Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä.. 
Päivämäärä:   13.10.24 12:54:50

Miten tuo susikanta lasketaan?
Suomessa lasketaan olevan 64 susireviiriä jossa sudet lisääntyvät.
Jos noilla reviireillä syntyy vuodesta toiseen 250 pentua? Niin miten voidaan väitää et Suomen susikanta ei lisäänny.

Nyt susia ei metsästetä eikä niitä kerrota jäävän autojen alle. Mihin nuo 250 syntyvää suden pentua joutuvat vuodesta toiseen?

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.10.24 13:30:07

Sudethan ei kuole muuten? Sairauksiin, vanhuuteen, salametsästykseen jne. Aina ne vaan muka lisääntyy.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.10.24 13:33:14

Kuoleeko siis vuosittain 250 sutta?

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.10.24 13:37:30

Ei kukaan ole väittänyt etteikö susikanta lisääntyisi. Virallisissakin laskennoissa kanta on tasaisessa kasvussa.

Aikuisiakin susia kuitenkin kuolee, ja luonnossa pentukuolleisuus on suurta. Saattavat kuolla kupsahtaa vaikka kaikki pennut pentueesta moneen erilaiseen tautiin ja loisetkin kiusaavat ihan eri tavalla kuin matokuureja syövää kotisesseä.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: Vuonna 2023 
Päivämäärä:   13.10.24 14:01:35

Metsästäjät toteuttivat Punkalaitumella, Huittisissa, Köyliössä, Sastamalassa, Urjalassa sekä osassa Loimaata viime lauantaina suurpetojen jälkilaskennan. – Tulokset olivat aika lailla sen mukaiset, mitkä olivat etukäteisoletukset, sanoo laskentaa organisoinut Mikko Aro.
Suurpetolaskenta suunniteltiin ja toteutettiin siten, ettei samoja eläimiä kirjata useampaan kertaan. Tämä varmistettiin laskijoiden kesken jatkuvalla
yhteydenpidolla ja havaintojen yhteen koonnilla.

Yhteensä 25 osallistuneen metsästysseuran
alueelta havaittiin 37 sutta ja 61 ilvestä. – Ajatus laskennasta lähti siitä, että haluttiin vahvistaa omat olettamukset ja viime aikojen havainnot etenkin susien määrän osalta. Laskenta toteutettiin ”sudet edellä” ja ilveshavainnot tulivat
lähinnä sivutuotteena, Mikko Aro kertoo.



Hän korostaa, ettei kyseessä ollut mikään virallinen laskenta, vaan metsästäjien omasta piiristä noussut halu kokeilla havainnointia, jolla saadaan yhtäaikaista tietoa ja vältytään esimerkiksi samojen eläinten kirjaamiselta suurpetojen havaintojärjestelmään Tassuun useampaan kertaan.



Mikko Aron mukaan etukäteen tiedossa oli, että laskentakuntien alueelta löytyy susilaumoja. Nyt
yli viiden suden laumoja löytyi viisi. Niistä yksi oli niin sanotun Punkalaitumen reviirin lauma, joka on oleillut jo muutamia vuosi Punkalaitumenjoen eteläpuoleisilla alueilla ja saanut keväisin pentuja.



– Laskenta näytti käytännössä myös sen, etteivät sudet ole mitään oman kylän kettuja, jotka pyörivät pienellä alueella. Punkalaitumen laumakin kulki aamuyön tunteina yli parikymmentä kilometriä.



Ensimmäinen jälkihavainto laumasta tehtiin jo perjantaina illalla Jalasjoella. Seuraavan yön aikana viisi sutta kulkivat joko yhdessä laumassa tai välillä jakaantuen kahteen osaan yli Kanteenmaantien, halki Kostilan metsien, yli Parpontien jatkaen pitkälle Huittisiin Naatulantielle asti. Lauantaina aamupäivällä saatiin myös näköhavainto eläimistä Huittisten Huhtamossa.



– Kaikki tiedossa olleet laumat löydettiin lukuunottamatta seitsemän suden laumaa, joka on liikkunut paljon Punkalaitumen, Huittisten ja Sastamalan alueella Rekikoskella, Pärnänmaassa, Illossa ja Sammaljoella. Vielä paria päivää aiemmin niistäkin tehtiin havainto Hakasuolla Pärnänmaan peltoaukeiden reunalla, Mikko Aro kertoo.



Hän muistuttaa samaan hengenvetoon metsästäjien vanhasta sanonnasta: – Metsä ei koskaan paljasta tai anna viimeistään. – Sekin tieto laskennassa saatiin, että ensi keväänä on edellytykset uusien susipentueiden syntymiselle. Naarassusilla on kiima-aika ja niiden tiputtelusta tehtiin useita havaintoja.



Suomessa Luonnonvarakeskus vastaa susien määrän arvioinnista. Monesti Luken arviot ovat suden osalta metsästäjien mielestä alakantissa. – Lukella on oma matematiikkansa. He tutkivat tieteellisesti, me perustamme havainnot siihen, mitä maastossa teimme, Aro tuumii.



– Ei tällä laskennalla lähdetty kuitenkaan Lukea haastamaan. Tavoitteena oli lisätä metsästäjien ymmärrystä suurpetojen elintavoista. Siinä onnistuttiin. Ainakin tietoa lisää saivat ne 123 henkilöä, jotka lauantaiaamusta iltapäivään laskentaan 25 seurassa osallistuivat.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.10.24 14:14:24

Sudet tappavat toisiaan myös, ovat itseasiassa todella hierarkisia ja jos eksyvät yksin toisen suden reviiriin se on moikka.

Metsästämällä kuolevat myös, hirvit ja karhut tappelee takaisin.

Sekä tietty jos puolustavat reviiriiään niin voi tulla kaikenmaailman infektioita, jalkamurtumia sun muita mikä on helposti myös moikka elämälle.

Sitten on myös tauteja jotka tarttuu toisesta toiseen

Ja sit se salametsästys myös.

Huomaa ettei susia ole tarpeeksi kun peurakannat kasvaa ja niitä tuntuu olevan nykyään ihan joka puolella. Ajelen usein mökiltä kotiin 1,5h matka, ja parhaimmillani olen nähnyt 12 eri peuraperhettä.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä.. 
Päivämäärä:   13.10.24 14:26:16

Meillä on virallisten tietojen mukaan noin 300 sutta. Ja saa vuodesta toiseen niille syntyy 250 pentua.
Eläinkannan jossa 300 aikuiselle eläimelle syntyy joka vuosi 250 pentua, pitäis lisääntyä nopeasti

Ainakin susia tuntuu ilmestyneen alueille joilla niitä ei oo aiemmin ollut.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: L 
Päivämäärä:   13.10.24 18:19:22

Kaikki petoeläimen elämän riskit koskevat myös ilveksiä, ahmoja ja karhuja. Niitten kannat kasvavat vauhdilla, ja Lukekin on tästä yhtä mieltä. Mutta susipoloiset ne vaan lisääntyvät surkein tuloksin, muutama harva yksilö lisää vuosittain.

Ja kuitenkin susia nähdään jatkuvasti enemmän ja levittäytyvät yhä uusille alueille pitkin Suomea.

Pitää olla täysi urpo jos uskoo Luken räikeää valetta susien määrästä. Tai sitten olla niitten kanssa samaa mieltä, että susien määrästä valehtelu on hyvää petopolitiikkaa. Tosiasiassa niitä on vähintään kaksinkertainen, luultavasti kolmin- tai nelinkertainen määrä ilmoitettuun nähden.

Mut ku ne on iqui voimaeläimiiii!!1!11

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: Tiuku 
Päivämäärä:   13.10.24 20:41:36

Luken sivuilta löytyy kyllä tietoa, mihin heidän kanta-ARVIO perustuu. Ei Luke niitä susia maastossa laske, vaan kanta-arvio muodostetaan Tassu-järjestelmään kirjattujen havaintojen ja vapaaehtoisten keräämien dna-näytteiden perusteella. Sen vuoksi arviosta voi puuttua vaikka se koko kylän tietämä lauma, jos kukaan ei ole havaintoja ilmoittanut petoyhdyshenkilölle eikä niitä ole kirjattu Tassu-järjestelmään.

Oman alueen peto yhdyshenkilöt löytyy Riistakeskuksen sivuilta. Heille kun ilmoittaa kaikki näkö-, jälki- ja jätöshavainnot susista niin sitä paremmin kanta-arvio vastaa todellisuutta.

Kuten yllä jo todettiin, susilauman reviirille ei ole vierailla susilla asiaa, joten synnyinlaumansa jättäneitä vaeltavia omaa reviiriään etsiviä nuoria susia menee varsin paljon noissa kahakoissa, kun eksyvät jonkun lauman reviirille. Susihan elää siis perhelaumassa, jossa on lisääntyvä pari ja sen edellisen kesän pennut. Pennut jättävät lauman vajaa vuosikkaina ja lähtevät etsimään omaan reviiriä ja puolisoa. Reviirin löydettyään ja pariuduttuaan susipari ei yleensä heti ala lisääntyä vaan vakiinnuttavat ensin reviirinsä.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: Rödluvan 
Päivämäärä:   13.10.24 20:42:59

Salametsästäjät on säälittäviä pikku r.unkkareita.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä.. 
Päivämäärä:   13.10.24 21:51:31

Ok.
Eli nuo laumasta lähteneet yksin tai kaksin liikkuvat sudet ilmestyvät päivisin pihoille.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä.. 
Päivämäärä:   14.10.24 10:47:09

https://luonnonvaratieto.luke.fi/kartat?panel=suurpedot
Tuokaan kartta ei oo ajantasalla.
Täällä ilmeisesti hajosi keväällä susilauma, jossa oli myös mustia koirasusia.
Nyt yksinäiset ja kaksin liikkuvat sudet pyörivät hajonneen lauman reviirin laidoilla etsimässä omaa reviiriä. Ja nyt reviiriä etsivät sudet liikkuvat myös päivisin asutuksen keskellä pelkäämättä ihmisiä ja koneita.

Porukat ovat huolissaan, kun nuo yksin tai parina liikkuvat sudet ei pelkää ihmisiä.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: Tiuku 
Päivämäärä:   14.10.24 12:36:35

"Eli nuo laumasta lähteneet yksin tai kaksin liikkuvat sudet ilmestyvät päivisin pihoille."

Juu, pääsääntöisesti ovat niitä, ellet asu susireviirillä. Ja nuo yksinäiset vaeltelijat voivat liikkua kymmeniä kilometrejä, jopa sata kilometriä vuorokaudessa. Sen takia jokaiseen pihakäyntiin ei esimerkiksi poliisi heti reagoi päätöksellä kaataa susi, vaan niiden pihakäyntien on oltava toistuvia ja kyseessä sama yksilö. Tuosta tuplapisteen laittamasta osoitteesta löytyvästä kartasta näkee 2000-luvun alun pantasusien vaellusreittejä synnyinreviiriltä omalle reviirille. Kyllä ne muutaman mutkan ehtivät matkalla heittää.

Oletko tuplapiste ilmoittanut kaikki susihavaintosi petoyhdyshenkilölle? Vain siten tieto välittyy Luken kartoille.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: V tun idiots 
Päivämäärä:   14.10.24 12:39:44

Suomessa noin 1200 sutta tällä hetkellä. Räjähdysmäinen lisääntyminen on tähän syynä. Isoja laumoja joka puolella Suomea. Tuo Luken kanta arvio on vuodesta toiseen sama( yhtä pieni siis) sen takia ettei metsästystä saataisi aloittaa " kannan pienuuden takia"

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä.. 
Päivämäärä:   14.10.24 16:01:49

Joo susista on ilmoitettu.
Illan pimeässä susia ei näy kuten kesällä. Pitäis varmaan laitaa pihaan riistakamera.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: Mies Pohjoisesta 
Päivämäärä:   15.10.24 07:49:11

Luke tekee aina laskentamallista riippumatta ns "vähimmäiskanta-arvion" ja se kun laitetaan pieneksi niin aina ollaan "oikeassa". Mutta kaukana todellisuudesta.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: Voihan EU 
Päivämäärä:   15.10.24 10:03:52

En tiedä liioitellaanko tuolla Kuusamossa mutta poronhoitoalueella tapettiin 50 sutta viime vuonna.
Rahaa mennyt 800 000 € ja työpäiviä kului 60-70 vuodessa näiltä poronhoitajilta.
Paine on kova ja syynä pyynnin kielto poronhoitoalueen ulkopuolella.
Essayah siellä oli käynyt puhelemassa. Omituista että kaikki täytyy vaikeimman kautta kokeilla ja palata viimein vanhaan systeemiin kuitenkin.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä.. 
Päivämäärä:   15.10.24 10:50:06

Kuinka usein Luke päivittää tietonsa? Täällä noita yksinäisiä ja parinsa löytäneitä susia liikkuu hajonneen susilauman reviirin ulkopuolella melkoisesti. Mut kartalla niitä ei näy.

Tuo naapurikunnan puolella elävä 9 eläimen, osin koirasusista koostunut lauma on lisääntynyt ja onnistunut ruokkimaan pentunsa. Ja saanut luultavasti pentuja myös tänä keväänä. Nyt tuo lauma on hajonnut.
Ens keväänä tuo lauma ja siitä vaeltamaan lähteneet ja tänne oman reviirin perustaneet susiparit saavat pentuja eli susien määrä lisääntyy nopeasti. Muutaman vuoden kuluttua täällä on monta alkuperäisen susilauman reviirin ympärille muodostunutta lisääntyvää susiparia tai uutta laumaa.
Nuoren suden on helppo perustaa reviirin alueelle jossa ei ole muita susia. Länsi-Suomen susialueella uudelle reviirille ei ole oo monesti tilaa.

  Re: Susikannan laskeminen ?

Lähettäjä: Susiturkki on pop 
Päivämäärä:   17.10.24 12:45:11

Luke päivittää tietojaan koko ajan, mutta kanta-arviot julkaistaan kait kerran vuodessa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.