä helpompia.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   11.12.24 11:02:39

"mieti kelpaisiko sinulle pitkä ja kapea rakennus'
Meinaat ettei tuo 8 m sääntö päde myös pituuteen...?"

No eihän siinä rakennuksessa yleensä ole kuin yhteen suuntaan kantavia rakenteita (välipohjat ja yläpohja). Eli toiseen suuntaan mitalla ei niin ole väliä. Niitä samoja kattotuoleja voi latoa vaikka sata vierekkäin.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   11.12.24 14:07:19

Tuo 8 metrin sääntö itseasiassa kannattaa muistaa sitten kun rakentaa mitä tahansa.. Kattotuolitkin itsessään taitaa tulla halvemmaksi.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   11.12.24 16:30:11

Jos talon rakentamisen kantava prioriteetti on halpa hinta, niin kannattaa ostaa käytetty. Saa rahalleen enemmän vastinetta ja pääsee paljon vähemmällä vaivalla.

Kerroslukuun vaikuttaa neliömäärä: hyvin vähillä neliöillä saa kauniit mittasuhteet yhteenkin kerrokseen rakentaessa, isommilla neliömäärillä taas on helpompi pitää rakennuksen mittasuhteet esteettisesti miellyttävänä tekemällä 1,5 tai 2 kerrokseen.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   11.12.24 17:55:26

Mikä 8 metriä?

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   11.12.24 21:20:25

Jos puhutaan edullisemmin-mentaliteetilla niin eipä se suoraan tarkoita sitä, että talon pitää olla halpa. Vanhat käytetyt talot ne vasta kalliiksi tuleekin, jos sellaisen aikoo vielä myydäkin. Kylmässä talossa en aio asua joten remontoida täytyisi sitten isolla rahalla ja läpikotaisin.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Miaou 
Päivämäärä:   11.12.24 22:06:57

8m leveys ei ole mikään rajoite, 1 krs taloissa voi olla reilusti leveämpikin ilman että tarvitaan kantavaa linjaa. 1,5- ja 2-krs taloissa taas on käytännössä aina kantava linja (väliseinä tai palkki) välipohjan keskivaiheilla. Kantava väliseinä ei ole suuri kustannus. Paljon enemmän vaikuttaa talon monimutkainen muoto, suuri määrä ikkunoita tai ovia, erityisvaatimukset niissä esim. palo-osastointi tai erikoisväri.

Talotehtaat naputtavat elementit kokoon varsin nopeasti ja kustannustehokkaasti kun suunnitelmat on tehty. Saat rakennuksen heti säältä suojaan ja yläpohjan villoituksen jälkeen lämmöt päälle. Ihan toista kuin nakuttaa runkoa vesisateessa villapakettien maatessa naakkojen nokittavana. Ammattirakentajatkin teettävät usein suunnitelmat ja elementit talotehtailla ja jatkavat siitä itse eteenpäin.

Halvimmalla tulee suorakulmion muotoinen harjakattotalo normikokoisilla ikkunoilla, ulko-ovia mahdollisimman vähän ja säästeliään kokoinen terassi ilman lasituksia. Kaikki materiaalit, pinnat ja kalusteet grynderilaatua, eli edullisen pään bulkkitavaraa. Usein näillä valinnoilla saa myös helppohoitoisen ja huolettoman talon kun ei ole marmoripintoja suojeltavana tai yli-isoja ikkunoita pestävänä ja peiteltävänä, ei suuria terassilaudoituksia öljyttävänä jne.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: CXZ 
Päivämäärä:   11.12.24 22:08:57

En.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.12.24 22:26:27

Ostin 20 vuotta sitten pientilan, jossa 5ha peltoa, navetta ja pieni mökki. Hinta oli 65 000e.
Otin velkaa pankilta.

Silloin ei vielä ollut trendinä ostaa tontti purkukuntoisella talolla ja rakentaa uusi tilalle.
Mökissä on toki aina joku nurkka rempallaan, se on satavuotias mökki, mutta suurimmat ongelmat on aiheittanut korjausrakentajien puute ja taito ja halu korjata.
Pitäisi vaan aina purkaa koko paska ja rakentaa uusi tilalle, koska on kalliiimpaa korjata vanhaa, kuin rakentaa tai siirtää hallilta uusi tilalle.

En tule purkamaan hyvää ja jämäkkää hirsimökkiä, joka on palvellut pohjaratkaisuiltaan kolmea sukupolvea moitteettomasti, mutta hiki on hakiessa ammattilaisia vaiheittaisiin korjauksiin. Ja tämä tuli yllätyksenä.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   12.12.24 07:27:34

"Vanhat käytetyt talot ne vasta kalliiksi tuleekin, jos sellaisen aikoo vielä myydäkin. Kylmässä talossa en aio asua joten remontoida täytyisi sitten isolla rahalla ja läpikotaisin."

-Käytetty se sinun itsellesi rakennuttamasikin talo on myydessäsi sitä myöhemmin. Ihan yhtälailla siitäkin hinta laskee ja ihan yhtälailla siinä tulee olemaan riskirakenteita, jos sen edullisuus edellä rakennutat.

Käytetty talo ei ole yhtään sen kylmempi kuin uusi. Laki rakennusten energiatehokkuudesta on säädetty yli 10v sitten. Jos ostat esim. 8v sitten rakennetun talon, se on tismalleen yhtä eristetty kuin uusi talosi tulisi olemaan. Hinta on kuitenkin käytetyn hinta. Eikä kyllä kylmyys ole ollut ikinä ongelma 100v vanhoissakaan taloissa, ihan ovat asukkaan suosimassa lämpötilassa pysyneet, kun lämmitysjärjestelmät vaan on olleet kunnossa.

"Kaikki materiaalit, pinnat ja kalusteet grynderilaatua, eli edullisen pään bulkkitavaraa. Usein näillä valinnoilla saa myös helppohoitoisen ja huolettoman talon"

-Kieltämättä, ei ole mitään huolta kestävyydestä, jos tietää kaiken ostamansa olevan kertakäyttöistä roska-laatua. Ei tarvitse hoitaa, kun ei hoidolla ole mitään saavutettavaa.

"hiki on hakiessa ammattilaisia vaiheittaisiin korjauksiin. Ja tämä tuli yllätyksenä."

-Tämähän se on suurin ongelma asumisessa, olipa kyse uuden rakentamisesta tai vanhan korjaamisesta. Osaavaa tekijää jokaiseen työvaiheeseen tuntuu olevan mahdotonta löytää. Tämän takia itse suosin vanhan korjaamista: mitä enemmän käyttökelpoisia rakennusosia on valmiina olemassa, sitä vähemmän on palkattavan työvoiman tarvetta.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   12.12.24 07:54:19

Kyllä vaan se kylmyys on eri luokkaa 50-luvun talossa kuin 2000-luvun talossa. Eristeet ja ikkunat ihan eri luokkaa. Ja jossain päin Suomea kohteiden hinnat ei aina laske, ne myös nousevat joillain alueilla.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.12.24 07:58:17

Uudesta talosta tulee viiden vuoden jälkeen "asuttu" talo.
Kymmenessä vuodessa siitä tulee vanha talo.
Hinta tippuu.
Jokainen vanhan talon ostaja joutuu korjaamaan edellisen asukkaan valintoja ja elämän jälkiä ja joutuu laskemaan, kuinka paljon tulee maksamaan se kylppärin nuhjuisen marmorilaatan vaihtaminen, vaikka se marmori maksoi uutena ihan hirveän paljon.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   12.12.24 10:47:02

Juu ei oo tarkoitus mitään marmoreita laittaa. Olen myös aika muutoshaluinen tyyppi niin en viitsisi sen puolesta mitään sikakalliita matskuja laittaa, jos 5 v päästä haluankin jotain ihan erityylistä. Ajattelen, että sellaiset pinnat laitan, jota voi vaikka maalaamalla muuttaa (väriä) tai vaikka hioa ensin, jos haluaa kunnostaa pintaa mahdollisimman edullisesti.

Teknisesti olen taloon valmis panostamaan, jotta halparatkaisut eivät teknisellä puolella tule maksamaan heti extraa, pitäisi heti alkaa uusia tai vastaavaa. Eli siinä mielessä mikään "halpatalo"-ratkaisu ei ole hakusessa. Vaan panostan vain niihin asioihin, joihin on pakko panostaa (taloudellisesti järkevää pitkällä aikavälillä).

Lähinnä juuri tuo oli hyvä että perustusten hinnoissa on isoja eroja, varmasti kokonaisuuteen vaikuttaa melko isosti se mistä talo on rakennettu (materiaalia menee paljon), jne.

Toisaalta haluaisin ajatella, että taloa kun joutuu jossain vaiheessa uudistamaan väkisinkin, niin ratkaisut olisi sellaisia, ettei niitä ole aivan helvetillisen kallista alkaa tekemään uusiksi. Mietin juuri kivitaloa, millainen homma sen rappauksen uusimisessa on verrattuna vaikka lautavuoratun talon kunnostamiseen? Ja toisaalta vaikkapa, miten lämmin on kivitalo verrattuna puiseen taloon. Eli talon elinkaaren kustannukset/talossa asumisen kustannukset. Jotain tiilivuorattua taloa tuskin kannattaa alkaa edes ajatella.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.12.24 11:51:19

"Mietin juuri kivitaloa, millainen homma sen rappauksen uusimisessa on verrattuna vaikka lautavuoratun talon kunnostamiseen?"

No lähtökohtaisesti jos on kunnolla tehty niin ei sitä tarvitse uusia. Meillä vuonna -49 rapattu talo eikä ole tarvinnut uusia. Kyllä se kivitalo huoltovapain on mutta kallis rakentaa.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   12.12.24 13:22:37

Miten sellainen kunnollinen rappaus sitten tehdään? Onko olennaista rappauksen paksuus, ainesten lajitelma vai se, mitä sinne rappaukseen laitetaan sitomaan?

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Vinkki 
Päivämäärä:   12.12.24 13:27:03

Osta valmis minitalo sieltä unohtuneelta ydinvoimalatyömaalta.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   12.12.24 13:28:16

Hyvä idea :D Minitaloa olen ajatellutkin välillä. Tosin niitä tarvittais varmaan pari kappaletta, että riittää huonetila..

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   14.12.24 11:09:13

Nosto

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   14.12.24 12:18:36

"Miten sellainen kunnollinen rappaus sitten tehdään? Onko olennaista rappauksen paksuus, ainesten lajitelma vai se, mitä sinne rappaukseen laitetaan sitomaan?"

Rappauksen materiaaleihin ja tekniikoihin vaikuttaa merkittävästi minkä materiaalin päälle rapataan. On olemassa mm. ohutrappaus ja kolmikerrosrappaus, jotka eroavat hyvinkin paljon toisistaan.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   14.12.24 16:44:28

"Kyllä vaan se kylmyys on eri luokkaa 50-luvun talossa kuin 2000-luvun talossa. Eristeet ja ikkunat ihan eri luokkaa. Ja jossain päin Suomea kohteiden hinnat ei aina laske, ne myös nousevat joillain alueilla."

-Kyllä ne 50-luvun talot alkuperäisillä ikkunoillaakin pysyy lämpimänä, jos ovat kunnossa ja kunnolla aikanaan tehty. Esim. vanhemmillani on aina ollut tukalan kuumat asunnot, asuivatpa minkä vuosikymmenen talossa tahansa. 2000-luvun taloistakin osa on alkujaan losoja ja osa ehtinyt vaan losahtaa purkukuntoon, eivätkä lämpimyydeltään eroa losahtamaan päässeestä vanhemmasta talosta. Laskennallinen energiatehokkuus ja todellinen lämpötalous käytännössä on kaksi eri asiaa. Tapa laskea rakennuksen energiatehokkuutta perustuu rakennusteollisuuden lobbauksellan tavoittelemaan myynnin lisäämiseen. Energialaskennan toteutustapaa on kritisoitu koko sen käytössä olon ajan, koska se tarkastelee kokonaisuutta kuin neulansilmän läpi, nähden vain pienen osan vaikuttavista asioista.

Rakennuksen arvo käytännössä laskee vanhentuessaan, sillä ns. antiikkiarvo alkaa kasvaa vasta n. 60v rakennuksen valmistumisen jälkeen, joten tästä arvon noususta rakennuttaja äärimmäisen harvoin itse hyötyy, perikuntakin vain jos talo on pystyssä ja kunnostettavissa vielä siinä iässä. Aluesidonnainen hinnan nousu tarkoittaa vain ja ainoastaan tontin arvon muutosta. Tontin arvo vaihtelee riippumatta siitä mitä siihen on rakennettu, ellei kyseessä ole maaperää saastuttavaa toimintaa palveleva rakennus.

"Onko olennaista rappauksen paksuus, ainesten lajitelma vai se, mitä sinne rappaukseen laitetaan sitomaan?"

-Olennaista on rappausalustan rakenne. Massiivikivirakenteisessa seinässä rappaus pysyy huomattavasti paremmin kuin muissa rakennetyypeissä. Tämän takia osassa vanhoja rakennuksia rappaukset vaikuttaa lähes ikuiselta ja monissa uudemmissa rapisee tuulettuvasta alustastaan nopeasti.
Olennaista on toki myös rappauslaastin sisältö ja työskentelyolosuhteet.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: Jaha 
Päivämäärä:   15.12.24 00:48:42

Saivarteluksi sitten meni.

Tontti sen talon mukana yleensä ostetaan, mitä merkitystä sillä on kumpi sen arvon tuottaa? Tottakai talon arvo laskee, kun sen kunnostustarpeet kasvavat. Pointti onkin, ettei näiden yhteenlaskettu arvo laske.

Tuota lämpöasiaa en ymmärtänyt nyt, miten tuo liittyy siihen, että vanhassa talossa on lämmin tai kylmä. En ole koskaan ollut 50-lukulaisessa talossa, jossa olisi talvella lämmin ilman silmitöntä lämmitysrumbaa. Nyt puhutaan taloista, joita ei ole modernisoitu. Muutenhan niitä ei voisi 50-lukulaisiksi oikeastaan kutsuakaan.

  Re: Oletko juuri rakentanut pikku talon edullisesti?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   15.12.24 08:57:48

"Tontti sen talon mukana yleensä ostetaan, mitä merkitystä sillä on kumpi sen arvon tuottaa?"

-Tontin arvokehitykseen ei yksittäinen kiinteistön omistaja yleensä voi omilla valinnoillaan juurikaan vaikuttaa. Rakennuksen arvoon taas voi. Jos kohteen myöhempi myytävyys kiinnostaa, niin on tärkeä tunnistaa mistä on maksamassa mitäkin. Rakentamisen ja korjaamisen ratkaisuissa on tärkeä myös tunnistaa millaiseen alueeseen on investoimassa, koska ympäristön ankeus vaikuttaa kohteen haluttavuuteen, vaikka rakennus itsessään houkuttelisi.

Tämä keskustelu kohteen myytävyydestä lähti kommenteista:

"Vanhat käytetyt talot ne vasta kalliiksi tuleekin, jos sellaisen aikoo vielä myydäkin."
"Ja jossain päin Suomea kohteiden hinnat ei aina laske, ne myös nousevat joillain alueilla"

Toinen koskee niin sanotusti aitaa ja toinen aidan seivästä. Siksi myös kommenttini kohdistuu saman kokonaisuuden eri osatekijöihin.
Talon iällä on oma vähitellen laskeva roolinsa hinnan muodostuksessa ja tontin arvolla oma iso ja usein kiinteistön omistajan vaikutusmahollisuuksien ulottumattomissa oleva roolinsa asiassa.

"En ole koskaan ollut 50-lukulaisessa talossa, jossa olisi talvella lämmin ilman silmitöntä lämmitysrumbaa."

-No yhtälailla se lämmitysrumba on uudessakin talossa, jos valitsee sellaisen lämmitysjärjestelmän, joka rumbaa vaatii.

Kaukolämmössä tarkenee oikein mukavasti. Olen itseasiassa hetkellä 50-luvun talossa, eikä täällä ole koskaan ollut minkään sortin lämmitysrumbaa. Sisään muuttaessa poistettiin aiempien asukkaiden asennuttamat lisäanturit, joiden takia patterit paahtoi tilat ihan tukalan kuumaksi. Tämän saisi siis hyvin helposti trooppisiin lämpötiloihin vain vastaavat anturit palauttamalla. Alkuperäiset tiiliseinät, alkuperäiset ovet ja ikkunat. Ulko-oveen ja ikkunoihin on kunnostuksen yhteydessä vaihdettu tuoreet tiivisteet. Ei mitään lisäeristyksiä missään. Okei, joku vierailija saattaa kuvitella täällä olevan kylmä talon iän takia, jos on itse trooppisia lämpötiloja kaipaavaa sorttia, mutta lämpötila on ihan asukkaan maun mukaan säädettävissä.

Ei kaikki 50-luvun talot ole ohutseinäisiä lautahökkeleitä kasaan painunein purueristein ja vetävin nurkin. Eikä kaikkia vanhoja taloja lämmitetä pelkästään huonoon kuntoon päässeillä takoilla. Lämmityksestä tulee tuskallinen rumba yleensä siinä kohtaa, kun on valittu liian kallis asumismuoto ja koitetaan säästää sähkölaskusta polttamalla ties mitä roskaa kunnollisen polttopuun sijaan. 2000-luvun talo se vasta kylmä onkin, jos sähkölämmitteisestä pistää lämmitykset säästösyistä kiinni ja koittaa lämmittää esteettisin perustein sijoitettua koristetakkaa. Ne ohutseinäiset puulämmitteiset lautahökkelitkin on aivan ok, kun lisää sitä purua painuneiden päälle, paperoi sisäpinnat tiiviiksi, kunnostaa tulisijat, polttaa kunnon puuta järjestelmällisesti ja napsauttaa lattialämmityksen päälle kylppäriin ja eteiseen. Ainoa tuttavapiirin vanha talo, jossa on kerran vierailulla ollut kylmä, on ilmaeristeinen lautatalo (siis eristeen sijaan pelkkää tyhjää, eikä tätä asiaa ole vieläkään remontilla korjattu) ja ajankohta oli se pahin sähkön hintapiikkitalvi kovilla pakkasilla. Tuokin talo on normaaleilla sähkön hinnoilla aina ollut lämmin myös -30 pakkasilla.

Vanhojen talojen lämmön ongelmat on monissa tapauksissa korjattavissa huomattavasti uudisrakentamista edullisemmin, kun vaan ottaa ja korjaa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.