|
Lähettäjä: M
Päivämäärä: 21.11.25 15:04:30
Petitchef.fi -sivustolla oli ihan hyvää tekstiä aiheesta:
"Suklaan syöminen stimuloi hyvän olon kemikaalien (kuten dopamiinin, serotoniinin ja endorfiinien) vapautumista, jotka parantavat mielialaa, vähentävät stressiä ja tuottavat välittömän miellyttävän tunteen.
Nutrients-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa korostetaan serotoniinin keskeistä roolia mielialan säätelyssä: suklaan (erityisesti tumman suklaan) nauttiminen voi nostaa serotoniinin määrää tryptofaaniajoka on serotoniinin esiaste.
Lähde: Nutrients - Mieliala, muisti ja suklaa.
Vaikeina aikoina himoitsemme usein suklaata, mutta miksi? Vastaus löytyy teobromiinin ja suklaan kaltaisista aineista. fenyylietyyliamiini, jotka stimuloivat palkitsemisjärjestelmään liittyviä aivoalueita (samalla, joskin lievemmällä tavalla kuin jotkin psykoaktiiviset aineet).
Tutkimus julkaistiin aikakauslehdessä Appetite osoitti, että suklaa aktivoi dopaminergisiä mielihyväpiirejä, mikä selittää sen nauttimiseen usein liittyvän mukavuuden ja hyvinvoinnin tunteen.
Lähde: Appetite - Suklaan himo ja riippuvuus."
|