Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Kakku 
Päivämäärä:   24.7.24 13:40:19

Koulussa oli puhetta vanhoista syytinkisopimuksista, ja kun kauhistelin niitä tarinoita omalle äidilleni, kertoi hän että siskonsa asuinpaikalla on vielä vanha syytinkisopimus voimassa. Tuntuu älyttömältä että tätini joka on ihan tuntematon ihminen tälle syytinkiläiselle joutuu elättämään hänet käytännössä elämänsä loppuun saakka!! Mielenkiinnosta kuulisin onko näitä edelleen vielä olemassa ja minkälaisia sisältöjä näissä sopimuksissa on. Uusia ei ainakaan toivottavasti enää tehdä?

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Ninna 
Päivämäärä:   24.7.24 13:51:26

Serkkuni asuu hänen isovanhempiensa talossa. Taloa ei ollut järkeä myydä tai tuskin kukaan ostaa koska mukana olisi tullut mummin elatusvelvollisuus ja oikeus asua talossa lopun elämäänsä. Todellisuudessa tämä mummi on ollut niin huonokuntoinen ja muistamaton, että on asunut pidempään vanhainkodissa mitä serkkuni tuossa talossa. Talo oli hetken tyhjillään kun miettivät mitä sille tekisivät. En ole ihan varma ostiko serkkuni vielä taloa vai asuuko edelleen siinä vuokralla. Nyt on alkanut remontoimaan taloa ja aikoo jäädä sinne pudemmäksi aikaa asumaan kun on viihtynyt. Mikään nykyaikainen perheasuntohan tuo ei ole koska on vanha rintamamiestalo jonka yläkerta on jätetty varastotilaksi, mutta yhdelle ihmiselle ja koirille ihan kiva asunto isolla tontilla.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.7.24 13:55:17

No mieluummin syytinkinä, kuin ilman rahaa ja yhteiskunnan tukemana vanhana akkana.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Henne 
Päivämäärä:   24.7.24 14:19:06

Oho, enpä olisi osannut kuvitella että tällaisia on edelleen!

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Allikka 
Päivämäärä:   24.7.24 14:23:09

"Tuntuu älyttömältä että tätini joka on ihan tuntematon ihminen tälle syytinkiläiselle joutuu elättämään hänet käytännössä elämänsä loppuun saakka!!"

Eihän hän mitään joudu, vaan on aivan itse halunnut sellaiseen sopimukseen sitoutua.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   24.7.24 14:58:52

Syytinkisopimuksia tehdään edelleen. Ei se mikään hoitosopimus ole, huonokuntoinen vanhus joutaa johonkin laitokseen ihan normaalisti. Syytinki on oikeus asua tilalla myös uusien omistajien aikana, "loppuiän", eli niin pitkään kuin mahdollista.

Kukaan järkevä ei enää tee syytinkisopimusta. Vanhuksetkin elävät nykyään pitkään. Oletko mielelläsi samassa pihassa parikymmentä vuotta jonkun kanssa, joka kyttää kaikki tekemiset ja valittaa päälle. Ennemmin maksaa kunnolla rahaa, että saa kaikki pytingit itselleen ja vanhus poistuu tontilta.

Syytinki on erittäin vaikea purkaa.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: ++ 
Päivämäärä:   24.7.24 15:11:50

Paljonkin varsinki maatiloilla joissa on parille sukupolvelle tehty taloja.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   24.7.24 15:22:59

Tämä, ei näihin kukaan pakota.

"Eihän hän mitään joudu, vaan on aivan itse halunnut sellaiseen sopimukseen sitoutua"

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Verosuunnittelu 
Päivämäärä:   24.7.24 15:24:53

On kyllä. Olin yläasteella, kun vanhempani erosivat. Äidin lapsuudenkoti on vanha rintamamiestalo, jonka yläkerta on erillinen asunto. Se on ollut vuokralla joskus 50-luvulla ja 60-luvun alkupuolella. Muutimme äidin kanssa tuohon yläkerran asuntoon, mummu ja ukki asuivat alakerrassa ja omistivat koko talon. Järjestely oli kätevä, äiti teki 3-vuorotyötä, niin en joutunut olemaan öisin yksin. Mummu oli töissä, ukki eläkkeellä. Ukki kuljetti minua kauempana oleviin harrastuksiin yms.

Jossain kohtaa äiti osti tuon rintamamiestalon ja mummulle ja ukille jäi syytingillä asumisoikeus. Ukki on jo kuollut, mummu elää edelleen. Samaan aikaan mummu ja ukki myivät kesämökkinsä äidin veljelle ja siihenkin tuli jonkinlainen syytinkisopimus (mutta ei sillä nimellä, elinikäinen käyttöoikeus tai vastaava taisi se olla). Kummatkin kaupat sai tehdä huomattavasti markkinahintaa edullisemmin ilman lahja- tai perintöveroseuraamuksia, kun rasitteena oli syytinki.

Syytinki on tietyissä tapauksissa erittäin hyvä tapa siirtää omaisuutta jälkipolville ilman isoja veroseuraamuksia.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: jes 
Päivämäärä:   24.7.24 15:38:31

Ei näitä sopimuksia juuri tehdä muiden kuin lähisukulaisten kesken.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: zxc 
Päivämäärä:   24.7.24 15:38:53

"Kukaan järkevä ei enää tee syytinkisopimusta. Vanhuksetkin elävät nykyään pitkään. Oletko mielelläsi samassa pihassa parikymmentä vuotta jonkun kanssa, joka kyttää kaikki tekemiset ja valittaa päälle. Ennemmin maksaa kunnolla rahaa, että saa kaikki pytingit itselleen ja vanhus poistuu tontilta.

Syytinki on erittäin vaikea purkaa."

- No just tein vanhempieni kanssa muutama vuosi sitten. Säästö veroissa oli valtava (useita kymmeniä tuhansia, maksan veroja tarpeeksi muutenkin, en todellakaan ala tuollaisesta maksamaan tyhjää) kyllä minä siihen hintaan otan erittäin epätodennäköisen riskin siitä, että jommasta kummasta vanhemmasta tulisi riesaa. Asuvat muualla ihan omassa omistamassaan asunnossa ja olen valmis ottamaan kyllä toisen asumaan syytinkiasuntoon, jos ja kun toinen poistuu ennemmin. Meillä ei ole suvussa muistisairauksia, kummallakaan ei ole mitään mielenterveyden häiriöitä tmv. Äitini tuskin koskaan edes tänne maalle palaisi, vaikka saisikin ilmaiseksi tulla. Isä viettää joskus täällä aikaa ja on iso apu.

Olen myös itse kasvanut siihen, että isovanhemmat asuu pihapiirissä. Sekin syytinki sujui suuremmitta ongelmitta. Ja periaatteessa mummoni oli elossa kun vanhempieni kanssa kaupat tein, eli periaatteessahan hänellä oli asumisoikeus myös tuohon. Käytännössä oli kuitenkin asunut keskustassa palveluasunnossa jo ainakin 10 vuotta ennen kuolemaansa. Eli ei tuo tosiaan mikään hautaan asti -hoitosopimus ole.

Eri asia jos ei olisi mitään erillistä asuntoa syytinkiläisille tai jos lähtökohtaisesti on ongelmia olemassa tai odotettavissa tulevien syytinkiläisten kanssa. En nyt itse ainakaan näe tässä omassa tilanteessa kuin plussia.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.7.24 15:45:35

Yllättävän paljon niitä on ja kyllä uusiakin syytinkisopimuksia tehdään. Maatilan SPV:ssa se voi tuoda ison säästön veroissa.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.7.24 15:51:21

Minulla on talo, johon äidilläni on syytinki. Käytännössä äitini asuu aivan muualla ja tuskin tulee syytinkiä koskaan käyttämään. Verotuksen vuoksi se kuitenkin on olemassa.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.7.24 21:30:28

No ei ole meillä sellaista vanhanajan syytinkiä enää jossa annettiin maitoa ja perunoita sun muuta ruokatarviketta. Äidillä ja isällä oli vielä sellainen.
Meillä on vaan asumisoikeus tähän taloon ja poika joka on nykyisin tilan isäntä saa muuttaa setänsä
taloon jossain vaiheessa. Eihän meillä olisi edes varaa ostaa mitään asuntoa, ei edes autoa.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: dd 
Päivämäärä:   24.7.24 21:47:31

On niitä, ja niissä on ideana se, että tavallaan kauppahintaa maksetaan elatuksena. On esimerkiksi elinikäinen asumisoikeus, ilmainen lämpö ym. ja ehkä jotain ruokaakin.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.7.24 21:54:48

Ongelmahan yleensä piilee siinä, että kukaan ei osta syytinkitaloa, jos tuleekin pakkotilanne ja täytyy alkaa myymään. Vaikka kuinka sanoisi, ettei sitä tulla koskaan käyttämään, syytinkiä on vaikea purkaa.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Maalta 
Päivämäärä:   24.7.24 22:11:28

Syytingin/asumisoikeuden voi myös siirtää toiseen kiinteistöön syytinkiläisen suostumuksella, meillä tehtiin kiinteistökaupoissa näin 10 vuotta sitten.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: muistan 
Päivämäärä:   24.7.24 23:23:35

Syytinkimummo e

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.7.24 23:25:15

"Syytingin/asumisoikeuden voi myös siirtää toiseen kiinteistöön syytinkiläisen suostumuksella"

Niin, jos syytinkiläinen on oikeustoimikelpoinen ja suostuvainen.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   24.7.24 23:35:42

Syytinkiläiseksi jäi talon toiseen päähän omaan asuntoon perheelleni tuntematon myyjä. Ei järjestely käytännössä ollut taloyhtiötoimintaa kummallisempaa. Aurattiin pihaa ja kunnostustoimien kustannukset jyvitettiin neliöiden perusteella. Rajasi asunnon pois testamentissaan tarkasti niin että se siirtyi sitten meille. Eleli siinä ja ties missä, ei paljon nähty, mutta kiva ihminen. Arvosti kun hoidettiin hänen kiinteistöään hyvin. Käytännössä antoi 25 % alennusta myyntihinnasta kun tuohon suostuttiin.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Hups 
Päivämäärä:   25.7.24 05:58:36

Perintöä kyttääville asia on riesa mutta miettikää lähtökohtia. Yleensä tuo syytinkiläinen on paikan rakentanut ja sitä sydämellään hoitanut. On vähintään kohtuullista että hänelle jää oikeus asua kodissaan puolison kuoltuakin. Harvalla varsinkin naisilla olisi ollut mahdollista lunastaa vainajan osuutta paikasta. Kuitenkin yhdessä on paikkaa pyöritetty.
Kauniisti voi syytinkiläisen kanssa sopia uusista järjestelyistä.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Nih 
Päivämäärä:   25.7.24 06:08:12

Mun isällä on syytinkisoppari oman isänsä kanssa. Vanhamies ja mummi asuvat talossaan niin pitkään kun vointi sallii, mutta talo on isän, kun tuli tilakaupan mukana. En tiedä mitä mummolalle sitten käy kun vanhukset kupsahtaa. Talo on niin iso, että ei järkeä asua yksin/kaksin. Yläkerrassa 5 huonetta+ ullakko, alakerrassa olkkari, ruokailutila, keittiö, tupa, pesutilat, 2 vessaa ja toinen ”ullakko”.

Voisin yrittää ehdottaa jos siitä tekisi kesäkodin, vois tuoda kaverit ”mökille”

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   25.7.24 09:05:11

Ei syytinki, mutta vastaava tilanne on mielestäni se, että edesmenneen vanhemman puoliso saa asumisoikeuden leskenä maatilalle tms, josta ei omista itse mitään. Tämä hankaloittaa perillisten toimintaa tilan töiden ja muidenkin asioiden hoitamisessa kun ulkopuolinen ihminen töröttää tilalla pahimmassa tapauksessa kymmeniä vuosia.

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Paappa 
Päivämäärä:   25.7.24 13:17:29

Tein vapaan asumisen erillis talossa samassa pihassa,kasvimaa ja yksi paikka tallissa perus tarpeilla
Miniä olisi vaihtamassa yksiöön 30km päässä?? En(vielä)

  Re: Vieläkö syytinkisopimuksia on olemassa?

Lähettäjä: Siili 
Päivämäärä:   25.7.24 16:05:01

Meidän.tilalla neljäs polvi syytinkiä Eka pöytä syytinkiä ja loput asunto syytinkejä pienillä säätämisillä pärjätty

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.