Lähettäjä: Onnellisuusmantra
Päivämäärä: 8.10.24 23:05:47
Nyt rehellisesti:
Mistä tämä suomalaisuuteen liitetty onnellisuusmantra johtuu? Että olemme niin kovin onnellinen kansa. En nyt kysy henkilökohtaisena kokemuksena vaan yleisesti, sellaisena kuin se on esitetty mediassa mainituissa eri maiden vertailuissa. Onko ne suomalaisten itsemurhaluvut edelleen euroopan kärkikahinoissa vai jo laskussa? Alkoholismi? Työllisyysaste? Miten mielenterveys noin niinkuin yleisesti? Entä vaikkapa kokemus yhteisöllisyydestä vs. yksin pärjäämisen eetos? Mun käsityksen mukaan näissä asioissa ei kulttuurin puolesta ihan siellä parhaimmiston puolella kuitenkaan, rehellisesti, olla.
Mutta sitten taas on pitkää kulttuuriperintöä siitä ihanteesta, jossa kuuluu sanoa muille ja väittää itselleen olevansa onnellinen vaikka olisi mikä realiteetti jossa elää. Sellainen topeliaaninen kollektiivinen itsepetos, jossa romantisoidaan vaikka sitten totaalinen kurjuuskin. Ei sillä, että täällä nyt keskimäärin ihmiset kurjuudessa tänäpäivä kylpisi, mutta kulttuurista taustaa tuolle on. Siinä on iso ero moniin toisiin kulttuureihin, mikä voi vaikuttaa kyselyjen tuloksiin, siis siihen miten elämästään puhutaan. Se ei silti välttämättä tarkoita suoraviivaisesti sitä, miten elämänsä kokee ja miten voi. Sama vastaus eri kulttuurista tulevien kynästä voi edustaa eri kokemusta. Joku dramaattisemmin ilmaiseva voi vuolaasti myös narista ja vaikka itkaistakin elämänsä epäkohdista, paperille, lehdissä ja ystävien kesken, tulla kuulluksi ja voida hyvin. Siinä missä pidättyvä suomalainen sanoo että hyvin menee, on ahdistunut ja eristäytynyt kokemuksineen, myös ollessaan muiden kanssa, koska "ei saa valittaa".
Miten ne onnellisuuskyselyt on toteutettu, mitä niihin sisällytetty? Ihmisten luottamus siihen että järjestelmä hoitaa kyllä läheisetkin, kun perheet eivät, kuten ei tapoihin kuulu? (Vanhukset viettävät iloiset päivät sitten vanhainkodeissa hyvinvoiden ja tyytyväisinä, meidän kaikkien terveyspulmat ja vaivat hoidetaan, demokratia ja ilmaisunvapaus toimii, julkinen diskurssi ja mielipide-ilmasto on avointa ja vapaata, ei kaanonipakkoa...vai onko sittenkään...?)
|