Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   11.11.24 13:31:32

Etenkin pienten maatilojen kannattavuus on vaarassa, väki uupuu ja uusia tekijöitä ei ole. Tiloja lopettaa koko ajan.
Miten tilat saataisiin säilytettyä ja kannattamaan? Mitä pitäisi muuttaa yleisellä tasolla, mitä yrittäjien pitäisi tehdä?

Mitä erilaisia sivuvirtoja tai yrityssuuntia perinteisten maataloustöiden lisäksi pitäisi tai voisi olla?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   11.11.24 14:16:18

Jos ruuan tuottamisesta maksettaisiin niille tuottajillekin käypä korvaus, eikä vain lihotettaisi kauppiaita, niin ei tarvittaisi mitään sirkustemppuja.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.11.24 14:18:32

Onko tää joku sun koulutehtävä?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Liian myöhäistä? 
Päivämäärä:   11.11.24 14:21:47

Kuule kun se muutama sentti tuottajahintaan lisää auttaisi monelle paljon mutta ei. Sitä ei jostain syystä voi millään lopettaa esim.noita kaupan omia riistomerkkejä jotka halpuuttavat suomalaista elintarviketta niin että koko ketju on ihan epäkelpo. Kerran kun kauppa ja teollisuus ovat päässeet niskan päälle niin otetaan kaikki irti ja kohta ei ole alkutuottajia. Siinähän ihmettelevät sitten kuinkas tässä näin kävi.
Maalla kyllä ihmiset siirtyvät pitämään itselleen omaan käyttöön lihat, kananmunat, viljat ja kasvikset. Olkoot kaupunkilaiset ilman tai syökööt sitä ihanaa tuontiruokaa. Kaikki tässä maassa tapahtuu liian myöhään. Olen ihan varma että arvostus nousee sitten kun ei tiloja enää ole. Eihän tätä nykymenoa kukaan jaksa kun yrittävää ihmistä lyödään vaan päähän eikä palkita. Poliittista tahtoa ei ole kuin juuri ja juuri Keskustalla tehdä jotain maanviljelijöiden ja karjantuottajien hyväksi. Tuo puolue taas ei kaupungeissa saa kannatusta niin ei tule helpotuksia valtioltakaan.Vaalijärjestelmäkin pitäisi muuttaa että saataisiin tasa-arvoista päätöksentekoa.
Hyvin pitkä tie on muuttaa siis mitään.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Ja 
Päivämäärä:   11.11.24 15:38:39

Tähän kun saataisiin muutos, tulevaisuudessa Suomen omavaraisuus on tarpeen vielä enemmän, ilmasto muuttuu ja Eurooppaa runtelee kuivuudet ja toisaalla tulvat ja vievät sadot. Nyt on jo rehukasvisten hinnat korkealla ja saatavuus heikkoa.
Kenties päästäisiin vielä vientipuolellekin kun puhtaus ja laatu on meillä niin iso valtti

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   11.11.24 16:02:23

Piste, ei ole. Ihan vaan omasta mielenkiinnosta pohdiskelen.

Monelle siellä kaupassa se pari senttiä ratkaisee ja valinta kallistuu niihin halvempiin. Toisilla pakosta, toisilla periaatteesta.
Täältäkin saa tosi usein lukea kuinka ne maajussit on vaan tukia nostelevia, uusia koneita ostelevia ja lomailevia paskiaisia, jotka eivät tee oikeita töitä kuin pari päivää vuodesta. Mikään kotimainen ei kuitenkaan saisi maksaa mitään eikä varsinkaan siksi että se on kotimaista.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   11.11.24 16:54:29

Niin kauan kuin maajussit on vaan tukia nostelevia, uusia koneita ostelevia ja lomailevia paskiaisia, jotka eivät tee oikeita töitä kuin pari päivää vuodesta, ei ole mitään tarvetta säilyttää maatiloja.

Miksi maajusseja ei velvoiteta oikeisiin töihin muuna kuin viljelyaikana?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   11.11.24 17:06:57

Viivan kanssa niin samaa mieltä.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   11.11.24 17:08:27

En osaa sanoa onko viivan kommentti sarkasmia, trollausta vai typeryyttä mutta tuolla tavoin oikeasti ajattelevat eivät ole vastaus aloituksen kysymyksiin vaan ruokkivat ongelmaa. Pitäisikö edelleen lisätä tietoa maatalousyrittäjyydestä ja sen eri muodoista ja miten se järkevästi onnistuisi? Ne joita ei kiinnosta skippaavat kuitenkin.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: äö 
Päivämäärä:   11.11.24 17:22:54

-; Miksi maajusseja ei velvoiteta oikeisiin töihin muuna kuin viljelyaikana?

Niin, iso osa "pelkistä" viljelioistä (ilman karjaa) aurailee talvisin teille tolloille teitä.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: ### 
Päivämäärä:   11.11.24 18:17:11

Mä toivon että viiva vitsailee, tai sit käskisin hänenkin mennä oikeisiin töihin. Töihin jossa ei viikonloput ole vapaat ja vuodessa on 26 lomapäivää, jos onnistut saamaan lomittajan.
Töihin, jossa joku muu määrittelee mitä sinulle maksetaan tuottamastasi tuotteesta, ota tai jätä. Töihin, jota kukaan ei arvosta, vaikka kaikkien täytyy syödä joka päivä.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: ^^ 
Päivämäärä:   11.11.24 18:32:29

###; Viiva tarkoittaa viljelijöitä ei eläintilallisia, niinkuin moni muukin jota ärsyttää tuilla eläjät.
Mun mielestä tukia saisi maksaa vain sellaisille pelloille jolla tuottoa on.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.11.24 18:38:40

Jos ruoan hinnasta saisi edes sentin enemmän se auttaisi jo paljon. Mutta erityisesti K-kauppa vetää mitä lähtee välistä eikä välitä. Välttäkää siis K-kaupasta ostelua jos yhtään kiinnostaa maatalouden ylläpitäminen Suomessa.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Se aito M 
Päivämäärä:   11.11.24 19:05:49

Halpuutusmerkit jää mulla kauppaan aina kun rahatilanne sen vain sallii.

Perunatkin ostetaan naapurista (tuottaa myyntiin asti)
Paikallisia tuotteita myös suosin suuresti.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   11.11.24 19:33:04

Ymmärrättekö te mistä mistä ja miksi niitä tukia maksetaan?
Tiedättekö te ylipäätään mitä viljelijät tekee työkseen?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.11.24 19:52:06

Kyllä ne pelkät viljelijät tekee yleensä päätoimisesti jotain ihan muuta hommaa, ja sitä viljelyä vaan kasvukaudella. Moni tekee töitä ihan muulla alalla, toiset tekee urakkaa ja esimerkiksi auraa teitä teille kaupunkilaisille, mutta toivottavasti sekin loppuu kun ei sitäkään näytetä arvostavan. Saatte sitten aurata tienne ihan keskenänne :)

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   11.11.24 20:28:50

Pelkkiä viljatiloja, joiden viljelijä eläisi pelkällä maataloudella, on vähän. Joko maatalouden ohella tehdään ehkä useampaakin muuta hommaa kuten sitä lumenaurausta tai muuta koneurakointia tai sitten käydään myös palkkatöissä. Eli tehdään kahta tai jopa useampaa työtä. :)

Siitäkin ihmisillä on kyllä usein väärä käsitys, että paljonko se "pelkkä" viljely vie aikaa. Kuvitellaan, että sen kun vähän ajelee pellolla keväällä ja toisen kerran syksyllä, niin se on siinä. Todellisuudessa pellot muokataan, kylvetään, levitetään kasvinsuojeluaineita ehkä useampikin kierros, puidaan ja syksylläkin osittain muokataan. Ei riitä noihin hommiin mikään muutama viikko kuin korkeintaan ihan pienellä tilalla, eikä niitä enää paljon ole, saati että niillä joku eläisi. Siinä välissäkin sitten tehdään pelloille monenlaista "remonttia", esimerkiksi ojia uusitaan. Ja sitten on ne iänikuiset koneiden huollot ja remontit, joita tehdään sekä kasvukaudella että sen ulkopuolella, eikä sitä hommaa muuten ole vähän. Ei varsinkaan, kun kannattavuus on maaataloudessa niin huono, että moni isokin tila sinnittelee vanhoilla koneilla, kun uusiin ei ole varaa. Tietämättömät tyhmät toki puhuvat 20-30 vuotta vanhoistakin koneista "uusina miljoonavehkeinä, joita rikkailla maajusseilla on piha täynnä". ;)

Maataloustuet ovat vitsi siihen nähden, millaiset maatalouden menot ovat - ja kuinka vähän maataloustuotteiden myynnistä saa. Maataloustuet ovat muutenkin olemassa siksi, että se maajussia haukkuva kuluttaja saisi ruokansa kaupasta halvemmalla, ei maajussin rikastuttamiseksi. Ja jälkimmäisestä ei tosiaankaan juuri ole pelkoa. :) Tyhmät vain luulevat, että maajusseille syydetään valtava määrä rahaa, kun he kuulevat tukisummia. Tyhmät eivät älyä kysyä, mitä suuruusluokkaa ne maatalouden kulut ovat eli mitä siitä tuesta oikeasti jää maajussille. Vai jääkö mitään.

Itse asiassa sen sijaan, että maajussi eläisi tuilla, käy hyvin usein niinpäin, että maajussi sponssaa ruoantuotantoa muilla töillään eli makselee omasta selkänahastaan myös maajussien haukkujien ruokaa. Kivaa, eikö. :)

Vielä niistä oikeista töistä. Sukulaiseni on maanviljelijä. Hänellä ei ole karjaa, mutta hän tekee töitä seitsemänä päivänä viikossa. Viime vuonna hänellä oli kuulemma kymmenen vapaapäivää. Se on helppo uskoa, kun eipä häntä vapaata viettämässä juuri näy ja tuskin edes ymmärtää, mikä loma on. :) Tuntipalkan hän oli laskenut olevan noin viisi euroa tunnilta. Sitäkään ei ole vaikea uskoa, kun katsoo, kuinka "leveästi" hän kaikesta raatamisesta huolimatta elää. :)

Kertokaapa te oikean työn tekijät, että paljonko enemmän teette. Varmaan seitsemän viikottaisen työpäivän lisäksi teette muutaman yön päälle, kun on varaa huudella oikeista töistä? Vai kenenhän sitä oikeaa työntekoa oikeastaan pitäisikään kokeilla ja kuka tässä mahtaa vätystellä muiden kustannuksella? :)

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: h 
Päivämäärä:   11.11.24 21:35:37

*** kirjoitti asiaa. Nykyään maatalous ei kannata. Ennen isohko tilamme, on nykyään pieni vaikka siinä työtä riittää siltikin. Menot ovat hurjat. Joku aika oli juuri puhetta miehen kanssa asiasta, ja todella yllätys itsellekin nykytilanteemme. Arvostan kotimaista ruokaa. Toivon että nuo maanviljelijöiden vihaajat kärsivät nälästä tulevaisuudesta

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.11.24 21:40:27

*** todellakin puhuu asiaa! Ei taida täällä kovin moni voida maanviljelijöille huudella mitään "oikeista töistä", kun todellisuudessa ei tiedä ollenkaan, paljonko töitä tarvii tehdä, ja kuinka suuret maatalouden kulut on. Että pitäkää te viikonloppuvapaanne ja muut lomanne, mutta muistakaa, että ne jotka teille ruuan sinne kauppoihin tuottaa, ei semmosia juurikaan voi pitää :)

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   11.11.24 22:23:12

Alkuperäiseen aiheeseen palatakseni, miten tilannetta voisi muuttaa? Nykyhallitukselta ei toki korjausliikkeitä tarvinne odottaa. Mutta jos nyt heitellään kaiken tasoisia ideoita.

Moni käy palkkatöissä että voi harrastella maataloutta. Mitä muuta tiloilla tuotetaan/voidaan tuottaa? Metsätöitä, koneurakointia, matkailupalveluita, juhlatilojen vuokrausta ainakin, muita?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   11.11.24 22:37:50

"Mitä muuta tiloilla tuotetaan/voidaan tuottaa? Metsätöitä, koneurakointia, matkailupalveluita, juhlatilojen vuokrausta ainakin, muita?"

Miksi se olisi ratkaisu maatalouden kannattavuusongelmaan, että mietitään, mitä muuta maanviljelijä voisi tehdä, että sillä eläisi? Ei se ole ratkaisu, että keksitään maanviljelijöille viisi muuta työtä maanviljelyn oheen, että he saavat rahaa jostain. Maatalouden kannattavuusongelma ratkeaa vasta, kun maatalous itsessään tuottaa jotain.

Keinoja siihen ovat mm. seuraavat:
- Tuotteista saatavat hinnat ylös ja/tai ruokaan liittyvä tuotantoketju sellaiseksi, ettei se perustu maanviljelijöiden riistoon
- Tuet ylös
- Maatalouteen kohdistuvat velvoitteet ja byrokratia kevyemmäksi
- Verohelpotukset

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Hicks 
Päivämäärä:   11.11.24 22:38:56

Ainakin mun naapurimaanviljelijät painaa kesän hommia pellolla, hiljaisempana aikana isäntä tekee maansiirtohommia, talvisin tekevät polttopuita ja auraavat teitä.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   11.11.24 22:47:01

Itsekin haluaisin tukea kotimaista , puhdasta viöhantuotantoa, mutta kyllähän sitä on tämän kylän touhuja seuranneena todettava että tukiehtoihin pitäisi saada muutoksia. Osa isännistä ovat näennäisviljelijöitä, käyvät pellolla kiekasemassa sillä uudenkarhealla traktorillaan kerran pari keväällä " kylvämässä," ja syksyllä joko niittävät rikkapellot nurin tai antavat kasvaa sen rauhassa horsmaa. Ei puhettakaan tavoitteellisesta viljelystä, kunhan tukiehdot täyttyy.
Sitten on tilallinen joka haalii kaikki myytävät ja vuokrattavat maatilkut itselleen ja kylvää luomutilallisena ne apilalle. No näitä peltoja täytyy pari kertaa kesässä niittää nurin että se typpilannoitus olisi maksimissaan. Mutta kun ne pellot ovat apilalla vuosi toisensa jälkeen, ei aikomustakaan että jotain leipä tai rehuviljaa kasvaisi eikä heinää saa korjata eläintenrehuksi. Mutta tukihehtaarisumma tällä luomuviljelijällä on varsin muhkea, ostaa traktoreita ja kaivinkoneita vuosittain jolla tonkii omaa tonttiaan kun sille päälle sattuu.
Autot vaihtuu parin vuoden välein, lomalennot etelään useammankin kerran vuodessa, hirsimökkiä rakentaa ostamansa järvipalstan rantaan, joten jostain se raha tulee, mutta ei maata viljelemällä .
Itsekin näkisin että jotenkin satomäärien mukaan ne tuetkin. Nyt ne on lähinnä vitsi ja viljat niitetään maahan kun ei kannata puida.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Juuh 
Päivämäärä:   11.11.24 22:50:53

Jotain on pahasti pielessä, kun joku harrastaa ruuan tuottamista kansalle.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Js 
Päivämäärä:   11.11.24 23:39:59

>Päivämäärä: 11.11.24 16:54:29

>Miksi maajusseja ei velvoiteta oikeisiin töihin muuna kuin viljelyaikana?

Viiva provoilee, mutta tässä minun elämänlankaani ilman provoilua:

Minulla on 140 ha, pääosin vuokramaita. Teen työt pääosin yksin + kesällä 10-12 vko kesäpoika apuna heinäteossa ym. Vaimo oli muualla töissä, ei asu tilalla.

Vuodessa kertyy kokonaisuudessaan 2.400 h töitä, josta huhtikuun puolesta välistä lokakuun puoleen väliin 1.600 h. Pidin vuoden kirjaa siinä kohtaa kun vaimo oli vielä valittamassa ikuisesta työssäolosta. ;)

Puoli vuotta menee aivan sujuvasti 6 pvä viikossa töissä, välillä seitsemän. Nyt kun pellolla helpotti on takki aivan tyhjä. Yöunet olleet pari viikkoa ihan pätkää, kun stressi helpottaa. Ottaa jonkun viikon, koneita pestessä ja heiniä ajaessa menee utuset päivät. Fiksu lähtisi lomalle, mutta kun luottokortin limitillä ruokakauppakin.

Jos tuista jää apulanta ym. laskujen ja vuoden lopun lainanlyhennysten jälkeen, niin tammikuussa viikoksi Espanjaan. Naapuri tuuraa sen ajan lumiurakoita. Sen jälkeen ruvetaan valmistautumaan seuraavaan kesään. Ja heiniä tietysti ajetaan jatkuvasti vakipaikkoihin muiden töiden lomassa.

Jos leivän hinnasta 0,03 euron sijasta viljelijälle tulisi 0,06 euroa, niin tuetkin voisi lopettaa.

Mihinköhän sitä lähtis oikeisiin töihin, ja missä kohtaa?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: post-ac 
Päivämäärä:   11.11.24 23:51:31

Luulen että tämäkin asia korjaantuu itsestään muutamassa vuosikymmenessä, kunhan ilmastonmuutos iskee kunnolla ja esim. Golfvirta pysähtyy niin meistä jokaisesta tulee vielä maanviljelijä - ainakin jokaisesta joka vielä haluaa syödä jotakin ja pysyä hengissä.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä.. 
Päivämäärä:   12.11.24 14:27:44

Maanviljelyllä pitäisi elää. Eli tehdystä työstä pitää saada kohtuullinen palkka.

Tuolla mainittiin elintarvikke teollisuuden ja kaupan osuus ruuan hinnasta.
Pitää muistaa et Suomi on harvaan asuttu maa, eli ruuan kuljetuskin maan laidalta toisellekin maksaa.

Ja kauppias ostaa kaiken syötävän halvimmalla toimittajalta välittämättä elintarviketeollisuuden ja maanviljelyn kannattavuudesta.
Jos Suomalaisia elintarvikkeita ei saa kohtuullisella hinnalla niin ne tilataan Tanskasta tai Hollanista.

Aika moni Joulukinkku tuodaan tänäkin Jouluna Tanskasta.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   12.11.24 14:34:42

Pienet tilat eivät kannata ja kuolevat pikku hiljaa pois. Tilakoot kasvavat ja tiloja aletaan pitää ammattimaisemmin. Samalla kun ilmastonmuutos etenee ja maapallon väkiluku kasvaa, tarvitaan yhä enemmän turvallisia elintarvikkeita -tässä on suomen mahdollisuus alkaa pärjätä.

Ikävä kyllä suuryrityksetkin alkavat varmaan tuossa vaiheessa kiinnostua maatiloista ja omistaa niitä sijoitusten kautta. Mutta on selvää, että kun ilmastonmuutos etenee ja väkiluku kasvaa, se nostaa tilojen kannattavuutta.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.11.24 22:54:23

Kaupan privat labelit on suurin epäkohta!

Maatila saa maidosta 0,50 €/ltr.

Kaupan hyllyssä:
Pirkkaa/Kotimaista myydän 0,90 €/ltr.
Samassa hyllyssä Valion purkki 1,35 €/ltr.

Kauppa ostaa molemmat suunnilleen samaan hintaan, viljelijä saa molemmista saman hinnan. Kauppa se on joka vetää välistä maajusiin leivän ja vielä leivän päällisetkin.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: häh 
Päivämäärä:   12.11.24 23:15:48

Niin miten siis nämä ketjujen omat merkit tarkkaan ottaen ovat kaikista pahimpia, jos kerran kauppa maksaa niistä tuottajalle saman verran mutta myy kuitenkin kuluttajalle hieman halvemmalla?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   13.11.24 08:59:37

Jaksan vain ihmetellä sitä, että miksi kukaan tekee työtä joka ei kannata? Onko näillä maatilaYRITTÄJILLÄ jokin palikka irronnut päästä?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   13.11.24 09:08:23

”Jaksan vain ihmetellä sitä, että miksi kukaan tekee työtä joka ei kannata? Onko näillä maatilaYRITTÄJILLÄ jokin palikka irronnut päästä?”

Kuten tuolla todettu. Harrastus, elämäntapa. Mikä taas on meidän muiden onni, että joku viitsii meidätkin ruokkia. Se on kyllä jännä, että niinkin tärkeään asiaan, kuin ruoka, suhtaudutaan niin välinpitämättömösti, että ei haittaa vaikka loppuisi tuotanto kokonaan.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.11.24 10:43:23

Kielletään sellaiset ulkomaiset elintravikkeet, joita voi myös Suomessa tuottaa. Tosin kuka enää haluaa asua siellä maalla, kun ei ole mitään palveluja, ei poliisia, ei sairaanhoitoa ja jos jotain sattuu niin ambulanssikaan jaksa kohta ajella paikalle

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   13.11.24 11:26:26

Kun mesotaan näennäisviljelystä ja siitä, miten laiskat maajussit kasvattelevat jotain rikkaruohoja eivätkä viitsi edes satoa korjata, niin siinä esitellään omaa tietämättömyyttä oikein urakalla.

Joku ylempänä kirjoitti, että tuet satomäärien mukaan, mutta arvatkaas mitä? Ne tuet toimivat tällä hetkellä osittain juuri toisinpäin. Kaiken maailman vihreistä pelloista, joista ei välttämättä edes saa korjata mitään satoa, voi saada jopa enemmän tukea kuin pellosta, jolla tuotetaan ja korjataan kunnollinen sato. Tiesittekö esimerkiksi sitä, että ainakin osassa Suomea on ollut pakollista pitää tietty osa pelloista tuottamattomana? Siis kyllä, pakollista! Tämä liittyy osittain tähän nykyiseen ilmasto- ja ympäristöpainotukseen. Ja se ei ole millään tavalla maajussin vika, jos ylemmältä taholta halutaan ohjata ja kannustaa tekemään jotain muuta kuin tuottamaan satoa.

Sitä en myöskään ymmärrä, miksi maajussia haukutaan, jos hän jättää sadon korjaamatta, kun korjaaminen olisi kannattamatonta. Siis tämähän on tässä nyt juuri se ongelma, että maatalous ei kannata! Miksi ihmeessä se maajussi menisi pellolle hikoilemaan työssä, joka ei tuota mitään tai joka tuottaa jopa tappiota? Menisitkö itse töihin punnertamaan, ellet saisi palkkaa tai jos joutuisit maksamaan omasta työnteostasi? Juuri tämähän tässä nyt on se asia, joka pitäisi saada korjattua, että kunnollisen viljelyn ja sadon tuottamisen pitäisi olla maajussille kannattavaa! Tällä hetkellä tilanne on se, että pahimmillaan kyse ei ole vain kannattamattomuudesta vaan siitä, ettei se ole edes taloudellisesti mahdollista. Eli maajussin pitäisi jostain muualta tienata suuria summia rahaa, jotta hän pystyisi viljelemään ja tuottamaan muille ruokaa. Ja näinhän osa piruparoista jopa tekee...

"Jaksan vain ihmetellä sitä, että miksi kukaan tekee työtä joka ei kannata? Onko näillä maatilaYRITTÄJILLÄ jokin palikka irronnut päästä?"

Kuinka paljon mahdat tuntea pienyrittäjiä? Voin nimittäin kertoa, ettei se aivan ainutlaatuista ole, että pienyrittäjät tekevät työtä erittäin heikolla kannattavuudella. Yritystoiminnan lopettaminen ei ole useinkaan helppo, sormia napsauttamalla tapahtuva asia. Maajusseilla tässä on vielä se lisämauste, että heillä on usein erittäin paljon velkaa, mikä vaikeuttaa yritystoiminnan lopettamista hyvin paljon.

Lisäksi maatila on usein myös maajussin koti, mahdollisesti ties kuinka monennessa sukupolvessa. Jos sinä olet joskus tilanteessa, jossa voit valita jotenkuten kädestä suuhun köyhyysrajalla kitkuttelun tai sitten sen, että luovut ammatistasi, kodistasi ja mietit, miten muutaman sadan tonnin velat kuitataan siinä rytäkässä, niin ehkäpä haluat, että joku tulee sinulta kyselemään, onko päässäsi vikaa, kun et osaa lopettaa kannattamatonta yritystoimintaa? :)

Lisäksi vaikka kaikki Suomen maajussit lopettaisivat huomenna, ongelmat eivät siihen lopu vaan siitä ne vasta alkavat. Suomalaisessa ruoantuotannossa ei ole kyse vain siitä, että olisi kiva syödä kotimaista, vaan kyse on myös esim. huoltovarmuudesta, mikä tällaisessa maailman tilanteessa on aika iso juttu.

Sehän se juuri on, mitä tyhmät eivät ikinä ymmärrä, että vaikka maanviljely on yritystoimintaa, se ei kuitenkaan ole samalla viivalla muun yritystoiminnan kanssa, koska se on tärkeydeltään aivan eri luokkaa kuin moni muu yritystoiminta. Kun pienyrittäjä lopettaa, se on yleensä lähinnä häntä itseään koskettava murhe, mutta maatilojen kannattavuus ja pystyssä pysyminen on koko Suomea ja suomalaisten hyvinvointia koskettava asia.

Siihen nähden on aika kestämätön tilanne, että maatilat eivät voi toimia edes normaalin yrityksen tavoin vaan niillä on itse asiassa heikommat toimintaedellytykset.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: nimetön 
Päivämäärä:   13.11.24 12:09:03

Jaa maajussitko vetää lonkaa viljelykauden ulkopuolella? Tästä näkee taas, että ollaan niin pihalla kuin lumiukot!

Maatiloilla, joissa viljellään, on usein muita töitä viljelykauden ulkopuolella kuten esim. metsänhoidollisia toimia. Lisäksi jos toukokuusta elokuuhun teet lähes ympäripyöreitä päiviä ja seitsemän päivää viikossa niin miksi ei keskitalvella viljelijä saisi vetää kuukauden lonkkaa, niinhän meillä tavallisilla tallaajillakin on lomat.

Lihatilat ja maitotilat tekevät hommia vuoden ympäri ja usein sen seitsemän päivää viikossa, tai ainakin kuusi jos on lomittajia. Lehmiä kun et voi jättää lypsämättä etkä karjaa ruokkimatta.

Nyt jos Suomessa ajetaan alas maanviljely ja lihatalous niin me ollaan ihan hemmetin moisessa lirissä jos ja kun tulee aika kun ulkomainen ruoka ei riitä kaikille. Ja vähintään hinnat nousevat, silloin sitä lihapakettia ei saa enää vitosella. Tämä ei välttämättä kosketa vielä nyky-yhteiskuntaa mutta miettikää omia lapsia ja mahdollisia lapsenlapsia, mitä niille jää, pahimmillaan ei mitään.

Varsinkin kaupungeissa monella on lähtenyt ihan käsistä se, että mistä se ruoka oikein pöytään tulee.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   13.11.24 12:15:18

"Miksi se olisi ratkaisu maatalouden kannattavuusongelmaan, että mietitään, mitä muuta maanviljelijä voisi tehdä, että sillä eläisi? Ei se ole ratkaisu, että keksitään maanviljelijöille viisi muuta työtä maanviljelyn oheen, että he saavat rahaa jostain. Maatalouden kannattavuusongelma ratkeaa vasta, kun maatalous itsessään tuottaa jotain."

Ei se olekaan oikea ratkaisu, mutta tällä hetkellä se on todellisuutta hyvin monelle. En tosin ajatellut tässä vain viljelijöitä, vaan ylipäätään maatalousyrityksiä. Niitä ihmisiä, jotka haluavat siellä tilalla asua ja yrittää.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   13.11.24 12:41:40

"Jaksan vain ihmetellä sitä, että miksi kukaan tekee työtä joka ei kannata? Onko näillä maatilaYRITTÄJILLÄ jokin palikka irronnut päästä?"

Eihän kukaan voi loputtomiin tehdä työtä joka ei kannata. Jos on tilat, maat, koneet ja velat, niin pakkohan se on jotain yrittää tehdä. Koti, osaaminen ja elämäntapa on siinä, niin ei se hanskojen lyöminen naulaankaan ole helppo ratkaisu. Tilojen kehittämisneuvonnassa ei ole aina selkeää mitkä ne tavoitteet on, sama kaava painetaan läpi tilasta ja resursseista riippumatta ja sitten ihmetellään kun homma ei toiminutkaan.

Moni maatalousyrittäjä tienaa elantonsa ihan mukavasti, harva rikastumaan pääsee. Pienet ja monet keskikokoiset tilat on pulassa, koko maatalous on monin tavoin murroksessa ja vaatii muuttumista ja sopeutumista.
Paljon päätöksiä on tehty ja tehdään ymmärtämättä niitä käytännön vaikutuksia. Laatukriteerit on välttämättömiä, mutta kaikki eivät aina ihan riittävän harkittuja (muistatte varmaan esimerkiksi kurkkujen koko- ja muotokriteerit).

Hävikin ja jätteiden minimoimisessa ja sivutuotteiden hyödyntämisessä on vielä paljon tehtävää. Pienempien tilojen on vaikeampi ryhtyä sopimustuottajiksi koska pieniä satoja ei osteta ja jos tulos on jonain vuonna huono, ei laatukriteereihin yltävää satoa ole riittävästi ja käytännössä kaikki on hukkatavaraa, sen korjaaminen ja käsittely on taloudellisesti hölmöä ja suurin hyöty on siellä pellossa maanparannusaineena.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   13.11.24 14:37:02

"Kielletään sellaiset ulkomaiset elintravikkeet, joita voi myös Suomessa tuottaa."

Ei onnistu EU:ssa.

"Kauppa vetää välistä enemmän"

OK, uskotaan, mutta jos kuitenkin maksaa tuottajalle ihan yhtä paljon kuin kalliimmastakin tuotteesta, ja rokottaa kuluttajalta jopa _vähemmän_, niin mitä väliä? Ja hetkinen... Miten ihmeessä se vetää enemmän välistä tuotteella josta se maksaa tuottajalle saman verran mutta myy kuitenkin halvemmalla kuin toisen tuotteen? Selittäisikö joku matematiikan?

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   13.11.24 16:02:05

Sellainen globaali kriisi, että kansalla on ainakin vakava nälän uhka. Sitten sattaa tulla mieleen, että mikäs se tärkeysjärjestys elämässä onkaan ja mistä kannattaa maksaa.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: mary 
Päivämäärä:   2.12.24 19:10:58

Kunhan upittelen.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: tsalivompa 
Päivämäärä:   2.12.24 20:21:22

" Juuri tämähän tässä nyt on se asia, joka pitäisi saada korjattua, että kunnollisen viljelyn ja sadon tuottamisen pitäisi olla maajussille kannattavaa!"

^
noo kukahan se mahtaa korjata tämän kannattamattomuus-dilemman? Ei ainakaan maajussit itse siihen ole kyenneet, eivätkä kykene. Kun pitäisi olla aivot.

  Re: Miten maatilat säilymään ja tuottamaan?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   2.12.24 20:31:59

^ eikä ainakaan tsalivompa, koska pitäisi olla aivot.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.