Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kristityt konservatiivit Suomen politiikassa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.10.24 12:33:08

Suomessa on kaksi kristillistä konservatiivipuoluetta kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset: Sen lisäksi keskustan sisällä on joukko lestadiolaisia jotka vaikuttavat puolueen politiikkaan. Muissa puolueissa on yksittäisiä kristittyjä konservatiiveja joiden vaikutus puolueen politiikkaan on vähäisempi.

Tästä on hyvä esimerkki aborttilain uudistuksesta äänestäminen.

Kun 2022 äänestettiin aborttilain uudistuksesta vastaan äänesti keskustasta neljä kansanedustajaa ja yksi heistä oli lestadiolaispappi, keskusta perussuomalaisiin loikannut Pekka Aittakumpu. 19 keskustan kansanedustajaa äänesti aborttilain uudistuksen puolesta.

Perussuomalaisista 31 äänesti lakiesitystä vastaan ja vain kolme puolesta. Perussuomalaisten uskonnollisuudesta kertoo mm. ministeri Tavion rukoushetket kabinetissaan, eheytyshoitojen kieltämisen vastustaminen jne. vaikka se nousee esiin usein vain sivulauseissa. Kuitenkin äänestyskäyttäytyminen ja kannanotot kuitenkin ovat usein yhteneviä kristillisdemokraattien kanssa.

Sdp:n, kokoomuksen, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n paikalla olleista edustajista kaikki äänestivät esityksen puolesta. Kristillisdemokraattien koko eduskuntaryhmä äänesti vastaan.

Muutoksen myötä raskaudenkeskeytykseen ei enää tarvita kahden lääkärin lausuntoa ja 12. raskausviikkoon asti riittää raskaana olevan oma pyyntö.
Lakiuudistusta vastaan äänestäneistä useat perustelivat äänestyspäätöstään niin, että kristilliset arvot ovat heille äärimmäisen tärkeitä.
Esim. Lääkäriliitto ajoi aborttilain muutosta, koska se lisää raskaana olevan itsemääräämisoikeutta.

Vastakkain oli raskaana olevan naisen itsemääräämisoikeus ja kristittyjen konservatiivien tulkinta raamatusta. Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ajoivat sitä että koko kansan pitää elää heidän raamatun tulkintansa mukaan riippumatta siitä onko ihmisen raamatun tulkinta samanlainen, mikä ihmisen uskonto on tai onko ihminen ateisti. Kaikki halutaan pakottaa elämään jonkun pienen ihmisjoukon raamatun tulkinnan mukaan.
Oliko kyse kristittyjen enemmistön arvoista vai pienen, johonkin kristilliseen ääriliikkeeseen kuluvien arvoista? Katsotaan vähän lukuja.

Suomalaiset suhtautuvat aborttikysymykseen erittäin liberaalisti. Ylen (2018) Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 71 prosenttia suomalaisista hyväksyy abortin varauksetta.

Kyselyssä 24 prosenttia väestöstä hyväksyy abortin tietyin reunaehdoin. Kyselyssä reunaehdoiksi oli määritelty seuraavat asiat: jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta tai se uhkaa äidin terveyttä.

Vain 3 prosenttia väestöstä ei hyväksy aborttia lainkaan. 2 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Tästä näkee hyvin miten pienen joukon "kristillisistä arvoista" oli kyse esim. tässä abortti asiassa ja tämä pieni joukko yrittää oman raamatun tulkintansa perusteella vaikuttaa Suomen lakeihin niin, että koko suuri enemmistö joutuisi elämään heidän arvojensa mukaan.

Suomi on kristitty, luterilainen maa, jossa väestön enemmistö (64 %) kuului vuonna 2023 evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Myös monet kirkosta eronneet pitävät itseään kristittyinä. Esim. lestadiolaispappi Aittakummun "kristilliset arvot" eivät ole kristittyjen enemmistön arvoja vaan vanhoillislestadiolaisten, joita on alle 200 000, arvoja. Suomessa asuu 5 600 000 ihmistä ja sitä ei voida pitää demokraattisena että alle 200 000 ihmisen arvot määräävät miten kaikkien 5,6 miljoonan pitää elää.

Kristityt konservatiivit eivät ole rehellisiä kun he puhuvat "kristillisistä arvoista" vaikka kyse on hyvin pienen joukon esim. lestadiolaisten arvoista ja suurin osa kristityistä on eri mieltä. Esim. maltilliset muslimit hyväksyvät että muut elävät omien arvojensa mukaan mutta kristityt äärikonservatiivit haluavat pakottaa muut elämään heidän arvojensa mukaan. Kristityt äärikonservatiivit puhuvat islamin uhasta ja leimaavat kaikki muslimit ääriliikkeeseen kuuluviksi. Kuitenkin suurempi uhka demokratialle ja yksilön vapaudelle ovat he itse eivätkä maltilliset muslimit jotka haluavat elää oman uskontonsa mukaan mutta eivät halua pakottaa muita elämään heidän arvojensa mukaan. Kristityt äärikonservatiivit ja islamistit ovat ääriliikkeitä. Maltilliset kristityt ja maltilliset muslimit eivät kuulu ääriliikkeisiin tai seiso ääriliikkeiden arvojen takana.

Jokaisen äänestäjän pitäisi muistaa että arvot ovat aina osa poliittista päätöksentekoa ja jos äänestää kristillistä konservatiivipuoluetta äänestää myös heidän arvojensa puolesta. Pitäisi myös nähdä ero sen välillä mitä sanotaan ja mistä on oikeasti kyse. Jos puhutaan kristillisistä arvoista ja tarkoitetaan jonkun kristillisen ääriliikkeen arvoja puhutaan kahdesta eri asiasta. Silloin ei puhuta niistä arvoista joita kristittyjen enemmistö kannattaa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.