Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   23.10.24 09:40:11

Että hänen ei ole pakko tykätä vanhemmistaan? Jos isä on esim. ihme vttuileva ja tiuskiva ääliö..

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   23.10.24 10:11:18

No riippuu varmaan lapsesta, mutta ehkä kouluikäinen jo ymmärtää ellei nuorempikin, jos pystyy lapsen kanssa keskustelemaan asian.

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   23.10.24 10:14:48

Ei tuollaista pidä koskaan mennä lapselle sanomaan. Hän huomaa sen jossain vaiheessa itse ja suhteuttaa oman toimintansa sitten sitä mukaa.

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.10.24 10:17:54

Lapselle olisi parempi ettei olisi tuollaisen ihmisen kanssa missään tekemisissä.

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.10.24 10:25:07

"Ei tuollaista pidä koskaan mennä lapselle sanomaan. Hän huomaa sen jossain vaiheessa itse ja suhteuttaa oman toimintansa sitten sitä mukaa."

Ja siinä vaiheessa tuo isä on jo ehtinyt tehdä tosi paljon vahinkoa josta lapsi syyttää itseään. Se on todella yleistä, että lapsi uskoo itsessään olevan vikaa kun vanhempi kohtelee huonosti.

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: Aidan 
Päivämäärä:   23.10.24 10:30:33

Asian voi ilmaista nätisti, selittämällä ja ymmärtämällä, mutta ei hyväksymällä. Vtunkuspäällä vain opettaa huonoa käytöstä itsekin.

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   23.10.24 10:46:11

Puhuin siitä 16-vuotiaalle. Itki miten tuntuu ettei isänsä tykkää hänestä ja aina vaan huutaa kaikesta, on aina vihainen, ei halua ymmärtää häntä vaan lyttää ja syyllistää.

Sanoin hänelle, että isänsä varmasti jollain tasolla rakastaa häntä mutta ei vaan osaa olla muuta kuin mitä on. Ja että maailma on täynnä ihmisiä, jotka juuttuvat siihen suhteeseen vanhempiinsa ja pettymyksiin siitä etteivät vanhemmat ole sellaisia kuin ”pitäisi”. Lukkiutuvat omaan mielikuvaansa siitä millainen vanhemman pitäisi olla ja millaisen suhteen vanhempaan pitäisi olla.

Sanoin tytölle, että jos hänellä on sellainen mielikuva, niin ehkä parasta on päästää siitä irti. Antaa itselleen lupa surra sitä, ettei koskaan saanut sellaista isää jollaisen olisi halunnut. Ja kyllä, se on epäreilua ja sitä tuntee usein kateutta kun näkee ja kuulee heitä, joilla on lämmin suhde ja joiden isä on heidän tukena. Mutta siihen ei kannata jumittua vaan jatkaa elämäänsä. Sitä voi elää hyvän ja onnellisen elämän ilman hyviä vanhempia.

Hänen isänsä on ja tulee todennäköisesti aina olemaan juuri sellainen henkilö, jonka hän minulle kuvaili. Mutta toisaalta hänen isässään on myös hyviä puolia. Ja kun hän on käynyt läpi surun siitä, ettei isänsä tulee koskaan olemaan sellainen kuin hän haluaisi, hän ehkä kykenee paremmin arvostamaan niitä hyviä puolia mitä isässään oikeasti on. Tai sitten haluaa päästää irti isästään: se jää teinin päätettäväksi.

Oli miten oli, kannattaa päästää irti mielikuvitusisästä ja surra tämän mielikuvan menetystä, jotta ei jumitu siihen suruun ja ahdistukseen vaan pääsee elämässä eteenpäin.

Miksikö sanoin näin? Töissä psykiatrisella näkee 30+ vuotiaita ja sitäkin vanhempia, oikeastaan olen geriatrisellakin vielä törmännyt itsemurha-alttiiseen potilaaseen, jotka on edelleen ihan jumittuneita siihen, että kun heidän vanhemmat/vanhempi ei rakastanut heitä ja kohteli huonosti.

Uskon, että paras mitä ihminen voi oman hyvinvoinnin eteen tehdä, on päästää irti ja surra. Kuten surisi kuollutta. Koska se vanhempi, joka rakastaa ja on tukena, on poissa: sitä ei ikinä ollut edes olemassa, se vanhempi ei koskaan osannut olla sellainen, sellaisen vanhemman olemassaolo omassa elämässä oli aina vain omaa mielikuvitusta jolla sitä suojeli itseään.

Itse olen joutunut päästämään irti molemmista vanhemmistani, suremaan molempien menettämistä, pystyäkseni olemaan heihin jonkinlaisissa väleissä aikuisena. Olisinpa itse tajunnut tehdä sen aiemmin, mutta kukaan ei sysännyt minua siihen suuntaan: kaikki joilla on terve suhde vanhempiin vain kauhistelee ja sysää pitämään kiinni vanhemmistaan kynsin hampain, syyllistää jos ei tee niin. Omat vanhempani eivät ikinä kyenneet eivätkä kykene rakastamaan tai tukemaan, mutta nykyään voin hyväksyä sen mitä he voivat antaa ja sen hyvän mitä voivat tuoda elämääni ilman että odotan enemmän ja aina petyn.

Teinin isä muistuttaa hyvin paljon omaa isääni, näkee selvästi miksi häneen aikanaan rakastuin. Tuttua ja turvatonta, sitä varmasti elämääni silloin tiedostamatta etsin.

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: Nih 
Päivämäärä:   23.10.24 10:58:31

Kolme pistettä: erinomaisesti kirjoitettu! Olen tuolla sinun kuvailemallasi tavalla käsitellyt suhdetta vanhempiini. Molemmilla oli roppakaupalla omia ongelmia, jotka heijastuivat lapsiin. Olen todennut että elämä on liian lyhyt katkeruuteen ja ihmisiä vaan nuo vanhemmat ovat..
Joskus on surullista huomata kuinka paljon lapsella on jäänyt rakkautta saamatta, sellaista mitä jokainen lapsi ansaitsee.
Mutta en koe että vanhemmatkaan ansaitsevat ihan sitä kaikkea mitä heiltä odotetaan. Täydellistä vanhempaa ei ole. On itsensä kanssa kamppailevia ihmisiä, jotka yleensä kyllä yrittävät parhaansa. Toisen kohdalla se on enemmän ja toisen vähemmän.

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: Aidan 
Päivämäärä:   23.10.24 11:19:35

Kolme pistettä: erinomaisesti kirjoitettu!

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   23.10.24 11:56:31

Kiitos kolmipiste ja Nih, komppaan täysin!

  Re: Missä vaiheessa lapselle voi sanoa..

Lähettäjä: V 
Päivämäärä:   23.10.24 12:01:18

Mun isä oli alkoholisti ja äiti ihan välinpitämätön. Toki terapiassa oon kaikki asiat käsitellyn mutta mulla oli ihana ja välittävä mummo ja harrastin ratsastusta. Uskon että selvisin paljon paremmin mummon ja hevosten avulla.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.