Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: Haus 
Päivämäärä:   27.3.24 00:08:28

Olen katsellut myytäviä mökkejä, ja törmäsin esim. tapaukseen, jossa 49 000 € arvoisessa mökissä oli kiinnityksiä 87 000 € arvosta. Mitä tuo ostajan kannalta tarkoittaa?

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: Wanha kurppa 
Päivämäärä:   27.3.24 00:39:27

Kiinnityksissä sinällään ei ole mitään pahaa, jos ne ovat vapaina (ei ole otettu lainaa niitä vastaan). Ne ovat "sovittuja takuita" kiinteistöä vastaan. Se, että kiinnityksiä on lähes kaksi kertaa arvon verran lienee menneisyyden peruja ja kohde joskus ollut arvokkaampi, kun kiinnitykset on tehty.

Harva pankki halunnee antaa 87 tonnia lainaa, jonka vakuutena on 49:n tonnin kiinteistö.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: kardiana 
Päivämäärä:   27.3.24 05:05:04

Kiinnitykset (eli panttikirja) on hyvä olla olemassa valmiina, toki lainoittamattomina. Jos ostat kiinteistöä, jossa panttikirja on valmiina, on lainan hakeminen nopeampaa kuin jos joutuisit myyjän avustuksella ensin hakemaan ne panttikirjat.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: Törö 
Päivämäärä:   27.3.24 06:15:25

Se on hyvä asia. Mökki on voinut olla tuon lainasumman vakuutena. Kun mökki myydään, yleensä kiinnitys siirtyy uudelle omistajalle eli sinä saat vastaavasti lainaa halutessasi. Jos kiinnityksiä ei ole, ei lainaa saa. Ja kiinnitysten hakeminen maksaa, jos ne itse pitää hakea Toisaalta, jos ei lainaa tarvitse mihinkään, ei niillä ole merkitystä. Ne periaatteessa nostavat kiinteistön arvoa eli mitä suurempi summa, sen parempi.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä. 
Päivämäärä:   27.3.24 09:10:55

Joo mikään ei estä omistajaa hakemasta isojakin kiinnityksiä taloon tai metsään..

Pankki päättää kuinka suuren lainan se antaa jos talo on velan vakuutena.
Yleensä lainaa annetaan puolet kiinteistön mahdollisesta myynti hinnasta.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: täti 
Päivämäärä:   27.3.24 10:21:43

Ostettaessa on todellakin varmistettava, että kiinnitykset on vapaat. Jos ovat velan panttina niin menetät kiinteistön, jos velanottaja ei velkojaan maksa.

Näiden kanssa on oltava varovainen.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.3.24 11:37:04

Ja kaupan jälkeen pitää tarkistaa että kiinnitykset ovat siirtyneet nimiisi.
Nyt on harvinaisen paljon ongelmia kiinnitysten kanssa ihan virheitä.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   27.3.24 12:00:02

”Mihin sitä välittäjää tarvitsee??”-hötönetin vakkari hokema, mutta silti ei tiedetä mitä ovat kiinnitykset.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: ekka 
Päivämäärä:   27.3.24 12:26:26

Kiinnitys ei tosiaan ole tae siitä, että uusi omistaja saa lainaa. Eikä ainakaan tae siitä, että saisi kiinnityksen verran lainaa. Mutta kiinnitys tarvitaan, jotta kiinteistöä voi käyttää lainan pantiksi.

Pakko tähän sanoa, että olen lukenut kiinteistöoikeutta, olen omistanut kiinteistöjä joissa on kiinnityksiä ja minulla on lainaa, joiden panttina on kiinnityksiä. Silti en ihan oikeasti ymmärrä, mikä hemmetti kiinnitys oikeasti on. Miksi kiinteistöä ei voi suoraan laittaa lainan vakuudeksi kuten vaikka osakehuoneistoa, vaan tarvitaan kiinnitys?

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   27.3.24 12:40:25

Olen käsittänyt niin, että vähän oikoen _osakehuoneistossa_ on vastaavat paperit yhtiömudon takia jo olemassa, mutta kiinteistöissä ei välttämättä ole. Kiinteistöhän voi olla vaikka viisisataa vuotta vanha, eikä uusiinkaan kiinteistöihin ole pakko niitä vakuusarvopapereita tehdä jos ei niille ole käyttöä.

Ihan puhdasta paperihommaahan se on. Vähän niin kuin ihmisellä ei välttämättä ole passia, mutta sellainen täytyy hankkia tiettyjä juttuja varten.

  Re: Kiinnitetyn talon ostaminen

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   27.3.24 23:09:11

Kiinnitysjärjestelmä on olemassa ensinnäkin sen vuoksi, että kiinteistöissä ei ole osakekirjaa, jonka voi luovuttaa lainanantajan haltuun vakuudeksi. Siispä ainoa keino saada kiinteistö pantatuksi on ottaa siihen kiinnitys ja luovuttaa se lainanantajalle vakuudeksi - nykyään toki sähköisesti, ennen piti olla paperinen panttikirja leimamerkkeineen. (Tosin nyt, kun siirrytään sähköiseen huoneistorekisteriin, poistuvat myös osakekirjat, joten osakehuoneistollekin panttaus tulee jatkossa sähköiseksi).
Toiseksi kiinnitysjärjestelmä osoittaa kiinteistön pantinhaltijoiden keskinäisen etuoikeuden. Kiinteistöön voi ottaa useita eri kiinnityksiä, jotka numeroidaan ykkösestä eteenpäin. Lainanantajia voi olla useita, jokaisella on vakuutena kiinnitys tietyllä etuoikeudella. Jos kävisi niin, että laina jää maksamatta ja kiinteistö myydään velkojen maksamiseksi, kukin lainanantaja saa saatavalleen suoritusta sen mukaan, mikä on hänen panttikirjansa etuoikeus.
Lisäksi kiinnitysrekisteri on julkinen. Rekisteristä lainanantajaksi ryhtymistä harkitseva voi nähdä, kuinka suuresta määrästä velkoja kiinteistö on jo aikaisemmin pantattu. Muutenhan samaa kiinteistöä voisi vaikkapa huijaustarkoituksessa käyttää vaikka kuinka monen lainan vakuutena eri tahoille.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.