Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Koirankidutusvideo

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 20:15:34

Katsoin juuri pariskunnan melontavaellusvideon lapin joelta. Pariskunnalla oli mukanaan pieni koira, seurakoirarotu.

Sekä melojat että koira olivat alussa peloissaan. Koira luimisteli hädissään penkin alla uskaltamatta esiin. Kanoottikin kaatui koskessa heti ensimmäisenä päivänä, koira joutui uimasilleen. Liivit sillä oli, näyttivät olevan hyvin mitoitetut.

Tuli seuraava päivä. Koira vaikutti olevan melonnasta innoistaan. Se heilutti villisti häntäänsä ja nojasi tassuillaan kanootin laitaan kurotellen kuonollaan. Siinä ei näkynyt merkkiäkään hätäännyksestä. Välillä se asettui pitkän päivän aikana rauhallisesti nukkumaan ja välillä katseli innokkaasti maisemia.

Monien mielestä koiran altistaminen tuolla tavalla on suoranaista kidutusta. Mutta kuinka moni koira oikeasti menee pilalle siitä, ett se altistuu vaikutteille, joita se ei hallitse?

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 20:35:36

Siis missä kohtaa koiraa videolla kidutettiin?

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: Huihai 
Päivämäärä:   30.6.22 20:37:13

Totta kai elävä olento voi aluksi pelätä, kun joutuu ihan uudenlaiseen tilanteeseen. Se ei kuitenkaan ole vaarallista, eikä koira ilmeisesti ollut kuolemanpaniikissa. Hyvähermoinen kaveri, kun jo seuraavana päivänä oli innolla mukana.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 20:42:15

"Siis missä kohtaa koiraa videolla kidutettiin?"

Minulla ei ole koiraa, mutta joskus luin jonkin Tuire Kaimion koulutuskirjan. Sen perusteella syntyi vaikutelma, että tuollainen harjoittelu pitäisi aloittaa suunnilleen siitä, että ensin kuunnellaan yhdessä veden liplatusta ja sen jälkeen mennään eteenpäin hyvin hitaasti askel askeleelta.

Koira oli kyllä ihana. Se oli koko ajan vapaana ja puuhaili omiaan, tuli välillä katsomaan, mitä muille kuuluu ja sitten taas pyöri lähellä.

Tuollaisen perusaktiivisen pienen seurakoiran minäkin ottaisin, jos koiran hankkisin.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   30.6.22 21:01:48

^jos koira on herkkä niin tuo on juuri oikea tapa toimia. Eikä se huonoa tee vähemmän herkille koirillekaan.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 21:03:37

Tuire Kaimio nyt on muuten ihme hippi. Hänen mielestään koiraa ei saa komentaa vaan kehua ja palkita kun lopettaa itse ei-toivotun toiminnan. Eli käytännössä tarkoittaa sitä että kun koira syö sun sohvaa, et saa kieltää vaan palkitset nakilla kun koira on syönyt sohvan.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   30.6.22 22:04:04

Ikinä ei voi tietää etukäteen, mitä pakottamisesta pelottavaan tilanteeseen seuraa. Moni koira sopeutuu, mutta osa panikoituu vielä pahemmin.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   30.6.22 22:17:37

"Eli käytännössä tarkoittaa sitä että kun koira syö sun sohvaa, et saa kieltää vaan palkitset nakilla kun koira on syönyt sohvan"

Ööh ei vaan ohjata koira syömään sallittuja asioita mielellään jo ennen kuin se koskee siihen sohvaan. Et sinä syömään opettelevalle taaperollekaan mene kiljumaan ei:tä kun se vähän nakkelee ruokaa sinne tänne.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: utelias 
Päivämäärä:   1.7.22 09:08:17

Millä tavalla koiraa videolla kidutettiin?

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: R 
Päivämäärä:   1.7.22 09:48:27

"Ikinä ei voi tietää etukäteen, mitä pakottamisesta pelottavaan tilanteeseen seuraa. Moni koira sopeutuu, mutta osa panikoituu vielä pahemmin."

Aivan totta, mutta omistaja yleensä tietää (tai ainakin pitäisi), että kumpaan kategoriaan koira kuuluu. Joskus on ihan ok laittaa koira pelottavaan tilanteeseen kunhan huolehtii, että se pystyy myös rentoutumaan siinä tilanteessa ja koiralle jää hyvä kokemus päällimmäiseksi. Kuten aloittajan esimerkissä kävikin.

Toki koiran opettaminen kanoottiin ei ole mikään arkielämän pakollinen taito. Mutta monet muut asiat ovat. Välttelemällä pelottavia juttuja ei koira pääse koskaan peloistaan eteenpäin ja sen koko elämä on stressaavaa.

Ja toisaalta, jos koira traumatisoituu täysin pienistäkin arkielämän jutuista (huolimatta esim. kunnollisesta sosiaalistamisesta), niin miettisin, onko sellaisen koiran paikka missään ihmisten ilmoilla ja onko rodun jalostamisessa menty vähän kummalliseen suuntaan.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   1.7.22 09:54:55

Miten omistaja voi tietää ennen ensimmäistä,tällaista kertaa? Ehkä olen tyhmä (vaikka eräänlaisena ammattilaisena itseäni pidänkin), mutta en minä ole tiennyt yhdestäkään koirastani. Esim agilityn keinun opetus yllättää,aina, osa menee kuin itsestään ja osalle siitä voi tulla lähes ylitsepääsemätön.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   1.7.22 10:01:09

"Hänen mielestään koiraa ei saa komentaa vaan kehua ja palkita kun lopettaa itse ei-toivotun toiminnan."

Pointtihan tässä on nimenomaan tehdä ei toivotusta käytöksestä eläimelle kannattamatonta, eli tehdään siitä halutusta käytöksestä kannattavin. Eläimelle on kannattavampaa olla purematta sitä sohvaa -> se ei pure sohvaa.

Kielto ei tee sohvan tuhoamisen lopettamisesta kannattavaa. Eläin kyllä oppii ehkä välttämään sohvaa (huom, sohvaa ainoastaan) jos se saa selkään, sille huudetaan tms. josta se pelästyy, mutta se käytös (jonku pureminen) on sille edelleen kannattavaa ja sohvan tuhoamisesta se siirtyy toiseen kohteeseen.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   1.7.22 10:08:05

"Miten omistaja voi tietää ennen ensimmäistä,tällaista kertaa? Ehkä olen tyhmä (vaikka eräänlaisena ammattilaisena itseäni pidänkin), mutta en minä ole tiennyt yhdestäkään koirastani. Esim agilityn keinun opetus yllättää,aina, osa menee kuin itsestään ja osalle siitä voi tulla lähes ylitsepääsemätön."

Ehkä agilitykeinusta tai kanootista on hankala tietää, mutta tarkoitin, että omistajan pitäisi tuntea koiraansa sen verran, että tietää onko tämä enemmän arka vai rohkea. Arkielämän tilanteista se selviää. Sinunkaan koirista ne, jotka ovat ensin olleet epävarmoja keinun suhteen, tuskin ovat saaneet siitä traumoja. Koska olet näyttänyt niille, että keinu on hauska juttu. Ne ovat ehkä ensin empineet, mutta keinu ei ole ollut niin pelottava, etteikö pelosta olisi voinut päästä rohkaisulla yli.

Mietitään vaikka, että lattialla on ilmapallo, joka poksahtaa. Osa koirista säikähtää ja pyrkii mahdollisimman kauas tästä ilmapallosta. Ehkä jopa kehittävät pelon kaikkia ilmapalloja kohtaan. Osa taas menee heti uteliaana katsomaan, että mistä ääni tuli, eikä niillä ole mitään ongelmaa ilmapallojen kanssa vastaisuudessakaan.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: :D 
Päivämäärä:   1.7.22 10:12:20

"Et sinä syömään opettelevalle taaperollekaan mene kiljumaan ei:tä kun se vähän nakkelee ruokaa sinne tänne."

Etkä myöskään toivottavasti kasvata lasta täysin ilman kuria, pelkillä karkeilla palkitsemalla.

  Re: Koirankidutusvideo

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   1.7.22 10:17:29

—, mutta kun koiran arkielämän rohkeus tai pelokkuus ei kerro juuri mitään siitä, miten se käyttäytyy omistajan siihen kohdistaman suuren paineen alla. Ei siitä voi päätellä mitään näistä tilanteista, se oli juuri pointtini.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.