Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Hm 
Päivämäärä:   7.6.22 08:28:35

Iltavilli aikaan lähdetään aina ulos, vaan nyt ajoittain villi iskee myös aamuisin ruuan jälkeen. Aamulla aika rajallisempaa, iltaisin voidaan olla vaikka tunti ulkona touhuamassa. Tuossa juuri sisälle tullessa pikku piraija hyökki nilkkoihin sellaisella antaumuksella, että otin vähän niskavilloista kiinni, joka ei kyllä suuremmin auttanut. En halua kouluttaa pelolla/alistamalla, pitäisi hallita omat hermot paremmin. Selättäminen ei liene kuitenkaan hyvä ratkaisu.
Miten teillä selvitään aamusta, olisi kiva jättää rauhallinen koira yksin kotiin töihin lähtiessä? (koko päivää ei joudu olemaan yksin, muutaman tunnin)
Paljon leikkiä, hihna lenkki, muuta? Pentu nyt 11 vkoa, tänään toistaiseksi vaikein aamu...

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Kukkamulta 
Päivämäärä:   7.6.22 08:46:41

Tein pikaleikin kani-dummyn avulla. Se oli ainoa lelu, joka koiraa kiinnosti. Sillä sai nopeasti koiran villiintymään lisää ja sillä oli hyvä palkita kun samalla opeteltiin luopumista. 5 minuuttia leikkiä niin koira oli poikki kun tuli samalla aivoillekin työtä.

Puruluut, lelut, kiinni pitäminen, nappuloiden etsintä tai muut aktiivisyötävät eivät kiinnostaneet eikä siis auttaneet.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.6.22 09:14:02

Miten kauan pentu villeilee? Meillä ainakin yleensä ihan max 10 minuutissa ohi. Tämän ajan anna villiintyä ja sitten pentu meneekin rauhassa nukkumaan.

Ja jos ei oma aikataulu anna periksi, niin herää vähän aiemmin.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   7.6.22 11:58:06

Ravistatko jo valmiiksi kuohuvaa kaljapulloa? Et varmaan. Älä siis myöskään riehuta jo valmiiksi kierroksille pyrkivää pentua.
Kovin riehakas pentu voi olla jo yliväsynyt. Tuon ikäinen on kuitenkin vielä vauva. Leikität ja liikutat luultavasti liikaa.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.6.22 12:09:53

Mulla pentu hepuloi aina iltalenkin jälkeen, kun oli väsynyt ja kävi kierroksilla. Portin taakse eteiseen jäähylle jonkun köysilelun kanssa, niin rauhoittui kun sitä pureksi. Pallo olisi vain villinnyt lisää.

Nyt se on 6 kk ikäinen ja osaa itsekin hallita hepuleitaan. Ei ole kauheaa kaahotusta elämä enää kuin vertaa 2-3 kk takaiseen elämään.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Hm 
Päivämäärä:   7.6.22 12:30:52

Tässä tapauksessa tuskin oli yliväsynyt, yö nukuttiin hyvin ja ulkona oli käyty vain pieni pissalenkki. Luultavasti ennemmin liikaa virtaa, tiedä sitten onko tämä uusi normaali kun tosiaan aiemmin aamut olleet rauhallisia. Ei tuolle kyllä tunnu 10 min riehuminen riittävän... Ehkä täytyy kokeilla tuota jäähylle laittoa pureskeltavaa kanssa, tai tehdä pidempi aamupissalenkki.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   7.6.22 13:21:20

Koiralle laumasta eristäminen on pahin mahdollinen rangaistus. En käyttäisi tuollaisessa tilanteessa. Anna sille aamulla joku älyä vaativa tehtävä. Harvaa koiraa voi oikeasti liikunnalla väsyttää. Aivotyöskentelyä siihen tarvitaan. Onnistuisiko vaikka sen aamuruuan anto Kong-lelun tai muun vastaavan kautta?

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Lii 
Päivämäärä:   7.6.22 13:39:31

Meidän aamut menee niin että annan pennulle ruuan melkein heti kun herään, ja käydään ulkona sen jälkeen. Annan pennun hetken leikkiä, ja sitten kun huomaan että alkaa mennä villiksi niin annan sille pakastimesta jäädytetyn puuhamaton missä on siis joko sellaista kongiin tarkoitettua tahnaa, tai sitten maustamatonta jogurttia, muutamia nappuloita ym sopivaa kevyttä jyrsittävää. Voi toki laittaa ihan sulanakin, mutta meidän koira ainakin tykkää viileästä pureskeltavasta. Kumiseen nyppyläiseen mattoon voi pyyhkäistä melkein mitä vaan koiralle syötäväksi kelpaavaa, ja toisaalta kesällä tehdä koiranjäätelöä maustamalla veden esim lihaliemellä tms, ja jäädyttämällä levyn pakastimessa.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.6.22 13:42:10

No kyllä minä sen pennun eristän hepuloimaan yksin ennemmin kuin annan sen sinkoilla pitkin sohvan selkänojia ja törmäillä vanhaan koiraan.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.6.22 14:00:12

Meillä kunnon villeilyyn auttoi, kun vei sen hetkeksi jäähylle portin taakse toiseen huoneeseen. Sitten pääsi takaisin, kun kierrokset laski. Kaikki kieltäminen yms ihan turhaa tuossa tilanteessa.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   8.6.22 02:07:23

Olet varmaan jo kokeillut namien piilottamisen ympäri asuntoa? Ja karvamatosta/sellaisesta aktivointimatosta ruuan etsimisen? Ja esim. turvotetun aamuruuan tai lihan jäädyttämisestä kongiin? Luun/herkun pureskelun? Temppujen teko eli aivotyötä, ihan istumaan pyytämistä, odottamista, makuullemenoa? Luulisi, että joku keino noista olisi auttanut.

Niskavilloista ottaminen ja eristäminen todella saattaa vaan lisätä koiran kierroksia ja herkempi koira menee helposti pilalle.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   8.6.22 07:51:12

Älä ainakaan ala selättämään tai muutenkaan fyysisesti kurittamaan, siitä ei ole mitään hyötyä eikä se opeta pennulle mitään. Valitettava fakta vain on, että tuo pentuaika on kärsittävä ja oltava pitkähermoinen sekä kekseliäs. Joku tapa voi toimia viikon, kunnes pentu keksii jotain uutta. Sitten pitää taas keksiä uusia tapoja luovia. Meillä on nyt vähän vajaa vuoden ikäinen paimenkoira ja pentuaika oli aikamoista, mutta onneksi jaksettiin taistella sen läpi määrätietoisesti. Nyt meillä asuu iloinen, luottavainen ja välillä jopa ihan tottelevainen koira :)

Meillä pentu tuntui villiintyvän sitä enemmän, mitä pidemmän lenkin sen kanssa teki. Parasta oli askarrella sille pahvilaatikoista ja paperipusseista tehtyjä herkkupiiloja mitä se sai tuhota, antaa kongi jne. Kyllä se siitä, tsemppiä!

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   8.6.22 08:52:01

Aamulla ensin kunnolla leikkiä, kävely ja aamuruuan etsiminen nurmikolta. Näihin aikaa pitää varata ainakin se tunti, eli herätys vaikkapa puolitoista tuntia ennen lähtöäsi. Leikin jälkeen ptiää varata aikaa rauhoittumiseen ja hissukseen olemiseen ennen kuin lähdet. Kun sitten lähdet, niin anna pennulle purutikku tai vaikka jauhelihalla täytetty ja jäädytetty kongi, niin riittää rauhallista puuhaa pidemmäksi aikaa.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   8.6.22 22:29:23

mä en usko, että hepuleissaan hilluva koira on kovin altis millekään hylkäämiskokemukselle jos sen nakkaa vaikka pihalle sekoilemaan tai rajaa tilaa jos alkaa mennä jo vaarallisen vauhdikkaaksi sisäliukkailla kun niitä mattojakaan ei välttämättä justiin ole lattioilla.

en myöskään ymmärrä kuka olettaa, että pitkän yöunen ja ruuan jälkeen pentu ei olisi aktiivisimmillaan. Puoli tuntia pihalla tai muuten aktivoiden lisää aikaa aamuun tai varmaan varttikin riittää niin ei tartte nilkkojen kanssa taistella ainakaan ehkä niin paljon. Ja sitten jättää sen jyrsittäviensä kanssa itsekseen. Jossain ohjataan että koira pitäisi totuttaa yksinoloon ilman erityisiä virikkeitä mutta en nyt oikein usko siihenkään tai miksei koira odottaisi mieluummin yksinoloa maitopurkkia jyrsien kuin että vaan laitetaan käytännössä eristykseen laumaan nähden kun kämppä tyhjenee.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Nuttu 
Päivämäärä:   9.6.22 10:48:11

Minä annoin pienelle riehulille iltaisin sylihoitoa silloin, kun kuppi selvästi meni nurin. Herkkä pehmo ei ottanut sitä vapauden riistona, kun oli sellainen sylihauva muutenkin ( olisi vieläkin, os ei olisi siihen liian iso ). Ei kuritusmielessä, vaan niinkuin pikkulapselle. Nukahti sitten syliin. Oppi rauhoittumaan käskystä, ainakin hetkeksi, mikä on hyvä taito vähän hermostoltaan kehnommalla rodulla, mitä edustaa. Aamu- ja päivävillit ratkottiin välillä maitotölkin repimisillä ja välillä pihalle menolla - kunnes vanha koira hyväksyi rääpäleen leikkikaveriksi, ja suostui piinaan ihmisen puolesta. Kiitos sille siitä!

Luonteikkaampi pentu ehkä provosoituu turhaan lisää tuosta keinoista, mutta tällä yksilöllä toimi.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: V 
Päivämäärä:   30.6.22 20:21:51

Täällä samaa pentu kans 8vko riehaantui aamulla päivällä ja illalla.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Alte 
Päivämäärä:   1.7.22 09:12:45

Villit loppuvat meillä siihen että menen lattialle istumaan ja otan pennun kylkeeni, kainaloon. Siinä saa olla ja pyristellä, pois pääsee kun rauhottuu. Ja sen jälkeen pentu simahtaa kyllä hyvin nopeasti.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Ilta 
Päivämäärä:   1.7.22 10:30:14

Koira vasta 11 viikkoinen ja rankaisit sitä fyysisesti asiasta, joka ei edes ole pennun itsensä hallittavissa. Surullista

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: Here 
Päivämäärä:   1.7.22 19:12:43

Pennun kanssa kannattaa vähän leikkiä leluilla.
Siinä vaiheessa kun pentu alkaa hyökkiä naskaleilla se on väsynyt. Ota syliin ja silittele rennoksi. Opeta rauhoittuminen. Paljon parempi lopputulos kuin tuhlaamalla komentoja tai menettämällä peli koventamalla omia otteita.

  Re: Koiranpennun villin taltuttaminen

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   1.7.22 23:28:13

Vietnamin flashbackit tulee viime talvesta kun tuo tasmanian tuholainen kävi aina akillesjänteeseen kiinni neulahampaillaan. Oma koira on nyt 9kk ja luojan kiitos rauhallisempi, vaikka edelleen hepuloi ja riehuu. Enää ei ainakaan ole niitä teräviä pentuhampaita mistä kärsiä. Tulin silloin itsekin tänne kirjoittamaan että mitä tehdä kun pentu puree himputin kovaa villeissään ja lopulta siihen auttoi vain au ja ai toistelu sekä itsensä tai pennun poistaminen tilanteesta kunnes rauhoituttiin. Pureminen loppui vasta noin 5kk iässä, vieläkin saattaa riehuessa napata kiinni, mutta nykyään se on enemmänkin enemmän tai vähemmän hellästi kädestä kiinni pitämistä.

Meillä villejä oli pitkin päivää, eniten painottuen iltaan. Yleensä silloin rauhoituttiin leikkimään pulmapelejä kuten maitotölkkiin piilotettujen namien etsintää tai muita samankaltaisia aivopähkinöitä. Jos kierrokset oli ihan liian korkealla niin sitten vain annoin purkaa itse energiansa leluillaan, kun itse olin samassa huoneessa esim sohvalla, minne piraija ei yltänyt. Nukahti usein äkkiä tällä tyylillä.

En voi muuta sanoa, kuin tsemppiä ja pitkää pinnaa. Itsestäkin se pikkupentuaika tuntui aika tuskaiselta mutta äkkiä sekin on ohi. Seuraavaksi saakin jo nauttia murkkuiästä ja kuinka korvat onkin vaan koristeina 90% ajasta. Tämä vaiheen ohimenemistä odotellessa :D

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.