Lähettäjä: .
Päivämäärä: 17.7.24 20:39:03
Pahoittelen jo alkuun pitkää tekstiä, toivottavasti tulee edes suurin piirtein ymmärrettävä :D
6v koira, ollut meillä kaksi vuotta. Syö kaksi kertaa päivässä, olen yrittänyt pitää ruokavälit mahdollisimman tasaisena. Syö laadukasta nappulaa, pääproteiini siika. Kokeiltu myös lammasta (ei halunnut syödä, johtuiko sitten ruuasta vai närästyksestä, en tiedä) ja saksanhirvi + ankka (tästä meni vatsa sekaisin, joten kokeilu loppui lyhyeen, saattoi toki olla sattumaakin, kun kokeilu oli samoihin aikoihin kun seuraavan kappaleen oireilu). Pääsääntöisesti ruokahalu on hyvä, jos yö venähtää liian pitkäksi, aamulla saattaa olla ruokahaluttomuutta. Tämä siikanappula ollut paras tähän mennessä, toki montaa en ole kokeillutkaan.
Pitkään oli sellaista vähän löysähköä pskaa, periaatteessa on pökäle, mutta hankala kerätä varsinkin pidemmästä heinikosta. Tällöin vatsa saattoi yhtäkkiä ilman mitään ruokintaan liittyvää (eli oli syönyt kokoajan samoja tuttuja ruokia) vetää täysin löysälle. Jonkinlaisen löysän yhteyden löysin pidempien yksinolojen sekä ripulin väliltä, epäilys: reagoi vatsallaan yksinolostressiin.
Joskus syö omaa paskaansa. Tätä ehkä ennemmin kausiluonteisesti, ehkä talveen yhdistäisin.
Vatsantoiminta riippuu liikunnanmäärästä. Mitä enemmän liikuntaa, sitä enemmän tekee pskoja. Pitkillä lenkeillä saattaa tehdä 2-4 paskaa, loppua kohti menee vetisemmäksi. Alkaa siis hyvällä pökäleellä, tulee toinen ok, jonka jälkeen löysää. Näin ollut ”aina”, eli siis ainakin nämä kaksi vuotta.
Jossain vaiheessa aloin lisäämään vähän raakaa (milloin milläkin proteiinilla) ja vähän kasviksia/marjoja ruokaan. Pska saatiin hyväksi, oli kuin oppikirjoista: keskiruskea, kiinteä, helppo kerätä. Tässä vaiheessa myös yksinolo helpottui, eikä nykyisin ole nähtävissä paskasta, milloin on ollut yksin pidempään. Edelleen pitkillä lenkeillä usempi paska, ellin mukaan ihan tyypillistä, että liike aktivoi suolen.
Alkukesästä napattiin joku vatsapöpö, viikon verran kotihoidettiin koiraa diatabeilla ja promaxilla. Meni vihdoin ohi. Koira oli koko ripuliviikon ajan hyvävointinen ja oma reipas itsensä, ei tarvetta ellille. Aloitti ruohon syönnin tuolloin. Ruohon syöntiä meillä ollut aikaisemmin ainoastaan satunnaisesti silloin kun yö oli venähtänyt liian pitkäksi. Loppui heti kun sai ruuan. Tällä hetkellä saattaa syödä ruohoa vaikka edellisestä ateriasta olisi muutama tunti. Tämän vatsapöpön jälkeen ollut taas vähän epävakaampi kausi pskan laadun suhteen.
Lihavuuskunto ennemmin hoikka ja lihaksikas. Leikkaamaton uros, ei kumminkaan mikään narttukiihkoilija. Lähtee aina kaikkialle mielellään mukaan, liikkuu mielellään, mutta kotona pääsääntöisesti nukkuu. Osaa siis rauhoittua, mutta ei ole ns. ”Liian rauhallinen.”
Nohh, miksikö sitten kirjoitan tätä. En oikeastaan tiedä. Löytyykö eläinlääkäristä mitään apua? Mitä siellä edes pystyttäisiin tekemään? Määräisivät jonkun RC allergianappulan?
Allergiaan en usko, vai onko se edes uskon asia, mutta mitään muita allergiaan liittyviä oireita ei ole. Korvat ja anturat siisti, ei hilseilyä. Närästystä on, se on varmaa. Mutta voiko olla myös jotain muuta?
Närästysoireista aika moni osuu ja uppoo, kun tarkemmin koiran käyttäytymistä miettii. Oksentelua ei ole ollut koskaan ja ruohonsyönti tuli kuvioihin vasta vatsapöpön jälkeen. Ruokailun jälkeen nuoleskelee omia etujalkojaan, satunnaista ruokahaluttomuutta, toisinaan vatsan kurnimista. Nieleskelyä on. Röyhtäilee joskus. Ei ole kova piereskelijä, joskus tottakai sitäkin.
Ajatuksia, kokemuksia? Ja tottakai minut voi haukkua paskaksi koiranomistajaksi, kun olen kaksi vuotta tätä seuraillut, hötölän tuntien tähänhän se menee :D. Näin kirjoitettuna koiran oireilu kuulostaa kumminkin paljon pahemmalta kuin se vaikuttaa oikeassa elämässä.
Lisäisinkö raakaa? Kokeilisinko kumminkin jotain toista nappulaa? Molemmat? Haluaisin nappulan pitää pääravintona, kun helppo hoitajille ohjeistaa nakkaamaan kaksi desiä nappulaa aamuin illoin. Harvoin tuo kyllä hoidossa on ja raa’alla (esim tuollaisia pakastetäysravintolihapullia saanut) selkeästi oli positiivinen vaikutus.
|