Lähettäjä: ptoi
Päivämäärä: 9.11.24 16:53:26
Olen myös miettinyt noita koulu- ja laitosruokia.
Tähän asti on useissa paikoissa ollut melko usein ollut ruokana nakkikeittoa/-kastiketta, uunimakkaraa, makkarakeittoa/-kastiketta, makkarapihvejä, jne. Nakkeja ja makkaraa. Ne on halvempia kuin kokoliha.
Poistuuko nuo siis kokonaan ruokalistoilta, vai harvennetaanko niiden tarjoilumäärää?
Massaruokien kustannukset pitää olla alhaiset, joten paljon on tähän asti ollut makaroniruokia. Lasagnea, lasagnettea, makaronilaatikkoa, makaronipohjaista vuokaruokaa, jne. Myös perunapohjaiset ruuat/kiusaukset on yleisiä ja muutaman viime vuoden aikana noissa peruna- ja makaroniruuissa sitä muuta on ollut todella vähän, eli ruuat on lähinnä pelkkää makaronia ja perunaa. Makaronilaatikossa ei paljon lihaa tai edes soijarouhetta ole, kinkkukiusauksessa saa ihan etsiä, että onko täällä mitään kinkun tapaista.
Nytkin on valitettu kustannusten noususta ja siitä, miten kallista Suomessa on tarjota kasviksia vuoden ympäri kun melkein kaikki pitää kasvattaa kasvihuoneissa. Jos kasvisten määrää pitää lisätä, niin lisätäänkö sitä kuitenkaan? Nytkin salaattipöydät on aika köyhiä ja kasvisruuatkin vähän hmmm... Eikä soijaakaan pidä paljoa syödä, kun ei se ole terveellistä. Heikentää raudan imeytymistä, voi vaikuttaa hormonitoimintaan, eikä kaikilla mahakaan sitä kestä ja moni on soijalle allerginen. Joten ei ole ratkaisu vaihtaa liha-ainekset soijaan tai laittaa soijaa ja lihaa sekaisin esim. makaronilaatikkoon. Mutta tulee se kalliiksi, jos lihat vaihdetaan kasviksiin. Ja mistä riittävä proteiini? Proteiini pitää nälkää, joten sitä on pakko syödä jossain muodossa. Jos ei soijaa voi tai halua syödä, ja halutaan syöttää ihmisille vain kasviksia, niin mitä meille sitten syötetään?
Ja kun nytkin on valitettu, että lapset on koulussa nälissään kun ruoka ei ole täyttävää tai sitä saa ottaa vain tietyn määrän (yksi kauhallinen, viisi lihapullaa, kolme kalapuikkoa, jne.) ja kasvavat lapset joutuvat sitten mättämään leipää ja näkkäriä mahan täytteeksi, niin ei tämä lihan vähentäminen välttämättä auta asiaa. Säästösyistä pottumuusi on velliä.
Jätetään tuon kommentoinnin ulkopuolelle ne, jotka eivät kouluruokaa syä vaan hakevat kaupasta karkkia ja ediä ja lihapiirakoita. Puhutaan niistä, jotka kouluruokaa syövät ja kokevat sen riittämättömänä tai ravintoköyhänä.
Jännä nähdä, miten tämä vaikuttaa. Nythän on Oulun yliopistolla menossa härdelli lounasravintoloihin liittyen ja moni ollut sitä mieltä, että jo nyt laatu on todella huono kun kustannukset pitää olla mahdollisimman alhaalla. Jos laatu vielä laskee, niin moni syö kotonaan tai ottaa omat eväät.
Ja kun eräällä paikkakunnalla keskuskeittiö tms. ruuan tarjoaja muuttui, niin kaikki koulun haastatellut oppilaat kertoivat, että ruuan laatu ja maku on huonontunut. Sama tarjoaja tarjoaa ruuat myös paikallisille vanhusten asumisyksiköille ja sairaalalle, ja joka paikassa ruuan laatu on laskenut. Myös henkilökunta sanoo, että hävettää tarjota tätä ruokaa asiakkaille/potilaille.
Eikä pointti edes ole lihan ja kasvisten suhde vaan ihan yleisesti se, että kaikesta säästetään. Tarjottava ruoka on mössöä tai vedellä jatkettua velliä. Jos lihan määrää lasketaan, eikä kasviksiin ja leikkilihoihin ole varaa, niin kohta oikeasti joka paikassa syödään vedellä jatketulla ruokakermalla höystettyä peruna-makkaramössöä... Ai niin. Kun sitä makkara ei saa enää tarjota. No, soijaa. Ei kun sillekin on allergisia. No mitä sitten? Makaronia pelkästään?
|