Lähettäjä: Prefect
Päivämäärä: 14.10.24 13:22:42
Juttelin ChatGPT:n kanssa koirien ja eläinten ulkomaanliikenteestä ja koostin teidän iloksi seuraavan tietopläjäyksen - ottaen huomioon, että tilastoja on saatavilla tähän tarkoitukseen vähän joten kaikki luvut ovat suuntaa-antavia arvioita.
- Matkustus, kisat, näyttelyt ja jalostus -
V.2024 Suomessa käydään n. 7 000 000 kertaa turismi- ja työreissuilla ulkomaalaisten toimesta.
V.2023 Suomalaiset käyvät ulkomaanmatkoilla yhteensä n. 7 280 000 kertaa.
V.2023 Suomeen muutti pysyvästi n. 40 000 ihmistä ulkomailta.
ChatGPT ei löytänyt tietoa ja statistiikkaa minkä pohjalta arvioida sitä, kuinka moni lemmikki matkustaa ulkomailla omistajansa kanssa vuosittain turismi- ja hupimatkoilla. Voidaan keskustella mikä tuo arvio olisi, oma arvio on että aivan vähintään, useita tuhansia.
Koirat
- Suomen kennelliitto järjestää n. 50-60 vuosittaista koiranäyttelyä jotka kerää paljon osallistujia Skandinaviasta ja Euroopasta, ja ChatGPT arvioi että yhteensä ulkomailta saapuu näyttelyihin sekä Suomesta käydään ulkomaan näyttelyreissuilla n. 10 000 - 15 000 koiraa vuodessa.
Hevoset
- Hevosia käy ja saapuu ulkomailta kisoihin vähemmän, ja chatGPT arvioi että vuodessa, jalostusohjelmat mukaanlukien, hevosia matkustaa Suomeen ja Suomesta ulkomaille n. 500 - 1000 kertaa vuodessa.
Muut eläimet
- Kissat, kanit ja muut eläimet matkustaa Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeeen näyttely- ja kisatarkoituksessa n. 2 000 - 3 000 kertaa vuodessa.
- Laillinen ulkomaan tuonti -
Rekisteröidyt rotukoirat
- Kennelliitton rekisteröidään vuosittain n. 40 000, joista ChatGPT arvioi n. 3 000 - 5 000 tulevan ulkomailta.
Hevoset
- N. 400-600 hevosta tuodaan ulkomailta vuosittain, pääosin Saksasta, Alankomaista ja Ruotsista
Muut eläimet
- Kissoja ja muita eläimiä tuodaan ulkomailta arviolta 500 - 1000 vuosittain.
- Laiton ulkomaan tuonti -
Mainittakoon että tämä arvio on todellakin vain arvio, sillä ChatGPT löytää tietoa vain virkavallan pidättämistä eläimistä vuosittan, ja arvioi todellisen salakuljetuksen lukumäärän olevan kaksin- tai kolminkertainen.
Koirat
- Merkittävä osa salakuljetetuista koirista ovat Itä-Euroopasta ja pentutehtaiden tuotoksia. Valtio takavarikoi n. 500 - 1 000 koiraa vuosittain ja ChatGPT arvioi onnistuneiden salakuljetusten määrän olevan n. 2 000 - 3 000 koiraa vuosittain.
Hevoset
- Hevosia salakuljetetaan vähemmän ja arviolta vain muutama tusina vuositasolla.
Muut eläimet
- Etenin eksoottisia eläimiä, lintuja ja pieniä nisäkkäitä on vaikeampaa saada kiinni ja numerot ovat hataria arvioita, arviolta, n. 500 - 1000 eläintä vuosittain.
- Ja viimeiseksi, rescuekoirat -
Rescuekoirat
- Rescueliikenne Suomeen on vuodessa n. 2 000 - 3 000 koiraa.
Statistiikkaa:
- Koirien yhteelaskettu vuosittainen ulkomaanliikenne sis. näyttelyt, ostoliikenne, kilpailut, laiton tuonti ja rescuet sekä poislukien omistajien lomamatkoilla mukana matkustavat koirat, on n. 18 000 koiraa vuodessa, rescuekoirat edustaen hieman alle 13,9%,.
- Kaikesta vuosittaisesta koirien ulkomaanliikenteestä noin 55-83% tulee koirien näyttelyihin liittyvästä matkustamisesta.
Kuten moni onkin sitä mieltä, että ulkomaiden rokotusasiakirjoihin ei voi luottaa ja niitä usein väärennetään, eikö tämän pitäisi herättää huolta? Pitäisikö näyttelyissä käyvien- ja näyttelyihin saapuvien koirien vasta-ainepitoisuuksia testata? Vai ollaanko vain sitä mieltä, että ainoastaan voittoa tavoittelemattomat rescueyhdistykset väärentävät asiakirjoja?
- Kaikkien lemmikkieläinten vuosittaisen ulkomaanliikenteen arvio on n. 23 000 eläintä vuodessa. Näistä rescuet edustavat n. 11,9% prosenttia.
- ChatGPT arvioi että Suomeen päätyy vuosittain saman verran laittomasti maahan salakuljetettuja pentutehtaiden tuotoksia kuin rescueyhdistysten tuomia koiria. Kannattaisiko meidän ennemmin suunnata katse näihin taatusti rokottamattomiin, pääosin Itä-Euroopan tuonteihin ja aiheesta valistukseen jotta suomalaiset eivät hatkahda ostamaan näin epämääräisiä koiria jotka taatusti tuovat meille tauteja?
|