Lähettäjä: Työt seisoo
Päivämäärä: 1.10.24 02:43:20
Jos työntekijä on selvästi (tilapäisesti) työkyvytön, voiko työnantaja pakottaa työntekijän työterveyteen ja saikulle vai onko työntekijällä oikeus tulla töihin, vaikka ei työtään pysty tekemään eikä mitään korvaavaa työtä ole tarjolla?
Työkaveri on 35v. Hänet on huostaanotettu 4v:nä päihdevanhemmilta ja on asunut siitä lähtien sijaiskodissa. Biologisia vanhempiaan on tavannut silloin tällöin (valvotusti). Biologisia vanhempiaan kutsuu nimeltä, sijaisvanhempiaan isäksi ja äidiksi. Vaikka on 35v. niin käy edelleen useita kertoja vuodessa sijaisvanhempiensa luona (asuvat 300 km:n päässä), viettää joulut ja usein myös pääsiäisen sijaisvanhemmillaan.
Työkaverin biologinen äiti kuoli. Ei mikään yllätys, oli kesällä sekoillut päihteiden kanssa kunnolla, joutunut sairaalaan ja lääkärit olivat sanoneet, ettei sairaalasta enää kotiudu. Tähän kuolemaan on siis ollut aikaa valmistautua. Työkaveri ei (omien sanojensa mukaan) ole käynyt bio-äitiä katsomassa kertaakaan sairaalassa (matkaa 100 km/suunta), mutta työkaverin sisko on, koska asuu ko. kaupungissa. Sisko oli ollut paikalla, kun bio-äiti oli kuollut.
Työkaveri on aivan hajalla bio-äitinsä kuolemasta. Töissä kaikki ovat sanoneet suoraan, että menee työterveyteen, saa ihan varmasti saikkua. Työkaveri ei kuitenkaan halua saikkua, koska silloin joutuisi olemaan kaikki päivät yksin kotona, kun puoliso on töissä. Kun tulee töihin, on ihmisiä ympärillä. Ymmärrän kyllä pointin, mutta tulemalla töihin, hän häiritsee meidän muiden työntekoa.
Tehdään ”liukuhihnahommaa”: jokaisella on oma paikkansa ja jokaisen työpanos tarvitaan, että saadaan työ tehtyä. Meillä on joka vuorolle tietyt tavoitteet ja jos tavoitetta ei saavuteta, pitää syy merkitä. Yleensä syynä on jonkun koneen rikkoutuminen ja huoltomiehen odottelu, mutta nyt ei saada tavoitteita täyteen, kun työkaveri ei pysty normaaliin työtahtiin. Jokaisella on määrätty paikka eikä siihen mahdu kahta, joten jos joku haluaisi mennä tekemään tämän työkaverin osuuden, työkaveri pitäisi käskeä pois paikaltaan. Mitenkään huomaamattomasti ei työkaverin osuutta voi joku toinen tehdä. Työkaveri ei kuitenkaan suostu siirtymään (ollaan pari kertaa yritetty, että joku olisi mennyt hänen osuuttaan tekemään), sanoo tekevänsä työn itse.
Esimies tietää ongelmasta, mutta sanoo, ettei ketään voi pakottaa saikulle ja ettei esim. varoituksen antaminen muiden työn viivyttämisestä ole mahdollista tilanteessa, jossa työntekijä selvästi ei ole työkykyinen.
Eniten tässä harmittaa se, että kun nyt ollaan joka päivä jääty tavoitteesta kyseisen työkaverin vuoksi, niin meiltä tulee jäämään kuukausittainen tavoitebonus saamatta. Kun tarpeeksi monena päivänä kuukauden aikana on päästy tavoitteeseen, tiimi saa tavoitebonuksen (500e bruttona). Saadaan tuo bonus joka kuukausi. On kuitenkin siinä ja siinä, tullaanko saamaan bonusta syyskuulta ja jos tämä sama meno jatkuu, ei saada bonusta lokakuulta. Yhtäkkiä 500-1000e vähemmän palkkaa bruttona sotkee budjetin.
|