Lähettäjä: pilkunviilaaja
Päivämäärä: 11.12.24 10:19:13
En ole ostanut/rakentanut pientä tai edullisuuskaan edellä.
Mutta olen kuullut esimerkkejä siitä, mitkä ovat edellytyksiä mahdollisimman edulliselle talolle
- Tontti on ihan hirvittävän oleellinen, vaikka et halunnut siitä puhuttavan. Kallioita pitää usein louhia, ja jotkut kalliot ja jotkut tontit on vaikeampi louhia kuin toiset. Savimaalla pitää puolestaan paaluttaa. Joskus veden ohjautumisen kanssa on hankaluuksia, ja pitää tehdä kalliita hulevesien ohjaamisia, tuoda runsaasti täyttömaata ettei vedet valu sisälle tai muuta sellaista. Olen ymmärtänyt että hyvälle tontille saa perustustyöt tehtyä kymmeniä tuhansia euroja halvemmalla kuin hankalalle tontille. Naapurustossani on yksi, jolla taisi mennä lähemmäs 100000e enemmän perustustöihin kuin hän oli laskenut. Eli kyllä tontin ominaisuudet on syytä huomioida jos haluaa edullisesti rakentaa.
- Tonttiin liittyy myös kunnallistekniikka jossain määrin. Onko tontilla kaivo josta saa puhtaan veden, vai pitääkö rakentajan maksaa siitä että tontille tuodaan kunnan vesi? Jos omaa kaivoa ei ole tai sen vesi ei ole käyttökelpoista, tämä maksaa helposti kymmeniä tuhansia, varsinkin jos kunnallistekniikkaa ei ole valmiina tontin rajalla. Jätevesijärjestelyt myös maksavat, joko oman jätevesikaivon rakennus ja sen tyhjennys määrävälein, tai kunnallistekniikan kautta jäteveden hävitys.
- Jos talon leveys on max 8m, tämä vaikuttaa kantaviin rakenteisiin oleellisti, ilmeisesti silloin talon keskelle ei tarvitse tehdä erillistä tukea, ja tällä oli suuri vaikutus hintaan. Mieti kelpaisiko sinulle pitkä ja kapea rakennus.
- Kellarit on kalliita. Sellaista ei välttämättä myöskään saa joka tontille. Edullisemmin pääsee jos ei rakenna kellaria.
- 1-tasoinen ratkaisu on yleensä edullisempi rakentaa kuin 1.5-2 kerroksinen. Mutta 1-tasoinen ratkaisu vie enemmän tilaa tontilta, jos haluaa paljon neliöitä. Joskus tontin koko aiheuttaa sen, että on pakko tehdä 2-kerroksinen. Myös kunnan rakennusmääräykset voivat rajoittaa sitä, minkä korkuista tontille saa tai pitää rakentaa.
- Betonielementit ja puuelementtitalot on edullisempia kuin tiilistä tai harkoista muuratut/valetut tai alusta alkaen puusta rakennetut. Käsityö maksaa.
- Materiaalivalinnoilla saa pieniä säästöjä, jotka kertautuvat. Sisäseinät voi päällystää kipsilevyillä, jotka on edullisia mutta kolhiintuvat käytössä helposti eivätkä kestä painavien esineiden kiinnittämistä. Sisäseinät voi myös rakentaa puusta, tiilestä, tasoittaa ja maalata/tapetoida päälle jos haluaa kalliimmin tehdä. Samoin lattiamateriaaleja löytyy monesta eri hintaluokassa, muovimatto on yksi edullisimmista ja käsityönä asennettava parketti ehkä kallein. Sisäkaton voi verhoilla myös edullisesti esim kipsilevyin tai paneloida eri hintaisin paneelein. Pistorasioita löytyy halvempia ja kalliimpia. Kodinkoneita löytyy halvempia ja kalliimpia. Valaisimia löytyy halvempia ja kalliimpia. Kaapistoja löytyy halvempia ja kalliimpia. Hanoja, vessanpyttyjä ja suihkuja löytyy kalliimpia ja halvempia.
Näiden "kiinteiden" sisärakennusmateriaalien kanssa voi saada lopulta useamman kymmenen tuhannen säästön, jos valitsee aina edullisemmasta päästä, verrattuna siihen jos valitsee kalliimmasta päästä.
- Rakentamiseen liittyy AINA paljon käsityötä ja se maksaa. Jos rakentamisen osaamista ei löydy itseltä, moni osaa kuitenkin siivota. Työmaan siivoukseen ja järjestelyyn näyttää kuluvan helposti noin 2h/ilta (5pv viikossa) riippuen paljonko rakentajat siivoavat. Siivouksessa tavallisimmin kerätään erilaiset pakkausroskat, puun/levynpalat, kivitavaran murikat roskikseen, lakaistaan ja imuroidaan pölyt ja viedään lojumaan jääneet työkalut sovittuun suljettuun tilaan ettei yöllä voro vie. Joskus olen kantanut betonisäkkejä tai laattalaatioita valmiiksi ennalta sovittuun paikkaan, jotta rakentajan aika ei kulu niiden siirtelyyn seuraavana päivänä. Saatat myös säästää siinä, jos pystyt itse viemään rakennusjätettä peräkärryllä kierrätykseen, mutta aikaa toki tähänkin kuluu.
|