Lähettäjä: .
Päivämäärä: 11.10.25 09:21:42
Tiesitkö tämän lihankulutuksesta?
Uutisissa puhutaan usein, että suomalaiset syövät 78 kiloa lihaa vuodessa.
Mutta se ei pidä kirjaimellisesti paikkaansa.
Tuo luku tarkoittaa ruholihamäärää, eli kaikkea teurastettua lihaa luineen, rasvoineen ja vientiin lähtevine osuuksineen.
Siinä on mukana myös eläinruokateollisuuteen menevää lihaa – paljon sellaista, mitä ihmiset eivät koskaan syö.
Todellisuudessa suomalaiset syövät vain noin 35–40 kiloa lihaa vuodessa, eli noin puolet vähemmän kuin usein väitetään.
Ravitsemussuositus suosittelee enintään 350 grammaa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.
Se tarkoittaa, että kohtuullinen määrä kotimaista, laadukasta lihaa sopii hyvin terveelliseen ruokavalioon – kun rinnalla on kasviksia, viljoja ja kalaa.
👉 Olisi reilumpaa puhua “syödystä lihasta”, ei “ruholihasta”.
Se kertoo todellisen kuvan siitä, mitä me oikeasti syömme.
|