Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.6.22 11:21:18

Vieläkö IT-ala on hyvin palkattua ja töitä riittää? Onko mahdollista päästä alalle ilman mitään aiempaa kokemusta? Teen nyt matalapalkkaista pätkätyötä (palkka 10€/h) ja oman taloudellisen tilanteen parantaminen kiinnostaisi, eli kouluttautuminen uudelle alalle... En osaa koodata enkä kyllä mitään muutakaan, eli onko mahdollisuuksia päästä IT-alan koulutuksiin ja töihin? Asun kaukana pk-seudusta, jos sijainnilla on vaikutusta työtilanteisiin...?

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: Näkymätön 
Päivämäärä:   29.6.22 11:33:54

Koulutukseen kyllä. Työhön ei ilman koulutusta.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: af 
Päivämäärä:   29.6.22 11:39:50

Missään vaiheessa töitä ei ole ollut jokaiselle
vaikka työntekijäpulaa valheellisesti joka paikassa onkin rummutettu. Hyvistä tekijöistä on älytön pula, keskinkertainen kelpaa ja aloittelevista tai muutoin osaamattomista on älytön ylitarjonta. Koulutuksilla pääset viimeiseen ryhmään, siitä eteenpäin jos on taipumusta ja kiinnostusta opetella asioita, joille on oikeasti käyttöä.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: ----- 
Päivämäärä:   29.6.22 11:59:19

Juuri kuten af kirjoitti.

Jos on luontaisia lahjoja ja kiinnostusta, tulet menestymään. Muuten.. voi olla hankalaa.

It-ala ei ole kaikille, ja kaikista ei todellakaan ole koodareiksi. Kaikki tuntemani HYVÄT koodarit ovat matemaattisesti ja loogisesti todella lahjakkaita (oikeasti varmaan Mensan tasoa), sekä aidosti kiinnostuneita alasta, ja oppivat mielellään uutta, jolloin pysyvät alan mukana. Devaaminen vaatii ongelmanratkaisukykyä, oma-aloitteisuutta ja jatkuvaa kokeilua sekä uuden oppimista. Se on myös stressaavaa, ajoittain palkitsevaa, ja välillä jopa hauskaa.

Itse voisin vaihtaa alaa vaikka sähköpuolelle, jos haluaisin minimipalkka-alalta pois johonkin muualle.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: -------* 
Päivämäärä:   29.6.22 12:03:27

Ja IT-ala ei ole muuten pelkkää koodausta. Moni tuntuu sen niin käsittävän. Meitä on paljon muitakin (IT-tuki, tietoverkot, pilvipalveluiden hallinta ja kehitys, joka ei aina todellakana koodausta jne jne.)

Mutta se on ihan totta, että aloittelevista henkilöistä on tosi paljon ylitarjontaa ja ei ole edes niille "ihan OK"-työntekijöille ainakaan mielekkäitä töitä tarjolla. Kokeneista ja oikeasti hyvistä työntekijöistä onkin sitten pula. Mutta se oikeasti vaatii aikaa ja kiinnostusta.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: ----- 
Päivämäärä:   29.6.22 12:13:32

Joo IT-ala ei ole pelkkää koodausta, mutta huomattavasti vaikeampaa on saada sitä ekaa työpaikkaa, jos ei ole koodari (ja nimenomaan hyvä, oma-aloitteinen ja oppimiskykyinen aloittelijakoodari). Lähes kaikki paikat vaativat jonkinlaisen koodauskokemuksen, ja oman kokemukseni mukaan melkein kaikilla, ihan päälliköilläkin, on jonkinlainen devaustausta, edes kouluajoilta. En siis lähtisi IT-alaa opiskelemaan sillä mentaliteetilla, ettei halua koodata - voihan se olla, ettei tarvitse, mutta se vaatii selkeää tuuria tai suuntautuneisuutta johonkin tiettyyn asiaan jo alusta asti, ja sen jälkeen sen hyvän ekan työpaikan löytämistä.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   29.6.22 13:01:51

Itse 15-vuotta IT-alalla ei koodarin töitä tehneenä (speksaus, testaus, integrointi jne) ja nelikymppisenä kelkasta pudonneena voin sanoa, että ainakaan ei kannata vanheta, jos ei ole se gurukoodari. 40+ niin ei kutsuta edes haastatteluun, vaikka löytyy tietokoneasentajan ja inssin tutkinto.

Mies on gurukoodari ja on tosiaan matemaattisesti lahjakas ja mensan äo raja on reippasti ylitetty. Ottajia olisi, työtarjouksia tyrkkää kaikkia kanavia pitkin.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: Yrittäjä 
Päivämäärä:   29.6.22 14:30:43

--- : pitäisi pystyä uudistumaan jos ei ole ihan sitä "peruskoodausta" omassa ansioluettelossa. Toi peruskoodaus kuitenkin aika helposti taipuu vähän muunlaiseenkni koodaamiseen mutta just nuo muut toiminnot joita sinäkin olet ilmeisesti tehnyt niin niiden osalta harrastetaan varmaan enemmän tuota ikärasismia.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: fart 
Päivämäärä:   30.6.22 10:42:41

Töitä riittää jos olet kokenut, aktiivinen, moniosaaja jne. Eli meritoituneille töitä olisi liikaakin mutta vihreille kavereille ei. Tämä on ollut tilanne jo vuosia. Sillon kun on laskusuhdanne/paljon YT/paljon työttömiä niin lähes kaikkien on vaikea saada töitä mutta kokeneille niitä kyllä helpommin löytyy. Mä luulen että siinä on vähän se syynä että IT-hommissa monesti se kokenut vastaa 5-6 kokematonta kaveria. Vaikka maksat tuplapalkkaa niin silti se kokeneempi on hyödyllisempi kuin monta kokematonta. Kokemattoman palkkaaminen alkaa tuottaa sit kun se on ollut 2-3vuotta töissä ja yleensä IT-alalla sillon vaihdetaan duunia kun joku muu firma maksaa kokeneelle enemmän :) nähty niin monta kertaa.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: qwertx 
Päivämäärä:   30.6.22 12:19:28

Tuo ei pdiä paikkaansa, että it-alalla pitäisi olla jotenkin "guru" pärjätäkseen. Ihan sellaisia peruskoodareita kyllä tarvitaan. It-allala kyllä kaivataan kokeneempia, mutta usein jo muutaman vuoden työkokemuksella pääsee "kokeneempien" koodareiden listaan, eli ei tosiaan tarvita mitään 20+ vuoden työkokemusta.

Mutta se on kyllä totta, että sellaista loogista päättelykykyä tarvitaan paljon ja kaikilla ei vaan sitä ole.

It-alalla on kyllä muitakin töitä. Esimerkiksi designereita. Designeriksi voi päästä jopa ilmankin koodausosaamista jonkin graafisen alan koulutuksen kautta, mutta sitten taas työllistyminen voi olla vaikeampaa.

Muihin rooleihin (projektihallinta, projektipäälliköt yms.) yleensä päädytään joko it-alan koulutuksen kautta ja kun on tehnyt vähän niitä "peruskoodarin" hommia tai sitten isossa yrityksessä voi päätyä myös muuta kautta, esim. niin että ensin toimit muissa toimistotehtävissä ja siirryt vaikka jonkinlaiseen admin-käyttäjän rooliin ja sitä kautta mukaan it-juttujen puolelle. Mutta tällaiseen tehtävään taas voi olla vaikea tähdätä, vaan sellaiseen ehkä enemmän ajaudutaan.

It-alan koulutuksiin on suht helppo päästä. AMK:ssa on IT-tradenomi ja insinööri, joista ensin mainittuun on helpompi päästä. IT-tradenomi voi myös olla parempi vaihtoehto, jos ei ole varma kiinnostaako varmasti it-ala, koska it-tradenomin kautta saa ne tradenomin paperit joilla taas helpompi lähteä miettimään jotain muita toimistotyötehtäviä.

Yliopistopuolella sitten joko tietojenkäsittelytiede tai insinööripuoli. Tietojenkäsittelyyn on suhteellisen helppo päästä verrattuna moneen muuhun alaan.

Ikärasismiin en itse ole it-alalla törmännyt, mutta sen sijaan sitä kyllä näkyy että moni ei ole valmis jatkuvasti pysymään alassa kärryillä. Eli paljon on niitä vanhempia tekijöitä, jotka ovat tippuneet 10 vuotta sitten kelkasta ja siksi töitä ei sada.

It-ala vaatii hirveästi omaa aktiivisuutta, myös vapaa-ajalla, varsinkin alkuvaiheessa ja silloin, jos päivittäisissä työtehtävissä ei pääse jatkvuasti oppimaan uutta. Hyvin nopeasti käy niin, että sitä tippuu kelkasta, jos ei tee mitään omia projekteja eikä seuraa alaa.

Lähtökohtaisesti it-ala vaatii jonkinlaista kutsumusta, eli kiinnostusta tietotekniikkaa ja/ tai ohjelmistokehitystä kohtaan.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   30.6.22 12:30:15

"Tuo ei pdiä paikkaansa, että it-alalla pitäisi olla jotenkin "guru" pärjätäkseen."

Niin totta. En tiedä yrittääkö nämä pelottelijat vähentää kilpailua vai mitä hittoa. Ihan tavalliset opiskelijat pääsee töihin... Esim it-tradeilla meillä on ollut työllistymisprossa jotain 95%. Mutta joo, jos osaan tehdä vain hello world eikä ole minkäänlaista näyttöä niin sitten ei varmaan pääsekään.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: rge 
Päivämäärä:   30.6.22 12:39:54

Itse opiskelin hetken it-tradeksi. Kyllä mä sen ekan vuoden aikana tajusin, että jo yksinään luokkalaiset tulee viemään työpaikat mennen tullen, kun olin yksi harvoista joilla ei meidän luokalla ollut niin minkäänlaista harrastuneisuutta eikä oikein mitään muutakaan annettavaa. Ei opettajat edes vaivautuneet selittämään asioita siten, että olisin oikeasti sisäistänyt asioita, koska luokalla tosiaan oli niin paljon tyyppejä joilla oli jo edes jotain pohjaa ja ylipäätään sellainen into koko alaa kohtaan.

Yritin kyllä kysellä opettajilta apua, mutta parhaimmillaan opettaja jätti muistuttamisesta huolimatta vastaamatta. Muilta luokkakavereilta sitten kyseli enemmän, kun niiltä sentään sai vastauksiakin.

Mutta ainakin omalta kokemukseltani, en valitsisi tuota alaa enää jos ei ole oikeasti sellaista suurta kiinnostusta alaa kohtaan. Ilman sitä ne muut kyllä vie helposti ne helpot ja keskinkertaisetkin työt.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: muh 
Päivämäärä:   30.6.22 13:22:53

"Niin totta. En tiedä yrittääkö nämä pelottelijat vähentää kilpailua vai mitä hittoa. Ihan tavalliset opiskelijat pääsee töihin... Esim it-tradeilla meillä on ollut työllistymisprossa jotain 95%. Mutta joo, jos osaan tehdä vain hello world eikä ole minkäänlaista näyttöä niin sitten ei varmaan pääsekään."

Niin, ei tarvitse olla guru, mutta pitää olla kiinnostusta, ymmärrystä ja halua oppia, ja yleensä se tarkoittaa harrastuneisuutta jo valmiiksi it-maailmaan, ja oman osaamisen kehittämistä eteenpäin jo opiskeluaikana. Hyvin moni koodailee jotain omia projekteja iltaisin, ja perehtyy vaikka johonkin uuteen kieleen tai frameworkiin pelkästään mielenkiinnosta vapaa-ajalla. Tuossa ylempänä on juuri esimerkki siitä, millaista on olla ns. "taviksena" koulussa "nörttien" eli jo jotain osaavien joukossa, ja siinä huomaa tosiaan aika äkkiä, ketkä tulevat pääsemään töihin, ja mitä siihen vaaditaan.

Koodariksi opiskeleminen ei siis ole sellaista, että koulun käytyäsi olet muodollisesti pätevä ja pääset varmasti töihin. Koulu ei myöskään ole helppo, eikä koodauksen opettelu tyhjästä ole triviaalia puuhaa. Väitän, että jopa lääkäriksi on tavallaan helpompaa lukea, mikäli se vaatii suurimmaksi osaksi ulkoa opettelua ja tiedon nopeaa omaksumista ja hyödyntämistä, ei niinkään ns. uuden keksimistä ja jatkuvaa soveltamista. Siksi täällä peräänkuulutetaan sitä osaamista ja kiinnostusta.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: JMT 
Päivämäärä:   30.6.22 13:37:10

qwertx
Päivämäärä: 30.6.22 12:19:28
"Lähtökohtaisesti it-ala vaatii jonkinlaista kutsumusta, eli kiinnostusta tietotekniikkaa ja/ tai ohjelmistokehitystä kohtaan."

Asiaa puhut. Tässä yksi esim. Nuorimies saa tietokoneen ja alkaa tutustumaan siihen. On työssään ihan eri alalla. Hakee datanomin koulutukseen aikuislinjalle ja pääsee. Sitten sattuukin niin, että työpaikalla voi suorittaa opinnäytetyön. Joten työn ohessa valmistuu datanomiksi. Saa suhteilla työpaikan IT alalta. Edistyy hyvin ja kehittää itseään. Sitten ylenee järjestelmäasiantuntijaksi ja joutuu olemaan monien kansainvälisten yritysten tukihenkilö. Tämä kaikki etätyönä Saksaa ja Brittejä myöten. Saa isojen firmojen johtajilta Lidgeliin suosituksia. Sitten hakee AMK IT inssi opiskelijaksi ja pääsee. Pitkä työsuhde (10v) ja suositukset auttoivat.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: JMT 
Päivämäärä:   30.6.22 13:40:15

Siis Linkediin.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   30.6.22 13:42:21

Ei tietenkään pelkät gurut työllisty, mutta it-alalla ei ole sellainen tilanne kuin hoitoalalla, että kaikki joilla silmät liikkuu ja tutkinto on, palkataan. Asiasta tietämätön voi kuvitella, että voi vähän opiskella koodausta ja jos pääsee koulusta läpi revitään töihin viiden tonnin alkupalkalla. Onhan sitä pahaa työvoimapulaa jo vuosia rummutettu. Todellisuus on hieman toisenlainen.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 13:46:49

Googlettamalla IT-alan koulutusta löytyi saranen, joka markkinoi "koulutuksen kautta heti töihin" meininkiä. Mainostivat ettei tarvitse osata mitään, mutta voikohan tuon kautta todellakin täysin vasta-alkaja työllistyä? Entä mitä/miten opiskella sairaala/hyvinvointiteknologian pariin?

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: JMT 
Päivämäärä:   30.6.22 13:53:08

Tämä IT järjestelmänasiantuntijana työssään toimiva josta tuolla puhuin ei ole ikinä koodannut. Joten jos todella haluaa kehittää itseään IT alalla, niin ei ainakaan koodariksi pidä jämähtää.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: qwertx 
Päivämäärä:   30.6.22 13:56:59

Riippuu tietysti mitä haluaa tehdä, mutta tosi vaikea on "oikeisiin koodaustöihin" päästä tuollaisella lyhyt koulutuksella ilman mitään muuta harrastuneisuutta. En tiedä miten Saranen tuon hoitaa, mutta ehkä sitä kauta voi tietysti johonkin päästä.

It-alalla on myös niitä helpompia tehtäviä, mm. it-tukea ja muut vastaavaa, joissa ei välttämättä tarvita lainkaan koodausosaamista ja tehtäviin kuuluu ennemminkin esim. tietokoneiden käyttöönotto ja käytön tuki, eli salasanojen nollaaminen ja "oletko käynnistänyt tietokoneen uudestaan" -kysyminen.
Tällaistakin reittiä pitkin voi päästä sitten etenemään parempiin hommiin ja esim hyvälle järjestelmäasiantuntijalle voidaan maksaa hyvinkin kovia palkkoja.

Ja sitten on firmoja, jotka tekee esim. pienempiä nettisivuja asiakkaille, siis sellaisia, jotka voi luoda käytännössä vaan klikkailemalla ("valitse valmis leiska, lisää kuvat ja tekstit, paina julkaise -nappulaa") ja korkeintaan pieniä koodimuutoksia tekemällä. Tällaisiinkin voi päästä vähemmälläkin kokemuksella.

Mutta ongelma tietysti on, että näitä jotka haluaa it-alalla (hyville palkoille) ilman suurempaa harrastuneisuutta tai edes vahvaa kiinnostusta, on tietysti paljon, joten sitten saakin jo kilpailla paikoista.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 14:01:13

qwertx: joku tuollainen "huonompi" työ voisi ollakin ok... Mikä tuollaisissa luettelemissasi töissä on palkkana? Jos on yhtään parempi kuin mun nykyinen noin 1600€/kk (tuosta siis vielä verot pois), niin kelpaisi...

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: qwertx 
Päivämäärä:   30.6.22 14:07:03

It-alalla palkat vaihtelee ihan hirveästi. TES:sta voi katsoa jotain arviota minimipalkoista, mutta useinhan sitä mennään sitten TES:n yli.

It-tuessa ei välttämättä makseta kovin paljoa, mutta tuskin missään sentään alle parin tonnin palkkoja on, en ainakaan usko.
Itsellä ensimmäisessä työpaikassa, jossa tein vähän koodausta (hyvin hyvin vähäisellä kokemuksella9 ja enimmäkseen just kaikenlaista käyttäjätukea, kirjoittelin käyttöohjeita, tein klikkailemalla nettisivuja yms. palkka oli muistaakseni 2300€ muutama vuosi sitten.

Mutta kaikki on niin kiinni tehtävän kuvasta ja yrityksestä.

Ja tosiaan, minulla ei ole mitään oikeaa tietoa siitä, mihin tuollaisista it-alan lyhytkoulutuksista (saranen yms.) voi työllistyä, tuo oli pelkkää arvailua siitä.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.22 14:14:39

., Saat miltei mistä vaan työstä paremman liksan kuin nykyisestä työstäsi. It-ala ei ole kaikille. Sekä exäni että nykyiseni ovat uransa tehneet koodarina ja molemmat ovat matemaattisesti lahjakkaita ja keränneet lapsesta saakka harrastuneisuuden kautta runsaasti osaamista alalta. Myös jatkuva itsensä kehittäminen kuuluu alalla asiaan. Jos aikuisena lähdet pystymetsästä liikkeelle, niin olet kyllä selkeä altavastaaja ja epäilen, että jopa moni yläaste/lukioikäinen on sinua lahjakkaampi, ellet todella omistaudu alalle.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   30.6.22 14:23:37

Olen joskus hakenut tuollaiseen Sarasen "työvoimakoulutukseen", joka oli työttömille tarkoitettu. Käytännössä piti tehdä CV ja sitten työnantajat valitsivat sopivia "koulutetettavia" haastatteluun. Koulutuksen piti kestää 6kk. Mulle soitti yksi työnantaja, joka olisi halunnut, että puolen vuoden projektina olisin koodannut mobiiliapin firmansa tarkoituksiin. Oli siis ihan muulla alalla, kuin IT-alalla. Mitään töitä sen jälkeen ei olisi ollut, eikä hepulla ollut mitään käsitystä softakehityksestä. Koulutuskoordinaattori laittoi vielä mailia perään, että jos tiedätte hyviä koodareita, niin ilmoittakaa yhteystiedot :D

Toivottaasti ne oikeat koulutukset on parempia...

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 14:34:23

"Saat miltei mistä vaan työstä paremman liksan kuin nykyisestä työstäsi."

Saa vinkata näitä töitä! :) Noin 1300€/kk käteen palkka alkaa jo näin aikuisiällä tympiä... Neula/eritekammoisena ei mielellään sen alan hommia, mutta muuten olen ehkä aika vapaa ideoille. Jotain tarvis tehdä, jotta saisi varallisuutensa nousuun. Enkä havittele miljoonia, kun nyt pääsisi edes tästä matalapalkkakuopasta ylös.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.22 14:38:16

No vaikkapa tarjoilija, kaupan kassa jne. Lisistä toki kooostuu osa.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 15:13:45

"No vaikkapa tarjoilija, kaupan kassa jne. Lisistä toki kooostuu osa."

Kaupan kassana just nyt ja käteen jää kuukaudessa n. 1300€. Toki se vaikuttaa, etten pysty pienten lasten yh:na tekemään kovin usein ilta/vkloppuvuoroja. Eli nyt haussa päivätyö, josta perheellinen saisi "inhimillisen" palkan.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: wsws 
Päivämäärä:   30.6.22 15:18:48

Minäkään en noiden rekry-koulutusten varaan laskisi, vaikka kaikkea kivaa niissä luvataan. Aikoinani hain IT-alan sisäistä alanvaihtoa miettiessä johonkin data-analyysiin liittyneeseen koulutukseen (en enää muista järjestäjää) ja puhelinhaastattelussa haastattelija ei osannut sanoa koulutuksesta mitään muuta kuin aloituspäivän ja keston. Sisällöstä taisi olla joku kymmenen kohdan otsikkoluettelo ympäripyöreistä aiheista, mitenkään ei niitäkään avattu ja kuulemma sisältöä ei oltu edes päätetty vielä siinä vaiheessa. Koulutukseen olisi pitänyt sitoutua ennen sen alkamista ilman että sisältö, käytännön toteutus tai mikään muukaan oli tuon enempää selvillä ja lisäksi siinä oli joku järjetön parin tonnin sakkomaksu, jos koulutuksen olisi jättänyt kesken. Jos koulutukset kiinnostavat, kannattaa ainakin googletella kokemuksia, kysellä mahdollisimman paljon ja selvittää asiat perinpohjin ennen kuin sellaiseen sitoutuu.

Jos koodaus kiinnostaa, niin nollatason tekijä pääsee alkuun ihan netin ilmaiskursseilla. Jos homma tuntuu omalta ja kiinnostus herää, löytyy paljon maksullisia kursseja. Tärkeintä on osaaminen, ei se, että on joku todistus koulusta.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: qwertx 
Päivämäärä:   30.6.22 15:21:39

Jos kaipaat vaan "mitä tahansa päivätyötä jossa saa järkevän palkan", niin onhan noita koultuksia. Mikä sinua kiinnostaa?

It-ala on oikea vaihtoehto, jos se kiinnostaa, mutta jos vaan rahaa mietit niin ei kannata elää harhaluulossa että it-alalla automaattisesti tienaisi hyvin.

Jos it-ala ei ole se oma juttu, niin mites esimerkiksi joku muu tradenomikoulutus? Liiketalouden, markkinoinnin, oikeustieteen tms. tradenomi. Välttämättä ei papereilla mihinkään huippuhommiin pääse, mutta todennäköisesti kuitenkin siistiin sisätyöhön. Esimerkiksi omia tradenomituttuja toimii mm. pankissa ja vakuutusyhtiössä asiakaspalvelijana ja tekevät muuta paperihommaa.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.22 15:25:28

., Tuossahan se tulikin... Minulla lisineen palkkaus on kolmentuhannen luokkaa, mutta siinä kyllä tehdään vuorotöitä. Mitenkäs sähkömies, putkimies? Löytynee päivätöitäkin.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   30.6.22 15:27:16

TES mainittu, mutta ei mainittu sitä, että iso osa IT-alan firmoista on ns villejä eikä kuulu minkään liiton alaisuuteen. Eikä mainittu sitäkään, että ala on ollut yli puoli vuotta sopimuksettomassa tilassa. Moni toki noudattaa TESsiä, vaikkei olisi mikään pakko noudattaa kuin lakeja. Sopimusvapaus on ihan eri luokkaa kuin muilla aloilla.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: JMT 
Päivämäärä:   30.6.22 15:35:43

<https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ajankohtaista/8164400>

Siis koulutus pitää olla Opetushallituksen hyväksymä koulutus. Kursseja voi järjestää kuka vaan.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: JMT 
Päivämäärä:   30.6.22 15:59:41

Saa nähdä onnistuuko linkitys, mutta tärkeää tietoa.

<http://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ajankohtaista/8164400>

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: pp 
Päivämäärä:   30.6.22 18:39:08

Selviääkö it-tradenomin tai it-insinöörin koulutuksesta lyhyellä matikalla? Onko it-traden puoli helpompi? Itsellä lyhyt matikka 7 ja loogisissa testeissä (mikä kuvio tulee seuraavaksi/ mikä numero tulee seuraavaksi ym.) saan aina todellasurkeat pisteet.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: Henna 
Päivämäärä:   30.6.22 19:13:18

Koodariksi pääsee, jos osaa koodata. Se ei vaadi muodollista tutkintoa juuri missään firmassa. Opettelu ei vaadi matematiikkaa (data-analytiikka, tekoäly, big data jne vaatii kovasti), vaan loogista ajattelukykyä ja abstraktien käsitteiden hallintaa.

Ongelma on siinä, että täytyy pystyä siitä kahdesta tai sadasta miljoonasta koodirivistä erottamaan, mikä kuuluu minkä kanssa yhteen, minkälaisia kerroksia ja rajapintoja ne muodostavat, missä roolissa kukin palikka toimii jne. Myös näkemään, miltä se tuote näyttää ja miten se toimii. Ja se kaikki on pelkkää (englanninkielistä) tekstiä ruudulla.

Usein nämä ihmiset jotka haluaisivat olla koodareita, eivät selviä siitä ensimmäisestä helloworldista. Eivät ole riittävän huolellisia eivätkä formaaleja ja sitten iskee turhautuminen, kun "miksi tämä ei toimi!!" Tietokone tekee juuri sen ja vain sen, mitä sen on käsketty tehdä. Siksi joka rivillä on tarkoitus ja ne on syytä pystyä ymmärtämään.

Suosittelen haaveilemisen sijaan kokeilemaan opetella koodariksi. Voin suositella esimerkiksi googlaamaan vaikka "javascript for beginners" ja kun valitsemastaan setistä on selvinnyt, seuraavaksi tätä React-kurssia: https://www.udemy.com/course/react-the-complete-guide-incl-redux/ Kun olet tämän kahlannut loppuun ja saanut itse tehtyä harjoitustyöt loppuun, olet koodari, onneksi olkoon! Ei muuta kuin työnhakuun :)

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: S 
Päivämäärä:   30.6.22 19:18:44

"Kaupan kassana just nyt ja käteen jää kuukaudessa n. 1300€. Toki se vaikuttaa, etten pysty pienten lasten yh:na tekemään kovin usein ilta/vkloppuvuoroja. Eli nyt haussa päivätyö, josta perheellinen saisi "inhimillisen" palkan."

Ilmeisesti jätät kertomatta, että teet lyhennettyä työaikaa? Kaupan TES:n palkat on jo vuosia olleet enemmän kuin 1600€, jonka mainitset palkaksi aiemmassa viestissä. Siis peruspalkka ilman lisiä.

Pienimmät it-alan palkat, joiden kanssa olen ollut töiden puolesta tekemisissä viime vuosina, liikkuu jossain 2200-2500€/kk välillä. Ihan perus käytön tukihenkilöitä ym perustason hommaa. Suurimmat sitten siellä 10+k€ luokassa.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: Jatta 
Päivämäärä:   30.6.22 19:36:47

Tutkinto ei tee koodariksi. Kannattaa ottaa joku kurssi AMK, yliopisto tai joku nettikurssi ja kokeilla kiinnostaako se oikeasti.
Minä olen käynyt tietojenkäsittelytiedettä muutaman kurssin, pelikehitystä myös ja muutaman muun alkeiskurssin. Siihen se into kuitenkin loppui. :-/
Kun kävin myös kokeilemassa pääsiskö tuommoiseen lyhytkoulutukseen. Muutaman haastattelukierroksen jälkeen tipahdin. En tiedä oliko ikää liikaa vai muuten vaan nohevampia hakijoita.
Eli nyt en ole enää jatkanut vaan opiskelen muuta. Tuo koodaus veisi todella paljon aikaa, että oppis hyväksi edes jossain asiassa. Nyt pitää tehdä sitä työtä mistä saa rahaa heti…

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   30.6.22 20:16:32

"Selviääkö it-tradenomin tai it-insinöörin koulutuksesta lyhyellä matikalla?"

It-tradenomeilla ei ole matikkaa.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: JMT 
Päivämäärä:   30.6.22 20:44:52

^ Eikä myöskää inssiki opiskelevilla, joten hyvin selviää.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   30.6.22 23:28:32

Tee varastotöitä, kyllä sieltäkin nyt edes se 2000e/kk pitäisi irrota.

  Re: IT-alan koulutus ja työllisyystilanne?

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   1.7.22 00:21:14

Englannin kieli on syytä olla hallussa, jos IT-alalle mielii.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.