Lähettäjä: Sida
Päivämäärä: 9.10.24 16:44:15
Onko sinulle sanottu tuo legendaarinen "Hymyilisit enemmän" tms. kehotus? Älä hymyile, varsinkaan, jos olet nuori nainen ja työskentet asiakaspalvelussa.
Iltalehti: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/86f81bc3-7e63-43a8-b4cb-d8e6c11b6a89
Lidlin työntekijä hymyili asiakkaalle – Alkoi kahden vuoden piina
Nelikymppinen mies vainosi Lidlissä työskennellyttä nuorta naista kahden vuoden ajan.
Helsinkiläismies vainosi Lidlin työntekijää kahden vuoden ajan. Tilanne oli saanut alkunsa viattomasta hymystä, jonka parikymppinen asiakaspalvelija oli nelikymppiselle asiakkaalle suonut.
Mies kuvitteli, että nainen on hänestä kiinnostunut. Hän haaveili ”hommaavansa” naisesta itselleen tyttöystävän. Tosiasiassa miehen lähes päivittäiset lähestymiset aiheuttivat nuoressa naisessa ahdistusta, pelkoa ja paniikkia.
Ensimmäisistä treffipyynnöistä nainen kieltäytyi kertomansa mukaan kohteliaasti.
Mies ei kuitenkaan lopettanut.
Hän lähestyi naista toistuvasti, jopa monta kertaa työvuoron aikana. Hän etsi naista ympäri myymälää ja hakeutui jatkuvasti tämän läheisyyteen. Mies pyysi naista kanssaan treffeille, toi kirjeitä ja tavaroita ja tarkkaili myymälän ulkopuolellakin.
Lidlissä jouduttiin turvautumaan erikoisjärjestelyihin miehen vuoksi.
Työntekijät ilmoittivat naiselle, kun mies saapui myymälään. Miestä kiellettiin erikseen asioimasta naisen kassalla, ja tarvittaessa myös vartijat käskivät miestä maksamaan ostoksensa toiselle myyjälle.
Mies totteli vartijoita, mutta valitsi aina kassan, josta oli suora näköyhteys naiseen.
Raivosi kassalinjalla
Kun ystävälliset pyynnöt eivät tehonneet, sanoi nainen napakasti, ettei ole miehestä kiinnostunut. Hän lakkasi tervehtimästä miestä ja alkoi välttelemään tätä.
Viesti ei vieläkään mennyt perille. Ajan kanssa miehen käytös muuttui aggressiiviseksi ja aiempaa ahdistavammaksi.
Kerran, kun nainen poistui kassalta huomattuaan miehen jälleen jonossaan, mies tulistui. Hän tiuski ja paiskoi ostoksensa kauppakasseihin.
Mies menetti malttinsa myös silloin, kun nainen pyysi kollegaansa palvelemaan miestä. Hän suuttui niin, että viskoi juuri ostamansa banaanit pitkin poikin kassalinjastoa.
Ajoittain nainen joutui pakenemaan miestä myymälän takatiloihin. Tällöin mies tuli koputtelemaan takahuoneen ovea.
Nainen pelkäsi oman turvallisuutensa puolesta. Turvallisuudentunnetta ei parantanut se, että pariin otteeseen nainen näki miehen vartovan häntä myymälän edustalla.
Nuori nainen ei uskaltanut enää lähteä töistä yksin kotiin, vaan sopi kumppaninsa kanssa, että tämä tulee hakemaan hänet työpäivien päätteeksi.
Kylmäävä kirje
Helsingin käräjäoikeus ja sittemmin myös hovioikeus katsoivat, että mies on syyllistynyt vainoamiseen. Miia Sirén
Mies sai syytteen vainoamisesta. Hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.
Hän kertoi olettaneensa naisen hymystä, että tämä on sinkku ja hänestä kiinnostunut. Mies kuvitteli olevansa suhteessa naisen kanssa. Kerran hän jätti itsepalvelukassalle kirjeen, jossa kertoi odottavansa, että nainen eroaa parisuhteestaan.
Kirje ei ollut ainoa viesti, jonka mies naiselle jätti. Kerran hän ojensi naiselle paperilapun, johon oli piirrettynä kukkasia.
Nainen kertoi poliisille heittäneensä paperilapun roskakoriin miehen nähden. Mies puolestaan väitti, että nainen oli ottanut sen onnellisena ja hymyillen vastaan.
Miehen selitykset eivät menneet läpi käräjäoikeudessa.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen miehen vainoamisesta 70 päivän mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Lisäksi mies määrättiin korvaamaan uhrilleen 5 500 euroa tilapäisestä psyykkisestä haitasta sekä 1500 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.
Mies valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota miltään osin.
|