Lähettäjä: +++
Päivämäärä: 14.12.18 18:54:34
...yhtä paljon kuin ravintolaruoka.
Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän
Lähes puolet tutkituista annoksista sisälsi yli tuhat kaloria.
”Ravintoloissa terveellisyys ei ole koskaan ollut ykkösjuttu”, muistuttaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.
PERINTEISISSÄ ravintoloissa tarjoiltavat ateriat sisältävät ylenpalttisesti kaloreita ja ovat usein epäterveellisempiä kuin pikaruokaketjujen tarjoamat annokset, kertoo tuore brittitutkimus.
Tutkimus on julkaistu British Medical Journalissa (BMJ), ja siitä on kirjoittanut esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Tutkijat analysoivat yli 13 000 annosta yhteensä 27 ravintolasta, joista kuusi luokiteltiin pikaruokaravintolaksi ja 21 tavalliseksi ”täyden palvelun” ruokaravintolaksi (engl. sit-down restaurant, full service restaurant).
Pikaruokaloista mukana olivat muun muassa Burger King, McDonald’s, Subway ja KFC. Jälkimmäisen kategorian brittiravintoloista valtaosa ei toimi Suomessa, mutta tutkittujen ravintoloiden lista löytyy BMJ:n verkkosivuilta.
Tutkittavissa annoksissa olivat mukana kaikki pääruoiksi miellettävät ruuat uuniperunasta spagettiin, salaatteihin, hampurilaisiin ja niin edelleen – ei pelkkä ”roskaruoka”.
Selvisi, että tavalliset ravintolat tarjosivat viisi kertaa todennäköisemmin energiapitoisia aterioita kuin pikaruokaravintolat.
TÄYDEN palvelun ravintoloissa tarjotut annokset sisälsivät tutkimuksen mukaan keskimäärin 1033 kaloria, kun pikaruokaketjuissa vastaava luku oli 751.
Britanniassa terveysviranomaisten suosituksen mukaan yksittäisen aterian pitäisi sisältää korkeintaan 600 kaloria. Tähän lukemaan pääsi alle kymmenen prosenttia tutkituista annoksista.
Lähes puolet tutkituista annoksista sisälsi yli tuhat kaloria.
Silloinkin, kun verrattiin samankaltaisia annoksia kuten hampurilaisaterioita toisiinsa, ravintoloiden annokset olivat lihottavampia: tutkittujen ravintoloiden hampurilaisateriat sisälsivät keskimäärin 414 kaloria enemmän kuin pikaruokaketjujen. Salaattiannoksissa keskimääräinen kaloriero oli 142.
Tiedot tutkittujen ruokien ravintoarvoista perustuivat ravintoloiden omaan ilmoitukseen.
RAVITSEMUSTERAPEUTTI Reijo Laatikainen ei ole brittitutkimuksen tuloksesta yllättynyt. Hän arvelee, että sama on todennäköisesti totta Suomessakin – ja kaloriero johtuu ennen muuta annosten koosta.
”Sama jauhelihapihvi ja valkoinen vehnämössö siellä on, juustot ja majoneesit. Ravintoloissa ne tarjoillaan vieläkin isompina annoksina [kuin pikaruokaloissa].”
Pikainen silmäys suomalaisravintoloiden tarjoamiin ravintoarvotaulukoihin kertoo, että vastaava tulos voitaisiin tosiaan kenties saada meilläkin.
Esimerkiksi ravintola Amarillon kaikki hampurilaisateriat sisältävät yli tuhat kilokaloria. ”Base burger” on peräti 1936 kalorillaan kaikkein raskain, kun taas kevyin vaihtoehto eli kasvishampurilainen sisältää sekin 1178 kaloria. (Luku oletettavasti sisältää myös ranskalaiset, mutta ravintoarvotaulukko ei kerro sitä täysin aukottomasti.)
Hesburgerissa listan tuhdein hampurilainen on megahampurilainen, joka sisältää 1091 kaloria. Jos tähän lasketaan mukaan isot ranskalaiset, energiamäärä jää silti yhteensä 1475 kaloriin eli selvästi Amarillon lukeman alle.
Aikuisen naisen viitteellinen energiantarve on noin 2000 kaloria, miehillä puolestaan noin 2500. Yhdestä ravintolan hampurilaisateriasta voi siis saada lähes koko päivän energiatarpeen.
Lue myös: Pikaruoan suosio kasvaa Suomessa vauhdilla – mutta mitä oikeastaan syömme, kun syömme pikaruokaa?
Lontoon Oxford Streetillä mainostettiin hampurilaisia toukokuussa. Roskaruuan mainostaminen kielletään ensi vuonna.
Lontoon Oxford Streetillä mainostettiin hampurilaisia toukokuussa. Roskaruuan mainostaminen kielletään ensi vuonna. (KUVA: TOBY MELVILLE / REUTERS)
EROA annosten energiamäärissä voi osin selittää pikaruokaravintoloihin viime vuosina kohdistunut kielteinen huomio. Ne ovat joutuneet julkisen paineen vuoksi viilaamaan ruokien ravintoarvoja.
Tänä vuonna esimerkiksi McDonald’s tiedotti kohentavansa lapsille suunnatun Happy Meal -aterian terveellisyyttä. Lontoossa pikaruuan mainostaminen kielletään ensi vuonna julkisissa liikennevälineissä, jotta lapsia suojeltaisiin liikalihavuudelta.
Tavalliset ravintolat ovat Laatikaisen mukaan päässeet ”kuin koira veräjästä”, eikä niihin ole kohdistunut samanlaista painetta.
”Ihmiset tuskin ajattelevat annosten energiamääriä ravintolassa samalla tavalla”, hän sanoo. ”Ihmisten pitäisi muistaa, että ravintolat tekevät mielihyväbisnestä. Terveellisyys ei ole ikinä ollut ykkösjuttu.”
Ajatuksen kokeista ensisijaisesti mielihyvän tuottajina toi tunnetuksi huippukokki Anthony Bourdain, joka kuoli aiemmin tänä vuonna. Hänen mielestään kokin tehtävä on maksimoida ruuan maku ja asiakkaan nautinto, ei ajatella terveyttä tai eettisiä valintoja.
Laatikainen uskoo, että mikään ravintoloissa ei muutu, jos kuluttajat eivät sitä edellytä.
”Kuluttajien pitäisi vaatia listalle terveellisempiä annoksia tai tietoa niiden ravintosisällöstä. Ravintoloiden olisi lopulta pakko reagoida.”
Jos Suomi seuraa Yhdysvaltojen esimerkkiä, ravintosisältöjen ilmoittaminen luultavasti yleistyy: Reutersin mukaan aiempaa useammat ravintolat ja supermarketit Yhdysvalloissa ovat toukokuusta asti joutuneet ilmoittamaan selkeästi ruoka-annostensa kalorimäärän.
https://goo.gl/XNtNPu
|