Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Jone O 
Päivämäärä:   27.11.24 16:17:53

Tekijöinä 10 naista ja yksi Luken mies. Mua nyt vähän ihmetyttää miten noi aiotaan kouluruokailuun siirtää. Banaani kun ei mansikan lisäksi se terveellisin hedelmä ole. Määrät on lisäksi aika suuria ja marjat joita pitäisi syödä paljon taloudellinen ongelma kuten kalliit pähkinätkin. Proteiinin määrää omaan silmään leikattu rajusti ja palkokasvien proteiinien imeytymisestä en ole ihan varma. Lisäksi epäilen, että toi ruokavalio ei auta vanhoja sairaita ihmisiä kuntoutumaan, kun kananmunienkin saantia rajoitettu ja kalan käyttöä ei ole merkittävästi lisätty. Proteiinin saanti jää äkkiä vähäiseksi jos kuitua pitää saada ja kasviksia syödä noin paljon. Eikä sairaitten ihmisten vatsat kestä tota määrää vegaanista hernerokkaa ja papuja. Voi olla tuoksut entistä hurjemmat potilashuoneissa.

Mua vähän epäilyttää ajatus että ihmiset ja maapallo pelastuisi syömällä turskaa ja banaaneja jos monipuolisempiin vaihtoehtoihin ei oo yhteiskunnalla varaa.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: muhkura 
Päivämäärä:   27.11.24 16:31:33

Kasviksilla, hedelmillä ja pähkinöillä pärjää pitkälle. Siihen möllereitä kerran-kaksi viikossa niin saadaan lisää terveellisiä rasvoja!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Jone O 
Päivämäärä:   27.11.24 16:34:29

Kyllä terveellisestä ravinnosta pitäis kaikki tarvittava saada. D-vitamiini ja jodi ehkä poikkeukset näillä leveysasteilla.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: pistepiste 
Päivämäärä:   27.11.24 16:36:10

Sairaille nyt voi tehdä ihan omat tarpeen mukaiset ruokavalion muokkaukset, ei sairaaloissakaan kaikki samaa ruokaa syö, vaikka suositukset on pohjalla. Eri ihmisten tarpeet eri elämäntilanteissa voi olla hyvin erilaisia, ei suositukset mikään sanasta sanaan noudatettava raamattu sentään ole. Järkeäkin voi käyttää.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.11.24 16:40:27

Eikös keskuskeittiöt kouluissa ja sairaaloissa pyri noita suosituksia seuraamaan?

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.11.24 16:59:22

Noissa suosituksissa on kyllä kattavasti perehdytty asioihin, kun lukee itse julkaisua eikä pelkästään uutisointia siitä:

https://www.julkari.fi/handle/10024/150005

Palkokasvien proteiineista sanotaan esimerkiksi näin:

"Soija ja monet palkokasvivalmisteet, joihin on sisällytetty useita erilaisia palkokasveja tai muita kasviproteiinin lähteitä, sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot. Useimmat yksittäiset palkokasvit eivät sen sijaan sisällä riittävästi kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Tästä syystä on tärkeä sisällyttää ruokavalioon myös täysjyväviljaa, pähkinöitä ja siemeniä erityisesti, jos ruokavalio ei sisällä eläinperäisiä elintarvikkeita."

Kyse on siis kokonaisuudesta eikä yksittäisistä raaka-aineista. Tuolla on perusteltu proteiinin, rasvan, hiilihydraattien ja hivenaineiden suositusmäärät. On myös jonkin verran asiaa erityisryhmistä, vaikka heille taitaa olla omat erilliset suosituksensa. Ja kotimaisia raaka-aineita suositellaan paitsi ympäristön myös ruoan turvallisuuden ja ruokaturvan kannalta:

"Sesonkiajattelu, kotimaisten vaihtoehtojen hyödyntäminen ja kulutuksen painottaminen kotimaiseen tuotantoon tukevat alkutuotantoa ja huoltovarmuutta. Huoltovarmuuden kannalta on eduksi lisätä tällä hetkellä vähän käytettyjen, mutta Suomessa menestyvien, raaka-aineiden sekä vajaasti hyödynnettyjen kotimaisten kestävien kalalajien käyttöä."

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: sairaalassa duunis 
Päivämäärä:   27.11.24 17:04:33

Lähettäjä: ...
Päivämäärä: 27.11.24 16:40:27

Eikös keskuskeittiöt kouluissa ja sairaaloissa pyri noita suosituksia seuraamaan?

Tietenkin. Mutta esim sairaaloissa eri potilaille on kyllä monia erilaisia ruokavalioita ihan potilaan tarpeen ja tilanteen mukaan. Kaikki potilaat ja kuntoutujat tosiaan ei syö samaa ruokaa samoja määriä.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   27.11.24 17:06:50

Uudet ravitsemussuositukset korostavat liikaa ympäristönäkökulmia.

Esim. kanan ja riisin syömistä pitäisi vähentää ympäristösyistä.

Siipikarjan lihan kulutusta on suositeltavaa vähentää nykyisestä määrästä ympäristövaikutusten vuoksi.

Sianlihan ilmastovaikutus on huomattavasti naudanlihaa pienempi.

Riisiä suositellaan ympäristösyistä korvattavaksi muilla täysjyväviljoilla, esimerkiksi täysjyväohralla, -vehnällä tai -kauralla.
Riisin sijaan suositellaan perunoita.

Tätä ei pidä sotkea siihen, mikä on terveellistä.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.11.24 17:15:50

"Uudet ravitsemussuositukset korostavat liikaa ympäristönäkökulmia.
--
Tätä ei pidä sotkea siihen, mikä on terveellistä."

Noissa ruokasuosituksissa onkin kyse kokonaiskestävästä ruokavaliosta eli on huomioitu sekä terveys, ympäristö, sosiaalinen kestävyys että taloudellinen kestävyys. Terveys- ja ympäristönäkökulmat myös kulkevat käsi kädessä: Ruokavalion muovaaminen terveellisempään suuntaan muovaa sitä yleensä myös ympäristöystävällisempään suuntaan. Lisäksi esimerkiksi riisin korvaaminen kotimaisilla täysjyväviljoilla ja perunalla tukee kotimaista tuotantoa eli tätä muutosta tukevat myös sosiaalinen ja taloudellinen näkökulma.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   27.11.24 17:25:38

Suositukset pitäisi tehdä niin, että olisi eri suosituksia.

Yksi joka on tehty pelkästään terveyden näkökulmasta ja toinen jossa on nämä ympäristö, sosiaalinen kestävyys, taloudellinen kestävyys ym. asiat.

Sianliha on rikas raudan ja B-vitamiinien lähde, kun taas naudanliha on runsas proteiinin ja välttämättömien aminohappojen lähde.

Sianliha ja naudanliha sisältävät myös erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat tärkeitä terveydelle. Sianliha on erityisen hyvä B-vitamiinien lähde, kuten B12-vitamiini, joka on tärkeä punasolujen muodostumisessa ja hermoston toiminnassa. Sianliha sisältää myös rautaa, sinkkiä ja seleeniä.

Naudanliha puolestaan tarjoaa myös erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on erinomainen raudan lähde, joka on tärkeä hapen kuljettamisessa kehossa. Naudanliha sisältää myös runsaasti sinkkiä, joka on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnan kannalta.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.11.24 17:35:43

"Suositukset pitäisi tehdä niin, että olisi eri suosituksia."

Suosittelen tutustumaan kestävyyden käsitteeseen.

Ja samoin myös näihin nyt annettuihin ravitsemussuosituksiin. Siellä puhutaan ihan samoista asioista, mistä sinä nyt jauhat: Punainen liha tunnistetaan raudan, B-vitamiinien, laadukkaan proteiinin yms. lähteeksi, mutta samalla tunnistetaan myös sen epäterveelliset puolet, mitkä taas sinä sivuutat täysin - vähentää tekstiesi luotettavuutta verrattuna näiden asiantuntijoiden tekstiin. Eläinperäisten tuotteiden käyttöä suositellaan kohtuullistamaan (ei lopettamaan!) ja samalla avataan myös, että millä tavoin tärkeiden ravintoaineiden saanti turvataan uusilla suosituksilla. Tämä kaikki tieto seisoo niissä suosituksissa, jos vain jaksaa lukea.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: T 
Päivämäärä:   27.11.24 17:45:38

Syön jo lähes tuon uuden suosituksen mukaan enkä ymmärrä miten se voisi olla kalliimpaa. Omat ruokakuluni ovat huomattavasti pienemmät kuin miehen joka syö enemmän lihaa ja vähemmän kasviksia. Minulle kyllä käy eikä ole mitään leikkeleraivoa nousemassa pintaan.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Muija 
Päivämäärä:   27.11.24 17:56:32

Hohhoijaa taas. Hauska lukee, kukaan näitä noudata.

50 g lihaa päiväs.....eijumankekka!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   27.11.24 17:56:59

Siihen kumpi on terveellisempää, sianliha vai naudanliha ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä terveellisyys riippuu monista tekijöistä, kuten yksilön ravitsemuksellisista tarpeista, terveydentilasta ja ruokavalion kokonaisuudesta.

On tärkeää valita vähärasvaisia vaihtoehtoja molemmista lihoista. Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrät voivat vaihdella eri lihalajikkeiden ja leikkaustapojen välillä. Valitsemalla monipuolisesti erilaisia lihalajikkeita, voi varmistaa, että saa tarvittavat ravinteet ruokavaliostasi.

Siksi näitä "Sianlihan ilmastovaikutus on huomattavasti naudanlihaa pienempi." juttuja ei pitäisi sotkea siihen, mikä on terveellisin tapa syödä koska näillä yritetään ohjata valintoja muilla kun terveyteen perustuvilla asioilla.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ### 
Päivämäärä:   27.11.24 18:05:40

Nää ilmastosyistä olevat jutut on kyllä niin puppua. Onko se ilmastoystävällisempää, että roudataan maailmalta kasvistuotteita? Maista, joissa näitä kasveja kastellaan keinotekoisesti? Maista, joissa valmiiksi on kuivuutta? Maista, joissa (sade)metsiä hakataan peltojen alta?

Kotimainen ruuantuotanto on se, mitä pitää kannattaa oli se sitten kasvista tai lihaa.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: jah 
Päivämäärä:   27.11.24 18:07:21

Juurikin näin!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: koukku 
Päivämäärä:   27.11.24 18:09:47

Uskon kyllä osittain noihin suosituksiin,mutta en kaikkiin. Naudan lihaa pidetään ongelmallisena esim ympäristökysymysten vuoksi. Eihän tuo päde meidän ympäristöön?! Usein siinä yhteydessä vedotaan siihen kuuluisaan brasilialaiseen tuonti lihaan. No kun ostamme kotimaista,on siinä jo askel huomattavasti parempaan. Ja täällä naudan käyttö ravinnon lähteenä on hyvin perusteltua. Kaikki eläimen rehuun käytetyt hehtaarit eivät sovi kasvisten viljelyyn. Iso osa viljellystä viljasta ei täytä laatuvaatimuksia ihmis ravinnoksi/satokausi. Johtuen oikukkaasta suomen kesästä.
Kai se kakkoslaadun rehu on järkevämpi syöttää eläimille,kuin hukata muilla keinoilla.
Enkä ymmärrä oikein sitäkään,kun nyt puhutaan kovasti vedestä ja sen juomakelpoisten pohjavesivarantojen hupenemisesta maailmassa. Ja nimenomaan keinokastelun takia. No mitä sitten sanovat ravintosuositukset? Enemmän kasteltavaa kasviravintoa ja maailma pelastuu,niinkö?
Sitten ei oteta huomioon huoltovarmuutta. Tässä maailman ajassa,kun on eoävakauden uhkaa,pitäisi ehdottomasti panostaa siihen,että kriisin sattuessa tämä maa kansansa pystyy ruokkimaan. Ei kukaan kuole vaikkei saisikaan hetkeen banaaneja ,avocadoja sun muita sitrushedelmiä.
Meillä nälkävuosien jälkeen nimenomaan keskityttiin karjankasvatuksen edistämiseeen,koska sillä pelastettiin monet nälkäkuolemalta myöhemmin. Kannattaa tutustua historiaan jos kiinnostaa.
Ja lopuksi,näitä suosituksia aina perustellaan kansanterveydellä..kai me nyt johonkin kaikki joskus kuollaan. Yleeensä siihen on joku syy,eikä se useinkaan ole pelkkä vanhuus. Mehän ollaan jo luotu ihan helvetillisen iso ongelma yhteiskuntaamme.kun kaikkien halutaan elävän ihan @!#$ kauan, siinä iässä kun tarvitsemme maksimaalisesti yhteiskunnan resursseja hoivan ja terveydenhuollon saralta tuottamatta enää mitään.
Eikä tarvitse pillastua,mun mielipiteet eivät vesitä kenenkään omalla työllään aikanaan ansaittuja eläkkeitä. Itsekkin lähempänä jo eläkeikää.
Tuntuu vain niin hullulta,kun tarkastelee tätä kokonaisuutta.Ja niin,pelkästään meidän suomalaisten näkökulmasta,en globaalisti todellakaan.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.11.24 18:15:05

"Nää ilmastosyistä olevat jutut on kyllä niin puppua. Onko se ilmastoystävällisempää, että roudataan maailmalta kasvistuotteita? Maista, joissa näitä kasveja kastellaan keinotekoisesti? Maista, joissa valmiiksi on kuivuutta? Maista, joissa (sade)metsiä hakataan peltojen alta?

Kotimainen ruuantuotanto on se, mitä pitää kannattaa oli se sitten kasvista tai lihaa."

Nämä suosituksethan nimenomaan ohjaavat suosimaan kotimaista aina mahdollisuuksien mukaan. Kasvikunnankin tuotteissa on paljon kotimaisia vaihtoehtoja ja kysyntä lisää tarjontaa. Vesijalanjälkeenkin suosituksissa viitataan moneen otteeseen:

"Suomessa tuotetun ruoan vesiniukkuuden huomioivaa vesijalanjälkeä pienentää se, että Suomen vesivarat ovat suuret. Kuivemmilla alueilla sen sijaan maatalouden vedenkulutuksesta voi seurata jopa veden niukkuudesta johtuvaa luontokatoa."

"Vesiviljellyn riisin ilmastovaikutus on paljon suurempi kuin useimpien muiden viljojen. Riisin vesijalanjälki on erityisen suuri, jos se tulee alueilta, joilla on niukkuutta vedestä."

"Osa hedelmistä ja kasviksista tuodaan alueilta, joilla on vettä niukasti, jolloin näiden tuotteiden vesiniukkuuden huomioiva vesijalanjälki voi olla hyvinkin suuri."

"Joidenkin pähkinöiden vesijalanjälki on suhteellisen suuri, koska ne tulevat vesiniukoilta alueilta. Joillakin tuotantoalueilla vesipula vaikuttaa myös pähkinöiden tuotantoon. Maapähkinöillä on yleensä pienempi vesijalanjälki kuin puissa kasvavilla pähkinöillä ja manteleilla."

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: niih 
Päivämäärä:   27.11.24 18:16:10

En syö sianlihaa koska en tykkää siitä, nautaa syön kerran viikossa reilun 100g, käytän voita ja juustoja ja maitoa kahvissa. Eletään vain kerran ja aioin nauttia siitä, kuten olenkin ja ollut aina terveenä kohta 60v.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   27.11.24 18:18:06

Monelle ikääntyneelle suuri vihannesten, marjojen ja hedelmien määrä saattaa tarkoittaa sitä, että muuta ruokaa ei juuri jakseta syödä. Niinpä energian ja proteiinin saanti voi jäädä aivan liian alhaiseksi. Tämä puolestaan voi lisätä kaatumistapaturmien sekä myös infektioiden riskiä, sanoo Luustoliiton varapuheenjohtaja, geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri Tiina Huusko tiedotteessa.

Ikääntyessä kasvispainotteinen ruoka saattaa tuottaa ongelmia myös ruoansulatukselle.

Onkin hyvä huomioida, että vaikka kasvispainotteinen ruokavalio on lähtökohtaisesti hyvä lähtökohta luuston terveydelle, voi haasteeksi tulla myös riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin turvaaminen. Osteoporoosia sairastavien tuleekin noudattaa edelleen Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen ohjeita ravitsemuksessaan.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   27.11.24 18:23:19

WWF Suomi kirjoittaa omilla sivuillaan, ettei suomalaisessa ruoka­valiossa riisin vaihtaminen esimerkiksi ohraan tai kauraan juurikaan vaikuttaisi ruokavalio­tason ilmasto­vaikutuksiin. Järjestö viittaa suomalais­tutkimukseen, jonka mukaan ateriaan kuuluvan hiilihydraatin valinta (riisi, peruna, pasta tms.) ei ollut kovin merkittävä ilmasto­vaikutusten kannalta.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: kerttu 
Päivämäärä:   27.11.24 18:25:50

Eli riisiä ja suomalaisia kananjalkoja? Nam!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.11.24 18:33:20

Monella ongelmana oleva matala ferritiini ei näillä suosituksilla kyllä lähde nousuun.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.11.24 18:37:13

Osa tulkitsee nyt taas niin, että lihaa ei saa enää syödä. Kyse ei ole käytön lopettamisesta, vaan kohtuullistamisesta. Suositukset eivät myöskään teilaa lihoja kaikilta osin, vaan suosittelevat miettimään lihavalintoja niin terveyden kuin ympäristönkin näkökulmasta. Muutamia poimintoja suosituksista tältä osin:

"Punainen liha sisältää ravitsemuksellisesti laadukasta proteiinia, hyvin imeytyvässä muodossa olevaa rautaa (hemirauta), sinkkiä ja B-vita- miineja (tiamiini, riboflaviini, B6- ja B12-vitamiinit)."

"Ympäristön kannalta on merkitystä myös sillä, miten liha on tuotettu. Naudanlihan ilmastovaikutukset ovat yhdistelmätuotannossa maidontuotannon kanssa selvästi pienemmät kuin pihvilihaan erikoistuneessa tuotannossa vaikka ovat näinkin tuotettuna suuret verrattuna muihin elintarvikkeisiin. Suurin osa markkinoilla olevasta kotimaisesta naudanlihasta tulee yhdistelmätuotannosta. Pihvi- ja lampaanlihan tuotanto perustuu Suomessa usein laidunnukseen, joka edistää luonnon monimuotoisuutta. Naudan tuontipihvilihaan liittyy usein ylilaidunnusta, mitä ei suomalaisessa tuotannossa tapahdu."

"Sianlihan ilmastovaikutus on huomattavasti naudanlihaa pienempi. Toisaalta sian- lihan tuotannolla ei ole laidunnuksesta johtuvia positiivisia vaikutuksia paikalliseen luonnon monimuotoisuuteen, kuten naudanlihan tuotannolla voi olla. Suomessa sikojen ruokinnassa hyödynnetään paljon elintarviketuotannon sivuvirtoja, joita ei voi käyttää suoraan ihmisten ravinnoksi ja ruokinnassa käytetään vain vähän tai ei ollenkaan soijarehua. Myös eläintuotannossa rehuna käytetty vilja on usein suoraan elintarviketuotantoon sopimatonta. Tuontisianlihan tuotannossa käytetään yleensä enemmän soijaa, jolla on merkittäviä ympäristövaikutuksia tuotantomaissa."

"Siipikarjan lihasta saadaan korkealaatuista proteiinia, rautaa ja useita B-vitamiineja, minkä lisäksi sillä on punaista lihaa edullisempi rasva- happokoostumus."

"Soijaa on vaikea korvata siipikarjan rehuissa, mutta Suomessa siipikarjatuotannonala etsii ja kehittää sille aktiivisesti vaihtoehtoja. Siipikarjan lihan ilmastovaikutus on merkittävästi pienempi kuin naudanlihalla. Kolmannes suomalaisen broilerinlihan ilmastovaikutuksesta aiheutuu soijarehusta."

"Maito ja maitovalmisteet ovat merkittävä proteiinin, kalsiumin, jodin, riboflaviinin, B12-vitamiinin ja D-vitamiinin lähde. Maidon proteiini on aminohappokoostumukseltaan ravitsemuksellisesti laadukasta."

"Nautatalous esimerkiksi hyödyntää nurmia, joilla on positiivisia ympäristövaikutuksia verrattuna yksivuotisten kasvien viljelyyn."

"Kananmuna sisältää hyvälaatuista proteiinia sekä kaikkia välttämättömiä ravintoaineita C-vitamiinia lukuun ottamatta."

"Kananmunien kulutus ei ole ruokavalion ympäristövaikutusten kannalta merkittävä asia."

Eli suosituksissa tunnistetaan kyllä myös kotieläintuotannon ja sen raaka-aineiden positiivisetkin puolet niin terveydelle kuin ympäristöllekin. Ei ole niin mustavalkoista kuin joidenkin toimesta täällä nyt halutaan esittää. :D Naudan ja nurmen rooli kotimaisessa maataloustuotannossa on varmasti myös ravitsemusalan asiantuntijoiden tiedossa. Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen kohtuullistaminen voi tukea osaltaan kestävää tuotantoa: laidunnusta, rehutuotannon omavaraisuutta, lannan kierrätystä pelloille, paikallisempaa tuotantoa yms. Ravitsemussuosituksilla ohjataan suosimaan kotimaista, mutta en tiedä voiko sillä ratkaista maatalouden kannattavuuskysymystä - tämä ongelma pitäisi ehkä saada muihinkin päättäviin pöytiin.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: T 
Päivämäärä:   27.11.24 18:38:15

Ihan höpönlöpöä.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   27.11.24 18:39:24

Olen ihan perinteisesti syövä, kohta eläkeikäinen ihminen. Nämä ruokasuositukset ovat ihan sopivat minulle.Lapsuudenkotona punainen liha oli juhlaruokaa tai sitä oli ruoan seassa hyvin vähän. Syötiin juureksia, kasviksia, kalaa, puuroja, marjoja ja toki ruisleipää. En ole nähnyt mitään syytä muuttaa tätä käytäntöä. Nykyisin tulee kyllä enemmän käytettyä erilaisia pähkinöitä ja rahkaa mitä lapsuudessa ja nuoruudessa.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Huononee vaan 
Päivämäärä:   27.11.24 18:40:17

Luojan kiitos kotona kokkaillessa ei tarvitse noista välittää mutta jos johonkin laitosruokailuun joutuu pitää varautua omin eväin varmaan.
Kamalan huonoja ruokia ja halvalla pitää saada. Huonommaksi vaan menee taatusti. Nämä suositukset ovat terveellisen ruoan irvikuva.
Äiti oli keväällä sairaalassa viikon ja sanoi että ruoka oli kummallista ja mautonta kun oli
kotiruokaan tottunut.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: haavaheinä 
Päivämäärä:   27.11.24 18:42:50

Syökää suomalaista lihaa ja maitotuotteita. Suosikaa suomalaista maaseutua, ei enää yhtäkään konkkaa maitotilallisille!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   27.11.24 19:37:29

Onneksi nämä ovat vain suosituksia, syön siis niinkuin ennenkin olen syönyt ja niin ruokin myös jälkikasvuni. @!#$ mitä kuraa ne syöttää lapsille hoidossa leivän päällä, jotain keijulevitettä. Lapset ei syö siis hoidossa ollenkaan leipää ,kun eivät tykkää keijusta. Meillä kotona saa sentään leivänpäälle oikeaa voita.
Ja ei mun, lapset ei ole ylipainoisia voin takia, meillä rajoitetaan sopivissa määrin karkkien,limsojen, pullien ja muiden sokerimössöjen syöntiä.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: keke 
Päivämäärä:   27.11.24 19:45:57

Mä syön täsmälleen mitä huvittaa, ja kehossa hyvältä tuntuu. Ilmasto ja maailma ei meidän syömisillä pelastu, saati tuhoudu. Katsokaa vaikka päästöt Ukrainan sodasta pelkästään, ja miettikää.

Internet on täynnä tietoa, joten sieltä ja fiilispohjalta kannattaa tehdä juuri sellainen ruokavalio, mikä juuri sun keholle on hyvä, ja unohtaa muut. Toki syyllistäjiä on, mutta niin on aina.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Qi 
Päivämäärä:   27.11.24 19:48:23

Ei toimi minulle nuo suositukset. Suolisto ei kestä ja tulee autoimmuuniongelmia. Onneksi nuo on vain suosituksia
Lihalla, kananmunilla ja rajoitetuilla kasviksilla sekä marjoilla terveys parempi. Ja kuten haavaheinä sanoo, niin suomalaista ruoantuotanto tulee tukea!!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   27.11.24 19:52:38

Noh, minusta pitäisi enemmän tuoda esille sitä, että tämä on tosiaan planetaarisen ruokavalion pohjaa kuin ns virallisterveellisen. Ympäristönäkökulma on toki hyvä huomioida, mutta sen ei pitäisi olla määrittävin tekijä tällaisia uudistuksia ja suosituksia tehdessä. Tässä uudessa suosituksessa on käytetty pohjana nimenomaan planetaarisen ruokavalion oppeja.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: _^^_ 
Päivämäärä:   27.11.24 19:57:48

90% tämän suosituksen tuotteista on sellaisia, jotka ei ole tuotettavissa päivittäin Suomessa. Mitäs sitten syödään, kun suomalainen tuotanto ajetaan alas ja iskee kriisi, eikä ulkomailta saada ruokaa?

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Nuka 
Päivämäärä:   27.11.24 20:01:01

Ihme vinkunaa taas täällä. Ei kenenkään tarvitse syödä lihas joka aterialla tai edes joka päivä. Noillakin suosituksilla voi vaikka joka viikko vedellä massiivisen pihvin, jos muutoin syö pääosin kasvisruokaa.

Tykkään itsekin voista ja lihasta ja juustoista, mutta terveys- ja ympäristösyistä nautin niistä herkkuina enkä mätä niitä päivittäin.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: näin 
Päivämäärä:   27.11.24 20:44:12

Kyllähän tuli persutrolleille heti, suoraan uusfasistien käsikirjan mukaan, kyseenalaistaa tutkijat ja tutkimustulokset! :D

Ihme ulinaa, uhriutumista ja epäluulon kylvämistä.

Ketään ei kiinnosta mitä syöt, mutta jos sanan "suositus" selkokielinen määritelmä on noin vieras, niin ehkä kannattaa mennä takaisin peruskoulun penkille.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   27.11.24 20:52:01

"Tekijöinä 10 naista ja yksi Luken mies."

Ja mitä sitten..?

Eihän tätä ruokavaliota ole todellakaan suunniteltu mihinkään potilaiden kuntoutukseen!

"Uudet ravitsemussuositukset korostavat liikaa ympäristönäkökulmia."

Ei pidä paikkaansa. Jos osaat lukea niin näet että ne on laadittu ihmisten terveys edellä. Mm. Alzheimer on maassa valtavassa kasvussa. Liika proteiininsaanti voi olla osatekijänä painonnousussa. Elimistö varastoi ylimääräisen energian rasvaksi, tuli se sitten proteiineista tai hiilihydraateista. Diabeetikolla liiallinen proteiininsaanti saattaa nostaa verensokereita. Suoliston epätasapaino heijastuu myös yleisterveyteen.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   27.11.24 20:55:30

"Kyllähän tuli persutrolleille heti, suoraan uusfasistien käsikirjan mukaan, kyseenalaistaa tutkijat ja tutkimustulokset!"

Tuo suositus ei perustu pelkästään tutkimuksiin joissa tutkitaan terveysvaikutuksia.

Esim. kanan ja riisin syömistä pitäisi vähentää ympäristösyistä, sianlihan ilmastovaikutus on huomattavasti naudanlihaa pienempi ja siksi pitäisi valita sianliha naudanlihan sijaan jne.

Tuossa pyritään muokkaamaan ihmisten ostopäätöksiä ympäristö- eikä terveyssyiden perustella.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   27.11.24 21:10:45

En koe olevani persu enkä trolli, mutta olen tässä asiassa kyllä samaa mieltä kuin Faktahomma. Ja huom, en edes syö punaista lihaa. Minusta suosituksia pitäisi miettiä terveysnäkökulma pääpainossa, ei se, että muokataan kaikista planetaarisen ruokavalion noudattajia välillisesti. Nuo suositukset tulevat vaikuttamaan myös lounasruokaloiden, koulujen, sairaaloiden, armeijan, vanhainkotien, päiväkotien yms ruokalistojen koostamiseen.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   27.11.24 21:13:39

"Elimistö varastoi ylimääräisen energian rasvaksi, tuli se sitten proteiineista tai hiilihydraateista."

No @!#$ sherlock. Mutta kyllä ne ylipainoiset ja sairaalloisen lihavat (joita on nykyään paljon!) syövät ihan muuta, kuin "liikaa proteiinia".

Proteiinia voi saada eläinkunnan tuotteista ilman, että syö jotain suolaisia makkaroita ja leikkeleitä. Esimerkiksi siitä kanasta ja maitotuotteista.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: johanna 
Päivämäärä:   27.11.24 21:16:45

"Nää ilmastosyistä olevat jutut on kyllä niin puppua."

Eli et osaa lukea..? Vai ymmärrä lukemaasi?

"Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää kansanterveyttä, mikä myös alentaa maamme terveydenhoitokuluja. Suosituksissa huomioidaan ruuan terveysvaikutusten lisäksi aiempaa kattavammin ruuantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutukset."

https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/uudet-ravitsemussuositukset

Lisäksi: "Suositusten toimeenpano tukee hallitusohjelman tavoitteita lisätä valkuaisomavaraisuutta ja kotimaisen kalan kulutusta ja parantaa sen saatavuutta.

Maa- ja metsätalousministeriö pitää tärkeänä kestävän ja kannattavan ruuantuotannon ja ruokajärjestelmän edistämistä sekä kansallisesti että globaalisti. Ruokajärjestelmää on ohjattava terveellisempään ja sairauksia ennaltaehkäisevään suuntaan, huomioiden kaikki kestävyyden ulottuvuudet. Julkistettujen ravitsemussuositusten ympäristö-, huoltovarmuus- ja ruokaturvakokonaisuuksien vaikutusarviointia tulee jatkaa ja raportoida tuloksista.

Ravitsemussuositusten pohjalta valmistellaan suosituksia eri kohderyhmille mm. varhaiskasvatukseen, koulu- ja opiskelijaruokailuun sekä ikääntyneille ja sairaalapotilaille. Ryhmäkohtaisten suositusten tavoite on parantaa terveyttä ravitsemuksen avulla. Suosituksen mukaisen, ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion voi yksilötasolla koostaa usealla eri tavalla. Suositusten toimeenpanossa tulee varmistaa myös ruokailon ja sosiaalisen kestävyyden huomioiminen."

Eli MIKSI täällä tosiaan on joku aloittajankaltainen heti kylvämässä epäluottamusta ja protestoimassa, ilman että on edes pintapuolisesti tutustunut asiaan, vai onko tämä tosiaan taas vaan pelkkää säälittävää mielipidevaikuttamista?

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.11.24 21:21:22

"Diabeetikolla liiallinen proteiininsaanti saattaa nostaa verensokereita"

Mitä oikein höpäjät? Diabeetikoillehan nimenomaan suositellaan proteiinia joka aterialla, koska proteiinipitoinen ateria nostaa verensokeria hiilihydraattipitoista ateriaa hitaammin.

Proteiini myös tutkitusti lisää kylläisyyden tunnetta ja helpottaa painonhallintaa.

Ja joo oo, puhut liiallisesta proteiininsaannista. En kuitenkaan usko tämän olevan mikään suuri ongelma valtaväestölle (enkä myöskään diabeetikoille) - pääosin ihmiset syövät liikaa sokeria ja kovia rasvoja, ei proteiinia. Ja tämä saattaa tulla yllätyksenä, mutta iso osa ihmisistä myös treenaa, jolloin proteiinin saantiin joutuu jopa kiinnittämään huomiota..

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ….. 
Päivämäärä:   27.11.24 21:21:56

Epäterveellisyys voi viedä hengen ja se on ilmastoteko!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: johanna 
Päivämäärä:   27.11.24 21:22:42

"Tekijöinä 10 naista ja yksi Luken mies."

Myös tämä on valheellista tietoa!

"Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) nimesi syyskuussa 2023 asiantuntijaryh-
män laatimaan kansallisia ravitsemussuosituksia uusien pohjoismaisten suositusten
pohjalta. Suositusten laatimista koordinoivat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja
sihteeri, jotka raportoivat työn etenemisestä VRN:lle. Suositusta työstettiin teema-
ryhmissä (liite 15), joilla oli useita asiantuntijakuulemisia (liite 16). Mallinnustyö-
ryhmä toteutti suositusten mallinnuslaskelmat (liite 13). Lisäksi järjestettiin kaksi jul-
kista sidosryhmätapaamista ja suositusluonnoksen laaja kuulemiskierros."

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN)
Leena Räsänen, pj. Pääjohtaja, Ruokavirasto
Mika Salminen, vpj. Pääjohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Maijaliisa Erkkola, Professori, Helsingin yliopisto
Nina Halonen, Ravitsemusterapeutti, Ammattikeittiöosaajat
Sebastian Hielm, Elintarviketurvallisuusjohtaja, Maa- ja metsätalousministeriö
Minna Huttunen, Neuvotteleva virkamies, Maa- ja metsätalousministeriö
Juha-Matti Katajajuuri, Erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Satu Lahti, Professori, Turun yliopisto
Marjaana Lahti-Koski, Pääsihteeri, Suomen Sydänliitto ry
Marjaana Manninen, Opetusneuvos, Opetushallitus
Marjo Misikangas, Erityisasiantuntija, Ruokavirasto
Johanna Mäkelä, Professori, Helsingin yliopisto
Satu Männistö, Tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Nina Nevanperä, Tutkija, Työterveyslaitos
Janne Nieminen, Ylijohtaja, Ruokavirasto
Sirpa Sarlio, Neuvotteleva virkamies, Sosiaali- ja terveysministeriö
Ursula Schwab, Professori, Itä-Suomen yliopisto
Suvi Virtanen, Tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos,
professori, Tampereen yliopisto
Satu Jyväkorpi (pääsihteeri, VRN)

Suositusten työryhmä
Maijaliisa Erkkola, pj. Professori, Helsingin yliopisto
Ursula Schwab, vpj. Professori, Itä-Suomen yliopisto
Satu Jyväkorpi, Pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Juha-Matti Katajajuuri, Erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Marjaana Manninen, Opetusneuvos, Opetushallitus
Jelena Meinilä, Yliopistotutkija, Helsingin yliopisto
Satu Männistö, Tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kaija Rautavirta, ETT, Helsingin yliopisto
Merja Saarinen, Tutkimuspäällikkö, Luonnonvarakeskus
Kirsi Virtanen, Apulaisprofessori, Turun yliopisto
Suvi Virtanen, Tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos,
professori, Tampereen yliopisto

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/150005/URN_ISBN_978-952-408-405-5.pdf

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.11.24 21:23:09

Tuollaisilla vihannesmäärillä pitää olla hammaskalusto kunnossa. Not. 8kk jonot hammaslääkärille. Ja jatkuvat..

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   27.11.24 21:23:25

Minusta Jone O vaan kummasteli suosituksia eikä kylvä mitään epäluottamusta tms, mutta kaipa nämä viestit voi lukea hyvin eri tavoin. On ihan luonnollista keskustella asioista ja miettiä erilaisia näkökantoja asioihin.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   27.11.24 21:30:55

Aiemmin runsas proteiinin ja etenkin eläinproteiinin määrä ruokavaliossa on yhdistetty esimerkiksi suurempaan tyypin 2 diabeteksen ja kuolleisuuden riskiin.

https://tinyurl.com/ypsu36xb

https://tinyurl.com/y9pfb9xp

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   27.11.24 21:33:58

"Noissa suosituksissa on kyllä kattavasti perehdytty asioihin, kun lukee itse julkaisua eikä pelkästään uutisointia siitä."

No tämä! Onko ihmiset oikeasti näin tyhmiä? Jos tuodaan julki kuinka homma on lähtöjään "akkojen höpinöitä", niin ei tuo nyt ihan normaali argumentti ole keskustelunavaukseksi! :D

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.11.24 21:35:12

"Aiemmin runsas proteiinin ja etenkin eläinproteiinin määrä ruokavaliossa on yhdistetty esimerkiksi suurempaan tyypin 2 diabeteksen ja kuolleisuuden riskiin."

No olisi varmaan kannattanut diabeteksestä alunperin kirjoittaneen myös kertoa, puhuuko ykköstyypin vai kakkostyypin diabeteksestä.

Enkä ymmärrä noita linkkejä, eivät ne mitenkään vahvista sinun pointtiasi :D Ensimmäisessä nimenomaan alleviivataan proteiinin tärkeyttä (etenkin ikäihmisillä) ja sanotaan vain, että punaisen lihan kulutusta tulisi vähentää - koska kova rasva.

"Ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta kertoo, että eläinperäisen proteiinin aminohappokoostumus on ihmisen tarpeisiin nähden optimaalinen."

"Hämäläisen mukaan myös kala, broileri sekä vähärasvaiset tai rasvattomat maitovalmisteet ovat diabeetikolle suositeltavia proteiinin lähteitä, sillä niissä on vähän kovaa rasvaa."

Missä se siis oli, että proteiini nostaa verensokereita diabeetikoilla??

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   27.11.24 21:35:42

Ei niitä vihanneksia sentään ole pakko raakana syödä!

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.11.24 21:36:22

Ja jokainen yhtään asioista tietävä tajuaa kyllä, että kaikki liiallinen energia varastoituu rasvaksi. Sitä ei tarvitse kertoa minään uutisena :)

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: johanna 
Päivämäärä:   27.11.24 21:37:14

"Ja joo oo, puhut liiallisesta proteiininsaannista. En kuitenkaan usko tämän olevan mikään suuri ongelma valtaväestölle (enkä myöskään diabeetikoille)."

Tutkitusti 20% väestöstä syö Suomessa liikaa proteiinia.

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: tuotanoin 
Päivämäärä:   27.11.24 21:42:05

"Tuollaisilla vihannesmäärillä pitää olla hammaskalusto kunnossa. Not."

Siis, mitäh..? :D

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.11.24 22:11:01

"Tutkitusti 20% väestöstä syö Suomessa liikaa proteiinia."

Ainiin juu, tämä Hesarin juttu jossa tuolle väitteelle ei ollut mitään lähdettä ja jossa Ursula Schwab väittää mm. että runsasproteiininen ruoka­valio lisää insuliiniresistenssiä. Hän viittaa väitteensä tueksi tutkimukseen, jonka aihe on ravintokuitujen - ei suinkaan proteiinin - vaikutus insuliiniresistenssiin, ja jota tutkittiin vaihdevuodet ohittaneilla merkittävästi ylipainoisilla naisilla. Että juu, vedä vaan tästä johtopäätöksiä :D

  Re: Uudet ruokasuositukset

Lähettäjä: /\ 
Päivämäärä:   27.11.24 22:21:54

"Tutkitusti 20% väestöstä syö Suomessa liikaa proteiinia."

Olisiko sulla linkkiä tähän tutkimukseen?

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.