Lähettäjä: Tulppu
Päivämäärä: 10.10.24 23:19:01
Jep, laki ei ota minkäänlaista kantaa ryhmäkokoihin ja se on kyllä nykypäivän huutava vääryys. Ainut minkä laki määrää on, että jos luokassa on pidennetyn oppivelvollisuuden oppilas (käytännössä vammaisia oppilaita, jotka eivät kykene tavalliseen koulunkäyntiin) on ryhmäkoko yleisopetuksen ryhmässä maksimissaan 20 oppilasta tai näiden omassa pienryhmässä maksimissaan 8 oppilasta. Laki ei ota mitenkään muutoin kantaa edes erityiseopetuksen pienryhmien kokoihin, saatika "tavallisiin" ryhmiin.
Kyllä nykyään pitäisi saada ehdottomasti lakiin maksimirajaus luokkakoolle (=yhtä opettajaa kohti olevat oppilaat) ja määrän pitää olla pienempi sitä mukaa, mitä enemmän luokassa on tuen tarvitsijoita. Jossain kouluissa luokkakoot ovat ihan jäätävät ja vielä muutkin resurssin (erityisopettajan tuki, jakotunnit, ohjaajat, oppimateriaalit!!) on kaiken lisäksi niin tiukilla, että hommasta ei rehellisesti sanottuna tule yhtään mitään. Siinä se oppilaat sitten möllöttävät läpi 9 vuoden peruskoulun ja sitten ihmetellään, kun mitään ei osata.
Paljon olisi kiinni siitä, että huoltajat heräisivät vaatimaan. Ja vaatimaan oikeita asioita, eikä haastamaan opettajia mitä ihmeellisimmistä asioista. Huoltajien tulisi esimerkiksi vaatia kunnan päättäjiltä, että oppilailla on riittävät ja järkevät oppimateriaalit. Tehokas työskentely koulussa vaatii esimerkiksi sellaisia harvinaisuuksia kuin oppikirjoja. On ihan käsittämätöntä, että kaikkiin aineisiin ei voida hankkia oppikirjoja ja sitten ihmetellään, kun opettajat nääntyvät työtaakan alle joutuessaan vielä kaiken muun keskellä tekemään kaiken materiaalin alusta asti itse.
|