Lähettäjä: A
Päivämäärä: 9.10.24 23:41:36
"Miten muutaman kuukauden lähitutustumisella omiin opiskelukavereihin, lähinnä siinä vaiheessa kai oman vuosikurssin opiskelijoihin, auttaa mainittavasti luomaan "sosiaalisia kontakteja, joita työelämässä tulee tarvitsemaan"?"
-Samassa paikassa saman aiheen parissa työskentely luo luontevalla tavalla pohjaa tutustumiseen. Tapaa tulevia kolleegoita, ihmisiä jotka on kiinnostuneet samasta aiheesta. Voi järjestää ja osallistua bileisiin, kun kaikki on paikkakunnalla. Etäyhteydelläkin on luontevampaa myöhemmin lähestyä esim. ryhmätöiden yhteydessä, jos on taustalla edes jotain aiempaa tuntemista. Koulussa nuo työryhmät ei tule ihan samalla tavalla annettuna kuin työelämässä ja kaikki vasta opettelee toimimistaan. Aika paljon nuo saman vuosikurssin käyneet tulee työelämässä vastaan ja tietää esim. vinkata työpaikasta jota kannattaa hakea tai välttää. Ei niitä korvata peruskouluaikaisella kaveriporukalla tai harrastusryhmällä, josta kaikki on ihan eri aloilla. Minut on kirjaimellisesti työnantaja hakenut kotoa töihin, ihan vaan sillä että sana työpaikan tarpeestani oli kiertänyt kurssikaverini kautta hänen korviinsa.
Koulunpenkiltä suoraan opintoihin jatkavat nuoret usein tarvitsee vertaistukea ja haluaa uusia tuttuja ihan eri tavalla kuin keski-ikäiset vakiintuneine kuvioineen. Lähiopetus pystyy tarjoamaan paljon nuorten kaipaamia asioita. Yleensä sen merkitys kuitenkin vähenee nopeasti opiskeluaikaisten kaveriporukoiden muodostuttua. Ihan vastaavasti uuden äärellä olevat harjoittelijat työelämässä hyötyy yleensä läsnäolosta. Sitten kun uusi toimintaympäristö on hallussa, siirrytään tekemään tulosta parhaiten kullekkin itselleen soveltuvalla tavalla.
"Äärimmäisen harvassa on ne työt, joita voisi tehdä täysin etänä."
-No itseasiassa ei ole. Vähemmistö työtehtävistä kyllä, muttei mikään superharvinaisuus.
"Se, että kaikki tehdään nykyään digitaalisena, on aivoille rasittavaa."
-Tästä olen täysin samaa mieltä, mutta kun se työ tehdään lähitöissäkin täysin digitaalisesti, niin avokonttorin häly vain lisää rasitusta.
"Kuukauden ehdin olla töissä, toukokuussa ilmoitettiin että jatkossa etätyötä saa tehdä max. 50% työajasta. Syynä lisääntyneet saikut ja joku julkaistu tutkimus etätyön haitoista mielenterveydelle."
-Näissä tosiasiallinen syy on yleensä yrityksen omistajapohjan muut sijoitukset, joiden arvon kehitys kärsii etätyön yleistymisestä. Itsekin sovin aikanaan täydestä etätyövapaudesta, mutta omistajamuutosten jälkeen lähes vuosittain on joutunut vääntämään ja muistuttamaan siitä, että ei, minä en ole koskaan ollut tulossa teille lähitöihin joka viikko ja teillä on täysi mahdollisuus antaa potkut, jos ei minua enää kaivata.
Sekä työ- että opiskelumaailmassa paras tulos saavutetaan hyödyntämällä yksilölliset vahvuudet. Etä- ja lähimuotojen tulisi täydentää toisiaan ja tarjota vaihtoehtoja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, ei toimia simputtamisen muotona ja riitelyn aiheena.
|