Lähettäjä: N
Päivämäärä: 18.8.24 20:56:51
Suurin osa tutuista on muuttanut pois kotoaan 19 vuotiaana opiskelun takia: korkeakoulut on keskitetty isompiin kaupunkeihin, eikä niissäkään kaikissa ole kaikkia aloja tarjolla. Kun suurin osa ikäluokasta itsenäistyy lukion jälkeen, kokee vanhemmillaan asuvat kovaa painetta tehdä samoin niissäkin tapauksissa, joissa vanhemmat asuisi käyttökelpoisella sijainnilla. Kun Suomessa pyritään antamaan kaikille tasapuoliset mahdollisuudet, on aivan luonnollista, ettei täysi-ikäisen edellytetä asuvan vanhemmillaan, vaan mahdollistetaan kuuluminen joukkoon.
Myös syntyvyyden kannalta kannattaa panostaan nuorten mahdollisuuteen itsenäistyä. Jos joku asuu 29v vielä vanhempien nurkissa, niin hedelmällinen ikä ehtii äkkiä mennä ohi ennen perheenperustamisvalmiutta.
Ja tosiaan tuo linkatun tilaston ikäluokka on yleensä jo ammattiinsa valmistuneita ja työelämässä. Jotain on jo mennyt pieleen, jos ovat vielä tukijärjestelmän piirissä.
"Kun rahan pitäisi mennä kulutukseen talouden pyörittämiseksi, niin suomalaisnuoret käyttävät sen seiniin. Ei ihme, ettei palvelutalous täällä pyöri."
"Tämä nyt on yleensä ongelma Suomessa. Ihmiset eivät laita rahojaan talouden pyörittämiseen vaan omistusasuntoon. Monissa maissa tilanne on ihan erilainen. Niissä vuokralla asuminen on yleinen valinta myös keskituloisille."
-Omistusasunnossa asuminen on paljon vuokralla asumista halvempaa. Kuluttamiseen jää näin paljon enemmän rahaa, kuin vuokralla koko ikänsä asuvalla. Kun valitsee realistisesti maksukyvylleen sopivan kohteen, ei asuntolaina kestä ikuisesti. Lisäksi omistusasunnossa asuvat laittaa yleensä kotia mieleisekseen, eli kuluttaa myös sen asumisensa kautta, siinä missä vuokranantajat nihkeilee ja maksaa vain välttämättömimmät korjaukset vuokralaisen rahojen valuessa vuokranantajan varallisuutta kartuttamaan.
|