Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 01:13:06

Otsikko on toisessa persoonassa, mutta älä ota itseesi. ;)

Asun soluasunnossa. Yksi kämppäkaveri jättää AINA valot kaikkialle yhteisiin tiloihin: keittiöön, vessaan, käytävään. Käytävä on vielä ihan ok, koska se on monessa kohdassa ihan pimeä ja moni käyttää käytävää. Tosin jos tulee kotiin kello 3 yöllä ja käytävä on pimeä, voisi sen valon sammuttaakin jälkeensä.

Joka puolella on muista sammuttaa valot -lappuja. Olen myös vakoillut, että kämppäkaveri sammuttaa valot omasta huoneestaan lähtiessään, mutta yhteisistä tiloista siis ei. Vuokraan kuuluu kaikki sähkö, joten ero ei johdu siitä.

Ai kysy suoraan? Ajattelin tänään kysyä, mutta kämppäkaveri on ilmeisesti lakannut puhumasta – ei vastannut tervehdykseen, kun menin keittiöön, jossa hän teki ruokaa. Katsoi, mutta ei vastannut. Tämä saattaa johtua siitä, että minä ja kolmas kämppis pidimme hänelle toissapäivänä puhuttelun siivouksesta, jota ei myöskään hoida, vaikka seinällä on selkeä lista ja ohjeet.

Miksi siis valot loimottavat yötä päivää, jos joku muu ei niitä sammuta? Äskenkin kävin keittiössä sammuttamassa valot tämän kämppäkaverin jäljiltä.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.11.20 01:18:41

Tuskin kysyt tosissasi, mutta kyllä, hän protestoi heippa-lappujanne.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 01:20:23

"Tuskin kysyt tosissasi, mutta kyllä, hän protestoi heippa-lappujanne."

Mitä lappuja? Emme ole jättäneet mitään lappuja, vaan puhuneet asioista suoraan. Kysyn tosissani.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: Pöö 
Päivämäärä:   25.11.20 01:24:31

Mitäs ne laput seinillä ovat?

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 01:32:10

"Mitäs ne laput seinillä ovat?"

Täh? Laput ovat... Lappuja? Myönnän, että niitä on paljon: siivouslistat erikseen keittiöön ja vessaan, muistutuksia siivouksesta, muistutuksia valoista, lajitteluohje, sisäilmaohje (miten ylläpidetään hyvää sisäilmaa), muistutus lukita solun ovi (kahdella solulla yhteinen ulko-ovi), tietenkin koronaohjeistuksia joka puolella ja useimmat näistä vielä toisena kappaleena englanniksi. Minusta ne on kuitenkin aseteltu fiksusti eivätkä mitenkään "huku" näkyvistä.

Myönnetään, yksi lista ollaan laitettu ja se on keittiö- ja vessatarvikkeiden ostolista, mutta tämä lista tehtiin yhdessä (tai siis sovittiin yhteisessä kokouksessa, että yksi meistä tekee).

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: Bea 
Päivämäärä:   25.11.20 01:32:44

Ihan todella ärsyttävä tapa kämppikselläsi! En kestäisi itsekään tuollaista. Sähköä kannattaa ja pitääkin säästää, välinpitämätöntä tuollainen.
Myönnän että välillä jätän yksiööni koirilleni yhden valon päälle näin pimeänä vuodenaikana kun lähden iltavuoroon. Joskus myös radion tai telkkarinkin. Mutta en koskaan jätä koko kämppään valoja ja varsinkaan jos edes koirat eivät jää kotiin.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 01:36:51

"Jatkuva valojen sammuttelu on rasittava piirre ja täysin turhanpäiväistä. Ne valtavat laskut johtuvat siirtomaksusta!! Käytön osuus on aina ihan minimaalisen pieni."

Luulenpa, että valojen sammuttamisen ajatus ei ole säästää pelkästään rahaa, vaan myös luontoa.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: Kerrostalokyttääjä 
Päivämäärä:   25.11.20 06:47:18

Kyllähän sellaisiin jörjettömiin heippalappuihin kyllästyy kuka tahansa. Muuta pois, niin muut asukkaat saa rauhan.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 06:49:21

"Kyllähän sellaisiin jörjettömiin heippalappuihin kyllästyy kuka tahansa. Muuta pois, niin muut asukkaat saa rauhan."

Anteeksi nyt, mutta mitä tarkoitat? Minä EN OLE laittanut yhtään ainutta lappua mihinkään. Mielestäni sinä puhut minusta aika inhottavasti.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 06:50:18

Toisaalta tämä on aika HT-perussettiä: jopa vuokranantajan laittamat laput ovat aloittajan vika. :D

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.11.20 06:57:27

"Ne valtavat laskut johtuvat siirtomaksusta!! Käytön osuus on aina ihan minimaalisen pieni."

Onko mennyt jollain tavalla ohi tieto, että se siirtomaksukin muodostuu käytettyjen kilowattituntien mukaan pl. perusmaksu? Esim. täällä meillä kk perusmaksu on vähän alle 14 €, itse sähkö n. 0,04 €/kwh ja siirtomaksu n. 0,09 €/kwh, eli kyllähän sillä kulutuksella on paljonkin väliä siirtomaksun suuruuteen. Esim. päivä kulutus 15 kwh maksaa 1,95 € ja 30 kwh 3,90 €. Kuukausitasolla tästä tulee reilun viidenkympin ero.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 07:07:34

Tuo siirtomaksu ei nyt ehkä ole oleellinen asia, en asu Suomessa enkä tiedä, miten täällä sähkömaksu määräytyy. Sekä lämmitys että käyttösähkö kuuluvat tämän solun vuokraan. Ilmaista tai täysin päästötöntä sähkö kuitenkaan tuskin missään on, joten ymmärrän, että kaikkien etu on, jos sähköä ei tuhlata.

Sitä vaan en käsitä, miksi kämppis sammuttaa valot omasta huoneestaan, mutta ei voi tehdä sitä muualla (tosin hän myös siivoaa omassa huoneessaan, mutta ei muualla).

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 07:16:57

Miekkosnainen: Kolme viestiä olet kuitenkin jaksanut tähänkin kirjoittaa sähkönkulutuksesta, vaikka osa onkin poistettu. ;) Minulla on Suomesta ostettu tietokone, siitä löytyy ääkköset näppärästi.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: —- 
Päivämäärä:   25.11.20 07:22:39

“ Lähettäjä-
Päivämäärä25.11.20 01:36:51

"Jatkuva valojen sammuttelu on rasittava piirre ja täysin turhanpäiväistä. Ne valtavat laskut johtuvat siirtomaksusta!! Käytön osuus on aina ihan minimaalisen pieni."

Luulenpa, että valojen sammuttamisen ajatus ei ole säästää pelkästään rahaa, vaan myös luontoa.”

No ei nykyvalojen sammuttelu kyllä mitenkään luontoa säästä. Valot käyttää niin vähän sähköä, ettei oo järkeä aina sammutella. Itseä ärsyttää ainaiset valohen sammuttelujat.

“ Joka puolella on muista sammuttaa valot -lappuja. ”
Sanoit ap itse että lappuja on joka puolella ja suutut kun siitä mainitaan, huoh :D ilmeisesti et tosiaan asu suomessa (sitä et maininnut aloituksessa) ja olettaen asunto on joku isompi soluasunto, jossa VA on laput liimaillut? senkin vois mainita aloituksessa.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   25.11.20 07:26:10

Miksi joku kommentoi täysin yhdentekevään aiheeseen?

Miksi joku kommunikoi koko ajan palstalla postaillen D-kirjainta ja perään valtavaa määrää X:iä? Käsittämätöntä.

Tämä on Suomi 2020 eikä mitään hiton Egypti missä kommunikoitiin kirjallisesti tasan hieroglyfeillä. Eikö tämä kaksineuvoinen nimimerkki ole oppinut normaalia nykyaikaista ihmisten kieltä? Onko hän jokin pikkupentu vielä?

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 07:28:12

"Sanoit ap itse että lappuja on joka puolella ja suutut kun siitä mainitaan, huoh :D"

En ole suuttunut. Minusta on kuitenkin epäasiallista SYYTTÄÄ minua lapuista, joita en tehnyt tai kiinnittänyt. Keskustella lapuista voi, mutta ainakin kaksi kirjoittajaa on nyt antanut ymmärtää, että laput ovat minun syytäni.

Kerroin lapuista, koska niiden perusteella kämppiksen pitäisi osata sammuttaa valot. Jos lappuja ei olisi, voisi ajatella, että hän ei tiedä, että valot pitää sammuttaa.

Toki jos täällä on moni sitä mieltä, että laput ovat syynä kämppäkaverin käytökseen, niin voinhan kysyä vuokranantajalta, saako ne ottaa pois.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   25.11.20 07:29:22

Mun mies jättää valoja päälle huoneissa, joissa hän ei ole. Minä käyn ne sitten aina sammuttamassa. Ei jaksa enää marmattaa niistä, kun asiaan ole tullut kuudessa vuodessa muutosta.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: —- 
Päivämäärä:   25.11.20 07:35:53

-: se oletus vaan on että yleensä suomessa on pari ihmistä per asunto eli sinä oisit se, joka laput on laittanut. Ja sinua ne valit häiritsee, joten sekin puoltaa ajatusta. Et kertonut muuta. Tottakai silloin ihmiset sinua syyttää, kun jätät tärkeitä yksityiskohtia mainitsematta.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 07:40:33

"-: se oletus vaan on että yleensä suomessa on pari ihmistä per asunto eli sinä oisit se, joka laput on laittanut. Ja sinua ne valit häiritsee, joten sekin puoltaa ajatusta. Et kertonut muuta. Tottakai silloin ihmiset sinua syyttää, kun jätät tärkeitä yksityiskohtia mainitsematta."

Minulle ei tulisi mieleenikään syyttää ihmistä kysymättä ensin, onko hänellä asian kanssa mitään tekemistä, eli en ymmärrä, miksi totta kai syytetään syytöntä. Lisäksi kerroin aloituksessa "toisesta kämppiksestä, jonka kanssa pidimme puhuttelun", joten normaalilla älykkyydellä varustettu henkilö osaa laskea, että asunnossa on vähintään kolme asukasta (kaikkiaan meitä on kuusi, jos sillä on väliä).

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 07:48:10

Tai no, myönnetään, että jos on vaikea lukivaikeus ja/tai matemaattinen tai hahmottamisen vaikeus, niin tuo info kolmannesta asukkaasta saattoi upota muun tekstin joukkoon normaaliälyiselläkin, mutta kuitenkin ihan selvästi kirjoitin itse asiassa kolmannesta kämppiksestä.

Mitä tulee sähkön säästöön ja valoihin, niin kirjoitin jo aloituksessa, että ei valojen sammuttaminen aina olekaan järkevää. Kuitenkin valot kannattaa sammuttaa esimerkiksi yöllä keittiöstä, koska sen käyttö yöllä on harvinaista.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   25.11.20 08:04:14

Ei kannata jos täytyy jättää yleisvaloa kulkuvaloa. Loisteputkesta kajastaa tarpeeksi kulkea.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: N32 
Päivämäärä:   25.11.20 08:21:37

Meillä jätetään näin pimeän aikaan "tunnelmavaloja" päälle, kun lähdetään jonnekin. Näin siksi, että valoisaan asuntoon on kivampi tulla. Yöksi toki miehen kanssa ne sammutetaan ja muutenkin, jos käytetään isoja valoja eli kattovalot, niin ne sammutetaan heti käytön jälkeen (huoneesta poistuttaessa siis).

"Joka puolella on muista sammuttaa valot -lappuja."
"Mitä lappuja? Emme ole jättäneet mitään lappuja, vaan puhuneet asioista suoraan. Kysyn tosissani."
"Anteeksi nyt, mutta mitä tarkoitat? Minä EN OLE laittanut yhtään ainutta lappua mihinkään."

Nyt jäi epäselväksi, että kuka nämä "muista sammuttaa valot"-laput on seinään laittanut? Tämä joka ei sammuta valoja, sinä vai se kolmas asuja? Vaiko vuokranantaja? Koska itse selvästi sanot, että lappuja on...

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: Möykky 
Päivämäärä:   25.11.20 08:46:08

Meillä jätetään hämäräsokean koiran takia valot päälle. Ja ennen koiraakin aina joku valo päällä ja jos olen olohuoneessa, niin makkarissakin valot. @!#$ semmonen valojen renkkaaminen päälle ja pois. Ei jaksa.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: Möykky 
Päivämäärä:   25.11.20 08:48:05

Ei myöskään kiinnosta sähkönkulutus. Nykyaikaiset lamput eivät paljoa kuluta. Jos rahat meinaa loppua, niin sitten sähkösauna ei lämpiä 7 x viikossa vaan 2-3x.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: ----- 
Päivämäärä:   25.11.20 08:59:55

Joo, noi valot kuluttaa niin vähän, että miksi sammutella? Yöksi sammutan, tai kun lähden kotoa, mutta muuten ihan sama.

Miksi se valojen sammuttelu on aloittajalle niin iso asia, että kämppistä pitää oikein puhutella asiasta?

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: Miekkosnainen 
Päivämäärä:   25.11.20 09:02:31

Miekkosnainen: Kolme viestiä olet kuitenkin jaksanut tähänkin kirjoittaa sähkönkulutuksesta, vaikka osa onkin poistettu. ;) Minulla on Suomesta ostettu tietokone, siitä löytyy ääkköset näppärästi.

Ööö, niin, sanoin että en jaksa tuollaista turhanpäiväistä kiihkoilua jostain valoista XDDDDD Sähkölaskuni ovat 40-50 € kuukaudessa, ja siitä 99% pelkkää siirtopas.kaa. Että en todellakaan jaksa kuluttaa elämääni johonkin sähkösekoiluun.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: Miekkosnainen 
Päivämäärä:   25.11.20 09:06:25

Eli vastaus kysymykseen on: siksi, että joskus nukahdan ja valot jäävät päälle ilahduttamaan seiniä. Herätessä sitten sammutan ja jatkan elämää. Elämäni ei suistu raiteiltaan valojen takia eikä pitäisi suistua kenenkään muunkaan. On tyhmää jättää paraativalaistus kotiin ja häipyä muualle, mutta yhtä tyhmää on jatkuvasti rämpätä valoja päälle ja pois, päälle ja pois. Äitini on sellainen ja en tajua miksi hän ei heitä valaisimiaan mäkeen, jos niitä ei ikinä saa käyttää -_-

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   25.11.20 10:06:40

Valaistus ja lämmitys ovat viimeisiä asioita, joista säästän. Ne vaikuttavat niin paljon asumisviihtyvyyteen, että ennemmin pidän vaikka yhden paastopäivän per viikko, kuin tingin näistä.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   25.11.20 10:57:49

Aloittaja, kuulostat rehellisesti sanottuna rasittavalta kyttääjäkämppikseltä. Soluasumisessa oikeat ja perustellut valituksen aiheet koskevat likaisuutta, meluamista tai toisten tavaroiden käyttämistä. Muuten pitäisi löytyä pitkää pinnaa ja joustavuutta ihmisten erilaisiin tapoihin.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.11.20 13:43:56

Jos led-lamppua pitäisi kuukauden päällä sammuttamatta kertaakaan, maksaisi se alle 2e.

Kämppiksenne tuntuu tietävän tämän.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: hm 
Päivämäärä:   25.11.20 15:00:15

Samaa mieltä edellisen kanssa, joskin kun kämppis ei siivoakaan muuta kuin oman huoneensa ei liene ymmärtänyt soluasumisen perusteita ollenkaan. Mikäli muutenkin on ongelmaksi yhteisille säännöille yhteydenotto vuokranantajaan. Tosiaan valot vievät tosi paljon vähemmän sähköä ollessaan päällä kuin jatkuvasti edestakaisin, toki yöksi sammutetaan jos nukutaan..

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.11.20 17:33:35

Välillä mietin, ajattelevatko ihmiset yhtään, mistä säästävät? Etenkin tallinpitäjät säästävät ulkovalaistuksesta jopa tapaturmienkin uhalla. Yhden päivän sairastuuraajan hinnalla maksaisi kuitenkin jo talvikauden valaistuksen. Usein senteistä säästämällä lopulta saa vain suuremmat kulut kontolleen.

  Re: Miksi jätät valot palamaan?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.11.20 17:50:43

Tottumus, ja se että liikkuu paljon huoneiden välillä, jolloin valojen räpsiminen on raasittavaa. Lisäksi mulla on ollut aina lemmikkejä, joten jätän niille aina välot päälle, jotta niillä säilyy jonkinlainen vuorokausirytmi.

En koe jotain valojen palamista ihan hirveänä menoeränä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.