Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Mistä tietää onko koira suojeleva vai ahdistunut

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   15.9.24 20:47:33

Taannoin iltalenkillä kohtasimme laitapuolen kulkijan. Sinänsä rauhallinen tilanne mutta itseä alkoi vähän hermostuttaa kun niistä ei koskaan tiedä. Koira aisti tämän ja alkoi haukkua tyypille. Korvat pystyssä, hihna kireällä, piti katsekontaktin, tasaista matalaa haukkua ja ei poistunut läheltäni. Häntä heilui kovaa vauhtia melko alhaalla muttei jalkojen välissä. Tyypin liikkuessa lähemmäs meitä väisti vähän kauemmaksi muttei siltikään poistunut tilanteesta, rintamasuunta oli tyyppiin päin koko ajan ja koira oli joko vierelläni tai minun ja tyypin välissä. "Vaaran" ohittuessa koira palautui heti, ei jäänyt kyräilemään tai mitään.
Oliko kyseessä epävarmuudesta johtuvaa rähinää vai ihan vartiointia? Tuo elekieli voi periaatteessa kertoa kummasta vaan.

  Re: Mistä tietää onko koira suojeleva vai ahdistunut

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.9.24 21:43:31

Todennäköisesti epävarmuutta, mutta rotu kertoisi tässä aika paljon. Näkemykseni mukaan aika harvoin koirat varsinaisesti tuolla tapaa suojelevat ketään, paitsi jos kyseessä on pysäyttävä vahti, joilta se tulee luonnostaan.

  Re: Mistä tietää onko koira suojeleva vai ahdistunut

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.9.24 21:45:28

Puolustava käytös syntyy myös uhan kokemisesta, eikä koira välttämättä ole itsevarma vaikka puolustaisikin omaa itseään tai ihmistä.

  Re: Mistä tietää onko koira suojeleva vai ahdistunut

Lähettäjä: : 
Päivämäärä:   15.9.24 21:46:49

Häntä melko alhaalla kertoo tilanteen kuormittavan koiraa.

  Re: Mistä tietää onko koira suojeleva vai ahdistunut

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   16.9.24 13:25:47

Paimenkoira, ei kuitenkaan sakemanni tai malikka

  Re: Mistä tietää onko koira suojeleva vai ahdistunut

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   16.9.24 13:57:19

Jos mietin meidän ihan vahtivaa koiraa niin se on aina hyvin terävä. Häntä ei laske, pikemmin päinvastoin.
Tämä sellainen "ilmoitus"-asento, että nyt tulee joku, pysäytän sen tähän.

Jos lähestyvä henkilö on uhkaava, koiran ääni muuttuu hieman matalammaksi, pää laskee hieman ja koira hypähtää varoituksena kohti.

Ei peruuta milliäkään ja häntä pysyy ylhäällä.

Aloituksen tilanteessa sanoisin siis koiran olleen epävarma ja hieman pelokas.

  Re: Mistä tietää onko koira suojeleva vai ahdistunut

Lähettäjä: Prefect 
Päivämäärä:   16.9.24 14:12:19

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 15.9.24 21:45:28

Puolustava käytös syntyy myös uhan kokemisesta, eikä koira välttämättä ole itsevarma vaikka puolustaisikin omaa itseään tai ihmistä.

^ Sinähän sen sanoit :) Puolustava käytös syntyy aina uhan kokemisesta, ilman uhkaa ei ole puolustusta, oli rotu mikä vaan. Toiset rodut ovat vaan itsevarmempia uhan edessä ja havaitessaan uhkaa, mutta suojelu ja vahti ei synny ilman sen potentiaalisen uhan kokemista ja havainnontia.

Aloituksen tapauksessa ei voikaan vetää mitään viivaa suojelevuuden ja epävarmuuden välille. Koira suojeli, mutta ei ollut laumanvartijan tavoin itsevarma. Rotuna vielä paimen - paimenen suojelu ja vahti näyttää hyvin erilaiselta kuin esim. laumiksen suojelu. Jälkimmäinen olisi aivan hermoheikko, jos vahti ilmenisi paimenmaisella tyylillä.

Aloittajan tapauksessa en kiinnittäisi niinkään huomiota siihen käytökseen vahtitilanteessa, vaan sitä ennen ja sen jälkeen. Palautuuko koira nopeasti? Rentoutuiko koira heti, kun tyyppi poistui? Reagoiko koira sen jälkeen karvat pystyssä jokaiseen vastaantulijaan vai totesiko että nyt tuo outo tyyppi on poissa ja elämä jatkukoon normaalisti?

Huolestuttava epävarmuus ja pelko vaikuttaa negatiivisesti arkeen ja koiran hyvinvointiin - sellainen koira ylitulkitsee ja huomaa vaaraa ja uhkaa siellä, missä sitä ei ole. Sen sijaan hihnan päässä vahtimisesta on huono tehdä mitään johtopäätöksiä. Koira on kiinni ja reagoi uhkaan tavalla minkä on kokenut tehokkaaksi häätämiseksi, hihnan paine voi aiheuttaa riekkumisen pahenemista ja korostaa koiran epävarmaa habitusta kun ei pääse kulkemaan vapaasti. Eli H-hetken elekielen voi heittää vesilinnulle - kuulostaa siltä, että koirasi on oikein fiksu ja tasapainoinen kaveri.
Mutta jos jännittää jatkuuko tuollainen käytös ja tuleeko esim. päihtyneistä ihmisistä punainen vaate, niin aina kannattaa mennä treenaamaan tuollaisten jälkeen jotta saa vahvistettua sitä järkevää vahtimista tilanteissa, missä se on tarpeen.

Sillä välin voit antaa koiralle luun ja kehua sitä hyvästä työstä :)

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.