Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Nala 
Päivämäärä:   25.5.22 23:56:16

Heippa. Ollaan muutettu maatilalle ja siellä on vallitseva hiiri ongelma. Myrkkyjä ei voi laittaa, koska meillä on kotieläimiä. Losseja on useampi, mutta ne ei riitä, kun hiiret tulevat rehun ja kaiken syötävän perässä. Olen saanut parilta tilalliselta ohjeeksi ottaa ns "navetta kissan". Niillä ovat itse saaneet pidettyä hiiret loitolla. Tiedän, että on kyseenalaista pitää kissoja vapaana. Mutta olisiko maalla ihan mahdotonta antaa kisaan pyydystää hiiriä rauhassa. Meiltä löytyy omasta takaa yksi sisäkissa, mikä ei ole juurikaan kulkenut ulkona kuin valjaissa. Siksi tuntuu hassulta ottaa erikseen vapaasti ulkoilevia kissoja. Onko kokemuksia ?

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 00:22:54

Ei todellakaan kissoja vapaaksi. Kulkee muuallakin kuin omalla pihalla paitsi jos vahdit sitä koko ajan ja näin voit varmistua ettei mene muualle.

Kissa on sitä paitsi laiska tappaja, paremmin toimii rottakoira.

Kissalle voi tehdä ulkotarhan johon pääsee ulkoilemaan. Eihän muutkaan elukat kulje vapaana pitkin kyliä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   26.5.22 00:25:30

No tietenkin hiirikissa tai mielellään parikin. Kun asuu oikeasti maalla, ei naapuri ole ihan nurkalla, joten kissat pysyvät kyllä omalla tontilla. Leikatun kissan reviiri ei kuitenkaan ole kovin suuri.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 00:26:41

Itse asun siis maalla ja täällä käy jatkuvasti pihassa kuseskelemassa kissoja. Loukutan ja kuskaan löytikseen jos kiinni saa. En ole kissavihaaja vaaan omakin löytyy mutta sillä on tarha eikä kulje pitkin kyliä. Hiiriä ja rottia varten tiedän paljon parempia vaihtoehtoja kuin kissa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   26.5.22 00:33:14

Kissat tappavat kuukaudessa 144 000 lintua: "Ei ole kyse kissavihasta – Kissa on mukava lemmikki, mutta sen paikka ei ole luonto

Suomalaistutkimuksessa laskettiin, että meillä kissat tappavat kuukaudessa kaikkiaan yli miljoona eläintä, johon kuuluu ainakin 144 000 lintua.

– Tämäkin arvio voi olla liian positiivinen. Kissojen mahan sisältöä ja ulostetta tutkimalla on saatu selville, että ne syövät saalista moninkertaisesti enemmän kuin tuovat kotiin, kertoo kissojen käyttäytymistä tutkiva tohtorikoulutettava Milla Salonen Helsingin yliopistosta. Maailman luonnonsuojelujärjestö IUCN onkin listannut kissan maailman sadan haitallisimman vieraslajin listalle.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: I 
Päivämäärä:   26.5.22 01:06:58

Tuplaviiva, vaikutat pelkästään kissavihaajalta. Kyllähän sitä kaikenlaisia lukuja saa mistä tahansa, kun tarpeeksi etsii.
Kissat nimenomaan ovat hiirten ym. maassa elävien saalistajia. Kissojen saaliiksi voi toki päätyä myös lintuja, mutta kissa ei ole niiden pääasiallinen vihollinen.

Kissojen elämä vapaasti kulkevana maaseudulla on ihan normaali ja sallittava asia. Aikuinen kissa osaa varoa vaaroja siinä miten muutkin ( luonnoneläimet). Ihme hysterisointia eläinten pitäminen nykyään. Leikatuilla kotikissoilla, varsinkin naarailla elinympäristö on säännöllinen ja pieni. Kunhan kissoilla on vaikka luukku mistä pääsee kotiin sisälle silloin kun haluaa, en näe kyllä mitään estettä, etteikö voisi vapaasti ulkoilla.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Ryys 
Päivämäärä:   26.5.22 01:46:21

Mulla oli aiemmin vapaana ulkoileva kissa. Se oli villinä syntynyt eikä koskaan sopeutunut täysin sisäkissaksi, joten annoin sen kulkea vapaana, kun kerran maalla ollaan. Kyllähän se piti huolen, etteivät jyrsijät hyppineet tontilla. Valitettavasti se toi myös viikoittain näytille muitakin saaliita: pääasiassa lintuja, mutta myös oravia, alkukesäisin kuovin ja fasaanin poikasia... Muutaman sammakon ja sisiliskonkin pelastin sen kynsistä. Että kyllä se aikamoinen tuhoaja oli. Se sai kolmesti päivässä ruokaa, että ei varmasti joutunut nälkäänsä metsästämään. Aika monet haavat sain hoitaa vuosien aikana, kun se oli tapellut naapurin kissan kanssa. Kissan kohtaloksi tuli syödä myrkyttynyt hiiri ja valitettavasti kissaa ei ehditty enää auttaa. Tätä vasten olen päättänyt, että seuraavat kissani eivät enää vapaina juokse.

Aloittajalle sanoisin, että pääset helpoimmilla kun otat rottakoiran käymään kerran-pari.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: I 
Päivämäärä:   26.5.22 02:09:23

No mieluummin minäkin eläisin villisti ja vapaana vaikka lyhyenkin elämän, kuin kahlehdittuna kaiken maailman normeihin ja säädöksiin. Tällä en tarkoita sitä, etteikö sääntöjä ja rajoja tarvittaisi, vaan sitä, että kaikki rajoitukset eivät välttämättä ole ihan ok ja kaikkien edun mukaista. Usein näissä keskusteluissa mietin, kuinka paljon vahingollisempia me ihmiset olemme tälle luonnolle, kuin yksikään eläin tai vieraskasvilaji. Meillä taitaa asiat olla liian hyvin, kun energiaa käytetään asioiden vastustamiseen, jotka ovat ihan luonnollisia ja ok...

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   26.5.22 02:31:08

Kissa on levinnyt luontoomme ihmisen avulla. Ihan kiva ajatus I, ollen oikeilla jäljillä, mutta tämän topicin kannalta aika pöljä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: o 
Päivämäärä:   26.5.22 05:50:42

Ei kissaa vapaasti kulkemaan, ihan jo siksi että se ei ole kissalle itselleen turvallista. Jokainen lemmikki ansaitsee hyvän elämän, ei kuolla myrkkyä syötyään tai ilveksen suuhun jäätyään. Ota mieluummin koira, esim. jack russelit lienee ainakin hyviä hiiriä ja rottia nappaamaan. Jos ei omaksi, niin käymään joku koira välillä? Ja tarha ulos sille sisäkissalle, sieltäkin saattaa hiiriä saada kiinni.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Najadi 
Päivämäärä:   26.5.22 06:13:15

Kissat eivät todellakaan pysy omalla tontillaan, eivät ainakaan kaikki. Eivät edes leikatut, vaikka usein kuuleekin väitettävän että leikattu kissa pysyttelee kotipiirissä.

Mitä saalistukseen tulee, jotkut kissat pyydystävät mieluummin lintuja kuin jyrsijöitä joten "hiirikissasta" saattaakin tulla "lintukissa", jolloin se ei enää täytä tehtäväänsä elävänä hiirenloukkuna. Tai kuten meillä edellisen kissan kanssa... Hiiret ja myyrät saivat mellastaa vapaasti, mutta sisiliskot, linnut ja lepakot eivät.

Huomautan myös, että ulkona vapaana juokseva kissa on vaarassa mm. jäädä auton alle tai jäädä kettujen saaliiksi. Jotkut oppivat varomaan, toiset eivät, joten kannattaa harkita huolellisesti.

Vapaana kulkeva kissa on toki tehokkaampi saalistaja kuin valjaissa ulkoileva, mutta jos haluaa pitää kissansa turvassa ei sitä kannata päästää vapaasti hortoilemaan.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Apua 
Päivämäärä:   26.5.22 06:15:47

Tää ketju jotenkin todistaa miten kieroutunut ihmisten suhtautuminen lemmikkeihin nykyään on. Navettakissa on ihan normi juttu maalla...

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Maatilalla asuva 
Päivämäärä:   26.5.22 06:56:40

Nyt sohaisit oikein kunnon keskustelun...pitäisi varoittaa ainakin että keskustella saa vain maatilalliset tästä aiheesta! Kysyit onko kokemuksia ja harvalla täällä on oikeasti.
Mikset usko niitä tilallisia?
Ainut järkevä paikka pitää kissaa on maatila
Kaupunkilaisilta on täällä turha kysellä asioista koskien kissa MAALLA vapaana.Heille on iskostunut vain yksi kissanpito päähän ja se on neljän seinän sisään tai häkkiin sulkeminen.
He eivät ymmärrä mitään muuta.

Itse olen tottunut eri käytäntöön. Tiedostan myös ongelmat. Niitä tulee jos sulla on leikkaamaton kolli, liian pieni maatila tai mahdottomuus ottaa kissa välillä sisätilaan syömään tai lämmittelemään.
Myös mahdollinen lintujen talviruokintapaikka tulee laittaa verkon sisälle.
Rotanmyrkkyjä maatilalla on pakko käyttää ennaltaehkäisevästi esim.kuivurissa. Kyllä sen pystyy tekemään ilman että kissa niihin myrkkyihin pääsisi.
Leikatut kissat ja usein naaraspuoliset leikkaamattomatkin pysyvät omalla tilalla. Meillä ainut vieras paikka jonne kissat menevät on lähinaapurissa toinen maatilallinen. Naapurien suvaitsevaisuus on myös avainasia.

Kannattaa ottaa hyvä hiirikissa. Sellaisen saa kyllä naaraspuolisesta kissasta parhaiten. Meillä on myös äitinsä opettama leikattu kolli erittäin hyvä ja nopea tappaja, ei leiki saaliilla vaan tappaa heti niin sisällä kuin ulkona.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 07:09:27

Riittävän iso tarha pahimman hiiriongelmarakennuksen seinustalle. Lisäksi jos mahdollista saada ulkorakennuksia kissatiiviiksi niin kissa välillä niihin hommiin. Näin meillä tehdään ja hyvin toimii. Ja kissakin keskittää metsästyksensä vain jyrsijöihin, koska sillä ei ole pääsyä lintujen luo.

Myrkkyjen kohdalla kannattaa muistaa, että vaikka kissa ei niihin pääsisikään käsiksi, se voi saada myrkytyksen syötyään myrkkyä syöneen eläimen. Nää nykymyrkyt on sellaisia valitettavasti. Mutta tähänkin on helppo puuttua kun kissa ulkoilee rajatulla alueella, myrkyt voi laittaa toiselle puolelle tonttia tai ajoittaa niiden käyttöä siten, että kissa on välillä muutaman päivän sisällä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: lotta 
Päivämäärä:   26.5.22 07:12:11

Ennemmin rottakoira, pieni ärhäkkä terrieri on tehokas tappokone.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Sippe 
Päivämäärä:   26.5.22 07:31:41

Aina on meillä tallikissat olleet vapaana ja tulevat olemaankin.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   26.5.22 07:39:21

Ei ole maatilaa, mutta asun isossa vanhassa talossa maaseudulla. Talossa oli aiemmin paha hiiriongelma, ja niitä oli sisälläkin. Yritettiin jos vaikka ja mitä. Loukkuja, myrkkyjä ja talossa pari saalisviettistä koiraakin. Ilman mitään mainittavampaa tulosta. Mutta sitten tähän taloon, naapuriasuntoon muutti ihminen jolla oli kaksi kissaa, vapaana kulkevia. Ja kyllä hävisivät hiiret muutamassa kuukaudessa. Eikä ole sen jälkeen takaisin tulleet. Tästä on nyt kolmisen vuotta.

Se on tietysti selvää, että tiheämmin asutulla alueella ei onnistuisi. Mutta tässä kyläpahasessa on puolenkymmentä asuttua taloa ja kaikissa ymmärretään kissojen tarpeellisuus. Suurimmassa osassa taloja on omat hiirikissat. Ja kaikki seudun kissat tunnetaan taloissa ulkonäöltä, ne ovat leikattuja ja hyvin hoidettuja. On matokuurit ja rokotukset kunnossa. Täällä siis toimii, ja uskoisin että aloittajankin tapauksessa voisi onnistua, kun kerran naapurikin on sitä mieltä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Ella 
Päivämäärä:   26.5.22 07:46:12

Tottakai hiirikissa maatilalle. Näin on aina ollut ja tulee jatkossakin olemaan. Olisi kiva kuulla tähän ketjuun vastanneista, millaisessa ympäristössä he itse asuvat. Veikkaan, että vastustajat asuvat pääosin kaupungeissa tai omakotialueilla.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: ….. 
Päivämäärä:   26.5.22 07:56:53

Asun vanhassa maatilan päärakennuksessa. Kaksi kissaa ulkoilevat valjaissa muutaman kerran viikossa, lisäksi niillä on iso ulkotarha, johon pääsevät koska tahansa, ja sisällä tilaa melkein 200 neliötä kahdessa kerroksessa. Ovat onnellisia ja aktiivisia, eikä tarvitse miettiä, mihin ovat kadonneet.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   26.5.22 08:01:28

Tietenkin hiirikissa. Täällä on vähintään yksi ulkokissa joka talossa, reviirit menevät vähän ristiin. Yhtä kollia lukuunottamatta kaikki on leikattu ja tulevat kohtuuhyvin toimeen keskenään. Ei ole minkäänlaista jyrsijäongelmaa alueella.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Kn 
Päivämäärä:   26.5.22 08:09:15

Asun haja asutusalueella ja kyllä vaan naapurien vapaana ulkoilevat kissat käyvät meidän pihalla. Ovat paskoneet terassille ja merkkailleet nurkkiin. Toki myös pihalle ja kasvimaallekin.
Nämäkin ehkä niitä joiden omistajien mielestä kissa pysyy omalla tontillaan ja pyydystää pelkästään hiiriä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: o 
Päivämäärä:   26.5.22 08:14:39

Myös minä asun maalla vanhan maatilan päärakennuksessa ja kissa ulkoilee turvallisesti valjaissa ja tarhassa. Esim. eilen ulkoiltiin viisi kertaa päivän aikana valjaissa, tänään kun sataa ei kissa ole ulos halunnut mennä. Tarhaan vapaa pääsy ja tarkoitus laajentaa tarhaa niin, että se kiertää kapeampana koko pihan. Kyllä omistajan velvollisuus on tietää missä eläin on ja pystyä tarkastamaan sen kunto tarvittaessa ja lakikin sanoo, että muistaakseni kerran vuorokaudessa, saa korjata jos muistan väärin. Millä tarkastat, jos kissaa ei näy? Niin se vaan on, ettei kissa kuulu Suomen luontoon vapaana kulkemaan. Ylempänä . kirjoitti hyviä vinkkejä kuinka kissa pääsisi hiirihommiin turvallisesti, kannatan niitä myös.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Mau 
Päivämäärä:   26.5.22 08:16:36

Meillä maatilalla 2 hiirikissaa, tuovat päivittäin kahdesta kolmeen hiirtä. Molemmilla tractive kaulassa ja maatilan alue rajattu "turvalliseksi alueeksi" .. kuluneen kolmen kuukauden sisällä toinen on poistunut kaksi kertaa alle kahdeksi tunniksi omalta alueelta, toinen ei kertaakaan.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Najadi 
Päivämäärä:   26.5.22 08:22:16

Asun maalla. Tilaa useampi hehtaari, ei riittänyt kissoille vaan seikkailivat omien maiden ulkopuolellakin. Kaksi niistä kerättiin lapiolla maantieltä kun seikkailivat liian kauas. Leikattuja olivat kumpikin. Samoin meidän alueella kävi joskus vieraitakin kissoja, mistä lie tulivat, lähinaapurit kohtalaisen kaukana.

Enää en kissaa ota, käytän kylmästi myrkkyjä. Sisäkissaa en halua, mutten myöskään halua keräillä kissaraatoja maantieltä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: tatti 
Päivämäärä:   26.5.22 08:32:49

Maalla asuessa meillä on ollut kissoja, jotka asuivat ja ruokittiin sisällä, mutta ulkoilivat vapaina. Oli talli pihassa ja siellä ei hiiriä kissojen aikaan kyllä näkynyt elävinä montaakaan. Jos ei ole vilkasta autotietä vieressä ja maatilalla asuu niin hyvin voi pitää hiirikissoja. En minä ainakaan myrkkyjä kylväisi nurkkiin, parempi keino kissat. Kyllä pienet terrieritkin varmasti ovat tosi tehokkaita hiirenpyynnissä, mutta itse en ole koskaan halunnut sellaisia koiria, kun paimenrotuiset ovat minun juttu. Meillä on ollut vuosikymmenten aikana lukuisia leikattuja kissoja ja kaikki ovat olleet hyviä hiiriloukkuja ja ja jotkut ovat isoja rottiakin ottaneet. Vain nykyinen sisäkissa on jäänyt paitsi tuosta riemusta, kun asutaan nykyään taajamassa eikä tietenkään ulos irti lasketa kissaa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   26.5.22 08:35:40

"No mieluummin minäkin eläisin villisti ja vapaana vaikka lyhyenkin elämän, kuin kahlehdittuna kaiken maailman normeihin ja säädöksiin."

Tässäpä onkin nautinnollinen ajatus, sinä elämässä ulkokissan villiä ja vapaata elämää. Kauankohan elämä maistuisi villiltä ja vapaalta, onneksi se olisi sentään lyhyt :D

Kannatan!

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Kyllä 
Päivämäärä:   26.5.22 08:42:30

Meillä loppui vihdoin hiiri ongelma, kun kissa tuli. Tekee selvän jokaisesta hiirestä. On vielä niin arka ettei uskalla lähteä talon vierestä pidemmälle ulkona, niin ei ole sitäkään ongelmaa, että juoksentelee joka paikassa, eikä tuo muita saaliita kuin hiiriä. Harvinaisen hyvä kissa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Maalainen 
Päivämäärä:   26.5.22 08:55:53

Kissa oiva hiirenmetsästäjä, mutta omakohtaisen kokemuksen mukaan meidän kissoista vain kaksi eli vanhaksi ja vain koska muuttivat lopulta sisäkissoiksi.

Ei ollut isoa tietä ihan lähellä, mutta silti onnistuivat sinne kulkeutumaan. Jäivät autojen alle ja metsän eläimet veivät.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: tähti 
Päivämäärä:   26.5.22 08:58:54

Eikö maalla osata aidata omaa aluetta niin, että lemmikit pysyvät myös omalla maalla (ja paremmin turvassa). Kissa-aidankin pystyy rakentamaan, jos vaan vähän viitsii nähdä vaivaa. Koiran osalta tämä on aikalailla itsestäänselvyys. Miksiköhän ei kissan?

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: :( 
Päivämäärä:   26.5.22 09:03:29

Tämä topikki taas todistaa, ettei kissojen todella kurja tilanne tule koskaan korjautumaan, se kyllä sattuu todella paljon sydämeen. :( että ihmiset on rumia sisältä.

Arvostatte kuitenkin muiden eläinten turvallista ulkoilua pitämällä ne kytkettynä tai tarhoissa, mutta kissan henki ja arvo on täysi 0.

Kyllä, asun maalla mutta kissani eivät ulkoile vapaana vaan isossa tarhassa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Kukkamulta 
Päivämäärä:   26.5.22 09:03:35

Hiirikissasta tulee vähän sellainen fiilis, että otetaan pari pentua ja annetaan niiden kasvaa tallissa tai navetassa suurin piirtein itsekseen. Ei sellaisia kenellekään.

Kissa pitää pentuna saada opetettua olemaan sisällä, että jatkossakin voi huolehtia sen aina yöksi sisälle. Päivällä voi pitää vapaana jos itsekin on pihalla tai ainakin kotona. Ehkä voisi pitää tallissakin, jos samalla tavalla huolehtii kissat yöksi sisään. Ja tietysti madotukset, rokotukset, hammaskivenpoistot ja muut hoidot pitää tehdä ja kissaa käsitellä niin paljon, että ne onnistuvat. Eli maalla kissan valvottu ulkoilu vapaana, isolla tontilla, kaukana teistä on ok. Mutta ulkokissa ei ole ok.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 09:48:52

Rottakoira on tuhat kertaa parempi

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   26.5.22 09:54:04

Täytyy ulkomailla kasvaneena sanoa, että minusta suomalaisten asenne kissojen vapaana pitämiseen on todella outo. Vain suomessa kohkataan tuosta, että kissat tappavat lintuja ja muita pieneläimiä. Suomessa ei ole niin paljon kissoja, että joku lintulaji kuolisi niiden takia sukupuuttoon. Meillä on muita haittaelämiä, jotka ovat paljon vahingollisempia. Toisaalta meillä on lääniä myös paljon enemmän, kuin monessa muussa paikassa - luonnon eläimillä on edelleen tilaa.

Maassa missä minä asuin, paljon suurempi ongelma oli ketut (niitä vilisi ihmisten pihoilla yhtenään) ja korpit (repivät ihmisten roskapussit rikki ja levittelivät roskat pitkin katuja). Myös rotat ovat monessa kaupungissa valtava ongelma. Kissojakin asuinpaikassani oli, mutta ne olivat kaikki naapureissa asuvien ihmisten hyvin ruokittuja lemmikkejä. En nähnyt kertaakaan kissan tappavan lintua, ja näitä kissoja siis risteili meidänkin pihalla yhtenään. Kissat ovat aktiivisia eläimiä, ja niiden telkeäminen neljän seinän sisään on julmaa. Tekisikö joku koiralle samoin? Entä hevoselle? Onko kaniakin ihan ok pitää aina häkissä? Opettakaa ne kissat edes valjaisiin tai rakentakaa sitten vaikka ulkotarha, mutta kissan pitäminen sisällä 20 vuotta ei todellakaan ole sille reilua.

Ja mikä ihmeen ongelma tuo kissan saalistus on maalla, jos aloittajalla on nimenomaan hiiriongelma?! Kissahan on siihen täydellinen ratkaisu (olettaen, että aloittaja pitää kissoista, haluaa sellaisen lemmikikseen ja on valmis sitoutumaan eläimen omistamiseen usean vuoden ajan). En sano, että on järkevää pitää kissoja vapaana kaupungissa tai tai taajamassa, mutta en näe mitään ongelmaa maalla, jos lähellä ei ole vilkasta liikennettä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.5.22 10:03:32

Kyllä täällä maalla on ulkokissoja joka talossa. Nykyään on vain niin muotia olla vhreä ja vastustaa kissojen luonnollista ulkoilua, että aina joku kahjo maallakin tekee kiusaa koko yhteisölle loukuttamalla toisten kissoja.

Voi toki olla, että kissa ei alunperin kuulu Suomen luontoon, mutta ei kyllä kuulu ihminenkään. Kissa ei myöskään kuulu ihmisasuntoon, se on siellä vielä vähemmän lajityypillinen asuinympäristö kuin Suomen luonto.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: oiva 
Päivämäärä:   26.5.22 10:11:38

Ainoa oikea vastaus on EI.

Vain idiootti juntti pitää kissaansa vapaana. Olen kasvanut maalla ja nähnyt tätä kissojen "onnellista" elämää vapaana. Minunkin perheessä ulkoilevat kissat kokivat järjestään kivuliaan kuoleman. Tunnen näistä edelleen omantunnontuskaa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: J 
Päivämäärä:   26.5.22 10:11:39

Kuuluuko koira ihmis asuntoon ja kytkettäväksi pihaan tai talutushihnaan? Eikö nekin voisi olla ihanasti vapaana.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 10:12:23

"Arvostatte kuitenkin muiden eläinten turvallista ulkoilua pitämällä ne kytkettynä tai tarhoissa, mutta kissan henki ja arvo on täysi 0. "

Nimenomaan näin.

"Kyllä täällä maalla on ulkokissoja joka talossa. Nykyään on vain niin muotia olla vhreä ja vastustaa kissojen luonnollista ulkoilua, että aina joku kahjo maallakin tekee kiusaa koko yhteisölle loukuttamalla toisten kissoja.

Voi toki olla, että kissa ei alunperin kuulu Suomen luontoon, mutta ei kyllä kuulu ihminenkään. Kissa ei myöskään kuulu ihmisasuntoon, se on siellä vielä vähemmän lajityypillinen asuinympäristö kuin Suomen luonto."

Miksi kissa on erilainen kuin muut eläimet? Vai pidätkö niitäkin vapaana toteuttamassa lajityypillistä käytöstään?

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 10:13:10

"Itse asun siis maalla ja täällä käy jatkuvasti pihassa kuseskelemassa kissoja. Loukutan ja kuskaan löytikseen jos kiinni saa."

Vinkkejä, miten loukutat? Itse olen neljää naapurin kissa yrittänyt loukuttaa, mutta ne ei mene loukkuun. Raivostuttaa, kun käyvät kusemassa nurkkiin ja kaivamassa paskansa kukkapenkkeihin. Lisäksi hyppivät autojen päällä. Naapuria ei kiinnosta

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   26.5.22 10:32:09

"Miksi kissa on erilainen kuin muut eläimet? Vai pidätkö niitäkin vapaana toteuttamassa lajityypillistä käytöstään?"

Eiköhän tässä ollut ideana juuri se, että muut eläimet SAAVAT ulkoilla. Koirat pääsevät pihalle ja niitä käytetään lenkeillä. Hevoset pääsevät laitumelle ja tarhaan. Kaneillekin rakennetaan usein ulkohäkki.

Kissa sen sijaan teljetään monesti sisälle koko elämänsä ajaksi. Usein vieläpä johonkin pieneen kaupunkikaksioon.

Minua ei kiinnosta, miten hoidatte kissojenne ulkoilun, mutta hoitakaa se edes jotenkin! Kissa ei kuulu pelkästään sisälle.

Kohta tähän tulee joku kissanomistaja sanomaan, että "meidän mirri ei edes uskalla mennä ulos ja pysyttelee mieluummin sisällä." No, tuo ei ole kissalle lajityypillistä käytöstä. Tottakai kissa pelkää uusia asioita, mutta se pitää totuttaa ulkoiluun. Monesti näkee ihan passivoituneita ja masentuneita sisäkissoja, mutta eihän niitä voi aktivoida ulkona, kun ne eivät ole siihen tottuneet...

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   26.5.22 10:37:47

"Kuuluuko koira ihmis asuntoon ja kytkettäväksi pihaan tai talutushihnaan? Eikö nekin voisi olla ihanasti vapaana."

Pakko tarttua tähän. Hassua, että ulkomailla näen koiria paljonkin vapaana. Lähes poikkeuksetta ne käyttäytyvät aina todella hyvin ja tulevat kutsusta luokse. Monet seuraavat koko ajan omistajaa tämän vierellä. Monessa maassa ihan normaalia pitää koiraa vapaana esim. metsätiellä, kunhan sen saa tarvittaessa nopeasti hihnaan.

Suomessa koirat on aina remmissä, mutta täällä olen nähnyt myös enemmän ongelmakäytöstä ja hihnassa räyhäämistä, kuin missään muualla. Meillä on Suomessa luontoa ja lääniä enemmän, kuin missään muualla, - jopa kaupungissa ja taajamissa. Silti monella on iso ongelma, kun tulee toinen koira vastaan :) Omistajat kulkevat jännittyneinä ja nyppivät kiskovaa ja räksyttävää koiraa hihnasta, eikä koiralla ole hajuakaan, miten sen pitäisi käyttäytyä.

En sano, että koiran vapaana pitäminen on järkevää, siinä on aina riskinsä. Mutta jotain myös koirien pidossa tai koulutuksessa on aika eri tavalla täällä Suomessa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .m. 
Päivämäärä:   26.5.22 10:51:26

Ei. Kissa tappaa hiirien lisäksi lähialueen lintujakin. Suomessa jopa varpuset ovat erittäin uhanalaisia, västäräkitkin silmälläpidettäviä. Kuinka paljon haluatte olla osana luonnon monimuotoisuuden tuhoamista? Ensin annatte kissan tappaa hyönteissyöjien poikaset ja sitten myrkytätte kasvavan hyttysparven vuoksi pölyttäjätkin? Hommaa koulutettu koira hoitamaan jyrsijät, ja ulkoilua kissa valjaissa tai tarhassa. Eiköhän me ihmiset olla tuhottu luontoa valinnoilla jo ihan tarpeeksi.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   26.5.22 10:53:21

"Kissat ovat aktiivisia eläimiä"

"Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta."

"Eiköhän tässä ollut ideana juuri se, että muut eläimet SAAVAT ulkoilla."

Ei, vaan pointti on, miksi kissan "luonnollinen liikkuminen" on niin lähellä sydäntä, että se voidaan jättää kokonaan oman onnensa nojaan ulkoilemaan. Muiden eläinten kohdalla näin ei toimita.

Nyt kun vielä maaseudulla ollaan, niin käsi pystyyn kissan luonnollisen liikunnan perään itkijät, joilla on tuotantoeläimiä pihassa. Mites niiden luonnollinen liikunta, onko lähellä syräntä, vai onko katti talon arvostetuin eläin?

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.5.22 10:56:11

"Miksi kissa on erilainen kuin muut eläimet?"

Jokainen eläinlaji on oma lajinsa.

Mitä tulee muuten eläintenpitoon, niin kyllä meillä on koiratkin irrallaan ulkona joka päivä. Huonolla säällä vähemmän, kauniina kesäpäivänä taas liki aamusta iltaan, kun itsekin touhuamme ulkonal Myös kanat ulkoilevat vapaasti sen ajan kesästä kuin mahdollista (keväällä ja alkukesällä on kiellettyä ulkoiluttaa siipikarjaa). Hevoset sitten ovat tarhassa, paitsi yksi poni usein vapaana pihanurmikolla.

Miksi se kissa siis pitäisi pitää vain sisällä?

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   26.5.22 10:56:27

Meidän naudat saavat enemmän liikuntaa ja ulkoilua kuin kerrostalon kissa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   26.5.22 10:57:28

Kissa on ainoa ekologinen tapa pitää jyrsijät poissa eläintiloista. Se, että kissa työskentelee tallissa ja ulkorakennuksissa ei tarkoita, että se kulkisi myös metsissä lintuja oyydystämässä. Kissalle voi aivan hyvin opettaa reviirin rajat, ja pitää sitä ulkona silloin, kun itsekin pihalla puuhailee.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   26.5.22 11:14:54

"Suomessa jopa varpuset ovat erittäin uhanalaisia, västäräkitkin silmälläpidettäviä. Kuinka paljon haluatte olla osana luonnon monimuotoisuuden tuhoamista?"

Ylen artikkelin mukaan yleisimmät uhkat varpuselle ovat ihmisen toiminnan aiheuttamat muutokset lajin elinympäristössä. Eivät ihmisten lemmikit. Eli vähän kaukaa haettu argumentti tähän topikkiin, ellet esitä jotain luotettavia tilastoja nimenomaan vapaana ulkoilevien kissojen vaikutuksesta Suomen varpuskantaan.

Urpå, joo, monet kissat nukkuvat paljon. Se ei tarkoita, etteivätkö ne tarvitsisi hereillä ollessaan aktiviteetteja. Vai voinko minä jättää koiran ulkoilutuksen väliin, koska se on jo vanha ja tykkää nukkua?

Aktiivisuus riippuu paljon myös kissasta ja sen iästä. Osa kissaroduista on myös huomattavasti vilkkaampia, kuin toiset.

Kuten kirjoitin yllä, minulle on ihan sama, kuinka ihmiset hoitavat sen kissansa ulkoilun - kunhan hoitavat jotenkin ja pyrkivät varmistamaan, että kissa saa edes jotain virikkeitä elämäänsä. Mutta onhan se toki helppo pitää sitä apaattista ja masentunutta kissaa neljän seinän sisässä ja todeta, että "ei se ole tottunut ulkoiluun".

Turre on myös oikeassa. Ainakin meidän leikattu naaraskissamme pysyi aina pihassa, ei sitä kiinnostanut yrittää lähteä omille retkilleen. Vanhemmalla iällä se tykkäsi makoilla pihalla ja katsella maailman menoa, eikä edes koittanut napata pihalla olevia lintuja. Kissoja on erilaisia, kuten koiriakin: esim. paimenkoira pysyy omalla pihalla helpommin, kuin husky.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Kissa 
Päivämäärä:   26.5.22 11:18:14

Parhaimmat vinkit ja konstit opettaa kissalle reviirin rajat?

Ei hirveän laajalti liiku muutenkaan, mutta pitäisi opettaa ettei rajanaapuri puolelle mennä sillä he inhoavat eläimiä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä. 
Päivämäärä:   26.5.22 11:20:07

Naapurisopua ei kannata tuhota kotikissoja loukuttamalla.

Jos niitä ei oo hallitsemattomasti lisääntyvä lauma, joita joku pienellä eläkkeellä
oleva mummu koittaa ruokkia.
Noista paikoista eläinsuojelun väki on onnistunut loukuttamaan usein 50 kissaa.
Ja ulkoa pyydystetyistä kissoista moni ei oo tottunut elämään ihmisten parissa.
Eli noista vapaana kuljeskelevista kissalaumoista ainakin huonokuntoiset ja täysin
villit kissat olisi paras lopettaa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   26.5.22 11:46:39

"Se ei tarkoita, etteivätkö ne tarvitsisi hereillä ollessaan aktiviteetteja. Vai voinko minä jättää koiran ulkoilutuksen väliin, koska se on jo vanha ja tykkää nukkua?"

Mitä sä saivartelet. Kissa ei ole helppo lemmikki, ikävä kyllä se usein mielletään sellaiseksi joko hylkäämällä kartanolle "töitä tekemään" tai sisälle tarjoamatta turvallista mahdollisuutta ulkoiluun.

Helpommalla pääset vanhan koirasi kanssa, kun nakkaat pihalle niin kuin arvokkaan ulkokissan. Tulee kotiin milloin tulee, jos tulee. Kyllä se pakkasöinä jonkun nukkumapaikan löytää ja jos jää auton alle, niin elipä lajityypillisen onnellisen elämän. Tätä on reviirillään ulkoilevien kissojen elämä. Siinä missä pihalla palloilevan koiran perään katsotaan, kissan olinpaikka ei kiinnosta ketään.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Löylynlyömä 
Päivämäärä:   26.5.22 12:09:40

Kissa on luonnollinen ratkaisu hiiriongelmaan maaseudulla.
Luulen, että tulee vielä aika, jolloin lemmikin pitämistä pelkästään sisätiloissa paheksutaan.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: juu 
Päivämäärä:   26.5.22 12:17:22

Meillä on kolme 11 vuotiasta leikattua maatilan hiirikissa ja hyvin on homma toiminut.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Poni 
Päivämäärä:   26.5.22 12:18:57

Hyvin hoidettu hiirikissa maalla isolla tontilla,joka pääsee halutessaan sisälle on jotenkin verrattavissa metsästyskoiraan.
Niidenkin kanssa otetaan samanlaisia riskejä auton alle tai pedon suuhun päätymisestä kun ne lasketaan vapaaksi jahtia varten.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: juu 
Päivämäärä:   26.5.22 12:19:01

Kissat tappavat kuukaudessa 144 000 lintua: "Ei ole kyse kissavihasta – Kissa on mukava lemmikki, mutta sen paikka ei ole luonto

- just joo ja oravat sekä rosvolinnut hävittävät myös linnunpoikasia ja lintuja eli nekään ei kuulu luontoon

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Miina 
Päivämäärä:   26.5.22 12:26:55

"käsi pystyyn kissan luonnollisen liikunnan perään itkijät, joilla on tuotantoeläimiä pihassa. Mites niiden luonnollinen liikunta, onko lähellä syräntä, vai onko katti talon arvostetuin eläin?"

- pihatossa saavat lehmät vapaasti liikkua ja kesällä on osittainen laidunnus eli umpilehmät ja tiineet hiehot ovat ulkona koska laidunta ei ole kovin paljoa vaan se polkeutuisi mustaksi liejuksi jos muutaman hehtaarin alueelle päästäisi melkein parisataa eläintä.
Lypsyssä olevilla lehmillä täytyy olla kunnollinen ja tasainen rehunsaanti joten meidän tapauksessa se toteutuu parhaiten navetan rehuruuhesta.
Leikatut hiirikissamme ovat pysyneet tallessa vaikka vanhoja ovatkin.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   26.5.22 12:28:21

Rottakoira voittaa "hiiri"kissan, sillä kissan muut saaliit ovat suuri ongelma. Navettakissa on ok, kun se ei pääse pois navetasta. Maatilalla vapaasti kulkeva kissa on lintujen tappokone. Kissa ei metsästä nälkäänsä, täytyyhän navettakissallakin olla jatkuvasti nappulaa tarjolla. Siksi kissan runsas ruokkiminenkaan ei ehkäise lintutuhoja. Käytännössä on mahdotonta pitää kissoja sisällä lemmikkien kiinnipitoajan, kun ne luonaisestikin ovat aktiivisimmillaan. Rottaongelmaan täytyy suhtautua laajemmin ja miettiä tuotantoeläinten rehuasiat, kompostit, viemärit, roskikset jne. Rotta syö myös hevosenpskaa lantalasta. Harrastesiipikarjakin on usein vahva rottahoukutin siinä missä isot viljavarastotkin. Poistamalla rottien elinmahdollisuudet saat populaation näivettymään ravinnon puutteen takia.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Miina 
Päivämäärä:   26.5.22 12:29:33

Yhtä hyvin voisin tietenkin alkaa inttämään tuosta kissat vs lehmät eli ei pidä itkeä jos lehmät ei pääse laitumelle kun kerta itse pitää sisäkissaa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Mm 
Päivämäärä:   26.5.22 12:32:54

Sisäkissan pitäminen lähentelee eläinrääkkäystä ellei sitä ulkoiluteta valjaissa tai ole kunnollista isoa ulkotarhaa. (En ole muuten ikinä nähnyt kissalle tehtyä koko pihan kattavaa ulkoilu aluetta toisin kuin koirille) Harva edes aktivoi niitä sisäkissojaan millään tavalla leikittämällä..

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 12:43:16

”Vinkkejä, miten loukutat? Itse olen neljää naapurin kissa yrittänyt loukuttaa, mutta ne ei mene loukkuun. Raivostuttaa, kun käyvät kusemassa nurkkiin ja kaivamassa paskansa kukkapenkkeihin. Lisäksi hyppivät autojen päällä. Naapuria ei kiinnosta”

Loukku on vähän sivummalla ja peitelty oksilla ym, laitan sinne tonnikalaa ja kissa menee hajun perässä loukkuun.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 12:58:48

Loukuttamalla naapurin kesyjä kissoja viet resursseja oikeasti villiintyneiden ja hylättyjen kissojen hoitamiselta
Laita kissakarkotetta kukkapenkkiisi

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 13:00:59

Loukuttaminen loppuu sitten, kun kissat pysyvät pois meidän pihalta. Vielä ei ole sitä päivää tullut.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: maalainen 
Päivämäärä:   26.5.22 13:27:59

Kannattaisi sellaisen ihmisen muuttaa ihan syrjään, joka ärsyyntyy maallakin väljissä oloissa vieraista kissoista, tai kerrostaloon kaupunkiin. Mitä ihmettä ne vieraat kissat haittaavat siinä, pitävät hiiristäkin puhtaana aluetta. Meille ainakin tervetuloa! Maallakin kaikkien ulkona liikkuvien kissojen tulee olla leikattuja ja hoidettuja. Ei hoidettua, sisällä asuvaa, ulkoilevaa maalaiskissaa voi verrata mihinkään takavuosien matoiseen, leikkaamattomaan navettakissaan, jotka lisääntyivätkin hallitsemattomasti. Sellaista missä näkee, on syytä ottaa välittömästi yhteys eläinsuojeluviranomaiseen.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Niimpäs Näinpäs 
Päivämäärä:   26.5.22 13:33:01

Leikatut, rokotetut, ahkerasti madotetut kissat varustettuna tractive pannalla on meillä käytössä. Aika maalla asutaan. 2 naapuria on mallia rytökasoja ja siivoamattomia pihoja. Hiirikanta olisi ihan järkyttävän iso ilman ahkeria kissoja.

Linnut, mitä pistäneet poskeensa, ovat olleet 90% loukkaantuneita. Lentäneet auton tai talon ikkunaan. Melkein kuolleita muttei ihan. Mutta kitumalla olisivat kuolleet jos ei kissa olisi asiaa hoitanut.

Joitakin oravia napanneet, joita täällä todella paljon. Niitä olen nähnyt lintujen munia ja poikasia tappamassa.

Yöksi tulevat sisään, opetettu jo pentuna siihen. Aamulla kun ihmiset menee ulos, niin tractivet kaulaan ja ulkoilemaan. Huonolla kelillä nukkuvat tai ihan vaan pikavisiitti ulos.

Ainoa haitta ollut erään kyläläisen 3.5km päästä tuleva leikattu kissa. Käy omansa hakemassa liki päivittäin meiltä. Muuten saisi olla, mutta kiusaa jonkin verran meidän 14-v kollipoikaa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Sipulikeitto 
Päivämäärä:   26.5.22 13:35:53

"Kissat ovat aktiivisia eläimiä, ja niiden telkeäminen neljän seinän sisään on julmaa. Tekisikö joku koiralle samoin? Entä hevoselle?"
No siis kuinka monta vapaana kirmaavaa pollea tiedät Suomessa olevan? Miksi kissan on ok olla vapaana, mutta muille lajeille kelpaa hihnat ja aidat?

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Hiirijahti 
Päivämäärä:   26.5.22 13:44:54

Kissaa tarvitaan maalla tallissa ja sen ympäristössä pitämään jyrsijät kurissa. Siksi pidetään vapaana. Muun ajan voi makoilla sisällä uuninpankolla hyvin ruokittuna. Maalla kissalla on kissan työt ulkona käydessään. Ei sisäkissan elämä mitenkään huonoa ole, mutta sisäkissa ei hiiriä nappaa hihnassa tai aitauksessaan.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   26.5.22 13:46:37

”No siis kuinka monta vapaana kirmaavaa pollea tiedät Suomessa olevan? Miksi kissan on ok olla vapaana, mutta muille lajeille kelpaa hihnat ja aidat?”

Niin tai miksei niille tehdä sellaisia ulkotarhoja missä pääsevät jotain tekemäänkin? Ne pienet kopit mitä olen nähny, niin sama, kun hevonen seisoisi postimerkkitarhassa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 13:51:57

Meidän jackrussel on ihan onneton, ei kyllä tapa yhtään jyrsijää. Kai se on kissaa katsottava niihin hommiin.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 13:54:14

"mutta sisäkissa ei hiiriä nappaa hihnassa tai aitauksessaan."

Meillä ainakin nappaa. Riittävän iso ja harkinnalla sijoitettu tarha, niin hyvin tehokkaasti hiirestää. Toki jos käsitys tarhasta on joku 1x1m läntti keskellä aukeaa niin eipä siellä paljon hiiriä vipellä. Vaan kun rakennusten seinustat hiirten kulkuväylillä ovatkin kissan tarhaa niin jo alkaa tapahtua.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 13:59:31

Kun terassikalusteet haisee kissankuselle niin kyllä se nyt vain haittaa. Miksi pitäisi hyväksyä naapurin elukoiden aiheuttamat tuhot?

Rupean kohta minäkin ulkoiluttamaan koiraa naapurin pihan poikki ja annan sen sinne kusta ja paskoa, koska mitäs se nyt ketään haittaa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.5.22 14:01:48

Minä olen semmoinen juntti, joka pitää kissat vapaina maaseudulla. Ei ole linnut täältä loppuneet. Orava taas on minulle tuuheahäntäinen rotta. Se tuhoaa julmetun paljon linnunpesiä ym. Tämä meidän kolmikko kyllä ruokitaan hyvin ja käytetään eläinlääkärissä säännöllisesti. Eivät ne sisälle halua, paitsi kovimmilla pakkasilla. Välillä tuodaan uhrilahjoja. Jotenkin sairas ajatus olisi täällä korvessa ulkoiluttaa kissoja valjaissa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   26.5.22 14:07:45

Aloittajalla jäi nyt kertomatta, mitä kotieläimiä on, joiden takia ei voi laittaa myrkkyä? Hiiribaariin ei mahdu kissa, lehmästä, lampaasta tai possuista puhumatta.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: --------- 
Päivämäärä:   26.5.22 14:11:14

En lukenu tappeluita, mutta meillä on oikeita navettakissoja. Nuorisoa leikattu, kaikkia ruokitaan. Vanhan polven jäämistönä pari villikissaa jotka hävitetään. Suurin osa pysyy tontilla, villi emokissa ja vanhuskolli seikkailee välillä. Emokissasta luovutaan kunhan joku sen ampuu.
Ja kyllä ne vaan pyytää, yksikin päivä nuorin navettakissa, leikattu narttu, esitteli myyrää.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   26.5.22 14:14:59

Meillä on maalla kolme leikattua kissaa. Ulkoilevat vapaasti.
Yksi ei juurikaan käy ulkona. Toinen hoitaa upeasti talon sisälle pyrkivät jyrsijät ja kolmas metsästää useimmiten hevoslaitumella myyriä tai tallin kupeessa. Kissat tulevat yöksi sisälle. Joka yö. Jos ei tätä kolmatta näy, se käydään huutelemassa sisälle.
Asumme päättyvän tien varressa. Kissat ovat iältään 12-15v. ja kaksi on navettakissasukuisia, yksi on tappotuomion saanut kodinvaihtaja kaupungista, kun ei sopeutunut yksiöön ja valjaisiin, vaan remusi yökaudet ja alkoi pissailla ympäriinsä. Meillä ei ongelmia ole sen kanssa ollut.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Jooei 
Päivämäärä:   26.5.22 14:35:23

Surullista, kuinka kissanomistajien laiskuus, kyvyttömyys ja halukkuus tarjota kissalleen liikuntaa ja aktiviteetteja aiheuttaa vahinkoa niin luonnolle, naapureille kuin kissoille itselleenkin. Väliäkö rauhoitetuista eläimistä, väliäkö kissan hengellä, mutta kun oma perse ja ku ei niinq viitti ja jaksa. Sen takia se "rakas" lemmikki saa sitten takapää liiskana hitaasti kitua pois.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   26.5.22 14:42:10

Kissa on tarpeeksi fiksu, että sen voi päästää vapaaksi. Sillä on myös reviiri ja useimmat kissat pysyvät kyllä reviirillään jos niillä riittää siellä puuhaa eli metsästettävänä. Juuri tämän ominaisuuden vuoksi kissasta on tullut ihmisen lemmikki! Koiria voi myös pitää vapaana, mutta hevosia ei, ne on siihen liian ”tyhmiä”.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: mä 
Päivämäärä:   26.5.22 15:59:02

Maatalot lisäävät niin paljon lintujen määrää, että kissojenkin kanssa jäädään plussan puolelle.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: mm 
Päivämäärä:   26.5.22 16:09:27

Oletteko koskaan kuulleet kun kissa huutaa jäätyään auton alle? Minä olen, enkä koskaan unohda sitä ääntä. Autoilija ei pysähtynyt, me mentiin katsomaan. Siellä se makasi ojassa takapää murskana ja valitti ja itki kuin pieni vauva. Jos emme olisi tulleet lopettamaan sitä, se olisi voinut kitua pitkään. Onko se hyvää elämää??

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 16:12:55

Joo mut kato mm kun ei se oo koskaan mun kissa joka sinne auton alle jää. Ja muita tekosyitä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: mm 
Päivämäärä:   26.5.22 16:17:59

. Niinpä ja minä voin pahoin kun näen auton alle jääneen kissan tien poskessa. Tai muuten tien vieressä vaeltavan kissan. Alitajuntaan tuo kokemus jäi hyvin vahvasti.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Kissantappajat 
Päivämäärä:   26.5.22 16:35:22

"Jos emme olisi tulleet lopettamaan sitä, se olisi voinut kitua pitkään"

Loukkaantuneesta eläimestä tulee ilmoittaa viranomaisille.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: mm 
Päivämäärä:   26.5.22 16:47:13

Jos eläin kituu ja sen takapää on murskana siinä ei jäädä odottamaan viranomaisia. Täällä ei poliisi edes tule paikalle kissan takia, etenkään iltaisin. Pyytävät lopettamaan. Kyllä se kituvan eläimen lopetus on jokaisen kansalaisen velvollisuus. Kun on selvää että se ei selviä. Tässä tapauksessa autoilijan olisi pitänyt huolehtia asiasta. Harva piittaa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Nea 
Päivämäärä:   26.5.22 16:52:10

Kyllä se kissa on maatilalla ja maalla ihan työläinen, hiiret ja rotat pysyy aisoissa. Kotona kun vanhemmat ei enää eläkeläisenä ottaneet uutta kissaa, niin hiiret valtasi myrkyttämisestä huolimatta talon muutamassa vuodessa. Meillä minun muistin ajan ollut n 3 kissapolvea, aina pari kerrallaan, eli yks eli n 15 vuotta. Kissat oppi hyvin väistämään autoa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: """ 
Päivämäärä:   26.5.22 17:00:32

Nyt puhutaan koiraa pienemmistä eläimistä..Mulle opetettiin kyllä autokoulussa että jos ajat sitä pienemmän eläimen päälle, autossa on hyvä olla lapio tms. ja eläin täytyy lopettaa jos se jää alle ja kituu. Kuljettaja pysähtyy tarkistamaan eläimen voinnin. Jos on hoidettavissa, toimitetaan hoitoon. Ehkä tää on muuttunut.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   26.5.22 17:08:12

Nea, toiset oppii, toiset ei. Kissa elää hyvin hoidettuna vähintään sen 15v, monet 20v.. Monta teillä kuoli tai hävisi tätä ennen? Ei ole normaalia jos kissa kuolee alle 15v.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   26.5.22 17:10:42

Ei ne kaikki piittaa eikä pysähdy jos eläimen päälle ajaa. Täällä oli muutama vuosi sitten ollut kissa keskellä tietä ja joku oli pysähtynyt siirtämään sitä tiensivuun. Onneksi pysähtyi, koska kissa olikin ollut elossa. Jouduttiin kylläkin eläinlääkärissä vammojen vuoksi lopettamaan, mutta kauanko oli jo ehtinyt siinä tiellä olemaan.

Tulee aina paha mieli, kun näkee tiellä tai tiensivussa kuolleen kissan. Yhden kisun siirsin työmatkan varrelta sivuun, oli vielä lämmin eli hiljattain jäänyt auton alle.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 17:33:51

"Kuljettaja pysähtyy tarkistamaan eläimen voinnin."
Silmät auki siellä liikenteessä, ainakin pari kertaa vuodessa siellä tiellä makaa jonkun eläimen raato. Ei ole paljon napostellut tarkistaa kuntoa vaan on jatkettu matkaa, kaljan myynti loppuu kello 21.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: T 
Päivämäärä:   26.5.22 17:40:07

Pidetään kissoja vapaana. Talviaikaan eivät juuri ulos halua mutta muutoin ulkoilevat omaan tahtiinsa. Vanhin on elänyt 19-vuotiaaksi, tällä hetkellä on yksi joka on nyt 13. Olen kyllä tuuminut etten tämän jälkeen enää kissaa ota, aina huolettaa kun ei pariin päivään näyttäydy. Silti olen sitä mieltä että pelkästään sisäkissaa en aio pitää.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   26.5.22 18:04:31

"Olen kyllä tuuminut etten tämän jälkeen enää kissaa ota, aina huolettaa kun ei pariin päivään näyttäydy."

Joo älä ota, jos et kerran viitsi hoitaa.

Jösses näitä tämänkin ketjun selityksiä. Lievää itsepetosta. Mikähän poru siitä syntyisi, jos pientareilla lojuisi koiria, nyt siellä on vain se kissa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Nea 
Päivämäärä:   26.5.22 18:13:52

0-15 eka kissa, 15-30 toka kissa 30-45 kolmas kissa elänyt sen ajan kun niitä kotona oli, ei nyt tietty ihan samat ajat mutta jos 3 sukupolvea ehti olla 45 v aikaan ei paljon irti olemisesta elinaika lyhentynyt. Eikä ne pikkulinnut pahemmin kiinni jääjeet. Kävivät kiusaamassa kissan nenän edessä pahimmillaan. Tai meillä oli sit vain hiirikissoja. Toki ei ihan isomman tien vieressä talo ollut.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 18:16:29

... Siis häh, jos ajat eläimen yli, et tarkista miten sen kävi? Vai mitä tarkoitat? Ok että toiset ei tarkista? Ei siellä näy raatoja jos yliajaja hoitaa sen pois, kuten pitäisi..

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Minä vaan 
Päivämäärä:   26.5.22 18:17:48

Maalla hiirikissa tallissa yms on ihan hyvä. Mielestäni kissat kuuluu olla taajamissa yms sisällä- etteivät jää auton alle tai käytä naapureitten kukkapenkkejä tai hiekkalaatikoita vessanaan.
Meillä tallikissa käy vaan läheisellä pellolla myyriä hakemassa - on leikattu ja ruokitaan niin ei juokse pitkin kyliä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: o 
Päivämäärä:   26.5.22 18:22:18

Kyllä tekee ihan pahaa, kun lukee näitä selityksiä tässäkin ketjussa. Perustellaan kissan irtipitoa aivan ihme syillä, kuinka kissa oppii väistämään autoja tai ei lähde pihasta koskaan jne. Kissa ei ole mikään helppo lemmikkieläin, vaan vaatii perehtymistä ja virikkeitä, mutta ei sitä, että se päästetään oman onnensa nojaan kulkemaan. Olen itsekin sitä mieltä, että kissan pitäminen täysin sisätiloissa ei ole myöskään hyvä ratkaisu eläimen kannalta. Jokaisen eläimen pitäisi päästä ulkoilemaan turvallisesti, eli kissankin tarhassa tai valjaissa. Kaikkia kissoja ei edes kannata yrittää opettaa valjaisiin (esim. arka populaatiosta loukutettu kissa), mutta tilava tarha pitäisi mielestäni olla kaikilla. Eihän muitakaan eläimiä päästetä yksin kulkemaan pitkin metsiä, vaikka nekin varmasti olisi siitä innoissaan. Ei se ole turvalllista niillekään, ei kissallekaan.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: huhh 
Päivämäärä:   26.5.22 18:28:57

Kun tätäkin ketjua lukee, vahvistuu ajatus siitä miksi meillä on yhä edelleen kissat heitteillä. Hyvät antaa oikeutuksen huonoille omistajille. Ei vaan nähdä vaikutusta Surullista.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: minä 
Päivämäärä:   26.5.22 18:33:05

Ihminen on Suomessa vieraslaji, ja jos haluatte poistaa maaseudulta kissat, niin poistakaa myös ihmiset. Muistakaa, että moralistillakin pitää olla ajattelussaan logiikka.

Olen aina pitänyt maalaistaloissa ja omakotitaloissa metsästäviä kissoja vapaana ja juuri niiden ansiosta olen voinut asua maalaistaoloissa ja taajamassa omakotitalossa, hevosteni kanssa.

Ilman kissoja jyrsijät leviävät holtittomasti myös kaupunkien taajamissa ja aiheuttavat mm. tulipaloja, ja myös kauppakeskuksien liha- ja hedelmätiskeillä rotat ovat tuttu näky, niistä vain ei kerrota, koska tuholaistorjujilla ja yövartijoilla on vaitiolovelvollisuus.

Aloittajalle neuvo: Älä ole huolissasi vapaista kissoistasi ja muutkaan eivät kiinnitä niihin huomiota. Moralisti tarvitsee aina syyllistyvän huolestujan moralisoidakseen.

Ja kissan elämä suljettuna asuntoon ei ole kissan elämää. Elämä on tehty elettäväksi, ei kärsittäväksi. Vain ihminen, joka itse kärsii kiduttaa ja vihaa myös kissojaan.

Kuolemaa kissa ei pelkää. Lyhytkin lajityypillinen elämä on siksi suunnattomasti arvokkaampi kuin pitkä elämä vankeudessa. Sama koskee lintoja. Ihminen tappaa lintuja suunnatttoman paljon enemmän kuin kissa.

Omat kissani myös pk-seudulla elivät kyllä kaikki 20 vuotta, ja pitivät taajaman jyrsijäkannat kurissa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: huhh 
Päivämäärä:   26.5.22 18:44:01

Minä, jos kissasi pysyy omalla tontilla ja ne hoidetaan asiallisesti miksi hermostut?? Kannatatko niiden kissanpitoa jotka antavat hoitamattomien, leikkaamattomien kissojen vaeltaa puolivillinä? Mihin vedät rajan? Laki kuitenkin velvoittaa omistajaa pitämään kissan turvassa.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 18:45:04

Tässäkin keskustelussa huomaa, että vaihtoehdot on joko vapaana ulkoilu tai neljän seinän sisällä oleminen.

Meillä on ainakin iso tarha, jossa ulkoilevat. Eivät pääse sieltä karkaamaan ja aiheuttamaan harmia naapureille eikä ole vaaraa auton alle jäämisestä tai muusta.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: huhh 
Päivämäärä:   26.5.22 18:49:42

Kiitos ja kumarrus niille jotka hoitavat kissansa hyvin, pitävät ne turvassa ja järjestävät niille aktiviteetteja. Kissa on upea eläin. :))

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 19:11:12

Ihminen vieraslaji :'D

https://vieraslajit.fi/info/i-933
"Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, jonka siirtymistä luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella edesauttanut. Vieraslaji on siis ihmisen myötävaikutuksella ylittänyt luontaiset leviämisesteet, kuten mantereen, meren tai vuoriston, ja levinnyt alueelle, minne se ilman ihmisen apua ei olisi vielä luontaisesti levinnyt."

Sori, ihminen on kyllä tullut tänne ihan itse, joten vieraslaji me emme ole. Kissa ihmisen tuomana taas on haitallinen vieraslaji. Haitallisia toki olemme me ihmisetkin, mutta emme vieraslaji.

"Lyhytkin lajityypillinen elämä on siksi suunnattomasti arvokkaampi kuin pitkä elämä vankeudessa. Sama koskee lintoja."

Jep. Etenkin näin pesintäaikaan onnellisen elämän viettää se lintu, jonka emon kissa tappaa ja jättää sitä kautta kaikki poikaset kokemaan nälkäkuoleman ennen kuin pääsevät ensimmäistä kertaa pesästä pois. Irtokissat aiheuttavat luonnossa aivan järkyttävän määrän kärsimystä monille lajeille. Ja kyllä, kärsimystä aiheuttavat myös luontoon kuuluvat eläimet, mutta on eri asia metsästääkö linnun peto joka tarvitsee sen linnun elääkseen vai ihmisen lemmikki, jonka ihminen omaa laiskuuttaan päästää vapaana ulos tekemään tuhojaan.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   26.5.22 19:12:58

"Muistakaa, että moralistillakin pitää olla ajattelussaan logiikka."

Sun kirjoitushan on varsinainen logiikan ilotulitus :D Kyllä, me kuollaan kaikki, jos kissoja ei hylätä pärjäilemään ulos lajityypillisen elämänsä kanssa.

Miksi ei saa koskaan vastausta siihen, minkä takia juuri kissan lajityypillinen elämä on niin paljon tärkeämpi kuin muiden eläinten? Paitsi tietenkin yhden uuvatin turaus miten kissa on niin viisas.

Oikea vastaus haudataan höttöisten selittelyjen alle jottei tarvitsisi olla vastakkain sen tiedon kanssa, että olet pska kissanomistaja ja kissasi on sinulle arvoton.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 19:16:55

Maalla koirat ovat vapaana maatilalla, niin jo on kumma jos kissat eivät saa samoja oikeuksia. Kissojen sisälle sulkeminen on eläinrääkkäystä.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Urpå 
Päivämäärä:   26.5.22 19:20:13

"Tässäkin keskustelussa huomaa, että vaihtoehdot on joko vapaana ulkoilu tai neljän seinän sisällä oleminen."

Ne on ne defenssit. On helpompi olla itsensä kanssa hylätessään kattinsa ulos, kun vakuuttelee miten paljon parempi elämä miun mirrillä on, kuin kerrostalon yksiöön eliniäkseen vangitulla kissalla.

  Re: Kissan pitäminen maalla vapaana.

Lähettäjä: Mm 
Päivämäärä:   26.5.22 19:35:28

Yleisimmät vaihtiehdot on antaa kissan ulkoilla vapaasti tai pitää se vain 4 seinän sisällä. Itse en tunne yhtäkään joka veisi kissaa valjaissa ulos tai olisi rakentanut kunnollisen tarhan. Tiedän että onneksi on olemassa niitä kunnollisiakin kissan omistajia mutta harvassa tuntuvat olevan..

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.