Lähettäjä: ...
Päivämäärä: 1.12.24 14:57:11
"Suomalaista karitsanlihaa syödään vähemmän kuin poronlihaa tai hirvenlihaa tai norjalaista lohta. Silti se saa kieltomerkit, hyi hyi ei saa syödä."
Mitään kieltomerkkejä ei ole millekään jaettu. Jospa tutustuisi vaikkapa niihin ravitsemussuosituksiin ennen kuin alkaa öyhöttää, koska siellä on paljon asiaa myös näihin näkökulmiin liittyen. Pari suoraa lainausta noista vastikään julkaistuista ravitsemussuosituksista:
"Pihvi- ja lampaanlihan tuotanto perustuu Suomessa usein laidunnukseen, joka edistää luonnon monimuotoisuutta."
ja
"Suomessa runsaasti käytetty norjalainen kasvatettu lohi voi levittää kasvatus- alueillaan tauteja ja loisia luonnonkaloihin sekä aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä. Kestävän kalan ja äyriäisten valinnassa voidaan hyödyntää WWF:n kalaopasta ja Marine Stewardship Councilin (MSC) ja Aquaculture Stewardship Councilin (ASC) kestävän kalan tuotemerkintöjä."
-----
Ja mitä ketjun aiheeseen tulee, niin nautatalouden merkitys ja moniulotteisuus on myös huomioitu:
"Nautatalous perustuu nurmiin ja se on Suomen luonnonoloissa tuottavaa ja mahdollistaa ruoantuotannon myös alueilla, joilla viljojen ja erikoiskasvien viljely on haastavaa.
Nautatalous aiheuttaa paljon kasvihuonekaasupäästöjä. Niitä syntyy rehujen viljelystä, nautojen ruoansulatuksesta ja lannankäsittelystä. Toisaalta nautojen rehustuksen perustana käytettävät nurmet ylläpitävät peltomaan hiilivarastoa, vähentävät ravinnehuuhtoumia vesistöihin ja ovat tärkeä osa peltojen kasvukuntoa ylläpitäviä viljelykiertoja. Nautojen laidunnuksella voidaan ylläpitää myös luonnon monimuotoisuutta."
"Naudan tuontipihvilihaan liittyy usein ylilaidunnusta, mitä ei suomalaisessa tuotannossa tapahdu."
Jos viitsii avata itse julkaisun eikä vain lukea uutisotsikoita, niin suosituksissa on selvästi ilmoitettu, mikä suosituksista perustuu terveyteen ja mikä ympäristöseikkoihin. Lihan kulutuksen vähentäminen ei myöskään tarkoita kieltomerkkejä lihalle tai lihan vaihtamista ulkomaiseen vielä huonompaan vaihtoehtoon, vaan lihan käytön kohtuullistamista ja sitä, että miettisi lihaa valitessaan sen tuotannon vaikutuksia. Jos nautaa haluaa syödä, niin suomalainen nauta on parempi vaihtoehto kuin brassinauta, ja kotimaisistakin luomunauta tai luonnonlaidunnauta ovat vielä parempia vaihtoehtoja kuin tavanomainen.
|