Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Amk 
Päivämäärä:   24.4.24 08:16:57

Nyt ottaa niin päähän että pitää tulla purkautumaan. Meille suunniteltu tälle viikolle 3pv koulua ma, ke ja to klo. 8-16. Eilen opettaja ilmoitti että torstain luennoitsija on estynyt tulemaan torstaina ja vaihtoehdoksi jää opettajan luento torstaina tai luennon siirtäminen perjantaille. Kyselyyn tietysti vastasin ettei päivän siirtäminen enää onnistu koska työt on jo sovittuna näin lyhyellä varoitusajalla. Enemmistö kuitenkin ääänesti luennon siirtämistä perjantaille. Nyt lukujärjestyksessä lukee siirretty luento perjantaille, jossa läsnäolopakko. Jos luennolle ei osallistu, joutuu sen korvaamaan ensi syksynä, eli opintoni venyisivät. Mielestäni tällainen ei oikeasti voi olla mahdollista koska kyllä aikuisilla ihmisillä on muutakin kuten töitä ja lapsia, eikä parin päivän varoituksella voi siirtää päivää vaan koska suurin osa muista opiskelijoista haluaa?

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: heh 
Päivämäärä:   24.4.24 08:21:26

Ihan uteliaisuudesta, mikä amk kurssi on niin ainutlaatuinen että yhden luentokerran väliin jääminen siirtää valmistumista puoli vuotta?

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.24 08:30:36

Lähetätkö opettajalle asiallisen sähköpostin, jossa kerrot ettet pääse luennolle noin lyhyellä varoitusajalla syystä x. Kysyt onko mahdollista että luento nauhoitetaan esim teams kautta. Mikäli ei niin olet halukas esimerkiksi tekemään lisätehtävän jolla korvaat poissaolon mutta pidät kohtuuttomana että opiskelut viivästyy yhden siirtyneen luennon vuoksi tmv. Kehotat myös koulukavereita laittamaan samanlaisen sähköpostin koska 1 mielipide ei merkkaa mutta useaan on pakko reagoida. Tuskin olet ainoa.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Kati 
Päivämäärä:   24.4.24 08:32:35

Ammatillisena opettaja vastaisin, että opiskelija itse valitsee minkä hän priorisoi tärkeimmäksi tässä kohtaa.
Opiskelut vaativat myös tiettyä sitoutumista, äkkinäisiä muutoksiakin voi tulla.
Oliko pakollisuus luennoissa tiedossa etukäteen ?
Haittaako opintojen syksyllä jatkuminen ? - kyllä, aina kaikki haluavat valmistua mahd. nopeasti.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.24 08:36:01

Onko opiskelu päätoimista? Yleensä amk opinnot lasketaan päätoimisiksi, jolloin oppilaitoksen ei tarvitse huomioida opiskelijoiden virka-ajan töitä tai muita menoja.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Hejsan 
Päivämäärä:   24.4.24 08:39:03

Laitat vaan opettajalle viestiä, monesti noissa kyllä joustetaan ja voit saada jonkun vaihtoehtoisen tavan suorittaa luennon. Ainahan noissa "uhkaillaan", jotta kaikki oppilaat eivät yrittäisi venkoilla, mutta yhden tai muutaman oppilaan kohdalla on helpompi tehdä poikkeus.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   24.4.24 08:41:18

” Ammatillisena opettaja vastaisin, että opiskelija itse valitsee minkä hän priorisoi tärkeimmäksi tässä kohtaa.
Opiskelut vaativat myös tiettyä sitoutumista, äkkinäisiä muutoksiakin voi tulla.”

” Onko opiskelu päätoimista? Yleensä amk opinnot lasketaan päätoimisiksi, jolloin oppilaitoksen ei tarvitse huomioida opiskelijoiden virka-ajan töitä tai muita menoja.”

Valitettavasti todellisuus vain on se, että myös päätoimisten opiskelijoiden on tänä päivänä tehtävä yleensä töitä opintojen rinnalla ja valtaosaan töistä et voi ilmoittaa, että jätän tulematta opintojen vuoksi. Ihmekään, että meillä koko ajan suurempi osuus nuorista aikuisista palaa tai on vaarassa palaa puhki jo opintojen aikana, kun päätoimisten opintojen ja itsensä elättämiseksi pakollisten töiden yhdistäminen on vaikeaa ja sit kuitenkin samaan aikaan toitotetaan kuinka pitäisi valmistua nopeasti työelämään (mieluusti vielä monipuolisen työkokemuksen kera).

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Pii 
Päivämäärä:   24.4.24 08:46:21

Ammatillisen opettajan vastaus on kyllä aika nillittämistä...
Jos koulua on suunniteltu kolmelle päivälle, niin jotenkin olettaisin jo valmiiksi, että kyse on monimuotototeutuksesta. Nuo amk:n "pakolliset" luennot ovat muutenkin pääsääntöisesti pelkkää kuraa, esim.omalla kohdalla yhdellä kurssilla oli läsnäolopakko 90% tunneista, ja tunneilla katsottiin mm.elokuva. Ihan sellainen elokuva, jonka olisi voinut milloin vain katsoa suoratoistopalvelusta itsekseen, ja jonka olin jo nähnyt.
Opettajaan yhteys, että mitäs nyt, olit varautunut läsnäoloon, mutta se sotkettiin näin lyhyellä varoitusajalla, että pitääkö opettaja sen luennon sinulle nyt, saatko jonkun korvaavan tehtävän, vai kysytkö asiaa toimialajohtajalta?

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: <33 
Päivämäärä:   24.4.24 08:46:24

Meillä oli sama, mutta korona muutti kaiken ja tuli löysempää. Eli opiskelu on 8-16 ma-pe. Työt otetaan sen ulkopuolelle. Tähän on varaudettava ja tällä opetetaan juurikin priorisointia, ennakoimaan.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: ss 
Päivämäärä:   24.4.24 08:52:09

Niin noh. Tässä vuoden sisään on tullut vastaan parikin tapausta, jossa amk on ilmoittanut hakijoille monimuoto-opinnoista ja lähipäivistä tyyliin 1x/kk, ja koulun alettua onkin huomattu että järkätäänpä sittenkin lähihommia keskimäärin 3-4 päivää viikossa. Näihin hakeneet on olleet aikuisia työssäkäyviä ja iso osa perheellisiäkin, joille tämmöinen järjestely ei vain onnistu. Paras kaverini on keskeyttänyt tähän mennessä 2 saamaansa amk-paikkaa sen vuoksi että ensin koulu lupaa yhtä ja sitten tekeekin toisin :D

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: ss 
Päivämäärä:   24.4.24 08:53:32

Ja summauksena että kyllä, valitettavasti koulut voivat tehdä kuten lystäävät. Osa opettajista on inhimmillisiä, osa ei.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: !!! 
Päivämäärä:   24.4.24 08:53:36

Heh, vaikkapa bioanalyytikoilla on täsmälleen kahdesti vuodessa toteutuvia kursseja.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: <33 
Päivämäärä:   24.4.24 09:08:12

amk on ilmoittanut hakijoille monimuoto-opinnoista ja lähipäivistä tyyliin 1x/kk, ja koulun alettua onkin huomattu että järkätäänpä sittenkin lähihommia keskimäärin 3-4 päivää viikossa. "

Tästä kyllä luulisi nousevan meteli. Jos noin todellakin on ilmoitettu, kirjallisesti, ei sitä voida perua. Tällöin koulu joustaa.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.4.24 09:15:51

No eipäs vaan näissä tapauksissa ole joustanut. Näistä on kirjallista materiaalia koulujen/opintopolun sivuilla, ja kaverinikin soitteli kouluihin ja haki sen perusteella sellaiseen missä onnistuisi opiskella työssäkäyvänä 700km päästä.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Kati 
Päivämäärä:   24.4.24 09:34:21

Opettajana ja myös aikuisopiskelijana sanoisin seuraavasti.
Itse olen pystynyt tekemään omat opintoni työn ohessa, omalla aikataululla. Tämä vaatii etukäteissuunnittelua ja myös opintovapaata. Mieti onko perhetilanteesi/talous lähtöhohtaisesti sellainen että kykenee opiskelemaan ?

Mitä tulee oppilaitoksen sitoutumisesta lähipäivien määrään, niin toki lupauksessa pitää pysyä, pieniä muutoksia voi tulla.
Aikuisopiskelijoiden kohdalla pyritään aina joustoon, se on selvä. Myös vaihtoehtoisia suorittamistapoja voi tiedustella.
Muistakaa kuitenkin että yhdellä opettajalla voi olla satoja opiskelijoita ja kaikille heille ei kykene yksilöllistä palvelua antamaan.

Nyt yhteys aineen opettajaan, ne valitukset muille tahoille ovat ihan turhaa. Tämä ei kuulu muiden ihmisten työnkuvaan.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: j 
Päivämäärä:   25.4.24 06:43:12

Mistä luulette johtuvan , että niin moni jättää amk:n kesken?
Niinpä! Eikä tämä ole edes ainoa syy.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   25.4.24 06:57:21

Kukaan tuskin siirtää luentoa päivästä toiseen tahallisesti. Jos asiasta on äänestetty luokan kesken, kyllä, on normaalia, että enemmistön mukaan mennään.
Ja kuten edelläkin on sanottu, jos on kyse päätoimisesta opiskelusta, silloin opiskelu on se tärkeämpi asia. Jos itse päätät, että työt on tärkeämpiä, se on oma valintasi ja opiskelut etenee sen mukaan mitä on mahdollista.
Kannattaa jo tässä vaiheessa elämää opetella, että muutokset on jatkuvia, etenkin työelämässä. Joskus joutuu pettymään ja suunnittelemaan asioita uusiksi.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   25.4.24 07:06:38

” Ja kuten edelläkin on sanottu, jos on kyse päätoimisesta opiskelusta, silloin opiskelu on se tärkeämpi asia. Jos itse päätät, että työt on tärkeämpiä, se on oma valintasi ja opiskelut etenee sen mukaan mitä on mahdollista.
Kannattaa jo tässä vaiheessa elämää opetella, että muutokset on jatkuvia, etenkin työelämässä. Joskus joutuu pettymään ja suunnittelemaan asioita uusiksi.”

Aivan absurdeja kommentteja. En tiedä missä maailmassa nämä kirjoittajat elävät. Toki työvuorot sovitaan tiedossa olevan lukujärjetyksen ulkopuolelle eli opinnot menevät siten töiden edelle, mutta harvassa taitavat olla ne työntajat joille voi parin päivän varoitusajalla ilmoittaa, etten muuten tulekaan sovittuun työvuoroon, koska pakollista luentoa siirrettiin yllättäen. Priorisoi siinä sitten opinnot edelle… Eikä opintoja voi myöskään priorisoida niin, ettei tekisi ollenkaan töitä ja välttäisi siten tällaiset tilanteet, koska ilman töitä ei monella opiskelijalla ole varaa edes vuokraan - saatika muihin elinkustannuksiin.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   25.4.24 07:17:53

Kurjaa toimintaa koululta, ymmärrän sen kyllä. Toisaalta koulutuksen järjestäminen on nykyään aika haastavaa juuri sen takia, että hyvin harvassa ovat ne opiskelijat, joille koulu on se elämän pääjuttu. Mun opiskellessa vuosina 2005-2008 melkein kaikki oli koulussa pääosin ma-pe 8-16, ja jos töitä tehtiin, niin työvuorot oli iltaisin ja viikonloppuisin. Nykyään oppitunteja ei ole (resurssipulan ja kulttuurin muutos) lukujärjestyksessä kuin ehkä 15-20 h/viikko, eikä opiskelijat tule niilläkään.

Kaikista suurin vitsi on verkkokoulutus. Mainostetaan tyyliin "kätevästi työn ohessa", mutta ei siinä oikeasti ole mitään kätevää. Oppiminen tai pelkkä hyväksytty suorittaminenkin vaatii työskentelyä enemmän kuin muutaman hassun tunnin, jotka opiskelijat ovat valmiita käyttämään työn ja muun elämän ohessa.

T. Amk-ope

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.4.24 07:41:00

Kertokaahan nyt, missä työpaikassa voitte sopia muutaman päivän varotusajalla, että sovittu työvuoro ei sovi, koska koulu siirsi luentopäivää?

Aloittajahan on voinut priorisoida koulun hyvinkin ensimmäiseksi ja työvuorot sovittu vasta, kun pakolliset luentopäivät on ilmoitettu koulusta. Eli, aloittaja ei ole ottanut työvuoroja vastaan maanantaille, keskiviikolle tai torstaille, mutta tiistai ja perjantai on sopinut, koska ovat olleet koulun, sen ykkösprioriteetin, puolesta vapaita päiviä. Tänä päivänä on pakko tehdä töitä opiskelujen ohella, joten jos on ollut tarjolla työvuorot tiistaille ja perjantaille, tottakai ne on otettu vastaan.

Ja okei, minä voisin vain ilmoittaa, että perjantaina onkin koulupäivä, en voi tulla töihin. Se olisi palkaton, mutta se olisi työnantajalle ok. Mutta onko se minulle ok, että koen ansionmenetystä, koska koulu tekee yllättäviä aikataulumuutoksia pakollisiin luentoihin kohtuuttomalla varoitusajalla? Opiskelijana se yksikin työpäivä on aika merkittävä tulo.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Jaana 
Päivämäärä:   25.4.24 08:05:20

Minusta tämä nykyinen opiskelusysteemi on mennyt älyttömyyksiin. Koulu on joku sivujuttu. Tärkeämpi on se työ jossain suorittavassa hommassa eikä yleensä edes opiskelun alalla. Sen lisäksi monet muut asiat kiilaa eteen.

Opinnoissa on vain jonkun verran paikallaoloa ja viikot erittäin löysiä. Harjoittelut pistetään väkisten sopimaan opintojen tavoitteisiin ja näyttöihin. Eihän tämmöisessä systeemissä kukaan opi säännöllistä työrytmiä ja sitä, että työelämässä oikeasti pitää saada jotain aikaan. Ammatillinen identiteettikään ei kasva, kun se raha haetaan hommista, jotka ei ole omaa alaa.

Olen itse suorittanut aikuisena yliopistotutkinnon sekä useamman ammattitutkinnon. Minulla on AMK tutkinnon suorittaneita lapsia ja myös tutkintoa parhaillaan suorittava lapsi. Olen myös työpaikalla ohjannut harjoittelijoita ja ollut mukana arvioimassa opiskelijoita.

Tämä nykyinen systeemi sopii erittäin harvalle opiskelijalle. Myös työpaikoille tämä on huono, sillä nuorilla on kummalliset asenteet työntekoon.

Nyt osa opiskelijoista tekee harjoittelut ilmaiseksi ja asenteessa sen sitten näkyy. Hyöty harjoittelupaikalle on olematon. Ymmärrän nuoria kyllä tässä osittain.

Oli ennen paljon tehokkaampaa, kun koulu hoiti opetuksen ja siellä koulussa oli kunnon päivät ja viikot. Joku saattoi käydä töissä iltaisin tai viikonloppuisin, mutta se oli harvinaista. Kesällä mentiin kesätöihin ja ansaittiin kunnon rahat. Siinä työssä oli vastuu ja hyvin usein se oli sillä oikealla alalla.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Pii 
Päivämäärä:   25.4.24 08:30:48

"Hyöty harjoittelupaikalle on olematon."
Hetkinen. Opiskelijat ovat oppimassa töihin, eivät ilmaisena työvoimana, vaikka heistä varmasti apua onkin. Tein muinoin itse siten, että kun työharjottelupaikassa oli liian vähän työntekijöitä, niin vaihdoin "työntekijämoodiin", tein päivän palkallisena ja _korvasin_ tuon harjoittelupäivän myöhemmin. Opiskelijat ovat oikeasti siellä oppimassa pidempään tehneiltä työntekijöiltä sekä oppimassa taitoja, eivät pelkästään "hyödyksi työnantajalle".

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   25.4.24 08:53:13

Minulla on läsnäolopakolliset kurssit siirtyneet jo muutamankin kerran, koska en ole saanut vapaapäiviä töistä.
Ensi viikolla onkin opon kanssa palaveri, että olisiko jollain muulla koululla tulossa näitä kursseja vaikkapa verkkokurssina ilman läsnäolopakkoa.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.4.24 08:53:29

"Nyt osa opiskelijoista tekee harjoittelut ilmaiseksi ja asenteessa sen sitten näkyy. Hyöty harjoittelupaikalle on olematon. Ymmärrän nuoria kyllä tässä osittain."

Pii kirjoittikin hyvin jo tuosta, että harjoittelijat eivät todellakaan ole mitään ilmaista työvoimaa, vaan opiskelemassa työhön. Valitettavasti toisissa paikoissa heidät tosin nähdään nimenomaan ilmaisina tai halpoina työntekijöinä. Onneksi meillä on oppilaitoksessa kiinnitetty huomiota tähän: Heti alusta lähtien korostetaan, että palkattomaan harjoitteluun ei pidä mennä kuin ihan pakon edessä. Lisäksi harjoittelussa olleilta kerätään kokemuksia, joiden perusteella joitakin paikkoja ei suositella. Taustalla on yleensä juurikin tämä ilmaisena työvoimana pitäminen tai se, että harjoittelussa ei ole päässyt opettelemaan lopulta varsinaisia työtehtäviä, vaikka palkkaa olisikin saanut. Esimerkkinä tuttu, joka vietti toisessa farmasian harjoittelussa suurimman osan ajastaan kassalla (toimi siis käytännössä lääketeknikkona), vaikka harjoittelun tehtävänä olisi ollut tutustuttaa farmaseutin työtehtäviin mm. reseptitiskin takana.

Siitä olen samaa mieltä, että nykyinen systeemi ei toimi ja kun poliittisia päätöksiä katselee, niin valitettavasti opiskelijat taidetaan jatkossa ajaa entistä ahtaammalle. Valtaosa varmasti priorisoisi opinnot mielellään, mutta valitettavasti käytännössä joutuu usein tekemään valintoja opintojen ja toimeentulon välillä. Yhä useampi myös epäröi opintolainan kanssa, koska tulevaisuus näyttää niin epävarmalta ja työelämä on yhtä pätkätyötä toisensa perään. Tässä epävarmuudessa saa todella miettiä uskaltaako ottaa hartioilleen lainaa jo opintoaikana.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.4.24 10:44:43

"Minusta tämä nykyinen opiskelusysteemi on mennyt älyttömyyksiin. Koulu on joku sivujuttu. Tärkeämpi on se työ jossain suorittavassa hommassa eikä yleensä edes opiskelun alalla. Sen lisäksi monet muut asiat kiilaa eteen."

Töissä käydään, että voidaan opiskella. Työelämä ei jousta.

Jos opiskella voisi yhteiskunnan tuilla ei tarvitsisi käydä töissä samalla.

"
"Nyt osa opiskelijoista tekee harjoittelut ilmaiseksi ja asenteessa sen sitten näkyy. Hyöty harjoittelupaikalle on olematon. Ymmärrän nuoria kyllä tässä osittain.""

Joillakin aloilla harjoittelijat ovat vain kantoapua ja paskatyön tekijöitä joita ei edes opeteta. Vtuttanut aikuisena ihmisenä siivota kaksi viikkoa yrityksen varastoa "sieltä me kaikki ollaan aloitettu", kun on niitä varastoja siivonnut jo 20 vuotta sitten. Eikä se itse työ ole ongelma, mieluusti siivoan varastoakin jos siitä maksettaisiin. Mutta ilmaiseksi siivoamassa varastoa silloin kun pitäisi olla oppimassa ammattia!

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.4.24 10:55:39

Noista työharjoitteluista: ovat kyllä aivan yhtä tyhjän kanssa. Olin nuorena eräässä leipomossa töissä ja sinne haalittiin aina opiskelijoita. He tekivät aivan samaa työtä kuin me toisetkin mutta ilman palkkaa. Mutta esimerkiksi tahdin tuli olla sama. Eivät kuitenkaan leiponeet kuin viimeisenä päivänä. Kerrankin kaksi kondiittoriopiskelijaa taittelivat kaksi päivää pahvilaatikoita.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.4.24 11:53:27

Minullakin piti alunperin olla palkaton harjoittelu, mutta kun työtehtävät oli laajoja ja vaativia ja perehdytyskin alkoi olemaan vähän niin ja näin, niin opettaja kysyi palaverissa harjoittelupaikan esimieheltä, että eiköhän tällaisesta hommasta kuuluisi saada palkkaa. Ja vähän antoi palautetta siitäkin, että harjoittelijalla ei kuuluisi olla hoidettavanaan noin laajaa kokonaisuutta.
Sain palkan sitten 4 kuukaudelta.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   25.4.24 11:56:24

Vedä Kati itsesi vesanpytytystä alas :D

Ihanko oikeasti säkin voit jättää menemättä töihin 2 päivän varoajalla jos sulle ilmoitetaan, että pitää olla toisaalla. Täysin sama asia.

Muutoksia tulee, mutta jos ennalta sovittu muutetaan, se ei voi enää olla pakollinen vaan sen pitää olla korvattavissa.

Ihmisillä on oikeus elämään. Osalla mm. lapsia. Mihinkäs sen tunget päivän varoajalla?

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.4.24 12:02:24

"vaikkapa bioanalyytikoilla on täsmälleen kahdesti vuodessa toteutuvia kursseja."

Meillä onkin vain kerran vuodessa toistuvia!!

Pointti nyt taisi olla se, että millekään kurssille ei ole 100% läsnäolopakkoa. Kyllä sieltä aina saa vähintään kerran olla pois...

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: realisti 
Päivämäärä:   25.4.24 12:08:30

Ei kai yksi luento koko päivää kestä. Sovit TAn kanssa että aloitat myöhemmin tai lopetat aiemmin. Tai käyt keskellä päivää lennolla ja tulet takaisin.
Mutta kun yhyy... ei edes yritä sopia asiaa.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   25.4.24 12:21:30

"Sovit TAn kanssa että aloitat myöhemmin tai lopetat aiemmin. Tai käyt keskellä päivää lennolla ja tulet takaisin."

Minäkin työskentelen sellaisella alalla että kun se työvuoro on sovittu tiettyyn aikaan niin sitä ei muuteta. Tarve on tiettyyn vuoroon ja tiettyyn aikaan, turha kysellä että sopisko niinku hei jos tuunki illaks töihin.
Että yhyy vaan.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: k 
Päivämäärä:   25.4.24 12:21:56

joo, meilläkin amkissa ainakin yhden opettajan tunnit aina vaihtelevat..

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: —- 
Päivämäärä:   26.4.24 08:15:26

Kyllä meillä on kursseja amk:ssa, mistä vaan ei voi olla pois. Kun koulu joutuu vuokraamaan kalliit laitteet, että päästään harjoittelemaan asioita ja muuten kuin tekemällä ei asiaa opi, joten läsnä on oltava 100%. Kurssit pidetään kerran vuodessa, jos sitäkään. Aloituspaikkoja n. 10 per vuosi.

Eri asia oli it-puolella. Monet asiat pystyi opiskelemaan itsenäisesti ja työkalut pystyi monesti asentamaan onalle koneelle. Jos olit pois, niin katsoit vaan luentotallenteen ja teit tehtävät. Labrojakin pystyi sopimaan koulun kanssa uusille päiville, kun koulu omisti laitteet ja niille oli oma tila.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Hoh 
Päivämäärä:   26.4.24 10:17:31

Sovit TAn kanssa että aloitat myöhemmin tai lopetat aiemmin. Tai käyt keskellä päivää lennolla ja tulet takaisin."

Niin. Sanopa jollekin kotihoidon varassa elävälle papalle että käypä tällä kertaa itse pesulla, ja jaa omat lääkkeesi, käyn vain vähän tässä kesken päivän luennolla.
Ja jos realisti ei vieläkään tajua, niin ei, näiden tekeminen ei onnistu myöhemmin päivällä, koska tuollaiset työt ovat aika tarkkaan aikataulutettuja.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.4.24 11:27:31

Ei tehdastyössäkään voi muuttaa työaikojaan. Jos olet sovitin vuoron aikana pois, siihen on palkattava tilalle joku muu tai koko laitos seisoo. Ei ole ihan halpaa pitää tehdasta kiinni muutamaa tuntia, kun yksi vähän käväisee luennolla...

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   26.4.24 11:27:31

No entäpä jos se aloittaja olisikin sairastunut eikä koulutuksessa, kuolisko se pappa sitten ilman hoitoa? Aloittaja on korvaamaton?

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Hoh 
Päivämäärä:   26.4.24 11:55:26

"No entäpä jos se aloittaja olisikin sairastunut eikä koulutuksessa, kuolisko se pappa sitten ilman hoitoa? Aloittaja on korvaamaton?"

Et voi olla näin tyhmä tai tietämätön, jos tänne osaat kirjoittaa.
Jos on sairas, eli poissa koko päivän, siitä ilmoitetaan töihin, tai ainakin aikuiset ilmoittavat, ja siihen tilalle etsitään joku muu tekemään, vaikka sitten esihenkilö.

Toki jossain fantasiamaailmassa elo onnistuu eri tavalla. Siellä tosin ei ole niitä apua tarvitseviakaan.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   26.4.24 12:22:19

Niin jos aloittaja ei voi tulla töihin koulun takia niin siihen ei voi etsiä ketään toista tai vaihtaa vuoroa? Aloittaja ei vain halunnut koittaa selvittää asiaa vaan alkoi vain haukkua koulua.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Amk 
Päivämäärä:   26.4.24 12:25:06

Kyllä minulle koulu on proriteetti 1. Koulun ohella on vaan välillä tehtävä työvuoroja, että saa laskut maksettua ja ruokaa kaappiin. Yleensä katson edellisviikolla keikkanetistä voinko ottaa vaikka yhden vuoron seuraavalle viikolle. Tässä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä ja opiskelijoitahan kannustetaan tekemään töitä koulun ohella. Esimerkiksi perheellisille ei usein riitä pelkkä lainan nosto. Viikonlopputöitä on harvemmin tarjolla keikkalaisille. Minun alalla ei ole mahdollista jättää potilasta yksin ja häipyä luennolle. Opiskeleeko joku oikeasti vaikka neljä vuotta tekemättä yhtään keikkatöitä? Osalla vastaajista tuntuu olevan kokemusta siitä. Itse olen ollut juuri 3kk työharjoitteluissa ilman palkkaa ja laskut on tosiaan maksettava.

Itse en nyt valitettavasti päässyt luennolle työvuoron takia, joten luultavasti valmistumiseni siirtyy sen takia. Luennolle ei edes ollut mahdollista osallistua etänä. Laitoin opettajalle viestiä ja kyllä ilmoitin ettei tällainen toiminta voi olla mahdollista. Kyseessä oli vieläpä juuri tällainen luento mistä ei ns. opi mitään ja saan saman asian kerrattua lainaamalla kirjan.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   26.4.24 12:26:34

tuttu suorittaa juuri opiskeluja työssäoppisen tapaan eli on firmassa "töissä". omissa töissä ei käy kun on opintovapaalla, tai miksikä sitä kutsutaan, mutta on tietenkin perhe hoidettavana ja työt firmassa missä opiskelee. jatkuvasti tulee muutoksia online luentoihin ja koululla tapahtuviin opintoihin. eli firmassa työskentely on mahdoton sopia etukäteen, kun saattaakin tulla yllätyksiä, vaikka se on pääasiallinen oppimistapa. eikä kukaan tunnu tietävän, mitä kursseja hänen tulee suorittaa, milloin ne on, ovatko firmassa vai koululla, arvioiko opettaja vai lähetetäänkö video suorituksesta... ei käy kateeksi.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Hoh 
Päivämäärä:   26.4.24 12:27:11

M, aloittaja saattaa opiskelijana vaikka itse tarvita nuo rahat, jotka työvuorosta tulisi. Aavistuksen voi harmittaa se, että muutaman päivän varoitusajalla muutetaan aikatauluja, ja sen sijaan, että aloittaja olisi ollut tällä viikolla torstain poissa töistä ja perjantaina töissä, niin nyt joutuisikin olemaan molemmat päivät koulussa, eli palkatta. Ja, jotkut työnantajat eivät ole niin suopeita, että jatkuvasti antaisivat irtovuoroja henkilölle, joka joutuu niitä vähän väliä koulun takia perumaan lyhyellä varoitusajalla.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: -.. 
Päivämäärä:   26.4.24 12:27:35

” Ammatillisena opettaja vastaisin, että opiskelija itse valitsee minkä hän priorisoi tärkeimmäksi tässä kohtaa.
Opiskelut vaativat myös tiettyä sitoutumista, äkkinäisiä muutoksiakin voi tulla.”

Niin typerä lausunto, varsinkin kun koko ajan enenevässä määrin opiskelijoille huudetaan "mee töihi". Työnantajakin vaatii sitoutumista.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   26.4.24 14:01:45

Olisit ottanut saikkua.

  Re: Voiko koulu toimia näin?

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   26.4.24 15:13:05

Läsnäolopakosta voi olla montaa mieltä. Siitä voi opettajan kanssa keskustella kyllä. Samoin siitä, että aikataulu muuttuu lyhyellä varoajalla. Toisaalta, sellaistahan se elämä on, että aikataulut muuttuu, tuskin niitä kukaan tahallaan vekslaa.

Mutta sitten se, että milloin se luento tai muu pakollinen asia on - ikinä ei voi löytää kaikille sopivaa ajankohtaa. Mulla on lukukauden aikana yleensä noin 300 opiskelijaa. Alapa siinä neuvotella jokaisen kanssa sopivaa ajankohtaa tentille tai muulle asialle, joka vaan pitäisi jotenkin hoitaa. Yleensä en edes yritä, vaan joustan niin paljon että uuvun. Mullakin olisi kyllä työajat ja muu elämä, mutta minkäs teet.

T. Amk-ope

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.