Lähettäjä: Pullo
Päivämäärä: 17.4.24 09:55:17
Viro on ollut EU-maa vuodesta 2004. Kävin siellä opintomatkalla vuonna 2017 ja kävimme lypsykarjatilalla, jolla oli oma juustola. Juustot kypsyivät puuhyllyillä - ei iso juttu, mutta Suomessa ei onnistuisi, koska puu ei ole hygieeninen materiaali. Navetassa ei ollut kuiviketta parsissa ja näimme monta asiaa, jotka aiheuttavat vaaraa niin eläimille kuin työntekijöillekin. Lehmät olivat suomalaiseen navettaan tottuneen silmissä likaisia ja turhan laihassa kunnossa. Ilmeisesti ko. paikka oli kuitenkin ihan arvostettu ja hyvänä pidetty.
Hollannissa kävimme sonnikasvattamolla. Eläimiä oli karsinoissa niin paljon, etteivät kaikki todellakaan voineet mahtua makaamaan yhtäaikaa. Niillä ei ollut vettä ja rehua jatkuvasti tarjolla kuten Suomessa, vaan ne ruokittiin ja juotettiin kahdesti päivässä. Vahvimmat siis syövät heikompienkin rehut, ja eläimet saattavat saada liian vähän juodakseen. Ei menisi täällä läpi. Siellä se ilmeisesti oli ihan normaalia, koska tilanpitäjä kertoi asioista ihan avoimesti. Näimme tiloja, joilla asiat olivat tosi hyvin, mutta nuo jäivät ikävinä mieleen.
|