Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.7.24 20:39:03

Pahoittelen jo alkuun pitkää tekstiä, toivottavasti tulee edes suurin piirtein ymmärrettävä :D

6v koira, ollut meillä kaksi vuotta. Syö kaksi kertaa päivässä, olen yrittänyt pitää ruokavälit mahdollisimman tasaisena. Syö laadukasta nappulaa, pääproteiini siika. Kokeiltu myös lammasta (ei halunnut syödä, johtuiko sitten ruuasta vai närästyksestä, en tiedä) ja saksanhirvi + ankka (tästä meni vatsa sekaisin, joten kokeilu loppui lyhyeen, saattoi toki olla sattumaakin, kun kokeilu oli samoihin aikoihin kun seuraavan kappaleen oireilu). Pääsääntöisesti ruokahalu on hyvä, jos yö venähtää liian pitkäksi, aamulla saattaa olla ruokahaluttomuutta. Tämä siikanappula ollut paras tähän mennessä, toki montaa en ole kokeillutkaan.

Pitkään oli sellaista vähän löysähköä pskaa, periaatteessa on pökäle, mutta hankala kerätä varsinkin pidemmästä heinikosta. Tällöin vatsa saattoi yhtäkkiä ilman mitään ruokintaan liittyvää (eli oli syönyt kokoajan samoja tuttuja ruokia) vetää täysin löysälle. Jonkinlaisen löysän yhteyden löysin pidempien yksinolojen sekä ripulin väliltä, epäilys: reagoi vatsallaan yksinolostressiin.

Joskus syö omaa paskaansa. Tätä ehkä ennemmin kausiluonteisesti, ehkä talveen yhdistäisin.

Vatsantoiminta riippuu liikunnanmäärästä. Mitä enemmän liikuntaa, sitä enemmän tekee pskoja. Pitkillä lenkeillä saattaa tehdä 2-4 paskaa, loppua kohti menee vetisemmäksi. Alkaa siis hyvällä pökäleellä, tulee toinen ok, jonka jälkeen löysää. Näin ollut ”aina”, eli siis ainakin nämä kaksi vuotta.

Jossain vaiheessa aloin lisäämään vähän raakaa (milloin milläkin proteiinilla) ja vähän kasviksia/marjoja ruokaan. Pska saatiin hyväksi, oli kuin oppikirjoista: keskiruskea, kiinteä, helppo kerätä. Tässä vaiheessa myös yksinolo helpottui, eikä nykyisin ole nähtävissä paskasta, milloin on ollut yksin pidempään. Edelleen pitkillä lenkeillä usempi paska, ellin mukaan ihan tyypillistä, että liike aktivoi suolen.

Alkukesästä napattiin joku vatsapöpö, viikon verran kotihoidettiin koiraa diatabeilla ja promaxilla. Meni vihdoin ohi. Koira oli koko ripuliviikon ajan hyvävointinen ja oma reipas itsensä, ei tarvetta ellille. Aloitti ruohon syönnin tuolloin. Ruohon syöntiä meillä ollut aikaisemmin ainoastaan satunnaisesti silloin kun yö oli venähtänyt liian pitkäksi. Loppui heti kun sai ruuan. Tällä hetkellä saattaa syödä ruohoa vaikka edellisestä ateriasta olisi muutama tunti. Tämän vatsapöpön jälkeen ollut taas vähän epävakaampi kausi pskan laadun suhteen.

Lihavuuskunto ennemmin hoikka ja lihaksikas. Leikkaamaton uros, ei kumminkaan mikään narttukiihkoilija. Lähtee aina kaikkialle mielellään mukaan, liikkuu mielellään, mutta kotona pääsääntöisesti nukkuu. Osaa siis rauhoittua, mutta ei ole ns. ”Liian rauhallinen.”

Nohh, miksikö sitten kirjoitan tätä. En oikeastaan tiedä. Löytyykö eläinlääkäristä mitään apua? Mitä siellä edes pystyttäisiin tekemään? Määräisivät jonkun RC allergianappulan?

Allergiaan en usko, vai onko se edes uskon asia, mutta mitään muita allergiaan liittyviä oireita ei ole. Korvat ja anturat siisti, ei hilseilyä. Närästystä on, se on varmaa. Mutta voiko olla myös jotain muuta?

Närästysoireista aika moni osuu ja uppoo, kun tarkemmin koiran käyttäytymistä miettii. Oksentelua ei ole ollut koskaan ja ruohonsyönti tuli kuvioihin vasta vatsapöpön jälkeen. Ruokailun jälkeen nuoleskelee omia etujalkojaan, satunnaista ruokahaluttomuutta, toisinaan vatsan kurnimista. Nieleskelyä on. Röyhtäilee joskus. Ei ole kova piereskelijä, joskus tottakai sitäkin.

Ajatuksia, kokemuksia? Ja tottakai minut voi haukkua paskaksi koiranomistajaksi, kun olen kaksi vuotta tätä seuraillut, hötölän tuntien tähänhän se menee :D. Näin kirjoitettuna koiran oireilu kuulostaa kumminkin paljon pahemmalta kuin se vaikuttaa oikeassa elämässä.

Lisäisinkö raakaa? Kokeilisinko kumminkin jotain toista nappulaa? Molemmat? Haluaisin nappulan pitää pääravintona, kun helppo hoitajille ohjeistaa nakkaamaan kaksi desiä nappulaa aamuin illoin. Harvoin tuo kyllä hoidossa on ja raa’alla (esim tuollaisia pakastetäysravintolihapullia saanut) selkeästi oli positiivinen vaikutus.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   17.7.24 20:48:39

Meille auttoi mm. nappuloiden turvotus, ruuan jakaminen kolmeen ruokintakertaan ja lisäksi jotkut suosittelee, että ruuan tarjoilisi vähän korkeammalta kuin lattiantasosta. Kokeile nyt ainakin näitä. Nyt kun koira saa n. 8 h välein ruuan 12 h sisään, niin ei ehdi mennä maha tyhjäksi.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   17.7.24 20:49:26

^siis entisen 12 h sijaan

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: Di 
Päivämäärä:   17.7.24 21:07:26

No noilla oireilla epäilisin, että suolistossa on tulehdusta sekä närästys on todennäköisesti vaurioittanut ruokatorven.

Laittaisin koiran yhden proteiinin ruualle, jokin riista, hevonen, strutsi mitä koira ei ole aiemmin saanut.

Lisäksi keräisin kakkanäytteen ja testaisin loiset, giardian yms.

Veisin koiran sisätautilääkärille, joka osaa setviä vatsaongelmia.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: Veeras 
Päivämäärä:   17.7.24 22:02:31

Mulla oli pikkukoira, jolla oli hyvin pitkälle samat oireet muuten, paitsi että aina välillä meni yhtäkkiä aivan ripulille ilman selkeää syytä ja tuli limaisia ulosteita välillä. Koska oli tosi pieni, niin kuivui herkästi ja joutui useamman kerran parin vuoden aikana nesteytykseen päivystykseen ripulin takia. Aloin jo parin ekan kerran jälkeen kysellä, että onkohan tässä jotain muutakin taustalla, ja useampi ell totesi että tällaista nyt vaan joskus tulee, että jotain pöpöjä vaan. Lopulta kuitenkin saatiin IBD-diagnoosi ja koira oli loppuelämänsä hyvin tarkalla ruokavaliolla ja myös Tylosin-lääkityksellä (menehtyi onnettomuudessa) ja tarvittaessa jotain närästyslääkettä. Nykyään ei kai enää pitkiä kuureja Tylosinia edes kirjoiteta, mun koiran kuolemasta tulee jo 7 vuotta. Veisin sisätauteihin erikoistuneelle ell kyllä tutkittavaksi. Tuo kakkanäyte varmasti halutaan ihan ekana katsoa, eli ne loiset sulkea pois, se meilläkin tehtiin useamman kerran.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   17.7.24 22:13:12

Promaxissa on sikaa. Omalla närästäjällä ei sopinut mikään lääke missä sianmaksaa / sikaa, eikä suostunut mitään ruokaa missä sitä oli.

Ruohonsyönti voi olla närästystä.

Tavis eläinlääkärit osaavat kehnosti sitä ja näitä vatsajuttuja.


Meillä sopi Golden Eaglen hypoista kalaruoka erinomaisesti.

Suosi ruokia joissa tuoteseloste on yhtä läpinäkyvä.

Raakaruoat olivat meillä liian rasvaisia. 1x saatiin liki kohtalokas ruokamyrkytys päälle päätteeksi.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   17.7.24 22:14:25

Matotilanne tutkitus mars myös.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: ....... 
Päivämäärä:   17.7.24 22:55:27

Mato tilanne kannattaa tsekata ja jos ei ole jalostuskoira niin pallit veks.
Ne on yllättävän monen vatsavaivan taustalla vaikkei näkyvästi narttuja stressaisikaan.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.7.24 22:56:02

” Meille auttoi mm. nappuloiden turvotus, ruuan jakaminen kolmeen ruokintakertaan ja lisäksi jotkut suosittelee, että ruuan tarjoilisi vähän korkeammalta kuin lattiantasosta.”
Kolmatta ruokintakertaa jo aiemmin miettinyt, vuorotyö hankaloittaa..

” Laittaisin koiran yhden proteiinin ruualle, jokin riista, hevonen, strutsi mitä koira ei ole aiemmin saanut. ”

Ongelmahan on, kun en tiedä mitä kaikkea koira on entisessä elämässään syönyt. Strutsia ja hevosta tuskin, mutta mistäpä sen tietää. Meillä ollessa kans syönyt monipuolisesti vähän kaikkea, hevosesta en ole varma.

” Promaxissa on sikaa. Omalla närästäjällä ei sopinut mikään lääke missä sianmaksaa / sikaa, eikä suostunut mitään ruokaa missä sitä oli.”

Sikaa meillä on menny myös muissa muodoissa, ihan jauhelihana sika-nautaa ja sitten noissa pakasteraakapullissa. Ei ole ainakaan pahemmaksi vetänyt.

Pitää tuota ellille suuntaamista tutkia. Lähinnä sitä, että kuka täältä päin ymmärtäisi näiden päälle.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   17.7.24 23:04:06

Koska kodinvaihtaja ja stressivatsa, huomioisin myös vähemmän tieteellisen lähestymistavan osteopaatin tai kokeneen ja kehutun kraniosakraaliterapeutin avulla. Ystävän koira sai ison avun närästykseen kraniosta ihan muutamalla kerralla.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.7.24 06:45:33

Meillä tuo kauhisteltu RC nappula toimi.

Itsekin pitkin hampain eläinlääkäristä poistuin säkin kanssa, kun ajattelin ettei se mitään koiranruokaa ole. Mutta kokeilin ja yllätyin, ja nyt parisen vuotta menty tällä ruualla ja närästys (+ tassujen hiiva, vuotavat silmät ja löysät ulosteet historiaa). Pääasia että koira on nyt kunnossa.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.7.24 10:17:17

Vähän vastaavia oireita ollut ja keväällä saatiin testiin Tylosin kuuri, 10pv. Sen jälkeen oireet katosi, paska on on ollut hyvää ja kiinteää. Ruokinta oli jo laitettu aiemmin kuntoon, mutta ilmeisesti tulehdus paksusuolessa oli kroonistunut ja sen takia reagoi niin herkästi ja oli kokoajan vähän liipaisimella oireiden suhteen, vaikka ruokavalio siis jo fiksattiin. Nyt meillä on tylosinia kotona, sitä pari päivää jos menee uudelleen löysälle, esim syötyään jotain epäsopivaa, ei ole toistaiseksi tarvinnut antaa.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: ****** 
Päivämäärä:   18.7.24 10:40:53

Ensimmäinen ongelma on se, että olet yrittänyt pitää ruokintavälit mahdollisimman tasaisena. Koira ja koiran kroppa oppii sen tasaisen ruokintavälin ja sen takia niitä "tyhjän mahan"-oksenteluja tulee. Kroppa alkaa ennakoimaan ruoan tuloa ja jos sitä ei sitten tulekaan tarpeeksi nopeasti, niin tulee ne kivat oksut.

Jos koira on hoikka, voit antaa vähän enemmän ruokaa.

Aina voit kokeilla lisätä sitä raakaa tai kokeilla toista nappulaa. Eikä ne eläinlääkäreiden ruoat mistään saatanasta ole, mulla on yksi koira syönyt "huuhaa"-ruokaa monta vuotta ja se oli tuon koiran pelastus, ilman tuota ruokakokeilua se olisi montussa.

  Re: Närästys(täkö?) OK

Lähettäjä: Mieie 
Päivämäärä:   18.7.24 10:47:02

Meillä närästää lohiöljy, kananrasva ja merilevä. Ja tietty rasvainen ruoka. Nyt mennään peuranappulalla.

Tuo ruokintavälin tihentäminen auttaa myös monella.

Myös herkut tai luut voi olla syynä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.