|
Lähettäjä: ~*~
Päivämäärä: 21.12.25 12:49:43
Litra piimää, 75g tuorehiivaa. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, sen jälkeen liota hiiva. 3dl vehnälesettä, 3dl ruisjauhoja, 3dl kaljamaltaita ja rkl suolaa. 3dl siirappia (itse käytän reilulla kädellä, eli voi olla jopa 3,5dl) ja 10dl vehnäjauhoja. Sekoita, taikinaa ei vaivata.
Voit kohottaa leipävuoissa tai taikinakipossa, kohotusaika 1,5h. Itse teen tästä taikinasta aina 2 isoa leipää, vaihtoehtona kolme ns normaalikokoista. Uuni 175 ja paistoaika 2h. 1,5h jälkeen voitelu siirappivedellä (teen ronskilla kädellä).
En ole leipuri tai keittiöihminen lainkaan, mutta saaristolaisleipää leivon joka joulu noin 20 kappaletta ja tällä ohjeella tulee oikeasti ihan pirun hyvää.
|