Lähettäjä: ff
Päivämäärä: 8.12.24 18:05:31
Vuoden vanhan iltalehden jutun sisältö tässä:
Vaarallinen kiertoviesti leviää somessa – ”Niin virheellinen ohje kuin olla ja voi”
Sosiaalisessa mediassa leviää ohjeistus, jossa annetaan harhaanjohtavaa tietoa sydänkohtauksesta.
Yskimisen ei ole tutkitusti todettu auttavan sydänkohtauksen sattuessa. Kuvituskuva. Mostphotos
keskiviikko 27.12.2023 klo 10:13
Facebookissa leviää huolestuttava ohjeistus sydänkohtaustilanteissa toimimiseen. Ketjuviestiksi tarkoitettu ohjeistus alkaa seuraavasti: ”Tässä asiaa, miten toimia, jos on yksin sydänkohtauksen tullessa”.
Sydänkohtaus, eli sydäninfarkti, on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa.
Viestissä neuvotaan kohtauksesta kärsivää yskimään toistuvasti ja hyvin voimakkaasti, sillä yskäisyn liikkeen kerrotaan nostavan sydäntä ja verenkiertoa.
Tämän sanotaan auttavan henkilöä pysymään tajuissaan, jotta henkilö voi hankkiutua lääkäriin. Ohjetta pyydetään jakamaan omalla Facebook-sivulla, minkä vuoksi ohjeistus on lähtenyt leviämään.
Terveystalon yleislääketieteen ylilääkäri Emil Heinäaho pitää ohjeita virheellisinä, jopa vaarallisina.
– Kyllä tässä nousee lääkärin niskakarvat pystyyn.
Yskiminen ei auta
Heinäahon mukaan ketjuviestin ohjeille ei ole minkäänlaista lääketieteellistä pohjaa. Erityisesti ohjeistus yskimiseen on hälyttävää.
– Runsaasti rintakipuisia potilaita tutkineena voin todeta, ettei ohjeiden mukaan kuulu missään nimessä toimia.
Ohjeissa mainitaan, kuinka yskiminen voi helpottaa. Heinäahon mukaan ohjeistus on hälyttävä, sillä yskimisen myönteisistä vaikutuksista sydänkohtauksesta kärsivälle ei ole tutkimustietoa.
Heinäaho muistuttaa, että sydänkohtauksessa kyse on tukoksesta sydämelle verta tuovassa verisuonessa, johon yskiminen ei vaikuta millään tavalla.
– On toki olemassa rytmihäiriöitä, joihin yskiminen voi auttaa, mutta sitä ei pidä sekoittaa sydänkohtaukseen. Kyseisellä häiriöllä ei ole mitään tekemistä sydänkohtauksen kanssa.
Mehiläisen kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto uskoo, että ketjuviestin ohjeessa on mennyt sydänkohtaus ja sydänpysähdys sekaisin. Hänkin lisää, että yskiminen voi auttaa tietyissä rytmihäiriöissä, mutta ei infarktissa.
Varsinaista haittaa yskimisellä ei oikeastaan ole. Jos se kuitenkin hidastaa tai sillä yritetään korvata hätäkeskukseen soittoa ja lääkäriin pääsyä, se voi aiheuttaa vahinkoa.
Kohtaus ja pysähdys sekoitettu keskenään
Vastaavaa yskäelvytysohjetta on jaettu netissä aiemminkin useiden vuosien aikana sekä suomeksi että englanniksi.
Lääketieteen ja hoitoalan ammattilaiset sekä eri sydänliitot ovat kerta toisensa jälkeen täsmentäneet, että yskimisen hyödyistä kotioloissa ei ole kattavia, tutkimuksiin perustuvia todisteita. Tuoreet tutkimukset alleviivaavat perinteisen elvytyksen hyötyjä.
Aalto uskoo, että ketjuviestin ohjeistuksessa on sekoitettu keskenään sydänkohtaus ja sydänpysähdys.
– Näyttäisi, että käsitteet ovat menneet ihan autuaasti sekaisin. Jos tulee sydänpysähdys niin se tarkoittaa, että ihminen on tajuton tai kuollut. Ei siinä voi itse mitään tehdä, hän sanoo.
Sydäninfarkti eli sydänkohtaus aiheutuu hapenpuutteesta, kun tukos estää happirikkaan veren kulun sydämeen. Jos sydän jää ilman happea, vauriokohta voi mennä kuolioon. Kuolio syntyy Duodecim -terveyskirjaston mukaan muutamissa tunneissa tai päivissä.
Sydänkohtaus voi toki aiheuttaa sydänpysähdyksen, jolloin sydän todellakin pysähtyy. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö sydän edelleen sykkisi.
Hätänumero aina ensimmäisenä
Heinäaholla on selkeä ohje tilanteeseen, jossa epäillään sydänkohtausta. Hän korostaa, että hoitoon pitäisi aina päästä nopeasti.
– Soita välittömästi hätänumeroon 112. Sydänkohtausta- tai infarktia epäillessä lähetetään samantien ensihoidon ammattilaisia paikalle, jotta hoito voidaan aloittaa tarvittaessa välittömästi.
Heinäaho ihmettelee, miten hätänumeroon soittamista ei mainita lainkaan somea kiertävissä ohjeissa.
– Ohje on niin virheellinen kuin olla ja voi. Soita aina hätäkeskukseen sydänkohtausta epäillessä, jotta hoidon tarve voidaan arvioida, hän korostaa.
Heinäaho muistuttaa myös päivystysapuun soittamisesta lievempien oireiden ilmentyessä. Myös päivystysavussa voidaan tehdä oirearvio ja neuvoa potilasta.
Entäpä se yskiminen? Heinäaho ei suosittele toimimaan niin, mutta ei usko sen olevan vaaraksi.
– Tokkopa sillä heikentävä vaikutus on. Ei se sydänkohtauksen sattuessa auta, mutta eipä se sitä pahennakaan.
Rintakivusta kärsivän ensiapu
1. Rauhoita autettavaa ja auta hänet lepoon esimerkiksi puoli-istuvaan asentoon.
2. Tee heti hätäilmoitus numeroon 112. Jos autettavalla on omia nitraattilääkkeitä (Nitro®), auta häntä ottamaan ne. Jos lääkkeet eivät auta muutaman minuutin kuluessa, soita hätänumeroon 112.
3. Jos autettava ei ole lääkkeelle allerginen, tarjoa hänelle pureskeltavaksi asetyylisalisyylihappoa sisältävää lääkettä (Disperin® ja Aspirin®).
4. Tarkkaile hengitystä ja verenkiertoa.
5. Jos autettava menee elottomaksi, aloita painelu-puhalluselvytys rytmillä 30 painelua ja 2 puhallusta. Ilmoita hätäkeskukseen muuttuneesta tilanteesta.
Lähde: Punainen risti
|